View Full Version : Koliko se moze zaraditi od muzike dana?
DaBear
10-09-2008, 10:45 PM
posto vidim da ima puno mladjarije na forumu koja i dalje misli da se "preko...tamo negde..." mogu (jos) zaraditi pare OD MUZIKE, resio sam da otvorim ovaj thread i da vidimo STVARNO kako i koliko to moze da bude...i da li se I KOLIKO od toga moze ziveti.....
Znaci - ulaganje naspram vracanja, ulozeno vreme itd....
Jel ima ko sta da kaze...ja cu sutra malo obimnije o tome kako je ovde...
Moze neko iz nasih podneblja da baci neke podatke / utiske itd u medjuvremenu.
Moritz
10-09-2008, 11:16 PM
Pozdravljam ideju.
To je definitivno tema o kojoj se najmanje raspravlja a od nje sve zavisi.
Ako budemo otvoreno govorili kako stvari stvarno stoje mislim da ce puno njih da se presabere i promeni pravac u zivotu.
Ajmo dakle
bravo vrach... ovo ce biti tema godine... pa kom opanci tom & jerry...
Hollywood
11-09-2008, 03:16 AM
Ono sto ja znam, a to je vezano za elektronsku muziku, je da od prodaje na beatportu i njemu slicnim portalima dobijem oko 20-23 centa po daunloudu.
Od nekih mi ozbiljnih drugara koji imaju ozbiljne "izdavacke kuce" sam cuo od prodaje muzike na beatportu nema mnogo para. Ako se nalazite u njihovom top10 (koji je baziran na uzorku od prodaje) ne mozete da napravite vise od 600-700 eura po izdanju. Bar je to njegovo iskustvo, a njegov lejbl je u tih top10 bar 5puta godisnje.
Ono na cemu se uzima lova je licenciranje za kompilacije ili ako vas nekom srecom zabode reklama ili pojavljivanje vase muzike u nekom filmu/seriji/emisiji.
I naravno kroz djing i lajv. Tu se uzima realno najvise para, i sama muzika i izdavanje iste je zapravo neka vrsta reklame da bi vas pozvali da radite u klubu/zurci/festivalu i uzeli relativno dobre pare.
I molim vas da ne ulazimo u pricu oko David Fegete ili Bob Sinklera jer sam danas u meku uz hepi mil dobio neko sokocalo iz kojeg svira bob sinklerova pesma, a ima i njegova slika:grin:
Oni su postali mtv.
A sto se tice vremena/novca da sam to hteo isao bih u zubare ili advokate.
goran ns
11-09-2008, 08:24 AM
Prava tema da vidimo na cemu smo!!!
Ja oko dve godine ulazem u opremu za studio, to je oko 5000e. Pre oko godinu dana sam poceo da naplacujem usluge i zaradio sam oko 2500e. Mislim da u Novom Sadu nema niko ko iskljucivo radi studijsko snimanje muzike i od toga dobro zaradjuje.
Cak i Berar koji je najaci po pitanju ozvucenja to slabo radi.
Ja se bavim svirkom i imam firmu za rentiranje ozvucenja i od toga dobro zaradjujem i finansiram studio.
Kod nas u Vojvodini ne postoji izdavacka kuca tako da i ,,proizvodnja muzike'' je slaba.
Za sad je bavljenje studijskim snimanjem muzike hobi, nadam se da ce se to promeniti.
,,Kad nemamo GRAND, a Novosadjan ga smislio, muzicki biznismen"
Danny Lou
11-09-2008, 08:41 AM
Vrach veoma zanimljiva tema, posto ozbiljno razmisljam da palim... can`t wait... :truba:
Moritz
11-09-2008, 08:48 AM
Prava tema da vidimo na cemu smo!!!
Ja oko dve godine ulazem u opremu za studio, to je oko 5000e. Pre oko godinu dana sam poceo da naplacujem usluge i zaradio sam oko 2500e. Mislim da u Novom Sadu nema niko ko iskljucivo radi studijsko snimanje muzike i od toga dobro zaradjuje.
Cak i Berar koji je najaci po pitanju ozvucenja to slabo radi.
Ja se bavim svirkom i imam firmu za rentiranje ozvucenja i od toga dobro zaradjujem i finansiram studio.
Kod nas u Vojvodini ne postoji izdavacka kuca tako da i ,,proizvodnja muzike'' je slaba.
Za sad je bavljenje studijskim snimanjem muzike hobi, nadam se da ce se to promeniti.
,,Kad nemamo GRAND, a Novosadjan ga smislio, muzicki biznismen"
Ima studija u NS koji zaradjuju samo je pitanje sta su tebi dobre pare?
Berar je odavno napustio studijski posao jer je shvatio da tu nema pare koje njega zanimaju.
Nadamo se da ce uskoro da proradi "M" izdavastvo, posto produkcija vec radi ( RTV Vojvodine) .
Ono sto nece biti dobro za male studije jeste da je Radio NS ( Studio "M") usao u komercijalne vode sto ce reci mogu da se zakupljuju termini kao u privatim studijima i to ppo smesnoj ceni - 100 eura plus PDV sat vremena studia "M" sa sve Stenvej klavirom i lepim mikrofonskim parkom, PR1 ce biti jos manji zakup, a u tom studiju je Bozendorfer klavir...itd.
Daleko od toga da ce tamo da pohrle manji bendovi, ali da ce da promeni vetrove na NS, mozda i BG, studijskoj sceni sigurno hoce.
U ovom poslu ostaju samo oni koji su se zaglibili toliko da ne mogu da izadju jer su dali prevelike novce, a ako bi sve rasprodali ne bi povratili ni trecinu stoga odlucuju da nastave.
Ili oni kao ti, koji studio finansiraju iz drugih izvora, sto se jedino moze nazvati profi hobi jer drugacije ne bi ni moglo.
allegrosteva
11-09-2008, 09:34 AM
Moze da se zaradi kod nas.Ja skoro 10 god zivim od muzike, a u poslednje 3 god vrlo lagodno:), odavno sam se pomirio sa tim da mi je u muzici jedini nacin da zaradim novac da budem "izvodjac radova", tako da se trudim da budem "profi" i isto tretiram neke totalno kulturne varijante i neke...one druge(samo nemojte molim vas da zapocinjemo raspravku o tome).A sto se tice studijskog rada to cemo tek da vidimo, nisam hteo da ulazem neku grozno veliku cifru (i nisu mi jasni ljudi koji tek ulaze u taj posao i puknu posle pola godine jer nikako ne mogu da naplate svojih 150 hiljada), zasad kapne neka parica(otprilike da sam povratio sa novac od ulozenog), izlaze dobri snimci(to mi je najvaznije). A inace kod nas mislim da je tragicno stanje u muzici mnogo je fenomenalnih muzicara koji mesecima nemaju posla i onih uzasno losih koji se ubise od novca, isto vazi i za studijski rad
boom.trass
11-09-2008, 11:35 AM
Evo, i ja se prijavljujem kao "izvodjac radova" koji zaradjuje i zivi od muzike zadnjih 10+ godina. Mogu reci da sam zadovoljan, najvise cinjenicom da stvaram, u svakom smislu te reci, sto je potvrda da moje bavljenje muzikom nije uzaludno. Kada je studijski rad u pitanju, za sad moja prica pocinje i zavrsava se kod radio reklama i pravljenja muzickih podloga za iste, sto nije neki posebno isplatljiv posao, ali svakako cini dopunu licnom budzetu.
allegrosteva
A inace kod nas mislim da je tragicno stanje u muzici mnogo je fenomenalnih muzicara koji mesecima nemaju posla i onih uzasno losih koji se ubise od novca, isto vazi i za studijski rad
Da, to je istina. Mada, definitivno, osim muzickog talenta, mora da radi i neki drugi `talenat`.:)
DaBear
11-09-2008, 01:06 PM
super..dajte malo konkretnije, bar mesecni prihod, posle koliko godina itd..
ja cu evo da razbijem na nacine koji su radili ili rade jos uvek ovde.
1 - Autor / kompozitor.Das nekome pesmu...
ovde (Engleska) tesko...prvo treba da znas ko trazi pesme, a to znaju samo publisheri. A publishing deal nema svako...i jako ga je tesko potpisati. Pa cak i da ga potpisete, ukoliko pesma nije potecijalni svetski broj 1, cak ni publisher nece smeti da je ponudi (da nebi izgubili kredibilitet, alo je pesma losa!)
ZA "popunjavanje" albuma nikome ne uzimaju pesem, jer takvih svi imaju! samo mega hitove!! Asad posto se uglavnom downloaduje, i to samo dobre pesme (hitovi) to nema vise.
Za hip hop. dati nekome "beats"...to ovde niko ne uzima, svi rade svoje. A u Americi ima 15 miliona klinaca koji isto to pokusavaju danonocno. A i treba da si tamo...
A i da ti neko uzme, ako si nepoznat, bez managera i publishera...nece ti dati naikakve pare!
Od ploce, najvece su pare od emitovanaj na radiju i TV. ALI tu mora da je top20 da bi se vrtela pesma...od jednog ili dva pustanja na nekom alternativnom radiju nema nista!!
Sistem ja tebi pesmu, ti meni pare se nepraktikuje ovde kao kod nas. Uglavnom se pesam daje nekome (za dzabe) pa cekas od prodaje i radije.
Ukoliko nisi Timbaland, pa naplatis ime unapred!!
Uzmimo na primer da postoji publishing ugovor (znaci neko kontrolise i ubira pare sa radija , TV i autorske od ploce)..tu je i manager (bez koga nista ne moze da se uradi na zapadnim hemisferama).
Pulisher uzima 30% od svega sto skupi
manager oko 20-25% OD SVE OSTVARENE ZARADE!!
Pa na sve sto ostane, se plati porez!! U engleskoj do ?37.000 je 25% a sva razlika preko, se oporezuje sa 40%.
Tako kad ste recimo uboli hit (tesko) i zaradili prvih ?100.000 kad se sve zivo izodbija , ostane oko ?35.000 samo...od 100-ke!!
2. muzika za TV, reklame, filmove, serije...
i reklame su utanjile...pre 3-4 godine je prosek bio ?25-30.000 za 30 sekundi za Evropu. Sad je to palo na ?7-10.000.
Agencije u 90% slucajeva otkupljuju sva prava, tako da nema nista od emitovanja. Ponekad (ako je jak kompozitor) rade 50-50% publishing (opet pljacka!)
I kod 1 i kod 2 se u najvecem broju slucajeva sve zavrsi na "proverenim" kompozitorima, jer niko nece da stavlja na kocku projekat i zrizikuje sa novim / neproverenim kompozitorom!!!
3. stampas svoje ploce i prodajes
pre 4-5 godine sam stampao 12" singlove za DJ-e...moje stvari. Islo je u proseku 1000 komada po izdanju. neke 500 neke 2-3000 a jedna je otisal 8.000! Regularna kinta, distributer naruci onoliko koliko moze da proda, plati za 4 nedelje i svi srecni. Svaku drugu trecu licenciras nekom malo vecem labelu za 3-5 somica, pa odradis i neki remix na racun toga, itd.
Ponovis akciju svaka 2-3 meseca i super...samo danas - trt! nema vise vinila! ne prodaje se....samo download. A tu se sve isplacuje u decimalama i vise je besmisleno...
4. remiksi
do pre 3 godine remiksi su bili super izvor zarade....placalo se po 5-6,000 po remiksu, easy!! Pljuste svake nedelje, po jedan, dva....nema kraja.
Znam ljude koji su dobijali po 12-15.000 po remiksu.
I sad..? vise nema ! Pojela maca! Sada top face dobiju ?1000 - 2000 MAX!!
Manje poznati ?300-500...i to nista nije sigurno, jer bar 20 ljudi dobije da radi u isto vreme !!! pa biraju i koga uzmu taj dobije pare...koga neuzmu, samo je izgubio vreme...
5. iznajmljivanje studija za demo snimke......
najgora varijanta. Nikad nisam i necu raditi!!
Gledas da ti ne banu neki crnci nalupaju te i odnesu sve iz studija...desava se i to!!!
Sve ovo gore , da bi se dostiglo tu, podrazumeva veliko iskustvo i znanje, koje opet zahteva dugogodisnji rad sa opremom u studiju, instrumentima, itd..
Pa kad se recimo posle10 godina nesto nabode, i kad se to podeli na ulozene godine, izadje manje nego sto bi neko ovde zaradio kao radnik u prodavnici !!
nastavak sutra......
Everbeatz
11-09-2008, 01:23 PM
Fakticki kad procitam sve ovo gore deluje da je sve otislo u qrac..
Izgleda da ce i oni koji su bili pro otici u hobiste
Mada, da li je ovakva situacija sa svima ili samo iz tvog ugla DaBear?
Pitam, jer ne znam
Deluje krajnje bezizlazno...da li je u drugim zemljama bolja situacija ili je svuda kao u UK?
allegrosteva
11-09-2008, 01:33 PM
@ Da Bear koja grupa ljudi moze na zapadu da ostvari neki profit? Kod nas su to vecinom ljudi koji to rade godinama, decenijama drze lobi, van njih skoro nista ne moze da se uradi. Da li je to tamo isto tako? Da se na pr. pojavi covek sa velikim talentom(tu podrazumevam sve propratne kvalitete) a sa ogranicenim budzetom i bez poznanstava da li bi teoretski mogao nesto da napravi? mislim i na izvodjace i na autore i na studijski rad. Ovo pitam zato sto kod nas vlada misljenje kako je tamo med i mleko a mislim da nije bas tako samo stvari funkcionisu drugacije
allegrosteva
11-09-2008, 01:41 PM
A koliko moze da se zaradi? recimo da je kod nas za muzicara uspeh ako svira dve-tri veceri nedeljno i uzme 50 do 80 eura po veceri. Uspeh je jer ima more ljudi koji sviraju za katasrofalno malo novca. Ili ne sviraju. A sto se tice studijskog rada stvarno nemam pojma jer zbog raznoraznih razloga tesko je saznati pravu istinu ko je koliko platio i ko je koliko naplatio.
HeatMan
11-09-2008, 01:48 PM
moje drushtvo sa faksa je oformilo bend.. tj jedan vec postojeci i par likova sa faksa (radi zive svirke).. imaju 3/4 puta nedeljno svirke po splavovima, i po vecheri zarade oko 500 eura.. s' tim shto kada razdele kintu, ostane im tolko kolko si ti stevo rekao.. ali po osobi.. :)
pozdrav
master29
11-09-2008, 02:09 PM
Evo da se i ja prikljucim,anonimni muzicari u nasoj zemlji imaju od 30 do 50 e,sviraju od 4-5 dana u nedelji.Ako se bave narodnom muzikom uz to imaju i neki baksis..to kad uporedis sa platama obicnih ljudi i nije tako malo(200-300e mesecno)Sad sto se neke profi price tice,ako se to uopste moze nazvati profi,ja cu poceti..Kod nas ima para,ali kao sto kaze Steva(IVODJAC RADOVA) i ne treba nam nikakav zapad,ako si ovde trazen.Ali moras raditi sve.Ja od muzike lepo zivim poslednjih 15 godina..to mi je jedini ivor zarade.Ne slazem se da postoje lobisti ili ti lobi,nego mislim da se sve placa i to je biznis kao i svaki ostali.Hoces pesmu,hoces da imas 2000-3000e po nastupu,a sa druge strane zelis da nista ne platis,pa tako niti moze niti ce biti.Studio mi nije izvor zarade,jer radim samo svoje projekte..(Licni hir)mada i nije tako pametno.Ja cu vam izneti moje mesecne troskove prvi na ovom forumu,i reci vam samo da su redovno placeni..Studio:(Skloniste grada Beograda 50.000 mesecno..struja 15000-20000,voda i ostale komunalije 4000-7000din.)To je samo studio bez ikakvih kupovina ili ti neceg vise....Plus zena koja cisti 15000 mesecno od skora.Ako to izracunate dodje oko 1200e mesecno..Da ne pricam o firmi i njenim troskovima,its...necu vam navoditi mesecne dobitke,jer bi bilo degutantno i nisu jednaki iz meseca u mesec.Ali da se moze ziveti od muzike,Moze i to jako dobro.Eto uradim i po neki filmic za inostrano trziste..nista specijalno,ali dobre su pare...trenutno samo N.Ademovic i ja zavrsili dokumentarni film sa Bruno Decharme i Barbarom Safarovom koji su jako priznati reditelji u Parizu..i bas smo ekstra prosli.Moja je sreca sto radim i kao Kompozitor,aranzer i tu je moja dobra zarada,studio kad bi izkomercijalizovao(Rentao)verovatno bi i to donosilo profit,ali nebih stigao sa svojim projektima.Sve u svemu moze da se lepo zivi od muzike,ali mora puno da se radi,bash puno.Pozz
DaBear
11-09-2008, 02:12 PM
@ Da Bear koja grupa ljudi moze na zapadu da ostvari neki profit? Kod nas su to vecinom ljudi koji to rade godinama, decenijama drze lobi, van njih skoro nista ne moze da se uradi. Da li je to tamo isto tako? Da se na pr. pojavi covek sa velikim talentom(tu podrazumevam sve propratne kvalitete) a sa ogranicenim budzetom i bez poznanstava da li bi teoretski mogao nesto da napravi? mislim i na izvodjace i na autore i na studijski rad. Ovo pitam zato sto kod nas vlada misljenje kako je tamo med i mleko a mislim da nije bas tako samo stvari funkcionisu drugacije
nema tu nikakvog lobija...ni kod nas ni tu. Jednostavno, ako nekome treba dobra pesam, tekst, miks ili remiks u 99% slucajeva se ide na provereno ime koje ima iza sebe dobar spisak uspesnih izdanja.
