View Full Version : PREAMP/PROCESOR za DEATH METAL
reborn of disaster
20-08-2008, 07:31 PM
...ovako...prijatelj mi zeli kupiti neki preamp ili procesor za death metal svirku...za sada ima jcm 900 + 4x12 marshall box, sta je mislim ok za pocetak, al je sirova lampa (sta nije lose)...gitara je bc rich (srednja klasa, ne ona od 1700 kn)...sad ga zanima sta mu triba da dobije "oni pravi" death metal zvuk sta ima i dubokih koji predu i visokih koji rezu, i sustaina pravog, i masti od lampe itd da ne nabrajan..uglavnom pitanje glasi...dali da ide na procesor (digitaliju) rack ili podni, da ide na tube preamp, dali da minja magnete na gitari...uglavnom zanima ga zvuk od kanibala preko safokacije do vital remainsa...ili van ga death metal...jednom smo probali carvin x quad i bilo je skroz dobro, al nema footswitcha za njega pa je otpao...ako netko moze preporucit nesto bili bi zahvalni..pozzz
zadresar
20-08-2008, 08:05 PM
Neka potra?i preamp/procesor sa lampama(preporuka),e sad dali podni ili rack njegova ?elja ili mogućnost izbora(koliko je spreman platiti također).Dobri magneti(EMG,DiMarzio,Seymour Duncan,Gibson,Barden....itd)nisu na odmet....
Digitech(GSP serija),Rocktron "Prophesy" recimo ...podni procesori:preferiram za takvu vrstu glazbe Digitech RP 20,RP21,modele koji imaju lampu u predpojačalu,naravno ima i drugih npr.Vox serija sa lampom,Zoom G serija,ako ga lampe ne zanimaju jo? veči izbor;Boss,T.C.,kORG,Line6,Roland...neka "progugla" internetom...e da va?no je na koje pojačalo svira?Mic za ozvučavanje?Kvaliteta gitare(drvo,izrada,magneti)...i na kraju (ili početku?) prsti tj.sviranje..
silicon science
20-08-2008, 11:59 PM
Chekiraj Elektro harmonix pedale, imaju bizarno dobrih modela, imas i videose na sajtu pa poslusas i kako zvuchi. Sta vise, mislim da ti je to naj bolje resenje, za te novce koje bi dao za neki Digitech uzmes 2-3 brutalne pedale i da te bog vidi i pomiluje:wink:
Evo ti link
http://www.ehx.com/2008/
dvuckovic
21-08-2008, 12:03 AM
Pedala poreda Marshalla? Fuj.
Ote mi rijec iz usta. Pored takvog pojacala da ganja neke procesore, zujalice, pedalice...bezze:banghead:
reborn of disaster
21-08-2008, 11:53 AM
pa pedale ga ne zanimaju bas...mislim da bi isa na rack shemu (do nekih 6000 kn)...jel itko zna ista o theta preampu (koristi ga oni iz necrophagista i ima mi dobar zvuk)...al nigdi nisan nasa neko predstavnistvo...ili sta mislite o engl 530 npr...sta se tice marshalla on je pravi, al nije bas death zvuk...po meni je to savrseni rock zvuk...al jos uvik rock (eventualno heavy)
Reinhardt
21-08-2008, 12:21 PM
ebiga,nisu ni sve pedale iste..
recimo ibanez tube screamer:da:
progooglaj malo..
silicon science
21-08-2008, 12:23 PM
Poenta je da dobije zvuk, zar ne... Cemu onda zaobulazenje pedala nego mora rack:confused: :confused: Sto lepo ne napisete mail omiljenom bendu i pitate sta koriste i to kupite...:wink:
Koshpa
22-08-2008, 01:10 AM
ENGL 530 odlicno zvuci. Evo ti 2 clipa od mog frenda
http://www.youtube.com/watch?v=46ZJBI6SdhU
http://www.youtube.com/watch?v=yLVSiV645QE&feature=related
Takodjer s Tube Screamerom mozes dobiti malo zesci i zasiceniji zvuk. Sansamp, POD XT, DimeDistortion pedalu, Krank Distortus Maximus pedalu. Ako ces mijenjati magnete onda EMG 81/85/89 ili SD Blackout I/II.
A ovi sto se iscudjavaju i misle kako je bogohulje stavljati pedalu ili preamp na JCM900 ocito nisu culi bendove ciji zvuk ti trazis. Mi smo svirali na JCM900 na metal campu i na oba pojacala je gain bio na maximumu i volume i middle kontrola dosta visoko. Jedan gitarist je imao EMG81 na svom Gibson Les Paul Customu i on je zvucao ajmo rec pristojno ali daleko od onoga kako zvuci sa svojim setupom (Peavey 6505), dok je drugi gitarist zvucao (on svira Gibson Les Paul Classic) preslabo za nasu mjuzu, jednostavno nedovoljno gaina i sustaina prilikom nezastopanih tonova. Inace mi sviramo melodic death. JCM900 je solidno rockersko pojacalo iako je JCM800 puno bolji. Za metal mu fali malo zivosti!:)
dvuckovic
22-08-2008, 01:28 AM
ebiga,nisu ni sve pedale iste..
recimo ibanez tube screamer:da:
progooglaj malo..
Sto ce mi Google za Tube screamer? :rotfl:
dvuckovic
22-08-2008, 01:32 AM
Da, sto se mene tice, 5150, Diezel, Bogner, a moze i Mesa...onda ne treba nikakva pedalica, ili ne daj Boze Line 6.
Koshpa
22-08-2008, 01:34 AM
Ja bi dodao Krank Revolution 1 i ENGL Powerball V2. :wink:
dvuckovic
22-08-2008, 01:36 AM
ENGL mi se nije svidjeo, nekako mi je previse prezentan,plastican, u nedostatku boljeg izraza.
Koshpa
22-08-2008, 01:38 AM
ENGL mi se nije svidjeo, nekako mi je previse prezentan,plastican, u nedostatku boljeg izraza.
Hm pa 5150 je jos prezentniji, to mu je najveca karakteristika.
dvuckovic
22-08-2008, 01:41 AM
Da, ali ima karakter. Subjektivno, mozemo ovako da tupimo do besvjesti.
Koshpa
22-08-2008, 01:44 AM
Slazem se. NHF :)
reborn of disaster
22-08-2008, 01:49 PM
pa ovi moj isto drzi gain skoro ful...a sta se tice middlova dosta ih kida...nije bas da ga veseli svedski zvuk (to ja sebi stavin)...vise ga nako florida zanima...otkidani srednji, puno basa i visokih...meni je osobno engl dosta dobar...bar ovo sta cujen, ali neznan bil to njemu igralo...a sta se tice pedalica i zujalica ni ja ih ne volin...cesto se dobije losiji zvuk nego sta se ima...al mislin da neka konkretna spravica (ala preamp il dobar procesor) moze popravit bilo koje pojacalo (makar to bija i marshall)...nekma mozda svetogrdje, al jebiga...i takvu muziku sviramo
Reinhardt
22-08-2008, 02:43 PM
...nekma mozda svetogrdje, al jebiga...i takvu muziku sviramo
vasa muzika je svetogrdje?
reborn of disaster
22-08-2008, 05:50 PM
...pa kako kome...
Mitjovan
25-08-2008, 10:51 AM
Pre par meseci bio sam kod svojih drugara u prostoriji za vezbanje... Oni smrt metalci, 7zicane gitare, urlanje i sl.
I sad, u prostoriji izmedju ostalog stoje ENGL Fireball i Madison Divinity pojacala, znaci extremno hi gain, a pored stoji jedna old school Marshall glava i skuplja prasinu.
U trenucima dosade odlucismo da probamo Marshalla drajvovanog sa Maxon Tubescreamerom...
Ono se toliko DRALO, ja nisam mogao da verujem!:) Oduvalo je i ENGL i Madison bez ikakvih problema, a opet sa karakterom i bojom tona kakvu ne mogu da proizvedu ove "nove igracke"....
Nisam neki ljubitelj Marshalla za hi gain svirku, ali sam toga dana promenio misljenje! :grin:
Ne znam zasto sam ovo ispricao, ali ne moze da skodi! :D:rotfl:
Koshpa
25-08-2008, 03:55 PM
Pre par meseci bio sam kod svojih drugara u prostoriji za vezbanje... Oni smrt metalci, 7zicane gitare, urlanje i sl.
I sad, u prostoriji izmedju ostalog stoje ENGL Fireball i Madison Divinity pojacala, znaci extremno hi gain, a pored stoji jedna old school Marshall glava i skuplja prasinu.
U trenucima dosade odlucismo da probamo Marshalla drajvovanog sa Maxon Tubescreamerom...
Ono se toliko DRALO, ja nisam mogao da verujem!:) Oduvalo je i ENGL i Madison bez ikakvih problema, a opet sa karakterom i bojom tona kakvu ne mogu da proizvedu ove "nove igracke"....
Nisam neki ljubitelj Marshalla za hi gain svirku, ali sam toga dana promenio misljenje! :grin:
Ne znam zasto sam ovo ispricao, ali ne moze da skodi! :D:rotfl:
Pa Fireball ti bas i nije extremno hi gain pojacalo. ;)
Mitjovan
25-08-2008, 10:14 PM
Pa pazi mnogi, ali mnogi bash extremni bendovi koriste Fireball i Powerball, a mogu ti reci da drajvovan sa TS drma bubrege, tako da..... :wink:
A za slucaj da si se zajebavao - :banghead: :D
Koshpa
26-08-2008, 01:57 AM
Pa Powerball da, to i je extremno high gain pojaclao, ali Fireball bas i nije. IMHO
Koriste ga dosta hevijanera i hard rockera.
Inace slazem se za TS. ;)
Reinhardt
26-08-2008, 07:57 AM
a bas si nesto i mislim, ustvari sto je to hi gain?
dali se dobija na ulaznom ili izlaznom stupnju pojacala?
IMHO, na ulaznom, i zato je jako bitan booster na ulazu (bio on chip ili tube)
na mojoj mesi dualu, kolliko god da frljim gain, uvijek se dobije
neki topliji gain, ne-dobar za ful agresivniju svirku (valjda zbog lampe
koja uvijek daje vise sustaina, dubine..)
kad se iza prebaci na silicon diode stvar postaje drugacija
btw,frend mi kaze da STATIC X sviraju na marshall valvestate seriji, koja je hibrid (tranz+lampa) sto i ima smisla, za takav stil glazbe (pogotovo live)
naravno ne govorim da je tanzistor u preu bolji,
nego samo da treba svaki gain stage staviti u stilski kontekst,
jer negdje mozda stvarno nije bitna lampaska toplina:)
pozz
danijelsh
27-11-2008, 08:11 PM
Ja bi dodao Krank Revolution 1 i ENGL Powerball V2. :wink:
jesi li imao prilike da cujes negde krank revolution? i kakvi su utisci?
btw,frend mi kaze da STATIC X sviraju na marshall valvestate seriji, koja je hibrid (tranz+lampa) sto i ima smisla, za takav stil glazbe (pogotovo live)
daaa,to sam video, pricao je wayne na nekom sajtu :D bas sam se iznenadio, ocekivao sam da koriste nesto novo besno... jos je lik bio u fazonu "ne treba vam skupa oprema da biste imali dobar zvuk"...
da li je neko cuo/probao hughes and kettner triamp mark 2? bio je jedan u liri, ali sam kasno saznao za to,vec je bio prodat...
MUzzY
28-11-2008, 01:08 PM
E to je pojacalce koje bih voleo da posedujem!...
silicon science
28-11-2008, 06:47 PM
Uufff, kakav zvuk... Sjajno. Jes da je you tube i lose se chuje ali pojachalo otkida
http://www.youtube.com/watch?v=y4mUV-rSE2o&feature=related
danijelsh
28-11-2008, 06:59 PM
hehe,pa cuo sam ga i ja na youtube-u... a mislio sam na utiske "iz prve ruke"...:)
Koshpa
01-12-2008, 01:22 PM
Od svih High Gain pojacala koje sam cuo taj R1 je ostavio najbolji utisak na mene i nekolicinu moji frendova. Jednostavno ima sve, rezi u midlovima ima cvrstinu i punocu u basevima a opet se dovoljno probija.
Od navedenih pojacala cuo sam 5150 combo, 6505 half stack, Laney GH50L, JCM 800 i 900, JCM2000, Mesa Single i dual rectifier, Bugere 6202, ENGL Powerball te nekolicinu custom rackova
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.