PDA

View Full Version : Limiter?

Igor
05-10-2008, 05:45 PM
Koji je po va?em mi?ljenju najbolji softverski limiter?
Normalno, neki se koriste za mastering, neki na insertu, a treći imaju posve drugu, pardon, treću funkciju, ali generalno, svi oni utiču na kvalitet zvuka. Recimo, tek nedavno sam "okusio" Nomad Factory-jeve "igračke" iz Blue Tubes serije i shvatio da za razliku od limitera na kraju lanca u VST Dynamics pluginu, ovaj jako dobro čuva tranzijente. I ok, naravno, to i jeste vintage filozofija, ali... Po?to limiter, pre svega, koristim da obuzdam nevaljale pikove u snimku svog glasa (nakon kompresije), koliko god da mi godi preciznost u visokom frekventnom spektru, toliko me i nervira ?to mi ba? ti tranzijenti "strče", dodu?e neznatno, ali "strče". Opet, logika mi govori da ako bi ih "saseko" nekim drugim limiterom (n.p. VST Dynamics), em ?to bih napravio neviđenu glupost dodavajući limiter na limiter, em ?to bi svako "c" izgubilo o?trinu. Da li postoji savr?eni limiter bilo bi isuvi?e neumesno pitanje, ali svakako da postoje bolji od boljih...

alfom
05-10-2008, 05:56 PM
? :ups:

Everbeatz
05-10-2008, 06:24 PM
i ja dvaput procitao i nemam pojma sta covek hoce da pita?

Igor
05-10-2008, 07:32 PM
Izvinite zbog konfuznog pitanja, 'ajde da probamo ovako:
koji je po va?em iskustvenom mi?ljenju najbolji softverski limiter za:
a) limitiranje glasa
b) limitiranje pojedinačnih instrumenata, i, pod...
c) mastering

Everbeatz
05-10-2008, 07:41 PM
a) L1
b) L1
c) Voxengo Elephant

Maiv
05-10-2008, 07:47 PM
Ja ih koristim uglavnom samo za mastering.
Moji favoriti su PSP Xenon, Crysonic Spectraphy i novi Voxengo Elephant (3).

Max
06-10-2008, 12:53 AM
1 Sony oxford
2 Timeworks
3 Timeworks

.... i kao sto vidis , tri coveka , tri rtazlicita misljenja ..... sto znaci da ces morati sam da slusas i odlucis ;)

Pozdrav

liman021
06-10-2008, 07:50 AM
meni najvise leze sony oxford limiter i psp xenon

Maiv
06-10-2008, 08:03 AM
Uglavnom s svim ovim limiterima koje su ti ljudi preporucili neces pogrijesit, najbolje ti je napravit paralelni test pa ces vidjet koji ti najbolje zvuci. Meni su ispala ta tri koje i koristim...

Danny Lou
06-10-2008, 09:30 AM
L3, prije T-racks

Jan
06-10-2008, 10:09 AM
Ne limitiram glas...Ali inace koristim L2 za limitiranje bilo cega u projektima...L3 za grubo secenje pikova i eventualnu kompresiju 1-2 db, a za finalni mastering PSP Xenon (straaavaaaa alat) ili Sonnox Oxford uz mnogo drkanja i cesto kad to uradim Sonnox-om cujem neke artifakte ali to je verovatno zato sto se nisam dovoljno uhodao sa njim...Ali smatram da je Sonnox najbolji po tom pitanju

redroom
06-10-2008, 10:13 AM
zasto umjesto limitera na glasu ne pocnes koristit automatizaciju volumena? zajtjeva malo vise zajebancije, ali dobijes bolje rezultate od bilo kojeg soft limitera

Maiv
06-10-2008, 10:20 AM
Ja pikove i sve ostale probleme s vokalom rijesavam u melodyneu...

alfom
06-10-2008, 10:26 AM
Limiter je zadnje ?to bih za vokal upotrijebio samo u krajnjoj nu?di (velikoj :da:).
Kako Max reče, dobiće? stotine odgovora za limitere, a tra?io si popis u prvom postu u odnosu na vokale, pa si pro?irio i na ostalo.

Bojim se da će? se izgubiti u odgovorima : ako i koristi? limitere, mora? ih podesiti. KAKO? E, nauka za svaki trak, za svaki instr. / vocal koji radi?, odn. uređaj / način na kojem si i na koji si snimio vokal.

Taj odgovor neće? dobiti, osim, na kraju, : "experimenti?i!".

