Log in

View Full Version : Mehanicki rezonatori

SumAnuT
04-10-2008, 10:22 PM
Evo nastavljamo ovde :)

Da razjasnim prvo deo sa apsorberima i rezonatorima.

Porozni materijali apsorbuju visoke frekvencije, tako sto se cestice vazduha zavlace u materijal i tamo gube svoju energiju pretvarajuci je u toplotnu.

Akusticki rezonatori apsorbuju srednje frekvencije tako sto kada zvuk udje u rezonator, u njemu se odbija i rezonuje, pa tako izgubi deo svoje akusticke enegrije. Ovde se ne pretvara u nista, jednostavno se akusticka energija zarobljava u rezonator i tu se polako gubi kao sto bi se gubila i u slobodnom prostoru, samo sto joj ne damo da divlja po sobi vec je zarobljavamo u rezonator.

Mehanicki rezonator, sluzi za niske frekvencije. Tu akusticna energija dolazi na ploce mehanickog rezonatora, koje su okacene na odgovarajuce opruge, i zvuk potiskivanjem tih ploca gubi svoju energiju pretvarajuci je u mehanicku.

Dakle svi su oni apsorberi po funkciji, ali po naicnu apsorbovanja akusticne energije dele se na ove tri vrste.

Ja sam postavio pitanje za trecu vrstu. Da li mehanicki rezonatori, ako je iko radio sa njima, zauzimaju manje mesta od poroznih materijala, jer da bi porozni materijali stisavali niske frekvencije, verovatno je potrebno mnogo poroznog materijala, ali opet da bi mehanicki rezonatori mogli da apsorbuju niske vrekvencije, verovatno moraju mnogo da se "cimaju" napred nazad, pa me cisto informativno interesuje sta zauzima manje mesta od ovo dvoje.

Dema je traizo sliku, ali je princip isti kao i kod mehanickog plate reverba koji je spominjan u onoj temi (stim sto ploca koja stoji na oprugama moze da osciluje, a u zavisnosti od senzibiliteta opruga pogadja odredjenu frekvenciju), pa je slika suvisna, jasno vam je o kom principu je rec.

NLP
04-10-2008, 11:13 PM
... pa evo telenovela koja izvire iz: http://www.rumski.com/forum/showthread.php?p=219278#post219278

moj zadnji post, koji se nadam, da če ne?to doreči:

"Porozni "netjunovani":) apsorberi imaju broadband/ ?irokopojasni apsorbcijski koeficient.
Npr. paneli 10cm dp8 tervola 80kg/m3 -mineralna vuna, apsorbuje spektar zvučnih frekvencija od 125 pa nadalje... sa koeficientom alfa 1; ?to odgovara 100% apsorbcije frekvencija u tom spektru.
Debeliji je... 10, 20cm,... bolje je. Ako mo?e da bude apsorber jo? debeliji mo?e se upotrijebiti klasu ni?e te?ku vunu...

Pod 125Hz tim panelima karakteristike apsorbcije naglu padaju.
Onda neka bude deblji i... ?to sam več prije napisao:)

Tjunovani apsorberi imaju target frekvenciju na koju če reagirati apsorber pa pri tom i reagira na harmonične frekvencije (target f=60Hz; harmonici: 120, 180, 240,... Hz).
Moraju biti skrbno odrađeni (ne ba? tako kao stradivarijeve violine:) ), ni?ta ne sme da ringuje ili vibrira unutar njega (jer če pjevati i u sobu), demfovati pristojno i dosledno, dobro airtight sastaviti/ zalijepiti,...

Ako ti pogoji nisu ispunjeni onda ima? svojstven ala "plate reverb" HW unit:)

Mo?e da pouzručuje flutter echo (pa ih za nekoliko stupneja nagne?- kao ?to je i dema rekao), nepotrebne dodatne nepo?eljne bli?nje refleksije (to se rije?i sa fantastično promi?ljenimi pozicijami u prostoru), nepredvidljiv comb filtering,... mo?da i "izmijenjene dimenzije" prostorije, te stoga mo?da i dodatne rezonantne frekvencije zbrojene sa osnovnima modalnima sobe (... i recimo da su elementi pritrđeni na stijenu i imaju poveču te?inu (?to i helmholtzi imaju) mo?e rezultirati kod promjene osnovne frekvencije stijene... ionako nam u normalnim/ prosječnim sobama koje su ustvari male i imaju izra?enije modalne frekvencije kao kod veči prostorija/ volumena, stijene nisu identične te je treba uvijek kad pravi? akustički dizajn sve premjeriti sa mikrofonom i akustičkim programo (room eq wizard free je odlično dovoljan!)...

Ima toga jo?, sat je pristojan i moje oči su več umorne:)

Uspu: i uz dobre zvučne resonatore i fantastično promi?ljene pozicije u normalno/ prosječno velikoj sobi, nečete dobiti slično dobre rezultate kao u "top flight" studijima.

Zakoni fizike su zakoni fizike.

http://www.hunecke.de/en/knowledge/absorbers/index.html
prečitajte i druge stvari sa ove stranice, koja obja?njava osnovne principe u akustici soba.

Nadam da sam bio razumljiv."

DA! ... mehanički resonatori i helmholtz resonatori če biti manjih dimenzija kao ?irokopojasni apsorberi dostojnih mjera i do debljine 20cm (te?ke vune) i navi?e...

Opisao sam na kratko ?to mi nije okej kod resonatora H. i mehaničkima...

Evo kompromisa:
http://www.rpginc.com/products/modexbroadband/Modex-Broadband.pdf
http://www.rpginc.com/products/modexplate/index.htm
http://www.silentsource.com/diffusors-modex-plate.html (izbrisali su detalje na njihovoj matičnoj stranici...?).

Evo i opet smo kod "Chinese Remainder Theorema": http://en.wikipedia.org/wiki/Chinese_Remainder_Theorem
:D <!-- / message --><!-- sig -->

NLP
04-10-2008, 11:27 PM
evo našao i "original":D
Iako jest, da je RPG svjetsko poznata tvornica i dizajniraju odlične akustičke elemente,... imaju slabo isprogramiranu i-net stranicu:D ...
http://www.rpginc.com/news/reflections/DRV10i1.pdf

to je gospodin dr. Peter DˇAntonio je vlasnik i akustičar (zasnovao je RFZ dizajn). U istraživanjima mu pomaže profesor dr. Trevor Cox sa Salford univerzitete u UK... a zasnovao ih je dr. Helmut Fuchs sa njemačkog Fraunhofer IBP instituta u Stuttgartu.
Napisali i veoma dosta interesantnu knjigu...

Dema ma nisi valjda slučajno iz Stuttgarta?:D
Da li misliš, da li bi ti mogao da upaznaš Helmuta lično?:D

Malo šale...

boggy
05-10-2008, 07:12 AM
Evo nastavljamo ovde :)

Da razjasnim prvo deo sa apsorberima i rezonatorima.

Porozni materijali apsorbuju visoke frekvencije, tako sto se cestice vazduha zavlace u materijal i tamo gube svoju energiju pretvarajuci je u toplotnu.

... predaju kineticku energiju poroznom materijalu gde se pretvara u toplotu... drugim recima... receno

Akusticki rezonatori apsorbuju srednje frekvencije tako sto kada zvuk udje u rezonator, u njemu se odbija i rezonuje, pa tako izgubi deo svoje akusticke enegrije. Ovde se ne pretvara u nista, jednostavno se akusticka energija zarobljava u rezonator i tu se polako gubi kao sto bi se gubila i u slobodnom prostoru, samo sto joj ne damo da divlja po sobi vec je zarobljavamo u rezonator.

Crveno oznaceno je netacno, opet se pretvara u toplotu (!), zakon o odrzanju energije je osnova, i u helmholcov rezonator se mora staviti porozni materijal, barem po zidovima unutra(!), vec prema iskustvu, sto zbog tune-ovanja frekvencije i Q, sto zbog poboljsanja apsorpcije, odnosno smirivanja rezonancije.. kada razlog za rezoniranje prestane...
Ako se uradi bez icega i ako su zidovi helmholcovog rezonatora cvrsti i pretezno reflektivni na frekvencijama od interesa, dobices prilicno veliki Q faktor akusickog notch filtra, i u tom slucaju, prakticno je nemoguce "uloviti" frekvenciju koju zelis da apsorbujes... zato se ide na manji Q, prosiruje se opseg dejstva da bi sprava mogla imati neku funkciju, cak i kada se promeni i vlaznost i temperatura... i to je osnovni problem (po meni) sa rezonantnim (uskopojasnim) apsorberima... sto se lako promasi frekvencija usled promene temperature i vlaznosti... a pri tom je tesko i nastimovati ga cak i da se ostali parametri ne menjaju..... formule za proracun su samo prva aproksimacija koje ne uzimaju u obzir SVE pojave koje se u konkretnoj konstrukciji javljaju... preciznije se moze samo emprijski i merenjem...

Mehanicki rezonator, sluzi za niske frekvencije. Tu akusticna energija dolazi na ploce mehanickog rezonatora, koje su okacene na odgovarajuce opruge, i zvuk potiskivanjem tih ploca gubi svoju energiju pretvarajuci je u mehanicku.

Ne mora da budu opruge, moze i elasticna membrana... i to je mehanicki apsorber.
membranski apsorberi su recimo tog tipa, i koriste se...
http://www.ibp.fraunhofer.de/akustik/ts/alfasd/membran/index_e.html
kombinacija mehanickog i akustickog
http://dogbreath.de/misc/PlaneAbsorberResonance.pdf
ovde mozes primetiti da postoji porozni materijal za predaju prekomerne kineticke energije i pretvaranje u toplotu.... opet!

Inace ces dobiti da ce rezonatori zvoniti sami cak i kad prestane "razlog"... jer je potrebno neko vreme da se smire... zato NLP spominje "denfovanje"...

Mehanicki rezonatori su i zidovi... ako su od cigle i ne preterano debeli i teski... njihove rezonancije mogu doci u cujni opseg frekvencija... i to smeta! Cuje se... nastavlja da "svira" i kad prestane razlog...

