Log in

View Full Version : ***low End Theory***

Reinhardt
29-08-2008, 12:21 PM
eto,
otvorio sam novu temu koja moze biti zanimljiva sirem krugu clanova,
iskusnijim i manje iskusnim producentima(i onima koji se vole tako zvati),
sa jedinom zeljom da neke stvari spustimo na zemlju..:)

za pocetak mozemo definirati termin low-end, a?

Arthur
29-08-2008, 12:32 PM
sve sto je jako jeftino, a zapravo radi.
Eto ja imam da pofalim behringer 30band graficki eq i njihovo pojacalo za sluske visekanalno.

RetroMan
29-08-2008, 12:39 PM
za pocetak mozemo definirati termin low-end, a?

Mozda: "Srpska muzicka produkcija"? :wink:

RM

P.S. Izvinjavam se ovima iz High End studija, al' nisam mogao da se uzdrzim.

boggy
29-08-2008, 12:39 PM
sve sto je jako jeftino, a zapravo radi.
....

tako nekako...

Posedujem:

Behringer DCX2496 i ECM8000 , SPL Volume 2, QuikLock stalke za zvucnike, kojima se podesava visina.

pozdrav

bogi

HeatMan
29-08-2008, 12:53 PM
definishite "jako jeftino"? :)

na gearslutzu su mi prichu o quested vh2108 prebacili u low end..

dajte neki okvirni rang..

600 eura? 1k eura? 2?

boggy
29-08-2008, 12:58 PM
definishite "jako jeftino"? :)

na gearslutzu su mi prichu o quested vh2108 prebacili u low end..

dajte neki okvirni rang..

600 eura? 1k eura? 2?

ukratko... relativno... nesto sto meni vredi vise nego sto kosta... odnosno,... meni radi... a izaziva sprdnju kod ostalih koji ne veruju da to moze da radi... jer ni ne znaju sta radim s tim niti kako ga koristim... niti kako sam ga modifikovao itd... do "ne koristim ga ni za sta... kupljeno iz zezanja" izaberi sta hoces .... apsolutne definicije nema, a da se ne mogu naci primeri koji obaraju definiciju

pozdrav

bogi

Everbeatz
29-08-2008, 01:03 PM
Mozda: "Srpska muzicka produkcija"? :wink:

Potpuno ispravno:)

OFF
29-08-2008, 03:58 PM
Za mene, najbolja jeftina sprava je FMR RNC...... mislim da mi je to najbolja kupovina, ikad

mekonin
29-08-2008, 04:51 PM
Za mene, najbolja jeftina sprava je FMR RNC...... mislim da mi je to najbolja kupovina, ikad
reci mi molim te da li ima kod nas da se nabavi i po kojoj ceni si ga uzeo
gledao sam ga ranije, deluje jako zanimljivo

dexyco
29-08-2008, 07:02 PM
Hmmm, a da se otvori pod sekcija "low end" ovde, mislim da bi to bilo najbolje?

Rhino
29-08-2008, 07:31 PM
Ja volim kad "low end" ne mulja ni na 10hz:D

"7"
29-08-2008, 07:39 PM
...e a da otvorimo odma' i podforume podeljene po godinama starosti clanova (jer nam se ne slazu bas ovi mladji sa starim vukovima:wink: )... recimo do 25, 25-35... 8-) :rotfl: :D ... pa bi onda mogli da otvorimo i "Kutak za snobove" :da: :D , "Poljance za neupucene" itd.... :D

master29
29-08-2008, 08:16 PM
Ne kapiram,sto pravite sprdnju....lepo su vam idekius.vuckovic i ostali odgovorili,malo ima vrhunskih studija kod nas,gde uopste vode ovakve stvari???

STUDIOTON
29-08-2008, 08:57 PM

Potvrdjujem

OFF
29-08-2008, 09:54 PM
reci mi molim te da li ima kod nas da se nabavi i po kojoj ceni si ga uzeo
gledao sam ga ranije, deluje jako zanimljivo

Dosao mi je od preko, od jednog drugara..... kod nas ga nema zvanicno

mekonin
29-08-2008, 11:47 PM
Dosao mi je od preko, od jednog drugara..... kod nas ga nema zvanicno
pretpostavio sam
za sta ga konkretno koristis?

idekius
30-08-2008, 12:05 AM
A sta mislite za Oktavu MK012 i MK319?
Nisu skupi, a po meni o.k. mikrofoni.

OFF
30-08-2008, 12:31 AM
pretpostavio sam
za sta ga konkretno koristis?

Verovao ili ne, sve vokale snimam preko njega, naravno, podesen je da radi sto je manje moguce, a opet sprecava clip konvertora bez cujnoh anomalija

Arthur
30-08-2008, 02:35 AM
ponovo cu izraziti podrsku sekciji za low-budget rasprave. Da, questedi nisu najskuplji monitori na svetu, kod nas bi se to moglo klasifikovati kao stvari koje kostaju manje od 500e po jedinici kupovine, bez obzira sto i odlicni dinamicki mikrofoni upadaju u tu kategoriju, ipak ce ih ljudi sa malo novca kupovati.

Arthur
30-08-2008, 02:37 AM
u to ime, da se slavi Shure SM57, SM7, sm58, zatim RE20(mislim da je beyerdynamic), ali i AKG d112 i sennheisser MD421, Alesis Midiverb, vo ime behringerra, randalla i phonika, AMIN

dejankuki
30-08-2008, 09:58 AM
Hmmm, ne razumem bas najbolje, ali Randall nisu bas low end... najjeftnije pojacalo je oko 100evra, ali je 15W uostalom take a look http://www.thomann.de/gb/search_dir.html?sw=randall&oa=pra

HeatMan
30-08-2008, 11:42 AM
u to ime, da se slavi Shure SM57, SM7, sm58, zatim RE20(mislim da je beyerdynamic), ali i AKG d112 i sennheisser MD421, Alesis Midiverb, vo ime behringerra, randalla i phonika, AMIN

electro voice ;)

LACKY
30-08-2008, 11:52 AM
Uzevsi u obzir dubinu nasih dzepova i kolicene para u muzickoj produkciji, dosao sam do zakljucka da u nasim uslovima u low end spada ona oprema koja se moze nabaviti kod cigana na ulazu u novobeogradski buvljak.

Arthur
30-08-2008, 11:53 AM
o tome se i radi. Pre 10ak godina nije postojalo gitarsko pojacalo koje se moglo kupiti ispod 500maraka. Randall i slicne firme su uspeli da napale 60% beogradskih klinaca okji se lože na highgain da je to do jaja a jeftino. Verovao sam i sam u te priče dok nisam snimio jedno 3-4 različita komada i zaključio da je to popriličnop smeće neopevano. Prvih 3 minuta se ložiš a onda shvatiš da zvuku fali početak sredina i kraj. Drndaš mikrofone, pozicije, gitariste, a ono zapravo nije do toga.

Miha Blaze
03-09-2008, 02:26 AM
joj kako gresis povodom tih randalla... no nema veze... fakat je da ljudi ovde ne znaju da sviraju kako valja, ne znaju ili ne mogu da izaberu pravi komad pojacala i ne umeju da nameste farbu kako treba...

ne znam koga si snimao, al znam da sisnimao jednog coveka koji ima sve sto sam naveo, tako da verujem da sledeci put probas da preispitas sebe :P
to pojacalo ima karakter kakav ima, al da ne moze da se iskoristi za nesto, u to ne verujem ;)

pozdrav!

Arthur
03-09-2008, 02:32 AM
može da se iskoristi, naprotiv, izvlačio sam neke od mojih omiljenih uradaka iz njih (FT), ali je u suštini laž. Jeftin je, i ima jeftin zvuk, a lože se ljudi da je skuplji. Ipak mora da se izuje preko soma eura za iole ozbiljan drive ili highgain. Ovo je sve plastičica. Nijanse su, al ja tačno znam šta želim od pojačala,i kako to da dobijem, a to ne uključuje sprave poput Randalla ili Line6, kolko god one cost-effective bile. I zato sam ga tu i uvrstio. Zato što da ga nema, i da ne laže ljude tako uspešno, možda bi industrija ozbiljnih pojačala bolje stajala. Kao što bi svima verovatno bilo lakše da se behringer nije nikad ni pojavio kao ideja.

Miha Blaze
03-09-2008, 03:40 AM
mo?e da se iskoristi, naprotiv, izvlačio sam neke od mojih omiljenih uradaka iz njih (FT), ali je u su?tini la?. Jeftin je, i ima jeftin zvuk, a lo?e se ljudi da je skuplji. Ipak mora da se izuje preko soma eura za iole ozbiljan drive ili highgain. Ovo je sve plastičica. Nijanse su, al ja tačno znam ?ta ?elim od pojačala,i kako to da dobijem, a to ne uključuje sprave poput Randalla ili Line6, kolko god one cost-effective bile. I zato sam ga tu i uvrstio. Zato ?to da ga nema, i da ne la?e ljude tako uspe?no, mo?da bi industrija ozbiljnih pojačala bolje stajala. Kao ?to bi svima verovatno bilo lak?e da se behringer nije nikad ni pojavio kao ideja.

Randalla ima i skupljih, koji opet imaju svoju klijentelu i ljude koji vole sintetiku... ne kazem da je lose, ne kazem da je moj ukus, ali i te kako ima i randalla koji zvuce skupo ;) samo je pitanje ukusa ;)

inace, to je to za te pare... Randall ne laze samo daje ono sto si kupio... pa ajde evo ti 300, 400 evra, zelim skup rig za moju gitaru... ne znam dal to iko moze da ti obezbedi za te pare ;)
a to za FT si u pravu... gitare nisu nista spektakularno... maska teska ispod kojih stoji 300tinak evra na gomili... ;) dubina dzepa je bitna... jako...

DADDY Z
03-09-2008, 11:47 AM
evo ja baš nabavio jednu low end spravu koja (meni bar) radi odlično.SM PRO audio koji definitivno treba dodati na gore navedenu listu.

Reinhardt
05-09-2008, 12:42 PM
@daddy z, govoris o pasivnoj sumi koliko vidim..

i kako te sluzi,
jeli zadovoljio ocekivanja?

dali zbrajas kanale sa outboard FX-om ili VST-om ?

pisi..

