View Full Version : Prelazak na Vistu 64 Home Premium SP1?
X-Dreamer
24-10-2008, 09:36 PM
Posto sam malo opgradirao edb sa novim processorom, vise rama i 2 HD u raidu, mislio sam da bi bilo ok da instaliram Vistu. E sad, kako se Vista ponasa sa softverima i plug-ins, vst-s? Pretezno mislim na Cubase3, Ableton... Sto se tice moje zvucne izgleda da cu da imam mali problem oko drajvera? Ono na sta sam ja naisao na M-audio linku je samo beta verzija. Da li je Vista uopste dobra za DAW?
psionic
29-10-2008, 10:37 AM
Ne. Vista nije dobra za DAW. Jednostavno pravi vece latencije. Ima negde kako da se optimizuje, ali mislim da u sustini nije moguce dobiti manje latencije nego na XPu. Mada nije bas nemoguce raditi u njoj.
Cak i da stavis 64bit sistem, nista od tih matorih programa nece raditi bolje. Pokretace se u 32bitnom rezimu i videti max 2GB rama. Morao bi da stavis program tipa Reaper ili Sonar koji imaju mogucnost rada u 64bita.
U pripremi je SP2 za Viste... Ne znam hoce li on doneti poboljsanja - sumnjam da ce se promeniti nesto oko audio podsistema...
M-Audio ima beta drajvere za 64bit... Ako kliknes na M-Audio sajt sa desne strane na neki kao zeleni vumetar, pokazace ti dokle su dogurali drajveri za odredjenu karticu (private beta - public beta ili web release)
shigumicu
29-10-2008, 12:54 PM
Posto sam malo opgradirao edb sa novim processorom, vise rama i 2 HD u raidu, mislio sam da bi bilo ok da instaliram Vistu. E sad, kako se Vista ponasa sa softverima i plug-ins, vst-s? Pretezno mislim na Cubase3, Ableton... Sto se tice moje zvucne izgleda da cu da imam mali problem oko drajvera? Ono na sta sam ja naisao na M-audio linku je samo beta verzija. Da li je Vista uopste dobra za DAW?
Ja imam dual boot sistem XP i Vistu 64. To za latencije je istina. Na latenciji od 10ms ja jedva uspevam da pokrenem tri kanala (koja krce) na kojima je insertovan recimo neki line6 plug in amp simulator, dok na XP-u sa istom latencijom i istim plug in-om pokrecem i preko 10 (bez krcanja). Sto se ostalog tice mogu reci da mi je vista mnogo brza i komfornija za rad od XP-a. Koristim Sonar 7 i neke plugove koji rade u 64 bitnom okruzenju (sonox, sonalksis, kjaerhus, ik multimedia itd, dok wawes-i na zalost ne rade pod 64 bit.) I zaista mogu reci da to sto radi radi sjajno, sem latencije, ali se nadam da ce i to resiti .... valjda :confused: .
@psionic
Ajde molim te, ako znas, gde se to optimizuje latencija u Visti da nam kazes, jer mislim da bi to mnogima koristilo :grin: .
X-Dreamer
29-10-2008, 06:37 PM
Ja imam dual boot sistem XP i Vistu 64. To za latencije je istina. Na latenciji od 10ms ja jedva uspevam da pokrenem tri kanala (koja krce) na kojima je insertovan recimo neki line6 plug in amp simulator, dok na XP-u sa istom latencijom i istim plug in-om pokrecem i preko 10 (bez krcanja). Sto se ostalog tice mogu reci da mi je vista mnogo brza i komfornija za rad od XP-a. Koristim Sonar 7 i neke plugove koji rade u 64 bitnom okruzenju (sonox, sonalksis, kjaerhus, ik multimedia itd, dok wawes-i na zalost ne rade pod 64 bit.) I zaista mogu reci da to sto radi radi sjajno, sem latencije, ali se nadam da ce i to resiti .... valjda :confused: .
@psionic
Ajde molim te, ako znas, gde se to optimizuje latencija u Visti da nam kazes, jer mislim da bi to mnogima koristilo :grin: .
Ja sam isto probao to sa dualboot-om, ali to kod mene nema sanse da radi? Instalirao sam Vistu na 2 nova harda u raidu. A na starom hardu sam ostavio XP. Ali bilo koji od ova 2 OS-a da pokrenem onaj drugi mi zashtopa? Kako onda stoji stvar sa 32 bit Vistom?
X-Dreamer
29-10-2008, 06:42 PM
Na m-audio postoji drajv za Vistu, ali samo kao private realese. Ne kontam kako to da skinem?
shigumicu
29-10-2008, 07:23 PM
Ja mislim da bi oba operativna sistema trebala da budu na istom hardu i trebalo bi prvo instalirati XP pa onda Vistu da bi imao dual boot. E, sad ja nemam raid pa ne znam kako to sa njim funkcionise :) .
Ja sam takodje imao problem da instaliram operativne na razlicite diskove.
Sto se tice 32 bit Viste, mislim da nema razloga prelaziti na nju sa XP-a.
66musicman
29-10-2008, 11:40 PM
Vista je isto shto je bio nekada Win Milenium
Microsoft je ulozio ogromnu lovu u Vistu i na neki nacin to mora isplatiti, ali takodje je potpuno svestan da ce jos vise izgubiti sa Vistom, pa zbog toga kroz par dana vec krece Vienna (Win 7) u beta-test fazu.
Shto se DAW produkcije tice, ostanite i dalje na XP-u i sacekajte Viennu.Microsoft ce sigurno drasticno promeneiti politiku prema softveskim kucama, pa ce i drajveri biti puno optimizovaniji i stabilniji.Ovo je moje licno misljenje.
X-Dreamer
30-10-2008, 05:59 AM
Cini mi se da bi najbolje bilo izvaliti nekih 2.000 eura i preci na OSX? Dosta mi je vise Billa Gejtsa i njegovog monopola!:banghead:
psionic
30-10-2008, 08:58 AM
@X-Dreamer...
Pa ako toliko volis OSX, ima varijanta da se na Intel PCu instalira...Hackintosh. Ne znam kako radi jer nisam probao, ali u principu se koristi isti NEMODIFIKOVANI disk za OSX uz neka predhodna zezanja da bi se privoleo instalaciji. Ne znam puno o ovome - mozda je neko drugi vec probao ?
@shigumicu
Ne znam da postoji neka opcija za smanjenje latencije u visti - to je pre optimizacija celog sistema. Ima ovde na forumu negde (npr, ja sam postovao nesto tipa 'optimizacija DAWa pod Vistom'), a ima i na M-Audio sajtu sta tacno pogasiti od servisa (najvise insistiraju da se power saving namesti sa balanced na aggresive) Slazem se da je rad u visti komforniji, zato je i koristim za sve sem za DAW, imam dual boot.
A to da oba sistema budu na istom HDDu - nece bas ici... Vista prepoznaje da joj je na putu druga instalacija Windowsa i to lepo preimenuje u Windows.old. Dakle ili 2 particije ili 2 HDDa. Dalje, sto se tice dual boota, prvo XP pa zatim Vista, a ako to ne pomogne, moze se u biosu, kao primarni postaviti HDD sa Vistom - kad se zeli vista, i HDD sa XPom - kad se zeli podici XP. Ponasace se kao da imate 2 masine. Jos jedna napomena: Ako ukljucite AHCI opciju za SATA HDD u biosu, narocito POSLE instaliranog XPa koji je bio instaliran dok je bio odabran neki drugi SATA mod, moze se desiti da puca.
psionic
30-10-2008, 09:04 AM
...pa zbog toga kroz par dana vec krece Vienna (Win 7) u beta-test fazu.
Shto se DAW produkcije tice, ostanite i dalje na XP-u i sacekajte Viennu.Microsoft ce sigurno drasticno promeneiti politiku prema softveskim kucama, pa ce i drajveri biti puno optimizovaniji i stabilniji.Ovo je moje licno misljenje.
Win 7 je vec u beta test fazi i moze se skinuti neki build sa neta :)
Evo nekih linkova za optimizovanje:
http://www.audioforums.com/windows-vista-optimization.php
http://www.blackviper.com/WinVista/servicecfg.htm
milos
30-10-2008, 09:36 AM
Nemoj Vistu...:banghead:
Slobodno probaj Kalyway izdanje Leoparda jako lepo radi - a mozes i dual boot sa xp-om...
shigumicu
30-10-2008, 02:04 PM
A to da oba sistema budu na istom HDDu - nece bas ici... Vista prepoznaje da joj je na putu druga instalacija Windowsa i to lepo preimenuje u Windows.old. Dakle ili 2 particije ili 2 HDDa.
To sam i mislio - na istom fizickom hardu, ali na dve particije.
X-Dreamer
30-10-2008, 02:09 PM
@X-Dreamer...
Pa ako toliko volis OSX, ima varijanta da se na Intel PCu instalira...Hackintosh. Ne znam kako radi jer nisam probao, ali u principu se koristi isti NEMODIFIKOVANI disk za OSX uz neka predhodna zezanja da bi se privoleo instalaciji. Ne znam puno o ovome - mozda je neko drugi vec probao ?
@shigumicu
Ne znam da postoji neka opcija za smanjenje latencije u visti - to je pre optimizacija celog sistema. Ima ovde na forumu negde (npr, ja sam postovao nesto tipa 'optimizacija DAWa pod Vistom'), a ima i na M-Audio sajtu sta tacno pogasiti od servisa (najvise insistiraju da se power saving namesti sa balanced na aggresive) Slazem se da je rad u visti komforniji, zato je i koristim za sve sem za DAW, imam dual boot.
