View Full Version : Knauf Cleaneo
Edi Prog
03-11-2008, 02:41 PM
http://www.knauf.hr/proizvodi-i-sustavi-suhe-gradnje/knauf-ploce/cleaneo-perforirna-ploca.aspx?tab=Primjena
http://www.knauf.hr/media/47523/1-12.pdf
Mi?ljenja?
Pa što če to tebi?
Pušite svi u studiju kao turci, mijenja se puno svakojakvih zanemarenih ljudi, živite u veoma urbanoj sredini gdje je zrak veoma loš,... onda nabavi profesionalan filtar za zrak u studijskoj HVAC jedinici.:D
Neču da kažem da je to čiribu čiriba ali što če ti to, konkretno?
Stvarno ako imaš probleme sa kvalitetom i štetnostim vazduhom u prostoriji i želiš to konkretno da eliminišeš napravi kako treba. Svaka druga bolja klima recimo (da ne utoram HVAC skupe sisteme) ima filtre koje opravljaju taj posao mnogo bolje.
A gdje bi postavio perforisane ploče?
Edi Prog
03-11-2008, 10:38 PM
Pa ?to če to tebi?
Pu?ite svi u studiju kao turci, mijenja se puno svakojakvih zanemarenih ljudi, ?ivite u veoma urbanoj sredini gdje je zrak veoma lo?,... onda nabavi profesionalan filtar za zrak u studijskoj HVAC jedinici.:D
Neču da ka?em da je to čiribu čiriba ali ?to če ti to, konkretno?
Stvarno ako ima? probleme sa kvalitetom i ?tetnostim vazduhom u prostoriji i ?eli? to konkretno da elimini?e? napravi kako treba. Svaka druga bolja klima recimo (da ne utoram HVAC skupe sisteme) ima filtre koje opravljaju taj posao mnogo bolje.
A gdje bi postavio perforisane ploče?
Nema pusenja unutra :wink:
Pitam zbog akustike, ne zbog zraka.
A gipsane bi isle na strop od live room-a
Reinhardt
03-11-2008, 10:57 PM
u 2 studija u zg-u to koriste..
mada iskreno i ne vidim veliku funkciju te perforacije (rupica) jer su:
1.premala
2.sva iste dimenzije
..i to su josh uvijek gipsane ploce, pa sad zamisli mogucnost habanja zbog i oko tih rupica
al da izgleda super-izgleda!
Ja to ne bi upotrebljivao.
Ali ima mnogo radijskih studia sa perforiranim gips pločama (ta ima još taj dodatak koji pomaže kod čistijog zraka... ako naručiš odmah dobiješ još tri prsta, koje koriste za dekoraciju za kuču, neodoljivi za upotrebu na kampovanju i na jahti, a i možete si ih staviti u ****:D .
Iza tih probušenih gips ploča daju mineralnu vunu i to je to. Neke vrste absorber sa gips membranom te pomalo i difuzor zbog perforacije, ali takva periodična preforacija stvara probleme (pogledaj bad diffusor panel od RPGja, koji se koristi chinese reminder theoremom, da bi ostvarili najoptimalniju difuziju sa korištenejm perforacije...). imaju i naprednije "curved" elemente...
E ti su pogodni za zahtijevne teatre i studije.
Tako obrađene prostorije sa tim klasičnim principom nisu dovoljno dobre za studijske profesionalne zahtjeve. Ni za radijske ali izgleda da ih uopšte ne briga!
I skoro svi parlamenti u ex-yu su obrađeni sa tim tipom akustičke obrade.
... Upa da razmislim ... možda se zbog toga nisu jasno razumjeli... akustika je za sve kriva!!! ironično i stvarno!
:D
Perforacije imaju smisla samo ako se rade po mjeri prostora. Onda ako se odredi problematicne frekvencije (stojne valove, modove), moze se napraviti povrsina sa tocno odredjenim povrsinama perforacije, tocno odredjene debljine materijala i bla bla. I onda to dobro radi. To je Helmholtzov rezonator.
Za one koji su u HR, ako ste stajali u dvorani V.Lisinski i razgovorom ubijali vrijeme prije koncerta, jeste li primjetili kako je u ogromnim hodnicima oko dvorane ugodno razgovarati. Nema onog mramornog hladnog odjeka. Kao da je prostor pet puta manji. E to je zato sto je taj Helmholtz projektiran za taj prostor i stavljen na strop. Hehe. Stvar radi. Ali da se razumijemo, ne vjerujem bas u ovo Knauf rjesenje jer je stvar lutrije da se pogodi radna frekvencija te njihove ploce sa frekvencijom stojnog vala tvog studija...
Reinhardt
04-11-2008, 08:07 PM
Perforacije imaju smisla samo ako se rade po mjeri prostora. Onda ako se odredi problematicne frekvencije (stojne valove, modove), moze se napraviti povrsina sa tocno odredjenim povrsinama perforacije, tocno odredjene debljine materijala i bla bla. I onda to dobro radi. To je Helmholtzov rezonator.
