View Full Version : DIY pretpojačalo za spajanje gitare i PC-a
Ghost Dog
02-10-2008, 03:43 PM
Pre svega, pozdrav svim člnovima foruma.
Dakle, razmi?ljam o pravljenju pretpojačala za povezivanje električne gitare sa računarom (zvučna kartica: EMU 0404 PCI). Moram spomenuti da sam već realizovao jedan takav uređaj i da on radi sasvim korektno, ali... ne?to uvek tera čoveka da pravi uređaje koji su bolji od onih koje je prethodno pravio. U svakom slučaju, zanimaju me va?i predlozi: ?eme, iskustva, linkovi...
Unapred hvala!
vasko
02-10-2008, 07:38 PM
pa nesto sa 3-4 triode...
i mene zanima sta ce neko predloziti
Ghost Dog
02-10-2008, 08:26 PM
Paaaa... ja sam pre mislio da to bude ne?to ili sa MOSFET-ovima ili kvalitetnim operacionim pojačavačima. O lampama nećemo tro?iti reči! Ako im je negde mesto, to su gitarska pojačala i pretpojačala. Ali, moram da priznam, da o lampama znam jako malo i da nikad nisam pravio ne?to sa njima. Kao ?to rekoh, potpuno funkcionalan uređaj (i vi?e od toga) - već imam, tako da nisam u ?urbi. Neko, siguran sam, ima neki predlog, video je negde na nekom sajtu to i to, zapala mu je za oko neka ?ema itd.
Ono ?to o lampama znam je da im je za postizanje najboljih performansi potreban visok napon (reda 200, 250 ili vi?e Volti), pa ne bi ba? da se igram sa priključivanjem tako nečega na svoju zvučnu. Takođe, napomenuo bih da bi pretpojačalo o kome govorim trebalo da bude ba? to - pretpojačalo: ne?to ?to će da pojača signal i prilagodi impedanse između gitare i ulaza u zvučnu karticu.
Reinhardt
02-10-2008, 08:59 PM
.. ne?to ?to će da pojača signal i prilagodi impedanse između gitare i ulaza u zvučnu karticu.
aktivni DI box?
medju naj-najboljima koriste JENSEN trafoe,
ako imash mogucnost narudzbe i naravno dobar budget,
uz malo truda mozes dobiti hi-end di box..
check out njihov site za shemu (no vacuum tubes!)
pozz i sretno lemljenje!
p.s. ako se odlucis, mogli bi organizirat neki group buy,
planiram neki diy guit.splitter:)
Ghost Dog
02-10-2008, 09:36 PM
Hvala Reinhardt, to je svakako zanimljiv predlog. Koliko sam video cene, bud?et bi mi dozvolio tako ne?to bez problema, ali, svakako, ?elim da razmotrim ?to vi?e opcija. A, taj tvoj spliter, jesi mo?da pisao ne?to o tome? ?ta tačno planira??
Reinhardt
02-10-2008, 10:30 PM
splitter.. nista posebno, jedan signal poslati na vise lokacija,
plus, taj se trafo moze koristiti i za druge funkcije (npr. reamp)
tako da je ideja bila u jedan uredjaj objediniti vise toga..
tzv. guitar box (di+ reamp+ splitt.+"phaser")
samo od nasih dilera sam dobivao neke smijesne cijene (citaj: bahato previse):banghead:
pa je sve stavljeno na cekanje,
a i studio ide svojim tokom pa je tesko naci extra time (dok god nije must-have-toy, cekam bolje vrijeme)
btw, koju gitaru planiras ubadati, u koji interface (zvucna karta) ?
dvuckovic
02-10-2008, 10:41 PM
I ja ovih dana vrtim po glavi nesto slicno, samo je pitanje da li se isplati praviti nesto takvo, ili jednostavno kupiti gotovo.
Ghost Dog
02-10-2008, 11:06 PM
@Reinhardt:
Nekada je bio Strat. Strat je prodat. Novi Strat će biti kupljen verovatno početkom sledeće godine (tada mi je rođendan, pa ću se častiti). Gitara koju sam kupio sebi početkom ove godine (dok ne osmislim tačno kakav Strat ?elim) je Yamaha Pacifica 120S. Stavio sam na nju Seymour Duncan SH-2 (Jazz - neck pozicija) i SH-4 (Jeff Beck - bridge pozicija) i napravio coil-split. Da se ne la?emo - to svira sasvim po?teno! Sa Strat-a sam skinuo Dankane koje sam kupio za njega (2xSSL1 i 1xSSL4), tako da oni čekaju da ih stavim na novu gitaru, ali nije isključeno da smislim i ne?to treće.