Reinhardt
05-09-2008, 01:10 PM
.. Kao ?to bi svima verovatno bilo lak?e da se behringer nije nikad ni pojavio kao ideja.

hm..to se kosi sa osnovama trzisne ekonomije;
bas zbog takvih firmi je dio hi-enda krenuo u 500 format,
koji je kao cijenovno prihvatljiviji, pristupacniji..

nakraju krajeva, zbog razvitka PC-a i miksanja ITB, cijene velikih (rabljenih)pultova su drasticno pale

a ikad smo kod beringera, cini mi se da jako puno ljudi,
pljuje po toj firmi , naznajuci bas i zasto..
vjerujem da dobar dio tih razloga lezi u americkoj, sustavnoj
anti-propagandi (svako malo ih tuze zbog ovog,onog, pa ameri dobiju neku otstetu..pa ovi opet po svom..)

da ne ispadne kako branim behringer proizvode,samo kazem da sve treba uzeti u obzir

i jos jedna stvar, osobno sam prisustvovao na nakoliko rec.sessiona po studijima hrvatskih pro-glazbenika, i koriste tek tako behr. mikrofon B2 pro,
kazu mi da netrebaju impresionirati nikog,
snimak zadovoljava,
narucioc ionako ne prepoznaje razliku njega i u87:confused:
jedino mixanje obave u nekom boljem okruzenju i to je to

Arthur
05-09-2008, 04:14 PM
da nije behringer počeo sa proizvodnjom jeftinih govana, malo je verovatno da bi svaka budala imala mixer, i preamp i sve ostalo, što se između ostalog, pokazalo pogubnim po celu music production industry. Takođe ne bi veliki proizvođači bili prinuđeni da proizvode lowcost proizvode po Kini, čime je nastala nova konfuzija

master29
05-09-2008, 04:30 PM
da nije behringer počeo sa proizvodnjom jeftinih govana, malo je verovatno da bi svaka budala imala mixer, i preamp i sve ostalo, ?to se između ostalog, pokazalo pogubnim po celu music production industry. Takođe ne bi veliki proizvođači bili prinuđeni da proizvode lowcost proizvode po Kini, čime je nastala nova konfuzija

ufff istina,velika istinaaaaaaaa.....

boggy
05-09-2008, 05:14 PM
da nije behringer počeo sa proizvodnjom jeftinih govana, malo je verovatno da bi svaka budala imala mixer, i preamp i sve ostalo, što se između ostalog, pokazalo pogubnim po celu music production industry. Takođe ne bi veliki proizvođači bili prinuđeni da proizvode lowcost proizvode po Kini, čime je nastala nova konfuzija

Slazem se... ali samo na prvi pogled izgleda tako, meni barem,.... mislim da je problem sto je upravo "music production industry" napravila Behringer tako velikim i mocnim kao sto je sada... toliko mocnim da skoro svaka firma koja se profesionalnim audio spravama bavi, mora imati uvek nekakvu ugladjenu i jeftinu spravu da bi ponekad ista mogla i da proda... (nista se u belosvetskoj ekonomiji ne desava "slucajno" i stihijski)

Drugim recima, Behringer ne bi ni postojao da ga "music production industry" (pogotovo novopecena, i gladna za brzom i sto vecom zaradom, "IT mp3 Music Industry") nije trazila i dobila! Trazili su drasticno pojeftinjenje produkcije bez obzira na kvalitet... i to im je usliseno! Da su iole ozbiljnije "okrenuli glavu" od lose i jeftine produkcije... mi o ovoj temi ne bi ni pricali.

I naravno da ce se pojaviti armija zainteresovanih da "probaju", s obzirom da im za start treba manje novca od ulaganja za trafiku u kojoj bi prodavali cigare, upaljace, zvake, kartice za mobilne... i druge djindjuve...

I tako je uvek... ako se ikada desi "shansa" za svakog, onda to postaje "ponor" za sve, jer se znanje, kvalitet, rad i trud obezvredi... cene se posle skoro nikako ne mogu podici! Moze samo ako mnogo "zaboli"... a nece vise "mnogo boleti" nikad... to znamo...

Prema tome, Behringer je realnost, ako i svaka druga "low end" sprava... i posledica je globalnih promena u poslu i zahtevima... i nije iskljuceno da ce pojedini ozbiljni segmenti u toj industriji proci kao sarachi ili opanchari... nekad davno... zamahom auto industrije i fabrika obuce... (doduse... sarachki i opancharski zanat danas nazivamo "mrtvim"... a auto industriju i fabrike obuce nazivamo "progresom"...)

pozdrav

bogi

Reinhardt
05-09-2008, 06:09 PM
konkurentnost je jedina definicija poboljsavanja proizvoda
(u kapitalizmu), jedini motiv za unapredjivanjem..

kad bolje razmislim, zato je i glazba kod nas u qrcu, IMHO,
..nema dobre, zdrave konkurencije!
(onaj ko je bio vani, zna o cemu govorim)

Max
05-09-2008, 06:24 PM
... i nije iskljuceno da ce pojedini ozbiljni segmenti u toj industriji proci kao sarachi ili opanchari... nekad davno... zamahom auto industrije i fabrika obuce... (doduse... sarachki i opancharski zanat danas nazivamo "mrtvim"... a auto industriju i fabrike obuce nazivamo "progresom"...)

Pa zar nije progres ?

Ili mislis da od opanaka nema bolje ?

Ja mislim da je Behringer ozloglasnem manje zbog kvaliteta proizvodnje a vise zbog toga sto kopira poznate sprave " kraduci " im ideje .

S' druge strane mnogi talentovani likovi ne bi imali sansu da pocnu pored nagojenih guzica koje su zauzeli mesta i skrto ih cuvali .....

E sad , ako je taj novi decko talentovan , proci ce , ako nije propasce ......

Ako prodje , zaradice i kupice nesto skuplje , ako propadne ..... nece biti u poslu .

Tako da ja ne mislim mnogo toga loshe u vezi Behringer kompanije ..... bar ne kao user :)

Pozdrav

DADDY Z
05-09-2008, 08:44 PM
@daddy z, govoris o pasivnoj sumi koliko vidim..

i kako te sluzi,
jeli zadovoljio ocekivanja?

dali zbrajas kanale sa outboard FX-om ili VST-om ?

pisi..

Prezadovoljan sam.Jest da je to utisak od tek nekoliko dana,ali mislim da već mogu da tvrdim da je odlična kupovina.Sabiram VST iz kompa preko Echo Layla 3G kartice.Mix iz sabirnice je mekši sa boljim detaljima u odnosu na Cubase.

Everbeatz
05-09-2008, 08:56 PM
Prezadovoljan sam.Jest da je to utisak od tek nekoliko dana,ali mislim da već mogu da tvrdim da je odlična kupovina.Sabiram VST iz kompa preko Echo Layla 3G kartice.Mix iz sabirnice je mek?i sa boljim detaljima u odnosu na Cubase.

E, sad ispade da Cubase ne valja nista:D

lesha
05-09-2008, 08:56 PM
zoki, sta kaze ponistavanje faze? :D

Reinhardt
05-09-2008, 09:52 PM
Prezadovoljan sam.Jest da je to utisak od tek nekoliko dana,ali mislim da već mogu da tvrdim da je odlična kupovina.Sabiram VST iz kompa preko Echo Layla 3G kartice.Mix iz sabirnice je mek?i sa boljim detaljima u odnosu na Cubase.

a sto je sa fx-om, levelima i paningom?

ITB, a vani samo zbrajanje?

lesha
05-09-2008, 09:54 PM

tako nekako :)

Arthur
05-09-2008, 11:16 PM
@boggy
naravno da je realnost, realnost je i globalno zagrevanje i atomska energija i to da 7% ljudi na planeti drži 80% kapitala, pa opet nije dobro. No šta je tu je, sigurno je da ko valja, ko je talentovan i vredi, može da prođe i u ovakvoj industriji.

boggy
05-09-2008, 11:24 PM
@boggy
naravno da je realnost, realnost je i globalno zagrevanje i atomska energija i to da 7% ljudi na planeti drži 80% kapitala, pa opet nije dobro. No šta je tu je, sigurno je da ko valja, ko je talentovan i vredi, može da prođe i u ovakvoj industriji.

Hteo sam samo da kazem da Behringer nije kriv sto se mnogo vise prodaje od ostalih... da ga nema... napravili bi ga...

pozdrav

bogi

Arthur
05-09-2008, 11:35 PM
apsolutno tačno.

a ja ću da ih mrzim iz romantičarskih pobuda ;)

DADDY Z
06-09-2008, 06:12 AM
zoki, sta kaze ponistavanje faze? :D
Nisam uspeo da to izvedem kako treba pa ću to ponoviti da bi bio 100% siguran,ali razlika je veoma uočljiva i bez toga(uglavnom u gornjem spektru).

a sto je sa fx-om, levelima i paningom?

Da,mada sam planirao da probam i ovu drugu varijantu..

idekius
06-09-2008, 09:40 AM
Evo malog doprinosa temi.
Zakljucke izvucite sami... I Behringer B2 i Rode K2 su bili ukljuceni u MCI JH 500 kanal, a on dalje u RME ADI-2 AD... Fajlovi su namerno obelezeni, nema potrebe da se pogadja...

http://rapidshare.com/files/143035280/Mic_Test.rar.html

slowstar
06-09-2008, 11:46 PM
Kol'ko sam uspeo da cujem, a tiho slusam,
nije u pitanju bas neka velika razlika, ali ni "signal" nije bas kompleksan da bi se osetila znacajna razlika...verovali ili ne, meni je Behringer malcice ugladjeniji, a K2 mi ima neki "njonjav" ili "midlast" zvuk.
Ako sam gluv - sta cu, ali takav mi je utisak
Pozdrav Deki, i hvala na primerima!

Reinhardt
12-09-2008, 05:57 PM
Zakljucke izvucite sami...

muziku stvaraju ljudi a ne aparati

:)

RNT
13-09-2008, 08:58 AM
Behringer je jos mila majka. U Hrvatskoj su music shopovi preplavljeni kojekakvim no name firmama.

Npr. Stagg - proizvodi sve "od igle do lokomotive"

http://webshop.musicshop.hr/index.php?manufacturers_id=17&osCsid=6cf23075dc4d977e11897265a4b14838

Kvaliteta?? Berinđer bi mogao raditi za NASU!

Laney - gitraska pojacala vec od 50 eura!

http://webshop.musicshop.hr/index.php?manufacturers_id=11

Da dalje ne nabrajam...
Eto low end proizvoda na tone.

RNT
13-09-2008, 10:08 AM
Zakljucke izvucite sami... I Behringer B2 i Rode K2 su bili ukljuceni u MCI JH 500 kanal, a on dalje u RME ADI-2 AD... Fajlovi su namerno obelezeni, nema potrebe da se pogadja...

http://rapidshare.com/files/143035280/Mic_Test.rar.html

Na kojem je to jeziku pjevano?

yanprawda
20-09-2008, 09:50 AM
tema se tek razvija i uglavnom je vika oko jeftinih kopija nekih puno skupljih i mocnijih sprava i naprava i to je u redu. u drugu ruku mislim da bi tema mogla malo u drugu stranu, preporucit ljudima sa manjim budzetima kako iskoristit ako se to tako moze nazvati, najboljim od naj...goreg. koga smeta sve ovo, ima i drugih tema na forumu:wink: treba se nadat da ce svi skupit vise para i pameti za kupovinom "mid-end" i "high-end" i "end-end" i "the-end" i ... opreme.
neki put i ne treba nesto skuplje ili "bolje".
imam dap-audio stagecube 4-kanalno pojacalo za slusalice, evolution uc33 midi kontroler, m-audio trigger finger midi kontroler i sve to bi spalo pod low-end ali mi stvarno ne treba skuplje ili bolje od tih napravica jer mi daju bas ono sto hocu. naravno da sam nasao i skuplju i "bolju" alternativu tih naprava ali, ne znam, recimo sa viskom ili manjkom funkcija i jos nekih stvari koje mi ne trebaju... drugi primjer je i da sam pronasao i to ovdje na rumskom da covjek radi svoj kontroler jer jednostavno nije zadovoljan u potpunosti sa ponudom bez obzira na -end na trzistu. dakle tema ne bi trebala ic ka nekoj raspravi jel to ok ili ne...

psionic
24-09-2008, 10:58 PM
Pre par dana je na deponiji Beograda unisteno vise hiljada pari kopija NIKE patika... Pa sad vi vidite koliko je dece moglo da se nanosa istih. Ovako su popunili hektar zemlje djubretom... Zakljucak: Bolje vrabac u ruci nego golub na deponiji :D :D :D

Max
25-09-2008, 12:09 PM
Kol'ko sam uspeo da cujem, a tiho slusam,
nije u pitanju bas neka velika razlika, ali ni "signal" nije bas kompleksan da bi se osetila znacajna razlika...verovali ili ne, meni je Behringer malcice ugladjeniji, a K2 mi ima neki "njonjav" ili "midlast" zvuk.
Ako sam gluv - sta cu, ali takav mi je utisak
Pozdrav Deki, i hvala na primerima!

