View Full Version : Sta mislite o ovakvom planu?
Braca
14-09-2008, 08:45 PM
Postovani poznavaoci akustike moderenih recording studia, ovaj sam plan pronasao na SAE site-u, a imam sobu slicnih dimenzija, pa me interesuje sta mislite o ovakvom planu izgradnje control room-a, ako ih imate iznesite mi vasa iskustva, bicu vam zahvalan
Postovani poznavaoci akustike moderenih recording studia, ovaj sam plan pronasao na SAE site-u, a imam sobu slicnih dimenzija, pa me interesuje sta mislite o ovakvom planu izgradnje control room-a, ako ih imate iznesite mi vasa iskustva, bicu vam zahvalan
Taj plan je vrhunski stim da je potrebno puno znaja u izvedbi Sobe.
Kolko si spreman uloziti u studio??
Pozdrav
Denis
Braca
14-09-2008, 09:39 PM
Spreman sam jer moram to da zavrsim, ali je moja dilema za dve stvari
u odnosu na postavljeni plan: sirina moje sobe je 3.87m, i drugi problem jesu vrata u mojoj sobi, imam ih na sredini sobe koja je dugacka 10m, i to dvoja vrata i nikako se ne uklapaju u ovaj plan koji sam postavio.
Spreman sam jer moram to da zavrsim, ali je moja dilema za dve stvari
u odnosu na postavljeni plan: sirina moje sobe je 3.87m, i drugi problem jesu vrata u mojoj sobi, imam ih na sredini sobe koja je dugacka 10m, i to dvoja vrata i nikako se ne uklapaju u ovaj plan koji sam postavio.
Obrosti dali mozes okreuti ovi sliko nekako.
Nemogu se snaci :banghead::banghead::banghead:
Braca
14-09-2008, 11:40 PM
Evo nesto, nisam sjajan bas sa crtezima
Braca
14-09-2008, 11:43 PM
Evo i ossnove sa merama, nacrtano je kako je sada trenutno, a ja zelim da to pravim u ovoj najvecoj prostoriji
idekius
15-09-2008, 01:08 PM
Plan ti je paklen, nema sta :)
Akustichari, dajte savete, ne bih da moj prijatelj potrosi novac za koji ce zena da ga odrobija i da uradi nesto naopako, pa da me posle ubedjuje kako je sasvim normalno da slusas odjeke dok mixas, jer je tako prirodnije :)
Evo i ossnove sa merama, nacrtano je kako je sada trenutno, a ja zelim da to pravim u ovoj najvecoj prostoriji
Ako te dobro shvacam onda ti je ovo sto si sivo obiljezio Rezija ??
Braca, malo smo razgovarali preko emaila, ukratko prve smjernice koje sam ti napisao su bile:
"sada?nja kancelarija bi morala biti recording room i vocal booth... sve ?to snimate preko mikrofonaJ<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /><o:p></o:p>
Postoječa re?ija mo?e biti kancelarija.<o:p></o:p>
<o:p> </o:p>
A največa soba tracking/ recording/ mixing room."
Onda ako tako mo?e?, pa da prelocira? funcionalnosti prostorija i da onda vidimo.
Braca
15-09-2008, 10:03 PM
He he he, znao sam da ce NLP da se javis, pre nego pocnem da izvodim radove moram da usvojim plan, ovo sto sam postavio mi je isto interesantno kao plan, pa sam hteo da cujem misljenje o takvom konceptu ( s'pocetka threada) a naravno da su sve prostorije u igri, ali sada pricamo o reziji a to je ona najveca soba, tu imam dileme oko plana SAE i pitam se da li je takav plan moguc u mojim uslovima. Koliko vidim i Johm Sayers forsira takve projekte.Sta mislite o tome?
Mislim, da je tvoj prostor pre uzan za takav princip dizajna jer ima? dugu ALI USKU prostoriju.
Pa da čujemo druge ?ta misle?!:neutral:
Braca
15-09-2008, 10:35 PM
To je i moja dilema, u odnosu na plan SAE moja soba je uza za oko 0.60m (nadao sam se da to ne mora da bude problem) a druge dimenzije plana se uklapaju, u svakom slucaju hvala na misljenju.
Ja bih tu reziju skratio za jedno 3m (dalo bi se izracunati tacno za koliko) i na desnoj strani napravio neki sobicak od 10m2 za vokale i sl.
He he he, znao sam da ce NLP da se javis, pre nego pocnem da izvodim radove moram da usvojim plan, ovo sto sam postavio mi je isto interesantno kao plan, pa sam hteo da cujem misljenje o takvom konceptu ( s'pocetka threada) a naravno da su sve prostorije u igri, ali sada pricamo o reziji a to je ona najveca soba, tu imam dileme oko plana SAE i pitam se da li je takav plan moguc u mojim uslovima. Koliko vidim i Johm Sayers forsira takve projekte.Sta mislite o tome?
Tio sam nesto izracunati koliko ti je Soba visoka.
Dali su ti zidovi zidani? Deka i pod Beton?
Braca
16-09-2008, 11:03 PM
Visina je 2.47 m, zidovi zidani od materijala koji se zove siporex, pa onda klasicno malterisani, na podu je stavljena izolacija (neki beton sa puno vazduha valjda se ove perlit, pa onda na njemu je brodski pod). Gledajuci John Sayers site i forum video sam puno planova gde su dimenzije i manje od sobe koju imam, pa sam nesto pomislio da je mozda moguce napraviti takvu reziju. Ocekivao sam da neko na forumu ima vec tako izgradjen prostor pa da cujem kakva su iskustva. Jos me interesuje ko ima iskustva sa merenjima, jer cu uskoro krenuti sa izgradnjom cim usvojim plan i cujem da je plan OK, jbga, ja sam advokat i muzicar sa dugackim stazom u recordingu, al mi fizika i akustika nisu bas....Evo recimo jednog plana Johm Sayersa, ima i takav izgradjen studio
Ma na različitim takvim akustičkim forumima ima sva?ta i skoro uvek kad naprave "do kraja" umukneju i ne prilepe nikakva mjerenja oz. kakve su rezultate dosegli.
Takav dizajn, če te dosta ko?tati.
Nemoj da smanjuje? svoj prostor to nije smiselno, malena kontrolka/ re?ija nije nikad za?eljena i usto če? morati prilično demfovati sa izolacijom, a to čini prostor mrtviji ili skoro posve mrtav. Mislim, da to ne ?eli??!
Ima? dovoljno dug ali malo uzak prostor. Neke stvari sam ti več napisao i nisi odgovorio, ni ovdje ni na emajl...
Kakav je budget?
.
Nemoj da smanjuje? svoj prostor to nije smiselno, malena kontrolka/ re?ija nije nikad za?eljena i usto če? morati prilično demfovati sa izolacijom, a to čini prostor mrtviji ili skoro posve mrtav. Mislim, da to ne ?eli??!
Ima? dovoljno dug ali malo uzak prostor. Neke stvari sam ti več napisao i nisi odgovorio, ni ovdje ni na emajl...
Kakav je budget?
Generalno pitanje, a moze se i konkretno primeniti na Bracin slucaj-
Da li je bolje juriti sto vecu zapreminu u zatecenom prostoru ili teziti ka nekim preporucenim proporcijama sobe..... ovaj slucaj duge rezije bi imao skoro 1:4 visina/duzina
Hvala
Čim veča soba. Idealnih proporcija nema, samo malo prijaznije.
Veči prostor, vi?e prostora za akustički tretman... manji prostor, manje prostora za...
boggy
17-09-2008, 05:09 PM
Čim veča soba. Idealnih proporcija nema, samo malo prijaznije.
