PDA

View Full Version : kako prodati pesmu?

Insomnia Studios
14-09-2008, 07:13 PM
:wink:pozdrav kolege moje! eto imam jedno mozda malo glupavo pitanje, ali resih da pitam pa sta bude! moj kolega je sjajan tekstopisac i aranzer, ali nikada nije prodavao pesme, pa smo dosli na ideju da se malo zezamo i pravimo matrice i aranzmane za te njegove pisanije koje su stvaaaarno pevljive i nezdravo brzo ulaze u usi... cak pilot lepo zvuci i kako smo shvatili moze svako da slusa bez da se buni, od metalaca do narodnjaka. sto i nije lose jer bi narodnjacima i odgovarala:banghead: e sad... kako to prodati? oko autorskih prava sam petljao malo i uglavnom ne ovekujemo nista od toga, mada smo zastitili textove za sada, gde naci dobrog menadzera, ili koga vec? totalno se ne razumem u to, kako ljudi prodaju pesmu, kako se odredjuje cena... imam 1000 pitanja, jer verujem da moze lepo da se zivi samo od toga, mada sigurno mora proci doooosta vremena da sve to zazivi. koliko se god trudili da sve to zazvuci i da bude pitko, toliko nam je bedak jer ne znamo hoce li se sav taj trud i sati u studiu isplatiti (bar za struju i pivo)... eto, malo konfuzno, ali sta cu...

Oggy
14-09-2008, 08:59 PM
Ima vec slicna tema, pa potrazi. Skoro se vodila rasprava.
Realnost je da morate da idete i da nudite, ako zelite "da ih prodajete".
Prvo mora da neko pristane da je snimi i za "dz", pa onda nekoliko pesama tako, da bi imao kredit kada nekome ponudis i minimalnu cenu.
Vreme posle samo pokaze hoce li ili nece biti za struju i pivo, ali kao i u svakom poslu mora da bude par godina "ulaganja" da bi pocele pare da se vracaju (pod uslovom i pretpostavkom da je su pesme zaista dobre).

Insomnia Studios
14-09-2008, 09:40 PM
sve je to lepo, ali kome ponuditi kad ima gooomila izdavackih kuca, kako doci do njih, kako stupiti u kontakt? a, istina, pesme su dobre, slusljive... e, sad... mi smo uradili par aranzmana sa produkcijom, naravno bilo je i pevanja, on je pevao i to je to. istina, covek zna da peva ali nema sa kim... nanje vise tuzna prica...:banghead:

Oggy
14-09-2008, 10:08 PM
Zastitite svoja autorska prava, pa pesme okaci ovde na promociji radova.
Ovde se "muva" puno ljudi, pa nekom mozda bude zanimljivo.
U svakom slucaju od kinte barem u narednih godinu dana je slaba vajda i to pod uslovom da ima dobrih pesama. Ako ih nema, onda kinte nece biti nikada.

Oggy
14-09-2008, 10:10 PM
I da...
Izdavacke kuce zabole za pesme.
Oni ocekuju od izvodjaca da snimi plocu, donese idejno resenje za omote, a po mogucnosti i da ih odstampa, otkupi tiraz i snimi 2 spota...
Tako da od "izdavackih kuca", nema nista.
Samo izvodjaci.

kravadinka
15-09-2008, 12:58 AM
Najvaznije je znati da u ovoj zemlji stvari ne funkcionisu kao u nekim drugim, da ne kazem normalni(ji)m zemljama, pa se resavanje problema ovog tipa mora prilagoditi tome...
Konkretno, velika vecina pevaca nisu ni pevaci, a ne muzicari, vec su to uglavnom kupatilicari, ili pastiri, jedni su resili da postanu poznati van svog kupatila, a ovi drugi su prodali doskorasnji zanat i sada nesto kao pokusavaju...
U skladu sa tim ne mozes se nadati da ces nekome prodati pesmu samo zato sto je dobra, sta vise na taj nacin neces postici nista osim njihovih telecih pogleda ka tebi i vecnim pitanjem:"sta ovaj trabunja?"...

Da bi shvatio bolje o cemu ti pricam, ispricacu ti jednu pricu, istinitu...
Dakle, imam pesmu za koju takodje tvrdim da je odlicna, hit, trte-mrte-sta-vec... I nudio sam je nekim veoma poznatim imenima na nasoj estradi, onima kojima je ta pesma u fazonu, pa onima kojima i nije, nikad se ne zna, jedno od pravila... I niko nije hteo da je uzme, vecina je bila nevaspitana pa nije ni odgovorila, a ova manjina je rekla da je to super, ali oni kao ne znaju... U to sam im poverovao.
U medjuvremenu jedan "drugar" cuje stvar, takodje veoma poznato ime nase pop scene i kaze da je hoce za sebe, pa tako i ona ostane kod njega, na sta ja zaboravim jer se nismo culi godinu dana posle toga i vec sam i zaboravio da smo se ista dogovarali...
Zove on i kaze da hoce da je da Aci Lukasu na sta ja odreagujem pozitivno, ali kako ga poznajem ne shvatim ga ozbiljno...
Prodje od tada jos par meseci, ja nesto radio, TV u pozadini, kad ide pesma, Aca peva, a ja gledam kao tele i nije mi jasno sta se desava...
Prica o kradji je nebitna za ovu temu, kako smo se culi sa Acom i sve objasnili, kaze to mu je najbolja pesma na albumu, odlepio je za njom i ne vadi je iz player-a vec par meseci, a jos mnoga druga isto tako poznata imena su se takodje u$rala na pesmu...
I tako krenu da se desavaju dve stvari paralelno, jedna je da me mnogi kojima sam nudio zovu i kazu kako su bili glupi, a druga je da sam hteo da iskoristim situaciju i svima kojima se pesma svidela ponudim jos neke, za koje sam ubedjen da su dosta bolje, ali... Sve sto sam im nudio su bile dobre, ali ipak nije to kao ona Acina, "Ja bi nesto oanko kao sto si dao Aci" i tako u nedogled...

Back on the track... Kako prodati pesmu?! Iako sam ih do sada prodavao relativno uspesno, moj odgovor bi bio: NEMAM POJMA!
Kako kod koga i kako kome... Zavisi sta mu pricas, kako kada, kakav je mesec, plima-oseka, PMS i ostalo, ali ipak mnogo zavisi od toga gde im sve to pricas, jer ako imas gomilu lampica oko sebe da sijaju, pesme se same prodaju, da ne pominjem i njegovo ime, ali je jedan od najplacenijih kompozitora danas koji kupuje samo pokvarene sprave koje sijaju, tako se, kaze, najbolje prodaju pesme u njegovom "ateljeu"...

Aj, sa srecom... :wink:

vasko
15-09-2008, 12:59 PM
znaci i ovde pricamo o narodnoj muzici koliko kuzim?

master29
15-09-2008, 03:26 PM
Najvaznije je znati da u ovoj zemlji stvari ne funkcionisu kao u nekim drugim, da ne kazem normalni(ji)m zemljama, pa se resavanje problema ovog tipa mora prilagoditi tome...
Konkretno, velika vecina pevaca nisu ni pevaci, a ne muzicari, vec su to uglavnom kupatilicari, ili pastiri, jedni su resili da postanu poznati van svog kupatila, a ovi drugi su prodali doskorasnji zanat i sada nesto kao pokusavaju...
U skladu sa tim ne mozes se nadati da ces nekome prodati pesmu samo zato sto je dobra, sta vise na taj nacin neces postici nista osim njihovih telecih pogleda ka tebi i vecnim pitanjem:"sta ovaj trabunja?"...

Da bi shvatio bolje o cemu ti pricam, ispricacu ti jednu pricu, istinitu...
Dakle, imam pesmu za koju takodje tvrdim da je odlicna, hit, trte-mrte-sta-vec... I nudio sam je nekim veoma poznatim imenima na nasoj estradi, onima kojima je ta pesma u fazonu, pa onima kojima i nije, nikad se ne zna, jedno od pravila... I niko nije hteo da je uzme, vecina je bila nevaspitana pa nije ni odgovorila, a ova manjina je rekla da je to super, ali oni kao ne znaju... U to sam im poverovao.
U medjuvremenu jedan "drugar" cuje stvar, takodje veoma poznato ime nase pop scene i kaze da je hoce za sebe, pa tako i ona ostane kod njega, na sta ja zaboravim jer se nismo culi godinu dana posle toga i vec sam i zaboravio da smo se ista dogovarali...
Zove on i kaze da hoce da je da Aci Lukasu na sta ja odreagujem pozitivno, ali kako ga poznajem ne shvatim ga ozbiljno...
Prodje od tada jos par meseci, ja nesto radio, TV u pozadini, kad ide pesma, Aca peva, a ja gledam kao tele i nije mi jasno sta se desava...
Prica o kradji je nebitna za ovu temu, kako smo se culi sa Acom i sve objasnili, kaze to mu je najbolja pesma na albumu, odlepio je za njom i ne vadi je iz player-a vec par meseci, a jos mnoga druga isto tako poznata imena su se takodje u$rala na pesmu...
I tako krenu da se desavaju dve stvari paralelno, jedna je da me mnogi kojima sam nudio zovu i kazu kako su bili glupi, a druga je da sam hteo da iskoristim situaciju i svima kojima se pesma svidela ponudim jos neke, za koje sam ubedjen da su dosta bolje, ali... Sve sto sam im nudio su bile dobre, ali ipak nije to kao ona Acina, "Ja bi nesto oanko kao sto si dao Aci" i tako u nedogled...

Back on the track... Kako prodati pesmu?! Iako sam ih do sada prodavao relativno uspesno, moj odgovor bi bio: NEMAM POJMA!
Kako kod koga i kako kome... Zavisi sta mu pricas, kako kada, kakav je mesec, plima-oseka, PMS i ostalo, ali ipak mnogo zavisi od toga gde im sve to pricas, jer ako imas gomilu lampica oko sebe da sijaju, pesme se same prodaju, da ne pominjem i njegovo ime, ali je jedan od najplacenijih kompozitora danas koji kupuje samo pokvarene sprave koje sijaju, tako se, kaze, najbolje prodaju pesme u njegovom "ateljeu"...

Aj, sa srecom... :wink:

Ajd ako nije problem,koju si pesmu Aci dao?moze i na PM....A sto se tice sijanja...eh,jbg...sve je to magla,sto je bolje upakujes,bolje je prodajes...ko sto kaze jedan vrlo poznat lik u nasim krugovima...sve je to ILUZIJA.Pozz i takvi su pevaci,uvek traze ono sto nemaju...a kad im ponudis nesto dobro ne umeju to isto da osete,moras da im crtas.Pozz

kravadinka
15-09-2008, 03:46 PM
znaci i ovde pricamo o narodnoj muzici koliko kuzim?

Da?!

Ilija Ilic
19-09-2008, 06:41 PM
Nema pravila!:) Nazalost u ovoj zemlji je sve naopako... Jedno je sigurno i to mogu savetovati: snimi pesmu samo uz jedan instrument ili uradi ceo aranzman sredine nema, mora da ti neko to dobro otpeva i onda telefon u ruke i zovi sve redom, pustaj, pij kafu s njima... Ne moras za dzaba davati, ali stavi neku simbolicnu cenu:wink: Srecno!