Log in

View Full Version : Moja 'formula' za mastering

alfom
11-10-2008, 12:24 PM
O ovome nikad dosta razgovora.
Moja postavka za mastering<o></o>
<o></o>
a/ Čišćenje (priprema) :<o></o>
1 - De Clicker,<o></o>
2 – De Cracler,<o></o>
3 – De Clipper,<o></o>
4 – De Noiser,<o></o>
5 – De Hisser.<o></o>
Upravo tim redom. Ukoliko nešto od toga nije potrebno – preskačem.<o></o>

b/ Mastering :<o></o>
1 – Stereo Fx,<o></o>
2 – 2 x Q, sa gainom,<o></o>
3 – Equalizer, sa gainom,<o></o>
4 – Brilliance (Exciter),<o></o>
5 – Sound Cloner (iznimno ; zavisno od žanra),<o></o>
6 – Dynamics (Compr.),<o></o>
7 – Multimax (Maxim.) & Limiter.<o></o>

c/ Dopune (dorade) :<o></o>
1 – Korekcije (LinMB i sl.),<o></o>
2 – Master Reverb.<o></o>
Naravno, isti redoslijed odgovarajućih plugin's je i kada tretiram wav track's pripremu za mix.<o></o>
Za vrijeme svih operacija aktivan je FFT/Stereo/Clip/RMS/DC Offset Analyzer.
Naravno, uključen je i monitorski sustav -:)

Pokažite svoje postavke.

<o>
</o>

google
11-10-2008, 12:29 PM
Uopste ne radim mastering.

Ako se ne racunara Limiter i Dither. :wink:

Everbeatz
11-10-2008, 12:39 PM
Po meni, previse razgovora o masteringu - poprilicno puno akcenta na na nesto sto bi, sustinski, trebalo da poboljsa kompletnu stvar 3%

google
11-10-2008, 12:43 PM
Po meni, previse razgovora o masteringu - poprilicno puno akcenta na na nesto sto bi, sustinski, trebalo da poboljsa kompletnu stvar 3%

Ja bih bio prezadovoljan ako bi miks ostao isti posle konverzije.

alfom
11-10-2008, 12:43 PM
Vrlo značajna 3 %. :wink:

google
11-10-2008, 12:59 PM
O ovome nikad dosta razgovora.
Moja postavka za mastering<o></o>
<o></o>
a/ Či?ćenje (priprema) :<o></o>
1 - De Clicker,<o></o>
2 ? De Cracler,<o></o>
3 ? De Clipper,<o></o>
4 ? De Noiser,<o></o>
5 ? De Hisser.<o></o>
Upravo tim redom. Ukoliko ne?to od toga nije potrebno ? preskačem.<o></o>

b/ Mastering :<o></o>
1 ? Stereo Fx,<o></o>
2 ? 2 x Q, sa gainom,<o></o>
3 ? Equalizer, sa gainom,<o></o>
4 ? Brilliance (Exciter),<o></o>
5 ? Sound Cloner (iznimno ; zavisno od ?anra),<o></o>
6 ? Dynamics (Compr.),<o></o>
7 ? Multimax (Maxim.) & Limiter.<o></o>

1 ? Korekcije (LinMB i sl.),<o></o>
2 ? Master Reverb.<o></o>
Naravno, isti redoslijed odgovarajućih plugin's je i kada tretiram wav track's pripremu za mix.<o></o>
Za vrijeme svih operacija aktivan je FFT/Stereo/Clip/RMS/DC Offset Analyzer.

Poka?ite svoje postavke.

<o>
</o>

Ovo mi izgleda kao gomila efekata koja bi vise pokvarila, nego popravila. Da budem iskren.

alfom
11-10-2008, 01:03 PM
Ukoliko ne?to od toga nije potrebno ? preskačem.<o></o><o>
</o>
:)

Everbeatz
11-10-2008, 01:17 PM
a u kakvoj sobi radis i na kakvom slusanju?

Everbeatz
11-10-2008, 01:21 PM
Vrlo značajna 3 %. :wink:

ako je ostalih 97 uradjeno dobro - da...u suprotnom, dzaba nam ga bilo

alfom
11-10-2008, 01:35 PM
a u kakvoj sobi radis i na kakvom slusanju?
Dosta loše što se toga tiče. Ali i drugi nemaju bolje uslove i imaju dobre rezultate. To je - što je.
Ali, nisam ni mislio da razglabamo o onom šta ja koristim i kako ; na kakav način, nego da svako pomalo progovori o onome šta i kako radi ako upotrebljava mastering dorade.
Mnogi pomalo dodaju ponešto od ovoga na mix master, obrađuju trakove pri samom mixu, itd. što može potpasti pod ovu temu.
Korekcije koje uradim (ako ih uopšte uradim) su vrlo male. Nekada ne treba ama baš ništa.
Sa ono "bitna 3%", mislio sam da malo razvijemo razgovor - ništa više.:)

Everbeatz
11-10-2008, 01:47 PM
Ma ok, samo pitanje za sobu i slusanje je postavljeno jer je to najbitniji faktor kad je tema u pitanju. Dzaba lista pluginova

Postoje ljudi koji se time bave i treba njima slati mixeve na mastering.. kucne varijante eq-dorade i limiting finalnih mixeva nista dobro nisu donele muzici

alfom
11-10-2008, 02:03 PM
Ma da. To je jasno.
Ona lista je poredak Magixovih stručnjaka (ali sa njihovim alatima).
Ja sam dodao ona dva posljednja.
Proučio sam 'postavku stvari', uradio nekoliko mast. za svoj račun.
Kada se ima mjera i upotrijebi samo ono što stvarno treba, nije neupotrebljivo. Kada se sve pripremi u mixu da valja, od svega što su postavili dovoljno je ponešto, vrlo malo učiniti.
Upravo kako si i napisao 3 %, možda i manje, postigne se promjena koja ti se može (i ne mora) svidjeti.
I ovo : samo malo pretjerivanja i dobije se rezultat lošiji nego što je rezultat mixa.
Česta je upotreba WaveLab-a ili drugih aplikacija za tu finalnu doradu.
Lično, ne volim ni L1,2 ni 3 i sličnu aparaturu, raznorazna bojadisanja white ili pink, autoblack i sl.
Ovo sam provjerio i meni paše. Ne mora zadovoljavati druge.
Mislio sam da popričamo o tim doradama, ako ih upražnjavate.
PoZzzz.

Everbeatz
11-10-2008, 02:17 PM
opet ti bezi sustina onoga sto hocu da kazem - poenta je u tome da ne cujes dobro sta radis, a dizes opstu energiju i loudness mixdown-a na velike vrednosti

voleo bi da cujem neke pesme koj su "izasle" iz masteringa koji si uradio, ovako samo pricamo...

mixdown bi trebao da ima peak na -6db(i to je previse "glasno") ako je radjen striktno u digitalnom domenu i to da uzmemo u obzir da je super izmixano, posle toga ga salji nekom ko ce znati sta dalje da radi:)

alfom
11-10-2008, 02:24 PM
Biće za koji dan. Sutra mi dolazi pjevač na snimanje za onu numeru ?to radim kada sam govorio da su mi monitori preblizu zidova (ćo?kova). O.K. :)

Everbeatz
11-10-2008, 02:26 PM
Bolje pricati o snimanju i mixanju...mastering je i tako nesto sto i nije toliko bitno kad uzmemo u obzir da za prve dve stvari treba osta vremena da se nauce dobro..

