View Full Version : Komora za snimanje vokala
zeleni
10-09-2008, 12:30 PM
Pozdrav svima, posto sam ja ovdje novi prvo sam procitao sve o gradnji studija i nisam nasao ono sto me zanima. Pa ovako:
Znaci imam jednu sobu u kojoj trebam da napravim komoru za snimanje vokala i niceg drugog... Znam da imaju neke specijalne spuzvice i sve to, ali to mi je skupo. Eh ja trazim neko "jeftinije" resenje, npr skoljke od jaja i cuo sam neke PVC ploce. Sad me interesuje kako da to postavim??? i jel to ikako efikasno? moja komora bi bila otprilike 1,5m sa 1,5m. Imam dva zida sad mi trebaju druga dva, a to sam kontao uraditi gipsanim plocama. pa eto pomagajte jer svaka pomoc je dobrodosla.. HVALA
Bila je potpuno identicna tema pre par meseci ..... i zakljucak je bio da ne pravis sobu uopste , jer ces napraviti vise stete nego koristi .....
Pozdrav
Color
10-09-2008, 12:59 PM
Pozdrav svima, posto sam ja ovdje novi prvo sam procitao sve o gradnji studija i nisam nasao ono sto me zanima. Pa ovako:
Znaci imam jednu sobu u kojoj trebam da napravim komoru za snimanje vokala i niceg drugog... Znam da imaju neke specijalne spuzvice i sve to, ali to mi je skupo. Eh ja trazim neko "jeftinije" resenje, npr skoljke od jaja i cuo sam neke PVC ploce. Sad me interesuje kako da to postavim??? i jel to ikako efikasno? moja komora bi bila otprilike 1,5m sa 1,5m. Imam dva zida sad mi trebaju druga dva, a to sam kontao uraditi gipsanim plocama. pa eto pomagajte jer svaka pomoc je dobrodosla.. HVALA
Zeleni,
da li ce ti u toj sobi biti i rezija ili samo komora za snimanje? Sta je sa ostatkom sobe?
Samo nemoj sa kartonima od jaja! To zvuci grozno! Vara uho da je soba zaglusena a zapravo na kraju dobijes jako kantaste snimke. Bjesi od toga.
(usput, znam ljude koji su napravili prostoriju za vjezbanje od kartona od jaja, ali uzeli su rabljene pa se dvije godine nisu mogli rijesiti smrada kokosi iz prostorije! hahaha)
awacs
10-09-2008, 02:28 PM
Bila je potpuno identicna tema pre par meseci ..... i zakljucak je bio da ne pravis sobu uopste , jer ces napraviti vise stete nego koristi
U pravu je Max, ja bih samo dodao da svaki vokal mora ponekad i da diše da bi mogao da pušta glas iz grla. Prostorija 1,5x1,5m :rotfl: . To nije prostorija za vokal, to je mučionica.
I sam si upotrebio izraz "komora". Dobro, "komora" zapravo znači "prostorija", ali ovo što praviš je zapravo gasna komora. Svaki materijal koji iskoristiš za upijanje zvuka će nužno upijati i telesne mirise svih onih koji u njoj budu boravili, pevali, pričali, disali... Pa će ti mirisi vremenom lepo da se mešaju i prave havariju svakom ko treba da uđe u tu komoru. Govorim iz svog iskustva, doduše komora koju sam ja pravio je bila 2,5x3m, ali i ona je bila jaaaako neprijatna za boravak :(.
zeleni
10-09-2008, 02:45 PM
Onda nista... Hvala svima nek ovako mick bude u cosku sobe dok se ne skupi neka lova pa da se ozbiljnije nesto napravi... Ovako bi valjda d?aba bacio pare... hvala jos jednom
awacs
10-09-2008, 04:37 PM
Onda nista... Hvala svima nek ovako mick bude u cosku sobe dok se ne skupi neka lova pa da se ozbiljnije nesto napravi... Ovako bi valjda d?aba bacio pare... hvala jos jednom
To ti je najbolja varijanta. Malo "ogluvi" neki ćo?ak - okači nekakvu debelu naboranu tkaninu na njega, usmeri mikrofon ka toj tkanini, stavi vokalistu između i to ti je to. Naravno, mikrofon bi trebalo da bude sa nekom usmerenom karakteristikom (tj. ne omnidirectional). Svi u sobi slu?ke na u?i, i mirna Bačka 8-).
zeleni
10-09-2008, 05:43 PM
:d:d:d
Ili mozda da probas ovo ili nesto od slicnih proizvoda .... moze malo da pomogne ....
http://www.americanmusical.com/Item--i-SMA-MTG-LIST
Pozdrav
awacs
10-09-2008, 06:28 PM
Ili mozda da probas ovo ili nesto od slicnih proizvoda .... moze malo da pomogne ....
http://www.americanmusical.com/Item--i-SMA-MTG-LIST
Pozdrav
Ovo nije lo?e, mada to mo?e? da izimprovizuje? i sam, ali veoma je va?no da bude ?to manje refleksija iza leđa vokaliste (tj. "u vidokrugu mikrofona").
Mo?e? i da napravi? "tu? kabinu" oko ćo?ka u kome će? snimati vokal (od one iste tkanine koja će ti slu?iti i za "ogluvljavanje" ćo?ka. Tkanina nije lo?a samim tim ?to mo?e da se rokne u ve? ma?inu i opere s vremena na vreme :D . Neka ćebad, pli?ane zavese, ?tagod...
zeleni
10-09-2008, 07:19 PM
ovo je nekakva fina solucija... mozda i ovo probam... a i ova "tus kabina" je dobra... inace imam behringerov C1 mikrofon pa cu ja to pokusati...
Samo sam procito ovaj post.
Ja se slazem sa maxom. Ako nemozes ili ne zelis puno para ulagati.
Komora os malo vise od 2 m? je pre mala, neces biti zadovoljan.
Ova stvar ko mic thing se nisu pokazali dobre. cuje se da se nesto dezava, ali dolazi do izbrisavanje frekvencija.
Pozdrav Denis
Ja bih na tvom mjestu napravio mobilne absorbere sa Mineralnom vunom.
Koje mozes po potrebio primjestati.
pecass
11-09-2008, 10:23 AM
Jel moze malo zabave
http://rumski.com/forum/attachment.php?attachmentid=3848&stc=1&d=1221124976:rotfl: ?
HeatMan
11-09-2008, 02:12 PM
shto da ne:
http://www.voiceovertimes.com/wp-content/uploads/porta-booth.jpg
:D
zeleni
11-09-2008, 03:28 PM
Ja sad imam dosta ideja :D Mada moram priznati da me ovo sa mineralnom vunom bas nesto privlaci jer tako bi mi i trebalo da mogu to pomicat... Hvala Dema...
zeleni
11-09-2008, 03:55 PM
Ovaj "STOFF" kakav je to materijal??? cime da oblozim kad ubacim mineralnu vunu???
Ovaj "STOFF" kakav je to materijal??? cime da oblozim kad ubacim mineralnu vunu???
To moram paziti sta cu ti napisati. jer o tome ima veliki nesuglaznica.
Ja koristim za oblaganje obicno platno mislim nije neki specijalni akusticni material.
Mora da propusta zdrak kada puses kroz njega.
Pozdrav
Denis
zeleni
11-09-2008, 04:51 PM
Ja se nadam da nisam puno dosadan al eto pocetnik, kad ovo napravim kako bi to stavio oko mikrofona? mikrofon mi je u cosku sobe, eh sad jel ide i na zidove i iza mene tj. da napravim kao sobu ili samo iza mene da to stavim???
Ja se nadam da nisam puno dosadan al eto pocetnik, kad ovo napravim kako bi to stavio oko mikrofona? mikrofon mi je u cosku sobe, eh sad jel ide i na zidove i iza mene tj. da napravim kao sobu ili samo iza mene da to stavim???
Svi smo se mi sa tin problemima borili kada smo poceli.
