View Full Version : Ozvuchena akustara do 500 eura
HeatMan
27-09-2008, 04:43 PM
Da se bode direktno u line in?
Imam mikrofone za snimanje, al mi nije praktichno poshto nikoga nisam nauchio da me snima, a i imam neku skrnavu fender ak100 akustaru.. ok zvuchi sa 12ticama.. al nishta vishe od ok.. jbg, svirao sam lowden il kako se vec pishe, ruchni rad, 20 godina matora.. znate o chemu pricham..
i onda sam se razmazio..
medjutim, kad sam trazio bass, naleteo sam na neku simpatichnu yamahu u mitrosu.. 480 eura koshtala.. ozvuchena.. prvo i osnovno, chim sam je zgrabio gitara je svirala sama od sebe.. jbg, ja sam se izgleda navikao na ovog mog fendera od 100 eura pa chim zice idu fino uz vrat, meni je to neobichno..
drugo, super je zvuchala preko nekog behringerovog "pojachala"..
e sad, interesuju me vasha iskustva i preporuke.. stil svirke.. jazz/blues/rock.. :?
ma samo da imam dobar snimak pa cu ja da je nateram da legne i u dnb..
i josh jedna stvar.. vishe "tehnichko" pitanje..
da li dobro primecujem sledece:
da ozvuchene akustare imaju neki "napumpaniji" zvuk koji super lezi za ritam gitare?
slushajuci dosta strane produkcije, i iz malo iskustva u snimanju akustichnih gitara (ta lauden, moj fender i neka skrnava "flamenko" jolanda, koja je super legla u par mixeva), stekao sam utisak da ozvuchene gitare zvuche nekako "mutnije", "drvenije" i napumpanije (kao da imaju neki kompresor na sebi) dok obichne u kombinaciji sa dobrim mikrofonima, zvuche "metalno" savrsheno za solaze tj imaju jachi tranzijent..
eto to je neshto shto pokushavam da provalim.. par primera:
tenacious D - wonderboy.. akustara na pochetku mi zvuchi kao da je snimana mikrofonima.. neshto shto fino kupi tranzijente, kao i onaj deo nakon "how about the power to move you"..
dok mi ostale ritam gitare zvuche kao da su ozvuchene..
npr tribute pesma, ona ritam gitara shto se proteze od pochetka do kraja, mi zvuchi kao ozvuchena..
nem pojma, moje neko zapazanje.. :?
pozdrav i hvala
Braca
27-09-2008, 08:20 PM
Mozes da ubodes u line in samo ako nemas pristojnije resenje. Opste je poznato da se gitara uvek bolje snimi mikrofonima, pod uslovom da je sama gitara dovoljno kvalitetna ( bavezno sa novijim zicama starim par dana), da imas pristojne mikrofone sa pristojnim predpojacalima, i naravno sobu u kojoj ces snimati gitaru. Ozvucene gitare se koriste najvise na zivim svirkama, e sad postoje i strava predpojacala za takve gitare ali to je druga prica. Probaj jednostavno je, pa sta ti vise legne kasnije u mixu, snimaj gitaru mikrofonom a snimaj i direktno istovremeno. Za pocetak ovoliko, jer ima mnogo tehnika snimanja gitare, a najbolja je ona koja tebi daje rezultat u mixu.
Reinhardt
27-09-2008, 10:01 PM
ako bash mora ozvucena, ganjaj yamahu silent (rabljenu, ako probija tvoj budget)
btw, ako ikako mozes, izbjegaji ozvucene.. bar u toj cijenovnoj klasi,
rade ne principu piezzo elementa, dok skuplje imaju i piezzo i mike (goosneck)
npr yamaha cpx15 (cca.2000?)
<TABLE cellSpacing=0 cellPadding=0 width=682 bgColor=#ffffff border=0><TBODY><TR><TD>http://www.yamaha.co.jp/english/product/guitar/silent_guitar/images/spacer.gif</TD><TD>http://www.yamaha.co.jp/english/product/guitar/silent_guitar/images/spacer.gif</TD><TD>http://www.yamaha.co.jp/english/product/guitar/silent_guitar/images/spacer.gif</TD><TD>http://www.yamaha.co.jp/english/product/guitar/silent_guitar/images/spacer.gif</TD><TD>http://www.yamaha.co.jp/english/product/guitar/silent_guitar/images/spacer.gif</TD></TR><TR><TD colSpan=4>http://www.yamaha.co.jp/english/product/guitar/silent_guitar/images/top_img1.jpg</TD><TD>http://www.yamaha.co.jp/english/product/guitar/silent_guitar/images/spacer.gif</TD></TR><TR><TD vAlign=top>http://www.yamaha.co.jp/english/product/guitar/silent_guitar/images/top_img2.jpg</TD></TR></TBODY></TABLE>
HeatMan
27-09-2008, 11:12 PM
hmmm.. ako bi mi malko mogao pojasniti shta je piezzo a shta mike? :)
i zashto bash silent ovu?
btw, nisam mislio direktno u line in, neko preko dbx376tice da bodem gitaru.. isto to radim i za elektrichnu, i clean jako lepo izlazi..
a distorzija je uzasna na skoro svakom plugu... prilichno neupotrebljiva jbg..
a distorzija je uzasna na skoro svakom plugu... prilichno neupotrebljiva jbg..
Kenjas :wink: .... kad smo ukacili Les Paul custom ... i te kako je bila dobra distorzija ....
Nego ti imas malo iskustva sa distovima .....
Gitare na piezzo ili mic ? ..... mrka kapa .... kupi 451 i vozi .....
( doduse , imao sam prilike da sviram fender ovation najlon , koji je jaaako ubedljivo zvucao line in )
Pozdrav
balthazaar
27-09-2008, 11:18 PM
Vidi ti to malo bolje salje...to miksanje i snimanje, ne da pljucneš sad 500 ni tamo ni vamo...donosio sam ja kod mene neke prilčno izanđale instrumente, pa kad malo zagriješ stolicu, rezultat bude pristojan...nemoj se odma vatat za džep...džaraj malo...
HeatMan
27-09-2008, 11:20 PM
hahhaahah e zex, kako volish da mi zavuchesh onako bash joj.. :)
imam ja nekog iskustva sa distovima.. znam shta je lepo.. hahahaha... al ovo mi na kompu retko shta zvuchi ok..
znam prichao si mi neshto o toj gitari, al ja bih metalne zice.. :?
HeatMan
27-09-2008, 11:22 PM
Vidi ti to malo bolje salje...to miksanje i snimanje, ne da pljucneš sad 500 ni tamo ni vamo...donosio sam ja kod mene neke prilčno izanđale instrumente, pa kad malo zagriješ stolicu, rezultat bude pristojan...nemoj se odma vatat za džep...džaraj malo...
pa nije bash odmah jbg.. akustaru vec duze vreme ocu snimim.. vish da se ne vatam bash duboko, ipak sam stipsa jbg..
ne vredi mi da snimam moju dzitru jer nije ni za kurac..
a bojim se da ce 451 to prvi da uhvati..
btw, max, budi siguran da cu ih uzeti.. samo da skupim kesh.. ocu da rasprodam neke gluposti koje mi ne trebaju
hahhaahah e zex, kako volish da mi zavuchesh onako bash joj.. :)
imam ja nekog iskustva sa distovima.. znam shta je lepo.. hahahaha... al ovo mi na kompu retko shta zvuchi ok..
... pa kad hoces HC drop rifove sa Squier om .... ne ide to tako :grin:
znam prichao si mi neshto o toj gitari, al ja bih metalne zice.. :?
Bolje ono sto Balti kaze .... solidna gitara i experimentisi .... pa ono sto si radio za festival su bile korektne gitare ???
Pozdrav
balthazaar
27-09-2008, 11:24 PM
Ništa onda od ozvučene ako misliš to da snimaš....znaš i sam....to moraš majkom radit....nisam ekspert za to...al tu prostu formulu znam
solidna djitra - solidan kondezatorski majk- solidan rezultat....ja se lično ne bih upuštao u snimanje akustične gitare bez dosta preduslova...akustika sobe, dobra gitara, mikrofon...možda čak i više mikrofona....zato ću radije upaliti real guitar ;) al ne znam kakve ti uslove imaš...
HeatMan
27-09-2008, 11:40 PM
... pa kad hoces HC drop rifove sa Squier om .... ne ide to tako :grin:
Bolje ono sto Balti kaze .... solidna gitara i experimentisi .... pa ono sto si radio za festival su bile korektne gitare ???
