View Full Version : Trazim program...help
Eeva_r&b
06-11-2008, 05:57 PM
konacno se setih da vas pitam...
Treba mi neki manji program u kom u trenutku pevanja mogu da vizuelno posmatram kako se moj glas krece po notama..znam da uglavnom imate takve plug-inove koji su u sklopu nekog ozbiljnijeg programa poput Sonar-a itd.
al mi treba nesto manje i jednostavnije za upotrebu..
(odnosno,za plavuse).
imala sam jedan mali,od samo 2 mb,ali mi je isteklo vreme upotrebe i nisam znala da nadjem reg key na netu...a sad se ne secam ni kako se zove lol..
znam da je glupost,ali ako znate,znacilo bi mi puno da mi pomognete,jer mi takva stvarcica treba za vezbu preciznosti u pevanju..
hvala unapred!
Pocinjes da zastranjujes ovde medju nama, tehnoloskim manijacima... :)
Ne bih da ti "drzim slovo" kako se pevanje slusa, a ne gleda, ali ima jedna bitna stvar u percepciji zvuka...
Verovatno si cula za "temperovan" i "netemperovan" sistem...
Ajde, jos cu uprostiti...
Imas instrumente sa fixiranom intonacijom (klavir) i instrumente sa nefixiranom intonacijom (gudacki, duvacki...). Kod klavira, "gis" i "as" zvuce IDENTICNO, znaci u pitanju je samo enharmonska zamena, ali kod svih instrumenata sa nefixiranom intonacijom, pa ukljucujuci tu i vokal, "gis" i "as" NIKADA ne zvuce isto (osim, ako ne ne nastimaju u Melodyne-u, pa dobijes "plastikaner").
Pevajuci po stimeru, ti ucis sebe da su "gis" i "as" isti, a oni kod glasa to nisu. Te mikro razlike upravo cine muziku muzikom. A ako nisu mikro razlike, onda ti nije problem da cujes da si fals... :)
Eeva_r&b
06-11-2008, 08:14 PM
u pravu si...ali ne znam kako sebe drugacije da treniram,sem da se snimam i preslusavam ko pomahnitala...ovo nije stimer btw..
samo bih npr da posmatram kako se moj vibrato krece kad pevam duge note..a u programu o kome pricam je bas bilo detaljno prikazano gde si u odnosu na notu...naravno ni primeri glasova koje je program sadrzao nisu bili 100% precizni,nije ni to moj cilj,ipak sam ljudski instrument,ali bar da na licu mesta vidim sta radim i da dok mi prikazuje 'gde sam', ispravljam sebe,i tako pomocu uvezbam sebe da se bolje kontrolisem..
hvala na savetu u sv sl :)
Pocinjes da zastranjujes ovde medju nama, tehnoloskim manijacima... :)
Ne bih da ti "drzim slovo" kako se pevanje slusa, a ne gleda, ali ima jedna bitna stvar u percepciji zvuka...
Verovatno si cula za "temperovan" i "netemperovan" sistem...
Ajde, jos cu uprostiti...
Imas instrumente sa fixiranom intonacijom (klavir) i instrumente sa nefixiranom intonacijom (gudacki, duvacki...). Kod klavira, "gis" i "as" zvuce IDENTICNO, znaci u pitanju je samo enharmonska zamena, ali kod svih instrumenata sa nefixiranom intonacijom, pa ukljucujuci tu i vokal, "gis" i "as" NIKADA ne zvuce isto (osim, ako ne ne nastimaju u Melodyne-u, pa dobijes "plastikaner").
Pevajuci po stimeru, ti ucis sebe da su "gis" i "as" isti, a oni kod glasa to nisu. Te mikro razlike upravo cine muziku muzikom. A ako nisu mikro razlike, onda ti nije problem da cujes da si fals... :)
HeatMan
07-11-2008, 12:06 AM
ima se uzme shtimer za 2 soma kinti u mitrosu..
a i imash programche.. waves gtr tuner mono.. to je deo waves gtr pack-a.. pazi, jeste za gitaru.. al moze da prodje i za ovo.. shto da ne? probash.. :)
alternativne metode jbg
Eeva_r&b
07-11-2008, 12:10 AM
a kaki je to program?
ima se uzme shtimer za 2 soma kinti u mitrosu..
a i imash programche.. waves gtr tuner mono.. to je deo waves gtr pack-a.. pazi, jeste za gitaru.. al moze da prodje i za ovo.. shto da ne? probash.. :)
alternativne metode jbg
Danny Lou
07-11-2008, 07:56 AM
shtimer za gitaru :D mozda bi mogla da probas i program ear master koji je napravljen za vjezbanje solfedja a samim tim i intonacije eh sad ne znam sta sve ima u sebi ali vjerovatno ima i vjezbe za intoniranje
Ne dovodim ovo u pitanje ...... ali evo 12 godina sam svirao klarinet i saxofon ( snadjem se i na flauti ) pa je gis i as uvek isti .... a ako as sviras vise prema a ( zatezanjem ) dobijes packu jer si falsh ..... :)
Sad , secam se za vokale da kad pevas as da je zapravo blize g a da je gis blizi a ..... tu si u pravu ali mislim da je za duvace ( osim trombona ) ipak gis i as isto .....
A to me potseti :
Dolazi ciga muzicar u apoteku i kaze : " Molim vas jedan gispirin "
apotekar : " valjda ste mislili na aspirin ???? "
ciga : " Ma gis , as , nama muzicarima to isto ! "
:D
Pozdrav
Ne dovodim ovo u pitanje ...... ali evo 12 godina sam svirao klarinet i saxofon ( snadjem se i na flauti ) pa je gis i as uvek isti .... a ako as sviras vise prema a ( zatezanjem ) dobijes packu jer si falsh ..... :)
Sad , secam se za vokale da kad pevas as da je zapravo blize g a da je gis blizi a ..... tu si u pravu ali mislim da je za duvace ( osim trombona ) ipak gis i as isto .....
Na papiru, na klaviru i ostalim "keyboard based" instrumentima (i instrumentima sa fixiranom intonacijom). U ostatku slucajeva je recimo vodjica "gis" (u "a" tonalitetu) uvek visa nego sto je to snizeni prvi stupanj "as", na primer...
mislim da ovo ima ponajprije veze s tim:
http://en.wikipedia.org/wiki/Pythagorean_comma (http://en.wikipedia.org/wiki/Pythagorean_comma)
http://cnx.org/content/m11639/latest/
http://infohost.nmt.edu/~jstarret/bbshop4.html (http://infohost.nmt.edu/%7Ejstarret/bbshop4.html)
ako je netko voljan proucavati fizikalni problem:wink:
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.