PDA

View Full Version : Makedonski ritmovi?

igorxp
04-11-2008, 12:27 AM
Sad sam džemovao malo i odsviram neku temu koju bi mogao da razradim, ali nisam siguran koji je ritam u pitanju, al' mi zvuči kao: jen dva tri jen dva jen dva

Jel' to 7/8?

Dexxy
04-11-2008, 12:53 AM
Da

Maiv
04-11-2008, 08:02 AM
NIje 7/8 je jen dva jen dva jen dva tri :D

alfom
04-11-2008, 09:23 AM
Nije nego 1-2-1-2-3-1-2 :D:D:D

GERAG
04-11-2008, 09:54 AM
Drage kolege jel cuo neko za obrtaje?
Moze biti 1-2-3-1-2-1-2ili 1-2-1-2-3-1-2 ili 1-2-1-2-1-2-3 i ko to kaze da su 7/8 Makedonski ritam!!!!!!!!!!!!!!?

alfom
04-11-2008, 10:35 AM
Drage kolege jel cuo neko za obrtaje?
Moze biti 1-2-3-1-2-1-2ili 1-2-1-2-3-1-2 ili 1-2-1-2-1-2-3 i ko to kaze da su 7/8 Makedonski ritam!!!!!!!!!!!!!!?

Ja cit'o da motor moje Mazde smije bez bojazni za klipove i radilicu pichiti 4500 obrtaja.

Nisi obratio paznju na ovo : :D:D:D.

Pa nemoj biti tako tvrd kad se svi veselimo!
Dodaj svom postu makar ovo : -:)

Maiv
04-11-2008, 10:37 AM
Kakve obrtaje?

Ja bas nisam upucen geografska podrijetla razlicitih ritmova ali 7/8 je ustaljen i u klasicnoj glazbi i u jazzu tak da ne znam sta tu vise ima smisla kak nazivati.

Maiv
04-11-2008, 10:38 AM
Nisi obratio paznju na ovo : :D:D:D.

e jbg sad si zeznuo, a ja bas pomislio da ce bit neke rasprave opet:D

alfom
04-11-2008, 10:41 AM
e jbg sad si zeznuo, a ja bas pomislio da ce bit neke rasprave opet:D
Sorry. Nije namjerno. :):grin::D:jupi:

igorxp
04-11-2008, 11:05 AM
ko to kaze da su 7/8 Makedonski ritam!!!!!!!!!!!!!!?

Marketing... Morao sam nekako da privučem va?u pa?nju :rolleyes:.

Mada istini za volju, 1-2-3-1-2-1-2 me uvek asocira na početak pesme Makedonija od Dada Topića.

psionic
05-11-2008, 08:40 AM
Marketing... Morao sam nekako da privučem vašu pažnju :rolleyes:.

Mada istini za volju, 1-2-3-1-2-1-2 me uvek asocira na početak pesme Makedonija od Dada Topića.

Heh, nisam do sada pisao po ovoj temi, ali ajde da i ja kazem koju, mada nisam neki muzicki teoreticar (muzicki terorista :) )

7/8 je ritam koji se cesto koristi u makedonskoj izvornoj muzici, pored ostalih neparnih i iscasenih ritmova. Naravno nisu makedonci otkrili toplu vodu, nego jednostavno - to je karakteristicno za njih. A ako cemo cepidlaciti, taj ritam vuce korene iz turskih ritmova, jer oni su puni istih (9/8,7/8...) a i bili su ovde nekih 500 godina - pogotovo tamo dole, tako da su ostavili svoj pecat. Dakle nije pesma 'makedonija' ta koja je reper, Dado se samo posluzio cinjenicom da vecina makedonske muzike ima 7/8 i zato zvuci specificno u odnosu na srpsku ili neku drugu (...neko rekao 'dvojkace' ? ) i time svojoj pesmi pokusao da da 'makedonski miris'...

a o jazzu ne vredi polemisati - za njega ni jedan ritam nije specifican... Samo je specificno to da je retko u pitanju parni ritam :)

pozdrav...

