View Full Version : Kako legalno prodavati bitove(copyright,licence i ostalo)
blaz3
02-08-2008, 07:48 PM
kao sto kaze u naslovu....
radim dosta dugo bitove i spreman sam se upustiti u prodaju..
e sada mene zanima cijela procedura kako i sta,sta trebam napraviti da dobijem neke licence da dobijem autorsko pravo,ako prodam gdje je dokaz da je beat(produkt) moj. pogledajte npr. ovu stranicu http://www.shadowville.com/
kako da radim posao kao oni (pokusao pitat njih ali nista od odgovora)
Molim vas na konkretnom odgovoru Zahvaljujem unaprijed
DaBear
02-08-2008, 08:00 PM
kao sto kaze u naslovu....
radim dosta dugo bitove i spreman sam se upustiti u prodaju..
e sada mene zanima cijela procedura kako i sta,sta trebam napraviti da dobijem neke licence da dobijem autorsko pravo,ako prodam gdje je dokaz da je beat(produkt) moj. pogledajte npr. ovu stranicu http://www.shadowville.com/
kako da radim posao kao oni (pokusao pitat njih ali nista od odgovora)
Molim vas na konkretnom odgovoru Zahvaljujem unaprijed
pa nisi procitao malo po sajtu....beats koji oni daju na web sajtu su FREE , ko hoce da ih koristi za kucnu upotrebu, a ako hoce u komercijalne svrhe (web, mix tapes / kompilacije do 2000 komada tiraz, tadio, TV, itd..) onda mora da plati $40 licencu za to..
e sad posto je samo $40 za licencu, mislim da kad uploadujes pesmu kod njih, ne dobijes nista unapred, nego tek kad neko plati licencu (i to ti je onda , AKO sve ide tebi, celih $40 !!..he,he..)
sve u svemu gubljenje vremena...
a ako imas stvarno prave beats, cesljaj po webu, nadji managere nekih rapera i posalji im, pa ako im radi, uzece i mozda ti dati neke pare (mozda ne)....ako uzmu i postane hit, a ne plate ti...onda mozes da ih tuzis i uzmes im jos vise para...
ali generalno, i to je gubljenje vremena....
ukoliko nisi tamo, i ne znas nikoga, MRKA KAPA!!
HeatMan
02-08-2008, 08:18 PM
mrka kara.. :?
stvarno.. evo ja znam jednu devojku koja je radila za bone thugz i akona beat (koji je po meni govno, al aj) za pesmu "never forget me" i trazila je samo da je potpishu..
akon se potpisao, a pare dobila nije jer nije ni trazila, jelte.. da bi kasnije mene iscimala grupa "american yard" koja uglavnom radi sve poslove preko akona.. hvala lepo, dovidjenja.. :)
DaBear
02-08-2008, 09:08 PM
kao prvo, treba da znas da ima desetine hiljada "beat makers"-a koji bi ISTO da prodaju beats nekome....
e sad , sto bi neka faca, gubio vreme i slusao desetine hiljada demo snimaka (beats-ova) kad lepo moze da okrene Scott Torcha, Dre-a ili koga vec od manje poznatijih (ali opet VISE poznatijih) od onih desetina hiljada nepoznatih...
kao i u svemu - mora da se skrene paznja na svoj rad (beats) preko svih mogucih kanala...diskoteke, radio, mixtapes, gigovi, miksevi..itd itd..sve sto moze da pomogne da SE SKRENE PAZNJA..i za to treba vremena....meseci, verovatnije - godine!
e kad to sve lepo zazivi na tom nivou i kad pocne da se prica o nekom tamo dasi koji "sabija" mega beats-ove..onda ima MALO VISE SANSE da se nesto uradi....
pa i tad...za prve radove nece biti velika kinta (ako uopste i bude)...
znaci - besmisleno.
HeatMan
02-08-2008, 10:50 PM
shto uvek tako obeshrabrujesh ljude? mozda je dechko mnogo dobar.. chisto sumljam, ali i to je moguce.. i to se deshava..
u sv sl, ako radish i radish i stalno gurash svoju guzicu negde (na bilo koji nachin, ja biram fini i nenametljivi, poshto mi je takva guzica) upashcesh negde.. naravno, ako si talentovan i ako vredish kurcu..
ako ne, onda nishta..
DaBear
03-08-2008, 07:36 PM
shto uvek tako obeshrabrujesh ljude? mozda je dechko mnogo dobar.. chisto sumljam, ali i to je moguce.. i to se deshava..
ako ne, onda nishta.
kako sto obeshrabrujem?
svojevremeno (pre 20-ak godina) dok smo drzali demo studio u BG, dosli rodjaci od mog lokalnog postara (?) da snime demo kod nas...(Postar cuo stalno se tu nesto svira, pa poslao momke!)