Veči prostor, vi?e prostora za akustički tretman... manji prostor, manje prostora za...
upravo tako!
pozdrav
bogi
Braca
17-09-2008, 05:53 PM
Budzet mi je par hiljada eura i dobra volja da izvedem radove. Recording studio nije vise "in" biznis, i veci studiji u Bg se nisu proslavili po pitanju posla, trend je autonomija i mnogi mali studiji po svetu rade jer imaju manje troskove, ja sam definitivno skapirao da moj prostor ne zasluzuje (zbog neadekvatnih dimenzija) ozbiljnije akusticko razmatranje i ulaganje, ali vecina nas na ovom forumu raspolaze nekakvim takvim prostorima, e sad nervira me sto se od toga pravi bauk po Srbiji, a u svetu je sasvim drugacije, znaci ima milion studija sa pristojnom akustikom, kako je moguce da tamo to resavaju a ovde je sve problem. Na John Sayers site-u ima izgradjenih takvih studija i vlasnici su uglavnom prezadovoljni, tacno je da nema merenja rezultata, ali kako John Sayers to naplacuje, ne verujem da su vlasnici zadovoljni bezveze (dobro sam prevrnuo sve moguce sajtove). Za moj prostor ima dva resenja ili bass trapovi po sistemu Ethan Viner ili dizajn po Johny Sayersu ( ja sam vise za ovaj drugi jer je prostor moj i estetski ce lepse biti). Frekvence od 30 hz necu moci resiti ni sa akustikom od 30.000 eura, ali one iznad 60hz pa nadalje oktave je moguce resiti, ne znam zasto sam optimista, pokusacu da dobijem odgovore i od ljudi koji su izgradili takve prostore da se informisem kako to radi i jesu li zadovoljni, a mozda mi i posalju rezultate merenja.
Ako me ubode kojim slucajem 7 na lotou, dizem plocu, rusim zidove i zovem vas sve koji se razumete u akustiku da uzivamo u izgradnji ozbiljnog studija. Sad se setih za merenja: studio u Becu cija je akustika kostala najmanje 100.000 na pitanje na forumu da da rezultate merenja, tip je izjavio da ima nekih problema i nije hteo da objavi merenja (kao rezultati su poslovna tajna). Sto je mnogo mnogo je, zakljucak: i sa puno i sa malo para rezultat je neizvestan. Jedina mi je uteha da imam stereo ushi hehehehehe
Braca
17-09-2008, 05:58 PM
Moram da konstatujem da je Hamer u N.Sadu do jaja, slusam Leb i sol i cujem da je prostor pravi, Boggy napravio si umetnicko delo, to je to!
boggy
17-09-2008, 06:45 PM
Budzet mi je par hiljada eura
To je manje nego sto je Ivan "studiotonac" ulozio SAMO u svoju sobu za snimanje (tema na sticky)
i dobra volja ....
Super! :)
pozdrav
bogi
p.s. hvala na komplimentu! :)
Brača nije ba? tako...
Za zadovoljiv tretman jeste potrebno poprilično hiljadarki evra ali onda če? i sam raditi (DIY) fizičke morebitne građevinske radove i akustičke elemente.
Sa pomoči preko foruma i samo anga?iranosti (čitati "akustičke" knjige) če? doseči to ispod 10.000? (to je tako od oka ali vi?e ne bi bilo, ni manje od 6-8 hiljada ?).
100.000? akustički vrijedna prostorija i ne "radi" kako treba... ?teta, moglo bi, očito čorava posla.
Sad ču reči ne?to ?to mo?da ne bi smio...
... ni znaniji akustički dizajneri sa diplomama i vi?e desetak projektovanih studija nisu garant za dobro sređenu sobu.
Ima mnogo, mnogo razloga za?to...
btw: koliki je bio pribli?an buđet za jedan takav Hamer studio kontrolnu sobu i ako nije tajna za snimaonicu boggy?
(svakako treba imati na umu, da se vidi da nisu nimalo ?tedili sa materijalom - drvo je ???), mogli bi uraditi akustiku i sa slabijim materijalom... boggy ima li i bas trapa i gdje?
boggy
17-09-2008, 10:43 PM
Brača nije baš tako...
