Log in

View Full Version : Stalci za monitore

akordeonista
31-08-2008, 12:14 AM
Jedno pitanje koje pretpostavljam spada u konstrukciju studija. Koje stalke preporucujete za monitore Adam A7? Postoje li neki fabricki da su solidne stabilnosti i tezine ili da ih sam pravim (deblja cev punjena peskom)?

boggy
31-08-2008, 08:17 AM
Jedno pitanje koje pretpostavljam spada u konstrukciju studija. Koje stalke preporucujete za monitore Adam A7? Postoje li neki fabricki da su solidne stabilnosti i tezine ili da ih sam pravim (deblja cev punjena peskom)?

Mada ima postova na temu kupovine stalaka kod nas... doduse HiFi, sto znaci da su nizi od profesionalnih, jer predpostavljaju da si zavaljen u fotelju, ne sedis na radnoj stolici... ajd...
Tezi, stabiliniji stalci ne postoje u prodavnicama pro audio opreme, koliko ja znam... QuikLock pravi lagane stalke, i kome to odgovara, da budu lagani... moze njih da koristi (ima ih u Artistu)... ako se pogleda u Thomannu, videce se da je situacija slicna.

Jedini slucaj da sam video isporucene fabricke "prave" stalke, su PMC stalci za AML1 surround sistem (teski k'o tuchak, sa kesom peska za svaki)... i naravno na normalnoj visini za coveka koji sedi u stolici za mikserom ili radnim stolom.
Ima ponegde jos da se vidi po studijima, poneki fabricki stalak, recimo dynaudio... ili sta god... i to je kraj...

Znaci, ako trebaju da budu teski i punjeni peskom, onda moraju da se prave, jer hifi ne odgovaraju zato sto stu preniski.

Ako ne... najstabilniji je tronogi QuikLock, koji se moze naci povremeno u Artistu... kad naletis...
S obzirom na "tezinu" i "velicinu" Adama A7, zarad samo stabilnosti i cvrstine... cak ni tronogi QuikLock nije neophodan, klimavi jednonogi stalak je sasvim dovoljan.... bilo kakav... ima ih i sa podesavanjem visine... (ne pricam o zvuku i kvalitetu stalka, nego samo o osnovnoj funkciji... da "pridrzava")

pozdrav

bogi

akordeonista
31-08-2008, 10:06 AM
Pretpostavljam da znas i okvirne cene tih stalaka?
Mislim da cu ici na varijantu da pravim teze stalke punjene peskom bas zbog zvuka. Citao sam vec neke postove na tu temu ali neke stvari mi nisu najjasnije. Cini mi se da si bas ti negde pisao da ploca na kojoj stoji zvucnik ne treba da bude u obliku samog monitora niti treba da bude veca od njega. Sta predlazes u konkretnom slucaju za Adame A7, kakva da bude gornja ploca a kakva donja stopa (pretpostavljam da ova mora da bude veca nego gornja)? Glavna cev bi verovatno bila okrugla, okvirne visine 120cm. Da li je ta visina OK?

boggy
31-08-2008, 10:46 AM
Pretpostavljam da znas i okvirne cene tih stalaka?

Ne, ne znam.

Mislim da cu ici na varijantu da pravim teze stalke punjene peskom bas zbog zvuka. Citao sam vec neke postove na tu temu ali neke stvari mi nisu najjasnije. Cini mi se da si bas ti negde pisao da ploca na kojoj stoji zvucnik ne treba da bude u obliku samog monitora niti treba da bude veca od njega.

Pa ne treba da "viri" van njegovih gabarita. Donja osnova monitora je maksimum velicine koji polica treba da ima.
Sta predlazes u konkretnom slucaju za Adame A7, kakva da bude gornja ploca a kakva donja stopa (pretpostavljam da ova mora da bude veca nego gornja)?

Da ... donja treba da bude veca od gornje... zbog stabilnosti. Gornja ploca... ne veca od osnove Adama A7
Glavna cev bi verovatno bila okrugla, okvirne visine 120cm. Da li je ta visina OK?
Ne znam da li je visina ok... zavisi od "visine" tvojih usiju dok sedis u stolici onako kako najcesce sedis... i od visine akusticke ose samog monitora... podaci o akustickoj osi se nekad mogu naci u uputstvu za sam monitor, a ako toga nema... u nedostatku preciznijih podataka preuzima se visina, odnosno pozicija tweeter drajvera kao akusticka osa ( u slucaju da se slusanjem ne ustanovi da osa nije na tom mestu)

znaci kada znas koja ti je "visina usiju" (recimo "a") i koja je udaljenost akusticke ose od osnove monitora (recimo "b") onda ti je UKUPNA visina stalka od poda do donje osnove monitora c=a-b (eto zasto NE ZNAM da li je visina ok!)

pozdrav

bogi

OFF
31-08-2008, 10:46 AM
Ja cu meni praviti stalke na ovaj fazon

http://www.argosyconsole.com/argosy_speakerstands.html

akordeonista
31-08-2008, 02:27 PM
Boogy, hvala mnogo na odgovoru. I imao sam u vidu da gornja ploca ne bude veca od osnove monitora ali me je zbunilo sto sam procitao negde post u kom se navodi da ne treba da ima ni isti oblik ni velicinu kao sam monitor.

Sto se visine tice, pogresno sam napisao, mislio sam da monitori budu na oko 120-125cm upravo zbog moje pozicije kada sedim ispred njih.
Nije mi jasno to oko akusticke ose pa bih te molio ako ti ne predstavlja problem da mi u kratkim crtama pojasnis taj pojam. U svakom slucaju, hvala jos jednom!

Ja cu meni praviti stalke na ovaj fazon

http://www.argosyconsole.com/argosy_speakerstands.html

Off, od kog materijala ces da ih pravis, metala ili drvenih ploca (iverica, medijapan...)? Lepi su stalci samo sto mislim da su prakticniji sa jednim stubom, ako nista drugo, lakse se brise prasina oko njih.:)

OFF
31-08-2008, 04:38 PM
Off, od kog materijala ces da ih pravis, metala ili drvenih ploca (iverica, medijapan...)? Lepi su stalci samo sto mislim da su prakticniji sa jednim stubom, ako nista drugo, lakse se brise prasina oko njih.:)

Ne znam tacno, ali cu uraditi nesto nalik Sandrovim stalcima.... mozda cak i od drveta, a najverovatnije od 2 ili 3 tanje pa lepljene ploce univera

akordeonista
31-08-2008, 08:56 PM
Videh danas par lepih resenja za stalke pa sam se sad pokolebao oko dizajna ali mi je i dalje najprimamljivija ideja sa cevima punjenim peskom (zbog tezine). Ne znam sta cu, jos cu malo razmisliti. U svakom slucaju, jos uvek cekam da mi stignu monitori tako da nije jos nista hitno.
Ako vidis jos neko zanimljivo resenje, javi.

OFF
31-08-2008, 09:13 PM
Svakako, ali i ti okaci te tvoje, da vidimo:wink:

boggy
31-08-2008, 10:10 PM
........
Nije mi jasno to oko akusticke ose pa bih te molio ako ti ne predstavlja problem da mi u kratkim crtama pojasnis taj pojam. U svakom slucaju, hvala jos jednom!
...........

Pa ako pogledamo Genelecovu "definiciju", dobijamo da je to linija povucena od neke tacke na zvucniku do uveta (ili mernog mikrofona), na kojoj su karakteristike zvucnika najbolje. Obicno se podrazumeva da je ta linija vertikalna na prednju povrsinu zvucnika, sto ne mora biti slucaj. Ustanoviti gde se ona konkretno nalazi, merenjem, cesto zna biti skuplje od zvucnika... pogotovo ako je zvucnik u ovoj klasi cene. Znaci, "najjeftinije" je da sam proizvodjac to navede, jer zvucnik meri tokom razvoja, i MORA znati gde se ta osa nalazi... ako to ne navodi, onda NJEMU, proizvodjacu, to nije znacajno... odnosno, ocekuje od korisnika da ne obraca preteranu paznju na to, ili... jednostavno proizvod mu nije u nekoj klasi cene da bi davao i taj podatak... ili cak nece da preterano komplikuje u odnosu na neke druge proizvodjace koji "nemaju" akusticku osu navedenu, te samim tim kod neiskusnih i neupucenih kupaca ne izaziva (suvisnu) sumnju i ne dovodi u pitanje prodaju... to su neke moje spekulacije... na temu: ako podatka nema, zasto ga nema.

