PDA

View Full Version : Imaging trap...... ?

OFF
23-08-2008, 01:05 AM
Ne uspevam naci ni na ovom ni na nekim stranim forumima precizniju preporuku za tzv 'imaging trap'. Dosta njih ga preporucuje, ali ne kazu kako da se izvede..... da li kao neki broadband apsorber ili cak difuzor ili nesto trece......?

NLP
23-08-2008, 09:55 PM
Gdje si to zasledio i u kakvom kontekstu detaljno?
Dosta toga može biti produkt koji omogučava bolji "imaging" :grin:

OFF
24-08-2008, 10:58 AM
Ne uspevam naci link ali radilo se o nekom tekstu sa preporukama za sredjivanje rezije, par skica akustickih elemenata, njihovim rasporedom.... sa bukvalnim citatom - sredinu prednjeg zida ostavite za 'imaging trap'.

Meni bi, laicki gledano, najlogicnije uraditi tu neki difuzor, kome je donja granicne frekvencija visa od 400, 500 hz (u zavisnosti od udaljenosti snimatelja od zida), a koji opet i ne ide previsoko, jer zbog difrakcije nece imati posla preko, grubo, oko 2 kHz. Mozda gresim.... :)

boggy
24-08-2008, 11:28 AM
.....

Meni bi, laicki gledano, najlogicnije uraditi tu neki difuzor, kome je donja granicne frekvencija visa od 400, 500 hz (u zavisnosti od udaljenosti snimatelja od zida), a koji opet i ne ide previsoko, jer zbog difrakcije nece imati posla preko, grubo, oko 2 kHz. Mozda gresim.... :)

Difuzor iza zvucnika realno ne dobija nista vise od nekih 200-500Hz u zavisnosti od dimenzija zvucnika... kada bi bio samo on(mislim na difuzor), i kada bi se zvucnici i taj difuzor nalazili u slobodnom prostoru.
Medjutim, taj difuzor konkretno radi i za reflektovane talase u sobi ne direktne.... i u tom smislu je i njegova namena... razbijanje svega viseg od 200-500Hz sto na taj difuzor ne dodje direktno nego posle jednog odbijanja...

pozdrav

bogi

OFF
25-08-2008, 11:44 AM
Gdje si to zasledio i u kakvom kontekstu detaljno?
Dosta toga može biti produkt koji omogučava bolji "imaging" :grin:

http://www.mhsoft.nl/helmholtzabsorber.asp

evo linka, zadnji pasus je u pitanju

Placing the TrapsThe first pair of traps should be inserted in the front corners of the listening room behind the loudspeakers. Care must be taken to use the trap only for its intended purpose: pressure absorption.

The next pair of traps should be placed in the rear corners behind the listening position. It is common to place larger traps in the rear corners and smaller traps in the front corners. However, if your listening position is at or forward of the room's midpoint, place the larger set of traps in the front corners.

The next, and usually final, step is to put one trap at the midpoint of the front wall. This trap, often referred to as the imaging trap, helps tame cross-correlated reflections and takes care of the room resonance which occurs at the midpoint of any of a room's walls.

Max
25-08-2008, 11:54 AM
The next, and usually final, step is to put one trap at the midpoint of the front wall. This trap, often referred to as the imaging trap, helps tame cross-correlated reflections and takes care of the room resonance which occurs at the midpoint of any of a room's walls.

Evo cistog prevoda ... to su oni trapovi koji stoje ispred tebe na zidu .... znaci na sredini zida u poziciji izmedju zvucnika . On pomaze da se smire frekvencije koje se susrecu ( sudaraju ) i eliminise rezonanciju sobe koja se cesto desava na sredini svakog zida ( sto je negde logicno )

E sad mi daj 100 e , jer ovde ocigledno samo tako dobijes odgovore .... u suprotnom dobijes objasnjenje kako je svemir u stvari relativan ;)

Pozdrav

NLP
25-08-2008, 02:25 PM
Hvala:rolleyes:

Za taj dodatan trap (ali nije uobičajeno da se ka?e "imaging trap", jer ustvari svi trapovi mogu ostvariti bolji imaging/ bolju predstavu zvučne slike i difuzori a i ponekad mogu da pripomognu i reflektori) se mo?e več godinama čitati na komercijalni realtrapsovi stranici pa i na Ethan Winerovi Acoustics stranici, pa na komercijalnoj GIK acoustics stranici, pa na različitim forumima posvečenim akustici.

