View Full Version : uvoz audio opreme
Treger
30-08-2008, 05:00 PM
jer zna neko proceduru prilikom uvoza(carine vracanje pdv..),voleo bih da mi neko donese nesto iz austrije al neznam kako to ide,jer neko skoro uvezao nesto,jer bilo problema i koje prirode...
Ak nije nest veliko dogovori se s nekim tko studira u austriji (po mogucnosti muziku) da ti donese, njih najcesce ne maltretiraju na granici a i ako ih nest pitaju onda ce to biti u vezi njihovog instrumenta:wink:
Vojvodinac
31-08-2008, 01:30 AM
ovako imam totalno otvoreno da napisem kako jeste nadji nekoga kombistu koj vozi do tvoga grada reci mu sta zelis i daj mu novac da ti uzme on nemora da se razume u opremu samo mu kazi model i neka ode do www.klangfarbe.com adressa je (Einsiedlerplatz 4 (javascript://) 1050 Wien) ako je iz beca znace gde je a cene od opreme mozes da vidis na sajt. Naravno moras i kombistu da platis jedno 20-30 evra da bi zaradijo malo nesto i da da cariniku jedno 10 evra da moze da popije kafu!
ako neznas nikoga ondag mi se javi na msn (munje@gmx.at) sklopicu ti ja neku kombinaciju ako mi lezis na put od horgosa do bela crkve ili rume!
Treger
31-08-2008, 10:58 AM
@Vojvodinac Znaci carina se moze preskociti:D to mi se svidja iovako je verovatno ogromna,hvala na pomoci ali imam neke rodjake koji bi mi doneli,samo mi je bila frka oko tih carina i svega...
Vojvodinac
31-08-2008, 12:43 PM
Treger (http://www.rumski.com/forum/member.php?u=6712)
"ipak so to ljudi na granicu" ja sam nosijo dole kada sam iso svasta TV,radio,opremu, computeri za kucu i kada dodjem na carinu uvek sam reko sta imam nikad nisam moro da platim jel je moja privatna stvar mada bi moro da platim ali nasi su IPAK LJUDI! Ako mi neko trazi da platim ja cu da prijavim u moj svapski pasos tu stvar i vraticu je i drugi put cu da probam.Zato mi nije tesko da ih pocastim sa red bull ili nekom schokoladom.
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8"><meta name="ProgId" content="Word.Document"><meta name="Generator" content="Microsoft Word 11"><meta name="Originator" content="Microsoft Word 11"><link rel="File-List" href="file:///C:%5CDOKUME%7E1%5CVOJVOD%7E1%5CLOKALE%7E1%5CTemp%5 Cmsohtml1%5C01%5Cclip_filelist.xml"><!--[if gte mso 9]><xml> <w:WordDocument> <w:View>Normal</w:View> <w:Zoom>0</w:Zoom> <w:HyphenationZone>21</w:HyphenationZone> <w:PunctuationKerning/> <w:ValidateAgainstSchemas/> <w:SaveIfXMLInvalid>false</w:SaveIfXMLInvalid> <w:IgnoreMixedContent>false</w:IgnoreMixedContent> <w:AlwaysShowPlaceholderText>false</w:AlwaysShowPlaceholderText> <w:Compatibility> <w:BreakWrappedTables/> <w:SnapToGridInCell/> <w:WrapTextWithPunct/> <w:UseAsianBreakRules/> <w:DontGrowAutofit/> </w:Compatibility> <w:BrowserLevel>MicrosoftInternetExplorer4</w:BrowserLevel> </w:WordDocument> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> <w:LatentStyles DefLockedState="false" LatentStyleCount="156"> </w:LatentStyles> </xml><![endif]--><style> <!-- /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:""; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman";} @page Section1 {size:595.3pt 841.9pt; margin:70.85pt 70.85pt 2.0cm 70.85pt; mso-header-margin:35.4pt; mso-footer-margin:35.4pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} --> </style><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normale Tabelle"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> Za mene to nije korrupacija nego je vec da je covek svatijo da mi u inostranstvo celu godinu radimo za to i to malo sto zaradimo odnesemo dole!
wladymeer
21-06-2011, 08:16 PM
Imam jedno pitanje:
Od PROELa treba da dobijem neke rezverne delove za stalak za klavijaturu. U pitanju je jedna baza dimenzija otprilike oko 20cm x 20cm x 10cm i 3 metalne noge za koje bih rekao da su do pola metra dugačke a nekih 2-3cm visoke/široke.