Elem snime oni demo (nema veze sa mozgom!), ali mi kao i svi mladi vlasnici studija, zeljni para, im govorimo..super vam pesma, do jaja, itd... i toliko se naloze da kad su dosli da plate i uzmu miks, kazu: " nama ovo zvuci super, mi cemo da damo otkaz na poslu gde radimo i posvetimo se muzici!!"
Tu ja i ortak skocimo na njih: NEEEEEEE! ni za zivu glavu...jedva smo ih ubedili da ne napuste posao.
e zbog toga ja ovako...mnogo se naloze svi napocetku ako ih pohvalis, pa se uobraze i sta vec!!
PS mi smo tako (nalozeni) dosli u London 86-te sa torbom punom demo kaseta, "da pocepamo u Londonu"...i naravno, svi su nas napushili!!
HeatMan
03-08-2008, 09:09 PM
ok, naravno.. al nisi chuo nishta od dechka.. aj kapiram sad zashto si mene, svojevremeno, spushtao na zemlju.. i trebalo je neko to da uradi.. sasvim ok..
i ok ako je neshto argumentovano, al mozda ovaj mali radi bolju komercijalu od timbalanda.. :) to ne znamo jerbo nije okachio nishta.. mada verujem da je i on jedan od nalozenih klinaca koji misle da sve znaju.. al opet, pogle' soulja boy-a.. njega je i ice T probao da spusti pa nije uspeo, mlad je.. josh ne kapira kolishni je kurac.. al dosta je para zaradio na svom fl-u..
a shto se tiche ove tvoje situacije sa poshtarevim rodjacima, to je drugo.. hteli ste njihovu kintu, jbg.. al ja ne bih imao zivaca da se smaram sa takvim duducima..
btw, jel bio msb na vinilu beshe? pokushavam da ubedim jednog makedonca da ste vi prvi imali vinil u bivshoj jugi..
vasko
03-08-2008, 09:20 PM
mi smo tako (nalozeni) dosli u London 86-te sa torbom punom demo kaseta, "da pocepamo u Londonu"...i naravno, svi su nas napushili!!
xaxaxa znam gomilu ljudi koji bi trebali da cuju ovu recenicu
DaBear
04-08-2008, 06:06 PM
btw, jel bio msb na vinilu beshe? pokushavam da ubedim jednog makedonca da ste vi prvi imali vinil u bivshoj jugi..
[/QUOTE]
bio vinil, nego sta!! Mini album, 6 pesama. Jugoton Zagreb izdao...1985 valjda..
http://www.youtube.com/watch?v=tMgJCyM4zAI
evo neko okacio na youtubeto....ja bas juce iskopao neki stari spot, pa ce ga stavimo da se smejemo malo..he,he..
HeatMan
04-08-2008, 06:55 PM
hahahah.. vasko tek sad videh da si me citirao dole u potpisu.. hahah batali to to je zajebancija, nema nishta od toga..
@dabear: imam sporu konekciju, jedva chekam da vidim iz studija.. btw, nisi ti video prvi gruov spot za twin peaks pesmu.. uzas.. :)
blaz3
08-08-2008, 12:59 AM
dobro ljudi hvala vam na odgovorima cijenim to.
Da ne otvaram novu temu da vas pitam jedno pitanje:
Dam nepoznatoj osobi svoj broj kartice (banka i to..),i on uplati svoj novac na moj racun...sad kakav je rizik,dali meni moze sta ici na stetu od tog poteza davanja svog broja kartice?
Dam nepoznatoj osobi svoj broj kartice (banka i to..),i on uplati svoj novac na moj racun...sad kakav je rizik,dali meni moze sta ici na stetu od tog poteza davanja svog broja kartice?
Ako ima samo broj racuna moze samo da uplacuje... za drugo bi mu trebao LIB ili kod sa kartice i datum isteka kartice, sto mu ti naravno neces dati... daj mu samo broj racuna i ime i prezime
Pozz
DaBear
08-08-2008, 10:10 AM
NE DAS MU BROJ KARTICE (KREDITNE ILI BILO KAKVE) - DAS MU SAMO BROJ TVOG RACUNA i IME BANKE. Tako ne moze nista...
A ako mu das broj (kreditne) kartice onda moze da ti (mozda) skine pare.
Da ti uplati, samo mu treba broj racuna i tvoje ime i ime banke,
a da ti skine (ako nije neki hacker) treba mu jos par poverljivih podataka (kao na pr datum rodjenja, neki password - ako imas, itd.)
KAD TI STIGNU PARE - PODIGNI IH SVE, PA TEK ONDA POSALJI MUZIKU...
