PDA

View Full Version : Novi studio u izgradnji

akordeonista
10-11-2008, 09:36 PM
Otvaram novu temu posto je u muzickoj skoli u Nevesinju zapoceta gradnja studija. Trenutno imam nekoliko slika (bez ikakvih dimenzija ali uskoro cu imati i precizne mere!) kako bi trebalo da izgleda kompletan prostor.

Evo malo informacija o samoj zgradi u kojoj se nalazi skola. Zidana je od kamena, zidovi su jako debeli i tesko ih je (gotovo neizvodljivo) izbijati i menjati raspored (na slikama obojeni u zuto-zelenu boju). Sivi zidovi na slikama su od betonskih blokova (prosle nedelje ozidan zid izmedju rezije i gluve sobe a ulazni zid ce biti ozidan ovih dana). Na zidu izmedju rezije i gluve sobe je ostavljeno mesto za staklo sirine 2m a visine 1m.
Ulazna vrata (na slici bele boje) bi morala da budu od PVC-a posto je to jedan od uslova ljudi iz opstine (ne pitajte, ali od njih dosta toga zavisi). Ona jos nisu postavljena ali najverovatnije ce biti bas tu gde jesu na slici.
Vrata, braon boje na slikama, su od drveta i ona vec postoje na tim mestima. Najveci problem su ona na ulazu u reziju koja su napravljena od drvenih greda i lamperije i najvecim delom su pod staklenim povrsinama a stakla idu do plafona! Ona druga drvena vrata (u gluvoj sobi) su prolazna vrata u sledecu prostoriju koja je ni manje ni vise nego bioskopska sala! To je jedan deo problema, sto gluva soba mora da bude prolazna kada su odredjene projekcije u pitanju! To je onaj deo price o uslovima opstinara!:(

Sto se izolacije tice, planirano je da se zidovi izoluju duplim slojem azmafona, azmafon iznutra a Azma AD ploce spolja. Pod bi pokrili Podex plocama.
E sad, intresuje nas (mene i ljude koji ucestvuju u svemu ovome) da li je izvodljivo u ovakvom prostoru (nesimetricnom i u jednoj i u drugoj prostoriji) napraviti dobar studio, da li je predvidjena izolacija u redu i sta bi jos moglo da se uradi kako bi se poboljsao radni prostor?

Bili bi jako zahvalni iskusnijim ljudima u ovoj oblasti (Boggy, Ivan,... da ne nabrajam sve) kada bi dali svoje komentare i sugestije. A ja cu ovih dana staviti jos neke slike i dodati na postojece tacne dimenzije.

alavuk
11-11-2008, 09:28 AM
a sto ne bi orbnuo da gde ti je planirana rezija bude gluva soba i obratno ??? mislim da je to manja steta

NLP
11-11-2008, 12:12 PM
I meni je to mnogo bolje rje?enje ali ka?e da mora ba? ta prostorija biti prolazna, a u re?iji če imati opremu...
Pa abbey road studijo neče to nikad biti ali svakako da se mo?e uraditi da je funkcionalno (vidim da je re?ija duga oko 7-8m i ?iroka cca.3m? a visina?).

Zanima me ?ta če ostali da ka?u.

akordeonista
11-11-2008, 01:35 PM
Mislim da cu sutra imati tacne dimenzije prostorija ali NLP je u pravu, rezija je dugo oko 7-8m a siroka oko 3-3,5m. Visina je, mislim, oko 2,7m.
Inace, slike zbog nemanja tacnih dimenzija nisu najpreciznije nacrtane pa je ispalo da su slicnih dimenzija obe prostorije ali u realnosti je rezija dosta uza od gluve sobe! A sto se tice gluve sobe, ona ce morati da ostane prolazna po potrebi, to je uslov! I mora da bude veca od rezije izmedju ostalog zato sto je potrebna mogucnost snimanja veceg broja ljudi (hor, skolski orkestri, razni kamerni sastavi itd.)