HeatMan
11-10-2008, 02:55 PM
jbg, ja sve shto imam zavrshim u mixu..

u "masteringu" koristim

eq i loweq (mislim da se tako zove od wavesa)

jedan za isticanje nekih frekvencija (ako sam npr pretamno smixao), loweq da srezem sve ispod 30hz.. retko kad ostavljam taj "rumble" dole.. bolje da ga nema nego da mi pravi probleme..

onda stavim inflator pa psp warmer za shto "analogniji" zvuk..

i naposletku izotope ozone zbog izvrsnog i pre svega transparentnog limitera.. i ponekad zbog harmonizera

reverb sam jednom koristio u mastering procesu.. a to je bilo za jednu baladicu.. (samo klavir i glas su u njoj)

eto to je to.. ne znam shta ce ti deklikeri denoiseri itd..

Everbeatz
11-10-2008, 02:59 PM
.. i ponekad zbog harmonizera

kakvog harmonizera???na master?

HeatMan
11-10-2008, 03:17 PM
hmm ne harmonizera nego harmonic excitera.. :) lapsus.. :)

vasko
11-10-2008, 06:59 PM
evo imam i ja pitanje

imam traku gitare i iskucao sam bubanj za nju u ezdrumeru

zanci jedna traka gitara,druga traka bubanj,i sada kada izrendam trake odvojeno super zvuci svaka posebno

ali kada ih izrendam zajedno imam malo prejaki mid deo oko 1khz,prakticno zvuci kao sum,ili da je neko na dobrom snimku bezveze boostovao mid na eq-u

i sad stavim eq na master oslabim na 600-1kHzi nestanu sumovi ali dobijem previse "scooped" gitaru,izgubim texturu na midovima a ne zelim to

pitanje je kako da namestim da se te trake ne "guraju" u mid delu?

:):da:

radsoul
11-10-2008, 07:24 PM
Mislim da bi prvo trebalo da se pozabavis frekventnim spektrom instrumenata, tj. u kom frekventnom delu spektra se nalaze bitne frekvencije tvog instrumenta.

Arthur
11-10-2008, 08:28 PM
ovo više izgleda kao spisak pluginova koje ta firma pravi nego neki smisleni i ustaljeni raspored. Pod milim bogom, ako se samo upali 3ćina od tih stavki ode sve u 3 lepe.

Ja ili mixam kroz već postavljenu master šinu (radni nivo glasnoće, i lako A/B sa ciljanom produkcijom), ili drdnam vunu u wavelabu. Otvaranje, ponekad exciter ponekad neki valjani plug od UAD/a ili Wavesa, limiting, sečenje šta mi smeta i rendanje . Da, dithering obavezno.

Kal-el
11-10-2008, 09:03 PM
1 – Korekcije (LinMB i sl.),<o></o>
2 – Master Reverb.<o></o>
<o>
</o>[/quote]

Razumem da si rekao da ga koristis samo ako je potrebno, ali ne razumem kada ti je potreban reverb u masteringu?
Funkcija reverba je dubina, udaljenost... Zamisli ako si u mixu vec imao reverb na nekim od traka, kada zalepis reverb na masteru preko tih reverba mozes samo stetu da napravis.
U masteringu bi trebalo bas suprotno da se radi. Da zasiljis sve da bude sto prisutnije a da ne bude iritantno...
Barem ja tako radim.

Jan
13-10-2008, 02:09 AM
SONNOX EQ (kojim skidam frekv.)
SONNOX EQ (kojim nesto sitno dodam ili ga uopste ne stavljam)
SONNOX TRANSIENT MODULATOR (ali vrlo vrlo retko, ako ritam nije dovoljno punchey)
INFLATOR (a i ne uvek, ali ga volim i ne previse)
PSP Xenon / Sonnox Limiter (kojim limitiram)
i dither UV22 i cao...

