View Full Version : Normalize,noise reduction sinonim?
Marki?a
08-09-2008, 04:39 PM
Bok ljudi.
Ovak, radim u Ableton Live-u. Kada snimam elek. gitaru javlja mi se ?um, brum, krčanje. Nisam ziher da li je do git ili pojacala, nebitno. Zelim da to nestane. Trazio sam nesto tipa noise red. ili normalize al nema nista n slicno. Dal postoji neka ocita fora ili jednostavno "prpat" po equilaizerima i namjestit neku freq..?
Nekad davno sam cuo neku foru tipa usnimit u drugi kanak samo taj ?um, pa ga onda dodat tj oduzet u glavnom.:confused::confused::confused:
Pa na to foru i radi Noise Reduction, ja bi ti savjetovao da probas rijesit taj shum radije prije neg ga snimis, noise reduction zna stvoriti poprilicno umjetni sound.
alfom
08-09-2008, 04:51 PM
Nađi uzroke i otkloni ih!
Sve drugo je nepozeljno i batali takve postupke.
Posudi, promjeni samo za probu, drugu gitaru, pojacalo (ako sumnjas u njih), a najprije provjeri kablove, kontakte, potove, ...
Ne poznajem Abletone, ali ako na kanal na koji snima? stavlja? odmah ne?to kod samog snimanja, mo?da provjeri i latenciju.
O tome će ti vjerovatno vi?e napisati foruma?i - profi snimatelji, kojih ovdje ima podosta.
PoZzzz.
awacs
08-09-2008, 05:05 PM
Bok ljudi.
Ovak, radim u Ableton Live-u. Kada snimam elek. gitaru javlja mi se šum, brum, krčanje. Nisam ziher da li je do git ili pojacala, nebitno. Zelim da to nestane. Trazio sam nesto tipa noise red. ili normalize al nema nista n slicno. Dal postoji neka ocita fora ili jednostavno "prpat" po equilaizerima i namjestit neku freq..?
Nekad davno sam cuo neku foru tipa usnimit u drugi kanak samo taj šum, pa ga onda dodat tj oduzet u glavnom.:confused::confused::confused:
Čuj, BITNO je od čega nastaje. Ako imaš gitaru sa single coil magnetima ili koristiš prekidače koji "dele humbuckere napola", kreći se po sobi, menjaj položaj instrumenta u odnosu na pojačalo, zvučnike, pa vidi gde najmanje "šušti, bruji i krči". I definiši, brate, problem: da li šušti (kaže ssssss), bruji (kaže uuuuuu), zuji (kaže zzzzzz) ili krči (kaže krc, krc, krc). Mislim, nije to baš isto, jel' da, i samim tim ne moraju uzroci da budu isti) :wink:.
Summa summarum: reši problem pre snimanja, kao što je već rečeno.
Pozdrav
P.S. Normalize nema nikakve veze sa onim što tebi treba.
P.P.S. Noise reduction se u principu koristi kada raspolažeš snimkom koji nije mogao da bude bolji nego što jeste. U tvom slučaju, siguran sam da može bolje.
Arthur
08-09-2008, 05:24 PM
ja sam uspešno skidao brum sa aktivne akustične gitare sa Z-noise od Wavesa. Nisam primetio ništa od negativnih posledica.
awacs
08-09-2008, 06:00 PM
ja sam uspe?no skidao brum sa aktivne akustične gitare sa Z-noise od Wavesa. Nisam primetio ni?ta od negativnih posledica.
Ma u pravu si ti (donekle). Meni samo nije jasno za?to bi neko trebalo da pribegava NR-u, ako je moguće snimiti signal bez bruma? Nije li lak?e re?iti problem u startu, umesto svaki put posle snimanja prolaziti kroz proceduru uzorkovanja bruma...
vasko
08-09-2008, 07:05 PM
neka proba malo bufer da poveca
Reinhardt
09-09-2008, 01:44 AM
Zelim da to nestane.
Za iole bolji snimak trebat ces i malo, strpljivosti, koncentracije..
:wink:
btw, dobrodosao na forum!
Arthur
09-09-2008, 05:09 AM
neka proba malo bufer da poveca
uvešću kategoriju "ban zbog lupetanja". Kakve veze ima broom sa bufferom, da mi je majke ti znati??
@awacs
jes, al ponekad studijski taximetar neumorno kuca, što mi ne ostavlja mogućnost da na sred termina uzmem da nabijam novu sondu za uzemljenje u zemlju :D
Reinhardt
09-09-2008, 02:23 PM
taximetar kuca.. ali to ide na tvoju ruku:)
kazes musteriji da ima jaaako lose uzemljenu gitaru, da treba posebno uzemljenje:D
pa stanes kopati po podu..
..a vrijeme ide8-) 8-)
Arthur
09-09-2008, 09:21 PM
ih, pa ne bih mogao mirno spavati :D
awacs
10-09-2008, 10:49 AM
uve?ću kategoriju "ban zbog lupetanja". Kakve veze ima broom sa bufferom, da mi je majke ti znati??
@awacs
jes, al ponekad studijski taximetar neumorno kuca, ?to mi ne ostavlja mogućnost da na sred termina uzmem da nabijam novu sondu za uzemljenje u zemlju :D
Potpuno tačno, samo sam ja shvatio da Marki?a snima sam sebe kod kuće (mo?da sam lo?e shvatio), pa da se isplati da re?i problem u startu. Po?to su ti problemi kod tebe povremeni, a kod njega stalni :wink:.
yanprawda
20-09-2008, 09:16 AM
ucini sto ti kazu ljudi, nadji uzroke i ukloni ih, sve ostalo ti je polovicno rjesenje tj. tek kad uklonis glavninu problema mozes jos malo popravit sa ostalim trikovima...
daj poblize sto si i kako prikljucio. koristis DI-box, mikrofon? jesi li postavio snimanje mono kanala u traku? kakav ti je kabel? provjeri kakav je sum sa drugom gitarom, pojacalom...
Prvi put se javljam, poprilican sam amater u svemu ovome tako da nemojte me odma na noz sa mojim resenjem... :)
Imao sam slican problem prilikom jednog snimanja, mrzilo me da trazim dal se gubi masa i gde se gubi i koji djavo se desava. Uzeo sam jedan stari kabel, tutnuo ga u zid a zicu sa masom sam spojio jedan deo na metalni deo gitare (pozadi) a drugi oko moje desne ruke. Naravno ostala dva kabla sam prethodno iseko da se ne bih pretvorio u svetlecu reklamu :)
Grub nacin ali je dobro posluzio kao quick fix.
awacs
13-10-2008, 08:46 PM
Prvi put se javljam, poprilican sam amater u svemu ovome tako da nemojte me odma na noz sa mojim resenjem... :)
Imao sam slican problem prilikom jednog snimanja, mrzilo me da trazim dal se gubi masa i gde se gubi i koji djavo se desava. Uzeo sam jedan stari kabel, tutnuo ga u zid a zicu sa masom sam spojio jedan deo na metalni deo gitare (pozadi) a drugi oko moje desne ruke. Naravno ostala dva kabla sam prethodno iseko da se ne bih pretvorio u svetlecu reklamu :)
Grub nacin ali je dobro posluzio kao quick fix.
Pa ti si dokazao da analitički um zaista postoji. Nemoj slučajno da pomisli? da sam sarkastičan/ironičan/?tagod. Mnogi threadovi na ovom forumu postoje prosto zato ?to ljudi koji ih započinju ne ?ele da analiziraju problem. Svaka čast - ukapirao si gde je frka i re?io stvar. Dodu?e, dobio bi isti rezultat povezujući ?icu sa vodovodom ili radijatorom, ali smisao je isti.
Pozdrav,
Vasa
au covece sta se ovo desava...:confused: :D
kejkz
13-10-2008, 09:37 PM
vrbopuc nije, izgleda je neka epidemija
awacs
13-10-2008, 09:40 PM
au covece sta se ovo desava...:confused: :D
Na ?ta konkretno misli?? Čovek je zaista re?io problem na jedan od mogućih načina.
ma ja samo tetki lekove da odnesem :da: :D
ajd' sad ozbiljnije... covek jeste resio problem ali... usteko se u struju jbt... mislim, jeste isekao druga dva kabla ali... ajd' nema veze... sorry za o.t.
Pozz
Pa dobro da je istjerao logiku do kraja, da nije bio bi:taz:
awacs
13-10-2008, 10:19 PM
ajd' sad ozbiljnije... covek jeste resio problem ali... usteko se u struju jbt... mislim, jeste isekao druga dva kabla ali... ajd' nema veze... sorry za o.t.
Pozz
Ma, uzemljio se kako mu je bilo zgodno. I nije se u?tekao u struju, u?tekao se u zemlju. To je smisao. To znači da je razmi?ljao. A to je pak retka stvar na ovoj planeti.
Pozz
Ma, uzemljio se kako mu je bilo zgodno. I nije se u?tekao u struju, u?tekao se u zemlju. To je smisao. To znači da je razmi?ljao. A to je pak retka stvar na ovoj planeti.
Pozz
"Uzeo sam jedan stari kabel, tutnuo ga u zid a zicu sa masom sam spojio jedan deo na metalni deo gitare (pozadi) a drugi oko moje desne ruke. Naravno ostala dva kabla sam prethodno iseko da se ne bih pretvorio u svetlecu reklamu :)"
... znaci covek se ustekao u struju samo sto je zicu od faze isekao da ne bi svetleo u noci:da: ... ok, covek se dosetio ali... ima toliko bezazlenijih nacina...
Pozz
awacs
13-10-2008, 10:43 PM
... znaci covek se ustekao u struju samo sto je zicu od faze isekao da ne bi svetleo u noci:da: ... ok, covek se dosetio ali... ima toliko bezazlenijih nacina
Pa čovek se nije u?tekao u struju, po?to struje nema bez faze. Aj' da ne trujemo bez veze.
Pozdrav
psionic
15-10-2008, 07:35 PM
Da, slazem se sa awacsom. Vrlo cesto je u upotrebi 'nulovan' sistem sto znaci da su nula i uzemljenje jedno isto. Znaci ako uzme nulu u ruke, isto je kao da je uhvatio uzemljenje. Ali u suprotnom, moze da se desi da ima napona izmedju nule i uzemljenja, tako da - bolje je ne petljati se na taj nacin.
Danny Lou
15-10-2008, 09:46 PM
Bok ljudi.
Ovak, radim u Ableton Live-u.
kolika im je plata? :D
Nisam ziher da li je do git ili pojacala, nebitno.
valjda je veoma bitno... kablovi valjda... toga se svakako treba rijesiti a ako skidas prevelik brum ili shum zaista dolazi do gubitka cak i sa dobrim alatima poput izotope rx...
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.