PDA

View Full Version : koristi li tko ovo za apsorbere?

Maiv
31-10-2008, 08:50 AM
http://www.knaufinsulation.hr/hr/products/tervol-ap

Moze li mi netko preporuciti neku alternativu koje se lako da nabaviti u Zagrebu?

NLP
31-10-2008, 09:43 AM
Da, ja.
Ali ne ka?irane sa tim crnim voalom, jer je katastrofa. Voal je "presvuka"/ tanak sloj staklenog tkanja koji se raspada i otpada kada ga malo podrgne?.

Zato bolje bez tog voala! Pa i dra?i je tervol sa voalom.

Kako misli?: "Moze li mi netko preporuciti neku alternativu koje se lako da nabaviti u Zagrebu?"

Neče? kamenu vunu ili ne voze u Zagreb?!

Maiv
31-10-2008, 10:06 AM
Ma ja sam totalni pocetnik u vezi akustike, procitao sam dost postova i uglavnom se spominje azmafon kojeg nisam uspio naci u zg.

Ja bi uzeo kamenu vunu sam sto nisam siguran koju jer nisam jos pohvatao detalje u vezi sa specifikacijama materijala:ups: (gustoća...?!)

Pomislio sam na ovu zato jer pise da se koristi za akusticke svrhe.

NLP
31-10-2008, 11:16 AM
Gustoča: 50, 80, 120kg/m3 i slično je dobar izbor.
80 je itekako dobar izbor jer ga standardno proizvode pa i tome neka normalna cena (više gustoče su samo po narudžbi), ja upotrebljavam "custom" 130kg/m3 i tog 80kilogramskog.

Za dobru apsorbciju su priporučljivi materiali:

- staklena vuna (klasika, nije previše priljubljena jer svrbi kad radiš sa njom, a neki doživljaju i astmatičke napade, istini na ljubo ljudi i mnogoputa pretiruju jer ako bi znali da su staklenom vunom okruženi u svakodnevnom životu, u stanu, na ulici ipd... pričica za sebe. btw ja sam astmatik i nikome ništa:));

- kamena vuna (malko svrbi ako si doista osjetljiv, zdravstveno je inače sasvim u redu, vuna je napravljena kako što možeš razbrati iz poimenovanja iz kamena, ponajviše dolomit i slično i nije radioaktivna i ne znam šta još ljudi znaju naplesti...)

(u zadnje vrijeme se upotrebljava i poliesterska vuna!!! npr. caruso iso bond... Cijena nije niska i težko ju je dobiti na teritoriju ex-Yu.
Popularna postaje i pamučna jer se pravi od tekstilnih ostanaka i slično a u zadnje vrijeme je recikliranje IN.
I poliesterska i pamučna su isto odličan izbor kao kamena te staklena, cijene su nekoliko više od te klasike).

iz tih dviju materijala je napravljeno 99 posto profesionalnih studija.
Kažem profesionalnih, NE poluprofi ili home/ bedroom jer tamo prevladuju:

- pjena otvoreno celična (oprosti ali to mi nije maternji jezik) koja nije loša kao materijal ALI!!! je preskupa gledano na rezultate koje nudi. Te pjene su gustine/ težine oko 8-20kg/m3. Standardna apsorbuje frekvencije do cca. 300Hz (odvisno koliko je debela...).

Ako bi napravili teže kao što je melamine od basotecta i BASFa (po naruđbi se dobije i teži), bila bi i viša apsorbcija u donjem rangu frekvencija ali je cijena neopravdana jer je materijal preskup.

Zato prodaju auralexove i primacousticove lake pjene i mažu oči ljudima koji nemaju vremena da se upuštaju još u akustičke materijale. Pjena ima jednu odličnu prednost, ne treba je pokrivati sa tkaninom i sličnim.
Zato izbjegavajte "Vileda" apsorbcijske produkte:).

To je sve.

Monroe/Rampart
04-11-2008, 10:46 PM
jedno glupo pitanje mozda...koliko je kamena vuna potencijalno kancerogena?

posto mi se ovaj tervol jako svidja, posebno cijenom, ali sam i pravi mali hipohondar te ce mi jedna prava mala tvornica cestica u sobi bit i vise nego dovoljan povod da panicarim : )

NLP
04-11-2008, 10:52 PM
Pa nije to azbest!!!
Shvačam da zna biti iritirajuča staklena vuna ali kamena je u redu. Jedino je posedanje problem kod niskokila?nih, akod gu?če to nije problem.

Nabavi dobru tkaninu, ako neče biti najbolja i ne bi stigla zaustavite kamene mikročestice ("akustička tkanina" relativan pojam:D , o tom smo se mnogo puta raspričali...), neče? umrijeti od toga, stvarno.

Neče? ni znati, da ima? akustički tretman iz kamene vune, a i cijena je povoljna, da.

NLP
04-11-2008, 10:56 PM
A ?to ljudi koji rade u kamnolomima dvadeset i vi?e godina?!

U krajnim primjerima se mo?e pojaviti bolest "kamena pluča" (ne znam da li je pod tom frazom mi?ljeno isto kao kod SLO. jezika... ali nadam se da čete povezati:))

Ali govorimo o ljudima u kamnolomu i studiju!:D

Monroe/Rampart
04-11-2008, 11:26 PM
Shvačam da zna biti iritirajuča staklena vuna ali kamena je u redu.

e da, sad mi je bas to rekao i prijatelj koji je inzenjer gradjevine...tako da, ono, malo sam se previse zabrinuo izgleda : )
u svakom slucaju, ovo ce ocito biti rjesenje za izolaciju onda...

