View Full Version : pitanje:xenyx 802 & B1-snimanje vokala
Zdravo.
Imam pitanje u vezi snamanja vokala sa kondenzatorskim mic Behringer B1 u kombinaciji sa mixerom Xenyx 802.
Kako da podesim ove frekvencije (high,mid,low), ovu dole zadnju tipku "LEVEL 1", kao i ovu desno skroz "MAIN MIX",ako znam da jacina mic-a mora bit oko 11dB???:banghead:
Vokal mi nije bas jasan kako god nastimam,nego je nekako trom,hrapav i opor.
Hvala velika unaprijed
alfom
28-10-2008, 03:04 PM
Bez ljutnje : kako si pokopčao tu mixeticu? Vučeš li u zvučnu karticu sa Tape činčeva, ili sa Output izlaza?
Farbe ne diraj! Sve na nulu ; kod tebe dakle srednji položaj - onaj gdje zapne potenciometar.
Ali, predlažem ti da se kaniš snimanja sa B-1 preko te sprave i kupiš makar ovo :
nije skupo a može poslužiti bolje nego taj tvoj Xenix.
Tu mixeticu sam skopco preko Output-a. Znaci sve frekvencije na 0,pa i ovo
LEVEL 1 i MAIN MIX.
A koliko je ta spravica?
U medjuvremenu,ako se odlucim za nju,da mi je da od ove kombinacije izvucem maximum,pa bih mi svaki konstruktivan komentar koristio.
A sta su te "farbe"?:ups: Izvinjavam se,ako vam je pitanje smijesno,al fakat nisam cuo taj termin.
alfom
28-10-2008, 03:50 PM
Ako Levele postaviš na 'nula', šta će ići na snimak? Isto nulica!
Jedan Level ti je za kanal a drugi, ukupni gain za summa sve kanale na mixeti koje si upotrijebio.
Mic 100 nije skuplji od te tvoje mixetice.
Farbe su ti ono što si naveo : arhaični izraz nas mladića od 5 banki : bass, midlle, treblle, presence, midrange i sl. :) Lo, Mi, Hi :)
To na komp snimas? Koju zvucnu imas?
awacs
30-10-2008, 11:36 AM
Kako da podesim ove frekvencije (high,mid,low), ovu dole zadnju tipku "LEVEL 1", kao i ovu desno skroz "MAIN MIX",ako znam da jacina mic-a mora bit oko 11dB???:banghead:
Sve levele (Channel i Main Mix) staviš na nulu (to je kod Behringera valjda na sredini) i onda onim dugmetom koje se zove TRIM namestiš željeni nivo. Paziš da NIKADA ne uđe u "crveno" i to ti je to.
Sve ovo već piše u uputstvu od miksera, ali hajde da pomognem ako ti engleski ne ide najbolje :wink:
Ne ide mi u glavu zašto jačina mic-a mora biti "oko 11dB".
Vokal mi nije bas jasan kako god nastimam,nego je nekako trom,hrapav i opor.
Pa možda jednostavno imaš prevelika očekivanja od opreme kojom raspolažeš :wink: Mada, sa bilo kojim mikrofonom da snimiš vokal on će biti suh dok mu ne dodaš neki veštački prostor. Osim, naravno, ako snimaš u kupatilu ili u fabričkoj hali...
Pozdrav
P.S. (edit) I da: koju zvučnu imaš?
alfom
30-10-2008, 12:40 PM
Bez zbunjivanja.
Svi leveli : i kanal i mix, su na nuli kada su u krajnjem lijevom polozaju.
Pa pise (0 ili -oo ; +oo).
Farbe imaju nulu na sredini, na mjestima gdje 'zapinje' pot.
Mora protjerati signal nazad u zvucnu : dakle, kanal gain i mix gain teba podesiti ispitujuci najbolji omjer jednog i drugog, sto kod ove miksetice ne znaci nista. Onih 11 dB - zaboravi.
Obicno (ali kod tube-a) preporuka da je input gain (na mixeti kanal level) bude podesen na visi nivo od output gaina (na mixeti mix level) - ovako smo nekada przili gitarama po marshalima da propjevaju -:). Ali i tu razliku moras utvrditi ispitivanjem da bi dobio najbolji rezultat. Mada je mikseta samo prolaz - nema pojacala, pa to sto napisah nista posebno ne znaci : kanal level je polazni signal kojeg mix level samo dozira do 100 % podesenosti njega samog, a njemu za B-1 bez (makar) TUG mic 100 ta mixetica ne znaci nista.
To sto on dobija i jeste suhi, sirovi ton njegovog mikrofona.
A vjerovatno ima i integrisanu zvucnu, pa mu je sve usporeno i zapinje, ili ako ima makar SB nije podesen audio dio.
Ma ja imam slicnu, sa 4 kana + 5. za mic i 4 chinca za tape/rec/play (in/out) & stereo za slusalice - koristim za live. U nju kopcam tri syntha i modul, DVD/CD player i slusalice. Stereo je i vucem dva kabela na dva kanala u razglas ; pan L&R.
awacs
30-10-2008, 01:38 PM
Bez zbunjivanja.
Svi leveli : i kanal i mix, su na nuli kada su u krajnjem lijevom polozaju.
Pa pise (0 ili -oo ; +oo).
Pa kolega, nemoj ti da zbunjuje? čoveka :wink: Kada se ka?e "nula" misli se na "nula decibela pojačanja", a ne na "ni?ta" :shock: Uostalom, na level potovima i pi?e "0", i nalazi se na sredini.
?to se svega ostalog tiče, zaista sve lepo pi?e u uputstvu (Manualu). Samo je ponekad potrebno pročitati ono ?to se neko već potrudio da objasni. ?to reče neko: When everything else fails, try reading the Manual or Help file :D
alfom
30-10-2008, 01:44 PM
http://www.rumski.com/forum/images/smilies/biggrin.gif
http://www.rumski.com/forum/images/smilies/biggrin.gif
:D :D
Ma sta je sa ovim smajlijima :confused:
Hvala vam puno na savjetima. Javit cu vam kad probam kao sto ste rekli,pa cu vidjet da li ima kakvih pomaka nabolje.
Zvucna mi je Sound Blaster 5.1 Live,i snimam na comp.
awacs
30-10-2008, 03:20 PM
Hvala vam puno na savjetima. Javit cu vam kad probam kao sto ste rekli,pa cu vidjet da li ima kakvih pomaka nabolje.
Zvucna mi je Sound Blaster 5.1 Live,i snimam na comp.
I naravno izlaz iz miksete si povezao sa linijskim ulazom u karticu, a ne sa mikrofonskim, jel' da?
Pozdrav
Jesam. A bas to treba sa mic ulazom u karticu?:confused:
Inace probo sam mic sa ovim podesavanjima na 0,i mogu reci da je veelika razlika u kvaliteti zvuka!!! Sa ovim parametrima na 0-i,mnogo mi je cisci i prirodniji vokal. Hvala vam na tom savjetu.
Ako znate jos kakvih "caka",tu sam da ih poslusam.
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.