Ja bi na tvom mjestu napravio naj prije obicne absorbere poput ovi
http://www.carookee.com/forum/MikasMietshaus/11/Absorber_Bau.14839842.0.01105.html
a te mobilne absorbere bih postavio onako kako ti se naj vise dopada.
Vjeruj mi da bi ti tio vise napisati.
Ali je tesko na ovaj nacin dati prjedlog koji onda funkcjonira odmah.
neces proci bez experementiranja.
automatski i treniras uho:grin::wink:
zeleni
11-09-2008, 05:26 PM
Ok, i ovo sam sad vido.. moram komsiju uhvatit da mi ovo malo preveda i ovo cu vjerovatno probat... sad ima dosta solucija pa cu vidjeti... to mi treba samo za snimanje vokala pa tako da nije nesto previse zahtjevno a to su demo snimci dok ne nabavim neku lovu pa onda nesto ozbiljnije pokusam napravit... Ovako ono da napravim neki DOBAR DEMO... hvala Denis
pecass
11-09-2008, 09:22 PM
Obzirom da koristis -C1 mozda je bolje od ugla zbog bliskih refleksija u svakom slucaju eksperimentisi a kasnije - Primaacustic ili DIY varijanta sa
Azmafonom:)
Napravi ili kupuj "gobo traps"e.
Ne stavljaj ih u čošak, malo pomeri ka sredini, u čošku se nabiru niske frekvencije...
... sa 4 gobo trapsa okruži mikrofon i osobu koja se dere:)
Ako ne kupiš od realtrapsa proizvode i slično... i želiš napraviti DIY, najbolje je rješenje - gobo trapsi debeli 10-15cm X visoki 120cmX širina 60cm... gustina: od 50kg/m3 nadalje.
zeleni
12-09-2008, 08:51 AM
Ovo ?to si ti meni napisao je za mene "?pansko selo" ja sam početnik i neznam ?ta je "gobo traps" pa ako ti nije tesko to objasni...
Evo: http://www.realtraps.com/products.htm#GOBOTRAPS
eldar31
12-09-2008, 11:21 AM
Samo malo procackaj ovaj podforum, imas sve odgovore koje trazis.
Pogledaj DIy aps. paneli.
Ja sam imao isti problem pa sam kupio primacoustic i zeznuo se, uostalom pogledaj kakve sam ja odgovore dobio na temi "freeport ploce".
awacs
12-09-2008, 11:49 AM
Napravi ili kupuj "gobo traps"e.
Ne stavljaj ih u čo?ak, malo pomeri ka sredini, u čo?ku se nabiru niske frekvencije...
... sa 4 gobo trapsa okru?i mikrofon i osobu koja se dere:)
Naravno, ćo?ak je karastrofa kada je go, čak ne toliko zbog niskih frekvencija koliko zbog bliskih refleksija, faza, itd. Zato sam pre nekoliko postova sugerisao da se zidovi u ćo?ku "ogluve" tako ?to će se okačiti neka jako debela naborana tkanina. Samim tim ćo?ak prestaje da bude ćo?ak (ni tkanina ne mora nu?no da prati ugao zidova), a ?tedi se na dve konstrukcije za panele. Dalje je stvar odluke - mogu paneli (gobosi), mo?e "tu? kabina", svejedno.
Ja zagovaram tu? kabinu iz dva čisto praktična razloga:
1. Tkanina mo?e da se skine i rokne u ve? ma?inu :D
2. Kada ti ne treba komora za vokal, samo razmakne? zavese i ponovo ima? celu sobu :D. Panele, pak, i kada ti ne trebaju mora? negde da odlo?i?, a one konstrukcije sa točkovima ba? umeju da zauzmu kvadraturu. Dosta nepraktično za kućni (sobni) studio.
Takođe, izbegavao bih mineralnu vunu, ne zato ?to nije dobar absorber (naprotiv), nego zbog zdravlja. Jako ju je te?ko izolovati tako da se ne rasipa po prostoru. Ona sugestija koju je dao Dema0206 je dosta rizična - ako je oblo?i? nečim ?to je propustljivo, eto tebi minerala po celoj sobi. Nezdrava situacija za du?i boravak.