Za zadovoljiv tretman jeste potrebno poprilično hiljadarki evra ali onda češ i sam raditi (DIY) fizičke morebitne građevinske radove i akustičke elemente.
Sa pomoči preko foruma i samo angažiranosti (čitati "akustičke" knjige) češ doseči to ispod 10.000€ (to je tako od oka ali više ne bi bilo, ni manje od 6-8 hiljada €).
DA, slazem se, ali da bude jasnije sta je NLP rekao, ponovicu to svojim recima... cena ne bi bila manja od 6-8kEUR, i ne bi bila visa od 10kEUR, uz:
1. (besplatne) savete sa internet foruma (ili od kud god bilo),
2. uz neophodno sopstveno znanje i iskustvo,
3. "besplatan" rad (krajnji korisnik SAM radi ili ima ekipu spremnu da mu pomogne za najvise besplatan rucak i pivo, a on im objasni sta treba da rade... )
4. "skromna" estetika...
... ni znaniji akustički dizajneri sa diplomama i više desetak projektovanih studija nisu garant za dobro sređenu sobu.
Ima mnogo, mnogo razloga zašto...
Tacno!
btw: koliki je bio približan buđet za jedan takav Hamer studio kontrolnu sobu i ako nije tajna za snimaonicu boggy?
(svakako treba imati na umu, da se vidi da nisu nimalo štedili sa materijalom - drvo je €€€), mogli bi uraditi akustiku i sa slabijim materijalom... boggy ima li i bas trapa i gdje?
Malo smo off topic... ima negde thread o Hammeru.... ali ajde...
U budzet nisam upucen, jer nismo mi izvodili radove, nabavljali materijal, samo smo radili projektovanje, nadzor, merenja... Klijent je imao svoju ekipu za to, s kojom dugo saradjuje. S obzirom kako si procenio gore.... mislim da mozes sam sebi da stvoris prilicno tacnu sliku... ne moras nikog da pitas.
U akustici nije problem materijal, uvek se trudimo da koristimo najjeftiniji koji daje zadovoljavajuce rezultate... nego ENORMNA kolicina koja treba (mislim, treba koliko treba, i toliko se stavi... ali se klijenti obicno preneraze! Kad se sve ugradi onda ne mogu da veruju gde je to sve "stalo"...) Kasnije dolazi problem sa estetikom, na koju su svi "osetljivi"... eeee... tada moze biti bas SKUPO!
Bass trap? :shock: ... huh... tamo nije bilo MESTA za "igrarije" sa bass trapovima... mislis "lego kocke" i slicno... superpozicija... slaganje faza... nista od toga!!! Gadan problem! Sve je moralo integralno da se dizajnira odjednom BEZ vadjenja "iz konteksta" niti jednog siroko poznatog akustickog elementa... i jos su tamo zeleli 5.1 surround... itd...
Kraci odgovor je... cela soba je "distribuirani" bass trap veoma kompleksne konstrukcije.
Na mestu audio inzenjera je odziv ravan dokle PMC AML1 moze da "dobaci" (oko 40Hz) (za svaki od pet zvucnika, na tacnim standardnim surround pozicijama), a na mestu producenta i direktora ( sede na barskim stolicama, rack iza im sluzi kao "shank"), tamo moze samo stereo, uz vrlo slican kvalitet reprodukcije kao na mestu audio inzenjera (ovo je bilo problematicno za izvesti)
Edi iz AViTech-a (PMC) je bio iskreno fasciniran kako su (mu) AML1 svirali, s obzirom da je video ranije prostoriju gde ce biti rezija :shock:, pre nego sto su poceli radovi na akustici :shock: ... a to su mu bili prvi AML-ovi u Srbiji :shock:.... :rotfl: :rolleyes:
Evo prezentacije na njihovom sajtu http://www.avitech.at/projects.php?projectid=40
pozdrav
bogi
Hvala!!!
Svaka čast!
I zapremnina tih prostorija nije bila hvalevredna...
To ti je iRoom u praksi bez bog zna koliko vrednim istraživanjima dr. Martensa, dr. Petra D Antonia i dr. Trevor Coxa, koji btw još nisu posve jasni...
:da:
... a toliko je studia sa sličnim buđetom i ne razumijevanju zašto baš tako...
Samo na saznanje za one koje koji nisu toliko upučeni: iRoom je buđet varijanta dizajniranja "GML sobe" u blackbird studios kompleksu.
Braca
17-09-2008, 11:11 PM
Braco i sestre, ubedili ste me, pre nego krenem na Loto, ocu da izdvojim sumu koju ste rekli okvirnu. Da se vratimo na topic, znaci vredi li ulagati te novce u sobu koja bi trebala biti rezija dimenzija 10mX3.87m i visine 2.47? Pa makar radna povrsina bila i 15 metara kvadratnih! Ako to nije moguce recite slobodno.
Svakako da!!!... ako nemaš drugog izbora:D
... i pošto si odvjetnik, sigurno imaš dosta, dosta dužnika pa i "građevinskih"... pa ih izkoristi za kompenzacije...:D... svidjet če im se jer ionaku im je bolje tako poravnati račune:)
Tako ti je to u kapitalizmu...:):(
boggy
17-09-2008, 11:24 PM
...........Recording studio nije vise "in" biznis, i veci studiji u Bg se nisu proslavili po pitanju posla,
kriza u poslu je u celom svetu, ne vidim koje bi to "cudo" ovde omogucilo da bude "procvat"
trend je autonomija i mnogi mali studiji po svetu rade jer imaju manje troskove,
Manji troskovi po belom svetu najcesce znace samo jeftiniji najam prostora, sto je i ovde slucaj...
Odnosno, neko ko zakupljuje prostor u kome se MOZE napraviti vrhunska rezija, ce vise para zaraditi (i samim tim imati i za kiriju) ako u tom prostoru otvori klub, restoran, streljanu... sta god. ali ne studio... jos gore da bude muzicki studio samo...
ja sam definitivno skapirao da moj prostor ne zasluzuje (zbog neadekvatnih dimenzija) ozbiljnije akusticko razmatranje i ulaganje,
Ozbiljnije "akusticko razmatranje i ulaganje" se ne radi zbog velicine i oblika prostora nego zbog ljudi koji u njima borave i pokusavaju nesto da urade. (samo zelim da skrenem paznju na poentu, jer... prostoru samom po sebi, ne smeta ni oblik ni kvalitet akustickog tretmana... svejedno mu je)
ali vecina nas na ovom forumu raspolaze nekakvim takvim prostorima, e sad nervira me sto se od toga pravi bauk po Srbiji,
na kakav "bauk" mislis?
Ako mislis da je cena "bauk"... pa ona je cak i visa u nekim razvijenijim zemljama
a u svetu je sasvim drugacije,
po cemu to zakljucujes... odnosno STA je drugacije?
znaci ima milion studija sa pristojnom akustikom,
To samo govori da je u to ulagano godinama, da ti ljudi imaju svoju tradiciju i kulturu rada u akusticki tretiranim prostorijama.... to nije palo s neba.
kako je moguce da tamo to resavaju
imaju razvijene navike
a ovde je sve problem.
DA, problem je pre svega kod investitora, odnosno vlasnika studija, koji nisu "nacisto" sami sa sobom, cime ce se baviti barem do svoje penzije. Akustika konkretno, se nikako ne uklapa u njihov "exit strategy".
....Frekvence od 30 hz necu moci resiti ni sa akustikom od 30.000 eura,
Netacno.
ali one iznad 60hz pa nadalje oktave je moguce resiti,
Za samo 2kEUR? Jedino sve dzabe da dobijes i da kupis samo nekoliko pristojnih vrata u studiju.
ne znam zasto sam optimista,
Ma to je dobro, optimizam kao globalni zivotni stav je, po meni, veoma pozitivna osobina.
pokusacu da dobijem odgovore i od ljudi koji su izgradili takve prostore da se informisem kako to radi i jesu li zadovoljni, a mozda mi i posalju rezultate merenja.