Oni bi želeli da mi to pošalju besplatno, ali se brinem da mi na našoj granici ne roknu carinu. Šta mogu da uradim da izbegnem to?
Ono što meni pada na pamet jeste da:
• Izbegnu DHL i slične službe i da ide preko državne pošte
• Napišu vrednost do 20€? Koliko se sećam to je iznos do kog se ne carini?
Ima li još nešto što bih mogao da im dam kao savet?
Braca
21-06-2011, 08:32 PM
|Tesko da ce da ti napisu da to vredi 20 e jer oni ne lazu. Ako si to porucio od njih onda ces morati da platis carinu, a ako si recimo reklamirao nesto u garanciji onda mozda i ima sanse da prodje kao rezervni deo nastao usled kvara, ali to bi oni morali da napisu u fakturi. Ili da prodje na foru da je cena mala pa da ne carine u sta sumnjam! Ja licno sam kupio jedan kanal rezervni za mixer i platio carinu, mada ima razlicitih iskustava, probaj pa ces videti !
wladymeer
21-06-2011, 08:41 PM
Za sad nismo još ništa poručili, dogovaramo se oko najpovoljnijeg načine za obe strane...
Ceo stalak nov vredi kod njih 106€ a taj deo koji poručujem može lako da se shvati kao petina vrednosti, s obzirom da je ceo stalak visine 1m.
Za garanciju me nisu ni pitali, ali problem jeste nastao usled "kvara" - deo koji imam trenutno se polomio.
Vidim da će ipak biti možda najbolje da nadjem nekog u Italiji ko dolazi uskoro za Srbiju pa da mi ponese to. Živela naša ljigava birokratija. Ljudi iz Italije su spremni da mi izvan garantnog roka pošalju to besplatno sa sve poštarinom o njihovom trošku ali naši lešinari moraju da se ovajde pa to ti je... Ne bi me čudilo da mi ocarine i vrednost kartonske kutije u kojoj će biti paket.
DaBear
21-06-2011, 09:01 PM
kombi varijanta je najbolja!!
Ima kombi servis London - Beograd i donose ljudi sve i svasta ?2 po kilogramu mislim, nema carina, nema nista..donese u BG :D
wladymeer
21-06-2011, 11:57 PM
to je ta srpska logika - ako hoćeš nešto da kupiš iz Italije pošalješ prvo za Britaniju pa ti odatle donesu ljudi :D
bilo bi nam dosadno da nije tako... ili možda i ne bi ;)
DaBear
22-06-2011, 06:20 AM
to je ta srpska logika - ako hoće? ne?to da kupi? iz Italije po?alje? prvo za Britaniju pa ti odatle donesu ljudi :D
bilo bi nam dosadno da nije tako... ili mo?da i ne bi ;)
samo kazem sta sve postoji...:mad: - a za tvoj deo, kad ga vec salju besplatno, u deklaraciji za carinu mogu da napisu "sample" ili "gift" (besplatne stvari) tako da je oslobodjeno carine.
To funkcionise po evropi...
pozz
wladymeer
22-06-2011, 07:21 AM
Mislim da kod nas "sample" prolazi jedino ako je namenjen za sajamske prezentacije... ako se nešto u medjuvremenu nije promenilo :(
I sa onom rečenicom u prošlom postu te nisam "napao", naprotiv, samo kažem, to je ono što svi pre ili kasnije radimo ne bi li dobili nešto što je u celom svetu normalno :)
darkstar
22-06-2011, 10:20 PM
DaBear je u pravu.
Stigli su mi delovi za rhodes, vrednost je bila preko 200 eura, a na paketu je covek napisao "Commercial sample" (to postoji kao opcija u invoiceu), i tu nema sta da se gleda,sve stize bez carine.
Samo ih zamoli da to tako urade, i njet problema.
Uostalom, taj deo i nije skuplji od toga, pa im objasni problematiku, oni ljudi nece imati problem sa time.
\
boggy
23-06-2011, 03:52 AM
..... i tu nema sta da se gleda,sve stize bez carine.
......
Ako je Srbija u pitanju, na zalost, to ne mora uvek da se desi. Otvore oni paket pa kad vide sta ima unutra, sami procene vrednost i odrezu carinu, bez obzira sta pise na kutiji. Meni su za semplove cipova (nije lazna izjava, STVARNO su besplatni!!!) trazili carinu otprilike u 50% slucajeva.
pozdrav
bogi
p.s. prvo sam se nervirao sto mi distributer naplacuje (besplatne) semplove, pa kad sam ih sam uvozio, shvatio sam da to i nije bez razloga.
wladymeer
23-06-2011, 05:17 AM
a jel bila neka osetna razlika u naplati kada si to radio preko distributera i kad si radio sam?
boggy
23-06-2011, 05:36 AM
a jel bila neka osetna razlika u naplati kada si to radio preko distributera i kad si radio sam?
distributer je naplacivao cip po ceni kao da nije besplatan, nego ga regularno kupujem. Dok je carina i spediterski troskovi, uglavnom prevazilazila vrednost cipova... nekada i visestruko... jer... s obzirom da je cena 0 USD, onda mogu da naplate koliko im se prohte.
Carinski zakoni su nam dno dna, napravljeni da maltretiraju gradjane ne da im obezbede koliko toliko udoban zivot. Ako je ista popravljano i menjano, uglavnom se tice domace trgovine. Pogotovo je carina na elektronske komponente, kada Elektronska industrija u Srbiji odavno ne postoji, na nivou obicnog lopovluka...
Nekada je bio dozvoljen bescarinski uvoz robe koja sa troskovima transporta ne prelazi 100EUR (ili USD, to nikada nisam provalio) ... te se moglo nesto besplatno ili ne preterano skupo uvesti tako sto ti postar to donese na vrata... s obzriom ne razvoj internet trgovine, kao i kataloske prodaje,... neki "mozak" je nasao da je mudro srozati ovaj limit na nekih 20-ak EUR (ili USD), jerbo ce drzava da preterano osiromasi ako trgovci ne zaradjuju...
Znaci, carinski zakoni prakticno stite danas samo trgovinu... jer ne dozvoljavaju obicnim ljudima da uvoze sitnice, sto je u vecem delu sveta sasvim normalno. A kada treba "stititi" industriju i poljoprivredu, onda namerno uvoze stranu robu da bi naterali domace proizvodjace da spuste cenu... na duze staze... jasno je sta nas ceka.
pozdrav
bogi
wladymeer
23-06-2011, 10:37 AM
100? je ali je zbog Neckermanna smanjeno na 20... sa druge strane sve do 150? u CG je oslobodjeno carine...
bizarno mi je i pomisliti da neko ima osnova da na rezervni besplatni deo naplati kojekakvu carinu koja će me verujem izneti vi?e nego da sam kupio ceo deo, ali neka, samo se gomilaju razlozi da odem odavde... na svu bedu daju nam birokratiju rigorozniju nego u Americi radi "za?tite tr?i?ta".
A kad pitam distributere dobijem prvo odgovor: "nismo vi?e, zovi ovu firmu" a onda: "ma ne radimo sa tim!"
darkstar
28-06-2011, 04:54 PM
Ako je Srbija u pitanju, na zalost, to ne mora uvek da se desi. Otvore oni paket pa kad vide sta ima unutra, sami procene vrednost i odrezu carinu, bez obzira sta pise na kutiji. Meni su za semplove cipova (nije lazna izjava, STVARNO su besplatni!!!) trazili carinu otprilike u 50% slucajeva.
pozdrav
bogi
p.s. prvo sam se nervirao sto mi distributer naplacuje (besplatne) semplove, pa kad sam ih sam uvozio, shvatio sam da to i nije bez razloga.
Ne, onda odbijes da platis carinu, to vrate u glavnu carinu (sto je u slucaju Bg-a na zel. stanici), odstampas primerak zakona i odes lepo tamo.
Bez problema dobijas sve bez carine.
Jedina stavka koju moze neko da ti naplati je carinski pregled, i on kosta 250 dinara.
U slucaju koji si naveo, nema hoces-neces, oni to MORAJU da ti daju bez carine, i to ce se desiti ako odes u carinu na zel. stanici.
Tamo su manje vise razumni ljudi.
boggy
28-06-2011, 05:07 PM
........
Tamo su manje vise razumni ljudi.
Jok bre... tamo su me pitali koliko cu da zaradim na tim besplatnim cipovima... :rolleyes: :banghead:
pozdrav
bogi
wladymeer
29-06-2011, 12:24 AM
Od drugara koji su malo češće naručivali stvari preko grane dobih informaciju da je ako se poruči tako da zaobidje Beograd i ode za Novi Sad kudikamo jednostavnija i razumnija...
Darko A.
25-08-2011, 07:34 AM
Jok bre... tamo su me pitali koliko cu da zaradim na tim besplatnim cipovima... :rolleyes: :banghead:
pozdrav
bogi
Žao mi što si imao problema. Meni su svi semplovi stizali bez problema, nikada ništa nisam platio. Doduše, ja sam sve poručivao preko fakulteta, ali sam navodio svoju (kućnu) adresu. Jedina komplikacija je bila u slučaju Analog Devices-a, jer TNT koji dostavlja robu traži svu dokumentaciju firme (fakture i trista čuda), išao sam do Carine i smorio se šta sve treba da im dostavim za 2 čipa... ne dostavljaju robu za fizička lica.
edit: Kad već pričamo o čipovima i distributerima, 'ajd da podelim još jedno pozitivno iskustvo. Pre par meseci sam pravio neki senzor, nebitno, trebao mi je specifičan čip koji se samo na jednom mestu na netu mogao poručiti na komad, a cena je bila reda 1.6-1.8$, ali troškovi transporta iz USA (avion) i carine bili bi 20x veći od njegove vrednosti. Iskopam preko gugla domaću firmu koja distribuira proizvode tog online prodavca, pošaljem mejl sa pitanjem koliko bi koštao komad ako uopšte može da se poruči i u roku od sat vremena dobijem ponudu od 2 EUR/kom sa rokom isporuke. Nisam mogao da verujem...
pecass
10-09-2011, 03:53 PM
A koja mu to dodje domaća firma?
ProkDu
08-10-2011, 11:11 PM
^ da, koja firma?
Da li je tačno da je za uvoz (u Srbiju) klavira, gitara, violina, duvačkih instrumenata, bubnjeva,... carina 1% + 18% PDV-a + ?pediter ???
wladymeer
01-11-2013, 12:47 AM
Iko upoznat kakvo je stanje danas?
Jel 18% PDV + 10% carina i to ne na vrednost robe već na vrednost robe + poštarine?
I ima li iko iskustva - vode li se po cenama na sajtu odakle roba stiže prilikom odredjivanja carine/PDVa?
Hollywood
05-11-2013, 11:56 PM
Iko upoznat kakvo je stanje danas?
Jel 18% PDV + 10% carina i to ne na vrednost robe već na vrednost robe + po?tarine?
I ima li iko iskustva - vode li se po cenama na sajtu odakle roba sti?e prilikom odredjivanja carine/PDVa?
zaboravi srbiju, vidi ako imas nekog u hrvatskoj i poruci tamo, pa onda opet sverc, samo je sad blize.