BTW, nemoj da mi neko dira makedonce, da ne bi bio prinudjen da banujem iz zivota :D :D :D

allegrosteva
05-11-2008, 02:42 PM
1-2-3-1-2-1-2 me uvek asocira na početak pesme Makedonija od Dada Topića.

Mene na Jovano-leb i sol

A ako cemo cepidlaciti, taj ritam vuce korene iz turskih ritmova, jer oni su puni istih (9/8,7/8...) a i bili su ovde nekih 500 godina - pogotovo tamo dole, tako da su ostavili svoj pecat.

U turskoj sam imao srecu da mnogo slusam njihovu mjuzu uzivo.Normalno ima tu svega,na nesto sam otkidao a nesto nisam mogao da podnesem.Uglavnom neparne ritmove su toliko nadogradili da mi nista nije bilo jasno.Jednu sam pesmu odslusao celu i nisam uspeo da skapiram logiku sviranja kik-a i basa.A folklor djuska li djuska.Grci su takodje to doveli na mnogo visi nivo nego sto je kod nas, imaju ludorija nenormalnih a logicnih.svirao sam par puta sa jednim buzukustom iz grcke,skinuo sve kod kuce a opet se izpreznajao najstrasnije.Cesto neparne ritmove sviraju half time, na pr, 9/8
http://www.youtube.com/watch?v=hyUWMDy7FLg
Na isti nacin sviraju i 7/8.Ajd naterao sam sebe da brojim kao 18/16 i kao 14/16 ali figure...Bolela ma glava danima.Tako da, Igorxp kod nas je to jos uvek1231212 ako hoces da cujes sta sve moze da se uradi sa neparnim ritmovima juri da cujes sta se tamo svira
Neguju ljudi tradiciju, a ne ko mi...
Ajd da ne pocinjem

Maiv
05-11-2008, 02:48 PM
Moj dojam je da se danas neparni ritmovi mnogo cesce sviraju half time, time se vise dira u aranzman nego u sam groove. Half time je pristupacniji publici a opet odskace od ispranih 4/4 ritmova.

Max
05-11-2008, 02:59 PM
@ Allegro .....

Imam dosta iskustva sa ovim ali kroz Jazz .....

..... ako mogu da ti pomognem , nikad nemoj da brojis ..... samo zapamti figuru ....

Pozdrav

awacs
05-11-2008, 03:17 PM
Moj dojam je da se danas neparni ritmovi mnogo cesce sviraju half time, time se vise dira u aranzman nego u sam groove. Half time je pristupacniji publici a opet odskace od ispranih 4/4 ritmova.

Pa ne samo danas, i u istoriji ima primera - Pink Floyd / Money :)

igorxp
05-11-2008, 04:19 PM
Ajd izbrojitesi ovot, brakjo Makedoncite :)

http://www.youtube.com/watch?v=4nZKtnY28UU
(http://www.youtube.com/watch?v=4nZKtnY28UU)
http://www.youtube.com/watch?v=uoh14b9sJk0

Maiv
05-11-2008, 06:31 PM
Prvi je 11 i to 2-2-3-2-2:wink:

druga je zaj...na

Max
05-11-2008, 06:33 PM
Prvi je 11/8 sad ce vidim drugi ..... ( mislim kad sviraju i pevaju )

Zapravo 4 pa sedam i onda malo stanu posle cetri ali ne da se broji 23/16

druga je isto 11/8 samo je podela drugacija .....

trece kad izadju zene je 7/8

onda ide kolo ( Bilja krstic obradjivala :) )

ide 11/8 ( 2- 2 - 3 - 2 - 2 ) pa onda opet ali ( 2 - 2 - 2 - 2 - 3 )
pa sve do kraja kola .....

( nemojte da vas zbuni sto ponekad ne odsviraju prvu nego drugu .... najstarija fora :) )

posle ide ona spora 11/8 ....i na kraju je parnjak

Pozdrav

Maiv
05-11-2008, 06:34 PM
respect za drugu:wink:

mene valjda zbuni taj kik na drugu ili koju vec

Max
05-11-2008, 06:46 PM
Druga je 7/8 ( malo shaflovano svirano ) na pocetku i na kraju ......

U sredini mislim da je free jazz :) .... ili prevazilazi moje mogucnosti ....:rotfl:

Pozdrav

Max
05-11-2008, 06:47 PM
respect za drugu:wink:

mene valjda zbuni taj kik na drugu ili koju vec

ma resenje je ( ako ne pratis figuru , nego brojis .... je da udaras 11 ticu kao lood .... pa vidis da si posle 2 ili 4 kruga opet na kecu :D )

Pozdrav

psionic
05-11-2008, 07:03 PM
Eh - konacno neka pametna diskusija - ma salim se,naravno, samo sam hteo da dodam, da kad jos to uklope sa onim njihovim skalama... Ali odredjeni tamnoputi muzicari iz ovih krajeva - sasvim dobro barataju tim ritmovima... (malfuf, chifteteli... sta znam koji jos) Programiraju ih na onim njihovim KORGovima ko blesavi :) Eto, oni odrzavaju tradiciju :D

Opet bih dodao... Dzaba nama brojanje, mislim da oni to vide kao celinu, nisu puni ovih 4/4, za njih je to normalan ritam, sviraju ljudi po sluhu... A o muzickom obrazovanju necu ni da govorim... Jednostavno se ljudi rode s tim :) Kad smo vec kod tih ritmova, nadjite negde na nekom youtubeu i sl, nesto Albansko... To vec nema veze s mozgom...

alfom
05-11-2008, 07:10 PM
Moram priznati uz ovo :ups::ups::ups: da nikad nisam uspio uporedo sa reprodukcijom 'odlupati' ritam uz ono kolo u 13/8 od Bokija Miloševića a da ne 'ispadnem'. I još jednom :ups::ups::ups: obzirom na preko 40 godina muziciranja na 15-tak instrumenata. A upravo sam svoje prve javne nastupe kao 8-godišnji klinac imao 'svirajući' tarabuk u narodnom orkestru tadašnjeg KUD u mom gradu ; vranjanske i makedonske su bile poslastica!

Max
05-11-2008, 07:23 PM
Opet bih dodao... Dzaba nama brojanje, mislim da oni to vide kao celinu ..

Pa to pricam sve vreme ..... gledaj figuru , a ne brojanje .....

Pozdrav

Max
05-11-2008, 07:27 PM
Evo vam jedne mozgalice od mog drugara Trkulje ....

cisto da brojite :D

A ako me naljutite , izvadicu moju kasetu " neprebrojivih " pesama :)

http://www.youtube.com/watch?v=cuQDUf0p5Rg

Resenje objavljujem za sat dva :)

Pozdrav

Max
05-11-2008, 07:34 PM
a vidite kako holandjanin lepo gleda u note i svira bubanj ..... sve radi :)

http://www.youtube.com/watch?v=5h8PoUyL-hk&feature=related

nigde makedonca sve severnjaci ( tj holandjani )

Pozdrav

psionic
05-11-2008, 07:34 PM
...to mu dodje kao neki kviz? Super, odma' ulazem kviska :D :D :D

A ovo za holandjane - oni imaju neki trip prema makedoncima - evo npr. moj ujak je ozenjen holandjankom... Jel sam vec pominjao da sam makedonac poreklom :D

Max
05-11-2008, 07:40 PM
A posto mi je Ivan studiotonac vec poslao na ICQ pravo resenje ...... znaci da vas ima ovde iskusnih ..... evo malo ovako ????

http://www.youtube.com/watch?v=7KkTIeiYIqQ

http://www.youtube.com/watch?v=js5bRMxwigQ

gospodin Bashar , njegov drugar Ace , Teodosi Spasov i Vasil :) ( to je sa moje kasete tesko prebrojivih .... samo za moje cudo ima i na You tube )

Pozdrav

alfom
05-11-2008, 07:44 PM
Evo vam jedne mozgalice od mog drugara Trkulje ....

cisto da brojite :D

A ako me naljutite , izvadicu moju kasetu " neprebrojivih " pesama :)

http://www.youtube.com/watch?v=cuQDUf0p5Rg

Resenje objavljujem za sat dva :)

Pozdrav

28/16 ili ti 14/8 - biraj!

Max
05-11-2008, 07:45 PM
26/16 ili ti 13/8 - biraj!