A to da oba sistema budu na istom HDDu - nece bas ici... Vista prepoznaje da joj je na putu druga instalacija Windowsa i to lepo preimenuje u Windows.old. Dakle ili 2 particije ili 2 HDDa. Dalje, sto se tice dual boota, prvo XP pa zatim Vista, a ako to ne pomogne, moze se u biosu, kao primarni postaviti HDD sa Vistom - kad se zeli vista, i HDD sa XPom - kad se zeli podici XP. Ponasace se kao da imate 2 masine. Jos jedna napomena: Ako ukljucite AHCI opciju za SATA HDD u biosu, narocito POSLE instaliranog XPa koji je bio instaliran dok je bio odabran neki drugi SATA mod, moze se desiti da puca.
Ma to da na PC tjeram Mac mi je u fazonu ( puno baba kilava deca, ili, ne obra se bostan dok sljive ne popadaju ) pusti mujo psa i ne diraj nista u raketi.:D Meni u principu treba sistem koji ce da sljaka pristojno. Kao sto vidim iz prilozenog, cini mi se da Vista jos nije podobna za DAW. Meni je u principu XP dobar OS. Nego rekoh hajde da se iskoristi taj pentium cpu 64bit. Mada, sto se mene tice, ja bih najvise volio kad bih imao 2 OS-a? Samo meni to nije poslo za rukom? Na 2 nova harda sam instalirao Vistu i to radi jako fino sve dok mi je hard na kojem je XP iskljucen. Pri boot-u u biosu se jako muci koji OS ce da krene kad su mi sva 4 HD ukljucena.
X-Dreamer
30-10-2008, 02:16 PM
To sam i mislio - na istom fizickom hardu, ali na dve particije.
Trenutno su mi u compu 2 HD koja su ukljucena. na jednom je XP, dok mi drugi sluzi samo kao lager. I nova 2 HD u raidu na kojem je instalirana Vista. Ne kontam zasto tolika zajebancija da podigne neki od ova 2 OS-a kada su nezavisni jedan od drugoga?
milos
30-10-2008, 08:07 PM
Ma to da na PC tjeram Mac mi je u fazonu ( puno baba kilava deca, ili, ne obra se bostan dok sljive ne popadaju ) pusti mujo psa i ne diraj nista u raketi.:D Meni u principu treba sistem koji ce da sljaka pristojno. Kao sto vidim iz prilozenog, cini mi se da Vista jos nije podobna za DAW. Meni je u principu XP dobar OS. Nego rekoh hajde da se iskoristi taj pentium cpu 64bit. Mada, sto se mene tice, ja bih najvise volio kad bih imao 2 OS-a? Samo meni to nije poslo za rukom? Na 2 nova harda sam instalirao Vistu i to radi jako fino sve dok mi je hard na kojem je XP iskljucen. Pri boot-u u biosu se jako muci koji OS ce da krene kad su mi sva 4 HD ukljucena.
Samo ti probaj...
Lako ces kasnije da iskesiras za Macpro:shock: :wink:
DEMONIO
31-10-2008, 12:10 AM
ja se u ogromnoj meri razmisljam da li totalno preci na OSX (u smislu vece iskoriscenosti hardware-a u konfiguraciji) tj. za pocetak neki ruDAW specijalitet + Logic, ali me previshe trenutno muci neinformisanost na temu silnih ogromnih VST instrumenata koje koristim na XPu + Nuendo i njihovoj "dostupnosti" u MAC verziji...
:banghead:
ajmo neki konstruktivni savet... :)
66musicman
31-10-2008, 12:25 AM
ja se u ogromnoj meri razmisljam da li totalno preci na OSX (u smislu vece iskoriscenosti hardware-a u konfiguraciji) tj. za pocetak neki ruDAW specijalitet + Logic, ali me previshe trenutno muci neinformisanost na temu silnih ogromnih VST instrumenata koje koristim na XPu + Nuendo i njihovoj "dostupnosti" u MAC verziji...
:banghead:
ajmo neki konstruktivni savet... :)
Svaki iole ozbiljniji VST instruments & VST FX ima verziju i za Mac, ako i host programi tipa Cubendo, Sonar.Naravno, za mac je Logic i .
psionic
31-10-2008, 09:28 AM
Trenutno su mi u compu 2 HD koja su ukljucena. na jednom je XP, dok mi drugi sluzi samo kao lager. I nova 2 HD u raidu na kojem je instalirana Vista. Ne kontam zasto tolika zajebancija da podigne neki od ova 2 OS-a kada su nezavisni jedan od drugoga?