Pozdrav
ma bile su ok gitare.. nisam prezadovoljan mixom, al je suha gitara zvuchala jebachki.. bash onako kako mi treba..
al to je gitara od 4 i po hiljade maraka (pre 20 godina)... dobro, i tvoji mikrofoni.. i nju kad sviram iz zezanja zvuchi jebeno.. al ovo moje je krsh krsheviti.. nisi je video jbg, pa ne znash.. zvuchi majushno.. ne mogu ti objasnim.. zvuchi ruzno jbg.. ok mi je za neku svirku, il za vezbu, al za snimanje se ne bih usudio da je koristim.. mada, nisam ni probao..
isto tako kad ubodem gibsona, i on svira sam od sebe... ni ne trudim se uopshte da zazvuchi.. mogu samo levicom da sviram i gibsona i laudena.. a desnicom da pushim pljugu..
jbg, koju bi onda gitaru preporuchio? znash moj ukus.. tj, slichan je tvom..
solidna djitra - solidan kondezatorski majk- solidan rezultat....ja se lično ne bih upuštao u snimanje akustične gitare bez dosta preduslova...akustika sobe, dobra gitara, mikrofon...možda čak i više mikrofona....zato ću radije upaliti real guitar ;) al ne znam kakve ti uslove imaš...
pa ja trazim neshto solidno jbg.. pa cu izvuci maximum iz toga.. evo poslushaj pesmu "rock fumes" imash je na mom spejsu (thespeakerz) tu je gitara neka.. yolanda il tak nesh.. 70 eura koshtala nova.. najlon zice.. mikrofon c3000b.. a zvuchi do jaja.. tj, do jaja u odnosu na zvuk koji je usnimljen.. mogu da izvuchem.. nije problem.. ali sa chim? :)
poz
balthazaar
27-09-2008, 11:45 PM
Isprobavaj...jedan plag, peti plag, pa 105-ti ako treba i naninizi ih 10 ako treba dok ne dođeš do tog nekog karaktera koji će te zadovoljiti...doduiše...ako imaš parice - jedna nova gitarica ti sigurno nije loša investicija!
HeatMan
27-09-2008, 11:55 PM
ufff.. da imam parice.. da imam parice ne bih prodavao pola opreme jbg
Tenacious D je skupa produkcija. To ces tesko dobiti svakako...
Ozvucenu akustaru ne znam da li iko snima, osim ako mu ne treba kao fora "da zvuci ko kita".
Pristojna gitara, mikrofon i dobar svirac.
HeatMan
28-09-2008, 01:34 AM
hahah.. pa tooo te pitam care..
npr, pesma "tajna vjeshtina" od gibonnija.. bash mi se svidjaju gitare, ali ove "ritam gitare" mi ne zvuche kao da su snimane mikrofonom..
zato sam ja pomislio, da nije shtos u ozvuchenim gitarama..
shto se tiche tenacious d-a, nisam bash prezadovoljan produkcijom.. :) mogu to oni doosta bolje.. al je svirka do jaja.. i sve zvuchi pristojno..
Reinhardt
28-09-2008, 09:59 AM
http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=24059
naci ces dosta odgovora:)
Braca
28-09-2008, 11:48 AM
Ja cu ti preporuciti gitaru koja me je izmestila nacisto, a nije tako poznat brend u evropi i USA, zove se ''Mate'',, nije jevtina ali zvuci do jaja, ja kad sam to cuo resio sam da prodam svog 30 godina starog Ovation legenda i kupim Mate gitaru.
shto se tiche tenacious d-a, nisam bash prezadovoljan produkcijom.. :)
Ja bih bio srecan da umem i tako... :wink:
HeatMan
03-10-2008, 04:25 AM
^bi mi glupo da ti odgovorim, poshto sam siguran da mozesh bolje.. al mozda greshim dushu.. :)
e sad, mi je stvarno potrebna pomoc.. ishao sam u mitros danas kupovao trzalice (posle 4 godine JEEEJ!) zice za gitare i bass (i jedva chekam da stavim 13tice na svog squiera strat standarda da chujem kako ce to da zvuchi hahaha)
e sad.. u mitrosu sam opet probao onu ozvuchenu yamahu.. kad nije ubodena zvuchi kao kurac.. rezonatorska kutija joj vishe smeta nego shto pravi neki zvuk.. dakle, mic ne dolazi u obzir.. preko pojachala me oduvala.. a pojachalo je jebeni behringer..
e sad, kad sam trazio cut back gitaru (prvo me nije razumeo, pa sam upotrebio cutaway termin) i onda mi je rekao da se SVE akustare sa cutaway radom prave ozvuchene da bi se ti visoki tonovi "bolje chuli".. ok.. samo shto nisam bacio peglu na to.. al aj dalje..
rekli su mi da su zastupnici yamahe i fendera i da mogu da nabave shta god, ali da se cheka.. da nadjem shta meni odgovara.. fazon je u tome shto ja preko interneta teshko da mogu da chujem kako zvuchi koja gitara..
kapiram da bih takav nekakav dil mogao da izvedem sa josh kojom prodavnicom/dobavljachem..
i sad mi treba pomoc.. cutaway gitara sa dobrim soundom za snimanje mikrofonima? da joj cena ne bude prevelika.. siguran sam da ima takve.. :)
verovatno bi micovi bili upareni c451.. poshto i to moram da si pazarim..
washburn? neki nepoznati brend? ma sve dolazi u obzir.. necu da je zenim.. :) evo skoro sam uzeo blade tetrastandard bass gitaru (u zivotu nisam chuo za blade, kamoli za pojachalo EDEN nemesis..) :? pojachalo je sasvim solidno za velichinu, a gitara zvuchi dojajno.. bolje od fendera i sranja koja su 3x il 4x skuplja od ove.. shto me stvarno smorilo u neku ruku.. musicmana chuo nisam, al bih vol'o.. :)
HeatMan
03-10-2008, 06:25 AM
evo sad gledam po thomannu shta ima.. i ne ide mi u glavu shta je "JUMBO" gitara, i kako li to moze zvuchati..
sudeci po tome kako izgleda, kapiram da daje chistiji i masivniji (masniji, shtagod) zvuk sa dosta definisanosti..
ali verovatno greshim..
npr
http://www.thomann.de/gb/takamine_eg523sc_westerngitarre.htm
i shta je roundback? da je otpozadi okrugla?
ftw? :S
HeatMan
03-10-2008, 06:28 AM
inache sve cutaway gitare su jebeno ozvuchene..
sad sam se skroz izgubio.. ocu dobar masivan zvuk (tenacious d, johny cashov poslednji album, kleptonove akustare) i ne znam shta da trazim.. a usput mi treba neshto shto cu moci za solazu da iskoristim, a ne da moram posle snimanja da ispravljam prste od grcha..
btw spamujem jer sam umoran, a i u nadi da ce neko ovo videti
Reinhardt
03-10-2008, 08:37 PM
.. i ne ide mi u glavu shta je "JUMBO" gitara?
isto shto i jumbo pizza,
samo shto je gitara a ne pizza..
HeatMan
03-10-2008, 09:14 PM
hahah to sam skapirao, al koja je razlika u zvuku? to te pitam.. evo sad gledam takamine EG523SC Jumbo Cutaway Acoustic-Electric Guitar i svidja mi se.. al eto, sad kad sam taman skapirao da ocu samo akustaru bez elektronike, ne mogu naci jednu.. jbg, kapiram da shto vishe stvari natrpaju u instrumente tog cenovnog ranga, to gore..
sad samo trazim da zvuchi dobro, i da mogu da je snimim lepo
zlobisha
12-05-2009, 09:11 PM
?to se mene tiče ni jedna... Ako hoće?, mogu detaljnije da ti objasnim kako da dođe? do izuzetno kvalitetnije gitare za 500e. A da zvuči čak i 10 puta skuplje... ;)
didovzub
21-05-2009, 09:31 PM
pričaj zlobisha,ma? me interesira... :)
HeatMan
22-05-2009, 02:40 AM
uzeh washburna.. sad je vec davno.. radi savrsheno.
nije ozvuchena.
zlobisha
22-05-2009, 06:21 AM
pričaj zlobisha,ma? me interesira... :)
Pre svega, treba ti neka dobra NE ozvučena do 400e, npr Yamaha fg750(oko 350e) i K&K Pure Western Mini's(oko 100e). To neće da omane... ;)
zlobisha
22-05-2009, 06:22 AM
uzeh washburna..
nije ozvuchena.
Taman! :)
HeatMan
22-05-2009, 05:45 PM
ma.. taman.. uzeo D52SW i za mesec dana je chuknuo.. bukvalno pipnuo coshak stola.. i puche mi prednja plocha.. tj finish na njoj..
uhh.. i dalje pizdim.. a beshe pre dosta vremena..
naravno kakav sam debil
uzeo sam staru fender akustaru i zabadao je u sto dok se nije napravila ogrebotina bar.. da dokazem sebi da nisam toliki debil da sjebem novu akustaru jer sam nepazljiv..
al bukvalno, pipnula sto..
fenderu nishta, a ovu sad pazim kao ochi.. ma i vishe od toga.. ni na promaji ne sme da stoji da je promena temperature ne bi sjebala..
ufff kako se mrzim zbog toga
inache mahagoni je u pitanju, kolko sam skontao.. mada, nije mi to bilo bitno uopshte, da je od shpera a da dobro zvuchi uzeo bih je
zlobisha
25-05-2009, 05:55 PM
ma.. taman.. uzeo D52SW i za mesec dana je chuknuo.. bukvalno pipnuo coshak stola.. i puche mi prednja plocha.. tj finish na njoj..
uhh.. i dalje pizdim.. a beshe pre dosta vremena..
naravno kakav sam debil
uzeo sam staru fender akustaru i zabadao je u sto dok se nije napravila ogrebotina bar.. da dokazem sebi da nisam toliki debil da sjebem novu akustaru jer sam nepazljiv..
al bukvalno, pipnula sto..
fenderu nishta, a ovu sad pazim kao ochi.. ma i vishe od toga.. ni na promaji ne sme da stoji da je promena temperature ne bi sjebala..
ufff kako se mrzim zbog toga
inache mahagoni je u pitanju, kolko sam skontao.. mada, nije mi to bilo bitno uopshte, da je od shpera a da dobro zvuchi uzeo bih je
Pa, ne... Rekoh taman, jo? samo da kupi? K&K PWM i to je to... :)
A fini?, jbg... De?ava se... :(
HeatMan
26-05-2009, 03:57 PM
ma jok.. shto ce mi?
hteo sam da izbegnem kupovinu mikrofona.. ali mi je onda upala fina kombinacija za c451 stereo par.. tako da mi sad to vishe ne predstavlja problem..
Inovative_kg
27-05-2009, 12:11 AM
Kako ti sad zvuce ritam gitare :) ? I ja sam u nekom tripu da ozvucena gitara mnogo bolje leze za ritam od snimane, al' opet je pitanje za koji trip .. Elem, cuh pre neki dan Yamahu APX700 (cini mi se, ako sam lepo zapamtio ) , opasno zvuci kroz njen pickup sistem... Bilo bi lepo da bilo sta snimano tim washburnom okacish, onako suvo, da cujem, bas me zanima :)
Pozz :)
HeatMan
27-05-2009, 12:22 AM
nije neshto preterano suvo :) al teshko da cesh u skorije vreme dobiti neshto bolje :)
http://rapidshare.com/files/204812200/sjeban_sam_novi_t_racks.mp3
u guzvi sam pa ne mogu
MUzzY
27-05-2009, 01:33 PM
Pre svega, treba ti neka dobra NE ozvučena do 400e, npr Yamaha fg750(oko 350e) i K&K Pure Western Mini's(oko 100e). To neće da omane... ;)
Ovome treba i preamp koliko vidim?
zlobisha
27-05-2009, 05:27 PM
Ovome treba i preamp koliko vidim?
Nije neophodno, ali mo?e ako tako hoće?... PWM je pasivan. :)
MUzzY
28-05-2009, 11:51 PM
Pa vidim, zato valjda i kazu "preamp highly recommended" ?
zlobisha
29-05-2009, 03:04 AM
nije neshto preterano suvo :) al teshko da cesh u skorije vreme dobiti neshto bolje :)
http://rapidshare.com/files/204812200/sjeban_sam_novi_t_racks.mp3
u guzvi sam pa ne mogu
Au brate, ja sam ovo čuo negde ranije, ne znam gde... I ba? mi se svidelo...
Hehe... Do jaja. :)
zlobisha
29-05-2009, 03:14 AM
Pa vidim, zato valjda i kazu "preamp highly recommended" ?
Ma, kak'i preamp... To samo da bi uzeli pare... :p
http://www.youtube.com/watch?v=YaGlxU4b7Mg&feature=related
awacs
29-05-2009, 12:15 PM
Ma, kak'i preamp... To samo da bi uzeli pare... :p
http://www.youtube.com/watch?v=YaGlxU4b7Mg&feature=related
Nažalost, ne može iz ovoga ništa da se zaključi pošto kompresor na kameri ubi sve živo :banghead:
zlobisha
29-05-2009, 08:42 PM
Na?alost, ne mo?e iz ovoga ni?ta da se zaključi po?to kompresor na kameri ubi sve ?ivo :banghead:
Pa, ne sla?em se... Mo?e da se zaključi da se ne čuju samo ?ice, kao kod uobičajenih pieza, već se čuje i telo, odnosno ploča gitare... Meni je to jako bitno... :)
awacs
29-05-2009, 08:48 PM
Pa, ne sla?em se... Mo?e da se zaključi da se ne čuju samo ?ice, kao kod uobičajenih pieza, već se čuje i telo, odnosno ploča gitare... Meni je to jako bitno... :)
Pa sa ovolikom kompresijom će sigurno da se čuje...
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.