Druga varijanta je da se "otkrije" talenat, uardis neki production ugovor, ti finansiras sve snimanje, promo, jurnjavu, PA AKO neko resi da potpise za veliku kucu, onda uzmes pare (obicno je to 60/40 ugovor...60 artisti)
Ludi sa velikim ili malo manjim talentom se pojavljuju regularno...uglavnom su to 20-ogodisnjaci koji stavrno imaju urodjeni talenat.
Ali oni su retki....sansa da se rodis tako talentovan je isto kao i da ubodes 6 na lotto-u!
Primeri - Duffy (najprodavaniji album godine ovde, skoro izjavila da i pored 1M prodatih albuma, JOS NIJE VODELA NI KINTE OD PRODAJE...stize, kazu!
Amy Winehouse, veliki talenat (pomraceni um! steta..) itd...
Ima i u dance muzici primera koji su super prosli...Mylo (sve snimio kuci na Mbox), Calvin Harris, itd...(mnogo manji novcani priliv nego Duffy i Amy, na pr..)
Poenta je sto se pre 3-4-5 godina moglo super zaradjivati IAKO nisi mega, a danas mora da se radi 10x vise da bi se zaradilo 5x manje i to ako te nabode !!!
Nista nemoze da se naplati kao sto je moglo pre.
Svaki projekat zahteva (slobodno) vreme, studio (vreme), brdo drugih troskova itd da bi se prezentovao kako treba i opet nisat nije 100% sigurno.
A u medjuvremenu, zivot prolazi pored tebe, sa svim propratnim aktivnostima....racuni (razni), hipoteke, krediti, skola, studio renta (ko ima studio itd, itd,,)
zvincic
11-09-2008, 02:22 PM
ukratko, danas se isplate cetiri biznisa
hrana, nafta, prostitucija i grobarstvo :D
Ono sto nece biti dobro za male studije jeste da je Radio NS ( Studio "M") usao u komercijalne vode sto ce reci mogu da se zakupljuju termini kao u privatim studijima i to ppo smesnoj ceni - 100 eura plus PDV sat vremena studia "M" sa sve Stenvej klavirom i lepim mikrofonskim parkom, PR1 ce biti jos manji zakup, a u tom studiju je Bozendorfer klavir...itd.
GDe je to smesna cena ? Mozda po svetskim standardima jeste , ali i Pink 2 i VG studio su ( koliko se ja secam ) i te kako povoljniji .....
Za Pink je zadnji put bilo 40 e po satu .....
Pozdrav
DaBear
11-09-2008, 02:48 PM
GDe je to smesna cena ? Mozda po svetskim standardima jeste , ali i Pink 2 i VG studio su ( koliko se ja secam ) i te kako povoljniji .....
Pozdrav
pa to mu jos malo kao i ovde !!!???
master29
11-09-2008, 02:51 PM
pa to mu jos malo kao i ovde !!!???
Srbija je to...vrati se nazad..ovde se okrecu milioni.:rotfl::rotfl::rotfl::rotfl:
DaBear
11-09-2008, 02:53 PM
evo sad videh u Blicu...jos jedan primer koliko se malo zaradjuje po svetu....
"David Morales ponovo u Srbiji
Njujorčanin David Morales, jedan od najpopularnijih house DJ-eva na planeti i rado viđen gost u Srbiji, nastupiće sutra na beogradskom splavu Freestyler.
Podr?ku će mu pru?iti Dj Meex i DJ Mirko; program će početi oko ponoći."
eeeeej! Morales pusta muziku na splavu !!!???
Kd ga nije mrzelo da se cima iz Amerike za tezgu na splavu, onda znate koliko je sati !!!!!
goran ns
11-09-2008, 02:56 PM
,,Moritz"
Slazem se da je studio M jedan od najkvalitetniji ako ne i najkvalitetniji kod nas, radio sam u RTV 15g. Samo sto je on drzavna institucija, e sad kad bi on od svog posla trebao da placa prostor koji ima, tehniku i ljudsvo pitanje da li bi bio u plusu?
HeatMan
11-09-2008, 02:58 PM
Njujorčanin David Morales, jedan od najpopularnijih house DJ-eva na planeti i rado viđen gost u Srbiji, nastupiće sutra na beogradskom splavu Freestyler.
Podršku će mu pružiti Dj Meex i DJ Mirko; program će početi oko ponoći."
Kd ga nije mrzelo da se cima iz Amerike za tezgu na splavu, onda znate koliko je sati !!!!!
nije to ta vrsta splava..
Color
11-09-2008, 03:14 PM
Poenta je sto se pre 3-4-5 godina moglo super zaradjivati IAKO nisi mega, a danas mora da se radi 10x vise da bi se zaradilo 5x manje i to ako te nabode !!!
Nista nemoze da se naplati kao sto je moglo pre.
Ovo sto pises se nazalost uvuklo u 99% poslova i zanimanja... Sve se vise crnci a sve manje zaradjuje... Kod nas stvarno gomila ljudi misli da "napolju" tece med i mleko... To je velika zabluda!!! Mislim da ljudi koji tako misle, nisu ni svesni kolika je u Srbiji "sloboda"...
Hollywood
11-09-2008, 05:05 PM
Podr?ku će mu pru?iti Dj Meex i DJ Mirko; program će početi oko ponoći."
ne brini se ti uzeo je on cifru ko da svira za 20000ljudi
Moritz
11-09-2008, 06:12 PM
Pozdrav
Daleko od toga da je to extra cifra, ali uzmi u obzir prostor "M"-a ...ni jedan studio u zemlji ne moze da se priblizi tome niti ce.
Ako poredis troskove za takav prostor na sat struja, klimatizacija, ljudi koji opsluzuju taj prostor onda je smesna cena.
Naravno da vrlo malo bendova to moze da priusti, ali za usnimavanje odredjenih stvari ( orkestri i sl. ) je neizbezan.
Ja sam potpisao ugovor na 2 miliona $ sa Wu tangom (tako sam cuo od ljudi u gradu ) hahahahaha....
Zaradim po nekad nesto, al ne iz Srbije, uvaljam po neki beat preko za neke smesne pare (150$/100E), a ovde retko, zato sam i zatvorio studio i prebacio se kuci, do daljnjeg...
Ovde vecinom sto radim radim iz zadovoljstva...
Daleko od toga da je to extra cifra, ali uzmi u obzir prostor "M"-a ...ni jedan studio u zemlji ne moze da se priblizi tome niti ce.
Ako poredis troskove za takav prostor na sat struja, klimatizacija, ljudi koji opsluzuju taj prostor onda je smesna cena.
Naravno da vrlo malo bendova to moze da priusti, ali za usnimavanje odredjenih stvari ( orkestri i sl. ) je neizbezan.
Cekaj , snimao sam u studiju M ( gornjem ) gde je " soba " za snimanje zapravo ona bina sa gledalistem koja mi se uopste ne dopada ..... Tamo sam prisustvovao snimanju proslog Vasilovog albuma ..... koji je bio vrlo lose snimljen ....
Prvo sto ona sedista lose odzvanjaju pa moras zavesama da zatvaras binu da bi koliko , toliko zazvucalo ....
Ima i onaj studio dole , koji nije nista bolje zvucni prostor od " sestice " u Bg u ....
Verovatno sam nesto prevideo ...... ? ( nije ironicno nego se stvarno ne secam )
E sad , znam da je valjda Trkulja uz pomoc crkve i strucnu asistenciju Negovanovica , tamo postavljena neka SSL oprema ( detalje ne znam ) i siguran sam da je oprema na top nivou ...... ali se tih prostora stvarno ne secam ( bar ne po nekoj ekskluzivnosti ) ali me interesuje zaista da mi kazes da li su to te prostorije , ili se radi o necemu sto sam prevideo ....
Pozdrav
Bitch
11-09-2008, 10:09 PM
Cekaj , snimao sam u studiju M ( gornjem ) gde je " soba " za snimanje zapravo ona bina sa gledalistem koja mi se uopste ne dopada ..... Tamo sam prisustvovao snimanju proslog Vasilovog albuma ..... koji je bio vrlo lose snimljen ....
Prvo sto ona sedista lose odzvanjaju pa moras zavesama da zatvaras binu da bi koliko , toliko zazvucalo ....
Ima i onaj studio dole , koji nije nista bolje zvucni prostor od " sestice " u Bg u ....
Verovatno sam nesto prevideo ...... ? ( nije ironicno nego se stvarno ne secam )
E sad , znam da je valjda Trkulja uz pomoc crkve i strucnu asistenciju Negovanovica , tamo postavljena neka SSL oprema ( detalje ne znam ) i siguran sam da je oprema na top nivou ...... ali se tih prostora stvarno ne secam ( bar ne po nekoj ekskluzivnosti ) ali me interesuje zaista da mi kazes da li su to te prostorije , ili se radi o necemu sto sam prevideo ....
Pozdrav
Cek, zar Vasil nije sniman u PR1? Mala rezija, ne veliki M... To se vidi na multimediji kafankija, onaj video klip... A od opreme je u M yamaha dm2000, pmc mb2, gens 1031, tascam mx2424... To je manje vise to.
... A cini mi se da ni Trkulja ni Negovanovic nisu tamo in charge....
Pozz
Cek, zar Vasil nije sniman u PR1? Mala rezija, ne veliki M... To se vidi na multimediji kafankija, onaj video klip... A od opreme je u M yamaha dm2000, pmc mb2, gens 1031, tascam mx2424... To je manje vise to.
... A cini mi se da ni Trkulja ni Negovanovic nisu tamo in charge....
Pozz
Pa pazi ... nemam pojma .... zato sam i pitao ....
Snimalo se u prostoriji koja gleda na scenu sa publikom ( kao u pozoristima ) i to se nalazi na spratu ... a dole je jos jedan studio , koji mi se cini da je neka bas mala rezija , a soba za snimanje potseca na " sesticu " u Bg u .....
Ni jedan ni drugi mi ne lice na ono sto Moritz opisuje .... pa sam se zbunio ..... ( verovatno sam se ja nesto presao .... )
A gde su onda Trkulja i Negovanovic ? Znam da je to negde u NS i da bi trebalo da bude neki ssl ?
Pozdrav
Bitch
11-09-2008, 11:18 PM
Pa pazi ... nemam pojma .... zato sam i pitao ....
Snimalo se u prostoriji koja gleda na scenu sa publikom ( kao u pozoristima ) i to se nalazi na spratu ... a dole je jos jedan studio , koji mi se cini da je neka bas mala rezija , a soba za snimanje potseca na " sesticu " u Bg u .....
Ni jedan ni drugi mi ne lice na ono sto Moritz opisuje .... pa sam se zbunio ..... ( verovatno sam se ja nesto presao .... )
A gde su onda Trkulja i Negovanovic ? Znam da je to negde u NS i da bi trebalo da bude neki ssl ?
Pozdrav
ma nisi ti nista pobrkao zesce, to je to... Vasil je sniman u PR1, bar se to vidi na video klipu na CD multimediji (sviraju kafanki, tu je i Natasa, Sloba misailovic, pije se pelinkovac...:D to je PR1, manji studio na spratu. a Veliki M je tu pored i ima to sto ti kazes pogled na publiku kao u pozoristu, ali ja nemam podatak da je tamo vasil snimao... jedino mozda '11 razloga za'
...nesto od toga, kafanki je PR1.....
...a da, trebao je da bude duo Trkulja i Negovanovic, i SSL i sve to... ali to vise nije tako... zbog svakojakih razloga... :rolleyes:
@on topic
bilo posla ili ne, mi uzimamo velike monitore :) :) pa kud puklo da puklo :D
pozzz
HeatMan
12-09-2008, 12:13 AM
^pametno! koje?
nemojte preterate.. nije vam bash ogromna rezija..
poz
Bitch
12-09-2008, 01:26 AM
^pametno! koje?
nemojte preterate.. nije vam bash ogromna rezija..
poz
a nee... jos nista ne otkrivam... kad stignu bice fotki :) preteracemo :D ljuta mashinerija.... ali ne boj se, nisi cuo reziju, iako je mala moze da svira i jumbo jet a da je flat response :D
Arthur
12-09-2008, 05:06 AM
hmm, nešto slutim da znam koji su monitori u pitanju, 3way, soffit mount :D
goran ns
15-09-2008, 11:00 AM
Hajde, jos misljenja o ovoj temi, da cujemo, pa nek nek neko da zakljucak?!
goran ns
15-09-2008, 11:01 AM
Hajde, jos misljenja o ovoj temi?
Pa nek neko da zakljucak!
PARDON
Reinhardt
15-09-2008, 11:20 AM
zakljucak:prodajte svu svoju opremu, i otvorite pekaru
kad malo bolje razmislim, kad vec prodajete opremu, otvorite trgovinu opreme,
pa postanite exkluzivni zastupnik za yx.. i tako to
:) :)
Danny Lou
15-09-2008, 02:12 PM
ma biznis kao i svi ostali, osjecaj ostaviti za kasnije kad se probijes a do tad skije na noge, rucke u ruke, kacigu i naocle (drugim rijecima opremu) i SLALOM pa ko dodje do dole svaka mu cast! :grin:
Moze se zaraditi sasvim dovoljno za pristojan zivot. Naravno, ako radis.
spidermusic
15-09-2008, 03:48 PM
Slazem se, samo treba definisati sta je to pristojan zivot.
silicon science
15-09-2008, 03:56 PM
hmm, nešto slutim da znam koji su monitori u pitanju, 3way, soffit mount :D
Da da to su ti... Made in Serbia:) Barem se nadam da su ti
HeatMan
15-09-2008, 04:04 PM
@spider: da imash para da kupish sve sprave koje ti padnu na pamet..
al da ne jedesh po 3-4 dana.. :)
jbg, i ja imam para za pristojan zivot.. od kako sam napravio studio, i pokupovao opremu imam jedan obrok dnevno (sendvich), patike stare 4 godine i dukseve koje vucaram josh od srednje/osnovne.. kad mi je shlic pukao na pantalonama, samo shto se nisam ubio..
zato je bitno chim se neke pare ushtekaju da se kupuje nova oprema.. skoro sam uzeo bass gitaru sad hocu akustaru ozvuchenu.. uskoro cu da prodam vishak opreme da bih kupio ff800 il tc konnekt 48...
al ono shto mi stvarno treba su patike.. i odvojio sam pare za njih, al nidje nema broj 50 1/2, tako da sam i te pare prebacio u kasicu prasicu (namenjenu za opremu).. :)
"da se razumemo
nemojte misliti da se jadam
jer da zelim biti drugchiji
ne bih bio vako jadan.." :)
isto tako treba definisati i low budget opremu..
Pa ja svoj zivot smatram "pristojnim".
Imam pristojan posao (ovaj o kome pricamo), pristojnu kucu, pristojan auto...
Ne moram da brinem za racune, da li cu imati da "obrnem turu" u kafani, ne moram da uzimam novac na zajam. Ziv sam, zdrav, prav...
Nisam bogat, ali to mi nikada i nije bila namera, a sve i da jeste, sa mojim navikama i stavom prema novcu je to nemoguce ostvariti... :)
Ipak, zadovoljan sam i samo neka ne bude gore od ovoga :wink:
HeatMan
15-09-2008, 04:26 PM
odakle si, beshe? :) tj gde ti je prebivalishte..
