View Full Version : MythBusting
Arthur
02-09-2008, 01:37 AM
Mixao u Nuendu.
Exportovao mix u 10 stereo busseva.
Importovao u novi projekat u Nuendu
exportovao stereo mixdown
digao OSX i LogicPro 8
Importovao 10 stereo busseva iz Nuenda
bouncovao stereo mixdown
vratio se na XP i oba mixdowna (logic i nuendo) importovao u Nuendo
obrnuo fazu jednom od kanala
dobio apsolutnu tišinu.
sutra ću renderovati tu tišinu, kaže dejo da možda ipak ima nečega na ispod -100dB.
zaključke izvucite sami.
P.S: uradio sam i jedan mixdown bez grupa, stereo mixdown cele pesme i uporedio sa mixdownom gde su sabirane grupe samo
razlika je jedan nelinearni reverb (sony oxford) i neko puckanje od gate-a na bubnju.
Sto bi se reklo "Isto sranje..." :)
a jesi probao da saberes to u Totalmixu?
Po nekoj mojoj logici (potpuno laickoj)....... nece biti razlike izmedju 2 digitalne sume izmedju bilo koja 2 programa koja koriste 32 float.point u internom sabiranju, a razlike izmedju 32 bitnih i npr 40 bitnih soft suma takodje nece biti za ispod 8 kanala. U ovo prvo sam se uverio jer apsolutno sve SX Steinberg inkarnacije kao i PT Le zvuce identicno!
lesha
02-09-2008, 07:26 AM
lepo ja rekoh, sve to isto zvuci..
ajd probaj ableton live, da razbijemo i taj mit.
Da, mene isto zanima kak bi live prosao...
Arthur
02-09-2008, 09:48 AM
nemam ableton, nisam ga u životu upalio. Slobodno odradite sami pa napišite.
Inače, off-e, probao sam i TotalMix (i to pre svega), isti đavo, ostane taj reverb i to pucketanje od gejta. Nisam pokušavao sa PTLE, al zar nije on 32bit fixed point? živo me zanima još i on.
silicon science
02-09-2008, 10:00 AM
Al ipak tal Logic ima nesto:rotfl: :rotfl: :rotfl:
Arthur
02-09-2008, 10:01 AM
ima. Fali mu dugme za obrtanje faze. I dal se neko možda dokon setio da napravi keycommands za logik prema nuendovim ? čisto me mrzi da sad čačkam.
Inače, off-e, probao sam i TotalMix (i to pre svega), isti đavo, ostane taj reverb i to pucketanje od gejta. Nisam pokušavao sa PTLE, al zar nije on 32bit fixed point? živo me zanima još i on.
PTLE - nemoj ne da probas, potpuno identicno:wink:
yoloko
02-09-2008, 12:55 PM
bas bih da vidim kako bi Live prosao,
jer nepogresivo pogadjam trake koje su na njemu radjene,
mozda na takav zvuk uticu i njegovi efekti?
Arthur
02-09-2008, 05:06 PM
a možda su u šumi. Pa naravno da specifične rutine i plugovi određenog softvera utiču na same mixeve, ali ne i na obično sabiranje identičnih fajlova.
Update :
Ipak sam rendao nastalu tišinu, ubacio u wavelab i ustanovio da nije minus beskonačno nego -132.5dB, toliko da ga peakmetri u Nuendu ne mere. Kada se to normalizuje, dobije se vodopad whitenoise-a i negde u daljini se nazire zapravo ceo aranmžan pesme, jedva čujno. Povučen ovim zaključkom, odlučio sam da jednom u budućnosti pokušam ovo isto samo sa još većim brojem kanala. Ovo je bilo 10 stereo stemova, znači 20ak kanala. Ako nekog ne mrzi nek pokuša pre nego što ja nađem vremena. Inače, na blind testu nisam uspeo da čujno utvrdim razliku između oba mixdowna.
@off
Ne kontam poslednju poruku, da pokušavam ili ne?
lepo ja rekoh, sve to isto zvuci..
ajd probaj ableton live, da razbijemo i taj mit.
ableton i logic se sumiraju na -60db sa 18 kanala....ako se dobro secam...
sve to sa iskljucenim warpovima, fadeovima i ostalo sto menja zvuk u abletonu...
bas bih da vidim kako bi Live prosao,
jer nepogresivo pogadjam trake koje su na njemu radjene,
mozda na takav zvuk uticu i njegovi efekti?
abletonovi interni efekti i warp su uzrok...
ako radis samo sa oneshotovima/synthevima (eventualno jedan-dva lupa) i ne-ableton plugovima nema sanse da izvalis...
@off
Ne kontam poslednju poruku, da pokušavam ili ne?
Nema potrebe, ja sam na tome diplomski radio (nezavrshen jos:banghead: :banghead: )....... potpuno identicno sve od SX1.02 do Nuenda 3.2 i PT LE
Everbeatz
02-09-2008, 08:43 PM
Aj sad malo laicki, a ne matematicki...da li vama ti programi stvarno isto zvuce kad radite u njima, bez ovakve vrste dokaza
lesha
02-09-2008, 09:18 PM
Aj sad malo laicki, a ne matematicki...da li vama ti programi stvarno isto zvuce kad radite u njima, bez ovakve vrste dokaza
tj. da li mislite da zvuce razlicito? :D
Everbeatz
02-09-2008, 09:38 PM
tacno:)
Naravno da zvuce razlicito. Da zvuce isto, onda bi postojao samo jedan program i svi bi u njemu radili..... Ali razlika nije u internom sabiranju vec u invetivnosti i subjektivnom snalazenju u programu, routingu, editu........
HeatMan
02-09-2008, 11:19 PM
znachi - ne zvuche razlichito.. nego izgledaju razlichito..
evo ja mogu da kazem da fl studio 6 definitivno drugachije zvuchi u odnosu na sx3.. i to moze i da se potvrdi, sigurno..
Arthur
03-09-2008, 02:23 AM
definitivno je flow rada u sistemima različit, ali mene je zanimao sam Sound, jer mi sam na Nuendo jebeno mnogo navikao, pa sam samo u nekom momentu isparanoiosao da me on ograničava .
Miha Blaze
03-09-2008, 02:36 AM
cekaj, cekaj!
eksport zvuci isto a playback zvuci razlicito? (u dva razlicita sekvencera?)...
Arthur
03-09-2008, 02:39 AM
čitaj pažljivo, skontali su svi osim tebe. :P
Tomislav
03-09-2008, 03:45 PM
A sta je bilo sa PTHD? Jel zakljcak da je i on isti? Ja se vise ne sjecam xD
RetroMan
03-09-2008, 07:07 PM
PTLE, al zar nije on 32bit fixed point?
LE = Floating point, TDM = Fixed point.
RM
Arthur
03-09-2008, 07:20 PM
tako sam i čuo, ali da je HD interno na 48bit-a fixed. Kad budem stigao, proverićemo i HD. Tu već očekujem veću razliku.
RetroMan
03-09-2008, 07:43 PM
proverićemo i HD. Tu već očekujem veću razliku.
Al' ces se iznenaditi.
RM
Ja se secam bitchovog testa, gde je HD neocekivano (za mene) razvalio konkurenciju
alavuk
03-09-2008, 08:36 PM
da , zanimljivo da je hd imao najbolji zvuk dok je reaper bio za nijansu bolji od nuenda / cubase-a ne secam se sad , mislim da smo o tome vec pricali previse diskutovali
Moritz
03-09-2008, 09:37 PM
Da Bitchov test gde je Logic bio najgori od softvera ( Logic 7 ) a SPL najbolji od hardvera.
Arthur
04-09-2008, 02:10 AM
na tom bitchovom testu nije bilo dva ista rendera, a ja između nuenda i logica nisam čuo ama baš nikakve razlike.
lesha
04-09-2008, 07:04 AM
Ja se secam bitchovog testa, gde je HD neocekivano (za mene) razvalio konkurenciju
pricamo li ovde o hardveru ili softveru???
Everbeatz
04-09-2008, 09:15 AM
na tom bitchovom testu nije bilo dva ista rendera, a ja između nuenda i logica nisam čuo ama ba? nikakve razlike.
Zbog ovakvih stvari i pitam sta je u stvari istina
Neki cuju, neki ne cuju razliku
Uglavnom je cuju, a dokazi su suprotni..nemoguce mi je da toliko ljudi ima placebo efekat samo zbog drugacijeg izgleda softvera
pricamo li ovde o hardveru ili softveru???
I jednom i drugom..... Meni je tad HD zvucao puno bolje od ostalog softa, a bogami i odredjeni hard se nije proslavio..... ukratko, iznenadio me je
Arthur
04-09-2008, 12:29 PM
Zbog ovakvih stvari i pitam sta je u stvari istina
Neki cuju, neki ne cuju razliku
Uglavnom je cuju, a dokazi su suprotni..nemoguce mi je da toliko ljudi ima placebo efekat samo zbog drugacijeg izgleda softvera
veruj mi da dok sam radio ovo sam 2-3 puta imao strahovit napad placeba, ja koji sam počeo ovo iz objektivnih pobuda. Posle kada sam završio testiranje, na blind testu nije bilo boga da skontam koji je koji.
Everbeatz
07-09-2008, 08:53 AM
Evo odradih i ja jedan test
Cubase i Nuendo
1.mp3 - Cubase
2.mp3 - Nuendo
Tacno se cuje kako Nuendo losije sabira od Cubase...neverovatno ali tacno
Tako da taj program leti sa mog kompa momentalno
http://rapidshare.com/files/143285317/test.rar.html
alavuk
07-09-2008, 09:28 AM
jes ti siguran da si upovao dobro fajlove ?
Moritz
07-09-2008, 09:30 AM
Sta si tacno radio u testu?
Ne bi smelo da bude razlike posto su im audio engin-i ( ako govorimo o SX3 i N3) isti.
Cubase i Nuendo
1.mp3 - Cubase
2.mp3 - Nuendo
ALOOOO!!!!
Ja potrosio sate i sate sabirajuci i oduzimajuci.... kakvi bre bolji, losiji, nemojte tripovati ljudi....... Od SX 1.02 do SX 3 i N3 sve je isto
Moritz
07-09-2008, 10:08 AM
Cubase i Nuendo
1.mp3 - Cubase
2.mp3 - Nuendo
Hmmm...nesto mi se "javilo" da gdin Everlast hoce da nas navuce sa placebom :) ....
Everbeatz
07-09-2008, 10:12 AM
Ma samo poslusajte fajlove i bice vam jasno o cemu pricam
Nuendo sux
Everbeatz
07-09-2008, 10:33 AM
A da bi bilo jos jasnije kako je Nuendova sabirnica losa napravih jos jedan test
Mozete sami da probate da obrnete fazu na fajlu 2 i videcete razliku
http://rapidshare.com/files/143301843/test2.rar.html
Poslusao sam ovaj prvi test i ja ne cujem razliku, dobro doduse sad sam dosao s aftera tak da su mi usi malo umorne:wink:
Uuu jbt stvarno... 1 se bas lepo sabrao a 2 se oduzeo...:banghead: :da: :D
Arthur
07-09-2008, 12:34 PM
jel ovde neka zajebancija po sredi, čisto da ne gubim vreme skidajući i lepo banujem nekog/zaključam temu?
Izgleda da ima i nemilosrdnijih od mene... :D
lesha
07-09-2008, 01:01 PM
Izgleda da ima i nemilosrdnijih od mene... :D
vidi mu se po faci :D
Drug Visarionovic je bio mao dete za naseg Artura. :)
Everbeatz
07-09-2008, 01:23 PM
Slobodno me banuj..zajebancija je u pitanju
Arthur
08-09-2008, 03:37 AM
neču, pa posle da me tužiš da sam nemilosrdan :cool: zajebancija je ok, samo da je malo providnija, ovako sam pao u iskušenje da skinem fajlove i izgubim moje preskupo vreme na nju :twisted:
Moritz
08-09-2008, 09:47 AM
Lepo ja kazem da se Everlast shegachi sa nama...ko nasedne naseo je :) ..he.he
Ja sam nasjeo ali mi nije problem jer su razlike bas dobre a i nisu neki veliki fajlovi pa mi nije otislo nes puno vremena.
Everbeatz
08-09-2008, 01:24 PM
neču, pa posle da me tu?i? da sam nemilosrdan :cool: zajebancija je ok, samo da je malo providnija, ovako sam pao u isku?enje da skinem fajlove i izgubim moje preskupo vreme na nju :twisted:
OK.:) Reko malo da osvezim thread...nemo' se ljutis:)
Arthur
08-09-2008, 05:22 PM
ne ljutim se ;)
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.