Mali savet .... ne slusaj samo vrekventni opseg kod mikrofona .....

Pozdrav

dawid
04-10-2008, 07:22 PM
Treba mi hitno osmokanalni preamp za snimanje bubnja. Nema se mnogo novaca jer sve ode na ua solo i akg c451b pa me zanima koja je bolja varijanta :SM PRO AUDIO EP84, http://www.thomann.de/gb/sm_pro_audio_ep84.htm?sid=96a3eabb5d7ae802854f022d 8bcb0492
FOCUSRITE OCTOPRE LE, http://www.thomann.de/gb/focusrite_octopre_le.htm?sid=6dfdbfc22c79443445c78 a13a2e54977
ili mozda SOUNDCRAFT SPIRIT FOLIO SX, http://www.soundcraft.com/product_sheet.asp?product_id=25

Kapiram da su to sve najjeftinije varijante ali treba mi hitno i jbg...:)
Ako je neko imao nesto od ovih preampa zanima me misljenje i da li su upotrebljivi uopste. Ili da kupujem trigere...:D

Reinhardt
04-10-2008, 07:52 PM
Treba mi hitno osmokanalni preamp za snimanje bubnja. Nema se mnogo novaca jer sve ode na ua solo i akg c451b pa me zanima koja je bolja varijanta :SM PRO AUDIO EP84, http://www.thomann.de/gb/sm_pro_audio_ep84.htm?sid=96a3eabb5d7ae802854f022d 8bcb0492
FOCUSRITE OCTOPRE LE, http://www.thomann.de/gb/focusrite_octopre_le.htm?sid=6dfdbfc22c79443445c78 a13a2e54977
ili mozda SOUNDCRAFT SPIRIT FOLIO SX, http://www.soundcraft.com/product_sheet.asp?product_id=25

Kapiram da su to sve najjeftinije varijante ali treba mi hitno i jbg...:)
Ako je neko imao nesto od ovih preampa zanima me misljenje i da li su upotrebljivi uopste. Ili da kupujem trigere...:D

izmedju ova tri, sm-pro je za nijansu bolji (cak postoji odlicna modifikacija istog), mada ovaj tvoj kontekst je vrlo zanimljiv
i kada bi birao izmedju pre-a ove klase ili triggere,
uvijek bi izabrao triggere

ne zaboravi onu staru:
50% -svirac+performans
30% -akustika+okruzenje(ambijent)
20% -mic
10% -mic-pre

dvuckovic
04-10-2008, 07:56 PM
Potpuno si u pravu, narocito sto se takve akcije pokusaja jeftinog snimanja bubnja najcesce i zavrse trigerovanjem :)

Arthur
04-10-2008, 07:57 PM
ne slažem se za trigere. Ako želiš dobar rezultat, naročito za tvrđi zvuk, svakako ćeš morati da trigeruješ, ali softwerski i to isključivo kao dopunu audio zapisu mikrofona. Od preampa navedenih, nisam slušao nijedan. Ovako napamet glasam za focusrite.

Reinhardt
04-10-2008, 08:03 PM
Ovako napamet glasam za focusrite.

napamet?

dawid
04-10-2008, 10:27 PM
ne slažem se za trigere. Ako želiš dobar rezultat, naročito za tvrđi zvuk, svakako ćeš morati da trigeruješ, ali softwerski i to isključivo kao dopunu audio zapisu mikrofona. Od preampa navedenih, nisam slušao nijedan. Ovako napamet glasam za focusrite.
Tvrdji, tvrdji nego sta :)

kixns
06-10-2008, 01:40 AM
licno ne volim "low end"

kada sam pocinjao sa dj-ingom,
"imao sam ideju" da sve probleme reshim nekim gemini-jevim gramofonima i mixetom
ali me je cimer mudro posavetovao da to ne kupujem, jer cu na kraju ipak kupiti technics 1210, i neku ozbiljniju mixetu, a da cu na geminiju samo izgubiti kes....
i, probam ja neki low-budget gramofon, mixam malo, pa nakon par dana upoznam neke ozbiljnije ljude, odem kod njih na gajbu, a tamo 1210-ke povezane.
kad sam dodirnuo gramofone, sve mi je bilo jasno......
i tako danas sam ponosan vlasnik "blizanaca", namnozilo se tu josh dosta opreme, a tek je u planu gro stvari.....
elem, ako mislish da se ozbiljno bavish necim, i da zvucish ozbiljno, treba ti i ozbiljna oprema...
moze low end da "zavara stomak" (ili ushi) :wink: na kratko, ali se na kraju ispostavi da je to bacanje para i vremena. a i bolji je osecaj kada radish sa spravama koje ulivaju "strahoposhtovanje" :da:

Reinhardt
06-10-2008, 07:09 AM
@kixns, da si pratio thread od pocetka, uvidio bi da si pogrijesio:)

btw, dobrodosao na forum!

alen
06-10-2008, 07:40 AM
licno ne volim "low end"

kada sam pocinjao sa dj-ingom,
"imao sam ideju" da sve probleme reshim nekim gemini-jevim gramofonima i mixetom
ali me je cimer mudro posavetovao da to ne kupujem, jer cu na kraju ipak kupiti technics 1210, i neku ozbiljniju mixetu, a da cu na geminiju samo izgubiti kes....
i, probam ja neki low-budget gramofon, mixam malo, pa nakon par dana upoznam neke ozbiljnije ljude, odem kod njih na gajbu, a tamo 1210-ke povezane.
kad sam dodirnuo gramofone, sve mi je bilo jasno......
i tako danas sam ponosan vlasnik "blizanaca", namnozilo se tu josh dosta opreme, a tek je u planu gro stvari.....
elem, ako mislish da se ozbiljno bavish necim, i da zvucish ozbiljno, treba ti i ozbiljna oprema...
moze low end da "zavara stomak" (ili ushi) :wink: na kratko, ali se na kraju ispostavi da je to bacanje para i vremena. a i bolji je osecaj kada radish sa spravama koje ulivaju "strahoposhtovanje" :da:

Slazem se,ali u muzickoj produkciji treba doci do ozbiljnih sprava.I ja sam imao iskustva posle kratkih slucajnih konktakata sa vrhunskim uredjajima kako samo gubim vreme sa igrackama i kako cim dodirnes pot prave sprave odma' sve nekako dobije smisao i sve ide lakse...ali treba doci do sprava i jako je stetna frustracija kako se ne moze raditi bez ozbiljnih sprava.Dva gramofona su dva gramofona i kostaju kao 1% ozbiljne studijske opreme..Preko trnja do zvezda,rekli bi stari latini.Samo rad,rad i rad uz archenje toga sto imas u trenutku a ostalo dodje vremenom..

Pozdrav

alen
06-10-2008, 09:16 AM
I jos da dodam,mozda ne toliko prigodnom paralelom ali...postati 'majstor' nekog 'zanata' je dug put,podrazumevajuci postojanje elementarnog talenta za isti ili bar prevelike zelje da se postane nesto jer postoje slucajevi da ljudi postanu 'majstori' iscrpno trudeci se iako mozda u pocetku nedostaje talenta..'Majstor' se postaje radeci alatom kakvim imas,svaki alat je alat i sluzi necemu,sta cemu sluzi,ucis zanat,zavrsavas posao kako mozes,trudis se da budes bolji...A kasnije kad bude sve u rukama,iskustvo,znati cime i kako krecu izvoljevanja oko prefinjenijih alata opet u cilju biti bolji,kada se prodje dug put,nauci osnova nekog posla i zna kada ti sta i za sta treba a postoji i neka kintica sa strane za to(lagana stednja i odvajanje sa strane vremenom).Pri tom danas postoji mnogo pristojnog 'besplatnog' ili jeftinog alata za razliku od proslih vremena kojim se moze napraviti barem neki nivo.Sve je u nasim rukama i zeljama....A nikad ne znate ko moze cuti vas rad i zainteresovati se za vas...Ozbiljni ljudi u poslu nece puno obracati paznju dali ste vi to mixali native efektima,ili nekim perverzijama,sve im je jasno...'majstor' i dobro odradjen posao se uvek daju prepoznati.pa ako neko pomisli da radite odlicno a nedostaje vam malo bolja oprema i misli da vrediti uloziti u vas,mislim...nista nije nemoguce.I sam sam daleko od vrhunskog ali ovako razmisljam i ne stajem kako god da je ovog trenutka...Ono vozis se jugom,ali zna da se pojavi neki rodjak iz inozemstva sa recimo audijem,da ti da probas kad ijaooooo.E to je to,to je auto a ne ovo sto ja vozim.Ali meni treba nesto da se prevezem od tacke A do tacke B,AUDI ili 'ne daj Boze' MERCEDES samo mogu da sanjam.Ali rastojanje od A do B moram da predjem nekako,trudim se sto bolje voziti i odrzavati jugica pa mozda ga i nekad zamenim necim udobnijim.Ali ako ne znas da vozis nece te pomoci ni AUDI sa svim ovim modernim 'hajtecima',skrljaces se negde.Ili platis vozaca ili ides taxijem (:

Pozdrav

Caksi
06-10-2008, 10:26 AM
Alen, to sto kazes ima potvrdu i u praksi...

Neki od najiskusnijih beogradskih studijskih sviraca su koristili u studiju razne Squiere (doduse potpomognute sa EMG pickup, ali i sa sve tim, cena je do 500 jura), pojavom TonePort-a, neki su izbacili iz studija gomilu pojacala (sa dobrim konvertorima, ok... ali TonePort kosta ispod 200 jura)...

... sve u svemu, low-end se tumaci na razne nacine!
Ozbiljni ljudi u poslu nece puno obracati paznju dali ste vi to mixali native efektima,ili nekim perverzijama,sve im je jasno...
- ziva istina... cak se i odusevljavaju nekim jeftinijim soft/hard-wareom, ali onako, nezvanicno!

P.S. Stara srpska... "Dobar vozac Juga ce se snaci vec nekako u BMWu, a ovaj iz BMWa... cesto nece ni upaliti Juga...)