Znaci, cak i da se uspe nastimovati mehanicki rezonator njegov osnovni problem sto se "sporo zaustavlja"... i ako nije solidno smiren vec u startu....

Federi se koriste cesto u industriji, za vibracije motora, masina.... ali, primeti da tamo ima samo jedna "nota"... kad motor radi... i to je relativno lako namestiti... i dalje... nikom ne smeta sto ce se masina tresti jos neko vreme posto je prestala da radi...

U reziji to je "zvooooiiiiinjg" koga nigde nema u miksu i cuje se samo u reziji sa tako necim....

Znaci, pogresno je primenjivati mehanicki rezonator u akustici studija bez ikakvog poroznog materijala ili bilo kakvog drugog "amortizera", negativan doprinos se lako cuje i greska je jasna odmah.... prilikom prvog slusanja.. najvise zato sto svaka nota ima pocetak i kraj, za razliku od masine i motora.. a rezonator ima obicaj da vibrira i posle prestanka ikakve "potrebe" za tim, i tada "svira"! Takodje mu treba neko vreme da pocne da deluje.. da se "zalaufa"... i tih prvih nekoliko perioda na odredjenoj frekvenciji ostaju neapsorbovane... i to se cuje (dzaba je posle... definicija i attack na bass gitari i kick-u ostaje smrljana i mumlava!)

Dakle svi su oni apsorberi po funkciji, ali po naicnu apsorbovanja akusticne energije dele se na ove tri vrste.

samo da dodam da svaki u praksi mora imati i poroznog materijala...

Ja sam postavio pitanje za trecu vrstu. Da li mehanicki rezonatori, ako je iko radio sa njima, zauzimaju manje mesta od poroznih materijala, jer da bi porozni materijali stisavali niske frekvencije, verovatno je potrebno mnogo poroznog materijala, ali opet da bi mehanicki rezonatori mogli da apsorbuju niske vrekvencije, verovatno moraju mnogo da se "cimaju" napred nazad, pa me cisto informativno interesuje sta zauzima manje mesta od ovo dvoje.

Realno ne zauzimaju mnogo manje mesta, ako je target da se smiri bass, jer je prostora uvek premalo... pre bih mogao da kazem da su efikasniji, ali i daleko skuplji u svakom pogledu, i po pitanju materijala, i po pitanju kompleksonsti izrade, i po pitanju instalacije i podesavanja... nisu za "uradi sam", jer moze da se napravi jos gora situacija!

Dema je traizo sliku, ali je princip isti kao i kod mehanickog plate reverba koji je spominjan u onoj temi (stim sto ploca koja stoji na oprugama moze da osciluje, a u zavisnosti od senzibiliteta opruga pogadja odredjenu frekvenciju), pa je slika suvisna, jasno vam je o kom principu je rec.

Ok, sad je jasno na sta mislis... ne idu uvek opruge, moze i razapeta membrana... kao sto sam vec rekao, i to je isti princip... i lakse za izradu... jedino ne radi bas na bass frekvencijama... :(

Naslagati porozni materijal u coskove i pokriti ih necim je definitivno najjednostavniji "bass trap" koga neko moze smisliti... a da se esteCki uklopi u necije zelje i prohteve...

A, jednostavniji cak i od toga su neraspakovane rolne meke staklene vune postavljene u coskove sobe... vec sam negde savetovao to, s tim sto je to i mehanicki apsorber... jer ima i membranu :da:... foliju kojom je vuna umotana... tesno naleze na nju... ;) (trazeno je najbolje moguce "smirivanje bassa" u sobi za 100EUR! Ukupno! Nema dalje... :) ) :p

I jos da dodam, podela koju si naveo je nabrajanje, sa pretezno akademskim znacajem... ako se udje u bilo kakvu prakticnu realizaciju, odmah, u startu, pocinje preklapanje principa koje si naveo u podeli... i podela vise nije tako jasna kako nekom izgleda na pocetku... a na ovom forumu, osim diskusija sa samo "akademskim" znacajem, se bavimo i pomaganjem korisnicima sa nekim konkretnim problemima u studiju... pri tom postoje i ogranicenja u njihovom i budzetu i prostoru, tako da na savet da se uradi nesto, recimo, pet puta efikasnije i deset puta skuplje... dolazi (odmah!) pitanje "jel' moze to jeftinije?" i ... eto nas tamo odakle smo i dosli... ili "dzaba ste krecili!"

@All,
Postavljajte pitanja jasno i detaljno, ako zelite da vas vecina razume sta uopste zelite da pitate...

pozdrav

bogi

SumAnuT
05-10-2008, 05:54 PM
Hvala ljudi na dogovorima, vidite da nije bilo strasno :)

Poz

boggy
05-10-2008, 06:08 PM
Hvala ljudi na dogovorima, vidite da nije bilo strasno :)

Poz
:banghead: :rolleyes:
da... da.... bolje ti stoji taj stari avatar!!! :da: :D

pozdrav

bogi

SumAnuT
05-10-2008, 06:17 PM
Neobicno mi bilo sa ovim novim pa sam vratio stari :)