Ni jedan ni drugi ( na zalost ) ... ponovo ???

Pozdrav

alfom
05-11-2008, 07:49 PM
Je li bre :D Jel' ti 'oćeš da ja spavam noćaske ili ne :rotfl:
Kako bre sa ovim da spavam u ritmu muzike za ples???

alfom
05-11-2008, 08:23 PM
Jel' vi to ostali 'brojite' pa se ne javljate ili smatrate da vam je ispod časti učestvovati u ovom? Ko smatra da je ispod časti - već mu je tako!
Nije ovaj matori budala ili glupan pa se zakoprcao, nego sa toliko god. sta?a ovo nije radio nikad - bar nikad preko 9/8.
I zadovoljstvo mi je ovo skontati jer se razvijaju muzičke ritmičke vijuge.
A da bih ikada ne?to svirao ili pjevao u ovom razbroju - ne pada mi napamet :grin:Sad mi ni 2 apaurina neće pomoći protiv ove Maxove nesanice :rotfl:

Max
06-11-2008, 10:17 AM
He he he he he ....... poplasili smo ekipu :)

@ Alfom .... nisi pogodio , mogu resenje da ti posaljem na private

Pozdrav

Bitch
06-11-2008, 06:02 PM
Trkulja - pitagora je 25/8

7 + 7 + 11
iliti
7 + 7 + 7 + 4

pozzz :)

p.s. super pesmica

Max
06-11-2008, 06:06 PM
Trkulja - pitagora je 25/8

7 + 7 + 11
iliti
7 + 7 + 7 + 4

pozzz :)

p.s. super pesmica

Ti se ne racunas ..... znas ekipu :)

( u pravu si 25 ica je :da: )

Pozdrav

HeatMan
07-11-2008, 04:24 AM
au jebo te.. ovaj trkulja nije normalan.. sad cu chujem ostale

HeatMan
07-11-2008, 04:39 AM
koji je ovo ritam? :)

http://www.youtube.com/watch?v=IQH_LXpBaIg

a koji ovo:

http://www.youtube.com/watch?v=dTntnTBjOLs

Max
07-11-2008, 11:13 AM
koji je ovo ritam? :)

http://www.youtube.com/watch?v=IQH_LXpBaIg

a koji ovo:

http://www.youtube.com/watch?v=dTntnTBjOLs

Al' imas talenat da useres thread :(

Pozdrav

HeatMan
07-11-2008, 12:13 PM
:(

pa pitam jer me interesuje.. poshto vidim da se zaludjujete time.. a ja ne znam da rachunam.

umem da ubodem 3/4 i to je to..

poz

Max
07-11-2008, 02:58 PM
Pa ako ozbiljno pitas .... oba su 4/4

Pozdrav

STUDIOTON
07-11-2008, 03:07 PM
:gaah: :protest:

HeatMan
08-11-2008, 01:37 PM
ma nemoguce.. ko zna shta sam ja tebi poslao.. :? nije mi bilo dobro juche pa nisam ni kuntao..

uglavnom u te dve pesme (koje sam hteo da ti poshaljem) pichi 4/4 al ima neke.. hmm prelaze, brejkove koji nisu 4/4.. al se uvek zabodem dal je 7/8.. il neshto duze..

moze neko da objasni kako da rachunam to? kazem, potpuni sam duduk shto se toga tiche.. solfedjo sam mrzeo uvek.. :)

npr, ja brojim ritam tako shto prebrojim u sebi... pa od prvog udara do sledeceg prvog izbrojim kolko ima udara.. :?

al opet onaj ivanovo chudo shto je kachio na mix test, imam utisak da je 4/4.. a neko reche da je neshto drugo.. :?

nemam pojam..

edit: pitam iz prostog razloga jer ponekad imam ideje koje ne mogu da zbudzim u 4/4.. a ne znam kako da provalim shta sam smislio.. pa onda nabadam, i izgubim volju.. :?

poz

STUDIOTON
08-11-2008, 01:46 PM
al opet onaj ivanovo chudo shto je kachio na mix test, imam utisak da je 4/4.. a neko reche da je neshto drugo.. :?