Mada ne spadam ni u jednu kategoriju od pomenutih... PROLETER SAM, IPAK, heroj radnicke klase :D

alen
06-10-2008, 11:30 AM
..ko zna da vozi snacice ce se u BMW-u jako lako:wink:

alen
06-10-2008, 11:54 AM
"Stici na cilj je lepo i ka njemu koracamo ali zivot prolazi u putovanju ka njemu.Na tom putu treba uzivati!".
Verujem da ce se vecina nas jednog lepog dana prisecati Behringera i to sa sve osmehom,uz 'ah taj behringer':wink:.Uzivajte u stvarima koje imate i koristite ih najbolje sto znate,samo radite i budite bolji,sve ostalo ce biti!

Da ne davim vise,

Pozdrav

Reinhardt
06-10-2008, 06:32 PM
... sve u svemu, low-end se tumaci na razne nacine..

..ali se vecina slaze da je takva sprava odredjena cijenom, a ne zvucnom kvalitetom.

npr.
zashto je FMR Audio low-end firma?
prvenstveno jer radi fenomenalne sprave za malo novca,
i to na nacin da pametno ushtedi tamo gdje moze,
(ext. power supply, nema XLR, jeftini knobovi, jednostavan design kutije, nema klasicnog vu.metra..)
..a pritom ne degradira zvucna svojstva sprave

ima tu jos sprava.. THREEQ Joe Meek, DMP3 M-Audio, Oktava mic, Klotz kablaza..

kixns
06-10-2008, 08:55 PM
@reinhardt
hvala na dobrodoshlici :grin:

@alen
shto se tice cena, upoznat sam sa njima,
(kao shto rekoh kupilo se josh po neshto),
zahvaljujuci RUMSKOM sam doshao do fenomenalnih saznanja,
i mali studio je u planu (bio je vec dugo), a sad definitivno!
ali treba doci do sprava i jako je stetna frustracija kako se ne moze raditi bez ozbiljnih sprava

tu se slazem u potpunosti, svako se treba pruziti koliko je dugacak, da ne bi kasnije bilo kajanja zbog nekih kredita, pozajmica ili slicno.....
a muzika bi trebala da bude lepa stvar, a rad sa njom uzivanje a ne frustracija.
nego, kao shto vec rekoste, dobar vozac je dobar vozac.......
pozZ

Reinhardt
11-10-2008, 08:39 PM
muzika bi trebala da bude lepa stvar, a rad sa njom uzivanje a ne frustracija

word!

HeatMan
11-10-2008, 11:25 PM
..ali se vecina slaze da je takva sprava odredjena cijenom, a ne zvucnom kvalitetom.

npr.
zashto je FMR Audio low-end firma?
prvenstveno jer radi fenomenalne sprave za malo novca,
i to na nacin da pametno ushtedi tamo gdje moze,
(ext. power supply, nema XLR, jeftini knobovi, jednostavan design kutije, nema klasicnog vu.metra..)
..a pritom ne degradira zvucna svojstva sprave

ima tu jos sprava.. THREEQ Joe Meek, DMP3 M-Audio, Oktava mic, Klotz kablaza..

pa jbg, ja ne znam ko bi dao vishe para za multicore od 30m sa kutijom? ja sam pukao 870e i to bez pdv-a i carina i sranja, jer me je artist jebao dosta dugo oko tog kabla.. pa kao aj dam u spustimo cenu..

bilo bi nerazumno da koshta vishe jbg.. a i klotz su dosta skupi kablovi.. moje mishljenje..

oktave su jeftine a predobre, istina..

Reinhardt
12-10-2008, 09:29 PM
.. a i klotz su dosta skupi kablovi..

balansirani kabel, cijene do 1?/m je pristojna cijena
(s obzirom kakvih perverzija od kablova ima na trzistu)

HeatMan
12-10-2008, 09:39 PM
hmm 30m 16/4 = 800eu.. ok je cena al ne znam.. kapiram da bi mogla bit niza

Reinhardt
12-10-2008, 09:52 PM
a koja mu je oznaka?

slowstar
12-10-2008, 10:44 PM
Mali savet .... ne slusaj samo vrekventni opseg kod mikrofona .....

Pozdrav

Max, hvala ti veoma na savetu, u principu savet je dobar, ali nisam ja slusao samo frekvencijski raspon, u pitanju je moj stav, koji je da u principu, kod snimanja treba izbeci SVAKI PERSONALITY (predpostavljam da to cenis kod K2, tumaceci to njegovom "midlastom" karakteristikom) Ja sam oduvek voleo i smatrao da treba usnimavati sto je linearnije moguce, bez ikakvih "karaktera" pa ih posle, po potrebi dodavati u mix-u, a kao sto si i sam zakljucio na osnovu mog opisa2 mikrofona, ja sam prednost dao linearnosti Behringera, a opet, neko drugi bi dao prednost "specificnom" zvuku "Rode"
Usudjujem se da kazem i sledece (pazi kakva jeres): UOPSTE mi se ne dopada U47, koji cene "do bola". Najbolji mikrofoni, po mom skromnom misljenu, naravno, sa kojima sam radio su DPA,(bivsi Bruel & Kjaer) Earthworks, Sony C48 i onaj (zaboravih) model, valjda 8000, a Neumanni izuzev jednog starog stereo modela iz KM serije mi se NIMALO ne svidjaju, zato sto "farbaju". Po meni, sva farbanja treba raditi naknadno, a snimati sto je ravnije i realnije moguce. A propos, uvek dajem prednost vrhunskoj "solid state" tehnologiji nad cevnom (lampaskom) izuzev, naravno, kod gitarskog pojacala, gde je izoblicenje SASTAVNI deo proizvodnje zvuka, a ne usnimavanja.
Nadam se da si razumeo moj stav, i pored toga sto sam malo dosadan i preopsiran, sta ces, "staracka" osobina...
Pozdrav, sve najbolje!!!

HeatMan
13-10-2008, 12:26 AM
a koja mu je oznaka?

ufff.. studio neshto 16/4.. hah.. zaboravih.. davno bejahu..

Max, hvala ti veoma na savetu, u principu savet je dobar, ali nisam ja slusao samo frekvencijski raspon, u pitanju je moj stav, koji je da u principu, kod snimanja treba izbeci SVAKI PERSONALITY (predpostavljam da to cenis kod K2, tumaceci to njegovom "midlastom" karakteristikom) Ja sam oduvek voleo i smatrao da treba usnimavati sto je linearnije moguce, bez ikakvih "karaktera" pa ih posle, po potrebi dodavati u mix-u, a kao sto si i sam zakljucio na osnovu mog opisa2 mikrofona, ja sam prednost dao linearnosti Behringera, a opet, neko drugi bi dao prednost "specificnom" zvuku "Rode"
Usudjujem se da kazem i sledece (pazi kakva jeres): UOPSTE mi se ne dopada U47, koji cene "do bola". Najbolji mikrofoni, po mom skromnom misljenu, naravno, sa kojima sam radio su DPA,(bivsi Bruel & Kjaer) Earthworks, Sony C48 i onaj (zaboravih) model, valjda 8000, a Neumanni izuzev jednog starog stereo modela iz KM serije mi se NIMALO ne svidjaju, zato sto "farbaju". Po meni, sva farbanja treba raditi naknadno, a snimati sto je ravnije i realnije moguce. A propos, uvek dajem prednost vrhunskoj "solid state" tehnologiji nad cevnom (lampaskom) izuzev, naravno, kod gitarskog pojacala, gde je izoblicenje SASTAVNI deo proizvodnje zvuka, a ne usnimavanja.
Nadam se da si razumeo moj stav, i pored toga sto sam malo dosadan i preopsiran, sta ces, "staracka" osobina...
Pozdrav, sve najbolje!!!

mislim da mislite na s800..

elem ne slazem se nimalo sa postom.. to shto Vi prichate je ok ako se snima neshto shto vec ima neki karakter koji nema potrebe isticati.. npr. vrhunska gitarska/bass pojachala.. za sve ostalo, mislim da ima potrebe staviti mikrofone koji odlichno pashu samom karakteru izvora zvuka, i da odgovaraju onome shto zelimo da uradimo.. nrp ako hocu da bude prezentan zvuk vokala, izaberem taj i taj.. naravno, ako sam u mogucnosti.. shto i nisam bash..

shto se tiche tube vs ss, meni je sve jedno, samo da ima karakter kakav mi odgovara..

IMHO

poz

edit: josh jednom se ne slazem.. :) u47 je vrhunski mikrofon, i mishljenja sam da ce u bilo kojoj kombinaciji raditi bolje od u87mice.. al opet to je sve lichni stav..

poz josh jednom.. :)

analog
13-10-2008, 12:26 AM
Mozes li malo da pojasnis kako to dodajes boju, nakon sto snimis potpuno transparentno?
-Okej, recimo zatreba ti boja nekog nojmana i sta onda? kako dodas naknadno?

meni ne pada na pamet drugo reshenje osim da odma snimim sa takvom bojom

pozz

slowstar
13-10-2008, 12:56 AM
Ne znam sta ti znaci "boja nekog nojmana" valjda imas u glavi kako treba da zvuci ono sto si snimao-producirao? ima raznih nacina da se postigne "personalitet", a ne samo koriscenjem karakteristicnih boja nekog mikrofona, za koji lako, kasnije u remixu moze da se ispostavi da nije dobra, jer personalitet nekog audio uredjaja je u stvari mjegova ne-linearnost, ili karakteristicno izoblicenje, za koje neki tvrde da lepo zvuci, ili sto englezi kazu
"bigger than life"... A sta ako nama ne treba "bigger than life" nego samo "lifelike" sto znaci maksimalno moguca tacnost usnimka? Mislim da nam takav nacin ostavlja vise kreativne slobode, jer taj "personalitet" moze relativno lako da se postigne specificnom ekvalizacijom, kompresijom, limitingom, reverberacijom, i ostalim "alatima" u kreativnom procesu snimanja, ali ako na samom pocetku imamo "iskrivljenu" sliku onoga sto nam iz studija dolazi, dosta je teze "ispraviti" je nego poceti od maksimalno realne, pa kreativnom obradom snimka dobiti personalitet, izuzev naravno ako se radi o tacno zeljenom efektu, naprimer tom i tom pevacu, iskustveno "lezi" U 47 mikrofon, a nekom drugom, naprimer RODE classic II, a trecem, sviracu violine, ili frule, ili akusticne gitare, recimo iz iskustva znamo, dobro lezi Neumann KM 184, ili B&K 4002, ili vec...ali to su vec uglavnom izuzeci, sa kojima barataju provereni producenti, u radu sa proverenim izvodjacima, ali kako UNAPRED znati koji mikrofon (lampas) ili koji "stari" preamp a la NEVE 1073 ili 1083 "lezi" kom izvodjacu ako ga ne znas?
Ajde, dosadan sam i sebi, a kamoli drugima...
Srecan rad!!!

