Log in

View Full Version : Hard Limiting

babilon33
26-10-2008, 04:34 PM
Jel mo?e neko to malo pojasnit i pribli?it čovjeku??

radsoul
26-10-2008, 06:14 PM
Sasecanje peak-ova iznad date granice! Ima svoju upotrebu, ali veoma pazljivo!

alfom
26-10-2008, 07:05 PM
Najlakše se dočarava slikovito (i naravno zvukom, kada ispituješ rezultate jedne takve operacije uz karikirane parametre).
HardLimiting 'fizički' odsjeca, slikom prikazane vrhove. I ti odsječeni dijelovi nose vrijedne informacije ; tom operacijom se nepovratno gube iz zvučne slike.
Iskarikirati se može dotle da osnovni zapis odvratno zvuči nakon normalizacije.
Koristim samo ako imam proletjelih tkzv. pikova, a mrsko mi koristiti olovčicu i pješke popravljati. I to opet samo ako je u pitanju pik od zdravog tona, a ne neko krckanje i sl.
Sl.1. - originalni trak
Sl.2. - karikirani Hard Limiting na -9 dB.
Sl.3. - Nakon normalizacije na - 0,2 dB.

alfom
26-10-2008, 07:07 PM
@ Alfom - Hard Limiting nastavak

awacs
27-10-2008, 10:35 AM
Jel mo?e neko to malo pojasnit i pribli?it čovjeku??

To ti je ono ?to je primenjeno kod postprodukcije tvog benda. Mada, vama to zaista dobro stoji. Super bezobrazno.

Pozdrav,

Vasa

babilon33
27-10-2008, 01:28 PM
Ček sam malo. U biti ja re?em te nepo?eljne vrhove i poravnavam to. Znači to radim poslje normalizacije??? Naime čito sam onaj shotov sticky (ne nađem ga opet) di on prvo normalizira neku rep stvar i onda taj hard limiting. kontam da ka?e da ga treba napucat tolko da postane -11:cry: ma komplicirano je to sve, al bar eto imam volje, a i vas.

babilon33
27-10-2008, 01:29 PM
To ti je ono ?to je primenjeno kod postprodukcije tvog benda. Mada, vama to zaista dobro stoji. Super bezobrazno.

Pozdrav,

Vasa

E ma imam 4 benda. Dobar bubnjar uvjek ima posla:):):) Kako to ozbiljno zvuči POSTPRODUKCIJA hehe. Pozdrav:)

alfom
27-10-2008, 01:57 PM
Ček sam malo. U biti ja re?em te nepo?eljne vrhove i poravnavam to. Znači to radim poslje normalizacije??? Naime čito sam onaj shotov sticky (ne nađem ga opet) di on prvo normalizira neku rep stvar i onda taj hard limiting. kontam da ka?e da ga treba napucat tolko da postane -11:cry: ma komplicirano je to sve, al bar eto imam volje, a i vas.
Ma samo sam ti slikom pokazao sta on radi, a ne i nekakav redoslijed operacija. Ako te zadovoljava krajnji rezultat, mozes i obicnim gainom podici snagu do mile volje i onda hardlimom odrezati sve sto prelazi vrijednost za koju smatras da te zadovoljava.
Probavaj, pa ako mislish da taj limiter ima opravdanja u tvojoj produkciji a ti koristi. :)

silicon science
27-10-2008, 02:42 PM
E ma imam 4 benda. Dobar bubnjar uvjek ima posla:):):) Kako to ozbiljno zvuči POSTPRODUKCIJA hehe. Pozdrav:)

Mastering, ne posprodukcija :wink: Postproduciraju se filmovi

kejkz
27-10-2008, 03:06 PM
ne kaze se post nego prost: prostprdukcija! To je kada limiter koristis tako da ti svaki mix prdi kao blesav.

balthazaar
17-11-2008, 08:46 PM
jel to prd akšn? prdakšn;)