7/8

HeatMan
08-11-2008, 02:22 PM
to ti kazem.. ja ga brojim i meni je 4/4.. :?

STUDIOTON
08-11-2008, 02:28 PM
to ti kazem.. ja ga brojim i meni je 4/4.. :?

pa nemoguce .. probaj da izgovaras .. jen'dva tri , jen'dva,jen'dva

Ta,ta,ta - ta ,ta - ta,ta ... 3+2+2 ... 1,2,3 - 1,2 - 1,2

a 4/4 ti kao klasican beat .. 1,2,3,4 ..

HeatMan
08-11-2008, 02:58 PM
ma znam sve to.. znam dosta oko ritmova, a ne mogu da ubodem koji je koji.. osim ako je 3/4 jer mi on mnogo smeta.. :)

jeste 7/8.. sad sam tek skapirao.. kad sam pocheo osmine da udaram.. zbun sam imao zbog ona dva kicka.. imao sam utisak da kick udara na 7moj osmini, pa onda krece prvi na 1/4..

to je bio problem.. :?

Maiv
08-11-2008, 04:27 PM
A ja mislio da HM zaj...va s onim 4/4 pa nisam htio ni odgovarati :banghead:

...ajme band-in-a-box ritam trener ti ne gine:D

HeatMan
08-11-2008, 04:50 PM
taj fazon.. ma nemam pojma.. problem je u tome shto sam bezao od toga ranije i sad ne mogu da skapiram.. svaki ritam ja mogu da ispratim, da ne ispadne da sam artmichan.. :)

al ne mogu da provalim u brojkama koji je to ritam.. npr, zabo se sa ortacima na probi (metal bend) i vrte svo vreme razlichite ritmove.. ja iz zezanja uzeo gitaru i ispalo super.. oni meni kao da mi pomognu (poshto ne znam pesmu napamet) kao sad ide na 3/4 pa sad idemo na 5/4 duplo brze pa na 7/8 malo sporiji tempo.. ja sve ih gledam bledo i lupam neke rifove.. njima bilo do jaja, kao aj ponovi.. ma nema sheme ni sam ne znam shta sam svirao..

:?

jednostavno ne baratam tim ciframa zato sam vas smarao sa onim.. znam shta shta znachi.. poznajem osmine, shesnaestine, chetvrtine, 32ke.. al ne mogu da skapiram kad je shta.. jbg, kao shto rekoh.. postaje mi polako problem.. nazovimo to tako.. :?

vishe se nerviram shto nemogu da provalim.. to je problem.. :)

poz

alfom
08-11-2008, 05:28 PM
1 - Podesis na F2 -> SxNu bilo koji od tih razbroja i slušaš metronom.
2 - Isto, samo slušaš drumm mašinu.
Kad ih se dobro naslušaš, moći ćeš ih prepoznati 'u živo'.
3 - Kreneš u nižu mizičku školu. :grin:

Maiv
08-11-2008, 07:54 PM
nadji earmaster pa provjezbaj malo ak mislis da ti je problem. To je vjerojatno najbrzi nacin da ponovis ono sto znas i utvrdis gradivo:wink:

HeatMan
08-11-2008, 11:50 PM
to je program?

hvala na pomoci.. evo sad sam bash prichao sa maxom (koji je mislio da se zezam).. ne znam shta da vam kazem, osim istoga shto i njemu.. izbegavao solfedjo, i nije me interesovalo..

dodushe nije me nishta shto se tiche radjenja muzike interesovalo.. pa sam nauchio sam.. al ovo ne mogu sam da skapiram, nazalost..

hvala

poz

slowstar
09-11-2008, 12:23 AM
Ti se ne racunas ..... znas ekipu :)

( u pravu si 25 ica je :da: )

Pozdrav
Ljudi, nemojte da se brukate ili predpostavljate, onaj ko je odgovorio
da je 7+7+7+4 je u pravu, jasno kao dan. Za vasu informaciju, nema neparnog ritma IZNAD 11/8, ili eventualno 13/8 (retko) jednostavno se ne definisu kao takvi, nego kao tzv "poliritmicke fraze" sto je ovde slucaj sa 7+7+7+4, nije NIKAKVA 25-torka, tako nesto se jednostavno NE KORISTI, da ne kazem da ne postoji, kao sto naprimer ne postoji tonalitet "hisis dur" jer bi bio totalno besmislen

Aleksandar Filipovic
09-11-2008, 03:42 AM
Ljudi, nemojte da se brukate ili predpostavljate, onaj ko je odgovorio
da je 7+7+7+4 je u pravu, jasno kao dan. Za vasu informaciju, nema neparnog ritma IZNAD 11/8, ili eventualno 13/8 (retko) jednostavno se ne definisu kao takvi, nego kao tzv "poliritmicke fraze" sto je ovde slucaj sa 7+7+7+4, nije NIKAKVA 25-torka, tako nesto se jednostavno NE KORISTI, da ne kazem da ne postoji, kao sto naprimer ne postoji tonalitet "hisis dur" jer bi bio totalno besmislen

Slobo evo premisljah se da li da li da reagujem oko ovih silnih "prebrajanja" i taktova tipa "155/156" , a nailazio sam na ovakva razmisljanja kod nekih muzicara(pogotovo kod zaludjenih bubnjara) i pokusavao da ih ubedim u ovo sto si rekao.:mad: Ljudi, NI U JEDNOJ pismenoj partituri na kugli zemaljskoj na njenom pocetku necete videti takt 25/8 jer on NE POSTOJI!!! Sviranje kompozicije u ovom taktu bi moglo da se pretvori samo u jedno - besomucno brojanje.Postoje takozvani pravilni i nepravilni slozeni taktovi.Pravilni su oni u kojima se pojavljuju dva ili vise dvodela,odnosno trodela, na primer:6/8=2/8+2/8+2/8 ili 3/8+3/8 ; 9/8=3/8+3/8+3/8...Nepravilni su oni kad se u okviru takta pojavljuju i dvodeli i trodeli, na primer:5/4=2/4+3/4 ili 3/4+2/4 ; 7/8=2/8+2/8+3/8 ili 3/8+2/8+2/8...(promene su zapravo posledica pomeranja akcenata).U praksi se takt od 11/8 pokazao kao najveci koji je moguce vizuelno ili slusno pratiti,a da se ne pretvori u puko brojanje.Pravljenje ultra slozenih taktova sabirajuci one koji su vec sami slozeni je totalno besmislena stvar.Ovde je rec o necem drugom tj. o Metroritmickim grupacijama ili kako je Sloba rekao"poliritmickim frazama" koje su sastavljene iz NEKOLIKO taktova koji se smenjuj po odredjenoj zakonitosti.Znaci ona "25-torka" je kombinacija 4 TAKTA(7/8+7/8+7/8+4/8),a ne jedan takt od 25/8(ultra mega giga takt kao stvoren za "prebrajanje" i uvaljivanje "koske" medju bubnjarima).Znaci na pocetku notnog zapisa doticne kompozicije pisace 7/8, a na cetvrtom taktu ce se promeniti u 4/8 i tako u krug pa ce da je citaju i Holandjani i Kinezi i Indijanci...Ako se manemo notnog zapisa,stvar je jednostavna - Sviramo 3 takta 7/8 i cetvrti 4/8.Naravno svirajuci duze vreme jednu ovakvu kompoziciju muzicari vise ne broje ni taktove vec ovo zaista i zapamte kao jednu poliritmicku frazu.

P.S. Svakome ko je isao u muzicku skolu je ponekad doslo da pobegne sa nekog casa instrumenta.Naravno da za osnovce i srednjoskolce ima mnogo zanimljivijih stvari od vezbanja skala i dosadnih etida(ni ja ih nisam voleo), ali bezanje sa solfedja mi nije bas najjasnije.

HeatMan
09-11-2008, 06:19 AM
nemam ni nizu ni srednju muzichku..

imam lekcije iz osnovne.. gde smo uglavnom pevali "vishnjichica rod rodila".. i to bi bilo to.. sve ostalo stekoh sam.. uz internet i blejanje za kompom/cd playerom..

elem, ovo shto vi prichate.. ajd.. upravu ste.. al cepidlachite.. ok.. neka.. al i ja koji nemam muzichke, sam umeo da razdelim i da skapiram shta prichaju..

poz

alfom
09-11-2008, 07:10 AM
Slobo, Aleksandar : Hvala! Ot?tampano i na desku! :)

Max
09-11-2008, 12:28 PM
@ Slowstar ..... to reci Trkulji .... gde se " Pitagorino oro " ranije zvalo 25 ica.... a pri tom si skroz u off u ..... ovo nije bila tema price .... kakav takav , nije paran i tacka .