Za one koji su u HR, ako ste stajali u dvorani V.Lisinski i razgovorom ubijali vrijeme prije koncerta, jeste li primjetili kako je u ogromnim hodnicima oko dvorane ugodno razgovarati. Nema onog mramornog hladnog odjeka. Kao da je prostor pet puta manji. E to je zato sto je taj Helmholtz projektiran za taj prostor i stavljen na strop. Hehe. Stvar radi. Ali da se razumijemo, ne vjerujem bas u ovo Knauf rjesenje jer je stvar lutrije da se pogodi radna frekvencija te njihove ploce sa frekvencijom stojnog vala tvog studija...
o, da.. lisinski..
cuo sam prica i prica na tu temu..
npr, njemac(glavni dizajner) nije htio potpisati autorstvo pri zavrsenju posla jer izvodjac nije skonto pokretne (motorizirane) difuzore na bini..
Slažem se. Ne volim baš H. resonatore ali da.
A u manjim prostorijama nisu primjerne takve ploče ako perforacija nije prilagođena i sve ostalo prilagođeno...
Sasha Fishter
04-11-2008, 10:40 PM
ja sam isto htel to napraiviti...kaj je onda dobro za strop posto imam susjede iznad sebe ( u kuci )...
ja sam mislil staviti profile - termo akusticnu izolaciju od 8cm, i perforirani knauf..ima ko bolje rjesenje?
Ako ima? probleme sa "curenjem" zvuka u urbane prostore, onda uop?te nis na pravom putu.
Prvo pečitaj stickyje!!!
Treba? podkonstrukciju (drvena ili "knauf") koja če zaustavit zvuk kojeg proizvodi? a nekim bli?njim smeta?:)
eee, tek onda dolazi na red "unutarnja akustika"! koja poma?e kod koliko mo?e linearnog frekvencijskog odziva sobe, te uravnote?enog decaya sobu u zdravim granicama.
boggy
05-11-2008, 07:00 AM
Ako imaš probleme sa "curenjem" zvuka u urbane prostore, onda uopšte nis na pravom putu.
Prvo pečitaj stickyje!!!
Trebaš podkonstrukciju (drvena ili "knauf") koja če zaustavit zvuk kojeg proizvodiš a nekim bližnjim smetaš:)
eee, tek onda dolazi na red "unutarnja akustika"! koja pomaže kod koliko može linearnog frekvencijskog odziva sobe, te uravnoteženog decaya sobu u zdravim granicama.
Slazem se....
@Sasha
Ne ocekuj preterano spektakularne rezultate, jer nema dovoljno prostora u prosecnom stanu za zvucnu izolaciju prema meri "buke" koja se moze napraviti...
pozdrav
bogi
boggy
05-11-2008, 07:21 AM
.....
Tako obrađene prostorije sa tim klasičnim principom nisu dovoljno dobre za studijske profesionalne zahtjeve. Ni za radijske ali izgleda da ih uopšte ne briga!
I skoro svi parlamenti u ex-yu su obrađeni sa tim tipom akustičke obrade.
... Upa da razmislim ... možda se zbog toga nisu jasno razumjeli... akustika je za sve kriva!!! ironično i stvarno!
:D
Hmmm... perforirane panele nadjoh i u nekim studijima koji datiraju iz "ex-yu" vremena... doduse nekada nije bilo Bog zna sta u audio materijalu ispod 100Hz... ali danas...
Na stranu sto je metoda prakticno primenjiva samo na cekaonice, holove, trpezarije i slicno... znaci bez preteranih zahteva i ocekivanja.... u prostorijama nema dovoljno bass tretmana za muzicku produkciju prema danasnjim standardima.
Sa svim ostalim stvarima sto si rekao se slazem... jedino sto su perforirani paneli stavljani gde god je bilo "prilike"... bez preteranog ulaska u pricu: "rade li oni to za sta su namenjeni?"
Bilo je i tada boljih metoda i resenja.. ali.... ;)
pozdrav
bogi
ogradit cu se malo ali se sa ovim krauf uredjajem moze puno postic.
I explecitno navodima da se ovo koristi u njemasckoj za akustiku zapravo po cjelom svjetu.
znam da Nlp i mozda i Boggy malo bjeze od Helhotzrezonatora ali funkcjonira u biti na ovom sistemu.
Prednost Cleaneo ploce je da imam zadane mjere i cak na Knauf stranici vec neke proracune i djelovanja. vrlo efikasno i lako za uraditi. Imam dosta pozitivo iskustvo snjima.
izvuku sam vam tehnicke podatke te vrste deke i na engleskom je jeziku. Pa mozda se neko odluci na ovaj sistem, mogu se ove plocamo i na druge nacin za nase svrhe iskoristiti.
Link sljedi
Pozz
Denis
Ovo vam je link
ovu su vam tehnicke podatke pod. PDF je to tako da se nemorate brinit da je neki virus ili sta
D12_E Knauf Cleaneo Acoustic Ceilings (Englisch)
http://www.knauf.de/content/de/tools_downloads/downloads/detailblaetter/detbl_tub/detbl_deckensysteme/deckensysteme.php
Pozz denis
u 2 studija u zg-u to koriste..
mada iskreno i ne vidim veliku funkciju te perforacije (rupica) jer su:
1.premala
2.sva iste dimenzije
..i to su josh uvijek gipsane ploce, pa sad zamisli mogucnost habanja zbog i oko tih rupica
al da izgleda super-izgleda!
