PDA

View Full Version : Floyd Rose... problem...

komsho24
07-09-2008, 01:56 AM
Pozdrav ljudi...

Kupio sam novu Ibanez Gitaru, model: RG370DX .. prije par dana.. i usput sam kupio i nove zice..

...odlucio sam staviti nove zice.. iako mi je prvi put da to radim sa floyd roseom... prije nego cu kupiti gitaru sa floydom pregledao sam na internetu kamaru video clipova oko stimanja i slicno..

Tako da sam uradio sve kako ide.. medjutim... na zicama koje su bile osim sto su izgledale da kazem malo hardzave na par strana primjetio sam da mi neki tonovi ne stimaju i da ih ne mogu nastimati te sam se zato i odlucio staviti nove zice..

Bilo kako bilo, vec 2 dana me handri floyd.. nema nacina na koji vise nisam sta pokusao uraditi.. naime ja sve nastimam i dajem cisti primjer...

Treca i cetvrta zica ... kada odsviram riff na tonovima G i D zvuci super... kada odsviram G i ispod njega C i to zvuci super... a kada odsviram G i H na trecoj i cetvrtoj zici tu mi nikako ne stima.. nikako mi ne ide uglavu zasto je to tako... jer kada udarim obicni riff peticu na bilo kojem dijelu vrata sve super zvuci ali ovako kako sam napisao iznad ne zvuci...

Na floydu jedino nisam dirao ona dva sarafa koji drze metalnu plocicu ispod floyd-a na kojem su zakacena tri federa.. ostalo sam sve pokusavao... od kotiranja do svega..

Interesuje me dali je to mozda do vrata, dali je do floyd-a, ili da nije neka tvornicka greska...

Jer kotirao sam mnoge gitare sa obicnim tremolom ali ovo mi nikako nema smisla.

P.S. nadam se da se neko vec susreo sa ovim problemom pa da cemi moci pomoci...

Unaprijed zahvalan !

Oggy
07-09-2008, 02:26 AM
vrat, visina zica, duzina zica (stimanje klizaca bridge-a vertikalno i horizontalno), podesavanje radijusa vrata, mozda ojacavanje opruga. Treba ti kalibrisanje gitare.

komsho24
07-09-2008, 03:37 PM
Oggy hvala ti puno na odgovoru... eh sad posto je gitara jos pod garancijom a uzeta je prije 7 dana.. kako sam i objasnio ovima iz prodavnice putem mail-a ... u prodavnici kada uzimas nesto novo obicno se zna da instrument mora valjati... ne bukvalno da bas mora... vec.. novo je novo sto bi rekli... tako da kada sam i probavao probavao sam riffove (petice) ... dok neki akordi bas nisu odgovarali malo... pa sam konto to je do zica koje stoje na gitari 100 godina hehe uglavnom... nadam se da ce mi zamJeniti gitaru nekom drugom u istoj vrijednosti ili dati isti model...

lijep pozdrav

Oggy
07-09-2008, 05:42 PM
PA ne moraju da ti je menjaju. Samo neka je nasteluju kako treba, ako je do toga. Naravno, kod jeftinijih instrumenata uvek postoji mogucnost da je vrat los, pa u tom slucaju je zamena neophodna. Posavetuj se sa njima, ali nemoj menjati gitaru, ako si zadovoljan zvukom pre nego sto pokusas da je podesis.
Moze se desiti da uzmes komad koji stima "iz prve", a da ima losiji zvuk.

awacs
07-09-2008, 07:04 PM
Treca i cetvrta zica ... kada odsviram riff na tonovima G i D zvuci super... kada odsviram G i ispod njega C i to zvuci super... a kada odsviram G i H na trecoj i cetvrtoj zici tu mi nikako ne stima.. nikako mi ne ide uglavu zasto je to tako... jer kada udarim obicni riff peticu na bilo kojem dijelu vrata sve super zvuci ali ovako kako sam napisao iznad ne zvuci...

Ovo o čemu priča? po meni nema nikakve veze sa tremolo ručicom, a mo?da čak ni sa kotiranjem. Kakvu boju koristi? dok kotira? gitaru? Distorziju ili clean (mislim na clean bez ikakvih efekata)?

komsho24
07-09-2008, 09:05 PM
Druze vjeruj mi kad ti kazem... da ja imam uho za te stvari... dakle koristio dist ili clean isti vrag...jes da se pod dist osjeti bolje kako odudara... jer ja kad hvat C i H na trecoj i cetvrtoj zici nastimam da zvuci kako treba.. onda su petica riffovi ne normalni... jedno nastimas a drugo nece... ili recimo G dur normalni zvuci OK.. dok F dur... bare hvat zvuci kriticno.. isto tako... Emol zvuci ok.. dok E dur zvuci kriticno... znam o cemu ti pricam...

dawid
08-09-2008, 01:26 AM
Druze vjeruj mi kad ti kazem... da ja imam uho za te stvari... dakle koristio dist ili clean isti vrag...jes da se pod dist osjeti bolje kako odudara... jer ja kad hvat C i H na trecoj i cetvrtoj zici nastimam da zvuci kako treba.. onda su petica riffovi ne normalni... jedno nastimas a drugo nece... ili recimo G dur normalni zvuci OK.. dok F dur... bare hvat zvuci kriticno.. isto tako... Emol zvuci ok.. dok E dur zvuci kriticno... znam o cemu ti pricam...
meni na pamet pada samo kotiranje. Imao sam slican problem i odneo sam gitaru na kotiranje (momci iz mitrosa to rade za 2L koka kole) i sve je ok (mene jako mrzi da se jeba*am sa tim). Do petog praga mi je sve bilo ok a posle katastrofa. Na desetom totalni raspad. A ako ne pomogne kotiranje onda nece valjati :D

awacs
08-09-2008, 10:37 AM

Ma verujem ti, samo mi je čudno. Ako kažeš da kvinte i kvarte štimuju duž celog vrata, to znači da je gitara kotirana.

Hm, moglo bi da bude da si prilikom nameštanja žica malo uvrnuo treću žicu duž njene ose. Znači, ako si prvih par namotaja na čiviji uradio rukom (ne okrećući čiviju), a posle nisi pustio žicu da se na kobilici (tj Floydu) sama vrati u osu, žica će imati pogrešne harmonike. To i može da "liči na nešto" kada sviraš kvinte i kvarte (pošto su to takvi intervali), ali terce će biti užasne. Konfuzno sam ovo ispričao, ali valjda razumeš.

Ovako na daljinu me sve to što pišeš zbunjuje, poslušaj Oggyja i Dawida pa idi u prodavnicu da ti oni srede instrument. Uostalom, i to spada u garanciju - imaš pravo da za svoje novce dobiješ instrument koji garantovano može da se kotira :wink:.

Još jedna stvar koja može da bude uzrok. Ako između E dura i e molla u prvoj poziciji postoji razlika, verovatno je da je konjić previsok, te da se pri početku vrata žice zatežu više nego što treba. Probaj sledeće: kotiraj treću žicu i onda vidi kako se ponašaju pragovi duž nje. Ako pragovi koji su bliži konjiću sami po sebi imaju viši štim nego što bi trebalo verovatno se radi o tom problemu.

Ne pominješ kako se ponašaju ostale žice. Šta je sa njima?

komsho24
08-09-2008, 05:06 PM
Pozdrav Svima..

Prije svega hvala Vam na odgovorima...

Uglavnom danas sam bio u prodavnici i mnogi ce mozda reci da sam lud.. ali na tri gitare koje sam probao desavao se isti problem... dakle naj vise treca i cetvrta zica... kada se uhvati terca...

Prodavac je stimao i stimao.. ali fazon je bio u tome sto kada se nastima da fino zvuci E dur kao i svi bare hvatovi... to je okej.. dakle bare hvat na bilo kojem dijelu gitare je ok.. ali kada udarim obicni G dur... gdje se osjete i prazne zice.. to je katastrofa..

Sad svjestan sam sta trazim, sta zelim i gdje necu da se zeznem.. ali kada mi je dao gitaru od 700 Euro (tj. oko 1300 KM) bio je isti problem ali u secundu samo... nije puno odudarala terca na te dvije zice... zato me bukvalno bilo stid reci ono i ovdje se malo osjeti.. jer mislio sam da ce reci da sam lud...

A sto se tice ostalih zica na ovoj gitari sto sam je kupio... zezao me isto tako D dur... kada dodam mali prst na G ton.. na sestoj zici...

D dur je ok,,.. ali kada dodam mali prst na ton G ono nidze veze...

Uglavnom narucio sam po istoj cijeni Ibanez RG320FM-TG (stari model) i molim Boga da stima.. hehehe :-)

Druze upamtit cu to vezano oko namotaja zica...

Pozdrav svima i jos jednom hvala Vam na odgovorima...

awacs
08-09-2008, 05:15 PM
Pozdrav svima i jos jednom hvala Vam na odgovorima...

Upamti i ono o visini konjića. To je jako va?no kod sviranja u prvoj poziciji (tj. bli?e konjiću). To je standardni problem kod jevtinijih gitara koje nemaju "nulti prag". Kako si sada ispičao, izgleda da je to problem. Mada, to mo?e da se re?i i no?enjem gitare kod majstora. Ako su pragovi ukucani kako treba (a po svemu ?to si do sada pisao izgleda da jesu), ulo?i jo? par desetaka ojra i neka ti neko sredi instrument. Kako ka?u: "?ta ne plati? na ćupriji, plati? na mostu" :( . Ili obrnuto, jbmlg

LAMPASH
09-09-2008, 04:41 PM
Upamti i ono o visini konjića. To je jako va?no kod sviranja u prvoj poziciji (tj. bli?e konjiću). To je standardni problem kod jevtinijih gitara koje nemaju "nulti prag". Kako si sada ispičao, izgleda da je to problem. Mada, to mo?e da se re?i i no?enjem gitare kod majstora. Ako su pragovi ukucani kako treba (a po svemu ?to si do sada pisao izgleda da jesu), ulo?i jo? par desetaka ojra i neka ti neko sredi instrument. Kako ka?u: "?ta ne plati? na ćupriji, plati? na mostu" :( . Ili obrnuto, jbmlg
Covece,zasto da nosi gitaru kod majstora,a kupio je pre 7 dana?!Prodavac je duzan da kako zna i ume coveku da ispravnu gitaru ili vrati pare.

awacs
10-09-2008, 10:40 AM
Covece,zasto da nosi gitaru kod majstora,a kupio je pre 7 dana?!Prodavac je duzan da kako zna i ume coveku da ispravnu gitaru ili vrati pare.

U pravu si.

Marko_Charvel
11-09-2008, 01:04 PM
Mo?da je u pravu ,ali mora tako.Ne zajebavaj se i nosi gitaru kod dobrog majstora.Plus...

1.Potrebno je malo vremena da se instrument "rasvira"

2.Da li si stavio ?ice iste debljine kao ?to je trebalo npr. ja sam imao problem da nisam mogao da sredim gitaru jer sam stavio 10-ke a gitara je bila na?timovana za 9-ke