HeatMan
13-10-2008, 01:33 AM
joj slobo.. nisi dosadan, nikad bio.. btw, nadam se da se ne ljutish, al ne mogu da persiram preko neta, stvarno.. iako za to postoji potreba..

elem, ako imam vishak opreme, i nisam u nenormalnom stisku sa vremenom.. naravno da cu isprobati razne varijante.. posle nekog vremena, iskustveno zakljuchish shta bi kom izvoru zvuka leglo..

mislim, bar ja zakljuchujem.. a ako vec nemam iskustva, onda pitam nekoga od starijih i iskusnijih kolega (ili jednostavno, eksperimentishem)

poz

Damir
13-10-2008, 06:20 PM
Pa zar da koristimo merne mikrofone?

awacs
13-10-2008, 07:11 PM
Pa zar da koristimo merne mikrofone?

:confused:

Misli? na Bruel & Kjaer? Ne prave oni samo merne mikrofone. Uostalom, za?to se čak i "mernim" mikrofonima ne bi snimali "normalni" zvuci?

Damir
14-10-2008, 10:29 PM
Svakako moze se i sa mernim mikrofonima snimati, mozda se to nekome i dopadne. Mada ja bih se pre opredelio za mikrofon koji mi odmah daje ono sto zelim.

Davno sam u jednom casopisu citao intervju Vlatka Stefanovskog gde je pomenuo koji mikrofon koristi za snimanje svog vokala. Kaze nikako mu ne odgovara neki neumann vec je on tad koristio neki akg iz mnogo nize cenovne klase koji lezi njegovom glasu.
Tako da se svodi na to sta ti daje zeljene rezultate, a ne koji ima ravniji frekventni odziv ili bolju neku drugu karakteristiku.

Max
15-10-2008, 02:46 PM
ali ako na samom pocetku imamo "iskrivljenu" sliku onoga sto nam iz studija dolazi, dosta je teze "ispraviti" je nego poceti od maksimalno realne, pa kreativnom obradom snimka dobiti personalitet, izuzev naravno ako se radi o tacno zeljenom efektu, naprimer tom i tom pevacu, iskustveno "lezi" U 47 mikrofon, a nekom drugom, naprimer RODE classic II, a trecem, sviracu violine, ili frule, ili akusticne gitare, recimo iz iskustva znamo, dobro lezi Neumann KM 184, ili B&K 4002, ili vec...

Pa taman htedoh da te " ispravim " ali si vec to sam uradio ..... naravno da imas pravo na misljenje i stav , sto tvoja karijera i opravdava , ali samo cu reci da sam sebe limitiras u procesu usnimavanja .....

Po meni , snimanje jednim ( linearnim ) mikrofonom cini proces snimanja dosadnim .... pa i sam znas da npr sax odlicno moze da se usnimi sa 441 a chelo sa rodom , a violina sa Neumann km ili Shoepsom a kick sa ne znam vec cime ..... tako da ne bi u startu valjalo da se sve snima jednim , najlinearnijim mikrofonom .....

A sa druge strane , na sta bi licio D'Angelo ( i slicna zgadija ) da se snimaju linearnim micovima ???

Ponovicu .... ne negiram tvoj stav i apsolutno mislim da svako treba da radi kako zeli , ali jednostavno mislim da u lancu " igracaka " izbacujes jednu veoma bitnu , koja je na samom pocetku procesa kreacije ......

S' trece strane , ja sam tako snimao pre 4 -5 godina a onda sam shvatio da to vise ne zelim ..... sad sa nekim ( mojim ) spravama imam dosta iskustva i snimam odmah sa kompresijom ( ne finalnom ) i malo popravljam sa eq om ...... ( naravno , ne preporucujem pocetnicima ili onima koji sprave ne poznaju ) i odmah hvatam onaj karakter koji zelim ..... tako se ne rasplinjujem u mixu , vec jako pratim ideju vodilju do kraja ........

Pozdrav

awacs
15-10-2008, 08:05 PM
Svakako moze se i sa mernim mikrofonima snimati, mozda se to nekome i dopadne. Mada ja bih se pre opredelio za mikrofon koji mi odmah daje ono sto zelim.

Davno sam u jednom casopisu citao intervju Vlatka Stefanovskog gde je pomenuo koji mikrofon koristi za snimanje svog vokala. Kaze nikako mu ne odgovara neki neumann vec je on tad koristio neki akg iz mnogo nize cenovne klase koji lezi njegovom glasu.
Tako da se svodi na to sta ti daje zeljene rezultate, a ne koji ima ravniji frekventni odziv ili bolju neku drugu karakteristiku.

Pa, obično se svodi na to da zvuk koji ti je na raspolaganju snima? onom tehnikom kojom raspola?e?. U tom smislu - mo?e B&K, mo?e Shure SM58, mo?e AKG C451, mo?e i RCA 77, va?no je da je dobro postavljen u odnosu na izvođača. To je su?tina.

Potpuno razumem Maxa kada govori o izboru mikrofona za pojedin(ačn)e instrumente. Ali u trenutku kada je potrebno snimiti grupu instrumenata pre bih glasao za "neutralnu" ili "beskarakternu" varijantu. Da mi je u tom trenutku na raspolaganju par B&K, probao bih, ?to da ne?

awacs
17-10-2008, 12:18 AM
Nego, evo jedne zanimljive pojave:

Thread se zove ***low End Theory***, a poslednje stranice se bave "bojom nekog nojmana", Bruel & Kjaerom, zabavno je to... Uostalom, i ja sam učestvovao u zabavi :wink:

A da probamo da vratimo temu na početak? Kao ?to je Arthur rekao "sve ?to je jako jeftino, a zapravo radi". Ovo ?to sledi verovatno nema mnogo veze sa onim ?to je A. zaista hteo da ka?e, ali mo?da će se i on slo?iti.

Osnovni problem low-end radnika nisu uslovi u kojima rade, nego njihova ?elja da u tom okru?enju simuliraju high-end rezultate. Da se ne la?emo - to je moguće, ali zahteva ceo ?ivot posvećen cilju. Pitanje je samo koliko low-endera je spremno na to?Skoro sam gledao fenomenalan film koji priča istinitu priču. Zove se The World's Fastest Indian (Anthony Hopkins u glavnoj ulozi).

Osnovni problem hi-end radnika je feti?izam. Ne govorim o feti?izmu u odnosu na samu opremu već na feti? vlastitih rezultata dobijenih nekom određenom tehnikom. Najzabavnije mi je kada pročitam savet tipa: "bolje sačekaj, skupi pare, pa kupi XYZ, nemoj da se zamlaćuje? polovičnim re?enjima". To je kao da gladnom liku ka?e?: "E, brate, batali tu proju, strpi se mesec-dva, ?tekuj kintu pa idi k'o čovek u Hajat na ručak, imaju super jastoge".

Gde je u svemu tome zvuk? Nemam pojma. Uglavnom ga slu?am na radiju, TV-u, u MP3 formatu, uvek u nekoj galami u kojoj mi je te?ko da razlučim ?ta je bas a ?ta autobus koji mi je upravo pro?ao pored uveta... 24bit? 144dB signal-to-noise? Danas, kada RMS cele pop-muzičke produkcije ne silazi ispod -10dB? Čak i d?ez i "klasika" su počeli da se opasno pribli?avaju tom RMS-u...

Dame i gospodo, vreme low-enda je već tu, samo je potrebno da to priznamo (pre svega sebi). Uskoro vi?e neće biti u?iju koje su u stanju da čuju razliku između Behringera B1 i Neumanna U47.

Osnovno pitanje bi trebalo da bude - kako da snimim "taj i taj zvuk tim i tim mikrofonom". Po?to je svaki zvuk moguće snimiti bilo kojim mikrofonom, jel' da? Mislim, za?to ne bismo smeli da snimamo violončelo Behringerom XYZ? Ili da stavimo isti taj Behringer ispred Ane Radović ili Marije ?erifović? Mikrofon gore-dole-levo-desno-dalje-bli?e, nastane neki rezultat, super! Čuje se neka pesma, svi srećni ako je pesma dobra. Do jaja :D

Pozdrav,

Vasa

Max
17-10-2008, 02:13 AM
Dame i gospodo, vreme low-enda je već tu, samo je potrebno da to priznamo (pre svega sebi). Uskoro vi?e neće biti u?iju koje su u stanju da čuju razliku između Behringera B1 i Neumanna U47.

Mnogi vec i ne znaju :(

Osnovno pitanje bi trebalo da bude - kako da snimim "taj i taj zvuk tim i tim mikrofonom". Po?to je svaki zvuk moguće snimiti bilo kojim mikrofonom, jel' da? Mislim, za?to ne bismo smeli da snimamo violončelo Behringerom XYZ? Ili da stavimo isti taj Behringer ispred Ane Radović ili Marije ?erifović? Mikrofon gore-dole-levo-desno-dalje-bli?e, nastane neki rezultat, super! Čuje se neka pesma, svi srećni ako je pesma dobra. Do jaja :D

Pozdrav,

Vasa

.... e , to je linija manjeg otpora .... a onda cujes jako dobar album ( na mp3 ) i jasno ti je da je daleko bolji od nekog drugog albuma ( takodje mp3 ) i onda se pitamo zasto " nasa " produkcija kaska ;)

Pozdrav

Maiv
17-10-2008, 07:01 AM
Najzabavnije mi je kada pročitam savet tipa: "bolje sačekaj, skupi pare, pa kupi XYZ, nemoj da se zamlaćuje? polovičnim re?enjima". To je kao da gladnom liku ka?e?: "E, brate, batali tu proju, strpi se mesec-dva, ?tekuj kintu pa idi k'o čovek u Hajat na ručak, imaju super jastoge".

:rotfl:
da to se cesto puta zna cuti ovdje, tesko je procijeniti sta je nekome financijski realno za kupiti a sta ne, a osim toga mislim da je početnicima i bolje radit na nekom kr?u pa kad nauče iz toga ne?to izvući onda će im na boljem ići lak?e...

RetroMan
17-10-2008, 09:49 AM
Najzabavnije mi je kada pročitam savet tipa: "bolje sačekaj, skupi pare, pa kupi XYZ, nemoj da se zamlaćuje? polovičnim re?enjima".
Mudro sve zboris, ali kad neko kaze ovo gore navedeno misli na situaciju kad neko hoce da kupi spravu samo zato sto je jeftina, a kad je kupi shvatice da je neupotrebljiva, pa je nece koristiti, a nece moce ni da je proda, pa ce to biti bacene pare, zato je bolje da ne kupi i da ustedi. Izreka "bolje ista nego nista" je OK kad je u pitanju proja, ali moja omiljena izreka je "bolje nista, nego makar sta".

RM

RetroMan
17-10-2008, 09:50 AM
cujes jako dobar album ( na mp3 ) i jasno ti je da je daleko bolji od nekog drugog albuma ( takodje mp3 ) i onda se pitamo zasto " nasa " produkcija kaska
Po ovome bi zakljucak bio da je to zato sto se koriste low end sprave, a da li je bas tako?

RM

danijel
17-10-2008, 10:25 AM
Need more bass!