Gdje je sad tu odgovor "kako je svemir u stvari relativan".
I ko je več ovdje zaslu?io barem 100? za nasvet oko akustike!?

I-net omogučava dostup do takvih te sličnih stranica i foruma; gdje se dru?e iskusni stručnjaci sa raznih područja i laici i raznorazni drugi profili koji dobivaju stručne odgovore posve besplatno.
To preiđe u ne?to logičko i samo po sebi razumljivo.
Zato svako koga ne?to specifično zanima pita, pa da i ne pogleda čak ni stickyje...:mad:
Pa tako se ista pitanja postavljaju i po sto puta samo malo drukčiji vrstni red rečenica.
A ja i nemam ?ta pametnije da radim, nega da poma?em (pa i ostali - boggy...) jer sam jehovac ili ?to!?
To mi je u veselje ali ne bezkonačno!!!
Mislio sam, da vam poma?em...

Te linkove do Ethan Winerovih članaka, njegove firme realtraps, i GIK, mhsoft/ helmoltzabsorber... smo podali več koliko puta! Svuda se priča o boljem imagingu kada dodaje? apsorbere, diuzore, sve to nek bude na pravim mjestima, imate i sličice kao u stripu... I OFF po tolikom vremenu (bar netko da ne?to čita i ne sedi na guzici i pita ?ta mu se sprdne) otkrije ne?to "novo" pa pita, ja ga ljubazno pitam jer ne znam o čemu je točno riječ i sad znam o čemu je točno mislio, pa evo, odgovor je na?ao sam.

I akustika je relativna:D , ima? pravo.

Max
25-08-2008, 02:55 PM
Gdje je sad tu odgovor "kako je svemir u stvari relativan".
I ko je več ovdje zaslužio barem 100€ za nasvet oko akustike!?

Nisam mislio ni na koga licno , vec uopsteno . Forum shvatam mestom gde se ljudi pomaze a ne za lov na potencijalne klijente ( opet ne mislim ni na koga posebno , vec je ovo negde trend koji se uocava)

A za savete koje sam ja ovde dao ljudima ( a vec sam dugo ovde ) ..... bio bih u ozbiljnom cash u :)

Na kraju cu lepo da izucim tu akustiku ( iako me mrzi ) i sa ovo malo fakulteta fizike koje imam ponavaljcu ljudima ( koji to zasluzuju , a Off svakako jeste ) i po 20 puta ako treba 8-) :D

Problem je u tome , sto ako ti je problematika jasna , sve se da shvatiti ( kao kad citate ti i Boggy ) ali ako si nov u tome ... svaki izraz ti predstavlja veliku prepreku ( a ne moze se reci da Off samo tako bezveze postavlja pitanja , vec se trudi da prouci sve i onda kad zapne pita ) a onda ti najmanje treba odgovor koji zapravo ne pomaze nego u prevodu znaci " pa i nije to bas tako "

Ok , akustika je relativna stvar , prihvatam ...... ali nije alhemija .....

Ponovicu i treci put @ NLP , ne mislim ni na koga licno , narocito ne na tebe , jer znam da izlazis u susret drugarima sa foruma ...... samo sam mozda na pogresan post odreagovao .... jer ranije nije bas bilo ovako na forumu ....pa mi to mozda malo nedostaje :)

Pozdrav

idekius
25-08-2008, 03:04 PM
NLP, rado citam tvoje postove i potpuno sam siguran u ovo sto Max kaze, a to se niposto nije moglo odneti na tebe.

Nekada je ovo zaista bio nekomercijalni forum entuzijasta, spremnih da priteknu u pomoc, daju savet... mozda gresim, ali... trgovina je uzela dosta maha na forumu i samim tim se ni postovoma ne moze preterano verovati, barem ne u njihovu iskrenost.
Nije nikakva tajna da mnogima ovaj forum sluzi kao reklamni prostor i da su ponekad taktike da se nesto proda-uvali-utrapi-ponudi vrlo perfidne.
"Prvo cu malo da se hvalim, da prodajem maglu uvijenu u oblande... pa ko za, mozda se neko i zajebe..."

Ti mi delujes kao neko koga zarada na ovom forumu zanima isto koliko i mene, dakle NIMALO, zato udri brigu na veselje :wink:

Dakle, covek se izrazio o negativnostima na forumu, a ne o bilo kom pojedincu...

NLP
25-08-2008, 03:52 PM
Dobro, nisam znao:ups:

boggy
25-08-2008, 04:15 PM
Evo cistog prevoda ... to su oni trapovi koji stoje ispred tebe na zidu .... znaci na sredini zida u poziciji izmedju zvucnika . On pomaze da se smire frekvencije koje se susrecu ( sudaraju ) i eliminise rezonanciju sobe koja se cesto desava na sredini svakog zida ( sto je negde logicno )

Prevod je pogresan, u tekstu, onaj ko je pisao je mislio na "cross-correlated" refleksije, sto bukvalno znaci da su refleksije dosle iz razlicitih tacaka ali su od istog izvora... znaci medjusobno slicne (osim u kasnjenju).... e sad... druga je prica kako taj "imaging trap" uspeva da "prepozna" koje su refleksije korelisane a koje nisu... koliko ja znam apsorpcija/atenuacija... ne smanjuje korelaciju (slicnost) signala/refleksija...

E sad mi daj 100 e , jer ovde ocigledno samo tako dobijes odgovore .... u suprotnom dobijes objasnjenje kako je svemir u stvari relativan ;)
....
Ne znam zasto bi ti OFF dao 100EUR, pogotovo ako je prevod netacan

pozdrav

bogi

Max
25-08-2008, 04:22 PM
e sad... druga je prica kako taj "imaging trap" uspeva da "prepozna" koje su refleksije korelisane a koje nisu... koliko ja znam apsorpcija/atenuacija... ne smanjuje korelaciju (slicnost) signala/refleksija...

I po obicaju ,,,, resenje izostaje .... svemir je i dalje relativan

Ne znam zasto bi ti OFF dao 100EUR, pogotovo ako je prevod netacan

Pa u stvari i ne treba ...... treba da da nekome ko zna ;)

Pozdrav

NLP
25-08-2008, 10:06 PM
Pa koliko ja razumijem; boggy odgovara dosta stručno i skoro uvijek pouzroči (i meni), da prečitam katkad post i 2, 3 puta, da ga točno razumijem.

Osobno mislim samo to; da je več dosta odgovorio konkretno i hoče dostiči vi?i nivo komunikacije, koja i doda malo cinizma za vlastito razmi?ljanje, te vlastito obrazovanje (koji u dobi i-neta jest smije?no dosegljiv) i malo potisnuti "topic startera" u samoinicijativnu istra?ivanje. Ali zato bi se trebali prečitati verovatno svi njegovi postovi i postovi drugih relevantnih osoba, da bi se ga i sa samoanga?iranjem razumjelo.

Imam sličan problem na www.planetaudio.si (http://www.planetaudio.si) forumu,... ponavljam se več po sigurno min. stoti put pa su moji odgovori postali pomalo filozofski jer očekujem, da su ljudi koji su se pridru?ili forumu danas sa srcem prisutni i raziskuju do danas ustvareno bazu nekog znanja i iskustava svih foruma?a koji su se upleli i dijelili znanje i neznanje (i to je koristno svakako).

Znam, da je to dosta opse?na znanstvena disciplina ali je to svakodanja zahtjeva čovjeka koji se bavi pro. sa zvukom, da zna vi?e nego osnovne stvari.
Nije samo potrebno za audio in?enjera znati koja oprema lepo zvuči, te ?ta je opto ili vca način rada kompresora ili omni i cardioid karakteristika...

Mislim, da bi malo vi?e nego samo osnove akustike morali poučavat i na referentnim ?kolama za avdio in?enjere.

Jeste postoje forumi tome primjerni i stvarno je te?ko razlikovati pravi odgovor od nekog koji prodaje vlastitu filozofiju... pa i takvi su potrebni, neka se znanje i pogre?ke pomije?aju, pa br?ije nastaje filtrirano rje?enje (ne ba? sada ali sa vremenom).

Malo sam več OT.