NLP
11-11-2008, 01:41 PM
A ?ta je sa tim velikim staklenim povr?inama u obe prostorije?
To gleda prema ulici, na spratu, da li je buka zabrinjujoča...???
da li se mo?e da se pokrije sa nečim ili ako da se zagradi ako je prebučno...?
Vi?e info:D

akordeonista
12-11-2008, 09:01 PM
Evo novih slika sa ispisanim dimenzijama kako po duzini tako i po visini zidova.
Na prvim slikama nisam sve ucrtao tacno pa sad kacim nekoliko novih gde moze sve da se vidi.

Evo nekoliko stvari koje su bitne:
1. plafoni nisu istih visina u svim delovima prostorija. Prvi deo rezije (onaj kod ulaznih vrata) je visine 330cm a drugi deo je 308cm dok je u gluvoj sobi deo do ulaznih vrata (bela vrata) 305 dok je drugi 308cm.

2. plafon u drugom delu obe prostorije je na visini 308cm ali tu nije betonska ploca, ona se nalazi cak 40-tak centimetara vise! Ovaj "spusteni plafon" je sastavljen otprilike ovako: prvo idu daske (3-5cm), pa sloj necega - valjda trske pa na to malter. Tako da tu imamo dobro odvajanje od ploce.

3. Izmedju prvog i drugog dela i jedne i druge prostorije postoje pregradni zidovi koji idu od plafona pa do 215cm od poda. Ovo govorim zato sto pretpostavljam da oni mogu da smetaju kada je akustika u pitanju.

4. Na ulazu u reziju se nalazi drveni zid napravljen od greda i lamperije a najveci deo cine staklene povrsine! Pretpostavljam da ovo uopste ne valja i da bi bilo bolje kompletnu konstrukciju izbiti i sazidati zid od cvrstog materijala. Medjutim, ako postoji resenje kojim bi se dobilo da staklene povrsine ne bi bitno uticale na zvuk, svi nadlezni za ovaj projekat bi bili mnogo srecniji!

A šta je sa tim velikim staklenim površinama u obe prostorije?
To gleda prema ulici, na spratu, da li je buka zabrinjujoča...???
da li se može da se pokrije sa nečim ili ako da se zagradi ako je prebučno...?

Ta vrata se nalaze u samoj zgradi, u hodniku. Dakle, nisu izlozena direktno ulici ali jesu prolazu ucenika. Danas mi je direktor rekao da ulazna vrata u gluvu sobu definitivno nece imati staklo. To ce ustvari biti dupla PVC vrata bez stakla od kojih ce se jedna otvarati ka spolja a druga ka unutrasnjosti gluve sobe.

E sad pitanja!
1. Zanima nas onaj deo o izolaciji, moze li i hoce li valjati ako se uradi onako kako smo zamislili (sa Azmafonom, Azma AD plocama i Podex plocama na patosu)?

2. Da li je na plafonu potrebna istovetna izolacija (dupli rostilj) kao na zidovima, obzirom da do cvrste ploce ima 40cm?

3. Nemamo ideju za rasvetu, sta bi bilo najbolje uraditi po tom pitanju?

akordeonista
13-11-2008, 08:48 PM
1. Zanima nas onaj deo o izolaciji, moze li i hoce li valjati ako se uradi onako kako smo zamislili (sa Azmafonom, Azma AD plocama i Podex plocama na patosu)?

2. Da li je na plafonu potrebna istovetna izolacija (dupli rostilj) kao na zidovima, obzirom da do cvrste ploce ima 40cm?