Tribal_kg
08-08-2008, 12:03 PM
Da, prvo uzmi kintu pa onda salji muziku. Sto se tice licenci i ostalih stvari, zaboravi na to. Budi srecan ako uopste prodas neki beat. Covece, nije ovo USA pa da ti sad razmisljas o nekim autorskim pravima. Ovo je Srbija, ovde reperi prodaju 100 albuma.
Jedna zanimljiva stvar. Kad sam klijentu (nazovimo ga tako) iz Shvajcarske slao cd sa kanalima, nisam mogao postom da posaljem. Razlog je bio sto zele da sprece pirateriju, a ne mogu da im dokazem da je to moje autorsko delo. Na kraju sam poslao avionom i stiglo je sve uredno.
Ako ti stize novac iz inostranstva, Western Union nije lose resenje ako nemas racun u banci.
Sve u svemu, batali tu pricu i posveti se muzici. Da radis narodnjake pa i da te razumem da zelis da zastitis kompoziciju ali u hip hop-u je to smesno.
HeatMan
08-08-2008, 06:16 PM
jes uzo neke pare komplexu? kolko je dao ako nije tajna? poshto pokushavam da napravim psiholoshki profil choveka. .:)
Tribal_kg
08-08-2008, 08:57 PM
Sad si poceo i psihologijom da se bavis?:D
Nije tajna ali nisu ni neke pare. hehe
tako je ... prvo pare pa bit ... mada ja se uglavnom malo bolje upoznam sa likovima kojima prodajem tako da nisam bio u situaciji da me neko zajebe osim postara :) ... al dobro od tad radim preko banke ... i to sto kaze tribal zajebi licence i sranja vazno je da uopste nesto prodas ...
master29
20-08-2008, 02:26 AM
. btw, nisi ti video prvi gruov spot za twin peaks pesmu.. uzas.. :)
Snimano nekada davno u prostoru koji sada ja drzim,hahahaha
HeatMan
26-08-2008, 05:48 PM
ee moguce.. ja mu bash pre neki dan pushtao pesmu i on kao daj mi to jbt nemam to od 92-ge.. hhahah.. i kao imam spot brate.. vrishtanje.. :D hahah..
HeatMan
30-08-2008, 12:55 AM
shta je sa tobom, brate?
Vojvodinac
31-08-2008, 12:54 PM
Ovako
<o></o>
Sve sto koristis i radis trebas sam da uradis! Nesme da bude kopija sve tonove koje koristis moraju da budu linzenz free ili da si ih ti odsviro ali jebiga mi smo stigli na takav nivo danas da skoro svaki ton sto koristis postoji vec negde.
<o></o>
Kao prvo neznam kako se to sada zovem u srbiju ali kod nas u austriju se zove to AKM u nemacku GEMA verovatno ima i dole nesto slicno tako da se prijavis kao artist prvo! Da bi sebe zastitijo!
<o></o>
Jedan primer u Logic 8 su sve tonove lizenz free znaci ako uradis tamo jedan beat imas pravo da ga prijavis kod nas bi to bilo AKM i da je to tvoj beat e posle mozes da ga prodajes sa Lizenz!
Sta se tice transfer novca moras da mu das samo IBAN broj ako je iz inostranstvo i gotov
DzoniPFC
14-02-2009, 06:15 PM
Ja mislim da je najbolje da napravis web sajt (pravi sajt a ne myspejs soundclick i ta srnja ) i tu roknes svje beatove a preko njih nasnimis one iritiracuje reklamice "moj beat buy it biatch" :D i prodajes ih po 20 eur a neke stavis i exlusive za 200 eur npr... ali nema toliko vajde od te NET zarade bolje se probi na domacoj sceni pa da ne zaradis ni dinar bolje da imas veliko ime a posle sve ide lagano...
awacs
15-02-2009, 12:34 AM
btw, nisi ti video prvi gruov spot za twin peaks pesmu.. uzas.. :)
E, HM, a jel' ima taj spot negde da se vidi (nikad ga nisam video)? Ali se sećam da sam snimao tu pesmu (Ajne ?vajciger se zvao bend, valjda) u Studiju "O" dok je taj studio jo? bio u Avalskoj ulici iznad Slavije :rotfl:
Bio skroz veseo session. Sve snimljeno i smiksano za 3-4 sata. Dobar deo tog vremena oti?ao na prisilne pauze, po?to se u to vreme napon u mre?i vrteo između 190 i 200V, pa smo radili samo kad ponekad stigne do 205-210V, po?to je inače sve brujalo k'o blesavo.
Ali skroz dobar termin - super ekipa bila. Ako jo? uvek sreće? Grua podseti ga na tu scenu (i pozdravi ga, ja?ta).
LACKY
15-02-2009, 12:39 AM
Ovako
<o></o>
Sve sto koristis i radis trebas sam da uradis! Nesme da bude kopija sve tonove koje koristis moraju da budu linzenz free ili da si ih ti odsviro ali jebiga mi smo stigli na takav nivo danas da skoro svaki ton sto koristis postoji vec negde.
<o></o>
Kao prvo neznam kako se to sada zovem u srbiju ali kod nas u austriju se zove to AKM u nemacku GEMA verovatno ima i dole nesto slicno tako da se prijavis kao artist prvo! Da bi sebe zastitijo!
<o></o>
Jedan primer u Logic 8 su sve tonove lizenz free znaci ako uradis tamo jedan beat imas pravo da ga prijavis kod nas bi to bilo AKM i da je to tvoj beat e posle mozes da ga prodajes sa Lizenz!
Sta se tice transfer novca moras da mu das samo IBAN broj ako je iz inostranstvo i gotov
Jeli Vojvodinac! Jeli taj tvoj recept proveren?
balthazaar
16-02-2009, 11:04 PM
Realativno je lako naći način za razmjenu novca i prodaju beatova na internetu. Najveći je problem naći nekog ko će ekšli da ti da lovu za te beatove pored tolikog mora ljudi koji prave beatove i koji bi isto tako htjeli da ih prodaju...Doduše - sve je rečeno....y'gotta be damn good and lucky, too!!!
professor69ebm
22-04-2009, 02:57 AM
uskoro pocinjemo mi prodavati bitove, gotove samplove podloge,tools dodatke koji bi imali svoju zasticenu licencu tako da tko ukrade idejnu tvorevinu,plagiranje ili rekonstruktuianje orginala moze se tuziti kao fizicku osobu ili pravno naravno ako se krse pravila o javnoj reprodukciji,plagiranju ili kradi intelektualnoga vlasnistva.
ako se ukrade,plagira ili krse pravila o autoritativnosti kao i o intelektualnome vlasnistvu morat ce se odgovarati za posljedice naravno ne krivicno ali ce se moci podnjeti tuzba jer ipak nismo mi u americi...i niko nije toliko dobar da moze nekoga tako tuziti ako se ukrade ideja...zbog dopustenja suradnje sa drugim artistima intelektualno vlasnistvo i autorska prava mogu se zaobici da se pravi remix teme ali uz dopustenje samo autora teme
naravno ponudicemo i drugima da mogu izdati svoje bitove ,provodljive samplove ali naravno uz nadoknadu za nase usluge sa postotkom prodaje na info servisu
zbog autorskih prava koja su pripisana labelu na kojem ce se moci samo legalno doci doownoad linka ili ce se moci kao pijesmu kupiti u zeljenom formatu (mp3 256kbps,320kbps;wav-u k0ji ce se moci koristiti za dalju reprodukciju nadogradnju produkcije studijske obrade ili amatreskog ugradvanja kroz sampliranje podloga koja je prvenstveno za hi hop kulturu,kazalistne predstave ,performance,dokumentarne filmove,pop art kulturu i sub kulturu
znaci svaka podloga ce se moci kupiti sa pravom licence ,zastitom autorskih prava jer ce biti unikatna i radit ces se bez su plagiranja osim ako se ne plate autorska prava i dopustenje da se moze koristiti bitovi, samplovi,ambijentalne podloge,sve sta je u interesu intelektuanoga vlasnista i prava zastite artista da se moze reci da je to njegova stvar koja ima svoj vlastiti potpis i niko mu nemoze ukrasti legalno
tako da ce sve biti zasticeno licncom ,autorskim pravima i sa cijenom koja postavlja label sa financijskom konstrukcijom jer domena za kupovanje licence je kupljena tako da se nece moci krsiti zakoni..tko krsi zakon moze se tuziti i zavrsiti kao the pirate bay naplata usluge ce raste kako promet kupovine ponudenoga intelektualnoga vlasnistva.tako da ce neki imat besplatno promoviranje a neki i zaradu sa time da su duzi platiti labelu proviziju po prodanome primjeru + sta trebaju platiti odbitak za usluge promotivnoga marketinga od strane stanodavca na kojem ce se nalaziti privatna domena..tako da ce se moci kupiti znanje, trud ,talenat i ideja. ako bude potraznja prisutna sa zastitom intelektualnoga vlasnistva .vjerujem da ce biti i veci interes da se ljudi prikljuce ovome projektu i napokon pocnu naplacivati svoje ideje koje u biti nemaju cijenu...jer one su jedinstvene i trebaju biti sa potpisom.a mi cemo vam omoguciti to uskoro
hvala
za sve dodatne informacije javite sa na mail
dawid
25-04-2009, 10:16 PM
Zaglavi coveku Caps Lock....:D
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.