PDA

View Full Version : Slusalice???

Plonk
06-11-2008, 09:46 PM
Pozdrav iz Banja Luke :)

uskoro kupujem nesto od opreme, pa tako i slusalice....pa mi je potrebna mala pomoc oko njih....posto za sada nisam u mogucnosti uzeti dobre monitore, razmisljam da uzmem 'bolje' slusalice na kojim bih mogao odraditi koliko-toliko pristojan mix...ako je to uopste moguce...
dvoumim se izmedju ovih modela:
Beyerdynamic DT 770 PRO ili
Audio-Technica ATH-M50
mozda i AKG K240 mkII
ako je neko koristio u radu neke od ovih modela, bio bih zahvalan ako bi napisao par reci o prednostima i nedostacima istih......

yoloko
06-11-2008, 10:41 PM
po meni nema dobrog mixa samo sa sluskama,
potreban ti je i dodatni monitoring,
cisto da imas uvid sta se zapravo desava dok zaista ne naucis slusalice.
doduse, veoma mali broj ljudi ume da mixa samo sa sluskama.

a i ne zaboravi da ti treba i pristojan preamp za njih, npr. sa neke ok zvucne.

licno, obozavam slusalice.
imam
Sennheiser HD 600
AKG K701
AKG K240
i jos par inear varijanti

Senn hd600 definitivno pobedjuju sto se tice responsa, analogno boljim Genelec monitorima, dok AKG gaji vise kriticniju ala NS10 sliku.

moj predlog je da das novac na jedan osrednji aktivan monitor.
mnogo vise ces nauciti, pogotovo ako si na pocetku.
ne znam kakvu muziku radis, ali mono je majka.

lesha
06-11-2008, 11:12 PM
Pozdrav iz Banja Luke :)

uskoro kupujem nesto od opreme, pa tako i slusalice....pa mi je potrebna mala pomoc oko njih....posto za sada nisam u mogucnosti uzeti dobre monitore, razmisljam da uzmem 'bolje' slusalice na kojim bih mogao odraditi koliko-toliko pristojan mix...ako je to uopste moguce...
dvoumim se izmedju ovih modela:
Beyerdynamic DT 770 PRO ili
Audio-Technica ATH-M50
mozda i AKG K240 mkII
ako je neko koristio u radu neke od ovih modela, bio bih zahvalan ako bi napisao par reci o prednostima i nedostacima istih......

at sviraju glasnije u odnosu na bd i zato se cini da je zvuk bolji, ali kada se dovedu na isti nivo, beyer ima vise detalja i dosta je prijatniji za slusanje.
ne znam da li je to dobro za mix, samo sam ih testirao, ali bih ja radije uzeo bd. verujem da ce se tiki javiti i reci da je at bolji ;)
nisam imao akg za direktno uporedjivanje.

"7"
07-11-2008, 12:02 AM
evo jos jednih za razmisljanje... AKG K271studio... odlicne zatvorene sluske
... ali slazem se da nijedne sluske nisu za mix...

Pozz

ghostarbeiter
07-11-2008, 03:58 AM
svakako, ja se ne bih upu?tao u bilo kakav rad samo sa slu?alicama.
k'o ?to neko reče, slu?alice su lupa ?to se zvuka tiče - samo za kritično proveravanje/uvećanje detalja.
nije zgodno raditi konstantno sa lupom, be?i ti ukupna slika ... kad su slu?alice u pitanju, be?i onaj pravi utisak dubine i prostora, ali su skoro neophodne za proveru nekih detalja tipa ?um; ili, ako hoće? da proveri? koje frekvencije preko npr. 12-13 kHz postoje u snimku a ti mo?e? da ih čuje? (za naučne potrebe :)), jer ovo be?i mnogim kutijama ...

druga stvar, prekovremena upotreba slu?alica o?tećuje sluh. mo?da i br?e i efikasnije nego rad u disko klubu. ja se iz tog razloga dr?im mojih matorih AKG k140 (mo?e i sehnheiser hd25 - jako dobra ali skupa alternativa) - ne pokrivaju uvo, nisu tapacirane i vrlo su neudobne - da me podsete da ih skinem!