Genelec ima podatke o tome i mogu se naci ovde:
http://www.genelecusa.com/catalogues-brochures/acoustic-axis/

pozdrav

bogi

akordeonista
01-09-2008, 12:25 PM
Off, video sam neke ideje bas na onom sajtu koji si ti rekao samo medju galerijom studija:
http://www.argosyconsole.com/argosy_studiogallery/argosy_studiogallery.html
Imas slicice sa desne strane pa kad kliknes na njih one se otvore. Ima par interesantnih resenja. Jedno od meni simpaticnih je u obliku latinicnog slova "Z" (isti princip sa debljom glavnom cevi punjenom peskom). Mada mi se svidjaju jos neka resenja.

akordeonista
15-09-2008, 11:16 AM
Molio bih poznavaoce ove materije da me isprave ako gresim i upute me na pravi put! Odlucio sam da pravim stalke, u pitanju su aktivni monitori Adami A7. Odlucio sam da budu teski metalni stalci sa jednom nosecom cevi i dve ploce, na dnu i vrhu.
Evo kakav je plan:
- cev okvirnih dimenzija 10 x 10cm ili ako bude okrugla precnika 10 - 12cm, debljine zida 2-3 milimetra;
- gornja ploca 18 x 28cm (kolike su i dimenzije monitora), od plocevine debljine 1cm;
- donja ploca 35 x 35cm, isto od plocevine debljine 1cm;
- 4 stopice za donju plocu, najverovatnije gumene (jos nisam odlucio koje cu uzeti pa su moguca resenja dobro dosla).

Glavnu cev bih punio peskom pa me interesuje mora li da bude neka posebna vrsta peska tipa silikatni i sl.? Kada budu napravljeni, stalke bih odneo na plastifikaciju (mat crna boja).
I to bi trebalo da bude to! Nadam se da nece biti nezeljenih efekata u zvuku! Ako neko vidi moguci problem u pogledu zvuka sa ovom koncepcijom stalaka bio bih mu jako zahvalan ako bi mi ga predocio!
Svaki komentar je dobro dosao!

akordeonista
15-09-2008, 07:58 PM
Pa zar bas niko nema nikakav komentar?!

NLP
15-09-2008, 10:30 PM
Preberi mnoge postove o stalcima!!!

Cijev punjena kvarcnim pijeskom je okej.
Gumene stopice donje ploče je okej.
Pločevinu zamijeni recimo sa kvalitetnom drvenom pločom! I dole i gore!

Zvučnike podstavi sa kakvim primacoustics proizvodom namijenjenom tij situaciji (i auralex ima svoje proizvode,...), dobra bi i bila obučena u tkaninu rigidna ploča kamene vune...

To je to za mid buđet varijantu, ako hočeš skuplja rešenje... eee ovde skoro nema limita...

akordeonista
15-09-2008, 11:03 PM
Preberi mnoge postove o stalcima!!!

Cijev punjena kvarcnim pijeskom je okej.
Gumene stopice donje ploče je okej.
Pločevinu zamijeni recimo sa kvalitetnom drvenom pločom! I dole i gore!

Zvučnike podstavi sa kakvim primacoustics proizvodom namijenjenom tij situaciji (i auralex ima svoje proizvode,...), dobra bi i bila obučena u tkaninu rigidna ploča kamene vune...

To je to za mid buđet varijantu, ako hoče? skuplja re?enje... eee ovde skoro nema limita...

Hvala na odgovoru!
Zasto metalnu menjati za drvenu plocu? Zar metalna ploca debljne 10mm nije jaca i teze vibrira od drvene ploce? Izmedju ostalog metalne ploce imaju veliku tezinu pa bi stalak bio dosta tezi i stabilniji a i pretpostavljam da bi manje pravio vibracije.
A to za Primacoustics i slicno sam svakako imao u vidu. Ako ne nedjem tako nesto, napravicu i to od azmafona debljine 2cm uvijenog u platno.

NLP
15-09-2008, 11:40 PM
Napravi tako in ne pravi priču bez veze:D.

Gledaj radije, da če tweeterji biti u visini u?iju u mix poziciji kada sve to ukomponira?!

akordeonista
15-09-2008, 11:49 PM
OK, od sad cutim i pravim!

boggy
16-09-2008, 12:54 AM
Napravi tako in ne pravi priču bez veze:D.

.............

NLP, mislim, samo mislim... da je akordeonista nasao dobrog majstora da mu to ZAVARI... pa se slazem sa njim... za gvozdenu osnovu i gvozdenu policu... jer... nije uopste jednostavno fiksirati drvenu policu i postolje za gvozdenu cev punu peska... a da to bude iole cvrsto... i da se stalak sme za to uhvatiti...
Zato, predlazem kombinaciju, neka uradi od gvozdja sve... ali da uracuna da ce imati drvene ploce gore i dole u visinu, preko gvozdja... treba skratiti visinu za tu debljinu.
Lakse je tako napraviti tezak stalak... a da se sve ne slomi u jednom trenutku

pozdrav

bogi

NLP
16-09-2008, 09:15 AM
Svakako mo?e i tako!

akordeonista
16-09-2008, 12:34 PM
... ali da uracuna da ce imati drvene ploce gore i dole u visinu, preko gvozdja... treba skratiti visinu za tu debljinu.
Lakse je tako napraviti tezak stalak... a da se sve ne slomi u jednom trenutku
bogi

Boggy, nisam te najbolje razumeo u vezi onog "gore i dole u visinu". Mislis li na to da metalne ploce budu manjih dimenzija pa da se na njih prisrafe drvene pravih dimenzija?
Kada kazete drvene ploce, pretpostavljam da mislite na ploce od iverice ili slicnih materijala. Ima li uopste potrebe za njima pored metalne ploce debljine 1cm? Dobija li se nesto sa njima, tipa, da smanje vibracije i slicno?
Svakako, kao sto sam negde gore naveo, izmedju monitora i stalka planiram da stavim neku "tampon zonu" tipa Aulex, Primacoustics ili ako ih ne nadjem, pravljenu od azmafona ili kamene vune.

Boggy, kakvo je tvoje misljenje o ovim stalcima? Da li valjaju ili treba "bataliti" celu ovu koncepciju?

boggy
16-09-2008, 07:59 PM
Boggy, nisam te najbolje razumeo u vezi onog "gore i dole u visinu". Mislis li na to da metalne ploce budu manjih dimenzija pa da se na njih prisrafe drvene pravih dimenzija?

ne mora... mogu biti i iste... ali se prisrafe...

Kada kazete drvene ploce, pretpostavljam da mislite na ploce od iverice ili slicnih materijala. Ima li uopste potrebe za njima pored metalne ploce debljine 1cm?

ima (moze iverica)

Dobija li se nesto sa njima, tipa, da smanje vibracije i slicno?

da

Svakako, kao sto sam negde gore naveo, izmedju monitora i stalka planiram da stavim neku "tampon zonu" tipa Aulex, Primacoustics ili ako ih ne nadjem, pravljenu od azmafona ili kamene vune.

moze komad ili dva azmafona, samo odma uracunaj visinu da se ne bi digli iznad usiju... racunaj da se azmafon malo slegne... iako adami nisu teski preterano

Boggy, kakvo je tvoje misljenje o ovim stalcima? Da li valjaju ili treba "bataliti" celu ovu koncepciju?

To su dobri stalci, ako se dobro naprave... za ovakve stalke ti je bitan dobar varilac... a slutim da si ga nasao.

pozdrav

bogi

akordeonista
17-09-2008, 06:36 PM
... za ovakve stalke ti je bitan dobar varilac... a slutim da si ga nasao.
Jesam, imam druga koji sije varove kao hirurg!:D

boggy
17-09-2008, 06:40 PM
Jesam, imam druga koji sije varove kao hirurg!:D

STVARNO!!!????:shock:

Ajd kad zavrsi, poslikaj i varena mesta pre plastifikacije... bas me zanima...

pozdrav

bogi

akordeonista
18-09-2008, 04:52 PM
I bre, Boggy, s` tobom covek ne sme ni da se nasali, odma` trazis dokaze!!!:wink:
Salim se naravno!
Inace, covek je dobar varilac ali otkud znam sta za tebe znaci dobar varilac? U svakom slucaju, kad budem pravio stalke, slikacu varove pa cu ih poslati da pogledas!
Pozdrav!

NLP
18-09-2008, 09:58 PM
Preko slike se mikro lunkeri koji su sakriti izpod morebitno slabo obavljenog vara neče vidjeti:D
Ako če se videti več na slici onda če? ih i ti opaziti:D

boggy
18-09-2008, 10:01 PM
Preko slike se mikro lunkeri koji su sakriti izpod morebitno slabo obavljenog vara neče vidjeti:D
Ako če se videti več na slici onda če? ih i ti opaziti:D

Hoce se videti sa slike... to o cemu pricas se samo rentgen-om moze ustanoviti... te zato, sto moze vizuelno... jedino nam preostaje...

pozdrav

bogi

NLP
18-09-2008, 10:52 PM
Pa dobro za prvu pomoč mo?e ali bez garancije!!!
... u "osnovi" sam strojar...:D

boggy
18-09-2008, 10:57 PM
Pa dobro za prvu pomoč mo?e ali bez garancije!!!
... u "osnovi" sam strojar...:D

Nisam varilac, ali znam da zavarim da "drzi" ;)

pozdrav

bogi

NLP
18-09-2008, 11:18 PM
Hvala bogu i ja:)