Samo se ne zaleći, saberi pro et contra, pa vidi krajnji rezultat :wink:.
Kamena vuna nije otrovna! Ni staklena nije. Kamena je pravljena od kamena, ne od strihnina!
Za pojest opet nije, kao ni zavesa!
Veoma lepo se mo?e prekriti sa tkaninom.
Zavesa uop?te nije dovoljno dobro re?enje.
Refleksije su najmanji problem ako nema nizkih frekvencija, a po?to ih ima; miči se od ugla, nijedna tkanina ti neče pomoči.
zeleni
12-09-2008, 03:59 PM
Od čega se prave ovi "gobo trapsi"??? koji materijal i sta sve ide unutra??? ja imam ovdje dosta prijedloga a moram odabrat neki pravo dobar:confused:, a ova tus kabina?? koji bi materijal uzeo za to.. ima li neki za preporuciti???:wink:
shigumicu
12-09-2008, 04:28 PM
Ma sta ce ti gluve sobe, apsorberi i ostala sranja. Kupi si lepo shure SM58 i da te bog vidi, mozes i u tunelu snimati dok voz prolazi. :D
zeleni
12-09-2008, 04:57 PM
Jedva brate i ovaj kupio... Da sam htjeo pitat koji mick da kupim, pitao bi :D Pozdrav!!!
Reinhardt
12-09-2008, 06:25 PM
Ma sta ce ti gluve sobe, apsorberi i ostala sranja. Kupi si lepo shure SM58 i da te bog vidi, mozes i u tunelu snimati dok voz prolazi. :D
koliko god zvuci napadno, prilicno istinito, sm57/58 kick ass!
zeleni
12-09-2008, 06:42 PM
Gdje ste bili prije??? Nisam ni znao da ovakav forum postoji.. Kupio bi ja bolji siguran sam u to.. al ajd na gre?kama se uči, pa i ja sam naučio sva?ta ne?to:D i dalje ucim:D
Nema nadomjestaka za akustiku. Ne mo?e? sve da snimi? na 57/58... ni ba? svi vokali se ne stapaju lepo u mixu snimljenim samo tim i sličnim mikrofonima.
Ima neki razlog da tko ?eli da postigne korak ili dva (ili tri) napred je da ulo?i u koliko se da učinkovitu akustiku prostora.
U gobo trapse mo?e? da natrpa? kamenu, staklenu, azmafon, ?to god ti je volja od preporučenih/ preverenih izolacijskih materijala.
Tu? kabina je prva pomoč, pa mo?e? i da pored te?kih zavjesa jastuke navuče?, pa neče biti jednako kao kad je uređena akustika.
shigumicu
12-09-2008, 11:26 PM
Nema nadomjestaka za akustiku. Ne mo?e? sve da snimi? na 57/58... ni ba? svi vokali se ne stapaju lepo u mixu snimljenim samo tim i sličnim mikrofonima.
Ma ja sam se malo salio.:wink: Naravno da za imalo ozbiljniji snimak treba imati neki kondenzatorski mic. i gluvu sobu, ali ako gluvu sobu ne odradis kako treba dzaba ti taj mic kada treba da strahujes da li on kupi i nesto sto ne treba. Moj drugar je snimao glas upravo tako u improvizovanoj kabini i kada je malo iskompresovao snimak lepo je mogao cuti komsiskog psa kako laje, pa cak i kuler sa kompa :grin: . Tako da je nekad zaista bolje koristiti dinamicki mikrofon (ovo naravno vazi za amaterske uslove).
awacs
12-09-2008, 11:38 PM
Kamena vuna nije otrovna! Ni staklena nije. Kamena je pravljena od kamena, ne od strihnina!
Za pojest opet nije, kao ni zavesa!
Veoma lepo se može prekriti sa tkaninom.
Zavesa uopšte nije dovoljno dobro rešenje.
Refleksije su najmanji problem ako nema nizkih frekvencija, a pošto ih ima; miči se od ugla, nijedna tkanina ti neče pomoči.