Kad ja radim miks svega onda se vracam milion puta u projekat dok ga ne napravim da sve bude mega, pa je lanac za mastering u glavnom SONNOX EQ, zatim INFLATOR (ne uvek) zatim Xenon/Sonnox limiter.

idekius
13-10-2008, 04:24 AM
a u kakvoj sobi radis

Toploj :)

Everbeatz
13-10-2008, 10:12 AM
Ha, lepo, u Bancarevu imate grejanje?:D Kod nas slabo..

lesha
13-10-2008, 11:26 AM
vidim da su svi puni love...

alfom
13-10-2008, 11:37 AM
1 ? Korekcije (LinMB i sl.),<o></o>
2 ? Master Reverb.<o></o>
<o>
</o>

Razumem da si rekao da ga koristis samo ako je potrebno, ali ne razumem kada ti je potreban reverb u masteringu?
Funkcija reverba je dubina, udaljenost... Zamisli ako si u mixu vec imao reverb na nekim od traka, kada zalepis reverb na masteru preko tih reverba mozes samo stetu da napravis.
U masteringu bi trebalo bas suprotno da se radi. Da zasiljis sve da bude sto prisutnije a da ne bude iritantno...
Barem ja tako radim.[/quote]

http://www.rumski.com/forum/showthread.php?threadid=24673&goto=lastpost

Kal-el
13-10-2008, 11:54 PM
Barem ja tako radim.

http://www.rumski.com/forum/showthread.php?threadid=24673&goto=lastpost[/quote]

If you’ve done a good job with reverb on the individual tracks and as a result have a cohesive
sense of space, you probably won’t need to add any additional reverb to the final mix.

Kao sto rekoh, potpuno je nepotreban reverb u masteru!
Osim ako nisi od onih ljudi koji popravljaju sve u mixu, pa zatim mix popravljaju u masteru... i tako redom...

Oggy
14-10-2008, 12:10 AM
mixdown bi trebao da ima peak na -6db(i to je previse "glasno") ako je radjen striktno u digitalnom domenu i to da uzmemo u obzir da je super izmixano, posle toga ga salji nekom ko ce znati sta dalje da radi:)

Evo, ja priznajem javno da mi ovaj peak gotovog mixa na -6 nije ni najmanje jasan? To znaci kako bi u mixu morali sve drasticno da utisavamo, kako bi u masteringu to jos drasticnije morali da pojacamo... Ili nesto propustam? Ja radim mix na -0.2 i ne znam sto bih ga radio tise, kad svakako posle opet moram da ga dizem na "komercijalni nivo"?

HeatMan
14-10-2008, 12:16 AM
to je fazon bob katza.. zato shto su neki tranzijenti prebrzi da ih i peakmeter ne primecuje.. ali se javlja distorzija.. minimalno, al chovek je ludjak..

inache po srpski se to zove "cebovanje".. da ga jebem shto..

poz

danijelsh
26-11-2008, 03:11 PM
http://www.rumski.com/forum/showthread.php?threadid=24673&goto=lastpost

If you?ve done a good job with reverb on the individual tracks and as a result have a cohesive
sense of space, you probably won?t need to add any additional reverb to the final mix.

Kao sto rekoh, potpuno je nepotreban reverb u masteru!
Osim ako nisi od onih ljudi koji popravljaju sve u mixu, pa zatim mix popravljaju u masteru... i tako redom...[/quote]

isto tako pod 3 pise da se koristi da bi ceo mix zvucao kao jedna celina. mozda su trackovi u mixu super sa svojim reverbima, ali to jednostavno moze da zazvuci malo nepovezano. to je kao kad jedes neku zacinjenu hranu bez hleba. super su ti zacini, ali nije ti bas toliko lepo da ih jedes zajedno, i onda hlebom to ublazis. po mom misljenju, mastering reverb se koristi da bi se celom snimku dala neka autenticnost, zaokruzivanje celine, kao i odlicna ideja punijeg zvuka sa veoma kratkim reverbom u veoma malom odnosu wet/dry...
nisam ga do sad nikad koristio, ali nisam protivnik istog na masteru...

LACKY
27-11-2008, 02:31 AM
I na kraju dobijes gotov snimak!