Na ovo mora moram odgovoriti.
nije bitno kolike su rupe.:wink:
Bitni je svatiti sistem takvog absorbera. vi bih poludili kada bih culi ucinak ti mali rupica kada se to napravi kako triba.
jer odjednom vase male zvucne kutije prorade i imate stvarno dubinu 60 Hz koju do tada niste culi. Samo radi toga sto vam soba, frekvencje taji.
A sa tin malim rupama mozete to rjesit:D:D:D
Bitno je samo svatiti princip sta je ovaj pametan covjek Izumijo zapravo pronaso.
http://en.wikipedia.org/wiki/Helmholtz_resonance
Stima da je to jedan od moguci nacina.:wink: Ali vrlo efikasan.
Pozz
Denis
Evo da jos nesto nadodam.
Helmholtz Resonator
Posto sa visokin frekvencijam imamo naj manje problema, pocecemo sada sa absorberima koji naj efikasnije rejesava probleme u dubokin frekvencija do 100 Hz
dije kod nas u biti nav veci problem.
Taj absorber radi na principu rezonacije, to znaci rezonatna frekvencija sobe dolazi u rezonacije sa zrakom absorbera i tako jedna drugu eleminira.( Jako jednostano objasnjeno)
Helmholtzresonator je ubiti jedna Zatvorena kutija, u kojoj su izbusene rupe. Nema nikakve veze kako izgleda ta kutija moze imati sve geometriske oblike.
Necu sada opet sa formulama pocimati jer ima dovoljno kalkulatra na netu. Samo cu vam opisati osnovnu funkciju.
Na rezonantnu frekvenciju kod Helmholztresonatora u principu djeluju masa zdraka koju dovodim do vibracije u rupi absorbera i i kolko popusta zdrak u kutiji.
Da vam ne dosadujem priskacem puno, puno formula i dolazimo do gradnje takog jednog absorbera.
Ako znate koja vam frekvencija pravi naj vise problema, naj cesce su dvije do tri niske frekvencije. Onda se morate odluciti za mjesto di mozete montirati absorber.
Ali nemozete ga staviti di hocete vec tamo, Di vam je moda naj glasnija. To vam je u cosku i na zidovima u osi slusanja. (ispred i iza vas )
Naj bolje vam je uzet sinus generator i postavite tu frekvenciju di mislite da vam smata. I hodajte kroz sobu. Osjetit cete da negdje u sobi imate malte ne tisinu a u cosku bole usi( Pasite svucnike nemora biti to pre jako. Ako imate male zvunike koje idu do 70 Hz nemozete traziti sa tim zvucniku mode od 40 Hz.)
Znaci nasli smo mjesto di Rezonator mora doci.
Zada moramo napravit jednu kutiju koja nebi smila biti manja os 100 litara 0,1m?
(1000 litara = 1 m? = 1mx1mx1m)
Nemoze se reci da ima optimalana dimenzija ali pocmite mozda sa 250l. Ta kutija bi trebal biti vec malo stabilnija ja bih preoporucio mediapan od 22mm ili moze i iverica ili osb ploca. Nju kada skopite uzmite silikona napravite je diht jer inace moze doci do pistanja kroz male rupice i Rezonator ce pasti u vrjdnost nece vam raditi vise efikasno.
Ja bi sada tu kutiku odnijo na to mjesto di vam je rezonacija naj jaca. I izbusio rupe.
Dolazimo do rupa. Mozete malo veliki ili vise mali rupa izbusiti. Ja volim male rupe buziti jer mogu rezonatnu frekvenciju tocnije pogoditi.
Rezonantna frekvencija je ovisna od
Kolicina rupa
Volumena kutije
I debljina tunela ( u nasem slucaju debljina materijal 22mm, (npr mediapan))
Ako zelimo dobiti rezonatnu frekvenciju od 45 Hz a volumen je 250l
onda moramo izbusiti 10 rupa sa precnikom od 3 cm.
Evo vam jedan stranica. ( Ova formula je drukcija ona se odnosi na fixnu rupu a rezonacna frekvencija se postize sa velicinom Kutije)
http://www.mhsoft.nl/Helmholtzabsorber.asp#slotAbsorber
Nemozete pre trpati sa ovin Absorberima sta mislim reci od viska glava ne boli. Ako imate mjesta sto vise.
na te absorbere mozete staviti i absorbere od mineralne vune, Znaci neka vrsta kombiniranog absorbera.
!!! Ako napravite kutiju vecu od 500 litara moze doci do toga da je absorber jos dvi sekunde nakon signal u rezonanciji. To se dobro cuje! Sato ja izbjegavam pre velike Volumene.
Evo vam jos malo informacija
http://www.hunecke.de/de/wissen/absorber/mpa.html
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.