Ja ni ne rekoh da je otrovna, ne znam otkud ti to? Problem sa mineralnim vunama je što sadrže mikročestice kvarcnog kamena i stakla (što bi rekao prost narod - prašinu) koje nije baš uputno držati u platnu koje propušta vazduh kada se duva kroz njega. A propusnost svakog platna je dvosmerna... To sam hteo da kažem, pa sam i rekao, imajući u vidu da se pri pevanju (ili čitanju teksta, svejedno) vazduh (pa samim tim i prašina) udiše dublje nego pri normalnom disanju. Možda grešim, ali tako ja to vidim. I opet ću pomenuti omražene zavese - one mogu u veš mašinu, pa bar neko vreme neće biti prašnjave, a mineralna vuna bogami jok.
Ali mislim da je cela ova priča daleko od prave teme. Zeleni je lepo napisao koji mikrofon poseduje (cca 40€, koliko shvatam) i hteo bi da sebi napravi uslove da snimi dobar demo. Po meni, to su jedine dve važne činjenice u ovoj temi, sve drugo je... hm... overkill, jel' se tako kaže?
Ma, jebale me zavese i tuš kabina, naravno, ali to je sasvim dovoljno za demo snimak koji se snima putem Behringera C1 (pa i za nekoliko takvih demo snimaka).
Tuš kabina je prva pomoč, pa možeš i da pored težkih zavjesa jastuke navučeš, pa neče biti jednako kao kad je uređena akustika.
Upravo tako, i Behringer C1 je prva pomoć, o tome se i radi. Ključna reč je "kompatibilnost". Kompatibilnost potreba i resursa, kompatibilnost finansijskog ulaganja u mikrofon i njegovo okruženje, kompatibilnost budžeta i projektovanog rezultata...
@zeleni:
Zavese - mogu da budu neki stari ćebići, plišane zavese, štagod. Samo je važno da ih bude dovoljno da pri kačenju mogu da se naboraju što više. U slučaju DIY tuš kabine ključ je u količini nabora. Svi će ti se smejati kada vide u čemu snimaš demo, ali nema veze. Važno je da ti demo snimci posluže za nalaženje sponzora za pravo snimanje :D.
Od čega se prave ovi "gobo trapsi"??? koji materijal i sta sve ide unutra??? ja imam ovdje dosta prijedloga a moram odabrat neki pravo dobar:confused:, a ova tus kabina?? koji bi materijal uzeo za to.. ima li neki za preporuciti???:wink:
Hallo
cornertraps ili te kutne varijante mozes isto napraviti sa staklenom vunom.
Ako te to zanima javi mi.
Ja bi na tvom mjestu napravio naj prije te mobile absorbere. i sa njima malo radio dok ne dobijes neki feling za tu materiju.
Garantiram ti bit ces zarazen:banghead::)
I trazi ces bolje.
Ali kreni i vidi kakav ces dobiti rezultat.
Jer mi ti mozemo do zore pisati. U tom trenutku kada nesto napravis. Bilo sta imat ces sto pitanja. I mocices konkretizirati pitanja.
A to ce ti doprinjeti vise nego da te sada bombardiramo sa rjesenjima. Koje ne razumjes.(Nemislim negativno)
Odluce se za jednu varijantu i napravi nesto.
To ti je moj savjet.
Ako ti sta treba prevesti iz njemackog javi mi se.
Poz.
Denis:rotfl:
zeleni
13-09-2008, 07:32 AM
Hvala svima koji su mi pomogli, ja cu se odluciti za jedno re?enje i onda cu traziti pomoc dalje:D Pozdrav SVIMA!!!
zeleni
14-11-2008, 02:25 PM
Moze li mi ko objasniti jel ima puno razlike izmedju presovane i nepresovane kamene vune??? Ja sam ovdje nasao kamenu vunu od 10cm al nije presovana... presovanu imaju samo od 5cm. Sad me interesuje razlika... Hvala svima
alfom
14-11-2008, 03:20 PM
To što si našao je građevinski materijal. Nepresovana je za termoizolacije i grube brane od neželjene buke (npr. u 'lažnim' stropovima, ispod krovova, za termoizolacije cjevovoda u različitim zaštitnim plaštevima, i sl.), a presovana je za termoizolacije podova, fasada (ispod plivajućih podova, termoizolacije fasada sa posebnim potkonstrukcijama za nošenje sve te skalamerije, i sl.), te kao negoriva brana u protivpožarnoj zaštiti.