NLP
04-11-2008, 11:50 PM
I ako hočeš alergijsko izviješče:); nagnut sam alergijama i imam astmu, pa nemam problema sa kamenom vunom.

Monroe/Rampart
05-11-2008, 12:29 AM
hahah...kratkorocna iritacija nije problem, alegican nisam ni na sta, a hvala bogu astmu niti ikakav problem s bronhima nisam nikad imao...

cisto da ne bi talo?enjem sitnih pra?inastih čestica kamene vune kroz koje desetljeće doslo do nekog ozbiljnijeg sranja...al eto, izgleda da se kamena vuna/tervol ne rasipa puno, da polu-porozna tkanina to dosta blokira i da u krajnjem slucaju sama kamena vuna nije toliko opasna

boggy
05-11-2008, 07:05 AM
....
Ali ne ka?irane sa tim crnim voalom, jer je katastrofa. Voal je "presvuka"/ tanak sloj staklenog tkanja koji se raspada i otpada kada ga malo podrgne?.

.....
hmmm... videh... dali nam u Knaufu uzorke toga...

:rolleyes:

pozdrav

bogi

NLP
05-11-2008, 09:05 AM
Taj voal, oni napominju, kao neko specijalno stakleno tkanje (kao ?to rekoh), dobivaju ga iz posebne tvornice iz Njemačke, te ne treba da se takav tervol presvlači sa jo? dodatnim tkaninama.

MOLIM NEMOJTE NASJESTI!
to

boggy
05-11-2008, 09:12 AM
......

MOLIM NEMOJTE NASJESTI!
to

Ma ja cu tesko da se nasankam... :) posto samo osnovne materijale koristim i ne verujem u "spektakle" i "chuda"... ali kad mi dadose... ajd... mada ga nisam mnogo ni zagledao... :mrgreen: :rolleyes:

pozdrav

bogi

boggy
05-11-2008, 09:17 AM
evo... jedva ga nadjoh... NIJE Knauf!!!! (Bar ne pise Knauf) Firma je AMF Deckensysteme i materijal se zove THERMOFON... stavlja se na konstrukciju za spusteni plafon. Nikakav spektakl preterani.... ima u raznim bojama ... :D

pozdrav

bogi

boggy
05-11-2008, 09:25 AM
evo... jedva ga nadjoh... NIJE Knauf!!!! (Bar ne pise Knauf) Firma je AMF Deckensysteme i materijal se zove THERMOFON... stavlja se na konstrukciju za spusteni plafon. Nikakav spektakl preterani.... ima u raznim bojama ... :D

....

Sad proverih... ipak jeste (Knauf) AMF Deckensysteme :rolleyes:

pozdrav

bogi

NLP
05-11-2008, 09:29 AM
OT: i slovenački tervol (kamena vuna) je sa pod trženjem knaufa.
Izgleda, da širi lovke.:D

Da dakako da nije ništa specijalno taj voal ali kad kupuješ oni ga tako opisuju kad savjetuju/prodavaju.

boggy
05-11-2008, 09:37 AM
OT: i slovenački tervol (kamena vuna) je sa pod tr?enjem knaufa.
Izgleda, da ?iri lovke.:D
....

evo... sta ima ovde :)
http://www.offertrade.co.yu/Offer%20trade/mineralna_-_kamena_vuna_(vunizol).htm

pozdrav

bogi

NLP
05-11-2008, 09:39 AM
Eto... takvom brzinom, če pokoriti ceo svijet:)

boggy
05-11-2008, 09:40 AM
Eto... takvom brzinom, če pokoriti ceo svijet:)

otprilike :)

pozdrav

bogi

Pi?ta
06-04-2009, 12:44 PM
Ako nekog zanima (nisam vidio da je netko pisao detaljnije o tome), malo sam se raspitao u vezi tervola u Knaufinsulation-u, jer oni u specifikacijama ne navode specifičnu gustoću u kg/m3.

Dakle tervol TW koji se standardno koristi za pregradne zidove ima gustoću samo 30 kg/m3.
Znači bolje bi bilo kori?tenje vi?enamjenskih tervol ploča koje se označavaju sa DP-3, DP-5, DP-7 i DP-10.
DP-3 ima gustoću 30 kg/m3, DP-5 50 kg/m3, DP-7 70kg/m3 i DP-10 100 kg/m3.

Postoji i DP-8 (80kg/m3) koji se proizvodi uglavnom za izvoz, pa ga nema standardno u HR.

Oni preporučaju za akustičku izolaciju ploče tervol AP koji ima gustoću 50 kg/m3 i tervol APS (90 kg/m3), ali oni su dodatno presvučeni staklenim voalom kao ?to je već NLP napomenuo, kao da se ne bi trusila vuna niti uvlačila pra?ina u s trukturu vune, pa su samim time i skuplji.

NLP
06-04-2009, 01:15 PM
Idi sa min. dp7 ili jo? bolje dp10.
Voal je navadno sr**je!... kao ?to sam več napomenuo prije u threadu.
Odpada i vrlo je treba biti nje?an sa njim!
Ja sam bio potpuno razočaran.
Radije obuci u kvalitetnu vazdu?no propustnu tkaninu!