A sad ako si pametan , poslusaj ona druga dva videa , pa mi reci koji su ....

Pozdrav

slowstar
09-11-2008, 01:13 PM
Uz svo duboko postovanje prema Trkulji, koji je izuzetan izvodjac, svira vise instrumenata, i to DOBRO, moram da naznacim (moje licno misljenje) da ne mislim nista dobro o tzv. "Etno" muzici, koja je u velikoj vecini slucajeva - opet naglasavam PO MOME LICNOM MISLJENJU - najobicnija prostitucija, ili blaze receno koracanje linijom najmanjeg otpora u kreativnom, ali i komercijalnom smislu - opet molim da me ne shvatate pogresno, to je moj licni stav. Sto se tice testa koji mi namece vrlo postovani MAX, ne pada mi na pamet da se spustam na banalni nivo provere svog sluha i znanja posle tolikih godina, tako da slobodno mogu da mu kazem da NISAM PAMETAN - bar sto se njegovog testa tice, mislim da sebi dozvoljava malo suvise, bar u odnosu prema mojoj malenkosti...

Bitch
09-11-2008, 03:46 PM
au al ste zadimili stmosferu ! :) :ike:

svi ste manje vise u pravu, ne morate jedno drugo da napadate. Svi mi to interno zovemo "25-ica" iako je poliritmija - naravno da nece pisati u partituri orkestra 25/8 nego ko sto Sale kaze tri 7/8 i jedan 4/8. E da Slobo, nije 13/8 bas toliko redak, evo kad sviram sa Lebisol svaki Bodanov solo je 13/8, jos kad ga zaloopuje na Lex Jammeru svi se raspadnu u publici i ne znaju da tapsu na beat, a on delje.... bugari rumuni voze neparnjake ko dobar dan.... ima toga.

A sad lopta dole da vas sve ne ... :rafal: :rafal: :ninja: :ninja: :rafal: :rafal:

plozzz :)

HeatMan
09-11-2008, 04:43 PM
i posle ja znam da userem temu.. :(

aj dajte josh linkova..

Maiv
09-11-2008, 05:10 PM
e da HM Earmaster je program, zaboravio ti napisati...

slowstar
09-11-2008, 09:29 PM
Nasvirao sam se 7, 9, 11, i 13, u zivotu onoliko, da pomenem samo Boru Dugica, Bokija i Lalu Kovaceva, ima 13-torki, ali sam hteo da kazem da su REDJE u odnosu na 7 i 9, ali ih ima, ne razumem samo kako neko moze uopste da koristi termin 25/8, to je da ne kazem nesto gore - nespretno, i moze da posluzi samo kao "puvanje", kao onaj momak iz vica koji je iz kupea voza koji je prolazio pored velikog stada ovaca rekao saputniku: "u ovom stadu je tacno 716 ovaca"
-"kako znate?" pita ga saputnik, a ovaj ce: :"Prosto, prebrojim im noge, pa podelim sa 4!"

Bitch
10-11-2008, 02:26 AM
ne razumem samo kako neko moze uopste da koristi termin 25/8

zato sto je fancy :D

Max
10-11-2008, 11:48 AM
Nasvirao sam se 7, 9, 11, i 13, u zivotu onoliko, da pomenem samo Boru Dugica, Bokija i Lalu Kovaceva, ima 13-torki, ali sam hteo da kazem da su REDJE u odnosu na 7 i 9, ali ih ima, ne razumem samo kako neko moze uopste da koristi termin 25/8 .....

