PDA

View Full Version : AD/DA Konverteri?

akordeonista
12-08-2008, 05:17 PM
Dosli mi neki prospekti pod ruke a medju njima brdo konvertera.
Moze li neko od iskusnijih poznavalaca opreme da mi objasni cemu oni tacno sluze i kako se koriste?
Znam neke stvari ali je sve to otprilike pa bih voleo da mi neko to malo podrobnije objasni. Ako nije problem...:) Hvala

silicon science
12-08-2008, 05:50 PM
http://en.wikipedia.org/wiki/Analog-to-digital_converter

http://en.wikipedia.org/wiki/Digital-to-analog_converter

akordeonista
12-08-2008, 09:56 PM
Hvala na ovim linkovima, mada nisam bas najbolji sa jezikom. Osnovno sam i sam znao, ono sto me interesuje je koja je razlika izmedju skupljih i jeftinijih konvertera (obzirom da cene variraju po 1-2 hiljade eura)? Koja je realna zvucna razlika pri pretvaranju Audia u Digitalni signal i obrnuto izmedju jeftinijih i skupljih uredjaja i u cemu se ta razlika ogleda?

boggy
12-08-2008, 11:30 PM
Hvala na ovim linkovima, mada nisam bas najbolji sa jezikom. Osnovno sam i sam znao, ono sto me interesuje je koja je razlika izmedju skupljih i jeftinijih konvertera (obzirom da cene variraju po 1-2 hiljade eura)? Koja je realna zvucna razlika pri pretvaranju Audia u Digitalni signal i obrnuto izmedju jeftinijih i skupljih uredjaja i u cemu se ta razlika ogleda?

Razlike u ceni mogu, ali ne moraju, poticati od skupljih tehnoloskih resenja...

Skupljim tehnoloskim resenjima se poboljsavaju performanse/prakticnost i/ili sveukupni zvucni utisak odredjene audio sprave, pod uslovom da ta i takva tehnoloska resenja opravdavaju cilj. Onda dolazi pitanje ... a sta nam je cilj!? Itd... da ne filozofiram dalje...

Osnovne stvari koje najvise uticu na rad AD i DA konvertora, su:

1. napajanje,
2. kvalitet "pripreme" audio signala pre/posle konverzije (ulazno/izlazni buffer),
3. kvalitet sklopa za sinhronizaciju i potiskivanje jittera, kao i
4. sam nacin konverzije (kvalitet konvertora ili konvertorskog cipa) ...

ovo namerno stavljam na sam kraj zbog toga sto to najcesce zamisljate da je osnovni razlog zasto neki konvertor dobro radi... nazalost... iako nije nebitan... nije NAJVAZNIJI... odnosno ... drugim recima ... moze se LAKO "pokvariti" (sveukupni rezultat) ako se o ostalim sklopovima ne vodi barem onoliko racuna koliko o konvertorskom cipu.

Izvinjavam se sto citiram diskusiju sa BoZo Electronics foruma, ali s obzirom da ne zelim da ponavljam pricu, a deo problematike je pokriven tamo, evo linkova: DAC (http://www.bozoel.com/component/option,com_fireboard/Itemid,0/func,view/id,274/catid,10/lang,en/) i Jitter (http://www.bozoel.com/component/option,com_fireboard/Itemid,0/func,view/id,92/catid,10/lang,en/). Diskusija je na nasem jeziku!

Svaki od gore nabrojanih podsklopova se moze izvesti na isto tako mnogo raznih nacina, skupljih i jeftinijih, boljih i losijih... pitanje je samo, opet, sta je cilj.

Recimo... dacu samo jedan primer... ako kazemo da ADC chipovi nisu dobri... cak i ako kostaju maksimalno 15-30EUR po komadu (za stereo), i recimo, krenemo, slicno kao u Lavry AD122-96MKIII (http://www.lavryengineering.com/productspage_pro_ad122_96mk.html), da pravimo potpuno drugaciji princip konverzije, ne koristeci Sigma-Delta konverziju, onda se zbog tog nestandardnog resenja,... za sta NEMA gde da se kupi chip "sa police"... i mora da se radi razvoj od pocetka... cena povecava drasticno... znaci... da kojim slucajem.. to resenje moze da se kupi... samo AD konvertorski sklop/cip,... sta god... zbog malih kolicina i skupljeg postupka... to bi kostalo preko 2000$ na komad (recimo, spekulisem)... zato sto nije standardno resenje sa police, nego nesto drugacije... pa su manje i kolicine... proizvodjacima cipova to nije primamljivo... jer taj kvalitet nije neophodan za consumer uredjaje... a i proizvodjaci cipova se vise bave malom potrosnjom struje tih cipova.. nego kvalitetom zvuka... da se razumemo... kakvi su njihovi prioriteti...

I sad... kada se uzme i svaki podsklop sprave uradi potpuno drugacije... nestandardno zarad kvaliteta kao cilja... onda dolazimo do cene od cca 8000$ za navedeni Lavry konvertor... koji, da budemo realni... nije najskuplji na trzistu... a da li je najbolji.. to je vec stvar diskusije... ukusa... cega god...

pozdrav

bogi

akordeonista
13-08-2008, 12:09 AM
Hvala za one linkove!
E, sad imam jos pitanja:
1. posto su mi te cifre od 5,6,7000 eura za spravu u ovom trenutku nedostizne, mozes li mi dati neki predlog za konvertor u rangu 500 do 1000e?

2. Ako imas iskustva sa njim, da li RME Adi2 opravdava svoju cenu (oko 550-600e) i koliko realno utice na zvuk?

boggy
13-08-2008, 01:20 AM
Hvala za one linkove!
E, sad imam jos pitanja:
1. posto su mi te cifre od 5,6,7000 eura za spravu u ovom trenutku nedostizne, mozes li mi dati neki predlog za konvertor u rangu 500 do 1000e?

Na koji konvertor konkretno mislis? Eksterni? Kartica? USB/Firewire? Koliko kanala? ADC,DAC ili oboje?
U svakoj od tih grupa verovatno postoji primerak ili vise njih koji upadaju u taj tvoj okvir....
Mnogo diskusija na tu temu postoji na Rumskom... nekako su samo te klase i zastupljene ... najcesce "do 500E" i dosta manje "500 do 1000EUR"
Za konkretno "500 do 1000EUR" grupu imam iskustva (ne produkcijskog, nego elektronika/akustika/elektroakustika/dizajn/merenja/analiza) sa Lynx L22 (http://www.lynxstudio.com/product_detail.asp?i=11) i prilicno sam zadovoljan istom...
Ako nista drugo, ima kvalitetnije AD i DA konvertore od Neutrik A2 Analyzera (http://www.nti-audio.com/Home/Products/AudioAnalyzer/A2/tabid/99/Default.aspx)!

2. Ako imas iskustva sa njim, da li RME Adi2 opravdava svoju cenu (oko 550-600e) i koliko realno utice na zvuk?
To ti bolje mogu objasniti njegovi korisnici a ne ja... tema je konkretna a pokrenuo si neku prilicno opstu prica o AD i DA konvertorima i njihovim cenama.

Zvucno je to verovatno sasvim pristojan konvertor, ali meni, licno, ni jedan RME konvertor, dizajnom, nije ulivao poverenje za moje potrebe... mada sam to pitanje razmatrao pre dosta godina... mozda su se stvari promenile.. mozda nisu... nemam jos potrebu da se time ponovo bavim..

Inace "uticaj na zvuk" najlakse razumes tako sto prihvatis da uticaj na zvuk postoji, da je neminovan, jedino kriterijum mozes biti samo ti... te ako tebi nesto skuplje zvuci isto kao i jeftinije... uzmi jeftinije, jer ti skuplje nista ne doprinosi... kriterijum je subjektivan, ali, s obzirom na moje dosadasnje iskustvo... samo tako i moze...

Drugi je problem sto vi cesto nemate priliku da probate neku kartu, konvertor, sta god... pre kupovine,... prakticno najveci deo informacija o spravi koju niste nikada u zivotu imali u posedu, dobijate od marketinga proizvodjaca, i pracenjem diskusija na forumima... za sta treba prilicno mnogo iskustva i predznanja da bi od tih diskusija ista zakljucili...

Treci je problem sto nemate prilike ni na nekim drugim mestima da cujete ista skuplje... pa da ostavite ta iskustva za kasnije... kada vam neka skuplja sprava moze uraditi neki posao...

na kraju se sve izgleda svede na REC.... ne na zvuk...

pozdrav

bogi

akordeonista
13-08-2008, 09:37 AM
Mene trenutno interesuje hardverski konverter poput pomenutog RME Adi2. Ne treba mi vise od 2 kanala jer imam Emu 1212m karticu koja isto ima 2 in/out a snimam svaki kanal posebno.
Pomenuti Adi2 RME navodi kao njihov High-End konverter, da li je ovo samo njihov marketing ili ta sprava necemu stvarno vredi jer kosta duplo manje nego recimo Adi 8DS ili Adi 192DD? Pretpostavljam da oni kostaju duplo prvenstveno zato sto imaju 8 kanala, ali se ne navode kao High-End klasa.
E sad, konkretno pitanje, da li bih kupovinom Adi2 ili nekog slicnog konvertera dobio osetno bolji zvuk, prvenstveno VST instrumenata posto oni uglavnom zvuce meko (nemaju cvrstinu, onaj prirodni atak ili sta vec) u poredjenju sa audio snimkom? Moja pretpostavka je da bih dobio bolji izlaz VST-a ali da bi se poboljsao i sam audio pa bi razlika izmedju njih verovatno ostala ista, gresim li?:confused:
Boggy, hvala ti sto si mi neke stvari razjasnio!

kejkz
13-08-2008, 10:59 AM
E sad, konkretno pitanje, da li bih kupovinom Adi2 ili nekog slicnog konvertera dobio osetno bolji zvuk, prvenstveno VST instrumenata posto oni uglavnom zvuce meko (nemaju cvrstinu, onaj prirodni atak ili sta vec) u poredjenju sa audio snimkom? Moja pretpostavka je da bih dobio bolji izlaz VST-a ali da bi se poboljsao i sam audio pa bi razlika izmedju njih verovatno ostala ista, gresim li?:confused:

Pretpostavka je pogresna,

Ne bi dobio nista, vst zvuci kako zvuci, isto ce tako zvucati i na boljem konverteru, samo sto ces to jasnije cuti. Zvuk konvertera utice samo na realniju percepciju digitalizovanog zvuka, ali ne i na njegov krajnji kvalitet.

akordeonista
13-08-2008, 11:06 AM
Pretpostavka je pogresna,

Ne bi dobio nista, vst zvuci kako zvuci, isto ce tako zvucati i na boljem konverteru, samo sto ces to jasnije cuti. Zvuk konvertera utice samo na realniju percepciju digitalizovanog zvuka, ali ne i na njegov krajnji kvalitet.

Bolja percepcija zvuka slusno znaci bolji zvuk (jasniji, cistiji) pa ne vidim u cemu je razlika izmedju onoga sto sam ja rekao i onoga sto ti navodis. Upravo sam to i pretpostavio, kompletan zvuk ce se poboljsati a razlika izmedju audio snimka i VST instrumenata ce se i dalje jednako cuti.

kejkz
13-08-2008, 12:11 PM
aaaeeee... da... ali sam si rekao da ti se cini da snimci koje pravis (nisi rekao koje konvertore koristis) zvuci cvrsce od vst-a. Pa stoga ce ti sa boljim konverterima snimak biti jos bolji (verovatno), a vst-i (koje god koristis) ce i dalje ostati to sto jesu. Bolji konverteri=manje lupanja u glavu da li nesto valja ili ne valja, u ovom slucaju.

akordeonista
13-08-2008, 01:13 PM
Ne koristim nikakve eksterne konvertere, samo one koje poseduje Emu 1212m kartica.
Kako si mislio da ce VSTi ostati to sto jesu, valjda ce se i njihov zvuk "procistiti". Zar ne bi trebalo sa boljim konverterima da sve postane "jasnije"? Ja i ne mislim da im menjam boju i sl. vec samo da budu cvrsci, a to je ona mala nijansa kojom bi i oni postali jasniji. Mozda gresim... zato i pitam cemu sluze konverteri i pomazu li u ovom slucaju?

bezsmisla
13-08-2008, 01:19 PM
Mutnije postaje cistije,ali vsti koji je tanak ili lose odsviran ce ostati takav neprirodan samo ce se cistije cuti to sto je los :D

kejkz
13-08-2008, 02:18 PM
zato i pitam cemu sluze konverteri i pomazu li u ovom slucaju?

Samo tako sto ti realnije prikazuju ono sto se desava u digitalnom domenu. Pomazu tebi kao autoru, ali nista ne cine boljim ili gorim nego sto jeste. Samo jasnijim.

Valjda sam sada bio i sam na tom jasnijem nivou :)

e bas kako je bezsmisla rekao. ziveo! Dzabe sam pisao, bolje da sam pio pivo. Ajd vidimo se

google
13-08-2008, 02:19 PM
Boggy, sta bi preporucio do 1000 evra?

boggy
13-08-2008, 02:21 PM
Boggy, sta bi preporucio do 1000 evra?
dva kanala, i AD i DA? Lynx L22. Vec sam pisao u ovom threadu.

pozdrav

bogi

kejkz
13-08-2008, 02:41 PM
Koje god uzeli, bitniji su vam monitori i prostorija u kojoj radite, snimate, gubite vreme.

joj, neeee, sada ce da me ubiju za off topic. A kao da me je i to briga 8-)

boggy
13-08-2008, 02:56 PM
Koje..........

joj, neeee, sada ce da me ubiju za off topic. A kao da me je i to briga 8-)

Sram te bilo :banghead: :mad: :rolleyes: :da:

pozdrav

bogi

akordeonista
14-08-2008, 12:39 AM
Mozda ce zvucati glupo pitanje ali moze li neko da uporedi Adi2 sa konverterima koje poseduje Emu 1212m (obzirom na to da ovi poticu od Digidesign-a, navodno isti su na HD192:banghead:)?

boggy
14-08-2008, 12:49 AM
Mozda ce zvucati glupo pitanje ali moze li neko da uporedi Adi2 sa konverterima koje poseduje Emu 1212m (obzirom na to da ovi poticu od Digidesign-a, navodno isti su na HD192:banghead:)?

Vec sam rekao... ako si citao... da su sami konvertorski cipovi (to sto nazivas konvertorima) nedovoljno bitni za ukupni kvalitet sprave da bi samo oni "odlucivali" o kvalitetu (stavis taj cip i ne "boli te glava")... znaci... neophodno je da budu kvalitetni... ali to NIJE dovoljno... mora jos puno toga "okolo" da se odradi ... da bi to na kraju "zasviralo"...

pozdrav

bogi

akordeonista
14-08-2008, 12:59 AM
Upravo zbog toga sam i rekao da ce "mozda zvucati kao glupo pitanje"! Pretpostavio sam da na kartici nisu ni izbliza ti konverteri koji se navode (kao na HD192).
Trenutno sam zainteresovan za Adi2 jer mi vise odgovara externi uredjaj pa me interesuje ako je neko imao iskustvo sa pomenutim konverterom i gde moze kod nas da se nadje i po kojoj ceni?

Synclavier
14-08-2008, 01:11 AM
Slazem se sa Boggy-em, u klasi 2in/2out AD/DA ispod 1000e (a, ovaj se nalazi i za 750$) mislim da je Lynx L22 pobednik. Ovde imam u vidu i brojke date u zvanicnoj broshuri i slusni test/utisak (jedan detaljan krajem 2004. u Frankfurtu i nekoliko "u prolazu" kasnije).
Pozdrav.

DaBear
14-08-2008, 07:01 AM
sve uvek pocne isto....
tipa: " koja je razlika izme ovog i onog i sta mi preporucujete..?"

I kad se preporuci nesto dobro (i skuplje) , onda se krene sa..." ja bi nesto do "500 evrica..." imam PC od 300Evra, itd..

Cemu sve mlacenje prazne slame?

A kakva je muzika koja treba da "uposli" sve te sprave?
Kakav je kvalitet aranziranja i komponovanja? Kako je odsvirano, itd...

Po 100-ti put ponavljam....IDEJE/MUZIKA/PESMA je mnogo vaznije nego koji je AD/DA ii monitori ili sta vec...!!!

Necu da kazem koliko sam se naslusao snimaka (24BIT/48/Toolsi/Nuendi/sta vec..)iz nasih krajeva koji nemaju veze sa mozgom i imaju toliko kardinalnih muzicko siromasnih gresaka, da UOPSTE nije vazno, A I NECUJE SE UOPSTE na cemu je radjeno!!!!!!

svi pokusavaju da naprave "pro set up" za 100Eura, a sve ostalo nije ni blizu..

liman021
14-08-2008, 08:26 AM
mozda ovo pomogne revija za fireface 800(naspram lynx i kurzweil konvertera) http://www.velvetacidchrist.com/category/09-vac-proaudio-reviews/

kejkz
14-08-2008, 08:48 AM
Necu da kazem koliko sam se naslusao snimaka (24BIT/48/Toolsi/Nuendi/sta vec..)iz nasih krajeva koji nemaju veze sa mozgom i imaju toliko kardinalnih muzicko siromasnih gresaka, da UOPSTE nije vazno, A I NECUJE SE UOPSTE na cemu je radjeno!!!!!!

EEEE, u tome je problem, mnogo bi bolje zvucalo da si slusao na boljim konvertorima! :rotfl:

boggy
14-08-2008, 09:19 AM
mozda ovo pomogne revija za fireface 800(naspram lynx i kurzweil konvertera) http://www.velvetacidchrist.com/category/09-vac-proaudio-reviews/

Evo... probao sam... da ne kazete da sam zadrt... :rolleyes: ... znaci... napeo sam se ... i uradio nesto sto odavno nisam... procitao cisto marketinsku (verovatno narucenu, mozda i placenu) pricicu...

prvo... koliko tu "salate" ima za hiljadu i kusur necega... ako sam dobro shvatio... onda super! To je sjajna cena za funkcionalnost koju sprava donosi... i tu je kraj price... posto vidim da je poenta price upravo to... funkcionisanje... rade drajveri (ostalima cak i ne... zamisli!?) itd... da li me je to upecalo... pa, ma koliko se trudio... nije... ne treba mi takva "salata" za moje potrebe... meni trebaju dva kanala (cista, linijska!) ulaza i izlaza... i digitalni ulazi i izlazi (po mogucstvu AES3, balansirani, XLR)

drugo... ulazi... mic pre... gain... pot od 0.25EUR na njemu... hvala... ali ne, hvala.. znaci necu mic pre ulaz... ne sa skrnavim potom.... zasto... pa zato sto je dobar pot SKUP, a posto je cena ta koja jeste... onda taj i takav pot tu nije. U ovoj klasi cene (<1000) nisam nasao ni jednu pristojnu "eksternu" spravu a da nije imala neuspesni pokusaj mic-pre-a na sebi... koga uzgred ne mozes iskljuciti .. odstraniti... ili sta god.. (kao da "prepisuju" jedni od drugih) znaci tek me ovde nisu upecali...

trece... "odlican low end"... meni ne treba odlican.. meni treba sto tacniji... ne treba mi AD/DA da me fascinira necim sto ne postoji... nego da mi da realniju i tacniju informaciju... da se ne ponavljam... i ovde je bio corak.

Da se razumemo, nemam nista protiv fireface 800, naprotiv... divim im se sta su sve napakovali u njega za te novce... i sjajno je da to ljudima super radi.... ali ta sprava je u svojoj klasi... ima svoju klijentelu... oni kojima ne smetaju nedostaci...

Zasto sve ovo pisem, zato sto je diskusija zapocela, naizgled, zanimanjem za nesto skuplje... mozda bolje... pa pitanja,... sta je tu i zasto bolje, skuplje itd.. na kraju se svela na fireface :banghead:... koga ovde niko ne kupuje zato sto je vrhunski... nego zato sto mu se isplati, za ciljeve koje je sebi postavio... i to je sve. Price o njemu ima po forumu koliko zelite... ja sam ih fizicki (ne na slikama) video barem DESET po raznim studijima i ateljeima... znaci... mogu i da se cuju... ne mora da se "prepricava" u nedogled...

Da dodam da je nezahvalno uporedjivati (naglaseno u onom tekstu) fireface i Lynx TWO iz barem jednog razloga... a to je cinjenica da je Lynx TWO napravljen pre barem pet godina.. i do danas... ja ne znam da je iko prevazisao taj nivo kvaliteta koji su tada postavili u svetu PCI audio kartica... znaci... pre pet godina... kada je RME jos uvek pravio i prodavao PCI audio kartice "profesionalnog" kvaliteta bazirane na amaterskoj-consumer klasi komponenata sa akcentom na "jeftino" (doduse znalacki spakovanoj... i dobro odradjenoj... mora se priznati)... (drugi je razlog za nemoguce uporedjenje cinjenica da nemaju veze jedna s drugom... pocev od toga da Lynx nema cak ni MIDI! :rolleyes:)

ja kapiram da je marketing neophodan svakom proizvodjacu... ali da bi ovu pricu neko prihvatio kao realnost... mora da bude barem nedovoljno informisan (u najmanju ruku)

Pre neki dan videh oglas da neko prodaje/kupuje (sta god)... "high-end" HR824 monitore... pa to ni Mackie ne naziva high-end proizvodom.. niti se bavi takvim proizvodima...

izvin'te... ako sam ikoga povredio/uvredio :D :rolleyes:

pozdrav

bogi

p.s. da naglasim.. Lynx L22 sam kupio zato sto mi je tako nesto trebalo... najbolje sto ima a da bude PCI kartica... znaci... imao sam cilj koji sam ostvario... Lynx L22 je daleko od toga da je (za mene) najbolji konvertor na svetu... nego mi samo radi posao na zadovoljavajuc nacin

DaBear
14-08-2008, 10:18 AM
jeste da je ovo forum koji se bavi I spravama, ali najveci broj clanova je tip-kucnog / sobnog producenta bez ikakvog iskustva u snimanju/produkciji/komponovanju itd...

jako veliki broj ljudi se opterecuje NEPOTREBNIM podatcima i stvarima koje mu AMA BAS UOPSTE NECE POMOCI DA MU PESMA ili MIKS BOLJE ZVUCI!!

istorija je 1000 puta pokazala da tehnika nije bitna uopste..UOPSTE!

Ima tu mnogo drugih faktora koji su bitni i bitniji, I SVE KARIKE U LANCU TREBA DA SU DOBRE, JAKE....a u 99,99% slucajeva nisu!

Mi kad smo pocinjali, samo nam je bilo vazno da radimo muziku, sto vise muzike....a sprave su sve bile smesne, a mi nismo obracali paznju na to!

Da podvucem - nikakav Fireface ili Lynx ili sta vec vam nece pomoci ako je materijal siromasan! Sto bi rekli "nemoze pita od g..... da se naparavi!!"

uzdravlje..

PS samo smarate ozbiljne ljude (Boggy) da gube vreme i pisu po ceo dan...

kejkz
14-08-2008, 11:03 AM
PS samo smarate ozbiljne ljude (Boggy) da gube vreme i pisu po ceo dan...

Ne bi on pisao da ne voli ;)

A dosta sam i ja trovao, idem da jurim bube.

ssskansi
14-08-2008, 11:04 AM
Sla?em se sa DaBearom...načelno... ali opet, ovo je potforum u kojem se raspravljaju tehnički aspetki(Instrumenti i studijska oprema) tako da je normalno da se ljudi informiraju o tehničkim stvarima koje ne znaju...:D

akordeonista
14-08-2008, 11:50 AM
Dobro ljudi, samo sam se raspitivao, u redu? A evo, i dalje se raspitujem!:)
Boggy, gde kod nas ima da se kupi Lynx L22 i po kojoj ceni?
Uzgred, hvala za dosadasnje odgovore!

idekius
14-08-2008, 12:05 PM
Trenutno sam zainteresovan za Adi2 jer mi vise odgovara externi uredjaj pa me interesuje ako je neko imao iskustvo sa pomenutim konverterom i gde moze kod nas da se nadje i po kojoj ceni?

Ja imam ADI2 i zadovoljan sam. Imam ga godinama i zamena mu nije u planu.
Da ces dobiti razliku NEBO i ZEMLJA u odnosu na to sto imas na karti, NECES, a da ADI2 radi jako dobro, radi... Ne samo po mom misljenju, vec se jako dobro kotira i kod "komshija" na GearSlutz. Pronjushkaj malo tamo :)

Naravno, on nema preamp i svasta nesto... to ces morati odvojeno da kupis.

Sto se nabavke tiche, tu ti vec ne mogu pomoci... ja sam svoj kupio preko Ivana StudioTona jos 2004-te, pa mozes da vidis sa Ivanom da li i dalje moze da ga nabavi, ako se opredelis za njega.
Sad... ja ne smem da ti kazem da nesto kupis, ili ne... najbolje bi bilo da probas pre kupovine...

Inace, i ja sam pre za eksterni konvertor, nego za konvertor u kucistu rachunara, zbog nekih 1.000.000 razloga, ali... to su vec detalji.
Kod mene je svaka PCI karta koja ne mora da bude tu suvisna i gledam da ih bude sto manje, jer PCI odlazi lagano u istoriju i ne znam koliko je pametno u ovom trenutku kupovati iole skuplje PCI karte.
Rekoh vec... nemoj samo da ocekujes chuda, jer ih nema...

Zamerka na ADI 2 je to sto nema on/off switch, ma da ni to nije problem, barem kod mene... ukljucen je u produzni sa prekidachem, u kojem je i komp, koji je i onako pozeljno iskljuciti kada se ne koristi.

Usput... pomenuo si, ako se ne varam, budzet od nekih 1000 eu. Rosetta 200 kosta oko 1500-600... mozda bi mogao da nadjes i neku polovnu, naravno ispravnu i poznatog porekla... a ne znam i koliko sada kosta Lynx Aurora 8, sto je takodje super resenje, ma da mislim da je ona dosta skuplja...

STUDIOTON
14-08-2008, 02:28 PM
Dobro ljudi, samo sam se raspitivao, u redu? A evo, i dalje se raspitujem!:)
Boggy, gde kod nas ima da se kupi Lynx L22 i po kojoj ceni?
Uzgred, hvala za dosadasnje odgovore!

slazem se i sa bogijem i ostalima .. svi ste u pravu ..

ali jasno je napisao da je to dobar konvertor sto nije sporno .. ali mislim da tebi to ne treba .. posebno zbog toga sto bi to mozda bila jedina kvalitetna stvar u setup-u .. ? drugo je ako uzimas lynx i sve ostalo u nizu slicnog kvaliteta ..

Mislim da ces biti i srecan i zadovoljan sa ff800 .. Bogijeve kritike su bile malo surovije .. sve jedno nista lose nije ni rekao .. samo da su super sve spakovali za te pare :) ..

ff800 je odlicna karta i sve sto nudi je sasvim zadovoljavajuceg kvaliteta .. mozda sam i ja malo suroviji :)

dund0
14-08-2008, 02:29 PM
Sla?em se sa ljudima koji ka?u da pjesma čini 90% uspjeha, a oprema svega 10% ako i toliko...no...valja napomenuti jednu stvar koja se kod mene pokazala presudnom...u DAW snimanju ima nekoliko elemenata: mic, preamp, konverter, monitori, ulazna kartica i komp...moje pravilo je sljedeće: koja ti je od gore nabrojanih komponenata najslabija, cijeli studio ti je na toj razini...tako da ako na najbolji konverter na svijetu spoji? shit mic i preamp i obrnuto, nema? kume vajde od toga :) cijeli studio treba biti izbalansiran i tako ga treba i nadograđivati...studio treba rasti sa producentom/korisnikom i to bi svi trebali imati na umu...netko tko nezna ni ?ta je AD/DA konverter, kao ?to si ti, neće imati puno koristi ni od apogeea ni od SSLa...dr? se bajice osnovnih konvertera za malo novaca pa eksperimentiraj i onda će? za koju godinu ti nama reći koji konverteri su dobri, a koji ne...

pozdrav... :)

STUDIOTON
14-08-2008, 02:41 PM
Da podvucem - nikakav Fireface ili Lynx ili sta vec vam nece pomoci ako je materijal siromasan! Sto bi rekli "nemoze pita od g..... da se naparavi!!"

uzdravlje..

verujem da je posao 80% nasih producenata i studija upravo posao da pitu napravi od g.... i to sto ukusniju:D

Ispravite me ako gresim

boggy
15-08-2008, 12:56 AM
.....Bogijeve kritike su bile malo surovije ... sve jedno nista lose nije ni rekao ..

Surovije... pa onaj reklamni tekstic je besmislen... uporedjivati ff800 sa kurzweilom i lynx-om!? Pored desetina jeftinijih i skupljih primeraka slicne funkcionalnosti (presonus, tc electronics, edirol, m-audio,...)!!!??? I to navesti kao kariku koja nedostaje da neko odluci da potrosi pare na ff800... jednostavno mi je to zasmetalo kao kriterijum kada sam ga procitao...

Nemam nista protiv da svako prema svojoj meri, potrebama i mogucnostima (sebi) probere opremu kojom ce raditi... ali kad se vec nesto uporedjuje... daje nekakav savet... barem nek "bolji-losiji" epitet bude u istoj klasi i slicnoj funkcionalnosti...

Znaci... nista licno nemam protiv ff800, da ponovim... jedino smatram da ovo, sto sam gore naveo, nije smisleno uporedjenje... nemastina i skromnost nije razlog za srozavanje kriterijuma i uporedjivanje baba i zaba.... makar to nekome i sluzilo samo zarad licno boljeg "raspolozenja"...

samo da su super sve spakovali za te pare :) ..

.......
O da... to su radili tako od kad znam za RME... mozda najbolje od svih proizvodjaca izvlace maksimum iz sasvim prosecnih "sastojaka"... verovatno pazeci da im svaka karika u dizajn-lancu bude istog kvaliteta... to ne moze da omane, lanac je tada JAK. Maheri su! Svaka cast... bolje nema za te novce...

Samo to nije razlog da se lynx "podcenjuje" od strane nekog ko nije ni proverio to sto tvrdi... pa se jos to citira na Rumskom...

Jer... i ovo Lynx "moze": THD u loopback varira oko i nesto iznad 0.0001% (-120dB!) u celom opsegu od interesa i ravan je, na nivou od +4dBu (-16dBFS)... to je, recimo, osnov transparentnosti bilo kog AD i/ili DA konvertora... pri tom imati u vidu da su to zbirna izoblicenja i AD i DA, i da ako to "bratski" podele onda imamo 0.00005% za svakoga i to opet u celom opsegu .... ;) (pomalo "ofrlje" racunica... ali ne daleko od realnosti) .... svejedno... ako pogledate specifikacije (http://www.lynxstudio.com/pop/product_file.asp?i=24) za L22 kartu... videcete da nisu bili preterano "hvalisavi" i da nisu izneli najbolji moguci rezultat kao "typical"!!!

Evo i slike... juce izmereno:
http://www.bozoel.com/images/lynx-thd.GIF

E sad.... koliko to vama moze da znaci da bolje radite.... ne znam... stvarno ne znam.... meni ovo znaci ;)

pozdrav

bogi

STUDIOTON
15-08-2008, 09:15 AM
Bogi,svaka cast na cinjenicama i znanju koje stoje iza svega sto napises .. ali ja sam samo obican korisnik .. kao i masa drugih .. meni je jako tesko da napisem da sam sa ff800 zadovoljan ZA TE PARE .. ja sam samo zadovoljan:) i prezadovoljan .. cak stavise .. kao dodatne konvertore koristim takodje rme .. octamic II:), a vrlo cesto i njegove preampe .. :wink:

ja sam ovo napisao jer poznajem akordeonista i znam da mu ovo ne bi pilo vodu .. decko vrlo cesto koristi svoj setup za live ..

Slazem se svakim slovom koji si napisao i verujem ti .. ali isto tako masa ovde moze da poveruje da je rme generalno shit i prevara .. sto naravno nije tako .. zato sam rekao da si suroviji ali opet srazlogom revoltiran tekstom na sajtu ..

idekius
15-08-2008, 10:42 AM
Nadam se da ne krecete sa prepucavanjma... to vec nije pomoc coveku...

Druga stvar... Mesaju ze babe i zabe. Jel se ovde radi o AD/DA konvertoru, ili zvuchnoj karti? Nije isto...
Za mene je externi AD/DA uvek bolji izbor, jer na njega ne utichu interni cllockovi rachunara, ne napaja se preko PCI slota, sto znachi da ima stabilniji napon i nece ga ubiti npr. kvar napajanja usled oscilacije napona u gradskoj el. mrezi (sto je jako cesto, kao sto znamo), ne zavisi od drivera i operativnog sistema, itd... itd... itd...
Treca stvar... poznajem dosta ljudi koji po meni imaju jako dobre rezultate upravo sa RME-om, a ne radi se ni o "nemastini", ni o "skromnosti". RME svakako nije isto sto i npr. dCS, ili Prism, ali... u muzickim krugovima se jako dobro kotira (pogledati review-e, GearSlutz, preslusati radove...), narocito novije generacije sa stady clockom, gde je jitter minimalan.

Sa manje para, ja bih uzeo upravo RME (kao i sto sam uzeo ADI-2), sa vise verovatno mytec, rosettu, ili eventualno Lynx Aurora 8 (16).

Kao pomoc coveku, kratko upoznavanje sa Rosett-om (drZox je svojevremeno prodavao u oglasima za 1200 eu):
http://www.recordproduction.com/Apogee-Rosetta-200.htm

... i sa RME-om ADI-2:
http://www.soundonsound.com/sos/may05/articles/rmead.htm

Da se razumemo... nemam nista protiv L22! Verovatno odlicna karta i voleo bih da je cujem, ali karta, a ne AD/DA.

akordeonista
15-08-2008, 01:47 PM
Posto vidim da ovo prelazi u raspravu a ne diskusiju o konverterima zeleo bih da prekinem to. Za sada sam definitivno odustao od konvertera i razmisljanja o kupovini istih. Naravno, do nekih boljih dana kada budem imao licno prilike da isprobam i jedne i druge i cujem ih na delu te se na taj nacin odlucim za neki od njih.
Pozdrav za sve koji su ucestvovali u ovoj diskusiji!

boggy
16-08-2008, 04:33 AM
Nadam se da ne krecete sa prepucavanjma... to vec nije pomoc coveku...

Koliko vidim, thread je nazvan "AD/DA Konverteri?", prvo pitanje je bilo veoma opste, nevezano ni za kakav specijalan proizvod, onda je autor threada, posle nekoliko postova preinacio pitanje na sasvim konkretne proizvode, trazeci misljenje o njima... mislim... oni spadaju u AD/DA konvertrore, ali to threadu daje sasvim drugi smisao... od nekog opste "obrazovnog", postaje sasvim obican i vise puta ponovljen (postoji funkcija "search" na forumu!)... u smislu "sta da kupim" za novce koje imam/nemam... u ovom konkretnom slucaju ne vidim potrebu da se novac trosi ... ali tema nije to... barem nije tako pocela.

Nastavljam o AD i DA konvertorima, postujuci temu.

Druga stvar... Mesaju ze babe i zabe. Jel se ovde radi o AD/DA konvertoru, ili zvuchnoj karti? Nije isto...

Prica se o audio AD i DA konvertorima, i ako "zvucna karta" ima takve konvertore onda pricamo o istoj temi.

Za mene je externi AD/DA uvek bolji izbor,

Super! SAMO zasebna kutija van racunara, ne donosi preterana poboljsanja necemu sto ni u racunaru ne zvuci dobro zbog tog racunara. Ako ne zvuci dobro u racunaru, onda dizajn nije dovoljno dobar, pogotovo u smislu osetljivosti na elektromagnetne smetnje.. te mu pola metra ili metar od racunara nece puno pomoci... jer je...pa... osetljiv... da podsetim.
Kad bi racunari bili toliko veliki izvori smetnji... koliko marketing proizvodjaca digitalnih audio sprava prica (cast ponekim izuzecima)... ne bi uopste radili... smetali bi SAMI SEBI! Postoji EMC test koji mora svaki elektricni proizvod da prodje ako zeli da izadje na trziste... i godinama je postao sve rigorozniji... tako da je svako pravdanje na "neprijateljsku" atmosferu racunara cisto opravdanje za jeftiniju tehnologiju... Podseca me na pricu koju je slozio Creative Labs nekad davno... da objasni zasto mu prvi Sound Blasteri krce i zuje u ritmu rada diska i promene sadrzaja na monitoru.... kriv im je bio racunar... koji im je pomogao da uopste zazive...

jer na njega ne utichu interni cllockovi rachunara,

Paaa... sam DA konvertor nece da svira... AD konvertor nema u sta da snimi... te ako je igde nekakav racunar neophodan... onda MORA postojati nekakav interfejs putem koga ce DA konvertor dobijati informaciju sta ce da svira.. a AD konvertor mora nekako da posalje sempl.. NEKOME. To se obicno radi preko nekakvog interfejsa, koji je opet nekakva karta ili onboard interfejs... VEZAN za klokove racunara... manje ili vise... neosetljivost na njih nije sama po sebi zagarantovana nego o tome MORA da se vodi racuna... ako ne... opet smo na pocetku...
Bilo to FireWire, USB(2), AES3, S/PDIF, ADAT, MADI... svejedno... uvek su u pitanju nekakve kartice ili interfejsi koji su manje ili vise pod uticajem taktova u racunaru.... jedino stacionarni DVD/CD player/recorder nema TAJ problem ali ima SVOJ problem sa svojim ispravnim radom (clockovima)...
Tako da... ne... zasebna kutija je samo vizuelna "nezavisnost"... a povelika zavisnost i te kako postoji... jer nece da radi bez veze sa racunarom...

ne napaja se preko PCI slota,

Sve cesce... kako cene sprava padaju, u audio uredjaje guraju" switcher-ska" napajanja... jer... su jeftinija... i na koja ne mozes da utices... odnosno da ih zamenis boljim u slucaju da postoji problem... sto kod racunara ipak mozes da kontrolises... odnosno imas ... izbor!

sto znachi da ima stabilniji napon

Svaki uredjaj ima stabilan napon onoliko koliko mu je napajanje dobro dizajnirano... samo zasebna kutija ne zadovoljava taj uslov sama po sebi... mora da se opet poradi na kvalitetnijem napajanju...

i nece ga ubiti npr. kvar napajanja usled oscilacije napona u gradskoj el. mrezi (sto je jako cesto, kao sto znamo),

Ljudski je nadati se... svaka galvanska veza sa uredjajem koji je neposredno u situaciji da dozivi prolazak napona mreze na osetljive komponente u samom uredjaju je situacija kada takav udar... moze otici na sve ostalo... elektricna praznjenja na telefonskim stubovima nekada... ubiju samo modem... ali cesto i ceo racunar... niko to ne moze da predvidi... ako zastite nema....

Sto se tice elektricnih praznjenja tu pomoci nema neke preterane... jer niko zastite od toga ne bi stavljao u sprave sto zbog zvuka ... sto zbog cene... ali ako se zadrzimo samo na upadu mreznog napona tamo gde mu nije mesto... najbolja zastita je galvanska izolacija (obicno 1.5 - 3kV).... a sad... koliko interfejsa u racunaru ima galvansku izolaciju? Twisted Pair Ethernet... i? ko jos?

AES3 standard po specifikaciji preporucuje galvansku izolaciju interfejsa + prenaponska zastita... no medjutim... galvanska izolacija + zastita kosta od 5-30$ po interfejsu i to je prvo sto izbace u jeftinijim uredjajima... jer radi i bez toga...
S/PDIF po pravilu nema neke preterane zahteve za tim... ima kondenzator koji razdvaja hot kontakt... i to je sve... ako gledamo koaksijalni... a ako se gleda opticki... onda je to OK... to onda jeste odlicna galvanska izolacija. Na skupljim uredjajima se stavlja prava galvanska izolacija i na koaksijalni S/P DIF, slicna kao i za AES3!
FireWire... moguca je galvanska izolacija... ali mi se i tu cini da proizvodjaci rade po slobodnom izboru... sto znaci... izbacice ako im je cilj niza cena... ako se sprava napaja preko firewire interfejsa.. onda nema pomoci... nikakve zastite nema
USB... nikakva zastita... sve je direktna veza...
itd..
Dokle god postoji galvanska veza... zastita je samo "nada".... nebitno je da li je ad/da u kutiji od racunara na nekakvoj kartici u slotu... ili nekakvim zicama odvojen korak-dva od kutije.

ne zavisi od drivera i operativnog sistema, itd... itd... itd...

Pa zavisi od drivera i operativnog sistema pod kojim radi host masina... ona koja na sebi nosi interfejs preko koga AD/DA konvertor razmenjuje podatke sa tom masinom... tako da ni tu nema dobitka od zasebne kutije... nazalost.
Problemi sa FireWire usled chipseta na ploci? Nije li to problem o kome upravo pricam... nece svaka FW "eksterna" kartica da radi sa svakim racunarom? Ili sam nesto pobrkao...
Da... drajveri su i dalje problem... kao i ponasanje samog racunara.... dokle god snimamo i reprodukujemo sa njega...

....... narocito novije generacije sa stady clockom, gde je jitter minimalan.

Ajooj... umesto da ga izmere i kazu ti koliki je, oni mu nadenuse "zvucno" ime i obecase ti da je sada sve OK!?
Jitter je Ahilova peta za digitalnu audio industriju... zato se svi ponasaju slicno i reaguju predvidivo...
Ima ukupno cetiri ili pet nacina da se jitter resi .. a barem 50... [TM] i "patent pending" Turbo-Giga-4WD™ "resenja" u svetu audio AD/DA konvertora (najvise ona sa integrisanim Bolcovanim Kataklingerom™... ta su vr'!)

Cak i Lynx ne zaostaje sa njima sa "Extremely low-jitter tunable sample clock generator" a na ploci resenje sa pristojnim analognim PLL-om "sirokog zahvata" + DLL iz Xilinxa vezan za kristalni oscilator koji kosta par eura (pullable varijanta)... TRT!

Lavry!? DA... i on predstavlja CrystalLock™ resenje sa elasticnim baferom, procesorom, DA konvertorom koji kontrolise VCXO... poznato barem dvadeset godina u telekomunikacijama... da... da... to ima valjda na najskupljem konvertoru, to jeste skuplje resenje ali nije spektakl i nije za patent... poznato od ranije!... Ako nista drugo... jedna domaca telefonska centrala je imala upravo takav princip resavanja sinhronizacije... s tim sto je samo ploca koja se samo bavila sinhronizacijom bila SKUPLJA od Lavry konvertora... samo je TCVCXO komponenta kostala 2500$... znaci... ipak se Lavry nije preterano rasipao ;)

Svi nacini su proizasli iz telekomunikacija koje se jitterom bave od kad su postale digitalne... a to je bilo dosta davno.
Srediti jitter kako valja je skupa "zabava", i NEDOSTATAK i PROSECNOST se valjda nadomesti dobrom pricom... jer ... ako vec nije bas najbolje sredjen... vidite da ima "lepo" i zvucno ime.... jbg..

Tek pre par godina... napravljeno je odlicno resenje za jitter u audiju... a za neki pristojan novac... pogledati Konnekt seriju firme TC Electronics (kljucna rec ... JET [TM]... i to sa punim PRAVOM je registrovana robna marka... jer jeste tehnoloski napredak)... ako nista drugo.. ima osnova da barem jitter bude sredjen za "sva vremena" u digitalnom audiju... na vise nego zadovoljavajuci nacin.. daleko bolje i funkcionalnije od bilo kog Lynx-a a da ne govorim o RME :rolleyes:. No to je samo jitter... i dalje moze da se ustedi na svemu ostalom... i da rezultat bude prosecan... jedna karika nista ne znaci... lanac puca tamo gde je najslabija karika.

.... Verovatno odlicna karta i voleo bih da je cujem, ali karta, a ne AD/DA.

Ma kako ti to nazivao... to ce funkcionalno biti audio AD/DA konvertor, (ako pricamo istim jezikom)... .. ja ne vidim da je kutija "odvojena"... nego gledam kako je povezana... a ako je povezana, onda je nacin KAKO je povezana... bitan... samo fizicko odvajanje, odnosno "produzni gajtan" do (i dalje) PCI magistrale, preko nekakvog interfejsa, ne znaci BAS nista, osim da neke nevolje nestanu a pojave se druge... nije "carobni stapic"

pozdrav

bogi

Moritz
16-08-2008, 09:46 AM
Boggy ima nekih stvari povodom RME koje su mi malko zasmetale u tvom postu.
Niko nije rekao da su najbolji savrseni i jedini sa unikatnim resenjima i da ne lazu, ali da su best buy odnos cena/kvalitet definitvno jesu.

Ako cemo da se uhvatimo u kostac sa tehnikalijama i realnim specifikacijama onda 98% firmi koje prave AD/DA mozemo da bacimo u smece.
SVI LAZU. Pocev od specifikacije dinamickog opsega merenog na 1khz sa A krivuljom pa onda dobijemo fantasticne cifre od 120db A weighted!!! nije nego..
Bitno je kako to na kraju zvuci i koliko smo para dali za taj zvuk, to je jedini parametar u muzici - Bang For The Bucks
To o cemu si krenuo da pricas je itekako vazno ali u inzenjerskim krugovima i visoko budzetnim kompanijama koje se bave svim i svacim samo ne muzikom i gde su obrtne cifre novca van poimanja bilo kog muzickog studija i privatne produkcije ( cak i one skuplje od milionce i vise).

Na kraju sve merimo usima u muzici, a tehnikalije su sporedna stvar ( i tako smo navikli da nas lazu po brosurama testovima i ostalim specifikacijama pa su nam jedino usi ostale ka validno i jedino merilo) .

http://www.rme-audio.de/en_support_techinfo.php?page=content/support/en_support_techinfo_steadyclock
http://www.rme-audio.de/en_support_techinfo.php?page=content/support/en_support_techinfo_adi_8_inside

morao sam da malo stanem na stranu RME jer si ih bas nacepio a mislim da nije sve tako crno povodom njih, na protiv . :)

Pozdrav :)

boggy
16-08-2008, 10:10 AM
Boggy ima nekih stvari povodom RME koje su mi malko zasmetale u tvom postu.
Niko nije rekao da su najbolji savrseni i jedini sa unikatnim resenjima i da ne lazu, ali da su best buy odnos cena/kvalitet definitvno jesu.

Paaaa.... procitacu svoje postove ponovo, ako treba, ali mislim da sam upravo i ja tako nesto rekao...
Jedino ne vidim razlog da RME bude "etalon" opste price o AD/DA konvertorima, i ne vidim ZASTO bi se prema RME FF800 u svojim postovima odnosio sa vise "postovanja" nego sto to realno zasluzuje. To je na kraju samo sprava.

Ako cemo da se uhvatimo u kostac sa tehnikalijama i realnim specifikacijama onda 98% firmi koje prave AD/DA mozemo da bacimo u smece.
SVI LAZU. Pocev od specifikacije dinamickog opsega merenog na 1khz sa A krivuljom pa onda dobijemo fantasticne cifre od 120db A weighted!!! nije nego..
Bitno je kako to na kraju zvuci i koliko smo para dali za taj zvuk, to je jedini parametar u muzici - Bang For The Bucks

da ponovim.. i ja to pricam... jedino ne prepricavam tekstove iz sarenih casopisa i sa foruma koji se bave pro audiom... ili je mozda bolje da ne "podizem tepih"?

To o cemu si krenuo da pricas je itekako vazno ali u inzenjerskim krugovima i visoko budzetnim kompanijama koje se bave svim i svacim samo ne muzikom i gde su obrtne cifre novca van poimanja bilo kog muzickog studija i privatne produkcije ( cak i one skuplje od milionce i vise).

Pricamo o AD/DA konvertorima... generalno... smatram da sam on-topic... nadam se da je tematika zanimljiva... inace... ako insistirate da ovaj thread, sa ovim naslovom, treba da bude prica u kojoj FF800 na kraju (garantovano) pobedjuje azbahu... paaa... nisam iz te price... ;)

Na kraju sve merimo usima u muzici, a tehnikalije su sporedna stvar ( i tako smo navikli da nas lazu po brosurama testovima i ostalim specifikacijama pa su nam jedino usi ostale ka validno i jedino merilo) .

http://www.rme-audio.de/en_support_techinfo.php?page=content/support/en_support_techinfo_steadyclock
http://www.rme-audio.de/en_support_techinfo.php?page=content/support/en_support_techinfo_adi_8_inside

imam i ja slicne slicice... od ne audio aplikacije... pll... ja pravio :da: ;)
http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=18887
Jitter je nesto veci nego kod RME... ali nije ni trebao da bude bolji ;) odnosno nije ni specificiran bio od strane narucioca... ;)

morao sam da malo stanem na stranu RME jer si ih bas nacepio a mislim da nije sve tako crno povodom njih, na protiv . :)

Pozdrav :)
Ne vidim razlog da treba da branis proizvod koga ce isti taj proizvodjac za koju godinu da ucini "boljim" i jeftinijim... a stari FF800 ce postati "obsolete"... ili sta god... samo kada isplati pare od razvoja... kad vrati kredite... ajmo Jovo nanovo...

pozdrav

bogi

Moritz
16-08-2008, 11:18 AM
Mislim da si pogresno protumacio moj post, delimicno sam ja kriv sto nisam bio precizniji koji deo mog posta se odnosi na tvoju repliku o RME.

Uopsteno sam se obracao, ne direktno tebi, vecim delom mog posta jedino sto je bilo upuceno tebi jeste malo preostar stav prema RME, pri cemu nisam jedini koji je to primetio..

Niti sam govorio niti mislio direktno na FF800, i meni je taj test potpuno apsurdan posebno sto pominje Kurzweil konverete koje oni ni ne prave!!

Na zalost pogresno si protumacio da branim proizvod, jedino sto sam stao malo na stranu RME pri cemu smatram da nisam preterao.

Nisam nigde rekao da si off topic, samo da je rasprava otisla u mnogo vece tehnicko detaljisanje nego sto je tvorac posta ( mada je on delimicno kriv jer nije preciznije postavio pitanje nego tako uopsteno :wink: ) zeleo da dobije.
Rekao sam da si u pravu sto se svih tih stvari tice samo da obicnim korisnicima ( kao sto je tvorac posta) nista puno ne pomaze jer se radi o zanemarljivim budzetima, a sam znas da u tom pojasu cena nema puno filozofije - ima svega par kvalitetnih solucija i to je to ( RME, Lynx, TC i nema dalje - mislim na cene do 15ooe ) .

Nadam se da sam malko razjasno sta sam tacno hteo da kazem

Pozz :)

akordeonista
16-08-2008, 01:07 PM
Eto, sad mene svi krive sto sam pitao!:grin::banghead:
Dobro, sta da se radi, nekom je zivot majka a nekom maceha... i to zla!!!:cry:
Evo ovako, za konvertere sam pitao posto su mi, kao sto sam i naveo u pocetku, pod ruke dosli neki prospekti konvertera, i to konkretno:
- Apogee Rosetta 800
- Apogee Mini Dac FireWire
- Behringer Ada8000 Pro-8 Digital
- RME Adi 2, 4, 8DS, 8QS i
- SSL X Logic Alpha Chanel.
(Kao sto se moze videti vrlo saroliko i po cenama i po kvalitetu)

Pitanja su krenula uopstenije zato sto mi odredjene stvari nisu bile najjasnije a kako sam dobijao odgovore na ta pitanja u meni se javljala ideja da bi kupovinom nekog AD/DA konvertera poboljsao (procistio, kristalizirao) zvuk VST instrumenata u odnosu na neku hardversku klavijaturu a i uopste, posto racunar koristim i za "home studio" i za zive svirke, kao sto je vec Ivan naveo.
RME Adi2 me je zainteresovao prvenstveno zbog odnosa cena-kvalitet. E sad, kad kazem odnos cena-kvalitet, posto nisam previse upucen u ovu oblast mogu samo da gledam sta pise u prospektima, pa da se kad me nesto zainteresuje raspitam o toj spravi kod nekog ko je upuceniji i ima iskustva sa tim uredjajem, a tu na scenu stupate vi! Za RME sam negde pronasao da moze da se kupi za oko 500-550 eura i da spada u najvisu klasu RME-ovih konvertera. Posto mi ne treba vise od 2 kanala a za RME znam da se kotira kao "proverena" firma, zainteresovao sam se za Adi2.

Jos jednom se izvinjavam svima sto sam postavljao nedovoljno precizna pitanja ali se nadam da je sada i to ispravljeno.:) Usput, posto je i to negde pomenuto a ja nisam naveo, ne koristim razunar od 300 eura, imam RuDAW Pro sa Quad 9300 procesorom. I kao sto sam vec rekao ranije, interesovali su me najbolji konverteri u klasi 500-1000 eura. Znam i sam da najbolji uredjaji kostaju po vise hiljada eura ali mene interesuje da li moze da se kupi iole ozbiljniji uredjaj za AD/DA konverziju u onom cenovnom rangu koji sam naveo.
Hvala svima jos jednom!

google
27-09-2008, 11:44 AM
dva kanala, i AD i DA? Lynx L22. Vec sam pisao u ovom threadu.

pozdrav

bogi

Gde bi se mogao nabaviti Lynx L22?

Za sta mislis da se isplati uzeti, a da nije neka suvise velika cifra? Recimo oko 2000 evra?

silicon science
27-09-2008, 12:27 PM

Za sta mislis da se isplati uzeti, a da nije neka suvise velika cifra? Recimo oko 2000 evra?

Uzmi RME... To o chemu se ovde pricha je chista teorija. Sve to stoji da ova ili ona karta ima bolje komponente, i bolju konverziju itd. ali koliko to u praksi neko moze da prepozna. Ja garantujem da kad bi se postavili primeri sa audio snimcima da bi svachega bilo za prochitati :banghead: :banghead: Bas konkretno Lynx i RME.. Ne verujem da bi neko bas chuo razliku i rekao: e, ovo je RME sigurno... Razumem Boggija sto koristi Lynx, ipak se on bavi merenjima frekventnih odziva i bla bla i njemu treba tako nesto...

Kako mislis isplati?:confused: Mislis da ces imati toliko bolji mix pa ce ljudi dolaziti kod tebe ili sta?

google
27-09-2008, 04:48 PM
Kako mislis isplati?:confused: Mislis da ces imati toliko bolji mix pa ce ljudi dolaziti kod tebe ili sta?

Najbolji odnos cena/kvalitet.

Reinhardt
27-09-2008, 05:10 PM
ali koliko to u praksi neko moze da prepozna..

malo ot,
postoji nekoliko vrlo korisnih softwarea, baziranih na tzv diferencijalnom principu,
(razlika ulaznog i izlaznog signala)
koji mogu pomoc u ovakvim situacijama.

@boggy, moze li rijec, dvije o tome?

pecass
27-09-2008, 05:17 PM

Artist je distributer - to mozes videti i na njihovom site-u
a Aurora 8+Adat je oko 2000e

boggy
27-09-2008, 07:56 PM
malo ot,
postoji nekoliko vrlo korisnih softwarea, baziranih na tzv diferencijalnom principu,
(razlika ulaznog i izlaznog signala)
koji mogu pomoc u ovakvim situacijama.

@boggy, moze li rijec, dvije o tome?

Blago receno, nisam siguran da znam o cemu pricas :confused:

Ako mislis na testiranje kvaliteta... pa moze ABX, ali moze i miksanje (monitoring lanac)... pa posle slusas rezultate sa jednim i sa drugim... razlike u monitoring lancu te povuku na drugu stranu... pa se to, na kraju, nekad ljudima vise svidja a nekad ne... i to je legitiman test.

pozdrav

bogi

Reinhardt
27-09-2008, 09:33 PM
http://www.libinst.com/Audio%202.gif
mislio sam na Audio Diffmaker npr., posto konverteri IMO nebi trebali imati svoj zvuk, farbu, toplinu.. (za razliku od preampa),
nego bi trebali sto VJERNIJE izvrsit konverziju, nema tu sta biti pitanje ukusa,
pa ovakvi software-i su i vise nego pomoć!

a naravno, kao i sve u ovom nasem poslu (hobiju), branding je jako bitan,
imati AD-DA od fensi-?mensi firme je od velikog znacaja za klijente

boggy
27-09-2008, 09:48 PM
mislio sam na Audio Diffmaker npr., posto konverteri IMO nebi trebali imati svoj zvuk, farbu, toplinu.. (za razliku od preampa),
nego bi trebali sto VJERNIJE izvrsit konverziju, nema tu sta biti pitanje ukusa,
pa ovakvi software-i su i vise nego pomoć!

a naravno, kao i sve u ovom nasem poslu (hobiju), branding je jako bitan,
imati AD-DA od fensi-šmensi firme je od velikog znacaja za klijente

Kapiram sta zele da postignu... samo "reference recording" znaci da nesto treba biti ponovo odsvirano sa drugacijim setup-om.... znaci bice razlika koje nemaju veze sa promenom u lancu... vec u samom izvoru...
Mislim da konkretno u ovom slucaju, audio produkcija a ne telekomunikacije u sirem smislu, ovo ne moze biti preterano korisno jer nije poenta u tome...

Koliko ja licno shvatam, audio produkcija se bazira pretzno na humanom faktoru, odnosno necijem ukusu i senzibilitetu (producent, mixing inzenjer), koji kasnije odgovara vecem broju ljudi (krajnja klijentela) kada to cuju na CD (ili bilo cemu drugom, bilo gde)

E sad uticaj sprava na taj krajni proizvod je ono o cemu mi pricamo ... da li u smislu snimanja (izvor i osnovni sastojci za mix) ili u smislu nadzora i kontrole miksa (monitoring lanac)... tu je prakticno jedini faktor odlucivanja covek od koga se ocekuje da napravi nesto dobro... te ako taj covek nema kriterijum odlucivanja na osnovu sopstvenog sluha, osecaja i senzibiliteta, onda mora pravovremeno da ga stekne... makar to bilo potpuno van svake teorije i navike...

Tehnicki parametri... donekle.. mogu barem da pokazu koliko je neko pedantno dizajnirao spravu, koliko je paznje i truda ulozio u to, koliko su narucioci dizajna imali ozbiljne zahteve.. ali... krajnji rezultat je i dalje neizvestan... bez obzira na to sto su nekakve vrhunske komponente dostupne svima... bas svima... to nije dovoljno... potrebno je mnogo znanja i iskustva da se dodje do dobre sprave... isto kao sto se i kolach moze napraviti potpuno neukusnim bez obzira na kvalitet sastojaka... mada se od losih sastojaka teze moze napraviti dobar kolach... nadam se da sam jasan

pozdrav

bogi

Reinhardt
27-09-2008, 10:12 PM
..da ne idemo dublje u OT..
evo zadnje..

savrsena primjena diffmakera prilikom mjenjanja op-ampa

Opamp Change Tests: These files reveal the difference between using an NJM4580 and an LM4562 as the gain/buffer stage of a Behringer DEQ2496 DAC/Equalizer unit.
Download: Dragon Boats (2496 Mono).dyf
(http://www.libinst.com/Dragon%20Boats%20(2496%20Mono).dyf)
Download Topsy (4416 Stereo).dyf (http://www.libinst.com/Topsy%20(4416%20Stereo).dyf)(link is now fixed)

Download DummyTest(2496 Mono).dyf (http://www.libinst.com/Dummy%20Test%20(2496%20Mono).dyf) (The 24/96 file "Dragon Boats" is provided courtesy of Barry Diament at Soundkeeper Recordings. Discs with this music and other tracks may be purchased in DVD-V format (or CD) from (www.SoundkeeperRecordings.com (http://www.soundkeeperrecordings.com/)). This high quality recording is of the acoustic band "Work of Art", off the track "Dragon Boats" from their release "Lift".)

google
14-12-2009, 07:45 PM
Razlike u ceni mogu, ali ne moraju, poticati od skupljih tehnoloskih resenja...boggy, rekao si pre dosta vremena da radis na konvertoru.

Hoce li biti skoro gotovo, sta se desava?

boggy
17-12-2009, 02:03 AM
boggy, rekao si pre dosta vremena da radis na konvertoru.

Hoce li biti skoro gotovo, sta se desava?

Javljam kad bude gotovo, usporili smo zbog drugih poslova.

pozdrav

bogi