Arthur
17-10-2008, 10:50 AM
žestoko se ne slažem sa Awaksom, iako poštujem svako dobro razloženo mišljenje, a njegovo jeste.
Prvo mislim da ti analogija hrane i opreme ne radi, jer cilj najesti se nije isti kao i napraviti odličnu produkciju. Ti se i od pasulja (valjanog) možeš najesti osetno bolje nego od jastoga ili čega već (ja jedem po kioscima, nisam u toku) . A pritom mnogi ljudi pokušavajući da uštede na opremi čine kontauslugu, ne kontajući da nisu oni glupi (ja sam mislio da ne umem da namestim reverb dok nisam čuo pcm91 na delu, niti da namestim kompresor dok nisam kupio uad-a, i ovo NIJE placebo). Tako da neretko i dobri rezultati zapravo izostanu. Ponoviću još jednom moje generalno mišljenje - količina nula u opremi treba da bude proporcionalna znanju osobe. Džaba nekom pomenuti lex ako ne čuje razliku niti ume da ga napravi da zvuči bolje od RVerba. Ja sam neretko u dilemi i iskušenju da i kada imam kinte, uzmem neko parče opreme, koje, realno, možda baš i ne bih umeo do kraja da iskoristim. Naročito uzevši u obzir da ono sa čime radim mi trenutno itekako ispunjava moje prohteve i ambicije. Tako da praktično počnem da trošim kintu SAMO kad me nešto boli i nedostaje. A to nije toliko retko.

Drugo, ta priča o albumima ne stoji. Dobar album je dobar album. Produkcija nije dobra samo ako zvuči highendaški nego ako prati poentu. Meni se npr diže na rubinovu produkciju, jer u milimetar je napucana koliko pojedinačnom, bendu treba. Eto i dan danas me loži zadnji System of a Down, gde je sve prljavo, spaljeno, neofarbano, ali kida lomi i ističe itekako žestinu njihove muzičke vizijie. Pomislim, i ja bih ovo mogao da smixam ovako, ali kitu, neće baš da može.
A za mp3 i ostalu priču me zabole, đavola bi onako tanak glasić jednog Jamesa Blunta, da nije snimljen na preskupom vokalnom lancu. Rispekt za njegov stil, ali pola zvučnog potpisa njegovog pevanja je sam lanac. Zamislite njega na jeftinijioj rodi koja zuji i svetli vokal boolesno. I mi ovde koji se bakćemo sa forumom, definitivno svi se ložimo na sound, tako da ta aproksimacija "sve će to u mp3 plejer" nema mesta ovde, nego u officima finansijera snimanja, tamo se takve priče pričaju. Ovde se (makar i uzaludno) trudimo da ipak, napravimo najbolji sound koji umemo, i sa čim imamo :)

awacs
17-10-2008, 12:55 PM
?estoko se ne sla?em sa Awaksom, iako po?tujem svako dobro razlo?eno mi?ljenje, a njegovo jeste.

Uvek mi je drago kada se dogodi da ljudi koji se ne sla?u uspeju da razgovaraju na civilizovan način, bez onoga: "?ta bre lupa?, nije to tako, sedi 'vamo da ti objasnim neke stvari".

Prvo mislim da ti analogija hrane i opreme ne radi, jer cilj najesti se nije isti kao i napraviti odličnu produkciju. Ti se i od pasulja (valjanog) mo?e? najesti osetno bolje nego od jastoga ili čega već (ja jedem po kioscima, nisam u toku) . A pritom mnogi ljudi poku?avajući da u?tede na opremi čine kontauslugu, ne kontajući da nisu oni glupi (ja sam mislio da ne umem da namestim reverb dok nisam čuo pcm91 na delu, niti da namestim kompresor dok nisam kupio uad-a, i ovo NIJE placebo). Tako da neretko i dobri rezultati zapravo izostanu.

Evo jedne priče iz ?ivota koju sam imao na umu pi?ući prethodni post:

Pre par godina sam proveo nekih mesec dana u Lincu (Austrija). Eksperimentalni program pri ORF-u mi platio da sedim tamo i ladim jaja i pripremim projekat za Ars Electronica Festival.

Pre toga sam već nekoliko puta sarađivao sa ORF-om, radio sam im par emisija iz "sound art" domena (ono ?to se nekada zvalo "konkretna muzika"). I sve zvuke koje sam koristio sam snimao na SONY PRO Walkman preko SONY ECM-MS907 mikrofona. Sve skupa to je ?u?talo k'o zmija ali niko nije imao primedbi, valjda su me zato svako malo zvali da ponovo ne?to radim (i uredno i kvalitetno plaćali).

Ovi iz ORF-a me zamole da, kad sam već u Lincu, uradim jedno 40 minuta nekakavog sound arta na temu Linca, Beograda, Dunava, radija... U međuvremenu sam kupio (polovan i poluspravan) SONY MD za 100 evropskih apoena. Jbg, nije mi se davalo vi?e para, stipsa. Po dolasku u Linc ispostavi se da mi je mikrofon oti?ao Bogu na istinu. I kreće potraga za stereo mikrofonom po Lincu.

Organizator mi dao 1000 evropskih apoena za tro?ak za mesec dana (sme?taj i klopa obezbeđeni) i kao mislim: naći ću ne?to za 300-400?, ne moram da pijem pivo u kafani, mogu da kupim pa da cirkam u hotelu, cool. Naravno, u tom cenovnom rangu u Lincu nema ničega. ?alju me ili u Beč ili u Minhen. popizdim i odem u robnu kuću, kupim za 90? SONY ECM719 (za one koji ne znaju, to je jo? gore od MS907).

Obzirom na to da se radilo o strimovanju između Linca, Beograda i Beča sve to nekako prođe. Ovi iz ORF-a kao odu?evljeni, pitaju jel' smeju da repriziraju za jedno mesec dana, al' kao jbg za reprizu plaćaju samo trećinu honorara...:D

Za?to sam ovo ispričao? Nemoj da nekome slučajno padne na pamet da mi je ideja da ka?em kako sam genije koji od govana mo?e da napravi pitu. Radi se samo o tome da sam mogao da ka?em i sebi i drugima: "neću da radim ako nemam MKH418, DAT i M/S dekoder". Ali, radilo mi se. I dalje mi se radi.

Su?tina cele priče je da sa bilo kojom opremom mo?e da se radi ako stoji? iza sadr?aja "projekta". Dakle Arture, jedino gde se ti i ja zapravo ne sla?emo je da ti misli? da treba napraviti "odličnu produkciju", a ja mislim da treba napraviti "odličan rezultat".

U nedostatku odlične produkcije i dobra pesma mo?e da poslu?i u postizanju tog cilja. Prosto mislim da onaj ko ima dobru pesmu nema razloga da ?tekuje kintu za savr?enu produkciju iste, već treba da je snimi kako god. Javlja mi se da se i ti sla?e? sa tim.

I Bitlsi su mogli da odlo?e snimanje Sgt. Peppera za par meseci tj. da sačekaju da likovi u Abbey Roadu zavr?e instalaciju osmakanalne tehnike, ama su odlučili da snimaju na četiri kanala, ali odmah:D

Drugo, ta priča o albumima ne stoji. Dobar album je dobar album. Produkcija nije dobra samo ako zvuči highenda?ki nego ako prati poentu. Meni se npr di?e na rubinovu produkciju, jer u milimetar je napucana koliko pojedinačnom, bendu treba. Eto i dan danas me lo?i zadnji System of a Down, gde je sve prljavo, spaljeno, neofarbano, ali kida lomi i ističe itekako ?estinu njihove muzičke vizijie.

Eto vidi?, opet se sla?emo - i ja mislim isto o pesmi The Seed (The Roots + Cody Chesnutt).

Pozdrav

Max
17-10-2008, 02:22 PM
Po ovome bi zakljucak bio da je to zato sto se koriste low end sprave, a da li je bas tako?

RM

Mislio sam na liniju manjeg otpora ..... ne pricam o sustini zivota :)

Pozdrav

Max
17-10-2008, 02:27 PM
I Bitlsi su mogli da odlo?e snimanje Sgt. Peppera za par meseci tj. da sačekaju da likovi u Abbey Roadu zavr?e instalaciju osmakanalne tehnike, ama su odlučili da snimaju na četiri kanala, ali odmah:D

Bitlsi su za svoje vreme bili potpuni astronauti i novih prilaza u produkciji i aranzmanima , malte ne svemu ..... po meni , pogresna analogija :da:

Pozdrav

awacs
17-10-2008, 03:16 PM
Bitlsi su za svoje vreme bili potpuni astronauti i novih prilaza u produkciji i aranzmanima , malte ne svemu ..... po meni , pogresna analogija :da:

Ne razumem za?to je ta analogija pogre?na. Ljudi su prosto svoje ideje ostvarivali na tehnici koja im je bila na raspolaganju u trenutku kada im je dunulo da snimaju. I bilo im je va?nije da zabele?e te ideje raspolo?ivim sredstvima nego da čekaju da majstori pove?u "bolju tehniku". To sam hteo da ka?em (pa sam i rekao).

Samo sam u tom smislu pravio analogiju između Bitlsa i bilo kog lika sa foruma koji bi da snima neke svoje pesme kod kuće. Dakle, moja analogija ne stoji utoliko ?to Bitlsi nisu snimali kod kuće (mada su mogli da se otvore za kintu za svoj studio), ali to je potpuno van onoga na ?ta sam ciljao.

Dva posta unazad sam napisao ?ta mislim o lo- i hi-end radnicima. Jedino ?to sam propustio da ka?em je da budala ima u svakom od ta dva tabora postoji gomila budala, ali i podosta suvislih ljudi. Najgori su oni koji bi hteli da posle ulo?enih 200? dobiju instant rezultat "do jaja", ne shvatajući da se do takvog rezultata ne dolazi ni posle ulo?enih 100K?. Ali ne pričam o njima, uostalom niko ne mo?e da zna da li je sagovornik budala ili prosto nije upućen dok ne porazgovara. Zato valjda slu?i forum.

Max
17-10-2008, 03:22 PM
Ne razumem za?to je ta analogija pogre?na. Ljudi su prosto svoje ideje ostvarivali na tehnici koja im je bila na raspolaganju u trenutku kada im je dunulo da snimaju. I bilo im je va?nije da zabele?e te ideje raspolo?ivim sredstvima nego da čekaju da majstori pove?u "bolju tehniku". To sam hteo da ka?em (pa sam i rekao).

Pa zato sto su Bitlsi PRVI uradili mnoge stvari ( pa i dosta inovacija u snimanju i produkciji ) . U Abbey road u su imali potpuno povlasten polozaj , tako da su cak i simfonijski orkestri cucali i cekali da Bitlsi zavrsi ono sto su hteli ( zna se ko donosi lovu :) )

A tehnika koja im je bila na raspolaganju u trenutku je bila najsavremenija u tom trenutku ....

A i njihov producent je khm ..... najbolji u to vreme :)

Pozdrav

awacs
17-10-2008, 04:31 PM
A tehnika koja im je bila na raspolaganju u trenutku je bila najsavremenija u tom trenutku ....

Pa, neće biti da je ba? tako bilo (al' sla?em vremena, k'o na Pinku:rotfl: ).

Koliko znam Beach Boys su na albumu Pet Sounds (objavljen u aprilu 1966.) koristili osmokanalni magnetofon. Bitlsi su počeli snimanja za Sgt. Peppers' LHCB u jesen iste godine. Nije da treba preterano verovati Wikipediji, ali ovo su istorijski podaci:

http://en.wikipedia.org/wiki/History_of_multitrack_recording

Ma, ono ?to je taj bend učinilo velikim i revolucionarnim je odsustvo (ili tek neznatno prisustvo) predrasuda. Ima i ona priča kako su tehnolozi iz AR studija karali G. Emmericka (snimatelja) zato ?to je povezao mikrofon sa Lesli pojačalom, po?to "nije prilagodio impedanse".

To ?to ka?e? da su uradili mnoge stvari PRVI takođe nije ba? sasvim tačno. Razni avangardni kompozitori (?efer, ?tokhauzen, Kejd?, ai razni mnogo pre njih) su koristili razne tehnike snimanja i manipulacije zvukom koje su Bitlsi (dodu?e PRVI) preneli u pop muziku. Jb? predrasude.

Evo, dva dana sam dokon (zavr?io neku gomilu posla, a i smara me vreme napolju), pa sam se preterano raspisao. Ne zameri na ovom insistiranju na "sitnim crevima".

Pozdrav,

Vasa

Arthur
17-10-2008, 05:50 PM
eto, ne znam kakvi su prohtevi za ORF ekipu i tu vrstu posla, verujem da si uspešno izneo zadatak. Opet se tu linija logike malko muti po pravcu, svakako da su i bitlsi ali i mnogi savremeni bendovi postizali odlične i muzičke i komercijalne rezultate i iz plitkih džepova. Eto, ja sam npr radio bend koji je dva albuma izdao za veliku francusku etiketu, a da su potrošili možda 15 dana ukupno u studiju, i da meni to na momente i dalje zvuči kao demos. Francuzima se dopao ceo trip, i otišlo ko alva. To me ne sprečava da ponekad poželim da si kupim skupu spravu i manem se ćorava posla. Meni eto loš mikrofon učini medveđu uslugu. Mnogo vremena pogubim na ubacivanje vokala u pesmu, i automatski menjam osnovnu produkcijsku ideju. Sve je ok, u pravu si u svojoj liniji logike, samo smo krenuli o različitim stvarima da pričamo. poz ;)

awacs
17-10-2008, 06:57 PM
eto, ne znam kakvi su prohtevi za ORF ekipu i tu vrstu posla, verujem da si uspe?no izneo zadatak. Opet se tu linija logike malko muti po pravcu, svakako da su i bitlsi ali i mnogi savremeni bendovi postizali odlične i muzičke i komercijalne rezultate i iz plitkih d?epova. Eto, ja sam npr radio bend koji je dva albuma izdao za veliku francusku etiketu, a da su potro?ili mo?da 15 dana ukupno u studiju, i da meni to na momente i dalje zvuči kao demos. Francuzima se dopao ceo trip, i oti?lo ko alva. To me ne sprečava da ponekad po?elim da si kupim skupu spravu i manem se ćorava posla. Meni eto lo? mikrofon učini medveđu uslugu. Mnogo vremena pogubim na ubacivanje vokala u pesmu, i automatski menjam osnovnu produkcijsku ideju. Sve je ok, u pravu si u svojoj liniji logike, samo smo krenuli o različitim stvarima da pričamo. poz ;)

He, počinjem sam sebi da ličim na Estbama (čoveka ?eljnog komunikacije) :rotfl: . Opet, ovaj smor od vremena me je odvratio od ideje da odem u omiljenu kafanu, pa se dru?im virtuelno. A oba?ka mi prija komunikacija sa ljudima koji koriste mozak.

Arthure, ne znam da li ti je jasno da na?i stavovi nisu ba? toliko različiti? Ja naime nemam ni?ta protiv skupe opreme, naprotiv. Skoro deset godina sam proveo danonoćno radeći kao snimatelj po studijima (paralelno svirajući po bendovima). Kao snimatelj sam gajio isti feti? prema opremi, po?to mi je svaki kvalitetan (oba?ka ispravan) aparat skraćivao vreme provedeno sa raznoraznim čudnim likovima koji su se smenjivali kao na pokretnoj traci.

Ovako bih ja sa svoje strane rezimirao ovu na?u malu prepisku:

1. hi-end je zakon kada si vlasnik studija - ?tedi vreme, ?ivce, ne mora? da obja?njava? likovima koji ti plaćaju kintu za?to već osamnaesti put pomera? je..ni mikrofon umesto da prosto snimi? je..ni vokal (a pomera? ga jerbo snima? kr?inom u kr? prostoriji, pa tra?i? nekakav sweet spot da bi to ličilo na ne?to).

2. lo-end je zakon kada si ničim izazvan uleteo u samostalnu produkciju i poku?ava? da shvati? o čemu se tu zapravo radi.

Nesporazum sa većinom članova foruma koji pitaju kako da opreme kućni studio je zapravo terminolo?ka. Najveći broj njih zapravo ?eli svoj atelje u kome će moći da stvara muziku (mo?da i da je smiksa). Takvi obično imaju sve vreme ovog sveta na raspolaganju. Bolje im je da tro?e vreme na smi?ljanje muzike i gre?ke i ponovne poku?aje sa B1 u ?pajzu nego da ula?u kintu (i vreme) u izolaciju zidova, u sve one stvari koje već postoje u pravim studijima. Kao kod tebe, na primer.

Ako hoće superkvalitetan rezultat neka dođu kod tebe, Maxa, HeatMana, koga god. Stvarno sam se raske...o. Dosta bre vi?e.

Pun pozdrav,

Vasa

Arthur
18-10-2008, 03:52 AM
eto, potpisujem od reči do reči :D

awacs
16-01-2009, 08:16 PM
pojavom TonePort-a, neki su izbacili iz studija gomilu pojacala (sa dobrim konvertorima, ok... ali TonePort kosta ispod 200 jura)...

... sve u svemu, low-end se tumaci na razne nacine!

Pre neki dan kupio Line6 Pod Studio UX2 (naslednik Toneporta UX2) i jo? uvek sam zbunjen... Te?ko mi je da shvatim da HW+SW ko?ta <200?... ?ivim u strahu da će se sprava u nekom trenutku dezintegrisati sama od sebe, po?to neki bug mora da postoji :wink:

Uop?te me ne zanima da li "1967 Class-A30 Top Boost" zvuči kao VOX AC30 i da li "Fuzz Pi" radi kao EH Big Muff, radi se jednostavno o gomili jako upotrebljivih zvučnih kombinacija. Dobro, kada bih imao studio i kada bi se u njemu pojavio pokojni Jimi H. verovatno bih mu dozvolio da ?rafi Marshalla koliko voli i da uznemirava kom?iluk, ali mislim da se to neće dogoditi... Hoću da ka?em - nemam studio :)

Sve u svemu:

DI box + gooooomila (jako dobrih) zvučnih kombinacija preampova/pedala/pojačala + 2 mikrofonska ulaza sa P48 + "osiroma?eni" Reason 4 + Ableton Live Lite 7 (ko ba? voli) + RiffWorks (kome je ba? nu?no) + mogućnost (internog) reampa u miksu + Direct Tone monitoring... za manje od 200 jevra :shock::shock::shock:

Znam da je masi ljudi na ovom forumu sve ovo ?to sam napisao otkrivanje tople vode, ali ne izdr?ah da se ne oglasim. Uvek sam mrzeo marketin?ke fazone tipa "legendary tone for recording guitarists", ali nikada do sada nisam do?iveo da dođem kući i shvatim da sam dobio vi?e nego ?to sam očekivao. Ustvari jesam, ali to mi se poslednji put desilo pre par decenija kada sam kupio Framus Les Paul koji i danas posedujem...

Dakle: Line6 Pod Studio/Toneport UX2 - ultimativna low-end (mada je bolje reći low-cost) preporuka kao zvučni interfejs za kućni atelje, a vlasnicima studija je već sve jasno :wink:

Pozdrav,

Vasa

Reinhardt
16-01-2009, 09:44 PM
Line6 Pod Studio/Toneport UX2 - ultimativna low-end (mada je bolje reći low-cost) preporuka kao zvučni interfejs za kućni atelje,

jest,za to ?to je namjenjena radi vrhunski,
radim na pod xt pro-u vec neko vrijeme..

ali nazalost, pravi zvuk dolazi prvenstveno iz namota trafoa, IMHO

awacs
17-01-2009, 02:22 AM
jest,za to ?to je namjenjena radi vrhunski,

U pravu si za trafoe, ali na sreću pravi zvuk ipak dolazi iz nota i prstiju koji sviraju te note u pravom trenutku. Sve drugo je tlapnja. Zato me i ne interesuje da li je zvuk neke sprave koja je emulirana kroz UX2 "autentičan", nego da li je upotrebljiv kao "neki" zvuk koji mo?e da se svira u realnom vremenu i da prenese muzičku ideju na medij za snimanje.

Jbg, insistirati na autentičnom gitarskom "trafo" zvuku je podjednako bespredmetno kao insistirati na autentičnom zvuku koncertnog klavira ili nedajbo?e ciganskog duvačkog orkestra (grand cassa + dobo? + tuba + 2x bariton horna + kornet + truba). Ti zvukovi mogu da se istinski do?ive samo in vivo.

Ono ?to izlazi iz zvučnika nije ni gitara, ni klavir, ni ciganski bend nego ne?to ?to bi trebalo da podseća na te originalne izvore. Eto, samo u tom smislu UX2 je fenomenalan. Malo li je za <200?? :D

Pozdrav

idekius
18-01-2009, 09:03 PM
jest,za to što je namjenjena radi vrhunski,

Jesi li probao da kombinuješ pod i neki bolji preamp? Ili pod i pojačalo? Ili da ideš u neki lep preamp, pa iz njega u neki bolji AD, pa iz AD digitalno u Pod, pa iz Poda preko USB-a u računar i izbegneš njegove konvertore na taj način? :rolleyes:

Jesam ga zakomplikovao, ali... nije nelogično ;)
Sam sebi zvučim kao jedan naš više puta banovani član, ali... he, he.. valjda neću i ja zaraditi ban zbog ovoga :)

Reinhardt
18-01-2009, 09:50 PM
Jesi li probao da kombinuje? pod i neki bolji preamp? Ili pod i pojačalo? Ili da ide? u neki lep preamp, pa iz njega u neki bolji AD, pa iz AD digitalno u Pod, pa iz Poda preko USB-a u računar i izbegne? njegove konvertore na taj način? :rolleyes:

Jesam ga zakomplikovao, ali... nije nelogično ;)
Sam sebi zvučim kao jedan na? vi?e puta banovani član, ali... he, he.. valjda neću i ja zaraditi ban zbog ovoga :)

pitanje na mjestu..
pod xt sam kombinirao sa avalonom 737 i presonusom adl600 u dosta kombinacija,
i u onome sto sam najvise trebao-nisam uspio (prave,tvrde,masne ritam gitare koje ce dobro sjesti u mixu)

za sve ostalo je odlicna sprava..interface,reamp,sve te d?id?a-bad?e su okej za instant uradak, al ponavljam; bez trafoa i ozvučavanja kabineta
nema (bar za sada) alternative za rock riff..

Reinhardt
18-01-2009, 10:07 PM
U pravu si za trafoe, ali na sreću pravi zvuk ipak dolazi iz nota i prstiju koji sviraju te note u pravom trenutku. Sve drugo je tlapnja. Zato me i ne interesuje da li je zvuk neke sprave koja je emulirana kroz UX2 "autentičan", nego da li je upotrebljiv kao "neki" zvuk koji mo?e da se svira u realnom vremenu i da prenese muzičku ideju na medij za snimanje.

Jbg, insistirati na autentičnom gitarskom "trafo" zvuku je podjednako bespredmetno kao insistirati na autentičnom zvuku koncertnog klavira ili nedajbo?e ciganskog duvačkog orkestra (grand cassa + dobo? + tuba + 2x bariton horna + kornet + truba). Ti zvukovi mogu da se istinski do?ive samo in vivo.

Ono ?to izlazi iz zvučnika nije ni gitara, ni klavir, ni ciganski bend nego ne?to ?to bi trebalo da podseća na te originalne izvore. Eto, samo u tom smislu UX2 je fenomenalan. Malo li je za <200?? :D

Pozdrav

govori? pravo, ali čini mi se (bez uvrede) da iz tebe govori glazbenik, a ne
producent, tj. osoba koja se ozbiljnije bavila snimanjem (mixanjem) drive
gitara,

jer vrhunska oprema se pokaze u svome pravom svijetlu tek u zadnjim fazama produkcije IMHO

npr.nekoliko sam puta kod koristenja novih (boljih) micprea
lupao glavom, za?to dadoh tolke pare za komad opreme kad sam isti snimak mogao odraditi sa behr.T19xx...
sve to do faze kad je trebalo odraditi mix

Max
19-01-2009, 09:54 AM
govoriš pravo, ali čini mi se (bez uvrede) da iz tebe govori glazbenik, a ne
gitara,

Raspitaj se sa kim pricas :)

Mozda Awacs malo davi sa porukama , ali je svakako jako puno uradio u nasoj muzici . Od grupe " U skripcu " preko " Familije " itd ....

A imao je svoj studio kad ( ja mislim ) jos pre 20 ak godina ....

Pozdrav

Max
19-01-2009, 09:56 AM
pitanje na mjestu..
pod xt sam kombinirao sa avalonom 737 i presonusom adl600 u dosta kombinacija,
i u onome sto sam najvise trebao-nisam uspio (prave,tvrde,masne ritam gitare koje ce dobro sjesti u mixu)

Probaj besplatni JCM 900 ( imas ga u sekciji za besplatne plagove )

Pozdrav

awacs
19-01-2009, 11:35 AM
govori? pravo, ali čini mi se (bez uvrede) da iz tebe govori glazbenik, a ne
gitara

Pa za?to bih bio uvređen? Nismo valjda mi muzičari građani drugog reda :wink:? Dodu?e, bavio sam se i snimanjem, ali priznajem da nisam snimao bendove u kojima je zvuk gitare diktiran ?anrom. Opet, čak ni kao gitarista nisam gajio feti? prema zvuku. To prevashodno zato ?to i nisam ba? neki gitarista, pa sam se vi?e oslanjao na "fazone i fore" nego na instrumentalističko umeće.

U pravu si ti - trafo je trafo a emulacija je emulacija, i svaki gitarista koji dr?i do svog zvuka bi trebalo da ima svoju opremu i da je vucara sa sobom po studijima. Ali bi svaki studio trebalo da ima makar neki Toneport, čisto ako naiđe neka budala poput mene :D

Pozdrav

awacs
19-01-2009, 11:45 AM
Raspitaj se sa kim pricas :)

Mozda Awacs malo davi sa porukama , ali je svakako jako puno uradio u nasoj muzici . Od grupe " U skripcu " preko " Familije " itd ....

A imao je svoj studio kad ( ja mislim ) jos pre 20 ak godina ....

Pozdrav

Hehe, ma nije to važno. Nisam sklon življenju od stare slave :wink: A taj studio je fakat bio krš i lom, čak i za tadašnje pojmove. Snimali smo doboš AKG-om D212, a kick nekim prastarim Binsonom. I imali samo jedan kondenzatorski Nakamichi (mala kapisla) koji smo kupili od Habića (koji ga je pak kupio od Slowstara). Nismo uopšte imali kompresor, a za gate smo koristili Vračev SEQ ProOne. I Midiverb 1 je bio jedina "prostorna mašina" :rotfl::rotfl::rotfl:Užas.

Pozdrav

Reinhardt
19-01-2009, 06:00 PM
Raspitaj se sa kim pricas

Max,uz duzno poshtovanje, ne znash ni ti s kime pricas,
koliko sam albuma i kome uradio..

Awacs, moja digresija se odnosila prvenstveno na tvoj emotivniji pristup cijeloj problematici, pa sam zato pomislio da je u pitanju gitarista, a ne producent

pozz

Max
20-01-2009, 11:50 AM
Max,uz duzno poshtovanje, ne znash ni ti s kime pricas,
koliko sam albuma i kome uradio..

Trenutno je irelevantno , jer niko nije doveo u pitanje tvoje znanje .... zar ne ;)

A uvek je lepo imati na forumu nekoga ko nesto zaista i radi 8-)

Pozdrav

fly
13-05-2009, 03:05 PM
Sta bi bolje zvucalo sa Yamaha Pacifica 120 gitarom i Digitech Metal Master pedalom od low end gitarskih pojacala (combo) za jeftino sobno cimanje, tipa Randall, Laney, "jako spominjani" Beringer, Vox ili drugo ispod 100e? A koje pojacalo izmedju 100 i 150e ma kojeg proizvodjaca, a da najbolje sto moze zvuci bez ukljucivanja nekih ugradjenih efekata (kao kod Line6 proizvoda), osim reverba?

hvala

MD
13-05-2009, 09:01 PM
Sta bi bolje zvucalo sa Yamaha Pacifica 120 gitarom i Digitech Metal Master pedalom od low end gitarskih pojacala (combo) za jeftino sobno cimanje, tipa Randall, Laney, "jako spominjani" Beringer, Vox ili drugo ispod 100e? A koje pojacalo izmedju 100 i 150e ma kojeg proizvodjaca, a da najbolje sto moze zvuci bez ukljucivanja nekih ugradjenih efekata (kao kod Line6 proizvoda), osim reverba?

hvala

Za te novce ćeš teško dobiti bolji sound od čak besplatnih vst simulacija (ne kazem da su loše besplatne, nego da mozes dobiti dobar sound besplatno)...

Bolje kupi dobar di pa direktno snimaj, ako imas neku karticu...

Ne smatram da je svako pojačalo bolje od simulatora... samo dobro pojačalo, dobro ozvučeno, u dobroj prostoriji, dobro usnimljeno (mic, preamp, konverter)... uzevši u obzir koliko manje vremena oduzimaju simulatori...
A pojačala od 100 eura... možda onaj maleni marshall prijenosni...:D

Ako već hoćeš pojačalo, ima jeftino peavey valveking malih lampaških studijskih modela.... ali i to je duplo više od toga, pa uzmi nešto polovno...

Ne znam koliko je za metal... ali za to ga mozes boostati s tom pedalom... mada je nisam probao, ali pretpostavljam da bi mogla poslužiti...

Recimo, At the gates i dosta ljudi sa švedske death metal scene su snimali gitare preko peavey bandita i heavy metal ili metal zone pedale...

Bolje uštedi još para pa možeš i ovakve opcije...

Mozes i stari pod 2.0 za te novce... pa snimaj direktno a koristi ti i kao multiefekt... mozes ga na liveu direktno u razglas i svirati....

:grin:

fly
14-05-2009, 08:01 AM
@MD - hvala na izdasom odgovoru (imam na racunaru programcice za produkovanje svakojakih gitarskih efekata, ali u toj sobi gde je racunar nije zdravo za ostale ukucane da ukljucim gitaru)

Samo da napomenem da necu snimati moje sobno prangijanje, samo mi treba neki jeftin combo sa izlazom za slusalice, sa ili bez reverba, a da pedala ne dovede ulaznu elektroniku do nekog overloada, pa da ionako jeftin zvuk postane bolan za slusanje. Mislim da postoje osobe na ovom forumu koji su cisto iz znatizelje ukljucili svoje gitare i na cheap varijante i mogu neku informaciju da mi daju.

MD
15-05-2009, 01:51 PM
Aha, ispričavam se, ono 'cimanje' sam pročitao kao snimanje... :D:D:D

Cimanje je znači sviranje...

Jednom sam čuo neki maleni Kustom amp u jednom shopu, mislim da je bio Kustom, cijena je tu negdje ispod 150 eura, mislim da je čak imao i lampu... to je zvučalo ok, ali je i čovjek/prodavačje svirao ok... pa mislim da je više izvlačio iz toga on prstima nego samo pojačalo... ali tko zna...

Edit: mislim da je to ovo...

http://www.countyguitars.com/i/Amps/TUBE12_350x337.jpg

Nisi rekao za sto ti treba... mislim, osim sviranja po kući, hoćeš li i probe imati s tim jednom...

Ako ćeš i probe s tim onda...
Za tu jeftinu varijantu, mozes uzeti bilo koje tranzistorsko power pojačalo, znači neko koje samo ima snagu i zvučnik, to bi trebalo biti jeftino po elektroničkim dućanima, kao kod nas chipoteka... najčešće i imaju oznaku 'gitarska'...
Ne znam kakva je ta pedala, ali recimo pedala tipa metal zone, koja ti kompletno oblikuje sound, moze bez problema dobiti zvuk na takvom pojačalo a da služi za metal sviranje...
Dakle, ako pedala sama po sebi ima dovoljno distorzije za metal sound i eq, onda ti treba samo neko ovakvo pojačalo...

Ponajviše zbog toga što ćeš kod ovakvih pojačala za istu cijenu dobiti dosta više snage, nego kod nekih turbo jeftinih gitarskih... pa ćeš moći i na probama izvući zvuk dovoljno glasno...

Ako ti treba za po kući na slušalice, onda ti je najbolje POD 2.0 ili neki behringer... staviš slušalice u to, a ako hoćeš čuti zvuk sa strane kroz zvučnik, mozes ga spojiti na bilo što, od kompa do linije pa čuti kroz zvučnike...

To ti je i dobra investicija jer ti uvijek moze posluziti i u puno ozbiljnijem setupu i sigurno će imati neku primjenu, bar kao multiefekt...

Ako kupis pojačalo od 150 eura, prije ili kasnije ćeš preći na neko bolje...

Ja ti savjetujem što je isplativije... 150 eura se može korisno uložiti...

Naravno, bilo bi okej, ako ganjaš jeftinog tranzistorca, da gledaš kupiti nešto polovno, dakle za 150 eura ćeš često dobiti ono što košta i puno skuplje novo...
A i sa svakom parom dodatno ušteđenom, izbor ti je sve bolji... pa makar to bilo još 50 eura...

:grin: