Log in

View Full Version : novi bedroom studio-duugacka soba

jackob
22-08-2008, 12:40 PM
Pozdrav svima,

Evo jos jedno pitanje u vezi smjestaja monitora. Naime, selim se i u novom stanu jedino mi je ova soba dostupna. Brine me sto me svojim dimenzijama podsjeca na hodnik (2.4mx6.5m). Do sad sam bio u maloj sobi, ali je bila pretrpana namjestajem i uspio sam doci do zvuka koji mi je bio dosta ugodan za mix. Drugi problem, slutim, su zidovi koji su apsolutno goli. Sad, pretpostavljam da bih trebao napraviti nesto sa zidom iza sebe, mozda s nekim policama, da se zvuk direktno ne odbija, a ovaj iza monitora obloziti ponegdje sa difuzorima. Ako neko ima neki prijedlog?
Hvala

Reinhardt
26-08-2008, 09:07 PM
u vrlo slicnoj situaciji sam bio (duguljasti oblik manje sobe)
i odlucio sam se za varijantu B
s time da bi stol malo povukao prema sredini sobe i monitore(audio) malo priblizio
jedne drugima (dalje od zida)

difuzor u tako maloj sobi nema neku svrhu, jedino apsorber
i to sto veci-to boji (iza monitora)

tako sam ja rijesio svoj problem, mozda ima neko bolju ideju,
ali kako god okrenes, 2 ipo metra je malo.

boggy
27-08-2008, 05:08 AM
....mozda ima neko bolju ideju,
ali kako god okrenes, 2 ipo metra je malo.

Ne, nemam bolju ideju...

Hvala, Reinhardt!

pozdrav

bogi

jackob
27-08-2008, 10:59 AM
Hvala na prijedlogu:)Soba je stvarno slična hodniku, pa me brine stvaranje jeke. Misli? da stavim apsorbere na zidu gdje je prozor(lijevo i desno od njega)? Da li ima smisla ne?to slično primjenjivati i na bočnim zidovima?

NLP
27-08-2008, 12:57 PM
Avtobus prostorija...
Svakako B kao ?to ka?u i dosta apsorbcije oko mix pozicije.
Ako ide, mo?e? da na zadnju stijenu stavi? kakav difuzor.

Reinhardt
05-09-2008, 02:36 PM
Ne, nemam bolju ideju...

Hvala, Reinhardt!

pozdrav

bogi

:)

jackob
11-06-2012, 01:15 PM
Avtobus prostorija...
Svakako B kao ?to ka?u i dosta apsorbcije oko mix pozicije.
Ako ide, mo?e? da na zadnju stijenu stavi? kakav difuzor.

Huh, tek sad vidim da je ovo sto sam planirao bilo prije 4 godine :P Elem, soba je ostala ista i sad sam ba? u postupku izrade apsorbera, pregledao sam druge teme isto, odlučio se napuniti ih nahvaljenom steprock c vunom pa me zanima par stvari ako me moze neko uputiti :)
Okviri koje sam slo?io su mi 120x60cm i debljine 10cm, da li mi je bolje napuniti ih skroz vunom, tj 5+5(u kojoj debljini je steprock c), ili ostaviti samo 5 pa iza imati 5cm zračnog prostora?Za sad sam napravio 6 okvira, da li ih je pametnije postaviti vertikalno oko mix pozicije ili horizontalno? i Posto mi je iza monitora vanjski prozor, pretpostavljam da bi ga bilo ok prekriti pli?anom zavjesom?Hvala! :)

jackob
28-06-2013, 10:15 AM
Pozdrav, evo, za sad sam napravio ovo ?to je prikazano na skici, na zidovima su apsorberi sa 10cm rupom od iza, preko prozora sam stavio te?ku bar?unastu zavjesu i sada upravo sla?em ove kutne superchunksove slijedeći upute koje sam na?ao po ostalim threadovima ovdje, nisam najbr?i ba?. ali koliko mi vrijeme dopu?ta :). Moje pitanje sada je jo? u vezi absorbera koji će ići na strop. Ostao mi je jo? jedan isti panel kao ovi koje sam stavljao na zid -120x60cm sa vunom od 120kg/m3. Da li je ok ga ovako orijentirati? staviti vi?e od jednog mo?da, prema naprijed ili iza? ili pak mo?da zarotirati vertikalno(tlocrtno gledano) pa ih isto staviti vi?e, 2-3? negdje sam po netu vidio da ljudi prekrivaju i zadnju stranu pločama i sl?
Hvala!

Eomsy
30-06-2013, 08:23 PM
Moje pitanje sada je jo? u vezi absorbera koji će ići na strop. Ostao mi je jo? jedan isti panel kao ovi koje sam stavljao na zid -120x60cm sa vunom od 120kg/m3. Da li je ok ga ovako orijentirati? staviti vi?e od jednog mo?da, prema naprijed ili iza? ili pak mo?da zarotirati vertikalno(tlocrtno gledano) pa ih isto staviti vi?e, 2-3? negdje sam po netu vidio da ljudi prekrivaju i zadnju stranu pločama i sl?
Hvala!

Stavi vi?e ploča na strop, na duplo ... Gledaj da ti bude taj cloud (absorber koji je na stropu) bude u sredini prve refleksije od zvučnika/stropa/tvojih u?iju.

jackob
01-07-2013, 10:13 AM
Stavi vi?e ploča na strop, na duplo ... Gledaj da ti bude taj cloud (absorber koji je na stropu) bude u sredini prve refleksije od zvučnika/stropa/tvojih u?iju.
Hvala na savjetu, ne ku?im samo ?to si mislio pod "na duplo"? po debljini? da umjesto 10cm vune stavim 20 ? Ovu sredinu sam već odmjerio, na to sam pazio :)

Eomsy
01-07-2013, 02:08 PM
Hvala na savjetu, ne ku?im samo ?to si mislio pod "na duplo"? po debljini? da umjesto 10cm vune stavim 20 ? Ovu sredinu sam već odmjerio, na to sam pazio :)

Ma, na to sam i misliodupli steprock. A kolika ti je visina stropa (ili sam taj podatak negdje fulao)?

Sent from Predator's phone

jackob
01-07-2013, 03:28 PM
Uobičajenih 250cm, da je vi?e bilo bi bolje, ali ?ta je tu je..

Eomsy
01-07-2013, 04:30 PM
Uobičajenih 250cm, da je vi?e bilo bi bolje, ali ?ta je tu je..

Onda samo ostavi "air gap" od 10 cm između clouda i stropa. A veličina cloda, ?to vi?e stropa pokrije?, imat će? i vi?e absorpcije ...

Sent from Predator's phone

Eomsy
01-07-2013, 04:54 PM
Malo je lo?ija slika (druga po redu), ali to ti je moj prvi cloud (http://www.rumski.com/forum/showpost.php?p=300147&postcount=408) iznad sweet spota ... cca. 2 x 2 metra :grin:

jackob
01-07-2013, 05:41 PM
Bome, to je posten cloud :) Ha nista, kada sad stavim ovaj odoh po malo raditi slijedece.