Merenja su najmanji problem u ovom slucaju, pre ih pitaj koliko ih je sve to kostalo, ne racunajuci sto su sami radili i sto su projekat i savete dzabe dobili...
Zatim ih pitaj o tome sta i kako cuju i kakve rezultate postizu, koliko im se miksevi transliraju, trazi da ti posalju neki miks iz tog prostora...
Zatim ih pitaj, koliko im treba vremena prosecno po miksu za neke standardne rezultate, koliko se brzo umaraju, i sto je mozda najvaznije... da li sad... posle nekoliko meseci ili godinu dana iskreno "zele" da udju u studio kada krenu na posao.
pa onda kad se odlucis... proveri LICNO da li su govorili istinu...
Sto je mnogo mnogo je, zakljucak: i sa puno i sa malo para rezultat je neizvestan.
U kom smislu neizvestan? ... barem nekoliko sticky tema na Rumskom mozes proveriti licno.. barem ovde u Srbiji, i to kada bi uradio, sam bi sebi vise stvari razjasnio nego sto pokusavas da skapiras citajuci forume po Internetu.
Ili mozda previse ocekujes za svoj novac.. da, u tom smislu moze biti neizvesno... ali samo ako ne prihvatis cinjenicu da se se sredjivanje frekvencija ispod 150Hz ne mogu uraditi budzetom od 2kEUR... i ne iskoristis savet nekoga ko je to iskusio na ovaj ili onaj nacin.. onda se REALNO upustas u avanturu ali za fijasko ne mozes kriviti druge, mada i avantura ima svojih drazi (ako se dobro okonca)
Jedina mi je uteha da imam stereo ushi hehehehehe
BAS o tome pricam! Koristi ih maksimalno, one ce ti na kraju, dati odgovor na pitanje da li si napravio dobru stvar, ili da li je neko drugi napravio dobru stvar. Ako su ti jos usi izvezbane dugogodisnjim "prznjem" u studiju koji ima odlicnu akustiku... odgovor ces brze dobiti.
Problem je veliki i cinjenica da oni koji ovo rade ozbiljno i posveceni su poslu najcesce nemaju novca da uloze u akustiku..
A oni koji imaju novca... nisu sigurni u muzicki business... pa posto je, na nesrecu... akustika skoro "nekretnina"... i ako neko zeli da prestane da se bavi ovim poslom... onda ima solidan gubitak, i nece da rizikuje... jer... prodati akustiku NE MOZES, a da dobijes vise od 10% od ulozenog (pogotovo ako se ne prodaje studio da bi opet bio studio! Onda prodajes nekada nov i zdrav materijal u otpad!).
Lako je sa spravama, za kratko vreme mozes rasprodati veci deo ("gubitak" moze biti 50%, recimo)... i posle postati pekar ako zelis... nemas velike gubitke..
Drugi je problem OCEKIVANJE od ulozenog... i s obzirom da svi dobro cujete... razocaranja su standardna pojava... jer... ispod 150Hz svi cuju sve anomalije koje u prostoru mogu da se dese.
pozdrav
bogi
Braca
17-09-2008, 11:31 PM
Gde me nadje, upravo sam kod jednog klijenta obezbedio Ursa i Novoterm slovenacki u dovoljnim kolicinama, ostaje mi samo jos drvo, imam i stolara klijenta ali drvo moram da kupim, naravno izvodjac radova tesko da mogu ja da budem ali to cu resiti jer pregovaram sa jednim, ali pre svega toga zelim da se uverim da li je soba dovoljno velika, ne interesuje me pozicija klijenta bice samo mesto kod mixera koje treba da zadovolji standarde pristojne akustike, mada mi je mixer malo poveci 2m i jedno 4 rack-a uredjaja visine 90 cm sa strane. Zato i pitam da li je moguce ne raditi uzduz (na strani koja je 10 metara) akustiku vec popreko, jer onda imam vise mesta za opremu. Znaci pozicija layout kao na planu koji sam postavio
Pa nisam "te našao", znam ja odvjetnike iz prve ruke:D ...