Reinhardt
15-09-2008, 06:43 PM
ma znao sam ja da nista korisno od ove teme..
iako u potpunosti razumijem i slazem se sa idejom (pokretaca threada) da mladjim ljudima, koji tek krecu u avanturu zvanom produkcija dobro promisle u sto ulaze.
a zasto sam skeptik?
zasto necemo vidjet pravu istinu?
pa neki su ko fol ono bizi, imaju pare, dobro zive, drugima je neugodno priznat da
jedva spajaju kraj sa krajem..
treci sute, jer se boje porezne inspekcije, itd.
istina je da ljudi koji dobro zive od ovog posla ili nisu uopce logirani na forum,
ili se jave jednom u godinu dana
no hard feelings
Cemu sad ovakav nastup? :)
Pa ne misli li valjda neko da cemo sada da napravimo "popis imovine" zato sto je nekom puklo?
Pricamo o nasoj svakodnevnici u okvirima pristojnosti i dobrog ukusa, ja prvi ni od koga ne ocekujem da mi ispostavlja na uvid svoju imovinu ili mesecna primanja, a za razliku od tebe (ocigledno), znam ih podosta koji jesu sa ovoga foruma i jesu "u poslu", tako da tvoja zajedljivost remeti tok rasprave.
Nemoj govoriti u tudje ime, vec se skoncentrisi na ono sto imas da kazes kao "svoje" iskustvo.
Ne znam zasto ovde stalno postoji tendencija da se vodi tudja briga... :banghead:
Arthur
15-09-2008, 07:02 PM
ljudi, besmisleno je, na globalnom nivou muzika je propala grana industrije. Sve pada i svemu pada cena, malobrojni su oni koji opstaju, a i to nije što je bilo.
Reinhardt
15-09-2008, 07:09 PM
ispricavam se svima ako sam nakog uvrijedio svojim stavom..
idekius
15-09-2008, 07:18 PM
treci sute, jer se boje porezne inspekcije, itd.
:rotfl::rotfl::rotfl: Ja se sigurno ne bojim poreske inspekcije :rotfl::rotfl::rotfl:
A cutim, zato sto nemam sta pametno da kazem... sto preporucujem i drugima... ne mora da se prica bas po svaku cenu :wink:
Koliko zaradjujem? Ja kad bih znao, rekao bih! Nekad zaradim dosta vise od onih koji imaju "normalne poslove", a nekad ne zaradim nista, pa gledam u nebo kada ce sledeci posao...
Imovinsko stanje? Pa recimo da zivim normalno.. O.K. gajba, za Srpske standarde pristojan auto, hranim se normalno ( ma da se Oggy i sRce ne bi slozili sa tim) :), dve kutije cigareta dnevno, benzin, klopa, izlasci... itd... znaci kao i svaki drugi prosecan covek u ovoj zemlji.
Ono sto je zajebano je to sto imam 0 dana radnog staza, uplacivanje istog mi se ne uklapa u ekonomiju :) , a najzajebanija stvar je i to sto mislim da je ovo nestabilan posao i sto se ne zna sta ce biti sutra.
Iskreno, kalkulisem i to kako bih mogao doci do nekog normalnog posla van muzike, a kao rezervnu varijantu imam nesto vecu kucu u Niskoj Banji koja se preko leta izdaje turistima, a tamo trenutno gradim i namenski apartman, jer mi to deluje kao stabilnija investicija, da ne bih dosao u situaciju da umerem na ulici, ukoliko se desi da se (ne daj Boze) razbolim i da vise ne mogu da radim ovaj posao.
******EDIT**************************************** ************************************************** ******************
U finansijskom smislu, u muzickom poslu najvise volim muziku za decu, muziku za pozorista, reklamice.. jer se ipak o.k. placa, a najmanje se smaras i najmanje radis.
Mnogi ce se nadrndati, ali, nije isto raditi ozbiljnu pop, rock... pesmu, gde svi izgaraju i trude se, a ne stede bas ni pare, pa su tu zivi instrumenti, ozbiljni pevachi, noci ne spavanja da bi se doslo do rezultata...
Deciji kompozitori i slicni su stipse, koji gledaju samo kako da sto manje plate (a zarade), pa je nivo njihovih radova katastrofa i konkurencija je slaba... Tako da se pesma odradi za jedan dan, uzmes neke pare, ovaj srecan i zadovoljan... malo te ugushi sa hvalisanjem i pricama o njegovim planovima o ne znam ni ja kakvoj karijeri... ali kasnije... za sada... virtual guitarist :)
P.S. Moze li iskrenije od ovoga? :)
spidermusic
15-09-2008, 08:21 PM
Mislim da ne, s obzirom na javnost foruma i neophodnu pristojnost i diskreciju.
spidermusic
15-09-2008, 08:23 PM
Interesuje me da li neko od posla u muzici pored pristojnog zivota za sebe uspeva da takav isti zivot pruzi i svojoj porodici?
Pa kod ovakvog posla porodica prvo trpi jer nisi nikada kod kuce (pa cak i kada radis kod kuce)...
Sto bi se reklo, nije bas "porodican" posao... :)
JA ne radim puno , zaradjujem malo ..... ali zato imam odlicnu spiku za ribe i setam komade koje obicno ne bih mogao :D
Jedem malo , ali je to dobro za liniju ......i imam mnooogooo slobodnih dana ..... eto ( i da , ne vozim pristojan auto .... idem peske .... valjda opet radi linije )
Pozdrav
spidermusic
15-09-2008, 08:38 PM
Pa kod ovakvog posla porodica prvo trpi jer nisi nikada kod kuce (pa cak i kada radis kod kuce)...
Sto bi se reklo, nije bas "porodican" posao... :)
Znaju to moja supruga i maloletni sin odlicno. Mene interesuju tudja iskustva, kako bi me moja porodica bolje razumela.
awacs
15-09-2008, 08:51 PM
Moze li iskrenije od ovoga? :)
Uzeo si mi gomilu reči iz usta, pa mi je glupo da ih ponavljam. Svaka čast.
