View Full Version : bass reflex port napred ili pozadi? ...
Da znam Quested monitori su i meni pri srcu, samo šteta što imaju front ported dizajn, ne treba se na to ni obazirati... dobri studijski monitori.
.....
Premesteno sa http://www.rumski.com/forum/showthread.php?p=211903
obrisano sve sto je off topic za ovu temu
Da znam Quested monitori su i meni pri srcu, samo šteta što imaju front ported dizajn, ne treba se na to ni obazirati... dobri studijski monitori.
Aj' prebacite ovo u drugi topic..... ali moram da pitam:)
A zbog cega to nije dobro? zar nije bolje nego da su rupe pozadi pa sa prednjim zidom prave dzumbus, posebno ako su blizu?
Jo? bolje...
...mogli bi biti "sealed" dizajn kao K&H 300, ATC, Barefoot, Lipinski, donekle PMC, itd...
boggy
02-08-2008, 12:01 AM
@NLP
Koji PMC konkretno?
@OFF
Na kakav "dzumbus" mislis?
pozdrav
bogi
Neprijatno isticanje niskih, ako je kutija sa otvorom pozadi jako blizu zidu.... zamucenje, muljanje i sl
boggy
02-08-2008, 01:13 AM
Neprijatno isticanje niskih, ako je kutija sa otvorom pozadi jako blizu zidu.... zamucenje, muljanje i sl
Hm... to je tesko na A/B proveriti... jer nije setup u pitanju nego princip izrade... koji nije lagano promenljiv... odlicna podloga za predubedjenje... ne sugerisem... samo primecujem... da mogucnost postoji...
Problem sa bass reflex portom je gomila "djubreta" koja izlazi sa najnizim bassom (onim sto treba) "uzbrdo" sve do 1kHz... ukljucujuci i rezonancije cevi... turbulencije vazduha pri vecim nivoima... itd...
BoZo SuperMEE ima bass refleks port napred, najvise da se ljudi ne bi snebivali da ga "ukopavaju", a i ne treba im neka velika pomoc strucnjaka za to... a i primetio sam (valjda na vreme, i valjda pravilno) vase generalno vizuelno preferiranje da bass reflex cev treba da stoji napred.
___
Edit:
prakticno hocu da kazem, da nema dovoljno cvrstog osnova za ovakav subjektivan zakljucak... jer je za to potrebno imati dva identicna para kabineta,... zvucnika.. kompletno dizajnirana, zavrsena, s tim sto se SAMO razlikuju sto jedan ima "rupu" pozadi a drugi napred... u oba slucaja bi bili isterani najbolji moguci rezultati. Morali bi da budu u istoj poziciji... klasican "A/B test" ne dolazi u obzir, osim ako ne smislimo neku konzolu da se rotiraju i da jedan par bude ispred u A, a drugi (B) pozadi njih... pa se zarotiraju...
Ovakav zakljucak je, inace, ako smem da primetim, donesen slusajuci razlicite zvucnike kod kojih je samo jedna od mnogobrojnih razlika bila i pozicija porta (napred ili pozadi)... a sad.... ako portu pozadi... smeta blizina zida... pa ni jednom zvucniku ne prija blizina zadnjeg zida....
moguce je da bi boljim testom mozda samo konstatovali nesto sto je vec "ocigledno" (!)... ali mozda i necemo, ili cemo saznati nesto drugo ili nesto jos... pitanje je da li se isplati... cela akcija... jer ce urbana vizuelna "doktrina" ostati i dalje da zivi... tesko je to "iskoreniti"... cak i sa nekavim testovima... jos gore je ako se provali da pojava vuce na neku sasvim "trecu" stranu... kako cete onda imati "konsenzus" kada caskate o zvucnicima? :)
----
Zao mi je sto nisam tada probao i jedno i drugo... jer nije bilo ni vremena ni snage .... mada, da budemo realni... kasnjenje koje se javlja zbog toga sto je cev pozadi postoji... i sigurno se moze cuti... pitanje je samo sta je gore... prolazenje gomile svacega sto ne postoji realno i/ili ne treba da prolazi (zagadjuje najbitniji opseg!)... ili dodatno kasnjenje najnizeg parceta oktave... (pricam o dvosistemcu!)
za ovo gore, podrazumevam da je cev pozadi adekvatno "tretirana" na zadnjem zidu od strane strucnjaka.... jer sama cinjenica da je port "pozadi" nije dovoljna...