Kartica je EMU 0404 PCI.
@dvuckovic:
Kupiti gotovo?! ?ta?
dvuckovic
02-10-2008, 11:07 PM
Ovo ispunjava sve zahtjeve, ali nije jeftino
http://www.creationaudiolabs.com/mw1studiotool
Ghost Dog
02-10-2008, 11:21 PM
Dobro, to ćemo da stavimo u rubriku "mo?da" i da jo? malo razmislimo. :wink:
Reinhardt
03-10-2008, 11:37 AM
Ovo ispunjava sve zahtjeve, ali nije jeftino
http://www.creationaudiolabs.com/mw1studiotool
da.. nije jeftino..
1000$ bi se korisnije dalo potrositi:wink:
a i takve stvari su pocetnicki DIY.. vrlo jednostavno za napraviti:)
Ghost Dog
15-01-2009, 03:02 PM
Ovo su sličice pretpojačala koje sam napravio pre nekog vremena. Radi fino, zvuči dobro (ili, bolje rečeno, samo po sebi ne zvuči nikako :)).
Pozzz
Reinhardt
15-01-2009, 03:36 PM
super izgleda,
reci po kojoj si shemi radio, specifikacije, mozda snimak..
p.s.mozda bi bilo pametno umjesto metalnih jackova koristit plasticne,
da mozes kontrolirati masu
Ghost Dog
16-01-2009, 05:10 PM
Pre svega, hvala na lepim rečima.
?ema je manje-vi?e iz glave, a najsličnije ?to sam na?ao na netu je:
http://www.diyguitarist.com/Guitars/OA-GuitarPreamp.htm
http://www.diyguitarist.com/PDF_Files/OpampGuitarPreamp.pdf
Kao ?to oni ka?u da je to iz knjige, tako se ja sećam ovakvih stvari iz srednje ?kole.
Ispravljač sam osmislio sam (ako se to ikako mo?e reci za ne?to tako jednostavno kao ?to je ispravljac). Koristio sam, kao ?to se da videti, torusni trafo čija je snaga (~30W) vi?e nego adekvatna (?ta da radim, to je najmanji torusni trafo koji sam mogao da nađem) i dva kondenzatora od 4700 uF kao i keramičke kondenzatore na tačno određenim mestima. Izlazni napon je 12V, a razdelnik napona je na pločici sa pretpojačalom.
Pločice su kupljene u radio klubu, ovde u BG-u. Jeste da je lep?e kad čovek to napravi sam, ali kad već mogu da se nađu ogovarajuće pločice, za?to da ne (napravio sam dovoljno veliki broj pločica u zivotu, tako da ne moram valjda ni?ta da dokazujem). Kondenzatori su pristojni, ali ne i vrhunski, a glavni deo, operacioni pojacavac, je Burr-Brown OPA134 (mada je i NE5534 vi?e nego adekvatna zamena).
Kutija je kupljena na istom mestu, ali početkom pretpro?le godine (već neko vreme ne prodaju takve kutije). Sasvim odgovara ovom uređaju, a dopada mi se i kako izgleda.
Ono za plastične utičnice, u principu, stoji. Ali, da budem iskren, nisam imao sa tim nikakvih problema (da kucnem u drvo!). Staviću plastične utičnice, kad nađem ne?to fino. Onda kad sam ja nabavljao delove za ovo čudo, nije bilo da se nađe ni?ta sto mi se dopadalo.
Edit:
Evo, ipak stavljam snimak, iako zaista nije ne?to. Leva ruka mi je u zavojima, tako da ne očekujte mnogo od svirke, ali da se proceniti kakav je zvuk.
Reinhardt
16-01-2009, 09:58 PM
mogu ti reci svaka cast, snimak zvuci stvarno solidno,
samo tako!
DIY rules!!
Ghost Dog
16-01-2009, 10:46 PM
Hvala!
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.