3. Nemamo ideju za rasvetu, sta bi bilo najbolje uraditi po tom pitanju?

Moze li neko da nam odgonetne nedoumice?:)

NLP
13-11-2008, 09:19 PM
Oko Azma proizvoda i njegovom primjenom te?ko odgovaram jer nemam iskustva s njim i neču da odkrivam toplu vodu.
Ali ako ti pomogne: re?ija neka bude čim mrtvija, jedino na zadnjem zidu ako če? imati po du?ini orijentisan monitoring, dobar difuzor (ali ako ne bude i ta frekvenca predominantna nakon tretmana...).
Uglavnom, čim mrtvije, na stickyjima ima? detaljne photo threade (i to sa Azmom!)kako to odlično uraditi.
Jednako napravite u gluhoj sobi.

akordeonista
14-11-2008, 04:32 PM
NLP, mozes li da kazes nesto oko rasvete i struje uopste? Planirana je sklopka koja bi ukljucivala i iskljucivala struju u kompletnom studiju. Da li je jedna sklopka dovoljna? Ostaju i dalje nedoumice oko rasvete!:confused: Sta je najbolje i po mogucstvu jeftinije?

NLP
14-11-2008, 05:38 PM
Malo prečitaj: http://www.rumski.com/forum/showthread.php?p=225049#post225049
Ako se odlučite za takve onda samo da ne budu one sa transformatorima, jer če znati da zuji... svašta se može dešavati:D
Neka budu na 220V a ne na 12V.
Ne upotrebljavajte "potenciometarska" stikala (oprosti ne padne mi na pamet kako se pravilno kaže) da se podešava jačina svetlosti i to stvara probleme (jer dobri su vrlo skupi pa i oni mogu početi sa vremenom zujati).
Možeš da koristiš reflektore sa štednim žaruljama.
Možeš da još upotrebljavaš ambient light LED žaruljice, jer nisu tako snažne...

Svaki prostor neka ima par stikala: recimo prednji dio režije, zadnji dio, za sredinu... jednako u gluvoj sobi. Da imaš veči nadzor nad potrošnjom i da možeš prilagoditi svetlost.
Sklopku - to misliš FID http://ro.zrsss.si/~puncer/elektrika/fid.html ?
Onda imaj jednu za razsvijetu u gluvoj te drugu za režiju.
Ako čete imati puno opreme "obješene" na jedan električki vod, čete imati problema...
Svaka utičnica može da "nosi" oko 2.5kW ali ne treba baš do skrajnosti:D ...
Ima li kakvog električara?!

akordeonista
14-11-2008, 10:33 PM
Doci ce im ovih dana elektricar ali ne znam da li ce covek znati, posto nije iz muzicke branse, da proceni sta je potrebno a sta ne pa bih vise voleo da unapred imamo tacne zahteve a on onda neka razmislja kako to sprovesti u delo.
Otkud znam kakav je majstor, da ne bude da je svejedno da li je sklopka sa transformatorom ili bez, pojam tisine u sobi je relativna stvar za svakog idividualno, pa tako i za elektricara!:wink:

Možeš da koristiš reflektore sa štednim žaruljama.

Na kakve si reflektore mislis, imas li mozda neku sliku ili link gde bih mogao da ih pogledam?

NLP, hvala u svakom slucaju na pomoci! Prva liga si!:thumbsup:

NLP
14-11-2008, 10:57 PM
Nema za?to. Hvala.

Pa reflektori ko reflektori, nemam linka ali osobno mislim da treba biti efikasan i ne tro?iti energiju bez veze.
U reflektore koji ti osobno stilistički i kvalitetno odgovaraju im zamjeni ?arulje sa ?tednima.

Prekalkuliraj koliko bi mogao da se učni studio razvije u iduče 5-8 godina i da bi oprema pridobila na količini. koliko bi to tro?ilo i slično.
Ako su razmi?ljana oko opterečenja poveča, neka iz glavnog voda (?kole) izvedu dve neodvisne el. linije. Na te linije priključi kakav dobar UPS, odličan primjer: http://www.apc.com/products/family/index.cfm?id=165 .
Ima? dakako i "rackmount" izvjedbe! Kao studijski HW.
On če ti slu?iti da izravnava napetost i snagu, s kojom hrani? svoje spravice, te ako dođe do isključenja struje mogu da napajaju sustav dosta dugo da sahrani? svoje projekte i jo? vi?e...