View Full Version : Mikrofoni za snimanje gitare
Milanche_show
23-08-2008, 09:19 AM
Zdravo svima. Planiram kupovinu dva dinamicka mikrofona za snimanje elektricne gitare, to su Shure SM57 i Sennheiser e609. Da li znate nesto o njima i da li mislite da je to dobra kombinacija. Recite mi i vas predlog, ne moraju da budu ta dva. Isto tako planiram da usnimavam ali isto tako i uzivo ozvucim i akusticnu gitaru, pa sam planirao jos jedan condenzatorski mic sa malom dijafragmom posto bi za njega mozda skupio novac. do 400e. Koji je vas predlog i zasto. Hvala.
1 .Prosta stvar - pogledaj npr soft simulatore pojacala i kabineta koji imaju emulaciju mikrofona, kao. Videces da se ama bas svugde koristi sm57, a jako cesto senheiser md421, redje taj e609, i obavezno neki kondenzatorski sa velikom membranom npr u87 ili c414 i sl....... Mnogi preporucuju i dobre ribbon mikrofone, ali je to kod nas malo egzoticno, na zalost. Ja sam najcesce radio sa sm57, md421 i c414, i uz malo vise muke dolazio do zeljenih rezultata.
2. Akustara, ako bas hoces malu membranu, za te pare mislim da je jedino u igri oktava mk012 (oko 200e) i AKG c451 (skuplji od toga).....
3. Ako nemas dooooobro pojacalo i korektnu sobu za pod 1, bolje kupi neki Line6 ili sl., dobices bolje rezultate
Milanche_show
23-08-2008, 09:36 AM
Sta mislis o Rode NTK i imas li predstavu koja je cena. Moze li on za akustaru?
Ovih dana mi stize besno pojacalo tako da ce to biti ok.
Koliko para je taj md 421
NTK... hm , mislim da je on pre shiljat mikrofon, za koji ne verujem da ce lepo zvucati na pojacalu, mada ga nisam probao za to. a md421, novi su preskupi, oko 300, 400e, a polovni se uz mnoogo srece daju naci za 100tinak e, najcesce rashodovani iz nekog ministarstva, skupstinske sale i sl.....
idekius
23-08-2008, 10:38 AM
Koristim najcesce sm57 i md421. Rodom K-2 sam ozvuchaavao akusticnu gitaru i dobio rezultat koji se meni dopada. NTK bi trebao da bude slican kao K-2, pa, ako je tako, uopste ne znam otkud te price da su to svetli mikrofoni? Sudeci po K-2, ja to ne bih rekao... cisto moje iskustvo.
HeatMan
23-08-2008, 01:30 PM
shto se tiche elektrichne, ja bih pre jurio neki kvalitetniji ribbon mikrofon...
shto se akustare tiche akg c451 upareni. i to je to.
Reinhardt
23-08-2008, 06:45 PM
mozda je overkill, al neumann km184 zavrsava posao za akustare
http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=24059
budget verzija definitivno oktava mk012
kabinet-uvijek, ali uvijek...sm57 (eventualno + ribbon, ili kondenzer sa paternom"8")
obratiti pozor na micpre za sm57
IMHO, naravno!!
spidermusic
23-08-2008, 06:57 PM
Za kabinet, kao sto rekose: Shure SM57, Sennheiser MD421 N ili II, a moze i Oktava MK 012 (probao - nije zvucalo lose na manjim snagama i klin gitarama) ili Audio Technica AT4050 (probao - rsdilo dobro u nekim varijantama.)
Za klasicnu gitaru: AKG C451, Oktava MK 012, Audio Technica AT 4050
Ili, najbolje, odes negde sa tim besnim pojacalom i snimis to kao treba i dolikuje, za mnogo manje para.:)
spidermusic
23-08-2008, 07:00 PM
Ne zaboravi da je i dobra prostorija za snimanje poprilicno vazna.
PS: Javi kako je proteklo snimanje. Voleo bih to da znam.:)
ssskansi
23-08-2008, 10:35 PM
Sad će mi se ljudi smijati, ali prije nego ?to sam skoro pa odlučio baciti AKG Solidtube, u nevolji sam ga stavio ispred Marshalla...Prije toga sam normalno okinuo PAD i dignuo spu?vicu ispred kapsule(pazite kako ga rastavljate, malko je tvrdoglav) kad ono...ludilo sound.
Inače, zadovoljan sam i sa 57 i 421.
Arthur
24-08-2008, 01:47 AM
sm57 x 2 :)
Za akustare moj licni favorit akg c451
Milanche_show
24-08-2008, 02:17 AM
Ovom prilikom bih zeleo puno da pozdravim mog prijatelja Vlajka iz Black Spider studija. Vlajko hvala na savetima. Pesme smo izbacili na My Space pa cu ti baciti link da preslusas. Budi slobodan da das komentar sto se produkcije tice i svaki savet je dobrodosao.
Milanche_show
24-08-2008, 02:18 AM
MySpace.com - Queen of Fall - Belgrade, Serbia - Metal / Rock / Alternative - www.myspace.com/queenoffallband (http://www.myspace.com/queenoffallband)
Koristim najcesce sm57 i md421. Rodom K-2 sam ozvuchaavao akusticnu gitaru i dobio rezultat koji se meni dopada. NTK bi trebao da bude slican kao K-2, pa, ako je tako, uopste ne znam otkud te price da su to svetli mikrofoni? Sudeci po K-2, ja to ne bih rekao... cisto moje iskustvo.
K2 i NTK imaju razlicite kapsule, i koliko se secam, od pre 4, 5 godina, NTK je bas shiljat (ne svetao, u smislu otvoren), vec ima neki za mene neprijatan peak negde na, lupam, 6, 8 ....kHz
idekius
24-08-2008, 04:45 PM
K2 i NTK imaju razlicite kapsule, i koliko se secam, od pre 4, 5 godina, NTK je bas shiljat (ne svetao, u smislu otvoren), vec ima neki za mene neprijatan peak negde na, lupam, 6, 8 ....kHz
Moguce... nikada nisam probao NTK, pa ne znam. Ja sam mislio da je to vrlo slicno kao K-2 :confused:
awacs
28-08-2008, 03:41 PM
SM57 svakako, i C451(b) jo? svakakije. Ovaj drugi podjednako koristan za akustaru i za ambijent pojačala. A tek upareni C451 :D.
Svojevremeno, dok sam svirao u grupi "Familija" Đole Petrović je snimio ceo bubanj sa parom C451 (CK1) i to sa jedno 3m udaljenosti. U miksu smo dodavali pojedinačne mikrofone tek toliko da elementi dobiju panoramsku definiciju. Naravno, sve close mikeove na grupu, pa delayom kompenzovali fizički razmak. Na celom prvom albumu na bubnju nema nijedne ve?tačke jeke. nema Dodu?e, snimano je u Ko?utnjaku, u sali za sinhronizaciju Avala Filma (preterano dobra akustika), ali opet... Čudesan mikrofon taj C451 :grin:. I zaista nije prevara to ?to ka?u da C451b ima isti karakter kao stari C451 CK1. Pride - pad -10-20, bass roloff. Fenomenalno.
Jedina nevolja sa tim mikrofonom je ?to je kao da je iza?ao iz "tamnog vilajeta": ko uzme kajaće se, ko ne uzme kajaće se. Ko kupi jedan, kajaće se ?to nije odmah kupio stereo par. Sledeća stavka u ?ivotu je da ?tedi? kintu da kupi? jo? dva. Mada, ni to nije lo?e - bolje tri nego nijedan :D.
Summa summarum: fantastičan mikrofon, otprilike se uklapa u cenu koju si naveo (http://www.thomann.de/de/akg_c451b.htm?partner_id=25293). I, naravno, SM57...
Marki?a
30-08-2008, 09:02 PM
Bok svima.
Ovak, u fazi sam kupnje mikrofona za cirka 150 eura, max200 (ak bas moram) tj, vi me nalozite )). Treba mi za glas i ozvucit akusticu gitaru, mali naglasak na akustaru.
Znam da su dinamicki za vokale a kondenzatorski za ovo drugo al mene zanima sta ce vise patit, dinamicki za ozvucenje akustare ili kond za vokal. U tom rangu cijena dakle minimum minimuma kaj mi predlazete, din. ili kond.
TNKS
awacs
30-08-2008, 09:28 PM
Bok svima.
Ovak, u fazi sam kupnje mikrofona za cirka 150 eura, max200 (ak bas moram) tj, vi me nalozite )). Treba mi za glas i ozvucit akusticu gitaru, mali naglasak na akustaru.
Hajde samo malo pojasni u kojim situacijama će? ga koristiti - za snimanje u kući (kanal po kanal) ili za ozvučavanje na svirci u klubu?
I, dobrodo?ao na forum :)
Marki?a
31-08-2008, 03:47 AM
Za snimanje u kući kanal po kanal.
Znaci, isti tj. jedan jedini mic za vocal i ozvucavanje akustare.
Ono sto trazim je mic u rangu cijene gore navedene, koji ce mi sluzit u obje svrhe. Nemam para za 2 komada,,,,,
awacs
31-08-2008, 11:44 AM
Za snimanje u kući kanal po kanal.
Znaci, isti tj. jedan jedini mic za vocal i ozvucavanje akustare.
Ono sto trazim je mic u rangu cijene gore navedene, koji ce mi sluzit u obje svrhe. Nemam para za 2 komada,,,,,
Sve mi je jasno. Mo?e? da proba? Audio Technica ATM33a, koliko vidim imaju ga u Artistu (www.artistsystems.co.yu (http://www.artistsystems.co.yu)) Nije navedena cena, ali vidim da je na zzsounds 160$. Kondenzatorski mikrofon, vi?enamenski, radi na phantom i na bateriju i tako to.
E sad, koji god mikrofon da kupi?, trebaće ti pretpojačalo, to ti je jasno, jel' da? Ne znam da li ima? nekakvu miksetu ili hoće? pravo u karticu, ne znam ni koju karticu ima?, tj. da li ista ima "pravo" mikrofonsko pretpojačalo ili samo onaj "mikrofonski ulaz" (taj ti je neupotrebljiv za bilo ?ta drugo osim za "kompjuterske" mikrofone).
U nevolji, kao pretpojačalo mo?e da ti poslu?i neka sprava za snimanje koja ima mikrofonski ulaz, pa je stavi? u rec/pause mode, pa njen linijski izlaz ve?e? u linijski ulaz kartice...
Sve ovo pričam ovako jer mi se čini da ti je ideja da snima? nekakve pristojne radne snimke ili snimke koji su samo za radio/TV emitovanje, ane za neki hi-end zapis (?ta god to značilo).
U svakom slučaju, idi u Artist, jako su ljubazni i predusretljivi (naročito Ivek), daće ti i da proba? i posavetovaće te na licu mesta.
Pozdrav,
Vasa
awacs
31-08-2008, 11:48 AM
U svakom slučaju, idi u Artist, jako su ljubazni i predusretljivi (naročito Ivek), daće ti i da proba? i posavetovaće te na licu mesta.
Ponekad sam stvarno ljakse, pričam ti o Artistu, a nemam pojma gde ?ivi? :banghead:. Zato nije lo?e da u profilu napi?e? mesto stanovanja, čisto da bi ljudi znali koliko daleko da idu u detalje... Mislim, ako ?ivi? u npr. Rijeci, te?ko da će? od Artista imati vajde :wink:
lesha
31-08-2008, 02:15 PM
Ponekad sam stvarno ljakse, pričam ti o Artistu, a nemam pojma gde živiš :banghead:. Zato nije loše da u profilu napišeš mesto stanovanja, čisto da bi ljudi znali koliko daleko da idu u detalje... Mislim, ako živiš u npr. Rijeci, teško da ćeš od Artista imati vajde :wink:
http://www.audiopro-croatia.com/mex/kontakt.php
artist, ali pod drugim imenom :wink:
awacs
31-08-2008, 02:22 PM
http://www.audiopro-croatia.com/mex/kontakt.php
artist, ali pod drugim imenom :wink:
Ma da, ali ne znamo gde čovek zaista ?ivi :wink:
lesha
31-08-2008, 02:33 PM
u tom slucaju http://www.musicexports.com/
za one koji nisu posetili banner gore :rolleyes:
Marki?a
01-09-2008, 03:48 PM
Super, tnks na info.
Inace sam iz Zagreba i cekiro sam ga upravo u Audio-Pro, 1500kn dodje.
To mi je fakat vrh vrhova sta sam mislio dat i brijem ga i uzet ak ga preporucujete. U koje svrhe mi treba, pa u principu za radne stvari koje imam namjeru snimat doma pa ih prezentirat nekome u buducnosti, bilo na telku il radio, ak uspijem nes progurat zakon.
Hm, sto se tice predpojacala za mic (((
Zvucna mi je M-Audio410, 400eura, ima 2 analogna ulaza sa mikrofonskim pretpojačalima..dal ce to bit u redu kolko tolko?
Nadam se da hoce. Ak ne onda si pucam lagano..))
Ful ogranicen s lovom i ne mislim radit studio doma..
awacs
01-09-2008, 04:32 PM
Super, tnks na info.
Inace sam iz Zagreba i cekiro sam ga upravo u Audio-Pro, 1500kn dodje.
To mi je fakat vrh vrhova sta sam mislio dat i brijem ga i uzet ak ga preporucujete. U koje svrhe mi treba, pa u principu za radne stvari koje imam namjeru snimat doma pa ih prezentirat nekome u buducnosti, bilo na telku il radio, ak uspijem nes progurat zakon.
Hm, sto se tice predpojacala za mic (((
Zvucna mi je M-Audio410, 400eura, ima 2 analogna ulaza sa mikrofonskim pretpojačalima..dal ce to bit u redu kolko tolko?
Nadam se da hoce. Ak ne onda si pucam lagano..))
Ful ogranicen s lovom i ne mislim radit studio doma..
Biće to dovoljno, bez brige, ja sam mislio da nema? slučajno neku od onih integrisanih varijanti. Super.
?to se tiče ATM33a, ja za te novce ne mogu da se setim ničeg boljeg i prilagodljivijeg. Naravno, u miksu će? morati da uključi? EQ, i preporučujem ti da skida? ono ?ta ti smeta umesto da dodaje? ono ?ta "nedostaje". Uostalom, to va?i za sve niskobud?etne mikrofone i EQ-e :wink:.
Pozdrav, i naravno da ne treba praviti studio u kući: to zapravo znači da ?ivi? u studiju :wink:
Marki?a
01-09-2008, 06:22 PM
Oukej, tnks jos jedanput...
Synclavier
02-09-2008, 12:07 AM
Za el.gitare, provereno:Shure SM/Beta 57 i Sennheiser MD421/441. Sa e609 imam samo live iskustvo (2 x e609 na Fender Hot Rod) i tu je radio sasvim ok. O ribonima tipa Coles 4038 mozda ipak bolje da ne pricamo, nisam radio sa njima, ali spisak legendarnih snimaka el.gitare sa njim je poduuugacak...
Za ac.gitare resenja tipa Audio Technica AT40xx, Bayer Dynamic MC834 AKG C451 su takodje proverena, ali moji univerzalni favoriti (pa i za ac.gitare) su :D AKG 414B-ULS(multipatern, jako nizak sum, ogroman headroom, jako linearan, super radi i close micking i ambient u stereo paru) i AKG 414B-TL II (slican, vise vuce na C12 zvuk, iznad 4KHz malo izdignuta frek. karakteristika, veoma dobar za distant micking). Pitanje izbora je, ustvari, pitanje koju nijansu u zvuku trazis, po meni veliki deo "akustike" je odlicno pokriven sa ova dva mikrofona, jos ako bi ih imao u stereo parovima eto tebi osim akusticnih gitara i divnih overheadova, perkusija, gudackih (malih) ansambla, pevackih grupa...:)
awacs
02-09-2008, 01:19 AM
Za el.gitare, provereno:Shure SM/Beta 57 i Sennheiser MD421/441. Sa e609 imam samo live iskustvo (2 x e609 na Fender Hot Rod) i tu je radio sasvim ok. O ribonima tipa Coles 4038 mozda ipak bolje da ne pricamo, nisam radio sa njima, ali spisak legendarnih snimaka el.gitare sa njim je poduuugacak...
Za ac.gitare resenja tipa Audio Technica AT40xx, Bayer Dynamic MC834 AKG C451 su takodje proverena, ali moji univerzalni favoriti (pa i za ac.gitare) su :D AKG 414B-ULS(multipatern, jako nizak sum, ogroman headroom, jako linearan, super radi i close micking i ambient u stereo paru) i AKG 414B-TL II (slican, vise vuce na C12 zvuk, iznad 4KHz malo izdignuta frek. karakteristika, veoma dobar za distant micking). Pitanje izbora je, ustvari, pitanje koju nijansu u zvuku trazis, po meni veliki deo "akustike" je odlicno pokriven sa ova dva mikrofona, jos ako bi ih imao u stereo parovima eto tebi osim akusticnih gitara i divnih overheadova, perkusija, gudackih (malih) ansambla, pevackih grupa...:)
Jo? samo da uklopi? ove 414-ice u Milanchetov i Marki?in bud?et i vodim te na pivo :beer: da mi natenane objasni? gde ih kupuje? za 200-400?. Platim ti jo? dva piva :beer::beer: da vi?e nikome ne ka?e? :wink:.
Synclavier
02-09-2008, 01:47 AM
Jo? samo da uklopi? ove 414-ice u Milanchetov i Marki?in bud?et i vodim te na pivo :beer: da mi natenane objasni? gde ih kupuje? za 200-400?. Platim ti jo? dva piva :beer::beer: da vi?e nikome ne ka?e? :wink:.
Dogovoreno:wink: . Salim se, Markisi nisam ni odgovarao, video sam njegov cenovni limit, i ljudi su mu uglavnom preporucili dobra resenja. Sad sam ponovo pogledao Milancetov post i nabasao na ono "do 400e"... Pa i u tom slucaju mislim da je bolje "malo se nategnuti", sacekati, skupiti kintu i uzeti nesto zaista dobro i prilicno univerzalno.
Uzgred, Igor iz Artista je uvek imao dobre ponude za AKG, pre cetiri-pet godina kada se radilo opremanje jednog studija, u cemu sam i sam ucestvovao C414 je isao ispod 500e (sve legalno).
P.S. Pivo moze uvek, povod je nevazan:) . Pozdrav.
awacs
02-09-2008, 03:01 AM
Dogovoreno:wink: . Salim se, Markisi nisam ni odgovarao, video sam njegov cenovni limit, i ljudi su mu uglavnom preporucili dobra resenja. Sad sam ponovo pogledao Milancetov post i nabasao na ono "do 400e"... Pa i u tom slucaju mislim da je bolje "malo se nategnuti", sacekati, skupiti kintu i uzeti nesto zaista dobro i prilicno univerzalno.
Uzgred, Igor iz Artista je uvek imao dobre ponude za AKG, pre cetiri-pet godina kada se radilo opremanje jednog studija, u cemu sam i sam ucestvovao C414 je isao ispod 500e (sve legalno).
P.S. Pivo moze uvek, povod je nevazan:) . Pozdrav.
Ma naravno, sve je to ?ala, samo mislim da je uvek bolje imati ne?to (bilo ?ta) na raspolaganju odmah, nego se "stiskati" i čuvati pare za "bolju opremu". Jedina dobra oprema je ona koja nam je na raspolaganju, jer jedino na njoj mo?emo da izvedemo ono ?to nam sada treba. ?to pre - to bolje. Sutra - ko zna.
Milanche_show
03-09-2008, 11:25 PM
Ljudi koliko bara moze da bude par c451 u Beogradu i gde ih traziti. Uvek mogu da ih koristim uparene a kad tezgarim, mogu jednim ozvuciti moju a drugim ortakovu gitaru.:wink: Jel to ok?:confused:
Milanche_show
03-09-2008, 11:26 PM
Mislio sam para...:banghead:
Arthur
04-09-2008, 02:11 AM
odlična ideja, mislim da se može naći par za okoo 500e
awacs
04-09-2008, 04:32 PM
odlična ideja, mislim da se mo?e naći par za okoo 500e
Pa sad, za te pare mo?da mo?e polovan par ili neka divča varijanta, ali ja ne bih eksperimentisao sa polovnim parovima (a ni sa divčama). Vidim da kod Thomanna u Nemačkoj par ko?ta 700?. Single je, pak 333?.
Preporuka: po?to si ograničen bud?etom, dr?i se ti za sada one priče o SM57, Sennheiseru i jednom C451. Time će? re?iti ono ?ta ti je bilo primarno - snimanje pojačala ili akustare u studiju, a tezge re?avaj drugačije. Čak bi C451 mogao na tezgama da ti pravi problem - ako su zvučnici malo jači i malo pogre?no postavljeni uleteće? u feedback očas posla. Gre'ota. Kupi par kada se to bude isplatilo. Kao ?to sam već napisao - jedino bolje od toga da ima? par C451 je da ima? tri C451 :D.
Milanche_show
06-09-2008, 11:51 PM
Hvala ljudi.. Sad otprilike imam neki plan u glavi...:banghead:
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.