View Full Version : Da nece sta crknuti?
alfom
01-09-2008, 11:51 AM
:confused:
Od jutros mi se iz kucista racunara cuo zvuk ('klik, klik, klik' ...) u vise navrata, koji bih najpribliznije opisao kao visok metalni klik - slicno kao kod nekadasnjih vremenskih relea, ili onih malih sigurnosnih relea protiv podnapona.
Ne znam sta je to jer se prvi puta sa tim srecem, ali se bojim da nije kocnica iz jednih od hardova.
Moze li to biti opasno i sta raditi?
boggy
01-09-2008, 11:53 AM
:confused:
Od jutros mi se iz kucista racunara cuo zvuk ('klik, klik, klik' ...) u vise navrata, koji bih najpribliznije opisao kao visok metalni klik - slicno kao kod nekadasnjih vremenskih relea, ili onih malih sigurnosnih relea protiv podnapona.
Ne znam sta je to jer se prvi puta sa tim srecem, ali se bojim da nije kocnica iz jednih od hardova.
Moze li to biti opasno i sta raditi?
ako sam dobro shvatio opis zvuka.... najverovatnije je hard disk
backup-uj ga dok je jos ziv.
pozdrav
bogi
dexyco
01-09-2008, 11:58 AM
Slozicu se... A onda, ako ti je bas stalo do njega, proveri greske, ako se da ispraviti, ako ne fabricki format, ako ni to ne pomogne, kanta za djubre sigurno hoce...
kejkz
01-09-2008, 12:02 PM
Ako je Hitachi, a jos Deskstar (ili deathstar, kako ga jos od miloste zovu) pozdravi se sa njim, ima velike sanse da njegova glava uskoro okrene svoj poslednji krug.
alfom
01-09-2008, 12:07 PM
Ako je Hitachi, a jos Deskstar (ili deathstar, kako ga jos od miloste zovu) pozdravi se sa njim, ima velike sanse da njegova glava uskoro okrene svoj poslednji krug.
Nije! Sreca! Obadva su od one dobre serije SATA WD 7200 rpm od prije (ha, sada je to relativno da li su stari) - pet godina!
dexyco
01-09-2008, 12:16 PM
Ja sam povampirio onog mog Maxtora razmagnetisavanjem (secas se da sam onda bio u golemim problemima), i dalje se cudim kako radi bez problema, samo se nadam da necu jos dugo da se cudim, vec da cu uzeti nesto novo... :da:
alfom
01-09-2008, 12:23 PM
Kupio sam skoro tu u Beogradu USB (isto WD) 350 GB externi, ali na njega slazem samo muzicku arhivu, pa na ova dva u racunaru nemem nista nego samo instalacije i presete. Dva-tri puta sam off/on racunar i kliktanje je prestalo. Ali, ipak, kada vjestice udju unutra mogao bih :banghead:.. jer mi za formatizacije i ponovno sredjivanje compya kako ja hocu treba dobra tri dana, i jos malo za ustimavanje nuenda.
Primjetio sam (F12) da mi je kod ovog projekta kojeg radim u par navrata aktivirana virtualna memorija na hardu radi preopterecenja plaginovima.
Moze li ta aktivacija, posto je spora, izazvati ovako nesto?
kejkz
01-09-2008, 12:24 PM
Nije! Sreca! Obadva su od one dobre serije SATA WD 7200 rpm od prije (ha, sada je to relativno da li su stari) - pet godina!
Nisi ni svestan kolika. Meni je taj nesrecni Hitachi crkao posle 5 dana. Posle toga sam uzeo WD i radi kao satic. Doduse, Hitachi je bio brzi, ali ovaj makar radi. Ako je radio 5 godina, to je dobro! Proveri ti ipak da nije samo malo fragmentiran, ne mora da znaci da otkazuje. Ali za svaki slucaj napravi kompletan backup.
alfom
01-09-2008, 12:41 PM
Hvala momci.
Svakako cu napraviti back-up.
Defragmentirao nisam ni jedan poslije posljednje instalacije.
Otprilike u jednu do jednu i po godinu redovno ih formatiziram i radim nove instalacije.
To sam posljednji puta radio prije tri mjeseca, jer sam nabavio posljednji XP SP3, ociscen od svih vizualnih i slicnih glupavstina,koji kod mene radi - 'boli glava'.
Ali, boggy je zadao zadatak : bez ciglastih zidnih limitera i ostalih sl. alatica, pa sam malko preopteretio projekt. Nazalost, na moju plocu se ne moze staviti vise od 1,5 GB RAM (koliko i imam) pa sam na muci. Ako bih mijenjao plocu, onda bih svakako mijenjao, odn. sredio potpuno novu konfiguraciju na 64 bit.
Sada cu ukljuciti defragment.
O.K. Hvala jos jednom i nadam se da nece biti hard u Recucle Mr. Bin (kako neki ovdje kazu).:grin:
lazyman
06-09-2008, 08:42 AM
Proveri, mo?da se samo pregreva, ja sam imao taj problem, spustio sam hard jedno mesto ni?e i ubacio ventilator napred da duva na njega, i sad vi?e ne klikće!
alfom
06-09-2008, 10:24 AM
Proveri, možda se samo pregreva, ja sam imao taj problem, spustio sam hard jedno mesto niže i ubacio ventilator napred da duva na njega, i sad više ne klikće!
Prošle godine je u ovo doba ovdje bila veća vrućina i desk mi je stajao na nepovoljnijem mjestu, ali nisam imao probleme radi pregrijavanja, iako je moguće da diskovi imaju povećanje radne temp. tačno je da su jedan ispod drugog. Ali, nemam više mjesta, jer je ispod HDD-a floppy, a iznad tri jedinice : CD, Comby i DVD burner romovi.
Dodatni ventilator imam, pa ću ga za probu ugraditi. Ali, ne ostavlja mi se unutra, jer sam svojevremeno birao komponente koje skoro da nemaju šum u prostoriji u kojoj radim. Niti ne čujem računar ; jedino kada uključim mic i nabacim slušalice. Ali voc. ne snimam tu pa mi ne smeta.
Problem oko buke mi pravi USB HDD koji mi je na stolu i stvarno mi ide na nerviće.
PoZzzz.
dexyco
06-09-2008, 01:45 PM
Jel si proverio napajanje?
alfom
12-09-2008, 12:25 PM
Jel si proverio napajanje?
E, hvala momci.
Provjerio sam sve, otvorio bočne leptire na kucistu i sl.
Problem u racunaru je prestao i sve je o.k.
Ipak, meni je ostala problemčina jer nisam načisto ?ta je stvarni uzrok belaja.
Za svaki slučaj sam sav svoj nearhivirani rad pohranio - zlu ne trebalo, pa nek' bude ?ta bude :).
PoZzzz.
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.