Mo?da, obzirom na ono ?to te zanima, otvori? novi thread (tamo gdje spada) : 'snimanje i obrada vokala', pa zamoli? za pomoć ili razgovor sa nekim primjerom kojeg će? linkovati ili hostovati ovdje.

Jes' da toga ima poprilično napisano na forumu.

Ipak, od svega ?to radi? u projektu, iako je svaki detalj va?an, vokal je poseban.
Em je to najljep?i instrument koji postoji, em on saop?tava '?ta je pisac htio reći'.
Instrumentacije i njihovu poruku ne razumije većina slu?alaca.
Ono ?to glas iskazuje (interpretacija) (+ tekst) je No1. za vokalno - instrumentalnu kompoziciju.
Probaj. Mo?da thread uspije, ako te to zanima na način kako sam ja razumio ?ta te ?ulja.

PoZzzz. :)

awacs
06-10-2008, 11:08 AM
zasto umjesto limitera na glasu ne pocnes koristit automatizaciju volumena? zajtjeva malo vise zajebancije, ali dobijes bolje rezultate od bilo kojeg soft limitera

Pa i ja sam čoveku predlagao isto, jo? onomad kada je tra?io savet za vocal ducking, ali ka?e čovek da nema vremena da se zajebava sa tim:wink: Kao ?to veli?, to jeste veća zajebancija, mada kada jednom uđe? u rutinu to prestane da bude problem.

Sve u svemu: kompresor na glasu (pa i na većini instrumenata) - DA, limiter na glasu (pa i na većini instrumenata) - NE. To se naravno ne odnosi na reklame, ali va?i za sve ostalo (voiceoveri u TV emisijama, muzika...). Ali - kol'ko ljudi - tol'ko ćudi...

kravadinka
06-10-2008, 11:22 AM
Mislim da coveka niko nije najbolje razum'o, a zapravo ga interesuje kako da ukroti povremene artefakte koji iskacu kad jako ukompresuje vokal, a za to imas nekoliko opcija, sto limiter svakako nije jer ce ti on jos vise zakucati "K", "T", ili "P" u lice, vec rucno pomeranje slajdera, a jos bolja varijanta je transient designer koji ces ili koristiti na celoj traci, ili samo na odredjenim mestima, on ce ti ublaziti malo jace tranziente koje dobijes jakom kompresijom, ili ako koristis tube mic ili preamp, pa jos volis i malo da ga overdrive-ujes...

awacs
06-10-2008, 11:31 AM
Mislim da coveka niko nije najbolje razum'o, a zapravo ga interesuje kako da ukroti povremene artefakte koji iskacu kad jako ukompresuje vokal, a za to imas nekoliko opcija, sto limiter svakako nije jer ce ti on jos vise zakucati "K", "T", ili "P" u lice, vec rucno pomeranje slajdera, a jos bolja varijanta je transient designer koji ces ili koristiti na celoj traci, ili samo na odredjenim mestima, on ce ti ublaziti malo jace tranziente koje dobijes jakom kompresijom, ili ako koristis tube mic ili preamp, pa jos volis i malo da ga overdrive-ujes...

Pa eto, razumeli smo ga ti, redroom i ja :)

radsoul
06-10-2008, 11:32 AM
Sony oxford limiter za mastering, sony oxford dynamics takodje ima jako dobar limiter koji moze da se iskoristi za instrumente!

Jan
06-10-2008, 02:51 PM
Sony oxford limiter za mastering, sony oxford dynamics takodje ima jako dobar limiter koji moze da se iskoristi za instrumente!

Nikad nisam Sonnox Dynamics koristio u te svrhe, ali ga vooooolim inace :)

radsoul
06-10-2008, 03:52 PM
Probaj! drukcije radi od samog oxford limiter plugina!

Igor
06-10-2008, 06:42 PM
Hvala vam na odgovorima (savetima) uz izvinjenje ?to svoje potrebe za limiterom nisam "limitirao" na konkretnu situaciju. Rekao bih da sam to uradio jer mi je profesionalna (novinarska) obaveza da se ne ponavljam, a ja sam na ovom forumu to već uradio zilion puta, i sve se ne?to uzdr?avam da ne bude zilion i prvi, al' eto, kad' ne ide, ne ide...
Elem, snimam vox-ove za emisiju obično u prirodi, razumljivo, tamo je najmanje buke koja će degradirati zvuk i odvlačiti pa?nju ljudima sa priče. Kada dođem sa terena kući, naravno, materijal grebujem na hard disk, i u Premere-u mo?e početi monta?a. Reč je o dvadesetosekundnim kratkim pričicama koje se snimaju iz tri ili četiri plana (dublova) da bi na kraju bilo gledljivо=dinamično. Kada video dođe na svoje mesto, audio exportujem kao poseban fajl i u editorima ga obrađujem. Suvi sound se inače snima SONY-jevim be?ičnim bubicama, veoma kvalitetnim, frekventno bogatim, ali ne toliko da bih se pomirio kako je to to.
Emisiju snimam već dve godine i mogu vam reći da sam odavno napravio plugin-formulu koja mi daje zadovoljavajuće rezultate, ali, po?to definitivno u nijansama le?i tajna dobrog zvuka, za?to se ne bih trgao iz stvaralačkog sna i kao u?u?kani korisnik samoproklamovane "DAW metodologije" oti?ao korak napred.
Trenutno redosled akcija je sledeći: u Wavelab-u napravim lanac sa 1. Waves Q10 (gde malo dignem glas u mid i hi spektru, a sre?em ga u low), 2. AKAI Quadcomp (koji mi se pokazao kao najbolji multiband kompresor, pomoću kojeg, inače, svaki spektar ponaosob krotim ili ističem onako kako mi uho govori da i trebalo) i 3. VST Dynamics (koji mi se pokazao kao najjednostavniji kompresor za generalno sređivanje dinamike na kraju lanca. Sa isključenim noise gate-om i uz soft-limiting, u 99% slučajeva dobijam zadovoljavajući sound).
Naravno, podrazumeva se da sam pomenuti chain zabele?io kao preset u Wavelabovom racku, pa po potrebi, u zavisnosti na male izmene u karakteru zvuka (vetar, ambijent, i.t.d...) menjam parametre i to bude to.
Ono ?to sledi je noise reducting u Adobe Audition 3, radi odstranjivanja ambijentalnog ?uma čiji je volumen, prirodno, podignut s'obzirom na prethodni tretman kompresorima. Trudim se da između reči ne bude 0 db kao u studiju, ali da moj govor, ipak, odi?e snagom ne tako svojstvenom snimku načinjenom u eksterijeru. Kao ?to rekoh na početku, ba? zato i snimam u prirodi, tamo je najmanje prepreka koje bi vas sprečile da kasnije, u post-prodkciji, od zvuka napravite ono ?to hoćete. A i prednost Auditiona jeste ba? to ?to vam nudi mogućnost veoma intuitivne korekcije semplova, bilo da je reč o rečima, čitavim rečenicama ili banalnom uzimanju vazduha između reči.
Međutim...
Nedavno sam poku?ao da napravim novi chain sa Nomad Factory-jevim pluginovima, misleći da mi "virtualni drajv" njegovih softverskih lampi mo?e bolje odraditi tranzijente, u prethodnom slučaju korigovanih prilično degradirajućom tehnikom. Potreba za tim je veća tim pre ?to su be?ične bubice, zapravo, dinamički mikrofoni, a oni, kao ?to znate, ne potenciraju "c", "z" i "k" onoliko dobro koliko to mogu i rade kondenzarci.
Rezultat je bio jaaaaaaako dobar. Blue Tubes FA770-3 je izuzetna "sprava", koja kompresuje zvuk upravo onako kako sam i pri?eljkivao, ali, na nekim mestima sibilanti, ipak, za nijansu iskoče. Reći ćete, pa ok, uzmi te sibilante i sredi ih ručno i ja bih to zaista i uradio, ali po?to je reč o pola sata materijala gde sibilanata ima mali milion, bojim se da takvu politiku moram ostaviti za neku drugu priliku.
Ni?ta, eksperimentisaću i dalje, a vama jo? jedno veliko HVALA!!!

Everbeatz
06-10-2008, 06:47 PM
ti si novinar?? mogao bi malo da lomis taj text da bude lakse za citanje:D:D

Igor
06-10-2008, 06:54 PM
:rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:

Reinhardt
06-10-2008, 07:08 PM

apsolutno se slazem sa recenim,
i da dodam, limiter prvenstveno koristim hardvereski (prije AD-konvert.)

a ITB su mi ustvari sve kompresori (din.eq)

Hollywood
06-10-2008, 07:32 PM
1) La2a
2) API2500
3) Precision Limiter

awacs
06-10-2008, 08:24 PM
(...)tim pre što su bežične bubice, zapravo, dinamički mikrofoni, a oni, kao što znate, ne potenciraju "c", "z" i "k" onoliko dobro koliko to mogu i rade kondenzarci.

Bežične bubice nisu nužno dinamičke, naprotiv. Većina profesionalnih bubica sa kojima sam se susretao su kondenzatorske, tako da zec ne leži u tom grmu.

