View Full Version : Compression dilema
Kirdan
17-10-2008, 03:06 PM
Zdravo svima... Imam jednu dilemu oko koje bih volio da mi iskusniji clanovi foruma pomognu, jer sam prilicno svjez u recording/mixing poslu...
Naime, konkretno pitanje je pristup kompresiji u mom slucaju, sa opremom koja mi je na raspolaganju.
Znaci, vokal napr, signal chain ide Peluso 2247LE--Universal Audio 710--RME Adi-2. To je dosta pristojan signal chain i dobijam sjajne rezultate sa tom postavkom. E sad, kompresija... Da li mi je bolje da kompresiju radim softverski sa nekim od UAD plug-ina (imam UAD-1e i 2 solo) i tako signal odrzim "cistim" , da se tako izrazim...
Ili, posto posjedujem jos i FMR RNC i FMR RNLA, sto jesu budget sprave, al ljudi ih hvale, i neku od njih ubacim u lanac ?
Sta kazete, koji je pristup bolji ? Samo software ili hardware ? Ili malo i jednog i drugog, malo kompresije na ulazu i jos u mixu, sta mi mozete reci ?
Hvala unapred !
Probaj i jedno i drugo .... pa uporedi .... u tvom slucaju ( za vokale i akusticne instrumente ) ja bih pre isao na RNLA ( imam i jedan i drugi ) mada ni jedan ni drugi nisu bolji od dobrog softa .....
E sad , ako snimas nekoga " za pare " :) preporucujem da snimas bez njega ( jer posle nema nazad ) ali ako dobro upoznas oba kompresora , mozes da snimas i sa njima ako se radi o " nekontrolisanim " pevacima ili ako postoji neki drugi problem ....
Posto ni RNC ni RNLA ne doprinose nekom specificnom karakteru , po meni je pametnije da snimas direktno ( bez kompresora ) osim ako pevac nema iznenadne napade urlanja ili gitarista ne pocne da akustaru lomi o zid kao deo pesme :)
Pozdrav
HeatMan
17-10-2008, 03:28 PM
softver, ili jako malo hardware-a i vishe software-a...
zashto? manja shansa da neshto useresh. pa i ako useresh, mosh da vratish.
poz
Arthur
17-10-2008, 05:52 PM
nemoj generalizovati. Redovno sam počeo da koristim što više mogu hardwera na usnimavanju, kad mi je raspored takav da snimam po skupim studijima, a mixam kod sebe gde to nemam. Doduše, jeste put u pakao ako ne znaš šta radiš. U Kirdanovom slučaju čini mi se da nivo kvaliteta sprave ne opravdava potencijalni rizik ;)
HeatMan
17-10-2008, 06:20 PM
nije samo do kvaliteta sprave, nego i do samog choveka..
ako ne znash u samom startu kako hocesh da ti vokal/gitara (nebitno) zvuchi i shta hocesh od cele pesme, onda bolje da se ne zajebavash..
moje mishljenje..
kao shto je po meni bolje da iako imash 30 vrhunskih ampova, ipak usnimish gitaru preko DI-a pa posle da radish reamping.. kad kazem "posle".. mislim: kada imash celu pesmu u glavi, i kada si vec u sebi doshao do sounda koji zelish postici.
poz
Arthur
18-10-2008, 03:56 AM
eto i sa tobom da se složim, ponavljajući, svodi se na spravu ako ČOVEK zna šta radi. Što nije nemoguće, ne? :) Evo, ja u životu nisam reampovao gitare koje sam ja snimao. A umeo sam po ceo jebeni dan da tražim kombinaciju koja mi radi (dok sam se učio, sad uglavnom unapred znam šta mi treba za koji fazon). A od skora eto kad imam gde, usnimavam čak i kompresovane i eq-ovane vokale (jelda da sam bajaa aaa=?) :D
Kirdan
18-10-2008, 09:13 AM
Hvala svima na savjetima...
Ma ja od prilike i znam kakav zvuk trazim, ali jbg, tek sam poceo da radim "sa druge strane stakla" tako da ono, i nije bas da znam tacno sta radim sa kompresorom :banghead: :D . Al dobro, naucice se, samo sam se pitao da li da se odma upustam sa hardwareom ili da se drzim uad-a :D
Reinhardt
18-10-2008, 11:14 AM
Hvala svima na savjetima...
Ma ja od prilike i znam kakav zvuk trazim, ali jbg, tek sam poceo da radim "sa druge strane stakla" tako da ono, i nije bas da znam tacno sta radim sa kompresorom :banghead: :D . Al dobro, naucice se, samo sam se pitao da li da se odma upustam sa hardwareom ili da se drzim uad-a :D
odma se upusti u rad sa hardwareom
kad ces ako neces sad,
sutra?
za godinu?
dvje?
koristenjem hardware kompresora/limitera ces najbolje svladati pojam dinamike opcenito, jer ono je interaktivni dio snimanja,stvara se jedan poseban feeling izmedju tebe, tvoje opreme i pjevaca (koji cuje tu dinamiku, poboljsava mu interpretaciju.. naravno dodaj mu i mali reverba/delaya)
kreni sa standardnim presetima, tipa:
- za smireniju izvedbu- manje kompresije(do 4-5 dB-a), umjeren atack&release, ratio 1:2, 1:3..
- za agresivniju-malo vishe "stiskanja"..
...i onda experimentiraj:)
good luck!
Arthur
18-10-2008, 11:19 AM
sve ovo može i sa uadom, ne vidim gde je žurba kupovati sprave ako nije prevazišao postojeću opremu.
Kirdan
19-10-2008, 11:56 AM
Hvala na savjetima, poceo sam malo da se zezam sa RNC, onako, diskretno, a inace je dosta "transparent", dok za RNLA, ne znam za vasa iskustva, ali tu vec i na najmanje obrtanje knoba, drasticne razlike se osjete, i u boji zvuka nekako... Nista nego da isprobavam :)
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.