PDA

View Full Version : ukazanje starooog bell miksera, pomoc dobrodosla...

xcirey
08-09-2008, 01:47 AM
olaaa....
drugovi i drugarice, desilo mi se nesto jako zanimljivo danas, odem ja jutros na izlet sa nekom ekipom, i ajde de da sad ne duzim, kad smo se vracali kucama, odbacim druga do garaze da ostavi rostilj, i kaze on meni: ajde posto znam da ti to nesto prckas oko tih razglasa i opreme, ajd udji u garazu imam neku skalameriju pa da vidim moze li se to nesto prodat, i ajd reko da vidim sta je,
udjem unutra, kad tamo stoji naslonjen mikser od dva metra ?????:shock::confused::shock::shock::D
ja se priblizim , kad ono "bell" iz ko zna koje godine.....:rolleyes:
elem neise, ne mogu da ga nadjem na netu nikako, ali neda mi djavo mira, moram to ispitati......
uglavnom mikser ima 24 ch( send ,return,insert,line-na xlr i mic ulaz na xlr,)
svaki kanal je modul sam za sebe , znaci svoj preamp, ima odlicno podjeljenu eq sekciju( low cut 80 i 125 hz, low+q,low mid+q,himid+q,hi+q, okretanje faze po kanalu,):wink:
ima 12 grupa( svaka grupa, svoj eq, insert, panoramu,.... i svaka je u zasebnom modulu)
master sekcija je takodjer u dva odvojena modula....
i sto je pravo cudno ima samo 3 auxa
svaka grupa ima svoj vu metar, master takodjer, i koliko sam uspio vidjeti i svaki kanal........
ima talkback.....
sa zadnje strane ima petopolni konektor za napajanje, (pretpostavljam da je to onaj sistem +48,-48, +/- 12 ili 16, nisam siguran sad....)
faderi su skroz ok, koliko vidjeh 100 mm, potenciometri su odlicni, prekidaci u super stanju.....
jedini bed je sto doticni vlasnik garaze u kojem je mikser , nema pojma gdje je napajanje od njega niti kako ono izgleda a pretpostavljam ni za sto sluzi heheh......:(
mikser nije ukraden nego ga je on spasio od bacanja u smece, kada se jedno
pozoriste renoviralo....:banghead:.( u bih, gdje bas majstori , moleri,i rukovodioci nisu upoznati sa tim nekim skalamerijama sa puno nekih hakenpuca....):cry:
uglavnom on mi rece da mikser tu stoji skoro 4 godine ( znaci nije paljen, sto bas i nije ohrabrujuci podatak)
i mene sad interesuje, da li je iko ikad imao prilike da se susretne sa ovakvim mikserom i da li je radio na njemu, ili zna neki link kako doci do bilo kakve informacije na netu ili gdje god o tom asortimanu bell-a od prije 20-tak godina.....
p.s. isplati li se staru mrcinu reparirati i uloziti pare u to.......
stara gardo,pogotovo ocekujem Vase odgovore .....
lijep pozdrav

dvuckovic
08-09-2008, 02:11 AM
Daj neke slike...

DaBear
08-09-2008, 06:06 AM
Bila je stara Engleska kompanija BEL (jedno L!) koja je pravila digital delays i jos neke audio spravice...(rade i dans, jso uvek!)

Pogledacu ja po mojim starim casopisima iz ranih 80-ih....(da, da imam ih sve - u perfektnom stanju!!!):ups:

dadson
08-09-2008, 08:16 AM
Pokusaj na sljedecoj adresi: http://www.bell-audio.de/, oni su radili (i rade) mixere.

xcirey
09-09-2008, 12:05 AM
ma gledao sam taj bell audio, to su njemci, i vidim da je pokusaj neke kopije dynacorda i nije to to,
a nadjoh neku stranicu korejsku, kao i oni se zovu bell + world of sound tako nesto, ali i to je plastika sve, i sve je na korejskom jeziku osim ovo world of sound, a posto sam korejski imao kao dodatni cas u obdanistu, pa sam malo zahrdjo...hehehhehe......
@dabear , gledam i tu bel stranicu i vidim da imaju zanimljive sprave i procesore, i da su specijalizovani za broadcast, mada evo gledam i specifikacije opreme, i nekako mi ima logike da je to mozda neki pra proizvod te kompanije (ali ubjedjen sam da je tamo bilo dva L, majku mu......)valjda po ozbiljnosti i proizvodima....
ali jos nista konkretno ne znam....
nego, nazvah danas i narucih slike miksera tako da ce biti to za jedno dva tri dana pa cu okacit, ali svakako meni neda djavo mira , i dofurat cu ja taj mikser kod sebe, prespojit napajanje i uvaliti neki stabilizator, pa da ga kresnem, i vidim sta se tu desava.jedino kontam da bi potencijalni problem mogao nastati kod kondenzatora i elektrolita, jer ako se nije palio mixer 4 godine, onda se to sve sasusilo.....
Sve bi ja to zaboravio,i ne bih se uopste trudio, ali me kopka taj serijski broj koji je rucno napisan nazad , i nekako mi nema logike da je neko prije 15-20 godina, pisao rucno serijski broj (koji je made in england,) na neku bezveze spravu......
u sljedecoj epizodi stizu i slike!!!hehehe
do sljedeceg javljanja pozdravljam vas,

Color
09-09-2008, 07:15 AM
......ali me kopka taj serijski broj koji je rucno napisan nazad , i nekako mi nema logike da je neko prije 15-20 godina, pisao rucno serijski broj (koji je made in england,) na neku bezveze spravu......

hehehe....ma taj serijski broj je garant rukom napisao domar u pozoristu kad su pravili popis opreme....:D

xcirey
24-09-2008, 09:40 PM
evo ga napokon slicice ovog mixera....
drug koji je slikao nije bas uslikao kako treba ne vide se detalji, ali ako je ko imao prilike da se susrece sa ovim znat ce i ovako o ceu se radi.....
@dabear : ipak je bel, sa jednim l, hehehe jer nakon onog linka koji ste mi poslali, i kad sam procitao specifikacije njihove opreme koju sada proizvode....bilo mi je odmah jasno da se radi o tome.....
uglavnom , pogledajte, i nagovarajte/odgovarajte me....hehhehe
lijep pozdrav

xcirey
25-09-2008, 01:03 AM
stara gardoooooo ........imate li kakvijeh komentara......
hehheheh

xcirey
27-09-2008, 02:08 AM
iko ista????
dajte, pa mora da neko zna nesto o ovome.....
boggy, dabear......pomagajte......hehhee
pozzz

dvuckovic
27-09-2008, 03:41 AM
Pa, ako smijem da se ukljucim...Bel nikad i nije bio neka high end firma. Koliko si mislio da ulozis novca u restauraciju ovog miksera, i koja su ti uopste ocekivanja u vezi njega?

Mislim da je najpametnije, posto vec ne mozes da nabavis nikakvu dokumentaciju, da povedes sa sobom nekog dobrog tehnicara koji bi procijenio stanje i dao ti neke smjernice oko troskova popravke.

DaBear
27-09-2008, 08:20 AM
Definitivno Engleski mixer!! Garant...secam se da sam ga vidjao po nekim Home Recording Magazinima ranih 80-ih...pre nego dodjoh u Englesku....
nacicemo ga!

Tiki the Boyler
27-09-2008, 10:30 AM
Samo koliko vidim on ima 4-pojasni EQ, sa parametrikom u dva srednja. Nigdje Q. Sve zavisi u kakavom je stanju... Dobro se informiši oko cijena restauracije da ne ispadne skuplja pita no tepsija!

xcirey
28-09-2008, 09:26 PM
hej hej...zahuktalo se.. to volim heheheh....
pa dogovorio sam sa frendom koji je pravi maher za elektroniku da cemo ga otvoriti i osposobiti za paljenje( napraviti napajanje i rijesiti neke trafoe koje predpostavljam da su krepali) eh onda kad kresnemo mrcinu , slijedi ispitivanje kanal po kanal i neko mjerenje i snimanje....... da vidimo sta je dotrajalo i koliku iskoristivost ima mikser......
@tiki nadam se da cu tako skontat koliko ce biti trosak reparacije....
ja polazem veliku nadu u preamp..... makar dva kanala.....nadam se da se radi o necem dobrom.....ali sa druge strane, bojim se da bi moglo biti puno ?uma u cijeloj prici.....vidjet cemo......
@dvuckovic ocekivanja u mikser....hmmmm....pa poprilicno velika, jer poucen iskustvom , vjerujem u sve sto ima zaseban modul po kanalu......heheheh
i nije made in p.r.c. .....hehhee ma da na sve sam spreman.....
@ dabear cekam vas odgovor ko ozeblo sunce hehehehhe

@ svi pa ako i ne bude neke fajde od miksera( od onoga za sto meni treba), valjda cu ga uspjet prodat nekoj maloj radio stanici pa makar da mozemo neko malo janje okrenut na raznju, i po jednu pivu ..hehehheheh

veliki pozdrav ekipi.....
p.s.
ko god ima sta da doda na temu ( il mixera il janjeta) samo izvol`te......

dvuckovic
28-09-2008, 09:51 PM
@dvuckovic ocekivanja u mikser....hmmmm....pa poprilicno velika, jer poucen iskustvom , vjerujem u sve sto ima zaseban modul po kanalu......heheheh
i nije made in p.r.c. .....hehhee ma da na sve sam spreman.....

Ja nemam takva iskustva...tih godina je 95% miksera bilo modularno, ali ok, zelim ti sve najbolje!!!

xcirey
29-09-2008, 01:41 PM
hehehe, priznajem da i ja dijelim to misljenje, ali eto ne da mi djavo mira.....,
ja to jednostavno moram upaliti i cuti, al ako nista ne bude od miksera, vec rekoh, bice neko janje sigurno, hehehhe, pa svi ucesnici na temi ce biti pozvani da ucestvuju u raspodjeli janjeta....hehehhe
pozzz drugari!!!!!!!

alavuk
29-09-2008, 01:52 PM
pojeo sam janje vece od ljubljane :)

silicon science
29-09-2008, 02:21 PM
hehehe, priznajem da i ja dijelim to misljenje, ali eto ne da mi djavo mira.....,
ja to jednostavno moram upaliti i cuti, al ako nista ne bude od miksera, vec rekoh, bice neko janje sigurno, hehehhe, pa svi ucesnici na temi ce biti pozvani da ucestvuju u raspodjeli janjeta....hehehhe
pozzz drugari!!!!!!!

Eh koliko se janjadi obecavalo ovdi a nikad nishta :mad: :mad: :mad: :( :ups: :cry: