Log in

View Full Version : Reverbi!

korenjak
12-08-2008, 11:31 PM
Koji su (po vama) najbolji reverbi za glas!

Dakle koji softverski?
Koji hardverski i DSP?

pozdrav bata koren

lesha
12-08-2008, 11:50 PM
korenjak, ovaj deo je namenjen softveru, tako da te molim da se ogranicimo samo na njega :wink:

kejkz
13-08-2008, 09:11 AM
Onaj koji trenutno imas je odlican, onaj koji ces imati sutra je bolji.

korenjak
13-08-2008, 10:26 AM
:mad: pa oces onda da postavim isto pitanje na tri mesta....a?

:banghead:

:rotfl:8-):rolleyes:

:da:

Ajde deco budite dobri, pa dajte neki za pocetak, neki za nabaviti kad bude para....

ajde
znam ja da ste vi dobri:grize:

Maiv
13-08-2008, 10:38 AM
Uf vec vidim kod ovaj thread vodi:banghead:
No dobro ja ti mogu reci samo za softverske "narodne", hardver je izvan mogu ekonomskog dosega:cry:

Meni su dobri BREverb i i od IK multimedia CSR.

korenjak
13-08-2008, 11:09 AM
I to je nesto, te nisam probao, imam samo Tc native bundle, i sonnox, altiverb mi baguje...
zato najvise i pitam

pozz

radsoul
13-08-2008, 11:42 AM
Meni se svidja Wizooverb! Sasvim pristojan reverb za veci deo instrumenata!

STUDIOTON
13-08-2008, 11:45 AM
imas ovde (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=20706) dosta testova .. mozete i sami da se ukljucite sa soft reverbima

dvuckovic
13-08-2008, 12:19 PM
Onaj koji trenutno imas je odlican, onaj koji ces imati sutra je bolji.

Nisi u pravu, reverb ti uopste ne treba.

korenjak
13-08-2008, 12:40 PM
imas ovde (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=20706) dosta testova .. mozete i sami da se ukljucite sa soft reverbima
tnx Ivane

Dejo esi produvo u kavalce?

:)

DaBear
13-08-2008, 12:41 PM

bas tako! lepo ti kaze covek...a i ti reverbi sto imas su ti vise nego dovoljni!!

mani...

korenjak
13-08-2008, 12:58 PM
Dobro, posto sam ja ucenik, deder mi recite sta mi treba za glas, ako ne rev?

dvuckovic
13-08-2008, 01:07 PM
Pa, treba ti pjevac?

"7"
13-08-2008, 01:10 PM

zivo jaje, med :wink: ... a najbolje je da odmah pevas sa reverbom... s'o ce ti vestaci... bacanje para...:rolleyes: :D :D

DaBear
13-08-2008, 01:23 PM

pa zavisi koju muziku / bend radis?
Ako snimas i miksas Celine Dion, treba ti bar tri reverba i 4 delaya...ako radis Red Hot Chilli Pepers, ne treba ti nista - sve suvo (i mono) ko barut!
Puno ljudi koriste delays za vokale...razlicite duzine delaya za razl delove pesama..

kao i uvek, pravilo je da nema pravila!!

kejkz
13-08-2008, 01:48 PM

I to je sto kazes!

dvuckovic
13-08-2008, 02:01 PM
A sa druge strane, mora li i to pjevanje? Mislim, dokad vise...

korenjak
13-08-2008, 02:01 PM
E koja ste vi banda!!!

:rolleyes:

fala ko sta reko!

dvuckovic
13-08-2008, 02:07 PM
Vidjecete vi kad Roland napravi V-pjevaca, onako crn, visok, zgodan, muva ribe, tetke pate za njim, skace ka blesav, i ima ugradjen reverb u sebi. Bice na Thomannu za 2499, a ima i opcija da se stavi skin od Cole na njega.

spidermusic
13-08-2008, 02:07 PM
Za pocetak koristi ono sto imas. Vremenom ces sagledati njihove nedostatke, pa ces posegnuti za TC-jem, Lexicon-om ili Eventide-om.

Sta i kako zavisice najvise od tvojih potreba i afiniteta.

korenjak
13-08-2008, 02:11 PM
Za pocetak koristi ono sto imas. Vremenom ces sagledati njihove nedostatke, pa ces posegnuti za TC-jem, Lexicon-om ili Eventide-om.

Sta i kako zavisice najvise od tvojih potreba i afiniteta.

kejkz
13-08-2008, 02:20 PM
Ma i muzika je precenjena, bolje snimati i slusati tisinu... to je ono sto danas nedostaje.

boggy
13-08-2008, 02:23 PM
Ma i muzika je precenjena, bolje snimati i slusati tisinu... to je ono sto danas nedostaje.

da... da... ima raaaaznih tisina.... :)

pozdrav

bogi

dvuckovic
13-08-2008, 02:25 PM
A koji reverb stavljate na tisinu?

boggy
13-08-2008, 02:27 PM
A koji reverb stavljate na tisinu?

Zavisi od karaktera i boje tinitusa....

pozdrav

bogi

dvuckovic
13-08-2008, 02:30 PM
Mislis ako je pop tinitus, onda neki plate, a ako je metal, onda nesto krace?

boggy
13-08-2008, 02:32 PM
Mislis ako je pop tinitus, onda neki plate, a ako je metal, onda nesto krace?

pravilo je da nema pravila...

pozdrav

bogi

RNT
13-08-2008, 02:35 PM
Dali mozda netko zna koji je reverb na ovoj pjesmi?
Tako je prostran, super odzvanja...

http://www.youtube.com/watch?v=JauqDjZq7hM

Pozz........

kejkz
13-08-2008, 02:37 PM
kako koji, pa poljski!

a na tisinu se stavlja delay, da se udvostruci...trostruchi... i tako

boggy
13-08-2008, 02:42 PM
......

a na tisinu se stavlja delay, da se udvostruci...trostruchi... i tako

Da, da, dva puta nista je vece nista... u ovom slucaju veca tisina... :D

pozdrav

bogi

dvuckovic
13-08-2008, 02:44 PM
Matematika je jasna, dva puta nista je nista!

kejkz
13-08-2008, 02:45 PM
tako je, tisina je jedina stvar koja se moze multiplicirati do beskonacnosti... ili gresim?

E, a sada on topic, stvarno mislim korenjak da je za potrebe muzike koju radis dodatna reverbacija nepotrebna, nadji prostoriju u kojoj vokal dobro zvuci i snimi ga sa prirodnim reverbom. Sada se ne salim, svi danas vole da snimaju suvo, i to je za pop ok, ali prirodni reverb je bolji od vestackog. Pa makar kostao celo bogatstvo!

Koristi taj sonnox bas kada moras, i radi, jebes opremu. Nemoj da te navlace mangupi.

dvuckovic
13-08-2008, 02:47 PM
Moramo pitati nekoga sa Institita za fiziku...

boggy
13-08-2008, 02:47 PM
Matematika je jasna, dva puta nista je nista!
Zavisi od toga da li je nista correlated (http://en.wikipedia.org/wiki/Correlation) ili ne, i koliki je nivo nicega u dBSPL...

pozdrav

bogi

korenjak
13-08-2008, 02:59 PM
UUU sta se ovde ispodogadja!?

Banda banda

kazem ja

kejkz
13-08-2008, 03:03 PM
Tako ti je to kada otvaras kontraverzne i konspirativne teme. Da si otvorio temu o sitnom vezu, bilo bi mnogo konkretnijih odgovora. Ovako...

I jos si to nasao da otvaras na delu foruma na kome sam ja moderator! Sta se drugo moglo ocekivati nego kreativno ludilo. Ovde je sve dozvoljeno, sem vredjanja autora uvredljivih tekstova, za to sam ja zaduzen.

boggy
13-08-2008, 03:07 PM
UUU sta se ovde ispodogadja!?

...

Pa Drug Keksavi ti je lepo odgovorio... a sad ako si zapeo da trosis neke novce koje nemas... samo napred...

pozdrav

bogi

p.s. Kejkz, a jel smem ja na tvom delu foruma da vredjam moderatora? :p

kejkz
13-08-2008, 03:14 PM
Znam ja sta je njemu, uhvatila ga kriza, pazario zvucnike pa ne zna sta ce od sebe, ubacio se u trosadzijski mod.

s. Kejkz, a jel smem ja na tvom delu foruma da vredjam moderatora? :p

Smes, a onda cu se ja obracunati sa njim, mozes i mene . Ali ne smes leshu, za njega ne garantujem, on je covek preke prirode, pribegava ekstremnom nasilju kada je priteran uza zid.

A posto si i ti boggy moderator, ti me mozes vredjati kad oces, mozemo otvoriti poseban tred za izrazavanje negodovanja povodom mog lika i dela na ovom podforumu. Moze i na kompjuteraskom hardveru, i tamo imam ingerencije.

boggy
13-08-2008, 03:17 PM
Smes, a onda cu se ja obracunati sa njim, mozes i mene . Ali ne smes leshu, za njega ne garantujem, on je covek preke prirode, pribegava ekstremnom nasilju kada je priteran uza zid.

:shock: dobro... ondaK njega necu :p

A posto si i ti boggy moderator, ti me mozes vredjati kad oces, mozemo otvoriti poseban tred za izrazavanje negodovanja povodom mog lika i dela na ovom podforumu. Moze i na kompjuteraskom hardveru, i tamo imam ingerencije.

E super!
:trchi:

pozdrav

bogi

DaBear
13-08-2008, 05:55 PM
Vidjecete vi kad Roland napravi V-pjevaca, onako crn, visok, zgodan, muva ribe, tetke pate za njim, skace ka blesav, i ima ugradjen reverb u sebi. Bice na Thomannu za 2499, a ima i opcija da se stavi skin od Cole na njega.

nemoj da pricas!?? mega! kupljeno...kad treba da se pojavi.....
auuuuu, sta sve nece da izmisle! samo da otmu ljudima pare!

LACKY
13-08-2008, 08:06 PM
Postoje razni reverbi. Izaberes jedan od tih razni i to ti je to.
E onaj koji bude najbolji, e taj ti je najbolji.

lesha
13-08-2008, 08:07 PM
eto, lepo je covek rekao.

korenjak
17-08-2008, 08:40 PM
evo vratih se sa zlatibora

dakle, banda

potvrdjeno

sinisaBL
17-10-2008, 04:17 PM
jest stariji post ali ga citam i ne mogu da vjerujem.sve sami znalac do znalca.svi nesto pametni a na konkretno pitanje covjeka skoro niko nije odgovorio a 5 stranica potrosiste,sramota.

e ljudino al ti odgovorise nema sta.pisi mi na pvt ako te zanima bilo sta sto ti mogu pomoci.

liman021
17-10-2008, 05:26 PM
postoji jedan sajt na pod nazivom kvr audio.po meni najbolji sajt za software.tamo ces definitivno naci odgovor na tvoje pitanje.postoje free pluginsi i native koji su po svom kvalitetu jednaki sa dsp pluginsima.jedan od majstora za free pluginse koji se zove bootsie pravi apsolutno vrhunske pluginove koji kostaju nista.naravno on nije jedini "heroj" ovog sajta. reverb koji samo sto nije izasao naziva se epic reverb i total je free.na kvr-u imas par primera pa poslusaj.poskidaj sve od njegovih pluginsa jerbo su prilicno zajebani.pozdrav

"7"
17-10-2008, 07:36 PM
jest stariji post ali ga citam i ne mogu da vjerujem.sve sami znalac do znalca.svi nesto pametni a na konkretno pitanje covjeka skoro niko nije odgovorio a 5 stranica potrosiste,sramota.

e ljudino al ti odgovorise nema sta.pisi mi na pvt ako te zanima bilo sta sto ti mogu pomoci.

Mrzi me da citam sad ceo thread ali to nije ni bitno...koliko vidim ni ti mu nisi odgovorio tj. napisao si jedan totalno beskoristan post... ako stvarno hoces da pomognes drugima i da tebi sutradan neko pomogne onda javno odgovori na svako pitanje za koje znas odgovor i podeli svoje znanje sa svima kao sto i mi svi ovde radimo... naravno ako hoces, jer te niko nece terati...

Pozz

psionic
17-10-2008, 07:46 PM
Eto, ajde ja, kao vrsni reverb strucnjak da kazem koju :D

Probao sam ih dosta i po mom misljenju - rangiranje je sledece.

Altiverb - ako uspes da ga nateras da radi kako valja :( Impulse mozes naci po netu i prilicno je realan.

R66 - Prilicno dobar, ima dobru gustinu i stereo sliku, uopste nije los za duze reverbe...

Quick Quak Fusion Field 2.1 - vrlo jednostavan za upotrebu... Zvuci pristojno

BReverb - onako... upotrebljiv.

Wizooverb bih ostavio za kraj jer je na ivici da zvuci previse sinteticki - bolji je onaj R5 sa IR based engineom, R2 je stvarno dosta plastican.

Za krace reverbe, mnogi drugi bi mogli da se dodaju na ovu listu, jer tada teze izadje ta plastika, na duzim reverbima je ociglednija. I naravno, zavisno od tipa reverberacije, mozda se neko nece sloziti sa ovakvim izborom.

pozz

Maiv
18-10-2008, 01:55 AM
Eto, ajde ja, kao vrsni reverb strucnjak da kazem koju :D

Si probao od IK multimedia Classic studio reverb? bas me zanima komentar...

idekius
19-10-2008, 08:47 AM
Altiverb - ako uspes da ga nateras da radi kako valja :( Impulse mozes naci po netu i prilicno je realan.

Radi odlično, a uz njega ide njegov impulsni DVD...
Inače, ovde zaboraviste Oxford reverb...

DADDY Z
19-10-2008, 10:45 AM
jo? jedan glas za Sonnox

korenjak
19-10-2008, 10:50 AM
Meni TC Native Bundle radi super Sonnox jos nisam skontao...

vasko
19-10-2008, 11:11 AM

xD

silicon science
19-10-2008, 02:34 PM
Meni odlichno radi Steinbergov NATURAL VERB koji dobijes uz instalirani cubase. Ultra je podcenjen a radi odlichno.

alfom
19-10-2008, 04:06 PM
Meni odlichno radi Steinbergov NATURAL VERB koji dobijes uz instalirani cubase. Ultra je podcenjen a radi odlichno.
Dobar reverb. Dobar!
Ne znam je li ko pominjao Arts Acoustic Reverb. Po meni ova stvarka radi veoma dobro - a jednostavna je.
Isto je sa Vary Verb Pro - odličan reverb.

silicon science
19-10-2008, 04:09 PM
I naravno, SPACE DESIGNER u Logicu je FENOMENALAN, brutalno dobro uradjen

kejkz
19-10-2008, 05:09 PM
ma kakvi, platinum verb je bolji ;)

silicon science
19-10-2008, 07:49 PM
ma kakvi, platinum verb je bolji ;)

A gold verb :wink: :rotfl: :rotfl:

kejkz
19-10-2008, 08:20 PM
o njemu ne valja ni pričati, on je skrivena tajna velikih majstora!

Everbeatz
19-10-2008, 08:56 PM
a silver verb??

kejkz
19-10-2008, 09:10 PM
e sad ga pretera :)

milos
19-10-2008, 09:15 PM
Si probao od IK multimedia Classic studio reverb? bas me zanima komentar...
To i Altiverb su mi najbolji native reverbi:)Hall mi je najbolji ali i plate ima svoju draz dok ostala dva ni ne koristim. Ni ja nisam nesto Sonnox mnogo cackao, moracu da probam...

Everbeatz
19-10-2008, 09:46 PM
e sad ga pretera :)

sto? pa otkri ljudima tajnu reverba do kraja:)

awacs
19-10-2008, 09:52 PM

Mo?e? ti da se ?ali? koliko hoće?, ali ja sam čuo da Steinberg već priprema odgovor na Rolandovog V-singera - XTEM (cross timbre/expression modeller).

Bazični preset će biti Bajagin timbre sa Čolinim vibratom. U LE verziju će biti uključena samo po dve osnovne boje za svakog izvođača (Bajaga mo?e da bude plav ili riđ, a Čola sed ili obrijan do glave). Sve ostale opcije su iste kao u PRO verziji: Bajagin reverb sa Ta?majdana mo?e bez frke da se moduli?e Čolinim skakanjem na Marakani. Postoje i pojedinačne kontrole za prostorni odziv Ta?majdana i Marakane na svaku pojedinačnu boju, npr. svako AJAaAaAaAa koje otpeva plavi Bajaga sa Marakane mo?e da se moduli?e ćelavim Čolom koji peva Ruski voz u garderobi na Ta?majdanu.

Za verziju 1.01 Steinberg već najavljuje impulse tamnoputog dugokosog Milana Delčića-Delče u Royal Albert Hall-u i Aleksandra Vasiljevića-Vase koji zvuči kao da zna koju pesmu trenutno svira. Biće ovo zanimljiva sezona jesen/zima :D

lesha
19-10-2008, 09:55 PM
To i Altiverb su mi najbolji native reverbi:)Hall mi je najbolji ali i plate ima svoju draz dok ostala dva ni ne koristim. Ni ja nisam nesto Sonnox mnogo cackao, moracu da probam...
altiverb nije native.

HeatMan
20-10-2008, 12:08 AM
Altiverb 6 gives you a choice between iLok SmartKey or Challenge/response copy protection

----------------------------

The Audio Ease Altiverb V6 Regular (Native) Software, convolution reverb plug-in for Mac OS X and Windows XP. The Mac and Windows industry standard stereo convolution reverb in post- and music production.

The Audio Ease Altiverb V6 Regular (Native) software is a convolution reverb plug-in for Mac OS X and Windows XP. It uses top quality samples of real spaces to create reverb, ranging from Sydney Opera House to the cockpit of a Jumbo Jet. Altiverb 6 offers the most extensive set of parameters, it supports all professional plug-in formats, parameter automation and surround. Altiverb 6 gives you a choice between iLok SmartKey or Challenge/response copy protection, it lets you sample your own spaces (currently Mac only), and Altiverb is efficient on your cpu.

daklem, jeste. :)

poz

Maiv
20-10-2008, 12:25 AM
To i Altiverb su mi najbolji native reverbi:)Hall mi je najbolji ali i plate ima svoju draz dok ostala dva ni ne koristim.

Ja room koristim na veliko, super za kratke reverbove:)

ggulin
20-10-2008, 01:56 AM
Ako se ne varam, nitko nije spomenija Knufinke Sir Reverb?:confused: Meni super reverb! Posebno verzija 2.
Pozdrav!

idekius
20-10-2008, 05:07 AM
Bazični preset će biti Bajagin timbre sa Čolinim vibratom.

:rotfl::rotfl::rotfl: Horor! :rotfl:

idekius
20-10-2008, 05:12 AM
Usput, zaboraviste da pomenete još jedan jako dobar VST reverb.
Princeton Digital 2016 - Stereo Room! Meni se svidja i cesto ga koristim...
Bas dobra fora za vocale sa gotovo neprimetnim reverbom na foru R.H.C.P. ;)

psionic
20-10-2008, 07:45 AM
Usput, zaboraviste da pomenete još jedan jako dobar VST reverb.
Princeton Digital 2016 - Stereo Room! Meni se svidja i cesto ga koristim...
Bas dobra fora za vocale sa gotovo neprimetnim reverbom na foru R.H.C.P. ;)

IK classic reverb je isto odlican, a Princeton Digital 2016 za kratke reverbove - ok. Kao sto rekoh, zavisno od zeljenog tipa reverberacije, odabracete i svoj plugin. Jos jednom - probajte QuickQuack Fusion Field...

lesha
20-10-2008, 11:47 AM
daklem, jeste. :)
sorry, pobrkao sam :banghead:

razmisljao sam o konvoluciji... :rolleyes:

kejkz
20-10-2008, 11:52 AM
suvise ti razmisljas :D

lesha
20-10-2008, 01:08 PM
suvise ti razmisljas :D
izgleda, multitasking mi bas i ne ide..

Maiv
20-10-2008, 06:49 PM
Probo quikquak :shock: odlicno, thnx:wink:

alfom
22-10-2008, 06:58 PM
Dobro.
Sada kad smo pobrojali hrpu reverb plugins :
jesmo li to stvarno samo pobrojili raznorazne, ili ba? te koristimo za vokal, kako je pitao autor ovog threada?!
Ja upravo koristim one koje sam naveo & Altiverb & Silverspike R2 povremeno.
Ukoliko je to stvarno to : da koristimo one koje smo naveli, mogli bismo okačiti kratki vokal trak ovdje, primjeniti reverbe koje smo naveli da koristimo i uporediti rezultate.
Ako ste zainteresovani, neko bi mogao okačiti npr. 20 sec. vokala da mo?emo preuzeti isti trak i prezentovati 'svoje reverbe' 'na djelu' i prodiskutovati materijale.:)

Ili čak pro?iriti upoređivanje kombinacijom delay-a i reverba.
Ako ovo ?to predla?em ne spada ovdje, a zainteresovani ste, moderator bi mogao otvoriti novi thread tamo gdje spada, sa ovim, pa da uradimo to kako ko bude imao vremena.

Maiv
22-10-2008, 08:15 PM
Smatram da to bas i nema smisla bez ostalih instrumenata,
ja i ovak i onak koristim reverb na vokalu sam zato da vokal bolje "sjedne" u mixu pa je stoga i uporaba i doziranje razlicito od stvari do stvari.

Nekad ga i ne koristim na vokalu ak procijenim da je dosta samo npr. delay...

STUDIOTON
22-10-2008, 08:20 PM
jako nekontruktivna tema .. sto neko vec rece .. nabrojali ste sve moguce reverbe koje imate , svako od vas .. nista konkretno .. prosto nista pametno nisam procitao u celih 8 strana ..

Predlazem da se preselite na ovaj topic http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=20706

i uradite nesto konretno

clusterchord
23-10-2008, 12:41 AM
ako mozes da potegnes za jedan Powercore, pa makar i najmanji, VSS3 i DVR-2 su prakticki najbolje sto se nudi ITB. i NonLin takodjer. ukombiniraj malo Altiverba za neke stvari, i vise nego dovoljno za pocetak.

poslije, ako ides u outboard, dodaj njima neki lexicon. za najsiru primjenu kod vokala, a najjeftiniji, PCM91 za "finiju" varijantu ili PCM70 za vise karaktera, malo prljaviji (neki put to nevjerojatno bolje radi od hi-fi varijanti, ovisi o tipu vokala/pesme)

PoCo/VSS3/DVR-2 + PCM-91, po meni apsolutno najefektivniji "mali" sistem za reverbove. :wink:

alfom
23-10-2008, 06:29 AM
O.K. Ivane. To je upravo to [to sam gore predlagao, samo nisam vidio thread prije. :(

korenjak
23-10-2008, 08:58 AM
Dovoljno je i ovo sto smo pobrojali reverbe koji su u upotrebi, sada svak moze da navedene proba i licno se poigra sa njima i vidi (cuje) gde koji najbolje lezi (sedi)....
Sad sam skontao da su reverbi glavni doprinosioci slojevitosti zvucne slike, tj. dosta od njih zavisi sta ce biti naprad sta odmah tu, sta malo iza sta skroz pozadi, sta u daljini.....
Odprilike u mixu kolko sam skapirao treba imati na umu kako covek cuje i to oponasati...
Npr. kad slusamo nekog gitaristu(akusticna) u nekoj crkvi a blizu njega smo mi cujemo prostor ali i cujemo ono sto izlazi direktno iz instrumenta tj. cujemo ga prezentno i cujemo da je blizu (sto bi u mixu znacilo napred), kada bi se potom udaljili od izvora zvuka culi bismo vishe prostor nego sam izvor tj. culi bismo ga negde tamo....
Ako sam dobro ukapirao- kada u mixu zelim da nestio smestim u zadnji plan, tada stavljam vise reverba i spustam nivo na mixeru da bude tishi...
E sad cuo sam da tu jako bitnu ulogu igra i EQ i panorama....

Te eto ako neko ume da sazme u par redova neka osnovna pravila gradjenja planova u zvucnoj slici upotrebom reverba, eq-a, i panorame...
neka to napise ovde ili neka cuti zanavek...:)

clusterhord fala za predlog mini rev setupa...
fala i ostalima i bandi takodje

DaBear
23-10-2008, 12:41 PM
Dovoljno je i ovo sto smo pobrojali reverbe koji su u upotrebi, sada svak moze da navedene proba i licno se poigra sa njima i vidi (cuje) gde koji najbolje lezi (sedi)....
Sad sam skontao da su reverbi glavni doprinosioci slojevitosti zvucne slike, tj. dosta od njih zavisi sta ce biti naprad sta odmah tu, sta malo iza sta skroz pozadi, sta u daljini.....
Odprilike u mixu kolko sam skapirao treba imati na umu kako covek cuje i to oponasati...
Npr. kad slusamo nekog gitaristu(akusticna) u nekoj crkvi a blizu njega smo mi cujemo prostor ali i cujemo ono sto izlazi direktno iz instrumenta tj. cujemo ga prezentno i cujemo da je blizu (sto bi u mixu znacilo napred), kada bi se potom udaljili od izvora zvuka culi bismo vishe prostor nego sam izvor tj. culi bismo ga negde tamo....
Ako sam dobro ukapirao- kada u mixu zelim da nestio smestim u zadnji plan, tada stavljam vise reverba i spustam nivo na mixeru da bude tishi...
E sad cuo sam da tu jako bitnu ulogu igra i EQ i panorama....

Te eto ako neko ume da sazme u par redova neka osnovna pravila gradjenja planova u zvucnoj slici upotrebom reverba, eq-a, i panorame...
neka to napise ovde ili neka cuti zanavek...:)

clusterhord fala za predlog mini rev setupa...
fala i ostalima i bandi takodje

sve si dobro ukapirao !

sad navali.....