Ne bih da ulazim ko je prvi to nazvao 25/8 .... ali mislim da je to logicnije resenje nego reci : " Ej pa to je poliritmija u stvari je 7+7+7+4 "

Mislim da to vise lici na prebrojavanje nogu :wink:

U svakom slucaju , to nije bila tema , i nemam pojma zasto si uopste poceo da offtopicaris jednu po meni finu temu .... Ako mislis da je etno najnizi nivo prostitucije , zasto si se " nasvirao " onoliko ????

Pozdrav

slowstar
11-11-2008, 04:08 PM
Zasto sad ja "offtopicarim"? Nisam ja stavio link ka Trkulji, i trazio "prebrojavanje" ritmova...Osim toga, nisam za ethno rekao da je "najnizi nivo" prostitucije, za taj nivo pogledaj pod: glumci, TV serije, uloge, filmovi, lazni kompozitori,(filmske muzike) lazni producenti, crveni tepisi, filmski festivali u svakoj selendri, otimanje ionako sirotinjskih sredstava iz ministarstva kulture, a zadrzavanje prihoda za sebe, polivanje benzinom, paljenje, pa gradjenje novog JDP, glumci kao ministri kulture, ITD ITD, to je (po mome misljenju) "najnizi nivo" a ne ethno, za koji sam samo rekao da je "prostitucija" i linija najmanjeg otpora, za ne bas talentovane i obrazovane osobe koje se bave muzikom (namerno ne pominjem muzicare), nista vise. Sale Filipovic je u svom tekstu lepo, konkretno objasnio problem koji su na "mitski" nivo podigli - sasvim nepotrebno.

Max
11-11-2008, 04:36 PM
...... kad bi samo tu kolicinu upornosti upotrebio da objasnis ljudima nesto koristno :(

Pozdrav

HeatMan
12-11-2008, 04:04 AM
....... i kad bi ti jednom bio opushten na forumu..

ihhhh... rumski bi bio jachi od gs-a

pusa :*

:)

conn
12-11-2008, 01:09 PM
Austrijanci ritam 7/8 broje 1,2,3,4,5,6,7,8

Trese se cela sekcija

Bitch
12-11-2008, 01:15 PM
Austrijanci ritam 7/8 broje 1,2,3,4,5,6,7,8

Trese se cela sekcija

osam sedmina? :D :D :D

Max
12-11-2008, 02:11 PM
he he he ...... kinezi na Berkliju .... ( istinita prica )

one - two - three - four - five - six - seeee - ven :D

Pozdrav

conn
12-11-2008, 03:06 PM
Pardon, malo sam se zabrojao. Zanemarite osmicu.

ProkDu
14-03-2009, 01:46 PM
Odlična tema.

...... kad bi samo tu kolicinu upornosti upotrebio da objasnis ljudima nesto koristno

Evo podr?avam Max-a u predlogu da Sloba Marković bude moderator ovog kutka.
Mislim da bi njegov doprinos ovom delu bio fantastičan.
Naravno ako Sloba pristaje na to. 8-)

korenjak
14-03-2009, 02:22 PM
ako kazes 25/8

onda ne znamo gde je 4 osmine stavljen da li na pocetak il negde u sredini...

7/8,7/8,4/8,7/8

a moze i 7/8,4/8/7/8,7/8

i tako dalje

kada se to lepo nazove kako i treba tj.kombinovani ritam

i zapise se rasclanjeno lepo ceo obrtaj (krug) onda se tacno zna u ovom slucaju gde je 4 osmine stavljen i kako se akcentuje

tako da reci 25/8 ne govori nista sem koliko u celokupnom poliritmickom krugu ima osmina

ako se ja pitam ja bi u ovom slucaju postavio stvari kao jedna jedanaestica i dve sedmice

11/8,7/8,7/8 jer 4/8 uvek dodje posle sedmice pa ih mozemo spojiti u 11 plus 7 pluus 7 jednako 25

:)

korenjak
14-03-2009, 02:26 PM
uzgred brojanje nije najsretnije resenje da se udje u pesmu , slazem se,

treba pamtiti figuru tj. melodiju tako je najlakse

evo imate skolski primer pesme u mom potpisu runomusic

pesma ''pomnish li''

koju je izuzetno tesko brojati

a lako je svirati kad se upamti melodija

pochujte i ta je pesma koskica za brojanje

ProkDu
14-03-2009, 02:34 PM