PDA

View Full Version : potreban adapter

milanCHE
06-11-2008, 01:17 PM
dakle,treba mi proverena informacija:gde mogu naci kvalitetan adapter od 9V DC, 250-300mA,center positive.najslabije sto sam nasao od 9V je neki korg-ov od 400 mA,sto premasuje za 100mA max.deklarisanu vrednosti
poz....

diviner
06-11-2008, 01:22 PM
Ne znam zasto te brine 100mA vise, jer to kolicina struje koju on moze da isporuci uredjaju, a od uredjaja zavisi amperaza (koliko ce on da povuce). U neku ruku je korisnije imati jaci adapter (ovih 100mA je idealno). E sad pod kvalitetom se najcesce gleda koliko on dobro pegla naizmjenicni istosmjerni napon dobijen transformacijom (koliko mu je dobar stepen za filtraciju).

Poz...

milanCHE
06-11-2008, 01:28 PM
ma mene,Divi,buni ta prokleta fabricka deklaracija od/do,znaci minimum i maximum.inace u pitanju je M-Audio Keystation Pro 88 usb/midi kontroler(koji dobija napajanje putem usb porta ILI opciono externo napajanje ako ga koristis kao master klavijaturu kad nije vezan za komp).znaci,treba mu jaaako malo struje,cak fabrika izricito zabranjuje istovremeno koriscenje oba vida napajanja.zato me to buni,pretpostavljam da je zbog toga osetljiv na preopterecenja...
nisam pametan
poz

Oggy
06-11-2008, 01:34 PM
Ja sam koristio na nekoj pedali kojoj je ispravljac takodje bio deklarisan na 300 mAh (pa crkao ubrzo) ispravljac od 1000mAh i sve je radilo bez problema dok istu nisam poklonio (pa i sada radi, ali ne kod mene...) :)

diviner
06-11-2008, 01:37 PM
Da...ali preopterecenje pravi uredjaj, jer je on potrosac...Naravno da ne treba ici na ispravljace od 1A, jer bi tada i sam napon u piku na kondenzatorima koji peglaju napon bili opasni po uredjaj, ali 400mA bi trebalo da je ok, ako je prethodno deklarisan adapter bio 300mA...

E sad, niko ne moze da ti garantuje da nesto drugo nece zeznuti klavijaturu...

milanCHE
06-11-2008, 01:38 PM
hmmm,nista,onda cu uzeti taj korg-ov od 400 mA u sky-u i to je to...
i ovi u Artistu su mi rekli da mogu slobodno da uzmem i od 500mA neki kvalitetniji,a s'obzirom da sam kod njih i uzeo spravu,onda necu vise da razbijam sa time glavu...
hvala obojici
poz...

silicon science
06-11-2008, 01:44 PM
dakle,treba mi proverena informacija:gde mogu naci kvalitetan adapter od 9V DC, 250-300mA,center positive.najslabije sto sam nasao od 9V je neki korg-ov od 400 mA,sto premasuje za 100mA max.deklarisanu vrednosti
poz....

Imao sam i ja problem sa ispravljacem, izgubio ga (od M-audio usb Audiophile), prevrnuo ceo grad i nisam nasao odgovarajuci. Jedan ljubazni prodavac mi dao savet da odem u jednu jako lepu opremljenu radnju sa delovima za sve moguce elektrichne spravice, kupio u delovima (chak sam i kuciste nasao, jako lepo) i odneo kod choveka da ga sklopi. I uvek bude kvalitetnije nego ovi fabrichki. Vredi razmisliti:wink:

diviner
06-11-2008, 01:45 PM
E da...savjet svima:

Uvijek kada ukljucujete uredjaj, prvo ukljuciti kabel od adaptera u uredjaj, a zatim adapter na mrezu/struju. Kada iskljucujete uredjaj, obratno (prvo adapter sa mreze, pa onda kabel od adaptera iz uredjaja). Posebno vazi za neoriginalne adaptere.

Ovo se radi zato sto kondenzatori koji se nalaze u adapterima a sluze za peglanje istosmjernog izlaznog napona obizno rade na visim deklarisanim voltazama u odnosu na peglani napon koji isporucuje ispravljac/adapter, pa se desava da recimo kada mjerite instrumentom izlaz od 9v (a koriste se kondenzatori od recimo deklarisanih 16v) vi zapravo izmjerite 15v (jer nema potrosaca koji ce da napravi pad napona). Taj veliki napon u piku moze da osteti osjetljvu elektroniku, ako ona nema zastitu od prenapona (a gotovo svi moderniji chipovi imaju)...

Toliko. Poz

milanCHE
06-11-2008, 01:53 PM
mudro zborish8-)
poz...