:confused:
Iskreno - nemam pojma sta moze da te zeza... Ja imam npr. 2 HDDa vezana u raid i na njima je instalirana vista, i drugi HDD, koji sluzi kao DAW sa XPom. Bez ikakvih problema se podizu sistemi po potrebi i sto kazes, totalno nemaju veze jedan s drugim...
Ma uzmi obori sisteme pa sve reinstaliraj :D
DEMONIO
31-10-2008, 04:57 PM
Svaki iole ozbiljniji VST instruments & VST FX ima verziju i za Mac, ako i host programi tipa Cubendo, Sonar.Naravno, za mac je Logic i .
ocisto nisi video one navodnike ispred i iza reci - "dostupno" :)
to je bila muka ;)
66musicman
31-10-2008, 10:42 PM
Upravo na tu "dostupnost" i mislim.
Za svaki iole kvalitetniji VSTi & FX postoji i "dostupna" verzija za Mac.Potrazi na pravom mestu.
X-Dreamer
01-11-2008, 11:23 PM
:confused:
Iskreno - nemam pojma sta moze da te zeza... Ja imam npr. 2 HDDa vezana u raid i na njima je instalirana vista, i drugi HDD, koji sluzi kao DAW sa XPom. Bez ikakvih problema se podizu sistemi po potrebi i sto kazes, totalno nemaju veze jedan s drugim...
Ma uzmi obori sisteme pa sve reinstaliraj :D
Hmmm, volio bih kad bih znao o cemu se radi? :banghead:
DEMONIO
02-11-2008, 06:48 PM
Upravo na tu "dostupnost" i mislim.
Za svaki iole kvalitetniji VSTi & FX postoji i "dostupna" verzija za Mac.Potrazi na pravom mestu.
To je ono shto me i zanimalo :) hehehe :rolleyes:
we'll be in touch :) hehehe
kravadinka
12-11-2008, 10:04 AM
Ja vec neko vreme imam Leoparda i jos dva XP pored, koje eto nisam pokrenuo vec vise od mesec dana, jer nema nikakve potrebe... Istina, fale pojedini instrumenti za Intel Mac platformu, ali moze se sve to prevazici nekim drugim stvarima, kao i to da se mora maaalo privici na Logic, ali kako sam i ranije radio sa onim starim 5.5.1 nije mi neponzanica, potrebno je samo ruku navici da za istu funkciju krece na neko drugo mesto, kao i na mnogo losiji odziv misa na OS X, nego na Windows-u, ali pitanje je vremena i stvar je navike kako rekoh...
Iskoriscenje memorije je potpuno i sasvim odgovara mojim potrebama, ne secam se kad je sistem morao da koristi virtuelnu memoriju, a umem izvuci i preko 20 instrumenata, malih, velikih...
Jedino sto je tu malo diskutabilno je koliko ce to tako trajati i gde nalaziti podrsku, jer nista od toga nije zvanicno i postojanje drajvera se istina uvecava svakim danom, ostaje samo pitanje koliko je ko snalazljiv i koliko ima zelje da istrazuje i tako dotera sistem da radi savrseno, evo kako meni radi...
Ipak, za dve ili tri godine OS X ce se moci kupiti i za PC platformu, ali legalno, sto ce mnogo olaksati stvari i uciniti trziste prihvatljivijim i jeftinijim, samo se nadam da to nece ove mackaste sisteme uciniti losijim...
Jos malo strpljenja sa googlanjem po pitanju drajvera i podrske i stvari ce leci na svoje mesto, bilo da hoces MS ili OS X, moci ces ga kupiti i najnormalnije koristiti, pa kako ti sta odgovara...
Uostalom, imati oba izgleda kao najbolje resenje, jer koliko god da je OS X ozbiljniji po pitanju nekih stvari, tako je MS lagodniji za rad u drugim i obrnuto...
Inace Vista 64 i Leopard 10.5.5 u testu jedan protiv drugog, daleko brzi rad sa diskovima na strani OS X, dok Vista (ili jos bolje MS) ima problema sa tim, iako su oba sistema u globalu ocenjena kao dosta dobra...
Ali jednostavnost OS X me je kupila... :)
milos
12-11-2008, 01:38 PM
Kako si upgradeovao na 10.5.5 i koju varijantu ?(Kalyway, iAtkos, Leo4all...)
Imas jedan dobar shareware programcic koji ce ti resiti mis i onu akceleraciju a zove se USB Overdrive ;)
kravadinka
12-11-2008, 04:42 PM
Nisam upgrade-ovao nego imam 10.5.5. iDeneb, pre njega isto iDeneb 10.5.4...
Hvala za ovaj mis-programcic, ali ni on naravno ne resava glupavost samog pointera, to je jednostavno tako... :)
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.