Malo je bespredmetno pricati o bass reflex zvucniku (generalno) i o nedefinisanosti, nepreciznosti bassa... zbog ovoga ili onoga u konstrukciji, zato sto je to najvecim delom problem same bass reflex konstrukcije ... ali nije lose o ovome prodiskutovati...
pozdrav
bogi
zvincic
02-08-2008, 02:53 AM
ja imam jedan odlican argument za front ported zvucnike
ljeto je....kuhas se...znoj se cijedi...
no probljemo
pustis nekakav dance, razvalis volume i uzivas
ne treba ti klima :D
boggy
02-08-2008, 02:55 AM
....
ne treba ti klima :D
Oooo... da! Nekad zna da zalizuje kosu.... ;)
pozdrav
bogi
Malo ste me sbunili sa Threadom.
Ali koda nije zanas bolje da su rupe naprjed. Kolko ja znam ili bolje receno cuo.
da se moraju zvucnici sa rupom nazad dalje postaviti od zida.
(Jesmam li falio temu???:confused:)
boggy
02-08-2008, 11:43 PM
Ali koda nije zanas bolje da su rupe naprjed. Kolko ja znam ili bolje receno cuo.
da se moraju zvucnici sa rupom nazad dalje postaviti od zida.
U svakom slucaju je bolje zvucnik odmaci od zadnjeg zida...
Nisi promasio temu, samo je tema sira i sveobuhvatnija, i na zalost ne moze se trivijalizovati do te mere a da se nesto ne izostavi...
Utrefio si temu, u pitanju "rupa", napred ili pozadi... pa se odma' pitanje postavilo a za sta ce nam uopste rupa... sto smatram logicnim.. barem ja...
pozdrav
bogi
U svakom slucaju je bolje zvucnik odmaci od zadnjeg zida...
Nisi promasio temu, samo je tema sira i sveobuhvatnija, i na zalost ne moze se trivijalizovati do te mere a da se nesto ne izostavi...
Utrefio si temu, u pitanju "rupa", napred ili pozadi... pa se odma' pitanje postavilo a za sta ce nam uopste rupa... sto smatram logicnim.. barem ja...
pozdrav
bogi
E to je tesko objasniti. :)
Dali pravite zvucnike. ili neko od nas na forumu?
Boggy
Sve mi je neugodno nesto pisati poraj tebe.:wink:
Pozdrav
boggy
02-08-2008, 11:52 PM
E to je tesko objasniti. :)
Dali pravite zvucnike. ili neko od nas na forumu?
Ja? Da, pravim. Evo jednog na nasem malom i skromnom Forumu
http://www.bozoel.com/component/option,com_fireboard/Itemid,61/func,view/id,6/catid,5/lang,en/
(da ne smaramo Rumski)
pozdrav
bogi
boggy
03-08-2008, 12:06 AM
....
evo borim se da nekako razvrstam postove... ovo sada ide u dva threada...
zvucnici - extra bass? (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=23859)
bass reflex port napred ili pozadi? (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=23852)
pozdrav
bogi
lesha
03-08-2008, 03:03 AM
pa se odma' pitanje postavilo a za sta ce nam uopste rupa...
khm... pa volimo rupe :D
Reinhardt
03-08-2008, 12:35 PM
khm... pa volimo rupe :D
lesho, pretekao si me:D
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.