To nije nekadašnji (možda se i sada pravi) azmafon kojeg je bilvaktile CER Čačak ugrađivao u zvučno izolirane komandne kabine po različitim pogonima u industriji. Prema termoizolacionim svojstvima (teorijski) nepresovana i presovana nemaju neku bitnu razliku kada je riječ o debljini.
O podacima za apsorpciju zvučnih talasa građevinske kamene vune nemam podatke. Nešto ti ne bi ni pomogli, jer se daju zavisno od zvučnog spektra i jačine zvučnih talasa za direktan udar zvuka u vunu (pod uglom od 90o). Azmafon, ako se pravi, sigurno ima detaljnije podatke. Ali, mani podatke. Najbolji su podaci da saznaš : da li je neko koristio taj materijal za studio, kako ga je koristio i kakvi su rezultati.
zeleni
14-11-2008, 03:53 PM
Ok... je li itko koristio kamenu vunu Tervol od 10 cm (nepresovani) u svome kucnom studiju... Treba mi da njime okruzim mikrofon i pjevaca.... Tj da ih izolujem od buke kompa i ostalih smetala...
alfom
14-11-2008, 04:26 PM
Ja nisam :grin::D
alfom
14-11-2008, 04:36 PM
http://www.rumski.com/forum/showthread.php?p=192039#post192039
Zeleni, prošećkaj malo sam Rumskim 8-) ponekad!
zeleni
14-11-2008, 05:15 PM
Procitao sam ovo:D al ne pise je li ili nije presovana a nevidjeh ovu gustocu.. Ali otici cu da se raspitam biti cu im malo dosadan:D najzanimljivije mi je sto je presovana od 5cm duplo skuplja od te nepresovane 10... pa sam zbunjen posve:confused: neznam sta da kupim... ajd hvala na strpljenu i razumijevanju
Da, pitaj ih koliko je gusta.
Ili si mo?da video nekakvu oznaku DP3, DP5, DP8 (30, 50 i 80kg/m3).
Ja koristim 80 i 130kg/m3.
Ako če? imati stvarno debele absorbere recimo preko 25, 30cm, mo?e? da da? la?u ako ima? proračunsku rupu:)
zeleni
14-11-2008, 05:29 PM
Ja sam mislio da ih pravim od 10cm, jer kontam da je dovoljno??? otici cu u ponedeljak da vidim to... znaci ako je gustina 50 80 ili 120 nema veze jeli presovana ili ne??? Hvala pozdrav za sve!!!
E onda čemo priču obrniti jo? na to:wink:
Ima tu ne?to... po naruđbi... ali ne znam da li je za javnost.
Mislim da misliju kod tvog primjera sa pojmom "kompresovana" koliko je gusta/ te?ka. A ne jo? jedna stvar koja je jo? moguča...
zeleni
14-11-2008, 05:52 PM
Pa ako nije za javnost moze li na PM??? ako moze... HVALA
zeleni
14-11-2008, 05:55 PM
A i ako nemoze opet HVALA od tebe i ostalih sam naucio dosta:D treba i to cijeniti:wink:
Ne, ne nije tajna. Samo nisam htio da nešto brbljam šta nije stvar te teme.
Ali priča nije tako kratka... pa mogla bi biti tajna... neka ostane među nama:D
Jedan programer je ugotovio u toj firmi (od kolege otac), da ako kompresira po nekom priređenom varijantom (nema veze sa gustočom, može da bude takva i do 160kg/m3...) da su vlakna neslomljena, te može da se pažljivije i točnije jednakomerno polagaju vlakna tokom proizvodnog procesa...
(zbog specifike proizvodnog procesa staklene vune, ona nema tih problema pa i staklena vlakna su elastičnija, što je bolje za apsorbciju. Ali staklena vuna...)
Tako ima jednak materijal i manji gas flow resistivity kod iste gustoče.
To je bolje za niže frekvencije jer jedni akustičari kažu, da ako imaš težku vunu onda je ne upotrebljavaj za debele apsorbere (recimo više od 25cm, od oka i noge:)), jer dublji je, kada prodira zvuk dublje i dublje može i da počne reflektirati neke frekvencije...
Zato jedna strana akustičara predlažu da ako ideš na debele apsorbere neka budu iz manje gustoče (60, 50 i niže ako su stvarno debeli).
A istina je u sredini, moje osobno mišljenje (da me opet ne napadnu "johsayerci":D )
(btw: sam blok guste vune je u biti i neke vrste pasivna membrana.)
... No i ako imaš takav gust materijal sa boljom propustnostjo vazduha možeš da pridobiješ na boljim apsorbcijskim sposobnostima kod nižih frekvencija.
Više o tom akustičnom ratu možeš da prečitaš na gearslutzu, john sayer forumu, studiotips,... i jeste posvuda su u igri isti ljudi, ponekad sa drugim nickovima...
A softwer kojeg je jedan tip napravio prema nekim matematičkim modelima http://www.whealy.com/acoustics/Porous.html čak i potvrđuje te zagovornike "lakše je bolje".
Recimo da idu tako daleko:
<TABLE cellSpacing=0 cellPadding=6 width="100%" border=0><TBODY><TR><TD class=alt2 style="BORDER-RIGHT: 1px inset; BORDER-TOP: 1px inset; BORDER-LEFT: 1px inset; BORDER-BOTTOM: 1px inset">Originally Posted by NLP http://www.gearslutz.com/board/images/buttons/viewpost.gif (http://www.gearslutz.com/board/bass-traps-acoustic-panels-foam-etc/177600-could-someone-help-out-interpreting-materials-gas-flow-properties.html#post1898781)
So, just air without mineral wool is even betterhttp://www.gearslutz.com/board/images/smilies/good/hippy.gif
</TD></TR></TBODY></TABLE>50 m air with just a cloth over it could be an interesting test and should be amazingly good indeed according to the ZORBA software. http://www.gearslutz.com/board/images/smilies/winknudge.gif
Or, to put it even more to an extreme, use a tent outside. I have heard this is not a bad alternative for some projects.
Actually 'heavier is always better' is not true but 'lighter is always better' is also not true. What should be true is this: For every given absorber thickness and air gap combination there is an optimal flow resistance.
http://www.gearslutz.com/board/bass-traps-acoustic-panels-foam-etc/177600-could-someone-help-out-interpreting-materials-gas-flow-properties.html
Taj je još okej i dobro razmišlja, jedni su poprilični extremisti i neče da koriste ni 50kilogramsku vunu nego 15-30kg/m3 i to za dosta tanke apsorbere - ispod 20cm.
Isti nick name je čista slučajnost:D
Pa da ne mislite da je akustika tako dosadna.
Zato kažem istina je u sredini.
zeleni
15-11-2008, 07:17 AM
Svasta oni predlazu:D :shock::shock::shock:
zeleni
15-11-2008, 09:44 PM
Moglo bi ovako, a moze i ovako... Da stavim bez vune moze biti bolje, ali moze biti bolje i sa vunom:) malo ko zbunjujuce:banghead::banghead::banghead::banghead: cijeli dan kontam sta sad... i odlucio sam, napravit cu nekoliko apsorbera pa okruzit mick sa njima pa cemo vidjeti sta ce da bude... Sta cu dobiti od svega toga:D:D:D
Da a sad stvarno, svakako ne možeš ozbiljno raditi bez akustičkog tretmana.
Nabavi dosta kamene vune ili pamučne ili... i napravi kako je treba.
Svakako pročitaj cijeli thread još jednom pa svakako i stickye!
zeleni
15-11-2008, 09:51 PM
Hocu hocu, skonto sam dok neprobam necu nista znati:D
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.