PDA

View Full Version : Temperovani i netemperovani

OFF
31-08-2008, 09:52 PM
Akademci i ostali, pomozite polupismenom kolezi:( :)

Snimam ovih dana jedan kompletan i komplexan album. Bubanj, bass, akustare, gitara, klavir, violina, celo, flauta, harmonika, fagot, truba, sax i mozda trombon....

Velika papazjanija, veoma ambiciozno zamisljeno, pogotovo kad se uzmu u obzir uslovi i nacin na koji se sve snima. Prvi i najveci problem mi je sto ne mogu cak da ih snimam ni po sekcijama, vec se u principu snimanja rade jednom nedeljno, instrument po instrument, jer su clanovi benda po celoj Srbiji i puni svojih obaveza.

Elem, sta je najveci problem............ kako to sve ushtimovati? Na uvo- tesko, jer se cak neki instumenti snimaju u drugom studiju (BG) bez mog prisustva... Gudaci su prosli kako, tako ali flauta u truba (lokalni trubac iz Gucha orkestra, sa jazz ili flugel trubom) su mi veliki problem. Da li je do instrumenata, sviraca, nemam pojma, jednostavno, ljudi tesko mogu da se nateraju u intonaciju.... Ok, kontam da su netemperovani instrumenti, pa to nije bas kao gitara, nastimujem svih 6 zica i ako kotira to je to......

Postoji li neki praktican nacin da minimalizujem ove probleme? Shtimer - i kako?

Probao sam to, ali trubac mi svaki C (njegov D) svira skoro 1/4 tona vise... i kad su ostali ok, ovo bezi uvis....

dvuckovic
31-08-2008, 10:08 PM
Duvaci su skoro uvijek u A=442 ili cak 443 Hz, vjerovatno ti to pravi problem. E sad, najlakse ti je da se svi stimuju po njima, osim ako imas harmoniku, onda svi moraju po njoj, sto zna da bude malo problem duvacima, jer moraju mnogo da izvuku cijevi.

OFF
31-08-2008, 10:12 PM
Duvaci su skoro uvijek u A=442 ili cak 443 Hz, vjerovatno ti to pravi problem. E sad, najlakse ti je da se svi stimuju po njima, osim ako imas harmoniku, onda svi moraju po njoj, sto zna da bude malo problem duvacima, jer moraju mnogo da izvuku cijevi.

Veliki problem je sto su sve gitare i bubanj vec ranije snimljeni kod pokojnog kolege Tesovca, i oni su radjeni na 440........ Harmonika svira u 7 od 10 pesama i veoma je prisutna, a tesko je naci i harmonikasa (ovde su svi narodnjaci - logicno) a kamoli harmoniku koja nije Dallape i stima svaki registar za sebe od 440 do 444 :(

Znaci, da pokusam da taj A1 nateram na 440, pa ostalo u Melodyne:banghead: :banghead: ?

dvuckovic
31-08-2008, 10:27 PM
Au.

Imas ozbiljan problem, i ne vjerujem da ce te melodyne mnogo spasit...mislim, ima nacina da se i to sredi, ali je poprilicna zajebancija. Ono sto mi cak pada na pamet na brzinu je ako si na RME da probas da vozis sample rate dok snimas...

OFF
31-08-2008, 10:29 PM
Au.

Imas ozbiljan problem, i ne vjerujem da ce te melodyne mnogo spasit...mislim, ima nacina da se i to sredi, ali je poprilicna zajebancija. Ono sto mi cak pada na pamet na brzinu je ako si na RME da probas da vozis sample rate dok snimas...

Da, rme.... to je dobra ideja.... uvek sam se pitao cemu sluzi:)

dvuckovic
31-08-2008, 10:31 PM
To ponekad spasi miks...

Oggy
01-09-2008, 01:50 AM
upalis stimer i nastimas a1 na 440 i gotovo. Ja nikad problema nisam imao sa time. Jedino da ti sviraci sviraju tacno. Ako falsiraju, nista te ne spasava, ali to je vec druga prica.

psionic
01-09-2008, 01:54 AM
OK, ajd' i ja nesto da kazem...

Ako su duvaci stelovani na A=443 dok su ostali A=440, zar nije najjednostavnije i najprakticnije uraditi spustanje pitcha u nekom pluginu ili programu za par centi ? Ne bi smeli da se stvore artifakti jer nije velika razlika u pitchevima.

BTW, melodyne bi samo zakomplikovao ako je u pitanju stimanje, ali ako je u pitanju falsiranje - mislim da nema drugog leka - sem melodyna. Dzaba bi spustao pitch cele deonice, ako je on mestimicno iznad a mestimicno ispod intonacije...

psionic
01-09-2008, 02:26 AM
...jos jedna ideja... Mozda bi mogao da upotrebis Wavesov Tuner i da samo problematicni ton C dovedes u red - dok su ostali bypassovani tj idu bez procesiranja ? Mislim da i Antares Autotune moze isto to - nisam probao.

Inace, ako su samo trube u problemu, lakse je njih doterati, nego sve ostalo prilagoditi, pogotovu ako je vec sve snimljeno... bar ja tako mislim.

pozz

dvuckovic
01-09-2008, 02:58 AM
A sto da radi sa gitarama, koje su vec snimljene? I sto poslije da radi sa harmonikom, koja je u 440. a vec ima duvace i gitare u 443?

dvuckovic
01-09-2008, 03:01 AM
@Off

U svakom slucaju, potrudi se oko izbora harmonike, i probaj da nadjes neku koja stimuje u svim registrima. Mada, ako je prljava svirka, moci ce da prodje. Ako su neki krompiri, tesko. Pazi samo da klapne na harmonici ne prave previse buke, ako to bude slucaj, high-pass je tvoj veliki prijatelj. :wink:

master29
01-09-2008, 05:53 AM
OK, ajd' i ja nesto da kazem...

Ako su duvaci stelovani na A=443 dok su ostali A=440, zar nije najjednostavnije i najprakticnije uraditi spustanje pitcha u nekom pluginu ili programu za par centi ? Ne bi smeli da se stvore artifakti jer nije velika razlika u pitchevima.

.
Svi ste u pravu,ali koliko sam razumeo trubac je za 1/4 gore(vislje)od ostalih,tako da je sam po sebi falsh....nije frka toliko u stimu nego u falshu,a za to je totalno ne bitno dal je A=443 ili A=440.Kao sto Ogi kaze upalis stimer i nema greske,ali sta cemo sa 1/4 falsha?

Maiv
01-09-2008, 07:40 AM
Ma to ce melodyne uz malo paznje pri rukovanju speglat. Vecina puhacih instrumenata ima problem sa stimanjem gdje se trazi kompromis, znaci otprilike kao kod gitare sa lose nastimanim pragovima:banghead:.Kad se puhaci i nastimaju, neki tonovi im ostaju visoki a neki niski, e sad je pitanje koliko dobrog muzicara imas tj. koliko taj cuje da je fals ili ne pa se korigira.

"7"
01-09-2008, 08:06 AM
Melodyne Studio (ovaj noviji) prepoznaje i akorde (za recimo ritam gitare) i ispeglace to sve super... ako nemas love da ga kupis... a ti ga probaj pre kupovine :D

Pozz

psionic
01-09-2008, 09:35 AM
A sto da radi sa gitarama, koje su vec snimljene? I sto poslije da radi sa harmonikom, koja je u 440. a vec ima duvace i gitare u 443?

Cekaj, cekaj... Pa zar nije rekao da su uglavnom trube rasturene ? Ako je harmonika u 440, onda je ona u stimu, tj ne treba da se dira. Kao i gitara (bar je tako napisao u prvom postu - gitara a = 440) Ako dovede duvace u isti stim, leci ce na ostalo 'ko budali samar' :) Pod uslovom da je sve ostalo na 440. Ali covek je napisao da trube beze samo u tonu C, dakle samo ih treba vratiti u C. Pa cak i onda, ako su opet na 443, sve duvace kompletno spustiti za par centi. Dakle jedan problem bi bio sto su nastimovani na 443, a drugi je sto beze iz intonacije.

Ako bi sve prema tom tonu C 1/4 jurio, em bi se namucio, em bi pesma dobila onaj interesantni 'askaljijski' prizvuk iz arapskog stimanja :)

"7"
01-09-2008, 09:55 AM
Ja sam sa Korenjakom snimao frulu i ... i ... znace on kako se zovu instrumenti:ups: ... ali ono sto je bitno je da smo probali da ih malo korigujemo jer su bili malo van stima sa Melodynom i to je odradio tako da nemas pojma da je to neko dirao... naravno sto su vece korekcije to se sve vise primecuje ali cak pola stepena mislim da ne bi trebalo da pravi problem... naravno zavisi i od instrumenta

Pozz

awacs
01-09-2008, 11:37 AM
Čuj , ?to se tiče te trube...

Ako čovek inače svira u duvačkom orkestru (?to veli narod - trubačkom) i nema neko iskustvo sa nasnimavanjem mislim da mu je najveći problem slu?anje. Probaj sledeću stvar (neko je to već spominjao ali ne mogu da se setim ni ko ni kada):

step 1. Stavi mu neki jak zvučnik u studio (iza mikrofona) namesti mu slu?anje da mu bude glasno, snimi ga tako sa svim tim curenjem iz zvučnika, ba? te briga.

step 2. Onda (NIKAKO ne menjajući ni polo?aj zvučnika u odnosu na mikrofon, ni mix za slu?anje na drugi kanal snimi ponovo celu matricu na neki drugi kanal.

step 3. Okrene? fazu na tom drugom kanalu, stavi? oba kanala u centar i polako pojačava? (od -inf) kanal na kome je snimljen zvučnik sa "golom" matricom. Kada dotera? dotle da se u zbiru ta dva kanala matrica najmanje čuje, lepo uradi? BOUNCE na neki treći kanal i to ti je to.

Ako ni to ne upali, pa... promeni? svirača ili se pomiri? sa sudbinom.

Koliko kapiram nisi neiskusan čovek, pa se unapred izvinjavam ako ti otkrivam toplu vodu, ali svima nam se ponekad desi da zaboravimo na najjednostavnija re?enja.

Sve u svemu, mislim da je trubačev problem u slu?anju. Svojevremeno sam snimao neke Vlahe iz Svilajnca. Frula? je bio koma dok je u re?iji prolazio pesme, onda stavi slu?ke i svira za tri klase lo?ije. Onda sam pro?ao prethodnu proceduru i sve bilo kako treba.

Pozdrav

OFF
02-09-2008, 07:10 PM
Hvala svima koji su se javili....... ja sam malo zakomplikovao pitanje na koje je Ogi ipak dao odgovor. A trebalo je prosto da glasi- kad imam netemperovane instrumente, zanima me jedino to da im dam A1 na 440 (ili po nekoj fiksnoj referenci - harmonici npr).... a onda je ostalo na svirachima i dobrim instrumentima

Maiv
02-09-2008, 08:39 PM
Ak imas neki instrument koji se neda stimat onda dajes po njemu a ak se svi mogu postelat onda daj malo vise (442-443) ak hoces svjetliji sound. Pazi kod klarineta jer se oni mogu stimat ali zbog gradje instrumenta najcesce ne mogu vise od 441. :wink: