PDA

View Full Version : Zasstttooooo????

master29
25-08-2008, 12:48 AM
Pazite ovako,zasto mi na odredjenim medijima(TV konkretno)ne izlazi ono sto stavim skroz levo i desno u panorami...kod kuce u studiju,na radiju sve ok...prvi put mi se desilo da na tv-u nece da izadjeeee,dosada je uvek izlazilo i na tv-u.popizdeo sam.Dali neko zna o cemu se radi?

dvuckovic
25-08-2008, 01:04 AM
Tri mogucnosti:

1. Emitovanje je mono, a to sto si stavio hard left/right je imalo faznih problema (najvise vazi za VSTi padove i klavire), pa se ponistilo.

2. Neko na TV stanici koristi samo jedan od dva kanala, tj. uzme samo lijevi ili samo desni kanal, i tako ide u emitovanje.

3. Covjek koji je montirao spot (ako se uopste radi o spotu) je uradio jedno od gornjih dvoje

U stustini, ako ti je zvuk na TV-u bitan, uvijek provjeravaj koliko ti je miks mono kompatibilan, ili mozes i da izbacis i posebnu verziju miksa koja je vise mono kompatibilna, i da je das montazeru da je koristi za spot.

Ako imas problema sa zivim prenosom necega sto si ti radio, tj. neki tvoj klijent nastupa na nekom festivalu, onda se broj tacaka u kojima moze da se desi greska povecava, moze da bude greska i na FOH mikseru, na samom spliteru, u reportaznim kolima, na samom linku od kola do studija, i na kraju u reziji emitovanja.

master29
25-08-2008, 01:11 AM
Tri mogucnosti:

1. Emitovanje je mono, a to sto si stavio hard left/right je imalo faznih problema (najvise vazi za VSTi padove i klavire), pa se ponistilo.

2. Neko na TV stanici koristi samo jedan od dva kanala, tj. uzme samo lijevi ili samo desni kanal, i tako ide u emitovanje.

3. Covjek koji je montirao spot (ako se uopste radi o spotu) je uradio jedno od gornjih dvoje

U stustini, ako ti je zvuk na TV-u bitan, uvijek provjeravaj koliko ti je miks mono kompatibilan, ili mozes i da izbacis i posebnu verziju miksa koja je vise mono kompatibilna, i da je das montazeru da je koristi za spot.

Ako imas problema sa zivim prenosom necega sto si ti radio, tj. neki tvoj klijent nastupa na nekom festivalu, onda se broj tacaka u kojima moze da se desi greska povecava, moze da bude greska i na FOH mikseru, na samom spliteru, u reportaznim kolima, na samom linku od kola do studija, i na kraju u reziji emitovanja.

Konkretno...veceras je bio Ohridski festival...ucestvovala je Maja Nikolic sa mojom pesmom...nisam bio tamo,gledao sam prenos na tv Svet plus i zamalo se nisam onesvestio.U pitanju su prateci vokali koje sam panovao kao do sad,znaci nema na kom festivalu nisam ucestovao do sada i nikada se ovako nesto nije desilo...Ne znam kako je tamo bilo,na sceni ali ovo sto sam ja cuo nije to sto sam i uradio....samo se cuju vokali koji su u blizini centra...sve ostalo katastrofa....svi kanali su audio pre miksa bili..evo sad proveravam kod mene,na sve sam medije vezao i sve je totalno ok....sta se desilo pojma nemam:confused::confused::confused:

dvuckovic
25-08-2008, 01:17 AM
Pa, jbg, 2008 a jos uvijek se bavimo monom...

Mene licno nije mnogo briga, niti obracam paznju, niti mnogo razmisljam kako ce da zvuci na TV. Jednostavno ima previse karika i previse varijacija gdje moze da se sjebe da bih se bavio time. Mislim, otkud ja znam sta ce da se desi i ko kako radi na nekoj lokalnoj TV, ili cak i na nekoj vecoj TV, kako to ide u vazduh ili kod kablovkog operatera, kakav ko ima prijemnik kuci...Nekako mi je glupo da se u 21. vijeku jos uvijek prica o tome, kad vec ne postoji standard propisan od nase radio-difuzne agencije, pa svako ko skupi 3000e moze da otvori radio stanicu, a ko ima malo vise i TV.

Ne mozes da se boris protiv toga, nije tvoj posao, to se rijesava na drzavnom nivou.

master29
25-08-2008, 01:22 AM
Pa, jbg, 2008 a jos uvijek se bavimo monom...

Mene licno nije mnogo briga, niti obracam paznju, niti mnogo razmisljam kako ce da zvuci na TV. Jednostavno ima previse karika i previse varijacija gdje moze da se sjebe da bih se bavio time. Mislim, otkud ja znam sta ce da se desi i ko kako radi na nekoj lokalnoj TV, ili cak i na nekoj vecoj TV, kako to ide u vazduh ili kod kablovkog operatera, kakav ko ima prijemnik kuci...Nekako mi je glupo da se u 21. vijeku jos uvijek prica o tome, kad vec ne postoji standard propisan od nase radio-difuzne agencije, pa svako ko skupi 3000e moze da otvori radio stanicu, a ko ima malo vise i TV.

Ne mozes da se boris protiv toga, nije tvoj posao, to se rijesava na drzavnom nivou.

U svakom slucaju ti hvala na odgovoru..pazi poucen svim tim uvek uradim neki miks da bude blize (mono) upravo zbog prenosa,ali ovog puta nisam ni znao da pesma koja ide za cd ide na festival...tek sam pre par dana saznao,tako da nisam ni mogao da uradim neki(mono usrano tv miks)sjebao sam nogu pa odmaram kuci,nije bilo ni fizicki izodljivo da odem do studija...nije to nista strasno ali znam kako sam napucao Cecu Slavkovic i odjedanput BOOOOOOMMM.Verovatno ljudi nisu ni primetili,mozda niko i nebi,ali meni je bila parodija na ono sto sam uradio..jos jednom hvala.Pozz

Oggy
25-08-2008, 02:46 AM
Radim mnogo upravo za festivale. Od toga jedan bas ja realizujem. Upravo sutra radim mastering matrica za Zrenjanin. Uvek radim poseban mix za Cd, poseban za live, a za spot uvek mixam mono, jer kako Vuckovic rece, neke televizije sabiraju, a neke uzmu samo jedan kanal. Nikada nisam imao nikakvih problema ni na jednoj televiziji, upravo zato sto to predupredim u mixu. Krajnje panorame ne rad.im nikada, a za festivale mixam usko stereo

ssskansi
25-08-2008, 08:00 AM
Iz svog iskustva ti mogu reći da se događa situacija da se uz najjaču opremu koju mo?e? zamisliti na HRT-u(moglo bi se napraviti omanji Lucasov projekt) i totalno napucanu opremu sa plug inovima i hardwerom, monta?er lijepo u Avidu pukne samo jedan od kanala(lijevi ili desni-ovisi na koju nogu se ustao) jer mu je tlaka otvarati dva kanala umjesto jedan.

master29
25-08-2008, 02:51 PM
Radim mnogo upravo za festivale. Od toga jedan bas ja realizujem. Upravo sutra radim mastering matrica za Zrenjanin. Uvek radim poseban mix za Cd, poseban za live, a za spot uvek mixam mono, jer kako Vuckovic rece, neke televizije sabiraju, a neke uzmu samo jedan kanal. Nikada nisam imao nikakvih problema ni na jednoj televiziji, upravo zato sto to predupredim u mixu. Krajnje panorame ne rad.im nikada, a za festivale mixam usko stereo

Ma Oggy,sve je do sada funkcionisalo......moja greska jer sam dao master za CD i pojma nisam imao da ce ici na festival....:confused:

STUDIOTON
25-08-2008, 03:03 PM
ja sam se navikao da mixam da bude jednako kompatibilno svuda .. za mono i tv kao i final za CD.. slusam na auratonima mono kompatibilnost ..

@master ..

Ja sam se tako milion puta opekao .. pratece mixam hard L,R i sve mi je do jaja .. ali samo kod mene :) .. na tv-u,kucnim linijama .. uvek je"slabo"

tako da skoro nista bitno ne bi trebalo da se stavlja u teske panorame .. :confused:

master29
25-08-2008, 03:08 PM
ja sam se navikao da mixam da bude jednako kompatibilno svuda .. za mono i tv kao i final za CD.. slusam na auratonima mono kompatibilnost ..

@master ..

Ja sam se tako milion puta opekao .. pratece mixam hard L,R i sve mi je do jaja .. ali samo kod mene :) .. na tv-u,kucnim linijama .. uvek je"slabo"

tako da skoro nista bitno ne bi trebalo da se stavlja u teske panorame .. :confused:
jbg,kazem ti....17 godina,ne mogu da nabrojim festivale.....uvek radim usko bas za festival,ali ovo je trebalo na cd da ide....do duse,za cd uvek imam teske panorame....koje su na l.r. dosta jace od onih koji idu ka centru i na svim medijima ekstra zvuci....sta je sada bilo pojma nemam,mislim da je do televizije...tonaca ili vec sta je gore d.vuckovic naveo...mislim da nije do snimka uopste.

RNT
25-08-2008, 03:12 PM
Tri mogucnosti:

uvijek provjeravaj koliko ti je miks mono kompatibilan

Prvo i osnovno pravilo je da je stereo mix mono kompaktibilan!

Treba samo malo pripaziti na faze i panoramu, te preslusati par puta stopljena oba kanala u mono, te rijesiti problem sa fazama, ako postoji.
Tada se nitko od izvodjaca nece moci pozaliti da je u studiju nesto zasrano ako je snimka losa na tv-u ili na nekom mono radiju kojih jos ima ohoho...
Nek krivicu onda traze kod wunder tehnicara na tv i radio stanicama.
Test s njima (ton majstorima na radiju/tv) je jednostavan: Prvo digni lijevu ruku, onda desnu!
Eh, kad bi svi to znali..........
( to znaci da je velikoj vecini od njih IQ na razini sobne temperature!)

master29
25-08-2008, 03:16 PM

Treba samo malo pripaziti na faze i panoramu, te preslusati par puta stopljena oba kanala u mono, te rijesiti problem sa fazama, ako postoji.
Tada se nitko od izvodjaca nece moci pozaliti da je u studiju nesto zasrano ako je snimka losa na tv-u ili na nekom mono radiju kojih jos ima ohoho...
Test s njima je jednostavan: Prvo digni lijevu ruku, onda desnu!
??????? ne skapira te ja bash

HeatMan
25-08-2008, 03:21 PM
ne znam, ja iako umem ponekad da radim shiroko shiroko (toliko shiroko da bi ljudi mogli reci da kontrafazira), uvek ga proverim na mono-u.. pa se potrudim da se chuje bar u najuzim crtama.. :?

ponekad to podrazumeva suzavanje slike, ponekad dodavanje novih instrumenata a ponekad samo prosto pojachavanje tih instrumenata koji su pobegli iz mono mixa..

i nikad nije savrsheno u monou..

master29
25-08-2008, 03:26 PM
ne znam, ja iako umem ponekad da radim shiroko shiroko (toliko shiroko da bi ljudi mogli reci da kontrafazira), uvek ga proverim na mono-u.. pa se potrudim da se chuje bar u najuzim crtama.. :?

ponekad to podrazumeva suzavanje slike, ponekad dodavanje novih instrumenata a ponekad samo prosto pojachavanje tih instrumenata koji su pobegli iz mono mixa..

i nikad nije savrsheno u monou..

Pa jbt,u celom svetu kad bi dao sliku kakava pashe za nase televizije(svaka cast izuzetcima mislim na tv-stanice)ljudi bi se pokidali od smeha....mislili bi da smo ludi,kazem josh jednom ovo je prvi put da se teko nesto desilo,ma nije to nista strasno...sad kao pao svet ili bilo katastrofa,samo je meni zasmetalo....jer poznajem pesmu,drugi nebi ni primetili...do duse bas sam otisao mnogo levo,desno....hahahaha......

master29
25-08-2008, 03:30 PM

Test s njima (ton majstorima na radiju/tv) je jednostavan: Prvo digni lijevu ruku, onda desnu!
( to znaci da je velikoj vecini od njih IQ na razini sobne temperature!)

E sad sam te skapirao...ma mozda nije ni do njih...direktan prenos je u pitanju....jbg

DADDY Z
25-08-2008, 03:30 PM
pošto radim na tv-u kao montažer pa sam iz prve ruke video kako se i šta zbiva,moj predlog ti je da uvek uradiš jedan stereo i jedan full mono mix.džabe ti je mono kompatibilan stereo mix ako ti npr skinu jedan od kanala (što je vrlo čest slučaj)..posebna priča je kako se frekvencije prenose i šta se tu gubi..definitivno treba POSEBAN mono mix za tv-jedino tako si 100% siguran

Oggy
25-08-2008, 03:37 PM
definitivno treba POSEBAN mono mix za tv-jedino tako si 100% siguran

kao sto rekoh... :)

master29
25-08-2008, 03:37 PM
po?to radim na tv-u kao monta?er pa sam iz prve ruke video kako se i ?ta zbiva,moj predlog ti je da uvek uradi? jedan stereo i jedan full mono mix.d?abe ti je mono kompatibilan stereo mix ako ti npr skinu jedan od kanala (?to je vrlo čest slučaj)..posebna priča je kako se frekvencije prenose i ?ta se tu gubi..definitivno treba POSEBAN mono mix za tv.

jbg,onda je svrha naseg posla svedena na SRANJE,pazi sve radish na 48/24 ili 96/24 a vratis....na 44 zbog CD-a...pa onda gledamo da uradimo sto lepse,shire toplije...na kraju sve to ubijemo mono snimkom nagruvanim u nekom od kompresora...mislim strasno..onda o cemu u opste pricamo....nazalost

HeatMan
25-08-2008, 04:06 PM
Pa jbt,u celom svetu kad bi dao sliku kakava pashe za nase televizije(svaka cast izuzetcima mislim na tv-stanice)ljudi bi se pokidali od smeha....mislili bi da smo ludi,kazem josh jednom ovo je prvi put da se teko nesto desilo,ma nije to nista strasno...sad kao pao svet ili bilo katastrofa,samo je meni zasmetalo....jer poznajem pesmu,drugi nebi ni primetili...do duse bas sam otisao mnogo levo,desno....hahahaha......

pa nije, poslushaj stranu dobru produkciju.. shiroko u pichku materinu, ali je opet itekako kompatibilno sa mono-om.. kako to rade, za mene ce uvek biti misterija..

master29
25-08-2008, 04:24 PM
pa nije, poslushaj stranu dobru produkciju.. shiroko u pichku materinu, ali je opet itekako kompatibilno sa mono-om.. kako to rade, za mene ce uvek biti misterija..

Sale mono 5.1 daj.pa ljudi otisli dalje od mona pre 20 godina.....nego ti uradi ful mono sad za pan..nemo se zeznesh:wink: pusticu ti numeru za film"All god's children can dance"koju sam radio...pa da cujes koliko je mono....radjen remiks u New York-u...ostalo sve kod nas....rasirili su sliku da ti dobro ne bude...i ne razmisljaju o mono produkciji ni malo,boli ih bash...kad to vise preko ne postoji....ni ovo nema veze sa pesmom,i super je kod mene na svim medijima...verovatno pri direktnom prenosu nesto nije stimalo....tu je problem...evo slusam kod mene sve izlazi i na tv-u.

HeatMan
25-08-2008, 04:42 PM
ma znam ja sve to.. i ti si upravu, al kazem ti samo preslushaj chaku khan i slichne... i to poslushaj stereo pa mono..

5.1 se nadam da nece postati standard za muzichku produkciju, najiskrenije..

shto se tiche tv-a, imam par spotova tamo i znam kako se razlikuje zvuk od stanice do stanice.. josh ako ga puste kroz neki jebeni kompresor sa slow release-om, pa mi dodje da bacim kashikaru na tu tv stanicu.. to je radila balkanmedia, recimo.. i fox ima te tripove..

a rts su carevi po tom pitanju.. dobili nova reportazna kola, nove miksete i novu opremu.. i na kraju uzeli miksete i sranja i otvorili ih i prespojili sve stereo kanale u mono..

kao, nemamo para.. pa jbt.. :?

master29
25-08-2008, 04:46 PM
ma znam ja sve to.. i ti si upravu, al kazem ti samo preslushaj chaku khan i slichne... i to poslushaj stereo pa mono..

5.1 se nadam da nece postati standard za muzichku produkciju, najiskrenije..

shto se tiche tv-a, imam par spotova tamo i znam kako se razlikuje zvuk od stanice do stanice.. josh ako ga puste kroz neki jebeni kompresor sa slow release-om, pa mi dodje da bacim kashikaru na tu tv stanicu.. to je radila balkanmedia, recimo.. i fox ima te tripove..

a rts su carevi po tom pitanju.. dobili nova reportazna kola, nove miksete i novu opremu.. i na kraju uzeli miksete i sranja i otvorili ih i prespojili sve stereo kanale u mono..

aaaaaaaaaaaaaaaaa.strasnoooo,nisam znao za rts,vrhhhhh

ti ipak odradi ful mono za pan da se ne zajebes,imas tu i maxa pa se sa njim konsultuj....valjda cemo se videti na finalu...doci cu da pijemo piva,kad vec ovako nikako ne mozemo da se izorganizujemo.....pozz

Max
25-08-2008, 04:52 PM
Max said : " Fuck the mono " :D

Mene ( kao i Deju ... ) zabole za mono , a drugo , Chaka Khan nije za poredjenje , jer je to gomila mono zvukova u prostoru ( kao i vecina crnacke produkcije ) pa ce naravno zvucati super u mono .....

Poslusajte neku ambijentalnu Pitera Gebrijela ..... nije bas spektakl u mono .... kao ni mnoogooo druge produkcije ....

Nema tu neke magije .... najgore je kad koristite vst klavir ili ensemble gudace ..... to je u mono u katastrofa ..... i onda je bolje resenje da vam puste jedan od kanala nego da spoje oba ......

Pozdrav

Max
25-08-2008, 04:53 PM

I onda naravno stisavanje za 6 db :banghead:

uhhhhh .....

Pozdrav

master29
25-08-2008, 04:56 PM
Max said : " Fuck the mono " :D

Takodje,apsolutno se slazem sa tobom:wink:

HeatMan
25-08-2008, 05:08 PM
aaaaaaaaaaaaaaaaa.strasnoooo,nisam znao za rts,vrhhhhh

ti ipak odradi ful mono za pan da se ne zajebes,imas tu i maxa pa se sa njim konsultuj....valjda cemo se videti na finalu...doci cu da pijemo piva,kad vec ovako nikako ne mozemo da se izorganizujemo.....pozz

samo pazi da me ne napijesh.. jerbo mi je i ovako teshko da skinem ono shto sam u originalu svirao na klaviru i gitari.. a kamoli da to reprodukujem.. i to pijan..

samo da se ne bacim ispod klavira i zasviram ga ki 'armoniku..

poz

btw, nisam josh zvao jebenog majstora.. hahah.. degenerik.. dodji, samo svrati da chujesh kako kontrafazira i koliki sam neorganizovani mentol.. :?

Nema tu neke magije .... najgore je kad koristite vst klavir ili ensemble gudace ..... to je u mono u katastrofa ..... i onda je bolje resenje da vam puste jedan od kanala nego da spoje oba ......

Pozdrav

taj fazon, zato volim da nakrkam solo instrumente pa ce onda biti manji problem..

pochinjem da se tripujem da niko namerno nece lepo usemplovati ni jedan instrument nikada..

zajebao sam i japanski jezik sa tri negacije.

I onda naravno stisavanje za 6 db :banghead:

uhhhhh .....

Pozdrav

kad smo vec kod toga, da zovem rts? :D

master29
25-08-2008, 05:11 PM
samo pazi da me ne napijesh.. jerbo mi je i ovako teshko da skinem ono shto sam u originalu svirao na klaviru i gitari.. a kamoli da to reprodukujem.. i to pijan..

samo da se ne bacim ispod klavira i zasviram ga ki 'armoniku..

poz

:rotfl::rotfl::rotfl::rotfl:

btw, nisam josh zvao jebenog majstora.. hahah.. degenerik.. dodji, samo svrati da chujesh kako kontrafazira i koliki sam neorganizovani mentol.. :?

Sta da ti kazemmmmmmmmmmmmmmmmm......

Max
25-08-2008, 05:12 PM
kad smo vec kod toga, da zovem rts? :D

Jok , ali hvala na ponudi , resili su to :)

Pozdrav

HeatMan
25-08-2008, 05:15 PM
:rotfl::rotfl::rotfl::rotfl:

Sta da ti kazemmmmmmmmmmmmmmmmm......

nishta.. lupi mi jebenu shljagu kad me vidish..

@max: ok.. pola mojih je zapalilo na odmor, ostade josh jedan, pa ono.. poslednja shansa, pa morahu te pitati..

poz

dvuckovic
25-08-2008, 11:19 PM

Pogresno si cuo, to je prastara prica za MCI u osmici.

Jan
25-08-2008, 11:57 PM
Ja uvek radim jos jedan MONO miks za ono sto ide na tv...

Bitch
25-08-2008, 11:57 PM
evo jednog bisera :) radim ja sad u Budimpesti FOH za ceo festival, i saljem feed kroz Finalizer ka linku u reportazna. Prvi dan setup - pustim ja osc 1 khz 0 dbfs iz Tc-a coveku u reportazna da se kalibrise, i kazem "matori evo ti nula, natrimuj me i vozi", on meni "evo gotovo". Odem ja, kad u reportaznima moj 1khz na -27dbfs. Ja ga pitam "sto ovako"? a on meni "ma nema frke sredicu ja to ekvilajzerom" :shock: :confused: :shock:
strasno. Ja udri reset po onoj dm1000 sve na nulu i reko ne diraj (naravno dirao je kasnije...) i rece "pa moram ja tako, evo vidi kako mi je nastiman kompresor..." ... i pokazuje mi prstom na standalone RTW peak meter. Ja kazem "pa ovo nije kompresor?" ...on ce"au da, pa, ovaj, tu je negde..." a u reku ni k od kompresora, samo cd player, distribucije.... kompresor je ispod rez.tocka......

eto. Da ne bude zabune, bila su to Srpska OB kola, ne madjarska....

pakao :(

master29
26-08-2008, 02:09 AM
evo jednog bisera :) radim ja sad u Budimpesti FOH za ceo festival, i saljem feed kroz Finalizer ka linku u reportazna. Prvi dan setup - pustim ja osc 1 khz 0 dbfs iz Tc-a coveku u reportazna da se kalibrise, i kazem "matori evo ti nula, natrimuj me i vozi", on meni "evo gotovo". Odem ja, kad u reportaznima moj 1khz na -27dbfs. Ja ga pitam "sto ovako"? a on meni "ma nema frke sredicu ja to ekvilajzerom" :shock: :confused: :shock:
strasno. Ja udri reset po onoj dm1000 sve na nulu i reko ne diraj (naravno dirao je kasnije...) i rece "pa moram ja tako, evo vidi kako mi je nastiman kompresor..." ... i pokazuje mi prstom na standalone RTW peak meter. Ja kazem "pa ovo nije kompresor?" ...on ce"au da, pa, ovaj, tu je negde..." a u reku ni k od kompresora, samo cd player, distribucije.... kompresor je ispod rez.tocka......

eto. Da ne bude zabune, bila su to Srpska OB kola, ne madjarska....

pakao :(

Eto a ja se pitam sta mi je sa pesmom:rotfl::rotfl::rotfl::rotfl:

Oggy
26-08-2008, 07:11 AM
Ja svake godine imam muku sa reportaznim kolima do te mere da se posle prve veceri uvek zavrsava tako sto im ozbiljno pretim jer su to sve redom ozbiljni diletanti ili ih (ako eventualno nesto i znaju) opasno zabole.
Prosle godine sam prvi put prelomio i poslata im je samo modulacija, tj. gotov mix paralelno mixan za prenos sa FOH pozicije. I bilo je odlicno :)

Arthur
26-08-2008, 08:20 AM
btw, ne znam koliko ste toga svesni, ali nije TV taj koji uzima samo jedan kanal, nego najcesce TV prijemnik gajbi, ukoliko nemate stereo prijemnik (a ima dovoljno fensi TVa koji nisu stereo), on sam uzima jedan od dva kanala koji mu stizu. Zbog toga vecina televizija i dalje radi jedino sto moze, a to je da sabira u mono pre nego sto uopste puste signal dalje. One koje emituju stereo su zapravo u vecem problemu, jer nema pravila koji ce od ta dva kanala pojedini tv prijemnici da uzmu od sterea. A ogromna vecina tv prijemnika u drzavi, statisticki, je i dalje mono.

Oggy
26-08-2008, 08:31 AM
Ali zaista je jako puno slucajeva da "ton majstor" dodje i kaze: "E, aj mi daj jedan kanal!" pri tom bukvalno misleci na "jedan, levi ili desni". Pa kad mu kazes da to ne moze tako, vec da mora da se sabere, on samo prevrne ocima u fazonu "ma sta mi rece..."

alavuk
26-08-2008, 08:41 AM
tesko pilicarenje , ne znam dal' ste citali u nekim novinama (uporno pokusavam inace da nadjem te novine tj clanak) o tome da bi se do 2012-e najkasnije moralo preci na digitalan prenos signala (naravno audija i videa) jer ce nas bugari rumuni madjari i braca hrvati nadjacati tv signalom ...

do tad se zabavljajte sa ovim linkom (http://blic.co.yu/slobodnovreme.php?id=54231)

boggy
26-08-2008, 01:44 PM
btw, ne znam koliko ste toga svesni, ali nije TV taj koji uzima samo jedan kanal, nego najcesce TV prijemnik gajbi,....

Nisam sasvim siguran kod TV prenosa, ali... s obzirom da je prenos zvuka za TV putem antene FM modulacija, slicno radio FM radio stanicama, te kod ovih drugih se ne prenose posebno levi i desni kanal vec L+R i L-R (vama poznato kao Mid/Side ili M/S), te se dekoderskom matricom pravi kasnije stereo, ako ga uopste ima... s tim ako je stanica mono, onda L-R ni ne postoji u predajnom kanalu a na mesto L+R je mono signal... tako da.. samo izrazavam sumnju da je standard prenosa TV signala tako trapavo definisan da zahteva neki manuelni ili humani faktoru u odlucivanju sta ce biti... kod TV prijemnika u kuci.... doduse... sigurno standard nije imun u samoj pripremi/distribuciji programa i tu JESTE neophodno znanje i strucnost osoblja... sto, kako stvari stoje, i kakve prituzbe imate.... verovatno nije slucaj... to vrhunske sprave i nova oprema nece resiti... stereo se emituje u ovoj zemlji dugo godina unazad... i mnogi koji su radili na odrzavanju te opreme, kao i na pravljenju i emitovanju tog programa su vec odavno u penziji... sto znaci to nije nikakva nova tehnologija koja zahteva neko preterano "uhodavanje"... to je poznata i prezvakana stvar.

pozdrav

bogi

HeatMan
26-08-2008, 05:03 PM
Pogresno si cuo, to je prastara prica za MCI u osmici.

jok, ti si.. skoro (pre godinu dana) su dobili od italijana reportazna kola, i na ssl-u prespojili sve na mono.. i u pola studija u avala filmu..

veruj mi..

Gmile
26-08-2008, 07:28 PM
tesko pilicarenje , ne znam dal' ste citali u nekim novinama (uporno pokusavam inace da nadjem te novine tj clanak) o tome da bi se do 2012-e najkasnije moralo preci na digitalan prenos signala (naravno audija i videa) jer ce nas bugari rumuni madjari i braca hrvati nadjacati tv signalom ...
Ja sam cuo od prijatelja koji radi na TV da je kod nas, u BiH RAK (drzavna Regulatorna Agencija za Komunikacije) postavila uslov svim TV emiterima da do 2012.g moraju preci na High Definition, u protivnom nece dobiti dozvolu za rad...
Valjda ce s tim i ovi problemi u vezi mono kompatibilnosti na TV nestati...

Usput, divim se svima koji imaju toliko vremena i zivaca raditi tri miksa za razlicite namjene... Ja nisam nikad. Radim jedan miks i sve vrijeme provjeravam da li se se sve cuje i na mono (sto je naravno utopija). Pa kad rezultati budu prihvatljivi (uganjam neki kompromis), tako i ostavim.

gitarstudio
26-08-2008, 10:28 PM
tv radi u mono tehnicia.a ti radis panorame naravno u stereu.pozzz

lesha
26-08-2008, 11:27 PM
svasta moze covek ovde da nauci :rolleyes: :D

Arthur
27-08-2008, 10:36 AM
tv radi u mono tehnicia.a ti radis panorame naravno u stereu.pozzz
suvi genije. de si bio dosad, o veliki.