Log in

View Full Version : Sidechain pitanje

Igor
22-09-2008, 05:39 PM
Nedavno sam se odu?evio mogućnostima dB Audioware Sidechain Compressora, ali mi, ipak, nije jasno koji odnos u jačini tona bi trebalo da bude između send i recieve kanala? Recimo, radim klasični ducking )glas i muzička podloga). Moj običaj je da najpre uredim dinamiku voice overa, te da takav zapis koristim dalje u miksu. Dakle, na vox-u ne strče tranzijenti, pikovi postoje, ali su ujednačeni. S druge strane, muzička podloga na drugom kanalu ima pikove i dinamički se, prirodno, dosta razlikuje od mog glasa. Da li je poenta da pre sidechaina pikovi na oba kanala budu na istom nivou ili postoji neka druga fora?

awacs
22-09-2008, 07:06 PM
Nedavno sam se odu?evio mogućnostima dB Audioware Sidechain Compressora, ali mi, ipak, nije jasno koji odnos u jačini tona bi trebalo da bude između send i recieve kanala? Recimo, radim klasični ducking )glas i muzička podloga). Moj običaj je da najpre uredim dinamiku voice overa, te da takav zapis koristim dalje u miksu. Dakle, na vox-u ne strče tranzijenti, pikovi postoje, ali su ujednačeni. S druge strane, muzička podloga na drugom kanalu ima pikove i dinamički se, prirodno, dosta razlikuje od mog glasa. Da li je poenta da pre sidechaina pikovi na oba kanala budu na istom nivou ili postoji neka druga fora?

A da se malo poigra? sa release-om? Mislim, da ga malo produ?i?... Naravno, u zavisnosti od brzine kojom izgovara? tekst i tempa matrice.

Hollywood
22-09-2008, 07:23 PM
samo srafi one knobove i nesto ce ispasti

Reinhardt
22-09-2008, 09:44 PM
.. nesto ce ispasti

nesto korisno?

Igor
22-09-2008, 10:50 PM
Pa dobro, nije problem vrteti potenciometre, mislim, već sam ih vrteo, čak i do?ao do nekih rezultata, ali sve je to na polu-slepo. U video tutorijalu za dotični efekat saznao sam princip njegovog rada, ali znate kako to već ide, odgovor najče?će vuče za jezik novo pitanje, tako valjda i nastaje nauka.
A filozofija nije nauka, Mr Knob!

Hollywood
22-09-2008, 11:42 PM
nesto korisno?

kako kad :rotfl:

awacs
23-09-2008, 12:06 AM
Pa dobro, nije problem vrteti potenciometre, mislim, već sam ih vrteo, čak i došao do nekih rezultata, ali sve je to na polu-slepo. U video tutorijalu za dotični efekat saznao sam princip njegovog rada, ali znate kako to već ide, odgovor najčešće vuče za jezik novo pitanje, tako valjda i nastaje nauka.
A filozofija nije nauka, Mr Knob!

Čisto malo da podsetim na ono što rekoh onomad: pozabavi se release time-om, može da bude korisno. Hteli ili ne, čak i iskusni ljudi ponekad zanemare činjenicu da je release jako važan parametar kompresora (pa i duck chain-a).

Ono o filozofiji kao nenaučnoj kategoriji nisam baš najbolje skapirao, ali nije ni važno. Release, pak, je važan.

Pozdrav,

Vasa

Igor
23-09-2008, 08:38 PM
Razumem da je potrebno "experimentisati" i pronaći najbolji odnos release, atack-a i.t.d... ...ali, moje pitanje je bilo drugo...
Dakle, reč je o postprodukcionom sidechainu, znači semplove mo?emo unapred obraditi (pre svega, dinamički) pre nego ?to ih postavimo u dva kanala, jedan iznad drugog. Zanima me da li bi oba sempla trebalo da budu na istom pik nivou, kako bi u krajnjoj instanci, uz, eventualno, liiting, imali ujednačen snimak?

silicon science
23-09-2008, 08:46 PM
Dakle, reč je o postprodukcionom sidechainu, znači semplove možemo unapred obraditi (pre svega, dinamički) pre nego što ih postavimo u dva kanala, jedan iznad drugog. Zanima me da li bi oba sempla trebalo da budu na istom pik nivou, kako bi u krajnjoj instanci, uz, eventualno, liiting, imali ujednačen snimak?

Sto da ne? Probaj sa istim i razlichitim odnosima pa vidi tj pochuj?

yanprawda
24-09-2008, 12:45 AM
mozda glasom utjecati samo na one semplove sa bliskim frekvencijama bez obzira na peak a tek nakon dinamickog "balansiranja" mixa(ili je mozda samo o njima rijec a ne o cijelom mixu tj bez glasa?nisam bas uhvatio), tek toliko da ne smetaju? u svakom slucaju release produzit, slazem se

awacs
24-09-2008, 01:36 PM
Razumem da je potrebno "experimentisati" i pronaći najbolji odnos release, atack-a i.t.d... ...ali, moje pitanje je bilo drugo...
Dakle, reč je o postprodukcionom sidechainu, znači semplove mo?emo unapred obraditi (pre svega, dinamički) pre nego ?to ih postavimo u dva kanala, jedan iznad drugog. Zanima me da li bi oba sempla trebalo da budu na istom pik nivou, kako bi u krajnjoj instanci, uz, eventualno, liiting, imali ujednačen snimak?

Čini mi se da konačno razumem pitanje (u početku si bio malo konfuzan). Kada obradi? glas kako ga već obrađuje? (sredi? mu pikove i tako to), njegova pista bi trebalo da bude malo TI?A od matrice.

Čista logika - koliko god da ducking sti?a matricu (osim na "minus beskonačno") ona će ipak proizvoditi neku struju, jel' da?. E sad, kada se ta struja sabere sa strujom koju proizvodi glas, zbir će biti veći od matrice pre i posle voiceovera. To u slučaju da su pikovi glasa i matrice "isti". Onda će svi voiceover delovi biti glasniji od same matrice za xyz dB. Samo po sebi, to nije lo?e ako nije preterano, tj ako razlika između "gole" matrice i VO delova nije veća od jedno 3dB.

Naravno, sve zavisi u koje svrhe koristi? ceo taj proces. Ako je za reklame, onda mo?e? da tera? i preko toga, pa da stvari re?i? brickwall limiterom (Waves L2, npr) tako da "gazi" samo VO delove. To zvuči prilično dvratno ako se pretera, ali za reklamne blokove je na?alost postalo nu?no :(.

Ne znam da li sam ikako pomogao, sada sam ja konfuzan, ali to je valjda to.

Pozdrav,

Vasa

P.S. Ukoliko se ne radi o reklamama, iskustvo mi govori da se bolji (manje zamorni) rezultati dobijaju "crtanjem" envelope na matrici nego duckingom i naknadnim limitingom.

Igor
24-09-2008, 11:45 PM
Da, u pravu si.
Envelope je svakako preciznija metodologija od duckinga, ali po?to sam često u situaciji da nakon 12, 13 sati audio-video monta?e moram srediti ton, jasno ti je da mi "envelopiranje" (30 minuta materijala) biva nenormalno zamoran zahvat, pa sam mislio da duckingom re?im problem.
Jasno je da automatizacija, a ducking jeste automatizacija, nikada ne mo?e biti bolja od "manualizacije", ali termini su neumoljivi ?to opet moju ?elju da isporučim maksimalno dobar ton ne umanjuje.
Uffffffffffff :banghead: