View Full Version : Koju elektrichnu bass gitaru uzeti do 400/500 e?
HeatMan
06-08-2008, 12:56 PM
da mi ne odgovorite sa search opcijom, searchovao sam, i nashao ovu skorashnju temu, koja tek jedva dodiruje moje potrebe..
naime, poshto se bavim svakom vrstom muzike, treba mi neka versatile all in one gitara.. al poshto to ne postoji, onda mi je potrebno sledece:
1 da ima sub bassa (poshto dosta bass gitara koje sam svirao/snimao kao da imaju lowcut ispod 100/80 hz) :? poshto se uglavnom bavim masnijim rnb/hip hop/breakbeat/dnb zvukom i bitno mi je da gitara zvuchi dobro na celom zvuchnom spektru..
2 da ima onaj drveni vintage zvuk (ok, to bi bio semivitage :) poshto ovo pod 1 ne ide sa ovim pod 2) :D
3 da zvuchi dobro i kad nije ubodena u roland cube :) tj, da DI box moze da odradi posao valjano..
4 da preporuka bude iz lichnog iskustva a ne iz onoga shto je neko negde nachuo.. :) poshto je pitanje da li cu moci da uzmem gitaru na probu.
hvala puno, i pozdrav
Arthur
06-08-2008, 12:58 PM
fender precission bass
ako je tanak, promeni pojacalo, meni na ampegu rusi kucu
HeatMan
06-08-2008, 01:43 PM
kolko para? ima li ga u artistu? :) jel za tvrdu ili laganu svirku?
laik sam za basOve, sry... :?
hvala btw
edit: ne znam na koji ampeg mislish, al da znash da nemam pojachalo i da mogu samo ponekad da pozajmim neko, a za to mi onda trebaju i mikrofoni.. a sad bash nemam zivaca (chitaj: para) da trazim i jedno i drugo kao i trece.. 9og mi je rodjendan, pa sam dobio neke parice za rodj od rodbine i tako to.. :)
edit2: ima pun kurac precission fendera.. na koji si mislio? :?
Arthur
06-08-2008, 02:02 PM
jbg, nisam ni ja neki strucnjak za basseve, odgovor sam ti napisao iz iskustva, kad mi neko dodje, i zvuci dobro, a ja ga pitam koji je bass.. Ne znam detaljne oznake, uglavnom bi na glavi pisalo precission bass i to je sve. A sto se pojacala tice, ja ih koristim kao preampe zapravo, snimajuci iz line out-a, narocito sto moj Ampeg V9 u predpojacanju ima 5 malih lampi, te itekako drugacije zvuci negoli sa Di-box-a. Jedino sto je on sad rastavljen i ceka bolje dane za generalni remont. Ja sam sa tim precissionima uspesno snimao od rocka do reggea i metala...
HeatMan
06-08-2008, 02:07 PM
hmmm.. moram da probam to kod mene da vidim kako mi pashe onda jbg.. sad gledam i cene su skroz ok.. nahvaljene serije bassova ali ima podosta varijanti
american vintage
american deluxe
american standard
artist
big block
classic
deluxe
highway one
i standard.. :?
nadam se da nije samo do dizajna.. ja sam sviruckao nekog fendera P series, japanca iz '67 valjda.. do jaja zvuchi, al na cube-u.. a na njemu sve zvuchi do jaja.. :?
HeatMan
06-08-2008, 03:20 PM
shta mislite o variax bassovima? :?
HeatMan
06-08-2008, 08:49 PM
anybody there there there there there ???
didovzub
06-08-2008, 10:04 PM
variax to su line6 basovi s "emulacijama" različitih modela bas gitara?
meni je osobno zvuk presintetički na tim gitarama ,kao ?to su kolege gore spolenuli fenderovi precs. basevi su za te pare best buy
Dobar Precision za 500 evra?!?!?! Ocu i ja, ali 2 odmah! ;)
Precision ti je super, ali za svirku trzalicom. Svirao sam ga dugo pre nego sam kupio MM. Tu daje svoj maximum, isto kao i JB sa sviranjem prstima.
Kako god, niti ces naci dobre komade ovih gitara za tu lovu, niti ces naci ista drugo sto bi te zadovoljilo, a da ne potrosis 1000-1100 eura.
Imas thread gde je Franko Panko dao i neke demoe za bass koji je kupio. Fnder i to Mexico, ali radi stvarno pristojno, u stvari dobro, ali ima adekvatnu cenu, koju sam ti i spominjao.
Sve ostalo mozes da nadjes za manje love kradeno ili ako prodaje neko kome je zaista panika zivotna ili nekoga ko uopste ne zna sta prodaje, a gitara je malo oguljena, pa je daje jeftinije zbog "stanja" ;)
dawid
06-08-2008, 10:41 PM
ako nisi pri parama imas i mexicki fender precision. Mj basista je nasao za 400 eura i mislim da su im i inace cene tu negde. Mada ja nesto ne gotivim taj "drvenasti" vintage zvuk. Sto se tice "donjih" frekvencija...snimali smo u par navrata i tu nemam zamerki. Ranije je imao ariu pro 2 i vecito nam je falilo basa u slici.
Samo ne znam koliko ce ti bas gitara za te pare resiti problem koji imas.
HeatMan
06-08-2008, 10:45 PM
ma moj glavni problem je moj mozak.. lozim se na bass odavno.. ocu da lepo kombinujem funk sa ostalim zanrovima al ne mogu to bez tih vrsta artikulacije.. da se ne lazemo, trilogy je super, ali pravi bass je pravi bass.. :?
ajte ljudi mora da ima josh neshto dobro.. :(
Bitch
06-08-2008, 10:49 PM
nema za te pare sinko. Stisni se malo pa uzmi Wood Guerilla :) meni sad prave custom sestak sa MIDI-jem za studio, uzmes basic komad i da vidis sta je sound za malo para :)
HeatMan
06-08-2008, 10:55 PM
nem ja pojma shta ti je to..? :)
poz
edit: nigde nisam napomenuo da mi treba za funk/hip hop/rnb/jazz/soul.. :? al znate, novija produkcija ima suba na tone..
i svirao bih je prstima, poshto verujem da je to najlepshi nachin sviranja.. :)
navukao sam se na tower of power, me'chelle i tako te stvari.. znachi masno masno slap masno..
ako me razumete.. :D :)
ocu da lepo kombinujem funk sa ostalim zanrovima al ne mogu to bez tih vrsta artikulacije.. da se ne lazemo, trilogy je super, ali pravi bass je pravi bass.. :?
Ali pravi bas mora neko i "pravo" da odsvira da bi zvucao kao "pravi", a taj koji tako svira, uglavnom ima svoj instrument, mnogo bolji, nego sto ces ti ikada sebi kupiti :wink:
Istina, ja ne znam kako ti sviras, ali ako bih zakljucivao na osnovu teme i pitanja, ne bih smeo da tvrdim da "ubijas" :)
Takoreci...
Ako ces da ti drugi svira, nema potrebe da kupujes nista jer taj "neko" vec ima sve sta treba, a ako ces da sviras sam, opet sve jedno. Ima jedna stvar koja je mozda tebi malo cudna, ali je istinita...
Sto je bolja gitara, "teze" se svira.
kako?
Pa sto je instrument bolji, to je osetljiviji i vise otkriva svaku tvoju vrlinu ili manu. Zato dobri instrumenti kod dobrih sviraca zvuce nestvarno, a kod losih, ocajnije nego neki komad od 200 evra.
Imao sam jednu situaciju gde je decko dosao sa Yamahom od 200 eura i ja kad sam video, samo sam se nasmejao, sklonio je u cosak i dao mu MM.
To me je kostalo celog dana, da bih na kraju ukapirao da on covek jednostavno ne moze da ujednaci dinamiku na gitari koja kosta 15 puta skuplje od njegove. Bezi mu ton, sve nejednako i dinamicki i bojom.
Uzmemo njegovu gitaru i covek odsvira sve za pola sata.
Zasto?
Zasto sto se ona cuje na JEDAN nacin i kako god da je udaris, ona SVIRA ISTO. Lose, ali ujednaceno pa samim ti i upotrebljivije u snimku.
HeatMan
06-08-2008, 11:12 PM
ne, nisam neki bass svirach, nisam ni neki gitarista, a chak ni klavijaturista.. ali znam jedno, ono shto sam naumio, to moram usnimiti makar umro.. ili obrisao projekat i vezbao..
da placam druge, nemam pare.. realno nemam pare ni za ovo, al ajd moji insistiraju da mi uzmu neshto od opreme a ja se vec doosta dugo lozim na bass..
ne znam, ne bih se slozio sa tobom oko ove poslednje tvrdnje.. eto, ja sam ceo zivot na squier strat standardu.. 200 jura koshta.. uzas.. ok, aj ponekad moze neki dobar zvuk da se izvuche..
al onda je ortak doneo gibson les paula, i snimio sam oko 10 pesama (matrica) sa njim.. mnoogo mi je lakshe bilo njega da sviram nego squiera.. jer squier nema dushu.. upravo to shto ti prichash, ali obrnuto.. :) :D :D
kad puknem zicu na squieru chuje se uzasno, a kad to isto uradim na les paulu chuje se savrsheno.. drugo, lakshe se svira.. nemam pojma, lakshe su mi prsti ishli po vratu gitare.. sve je nekako.. lepshe i lakshe.. uhh.. savrshenstvo.. (ne moram reci da je to bukvalno jedina gitara koju zelim posedovati)
meni je, shto se tiche bassa, bitno samo da dobar zvuk izlazi od njega.. a to kako cu ga ja odsvirati je moj problem..
btw, sorry ako sam malo direktniji, spava mi se nisam hteo da te napadnem il da budem drzak il shta god.. nit sam se uvredio.. kapiram te skroz, i hvala ti na pomoci.. i ja bih verovatno rekao isto, poshto ne volim da vidim kolegu kako baca pare na glupost..
uhh.. ne mogu ti objasniti.. jednostavno u svakoj vrsti muzike koju sam radio do sada, osecao sam da je bass linija najbitnija linija u celoj prichi.. moj neki pristup radu.. ako je bass linijia dobra, i ako je ritam dobar nishta ti vishe ni ne treba.. :) moje neko shvatanje muzike.. iliti pristup muzici.. tako da je ovo neshto shto moram uzeti.. naravno ako bude bilo srece i para, sigurno cu dodati neshto dosta bolje u kolekciju.. a mozda kupim i tok gibsona.. :)
poz
ne znam, ne bih se slozio sa tobom oko ove poslednje tvrdnje..
Nije tvrdnja, nego praksa.
Konkretan dogadjaj je istinit i desio se licno meni.
Pitanje je opet, kakav rezultat ocekujes i sta te zadovoljava. Ali ima tu jos jedna stvar.
Velika je razlika izmedju gitare i basa.
Kod gitare mnooooogo lakse mozes da zamaskiras losu svirku, dok bass, ako zelis da "ubija", mora da bude i dobar u ritmu i dobar u gruvu i dinamicki tako precizno sviran da bi se dobila tacno ona boja potrebna da "nosi" pesmu.
Sama deonica je najmanji problem, kao i brzi prsti.
Naravno, da je i to bitno, ali dobiti "dobar bass" je mnogo vise cak i od ovoga sto sam napisao.
Ja sviram i bass i gitaru verovatno duze nego sto ti imas godina, cak sam se upravo za to i skolovao, ali ti kazem, ni ja, niti bilo ko drugi bolji svirac od mene ne dolazi do basa o kome ti pricas lako.
Zaista mislim da ces mnogo bolje rezultate dobiti softverom u ovoj fazi, iako ga ja licno koristim samo onda kad mi treba konkretno neki synth bass, a i to je dosta retko.
I dalje ti kazem...
Dobar basista ce iskoristiti i neko veslo od 400 eura, ali realno, da moze za 400, niko od nas ne bi davao 3-4000 za gitare, vec bi kupovali te za 400.
1000 eura ti je entry level "da valja".
HeatMan
06-08-2008, 11:42 PM
znam znam.. ispada da je kod svega ta cifra neki optimum.. shto ne dash detetu da se igra? ubi mu zelju.. :)
imacu ja jednom 42 godine pa cu reci da sam svirao onoliko koliko sad imam godina.. :?
shta god da sam hteo reci.. :?
Pazi, trenutno si u dobroj prilici da dobijes batine, posto si mi nalepio extra 10 godina na moje zanemarljive 32.... :)
HeatMan
07-08-2008, 12:03 AM
ma nisam to hteo da kazem.. :)
nego sa 42 godine cu tachno svirati 21 godinu (kolko sada imam) ako sada uzmem bass.. :)
Arthur
07-08-2008, 12:16 AM
btw, trilogy je smece, nista valjano za tu svirku ne moze da ispabirci iz njega, eventualno valjaju kontrabasi i verujem da ima upotrebljivih sintbasseva koje ja ne koristim..
uh... Dobro je!
Na momenat sam vec osetio kako me hvati kriza srednjeg doba... :D
21 godina?! :)
1987. sam gledao Univerzijadu u Zagrebu, kupovao one slatkise sa maskotom Zagijem i igrao nagradnu igru "Zagi zove da ga love", a usput sam sa svojim prvim bendom osvojio neku specijalnu nagradu na gitarijadi (koju su verovatno izmislili za nas jer smo bili klinci, pa bilo greota da nista ne dobijemo... :) ).
Nego reci ti nama, koga ti zamlacujes ovde...
Ajde lepo priznaj zasto kupujes bass, a Djura ce da ti oprosti sto te je tukao... :)
http://www.rumski.com/forum/showthread.php?goto=newpost&t=23898
:rotfl:
HeatMan
07-08-2008, 12:27 AM
hahahah... videh to bash sad.. chak i imam lika za tu prichu, al me mrzi vishe da spajam ljude.. :?
btw, ko je djura? :D
pps imao si srece da si imao bar nekog dodira sa bivshom jugom, to cu ti samo reci.. :) ovo sad je raspad (u odnosu na ono shto mi matorci prichaju)... i ne, nema veze ovo sad sa politikom.. :D
poz
btw, ko je djura? :D
Bruko i sramoto!
Ajd' sto ne znas u datume i godine, pa se frljas sa 10 "plus/minus", ali da ne znas ko je Djura?!?!?! :shock:
http://filmovi.mojblog.co.yu/tag-sonja-savic/29758.html
http://www.youtube.com/watch?v=6tXLkIBZAc4
Ovo je prekrsaj pred banovanje od 17 meseci (aproksimativno...)... :D
HeatMan
07-08-2008, 11:49 AM
a bre je djura.. kakav djura choveche u 3 ujutru ti prichash o nekom djuri.. hahahahah.. e nis normalan stvarno.. :)
toliko o topicu o bass gitarama
poz :)
HeatMan
07-08-2008, 12:58 PM
ja odo sad da vidim gitare pa vam javljam utiske.. :)
HeatMan
07-08-2008, 05:25 PM
uzeo sam Blade-a.. do jaja svira.. ko hoce moze proba.. meni se svidja.. :)
probao sam fender jazz bass, american deluxe - sranje
fender sq jazz bass american vintage - bolji iako je squier.. njega sam hteo da uzmem..
i na kraju odsvirao neke washburne i yamahe i na kraju mi dopao u ruke taj Blade..
kopija fenderovog jazz bassa i svira bolje od samog fendera..
sve u svemu, ja zadovoljan.. sad me komshije mrze..
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.