Najviše ti je važan stolar!...
Ursa je staklena vuna niže gustoče, novoterm nije primjeran...
Zahtijevaj Tervol min. 80kg/m3, 100kg/m3, 130kg/m3.
Imam veze ovdje u SLO sa Termo/ Tervol firmom (imamo i dostup do akustičko prilagođenom kamenom vunom - bolji gas flow resistance...).
Ako je riječ o omijenjonoj kompenzaciji, nek kupe, možda preko tebe i ti im otpišeš dio duga... (ne znam u kakvom pravnom razmijerju ste...)
To ti je najduža i najšira soba, stoga to nek bude tracking/ kontrolna/ mix soba.
Ona može podnijeti najviše tretmana i največe otklanjanje problema sa obzirom na dimenzije drugih tvojih postoječih prostorija...
Sve sam to več namignuo u prijašnjim postovima:D
DA, slazem se, ali da bude jasnije sta je NLP rekao, ponovicu to svojim recima... cena ne bi bila manja od 6-8kEUR, i ne bi bila visa od 10kEUR, uz:
1. (besplatne) savete sa internet foruma (ili od kud god bilo),
2. uz neophodno sopstveno znanje i iskustvo,
3. "besplatan" rad (krajnji korisnik SAM radi ili ima ekipu spremnu da mu pomogne za najvise besplatan rucak i pivo, a on im objasni sta treba da rade... )
4. "skromna" estetika...
Tacno!
Malo smo off topic... ima negde thread o Hammeru.... ali ajde...
U budzet nisam upucen, jer nismo mi izvodili radove, nabavljali materijal, samo smo radili projektovanje, nadzor, merenja... Klijent je imao svoju ekipu za to, s kojom dugo saradjuje. S obzirom kako si procenio gore.... mislim da mozes sam sebi da stvoris prilicno tacnu sliku... ne moras nikog da pitas.
U akustici nije problem materijal, uvek se trudimo da koristimo najjeftiniji koji daje zadovoljavajuce rezultate... nego ENORMNA kolicina koja treba (mislim, treba koliko treba, i toliko se stavi... ali se klijenti obicno preneraze! Kad se sve ugradi onda ne mogu da veruju gde je to sve "stalo"...) Kasnije dolazi problem sa estetikom, na koju su svi "osetljivi"... eeee... tada moze biti bas SKUPO!
Bass trap? :shock: ... huh... tamo nije bilo MESTA za "igrarije" sa bass trapovima... mislis "lego kocke" i slicno... superpozicija... slaganje faza... nista od toga!!! Gadan problem! Sve je moralo integralno da se dizajnira odjednom BEZ vadjenja "iz konteksta" niti jednog siroko poznatog akustickog elementa... i jos su tamo zeleli 5.1 surround... itd...
Kraci odgovor je... cela soba je "distribuirani" bass trap veoma kompleksne konstrukcije.
Na mestu audio inzenjera je odziv ravan dokle PMC AML1 moze da "dobaci" (oko 40Hz) (za svaki od pet zvucnika, na tacnim standardnim surround pozicijama), a na mestu producenta i direktora ( sede na barskim stolicama, rack iza im sluzi kao "shank"), tamo moze samo stereo, uz vrlo slican kvalitet reprodukcije kao na mestu audio inzenjera (ovo je bilo problematicno za izvesti)
Edi iz AViTech-a (PMC) je bio iskreno fasciniran kako su (mu) AML1 svirali, s obzirom da je video ranije prostoriju gde ce biti rezija :shock:, pre nego sto su poceli radovi na akustici :shock: ... a to su mu bili prvi AML-ovi u Srbiji :shock:.... :rotfl: :rolleyes:
Evo prezentacije na njihovom sajtu http://www.avitech.at/projects.php?projectid=40
pozdrav
bogi
princip ESS dizajna? http://www.rumski.com/forum/showthread.php?p=220561#post220561
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.