Meni su pre par meseci naplatili 12000din na besplatni udate samo zato sto su oni procenili da to toliko kosta. Nista nisam mogao da uradim. Zavisi odakle dolazi i sta je u pitanju. 10% je ako je EU, ako je npr USA onda je 22% + 18% pdv na sve kompletno sa postarinom + ako stoji da je dz, a oni ne misle tako ne mozes nista.
Tako da posto je trula drzava, sada sve svercujem.
wladymeer
08-11-2013, 04:28 AM
Pazi, i ja sam realno optimista, planiram da uvezem neke zvučne kutije - nešto sumnjam da to može da se prošvercuje :D
Ali, slažem se sa tobom - umesto da nam država omogući da pazarimo nešto što nam se sa sve poštarinom i carinom ISPLATI, ona ipak odlučuje da se postavi tako da se svakome pre isplati da razmišlja prvo o muljanju...
Mogli
09-11-2013, 09:21 AM
Pazi, i ja sam realno optimista, planiram da uvezem neke zvučne kutije - ne?to sumnjam da to mo?e da se pro?vercuje :D
Ali, sla?em se sa tobom - umesto da nam dr?ava omogući da pazarimo ne?to ?to nam se sa sve po?tarinom i carinom ISPLATI, ona ipak odlučuje da se postavi tako da se svakome pre isplati da razmi?lja prvo o muljanju...
Moze i to ladno. :)
Prefarbas neke trule kutije sa pokvarenim zvucnicima, ili cak bez njih, izradis nalepnice za njih sa nazivom marke koju porucujes, sve to spakujes u auto i poneses gitaru, sve to prijavis na granici i odes kao da sviras preko. Tamo primis nove kutije, stare bacis pored puta, popijes dva ladna piva i vratis se kuci kad prodje smena.
Hollywood
09-11-2013, 06:23 PM
Pazi, i ja sam realno optimista, planiram da uvezem neke zvučne kutije - ne?to sumnjam da to mo?e da se pro?vercuje :D
Ali, sla?em se sa tobom - umesto da nam dr?ava omogući da pazarimo ne?to ?to nam se sa sve po?tarinom i carinom ISPLATI, ona ipak odlučuje da se postavi tako da se svakome pre isplati da razmi?lja prvo o muljanju...
ma samo opusteno na granici i teraj :)
Moglijeva ideja je profi uigrana varijanta i tako je brdo opreme ''uvezeno''
Moritz
10-11-2013, 09:24 AM
Moze i to ladno. :)
Prefarbas neke trule kutije sa pokvarenim zvucnicima, ili cak bez njih, izradis nalepnice za njih sa nazivom marke koju porucujes, sve to spakujes u auto i poneses gitaru, sve to prijavis na granici i odes kao da sviras preko. Tamo primis nove kutije, stare bacis pored puta, popijes dva ladna piva i vratis se kuci kad prodje smena.
:rotfl: svaka cast na ideji. Koliko je to sigurno , da li se desilo da te neko ipak provali?
To se doduse nekad radilo:rotfl:
Danas za izlazak iz zemlje sa instrumentima moras da imas ATA karnet,dokument u kome pise sta nosis,kojim kolima ides.seriske brojeve,vrednost robe...to se overava u Bg,pa se overava na granicnom prelazu na izlasku iz Srbije,overava se na ulasku u drugu zemlju (npr u Bosnu),pa sve isto u povratku!Da ne pricam to sto su Hrvati vratili neke muzicare sa granice jer nisu imali uredne radne dozvole za svirku u okolini Zagreba...:banghead:
Hollywood
11-11-2013, 12:42 AM
ata karnet treba ako ces da izvezes/uvezes ceo kombi opreme.
za jednu ili dve sprave nema potrebe, samo prijavis na granici kad izlazis i nemas nikakav problem, upisu ti u pasos na poslednjem listu.
ako nema serijskog broja onda samo upisu model.
offtopic - radne dozvole za hrvatsku trebaju vec 3godine i koliko ja znam to je najnormalnija stvar, ne vidim sta je tu cudno?
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.