Rezultat je bio jaaaaaaako dobar. Blue Tubes FA770-3 je izuzetna "sprava", koja kompresuje zvuk upravo onako kako sam i priželjkivao, ali, na nekim mestima sibilanti, ipak, za nijansu iskoče. Reći ćete, pa ok, uzmi te sibilante i sredi ih ručno i ja bih to zaista i uradio, ali pošto je reč o pola sata materijala gde sibilanata ima mali milion, bojim se da takvu politiku moram ostaviti za neku drugu priliku.

A da uposliš De-Esser?

Pozdrav,

Vasa

P.S. Još jedna stvar mi nije jasna: čemu redukcija ambijentalnog šuma prirode? To je, brate, prirodan šum (sama reč ti kaže).

P.P.S. Kako ti se zove emisija i na kom kanalu se emituje? Glupo je da pričamo ovako sholastički kad si već u eteru. Daj da čujemo, pa ćemo ti reći šta nije dobro. A možda je ustvari sve dobro, ali ti tripuješ :wink:

alfom
06-10-2008, 08:34 PM
Kjaerhus GAC, GACSC, GACSCM.
WaveArts Master Restoration.

... , ...

Poigraj se. Dobri alati.

Jan
06-10-2008, 10:26 PM
Hvala vam na odgovorima (savetima) uz izvinjenje ?to svoje potrebe za limiterom nisam "limitirao" na konkretnu situaciju. Rekao bih da sam to uradio jer mi je profesionalna (novinarska) obaveza da se ne ponavljam, a ja sam na ovom forumu to već uradio zilion puta, i sve se ne?to uzdr?avam da ne bude zilion i prvi, al' eto, kad' ne ide, ne ide...
Elem, snimam vox-ove za emisiju obično u prirodi, razumljivo, tamo je najmanje buke koja će degradirati zvuk i odvlačiti pa?nju ljudima sa priče. Kada dođem sa terena kući, naravno, materijal grebujem na hard disk, i u Premere-u mo?e početi monta?a. Reč je o dvadesetosekundnim kratkim pričicama koje se snimaju iz tri ili četiri plana (dublova) da bi na kraju bilo gledljivо=dinamično. Kada video dođe na svoje mesto, audio exportujem kao poseban fajl i u editorima ga obrađujem. Suvi sound se inače snima SONY-jevim be?ičnim bubicama, veoma kvalitetnim, frekventno bogatim, ali ne toliko da bih se pomirio kako je to to.
Emisiju snimam već dve godine i mogu vam reći da sam odavno napravio plugin-formulu koja mi daje zadovoljavajuće rezultate, ali, po?to definitivno u nijansama le?i tajna dobrog zvuka, za?to se ne bih trgao iz stvaralačkog sna i kao u?u?kani korisnik samoproklamovane "DAW metodologije" oti?ao korak napred.
Trenutno redosled akcija je sledeći: u Wavelab-u napravim lanac sa 1. Waves Q10 (gde malo dignem glas u mid i hi spektru, a sre?em ga u low), 2. AKAI Quadcomp (koji mi se pokazao kao najbolji multiband kompresor, pomoću kojeg, inače, svaki spektar ponaosob krotim ili ističem onako kako mi uho govori da i trebalo) i 3. VST Dynamics (koji mi se pokazao kao najjednostavniji kompresor za generalno sređivanje dinamike na kraju lanca. Sa isključenim noise gate-om i uz soft-limiting, u 99% slučajeva dobijam zadovoljavajući sound).
Naravno, podrazumeva se da sam pomenuti chain zabele?io kao preset u Wavelabovom racku, pa po potrebi, u zavisnosti na male izmene u karakteru zvuka (vetar, ambijent, i.t.d...) menjam parametre i to bude to.
Ono ?to sledi je noise reducting u Adobe Audition 3, radi odstranjivanja ambijentalnog ?uma čiji je volumen, prirodno, podignut s'obzirom na prethodni tretman kompresorima. Trudim se da između reči ne bude 0 db kao u studiju, ali da moj govor, ipak, odi?e snagom ne tako svojstvenom snimku načinjenom u eksterijeru. Kao ?to rekoh na početku, ba? zato i snimam u prirodi, tamo je najmanje prepreka koje bi vas sprečile da kasnije, u post-prodkciji, od zvuka napravite ono ?to hoćete. A i prednost Auditiona jeste ba? to ?to vam nudi mogućnost veoma intuitivne korekcije semplova, bilo da je reč o rečima, čitavim rečenicama ili banalnom uzimanju vazduha između reči.
Međutim...
Nedavno sam poku?ao da napravim novi chain sa Nomad Factory-jevim pluginovima, misleći da mi "virtualni drajv" njegovih softverskih lampi mo?e bolje odraditi tranzijente, u prethodnom slučaju korigovanih prilično degradirajućom tehnikom. Potreba za tim je veća tim pre ?to su be?ične bubice, zapravo, dinamički mikrofoni, a oni, kao ?to znate, ne potenciraju "c", "z" i "k" onoliko dobro koliko to mogu i rade kondenzarci.
Rezultat je bio jaaaaaaako dobar. Blue Tubes FA770-3 je izuzetna "sprava", koja kompresuje zvuk upravo onako kako sam i pri?eljkivao, ali, na nekim mestima sibilanti, ipak, za nijansu iskoče. Reći ćete, pa ok, uzmi te sibilante i sredi ih ručno i ja bih to zaista i uradio, ali po?to je reč o pola sata materijala gde sibilanata ima mali milion, bojim se da takvu politiku moram ostaviti za neku drugu priliku.
Ni?ta, eksperimentisaću i dalje, a vama jo? jedno veliko HVALA!!!

za sibilante uzmi neki desser, zavrsice ti posao...Ja sibilante kad moram krotim Sonnox Dynamicsom u sidechain modu, desser ne koristim, ali tebi ce raditi posao, recimo waves desser, stavi 7000HZ za frekvenciju koju ce da detektuje i probaj, i nemoj da preteras jer ce ti sibilanti postati Fibilanti :)

Maiv
06-10-2008, 10:57 PM
Daj ak ti nije bed posalji jedan neobrađeni klip da se oku?am :wink:

Aleksandar Filipovic
07-10-2008, 02:21 AM
Izvinite zbog konfuznog pitanja, 'ajde da probamo ovako:
koji je po va?em iskustvenom mi?ljenju najbolji softverski limiter za:
a) limitiranje glasa
b) limitiranje pojedinačnih instrumenata, i, pod...
c) mastering

Ako racunamo samo na "native" verzije:

a) Sonnox Oxford Dynamics
b) URS 1980 Compressor Limiter;BT Limiter LM2S
c) Sonnox Oxford Limiter

Igor
07-10-2008, 09:54 AM
Imati sibilante su u redu, naročito kada snimate u eksterijeru, pa vam zbog manjkavosti ovda?njih terenskih mikrofona glas bude nekako "umuljan" Ja srećom nemam tih (tolikih) problema. Bubice su fabrički natrimovane bez frekventnih iskakanja, s'tim ?to bih rekao da je u mid polju za nijansu zvuk izra?ajniji nego u low spektru. Ne znam, mislim da su bubice, ipak, dinamičke, jer ne crpe 48 fantomskih V sa kamere, već tro?e 2x1,5 V u prijemniku i predajniku. Svejedno, da bi dalje priča dobila smisao postaviću, koliko već danas, dva uporedna snimka jedne pričice od dvadesetak sekundi. Jedna će biti bez postproduktivnih intervencija, a druga spremna za emitovanje.

Igor
07-10-2008, 10:03 AM
I da...
Neko me je ovde iskritikovao zbog redukcije ambijentalnog ?uma. Pa, ovako...
Vođen ličnim iskustvom, uvek je bolje odstraniti okolni zvuk i ostviti glas koji je dinamički i frekventno sređen, a onda, naknadno, na drugom kanalu dodati zvuk okoline iz lične arhive. Razlog je čisto tehničke prirode. Vi poku?avate da na terenu zabele?ite ?to čistiji zvuk. Jedan mikrofon ne mo?e u isto vreme raditi i "srcasto" i u "360 stepeni". Ambijentalni zvuk se uvek snima naknadno pa ubacuje, recimo, u filmovima, serijama... Osim toga, va? glas ima određenu frekventnu karakteristiku. Naknadnim "lepljenjem" ambijentalnog ?uma dobijate mogućnost da ceo spektar generalno zvuči popunjenije, jer ste dodali ono ?to vam je potrebno, makar to bio i zvuk koji ste, a takvo pravilo i jeste, snimili na licu mesta, naravno, solo, bez glasa...

Igor
07-10-2008, 10:08 AM
Emisija se zove "Slobodna tema" i emitovala se svakog ponedeljka od 22 i 30h na Prvom prograu Televizije Vojvodine (RTV 1), a nakon usvajanja nove programske ?eme, termin za ubuduće je subota (22 i 30h). Na zvaničnom sajtu RTV (www.rtv.rs (http://www.rtv.rs)) postoji i mogućnost praćenja programa u?ivo (zapravo uz ka?njenje od oko pola minuta), pa ko hoće nek' izvoli...

awacs
07-10-2008, 08:35 PM
I da...
Neko me je ovde iskritikovao zbog redukcije ambijentalnog ?uma. Pa, ovako...
Vođen ličnim iskustvom, uvek je bolje odstraniti okolni zvuk i ostviti glas koji je dinamički i frekventno sređen, a onda, naknadno, na drugom kanalu dodati zvuk okoline iz lične arhive. Razlog je čisto tehničke prirode. Vi poku?avate da na terenu zabele?ite ?to čistiji zvuk. Jedan mikrofon ne mo?e u isto vreme raditi i "srcasto" i u "360 stepeni". Ambijentalni zvuk se uvek snima naknadno pa ubacuje, recimo, u filmovima, serijama... Osim toga, va? glas ima određenu frekventnu karakteristiku. Naknadnim "lepljenjem" ambijentalnog ?uma dobijate mogućnost da ceo spektar generalno zvuči popunjenije, jer ste dodali ono ?to vam je potrebno, makar to bio i zvuk koji ste, a takvo pravilo i jeste, snimili na licu mesta, naravno, solo, bez glasa...

Igore,

nije mi jasno da li su pitanja koja postavlja? na forumu istinska ili retorička? Često mi se učini da ti zapravo slu?e kao ?lagvort za obrazlaganje tvog metoda snimanja i obrade zvuka :wink:

Kako god bilo, čisto da ne bismo brkali babe i ?abe, kočiće i lončiće i sve tako to (zarad u?tede prostora neću citirati sve tvoje prethodne postove):

1. Ne koriste svi kondenzatorski mikrofoni "fantomsko napajanje sa miksete", postoji i podvrsta koja se zove "electret condenser" (EC) i koja koristi napajanje sa baterije (poput 97% savremenih "bubica"). Neki EC mikrofoni pak mogu da koriste i "plug-in power" sa aparata za snimanje. Generalno, EC mikrofoni ne prenose istu količinu visokih frekvencija kao "pravi" kondenzatorski mikrofoni, ali imaju kudikamo jači odziv na tranzijente nego dinamički mikrofoni. Hoću da ka?em, tvoje bubice su kondenzatorske, ali to nije naročito va?no za priču, va?no je čisto da sazna? (i da ja ispadnem obave?teniji od tebe, naravno :rolleyes:).

2. Mnoge "bubice" su omnidirekcionalne, ili kako ti ka?e? 360 stepeni (ne znam koje konkretno koristi?, mogao bi i to da napi?e?), tako da od njihove pozicije i načina kačenja zavisi kako i koliko će "hvatati" okolne zvuke. Naravno, svaki mikrofon menja karakteristiku u zavisnosti od okru?enja i pozicije, ali to je već druga priča.

3. Ako zakači? bubicu na kragnu, svakako će glas biti dominantan, imaće vi?e "donjeg srednjeg" spektra i (avaj) sibilanata i "pljuckanja" od glasova P, B, K i T. Sve to upravo stoga ?to će mikrofon "čuti" glas direktno iz grla i grudnog ko?a, plus tranzijente koji su prirodni za sve kondenzatorske mikrofone. Ako ga zakači? malo ni?e, čuće neke druge stvari, kao ?to su: prirodan ambijent, prirodniji frekvencijski odziv...

4. Radim produkciju zvuka za televiziju i posao mi je da iz glasa snimljenog be?ičnom bubicom na terenu izvučem ?to je moguće vi?e. Naravno, podrazumeva se da je skidanje ?uma neizostavna faza, tim pre ?to se vox pre zahvata te vrste sređuje dinamički, pa iako sam govor bude bolji, noise u pozadini zbog gain kompenzacije nekada biva i pet puta jači nego na izvornom snimku.

Da li si poku?ao da prvo uradi? denoise, pa tek potom pristupi? procesu dinamičke obrade?

Pozdrav,

Vasa

P.S. Ponekad je korisno uposliti snimatelja i obrađivača zvuka, iskustvo mi govori da to nije lo?e. Sve preko toga je sujeta :wink:

Igor
08-10-2008, 11:12 AM
Pa kako, Vaso, pobogu, da tra?im pomoć bilo koga od vas ako prethodno ne obrazlo?im način na koji ne?to radim. Nemoj reći da ti se nikada nije dogodilo da zeca pronađe? u nekom usputnom grmu. Jednostavno, ?umar bolje poznaje ?umu i nije sramota ako ti ka?e: "Dečko, taj mali, taj malecki grm koji svaki put bezbri?no preskače? tra?eći zeca, e, pa tu ti se dugouhi i krije". Ok, mo?da ti moj narativni stil ne odgovara, ali to sad stvarno nije va?no.
Bilo da je reč o dinamičkom, bilo o kondenzatorsko-elektretskom mikrofonu, kao ?to sam obećao, sa Vi, prelazim na Ti - :confused:
Slede dva primera koja će vam ilustrovati u kom grmu le?i zec (?ta je bre ovo, počeo je da me prati, i?!):

P.S.

Oba fajla su normalizovana na -6db.

Igor
08-10-2008, 05:50 PM
I?
Kako vam se čini?
Ajd' makar ne?to...

alfom
08-10-2008, 06:41 PM
Aj, aj. :cry:

Čime si ovo obrađivao kada si dobio toliko 'metalno struganje'?
To se obično dobije kada se preforsirava neki od noise gate alata.

Kako si to snimio drugi stih kada je drastično različit od ostalih : kao da si ga naknadno umetnuo ili mu promijenio gain i freq.? jel' ti to neko smetao tamo gdje si snimao, ili si na neki način primakao bubicu ustima?

awacs
08-10-2008, 07:04 PM
I?
Kako vam se čini?
Ajd' makar nešto...

Čuj, ako je tebi OK, i meni je.

Što se mene tiče, lakše podnosim šum kao takav nego artefakte koji se dobijaju ovakvim denoisingom. Kao da si govorio u metalnu kofu. Nisi eliminisao smetnje, samo si im promenio karakter i zapravo ih učinio još napadnijim. Ali, nema veze, samo ti teraj kako voliš.

Pozdrav

kravadinka
08-10-2008, 07:33 PM
Ovo nista ne valja... Moze se dobiti dosta bolji rezultat samo Waves-om, da ne pominjem nesto drugo, a ostaviti ovo drugo, a kao nesto ti smeta na onom prvom, mislim da nije bas dobra odluka...

Igor
08-10-2008, 07:54 PM
Dobro, ok, ne valja :banghead:
Ali 'ajde Rumovci, evo prilike da i vi sa reči pređete na delo.
Imate sirov snimak, jednostavno eksportovan onakav kakav je zabele?en na terenu, pa Wavujte u va?em DAW-u, nakačite ovde i da čujem o kakvoj je to kanti reč.
Komentari tipa: "Ako je tebi dobro i meni je dobro" mislim da stvarala?tvu ne poma?u puno. Uzgred, vox se "lepi na video. Facijalna ekspresija, pokreti rukama, igra očima... Birajte: hoćete li zvukom da ih pojačate (da bude resko), ili da se dr?ite neke svoje politike. Mislim ok, nakačiću vam i video ako vam je to bitno, samo recite. Negde na Rapidu, recimo, po?to bi ovde to bila mrka kapa zbog ograničenja u megabajta?i...

alfom
08-10-2008, 08:01 PM
Dobro, ok, ne valja :banghead:
Ali 'ajde Rumovci, evo prilike da i vi sa reči pređete na delo.
Imate sirov snimak, jednostavno eksportovan onakav kakav je zabeležen na terenu, pa Wavujte u vašem DAW-u, nakačite ovde i da čujem o kakvoj je to kanti reč.
Komentari tipa: "Ako je tebi dobro i meni je dobro" mislim da stvaralaštvu ne pomažu puno. Uzgred, vox se "lepi na video. Facijalna ekspresija, pokreti rukama, igra očima... Birajte: hoćete li zvukom da ih pojačate (da bude resko), ili da se držite neke svoje politike. Mislim ok, nakačiću vam i video ako vam je to bitno, samo recite. Negde na Rapidu, recimo, pošto bi ovde to bila mrka kapa zbog ograničenja u megabajtaži...
Kao prvo - nema potrebe za pijenjem žuči - ionako je veoma gorka :rolleyes:
Kao drugo - to što si uradio, bez uvrede - ne valja ništa.
Kao treće - može i daleko bolje nego ovo što sam uradio nabrzaka na laptopu, sa MS kutijicama od 4,25 evra.
Kao četvrto - imam puno posla i želim svima lahku noć (ili dobro jutro za nas koji ćemo štancati cijelu noć).

p.s. Što ti je snimak u stereo tehnici?

Igor
08-10-2008, 09:24 PM
Kao peto...
...štancam i ja celu noć, montiram emisiju, tako da sam ovo dobro jutro shvatio krajnje zabrinuto. Odoše mi i oči i uši :(
Jeste, u pravu ste (si), preterao sam. Premodulisao sam previše, overio prilikom skidanja noisa, i tu ću ubuduće morati debelo da povedem računa.
Ali ne ide, prijatelju, ni da na snimak koji je rađen u eksterijeru (usred šume), sa bukvama, lesikom, ptičicama i vevericama koje mi žongliraju iza leđa, staviš eho. U redu, nisam napomenuo taj podatak, ali valjda bi i u izvornom snimku bilo odjeka da su postojali zidovi ili neka druga refleksna površina, zar ne?
Svejedno, ovo ne ide ovako. Okačiću vam link ka serveru odakle možete skinuti mov. obe varijante, pa vagajte malo i na osnovu videa. Mislim da bi i referentni audio-sistem tipa prosečan kućni TV aparat, koji je, bukvalno out u ovoj priči, takođe trebalo da određuje način na koji zvuk montiramo, i naravno, slušamo. Drugim rečima, zaboravite niske, držite se srednjih i kontrolišite visoke! U normalnim zemljama to ne funkcioniše tako, ali u Srbiji, nažalost, još uvek da.

alfom
09-10-2008, 05:13 AM
Sirovi_alf ti je bez reverberacije, dobijen samo u jednom prolazu čišćenja. On ti je polaz za dalje ako ćeš šta čačkati.
Ovaj drugi (ili prvi) je samo prikaz kako se može dobiti i nešto drugo.
Kada se preslušaju na 'običnim' zvučnicima ili na mono TV, i ono što je zaostalo se prividno gubi.
Osim toga, rekao si da ti treba približno očišćen snimak na koji vještački lijepiš ambijent, ili druge efekte.
Ja uradio za pet min. što je za ogled i rezultat o.k. :)

Ovdje ljudi dosta rade i nemaju puno vremena.
Ima i dosta stručnih - profi koji ti ovo mogu riješiti. Ja svakako nisam taj. Pokušah pomoći pokazavši da se može istjerati nešto od toga što si okačio. Ipak sam ja od stereo mp3 glasa pravio stereo mp3 obradu.

Krajnje prijateljski : teško da će ti neko dati čarobnu formulu sa poredanim plaginima, postupcima, podešavanjima (odnosno 'kruh u ruke').
Najmanje, mora postojati neka literatura koja se bavi ovom tematikom, a ljudi idu i u školu :) za ove stvarke.
Nisam stručan, ali nešto mi tu 'smrdi' i oko kvaliteta i izbora opreme za snimanje u prirodi. Kako se reporteri javljaju sa lica mjesta događaja svakodnevno, pa su direktni prijenosi o.k.?

Bojim se da ćeš doći u situaciju da se niko više ne javi na ovaj thread.

PoZzzz. i svako dobro.

Igor
10-10-2008, 08:36 AM
Ок "alfom?, ali, nisam postavio fajl da bi mi rekao kako si mi ga ?osposobio? za čačkanje (?polaz za dalje?). Izvini, ali bolje je da si pustio nekoga ko će to uraditi onako kako bi uradio i za sebe, makar taj neko na posletku i potvrdio tvoju procenu da mi se vi?e niko neće javiti na thread. <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /><o:p></o:p>
Znam, logike nema, ali i ti?ina je nekada bolji nauk od eksperimenta na brzinu. Bar meni.<o:p></o:p>
Naravno, ?stereo interleaved? mo?e? tretirati kao stereo, ali su?tinski, reč je o mono signalu dupliranom na dva kanala. Uz to, ne očekujem da će se neko zbog ispravljanja te ?audio-krive Drine? odreći radnih obaveza, ali konatam, ako je već spreman da se o tome ovde izja?njva, onda mu je cilj da problem re?i, a ne da se ?ali na cajtnot ili op?tenarodno zauzeće.<o:p></o:p>
Osim toga, mislim da si krajnje pogre?no procenio moje namere. <o:p></o:p>
Daleko bilo da sam hteo da otkrivam ?čarobnu forulu? na gotovo, i od ?kolovanih otimam leba iz ruku. Uzgred, ako se osvrnem oko sebe i bacim pogled (uho) na to kako se zvukom bave ostale kolege iz novinarske TV bran?e, mislim da nemam nimalo razloga za strah. <o:p></o:p>
?to, naravno, ne znači da ću se pomiriti sa gre?kama koje pravim. <o:p></o:p>
Sa ili bez onih koji to kapiraju.<o:p></o:p>
<o:p></o:p>