Muzika je posao, kao i bilo koji drugi. Isplativost svakog posla varira od epohe do epohe, pop muzika danas prosto nije IN, osim kao prateći multimedijalni događaj u okviru modnih revija, reklama, sportskih događaja... Ruku na srce, tu joj je i mesto u današnje vreme :wink: .
Pozdrav,
Vasa
P.S. Možda će Yngwie, Sartiani i Steve V. uskoro da sklope ugovor o sponzorstvu sa Rolex-om (jebeš Omegu), pa da vidimo ko je bolji gitarista. Ili će Cubase, Pro Tools i Ableton da ih preteknu. Jbmlg. U svakom slučaju, Rolex će najviše da se ovajdi :rotfl: :rotfl: :rotfl:
DaBear
15-09-2008, 10:09 PM
dobro..ruku na srce..mogao je ovaj thread otici ozbiljno van granica ...ali nije..samo malo!
moja poenta je bila kazati nekim mladjim narastajima, da vremena nisu ko sto su pre bila - ima mnooogo ljudi koji pokusavaju da se ogrebu o koricu koja im se baci (kad par velikih popapa ostalo!)
da bi neko dostigao nivo da zaradjuje od muzike, mora da ulozi bar 6-8 godina u tu muziku / produkciju / znanje koje bi da naplati.
_ koliko dugo ce to moci da naplacuje?
- koliko ce to moci da naplacuje?
- koliko ce proci vremena dok se oprema ne isplati?
itd itd..
utom stiglo leto trideseto (ili cetrdeseto!!) gde si bio - nigde, sta si radio - nista!!
A vreme se izvuklo....
Biznis je jako surov, nema milosti (pricam ovde, na Zapadu (divljem??)) i treba debela koza da se izdrzi i prezivi sve sto bace na tebe....
cela prica se svede na - sve hoce, voleli bi da plate najmanje ili nista.
A sve na neki fini nacin..da se ne oseti.
Ako se neke pare i zaradjuju, treba da se investiraju u nesto drugo..stan, lokal, kafanu (ali da ne primate ekipu sa Rumskog!!)..
Pa sve face po americi imaju bar po 10 biznisa koji idu pored muzike....sad je i Kenye West otvorio lanac hamburger restorana!! P Diddy vec odavno ima..itd..
a ako oni nemogu da zive samo od muzike...ko moze onda?
awacs
15-09-2008, 11:02 PM
da bi neko dostigao nivo da zaradjuje od muzike, mora da ulozi bar 6-8 godina u tu muziku / produkciju / znanje koje bi da naplati.
_ koliko dugo ce to moci da naplacuje?
- koliko ce to moci da naplacuje?
- koliko ce proci vremena dok se oprema ne isplati?
itd itd..
Upravo tako. Beli Vrač govori istinu. Nema ljuti? na biznis. Biznis ez ju?ual. Biznis sak blad.
Kome se ne dopada muzički biznis, mo?e da promeni polje delovanja. Kome je stalo da ostane u muzičkom biznisu, mora da promeni sebe. Treća mogućnost je da ode na pecanje i razmisli o tome ?ta zapravo ?eli.
idekius
15-09-2008, 11:23 PM
"Sutra cu smisliti savrsen plan,
samo da preguram danasnji dan...."
(Dobrovoljno pevacko drustvo) :rotfl::rotfl::rotfl:
idekius
15-09-2008, 11:26 PM
..stan, lokal, kafanu (ali da ne primate ekipu sa Rumskog!!)..
... jer, postoji mogucnost da te ekipa ubedi u pametan poslovni potez.... recimo da stan prodas i sve pare ulozis u plug-inse :rotfl:
(malo modifikovana prijava gazda Lacky-ja, na temu "Kako povuci najgluplji potez u zivotu") :D
Arthur
16-09-2008, 02:37 AM
rekoh ja, propala industrija. JEdva se zna ko pije ko plaća, nema više jasne hijerarhije. Proći će, čini mi se da je ovo prelazni period, dok se ne restruktira ekonomija muzike. Ko preživi, uzeće lepu poziciju.
LACKY
16-09-2008, 03:01 AM
Ja sam juce zaradio dvais' evra.:da:
Arthur
16-09-2008, 03:15 AM
ja sam mnogo više, al ne smem da kažem kolko. A i nije od muzike, tako da ništa onda. :D
Danny Lou
16-09-2008, 07:53 AM
ma ja super zivim od muzike a jedva cekam platu :D
Meni samo nije jasna jedna stvar .... da li se prica o isplativosti , lepom zivotu ili bogatstvu ????
Naravno da se nema toliko da se bude jako bogat i kupuju studiji od 1000000 evra ... ( cast izuzecima ) ali da li svi pekari i pljeskavicari ubijaju od zarade ??? Pa naravno da ne ....
A koliko ljudi od ovog posla ima prihode koji su u vrednosti od duplog prosecnog dohodka ? ..... manje vise svi koje poznajem ......
Tako da mislim da ko ume , zna i ko se snasao .... moze i te kako lepo da zivi od toga . Ljudi uglavnom kukaju da bi obeshrabrili konkurenciju .
A to sa Kanye West om i ostalima ..... pa Da Bear ..... zivis u Londonu , valjda znas da kad uzmes vece pare , moras da uzmes finansijskog konsultanta da ulozi tvoj novac negde da ne bi placao kapitalnu dobit , poreze i da bi taj novac nesto radio .....
Zato oni predlazu manje rizicne poslove gde ako taj novac jos i zaradjuje ... tim bolje ....
Naravno da ti pevaci cesto ni ne znaju sta je njihovo ( niti ih interesuje ) to rade njihovi savetnici ......
Pozdrav
Arthur
16-09-2008, 02:21 PM
jes vala, ko rihana.
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.