View Full Version : Studio monitoring?
Novelja
20-09-2008, 11:09 PM
E ovako, razmisljao sam o kupovini nekih studijskih slusalica, prvenstveno jer nemem bash para za neke nahvaljenije zvucnike. E sada, hteo sam da kupujem Audio Technica ATH-M50 slusalice, ali su mi preporucili Beyerdynamic DT770 PRO. Onda sam video da je razlika izmedju njih i M-Audio BX5a monitora svega 8.000 din.
E sada, jel neko ima vise iskustva sa tim monitorima, i da li je mozda ipak bolje da sacekam i skupim jos to para i kupim njih umesto slusalica za sada. Znam da su mi za rad generalno potrebni i monitori i slusalice, ali ne znam sta ce od ova dva bolje odraditi posao.
Btw, u pitanju je kucni studio. Za snimanje i neki mix.
psionic
20-09-2008, 11:21 PM
E ovako, razmisljao sam o kupovini nekih studijskih slusalica, prvenstveno jer nemem bash para za neke nahvaljenije zvucnike. E sada, hteo sam da kupujem Audio Technica ATH-M50 slusalice, ali su mi preporucili Beyerdynamic DT770 PRO. Onda sam video da je razlika izmedju njih i M-Audio BX5a monitora svega 8.000 din.
E sada, jel neko ima vise iskustva sa tim monitorima, i da li je mozda ipak bolje da sacekam i skupim jos to para i kupim njih umesto slusalica za sada. Znam da su mi za rad generalno potrebni i monitori i slusalice, ali ne znam sta ce od ova dva bolje odraditi posao.
Btw, u pitanju je kucni studio. Za snimanje i neki mix.
AKG ?? npr model 240...
lesha
21-09-2008, 12:05 AM
monitori nemaju nikakve veze sa slusalicama.
izmedju ovo dvoje, uzeo bih monitore, ali neke bolje..
Da ovo je pitanje tipa, rekli su mi da kupim Piago skuter, ali sam video da sa 100 eura vise ima da se kupi polovan Yugo... Sta je bolje? :)
Znas kako se kaze - "nisam dovoljno bogat da kupujem jeftine (lose) stvari..."
Kupi sada slusalice a kad skupis lovu kupi monitore kako treba... jer treba ti i jedno i drugo...
Pozz
Novelja
21-09-2008, 12:04 PM
Hvala na odgovorima i slikovitim objasnjenjima.
Btw, hvala 7, to me je zanimalo prvenstveno. Inace, koji monitori bi bili dobri, a da ne kostaju jako mnogo? Recimo budzet do 400E?
Hvala na odgovorima i slikovitim objasnjenjima.
Btw, hvala 7, to me je zanimalo prvenstveno. Inace, koji monitori bi bili dobri, a da ne kostaju jako mnogo? Recimo budzet do 400E?
Evo malo da ti skratim vreme trazenja po forumu (mada bi bilo korisno da procitas sta se sve pisalo na tu temu)... generalno se vecina slaze da su prvi dobri studijski monitori Adam A7 koji kostaju oko 650-700e, mada uvek ce se naci neko ko jako lepo radi i sa nekim jeftinijim zvucnicima... KRK recimo...
... to je u stvari jako skakljiva tema jer svaki zvucnik ima svoj zvuk i karakter tako da je izbor monitora individualna stvar. Za koje god da se odlucis na osnovu preporuka/cene trebalo bi prvo da ih poslusas negde da bi bio siguran da je to ono sto ti odgovara... neki zvucnici nekog zamaraju dok su drugom savrseni itd... bilo je polemika na tu temu, potrazi malo po forumu...
Pozz
Novelja
21-09-2008, 02:30 PM
Hvala. Pogledacu po forumu, pa cu do artista sa nekom muzikom koju dobro poznajem da poslusam vise modela. Slusao sam neke stvari sto mi je lik pustio, ali nije da sam ih bash poznavao...
strooyaa
27-10-2008, 02:59 AM
ja imam m50 i prezadovoljan sam njima cak mi se vise svidjaju od sony
mdr7506 samo pazljivo ath m50 su za monitoring mada mogu da posluze za raf miksing.
hey ako nemas dovoljno kesa za monitore onda zajebi stereo!
ozbiljno! verovatno cim nemas para za ozbiljnije monitore onda sigurno nemas ni akusticki tretiran prostor za miksovanje itd. a?
e vidisi kupi samo jedan monitor i miksuj u njenom velicanstvu majci MONO tehnici !!! zapamti kad nesto dobro zvuci u mono-u u stereu ima da razbija! na kraju krajeva zivimo u eri ajpodova i mp3plejera, kad pogledas ljude na ulicama svi imaju slusalice u usima, zato stereo sliku sredjuj sa slusalicama na usima kad zavrsis mix u monou ! veruj mi mnogo ces brze napredovati tako a uz out sa manje para;)
mogao bih da ti preporucim monitorekoji se preve u maloj seriji i to rucno u nemackij marke EMES imas modele sak i po ok cenama za tvoj dzep.
zajebi velike serije...
idekius
27-10-2008, 03:10 AM
ja imam m50 i prezadovoljan sam njima cak mi se vise svidjaju od sony
mdr7506 samo pazljivo ath m50 su za monitoring mada mogu da posluze za raf miksing.
hey ako nemas dovoljno kesa za monitore onda zajebi stereo!
ozbiljno! verovatno cim nemas para za ozbiljnije monitore onda sigurno nemas ni akusticki tretiran prostor za miksovanje itd. a?
e vidisi kupi samo jedan monitor i miksuj u njenom velicanstvu majci MONO tehnici !!! zapamti kad nesto dobro zvuci u mono-u u stereu ima da razbija! na kraju krajeva zivimo u eri ajpodova i mp3plejera, kad pogledas ljude na ulicama svi imaju slusalice u usima, zato stereo sliku sredjuj sa slusalicama na usima kad zavrsis mix u monou ! veruj mi mnogo ces brze napredovati tako a uz out sa manje para;)
mogao bih da ti preporucim monitorekoji se preve u maloj seriji i to rucno u nemackij marke EMES imas modele sak i po ok cenama za tvoj dzep.
zajebi velike serije...
:shock::shock::shock: Prvi post, pa se vec trudis da zaradis dozivotni ban? :shock::shock::shock:
Molim te... pre nego sto krenes da dajes ovakve savete, dobro razmisli da kojim slucajem nisu nebulozni! Nemoj molim te ovo da radis...
Razumem ja sta ti hoces da kazes... ali ti je savet definitivno tragedija!
alfom
27-10-2008, 07:37 AM
Pretpostavljam da kao i mnogi, nemas pravi studio, nego ces raditi kuci, u uslovima gdje se moze. Mnogi rade sa Alesisima ; ko sa aktivnim, ko sa pasivnim & pojacalo.
Slusalice umaraju usi.
Ako budes koristio slusalice i za najosnovniji rad, kao sto je izrada i obrada trakova, odose usi, a one su ti najvaznije.
Inace imam i DT770i. Imaju izrazite visoke i neces nesto postici (bar je to moje iskustvo jer sam pokusavao raditi mix na njima, a i drugim studijskim slusalicama).
Slusao sam kod kolege i ove druge sto ti savjetuju.
Ja ih (BD) nabacujem pjevacima i sebi kada odradjuju svoj vokalni dio.
Kada sam prisiljen koristiti slusalice u toku rada (radi komsiluka i sitnih nocnih sati :)), onda su to lagane male Panasonic - cisto da cujem kada radim osnovne radnje izrade i uredjivanja midi trakova. Ali nikada ni jedne kao osnovni zvucni izvor za miksanje.
Kako "7" napisa : moraces kad-tad imati i monitore i slusalice.
Skupljaj lovu za monitore! Ako mozes i nisi nestrpljiv, skupljaj za kvalitetnije. U principu, osnovni hardver mora biti sto kvalitetniji. Ali ... :cry:
Kasnije je tesko odlijepiti se od prvih koje kupis, ako nemas redovne i vece prihode da si mozes priustiti zamjenu.
Pa poslije toga ces sigurno kupiti i slusalice.
Onda ide sve svojim tokom, pa kupujes dio po dio od opreme za koje smatras da ce ti pomoci u radu i uciniti te uspjesnijim u uslovima prostora koje imas.
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.