View Full Version : Akustika Threadovi po redu - dema0206
Halo Drustvo Rumskog.
Evo duze citam Threade o akustici. I konstruksija regia ili studia Ali mi fale neke objasnjenja.
Tako je barem meni bilo.
Malo sam skupio materiala o toj Temi pa sam to mislio svama podjeliti. Mozda ce nekome Pomoci ovo sto cu napisati.
Ovo sto sljedi ce biti puno teoria, tako dace biti nekome mozda i dosadno.
Ali je neizbjezno da se razumi zasto se nesto dezava, dabi se moglo u naj boljem omjeru reagirati. Posto nemoze sve stati na jedan Threade ima mislim tri ili ceteri. Jedan se na drugi nastavlja.
Ja sam iz Diaspore tako da mi nemojte zamiriti nedostatke gramatike.
Posto je polje akustike tako opsirno, i u biti nemoze stati u jednu knjigu ! ce ovo biti naj vise sematicno i reducirano na samo ono, Stoje stvarno potrebno da bi se baram malo razumilo to podrucje. Ili bolje receno naci mozda svoje nedostake u tom podrucju.
Grdjevincka fizika
Zasto je potrebno imati tezak zid za dobru zvucnu izolacijau?
Osnovno je da znamo da svaki material u raznim frekvencijama razlicito djeluju. Ako imamo naprimjer jedan vajnski zid, koji ima Masu 300 kg/m? onada je je njegova svucna isolacija.
Kod 63 Hz 38dB
125 Hz 38dB
250 Hz 38 dB
500 Hz 43 dB
1000 Hz 52 dB
2000 Hz 60 dB
4000 Hz 68 dB
Evo vam i jedna Formula
R=20*log(f*m)-45,4 dB
R=zvucna izolacija u dB f = Frekvencija m= Masa (tezina)zida u kg/m?
Da ja to skratim,
zvucna izolacija se dize proporcjonalno sa frekvencijom i tezinom materijala.
Znaci 10 puta veca frekvencija jeste 20dB jace smanjene glasnoca, 10 puta veca masa Isto 20 dB.
.
Soba u Sobi
Da tu isto nesto napisem jer su vam vajnski zidovi naj cesce gotovi.
-Pazite na to da vam vajnski i novi zid nemaju nikakvi fizicki dodir jedan za drugim!!!!!
-Ako koristite orginal konstrukciju uzmite minimalno 100mm profil
-Ako radite soba u sobi sistem nemojte zanemariti pod. Jer se priko njega prenosi veliki dio energie.
ubiti bi trebali unutrasnji zid staviti na pod koji je odvojen od vajnskog zida. A sam on mora biti elasticno uradjen.
Ili morate postaviti sami sid elasticno.
-Pazite na tezinu ploce trebalabi imati tezinu 10 kg/m?
-Minimalno staviti duple ploce. Ako satvite samo jednu polcu imacete problem sa rezonancijom samog zida. Posto je to nekontrolirano nije pozeljno. Ali otom kasnije vise.
standarnde rigips ploce i kostrukciju. Koje moraju biti sa obodvje strana poplocane 2x12,5mm dabi se dobijo ovaj rezultat.
Profil debljina zida ukupno Zvucan izolacija
50mm 100 mm 50dB
75mm 125 mm 52dB
100mm 150 mm 53dB
Ako idete na sistem zid, konstrukcija, Gipsploca. Onda imate negdje Svucnu izolaciju ok 10-15 dB.
Samo jos nesto o Staklu. 6 mm jako staklo ima Zvucnu izolaciju 28dB.
12mm 31dB
Na stranici od firme Knauf mozete downloaddati cili katalog. Tamo imate sve podatke, I nacin montaze razni sistema.
Sobna Moda ( stojeci val u sobi)
Zasto su male sobe ubiti tako tesko acusticno optimirati. Pridpostavljam da je to kod nas naj veci problem. Jer smo ograniceni sa mjestom. Zato cemo poceti sa modama sobe.
kako moda nastaje!??! Ako se jedan zvuk izmedu dva zida tako reflektira da amplituda stigne jedna na drugu u sobi, onda dolazi do isbrsavanje ili pojacanje signala.
Na ovoj stranici imate jednu animciju.
http://mb.abovenet.de/allabout-hifi/index.php?PHPSESSID=30ded3edbaae81d2e35860008178d3 cf&topic=231 (http://mb.abovenet.de/allabout-hifi/index.php?PHPSESSID=30ded3edbaae81d2e35860008178d3 cf&topic=231)
naj dublju modu sobe mogu vrlo lako izracunati( to je cista matematika i nema nikakve mudrolije)
f =c/(2*d) c=Brina zvuka, Duzina sobe ( ili razmak zidova)
naprimjer Duzina sobe 4m
344*/(4*2)= 43 Hz
Znaci moja naj dublaj moda sobe je 43 Hz
dalje se vidi da jos dublaje frekvencija vise nemoze stat izmedju dva zida!!! Znaci nemoze vise doci do inteferencija.!!
Razlikuju se tri vrste moda, Axial,Tangential i Oblique. (to vridi za cetvero kutne sobe) Stim da su axialne mode za nas naj gore.
Sada mogu te razlicite mode interagirati. I moze doci do jakog pojacana signala u odredjenoj frekvenciji. Sta mislim stim reci je. Ako su razlicite mode u sobi sbivaju blizu jedan poraj druge. Mozete biti sigurni da cete morati tu agirati sa nekim absorberom.
To se sve moze rucno izracunati, ali vas bas od toga zelim spasiti.
Ima na netu nekoliko dobri stranica koje vam mode racunaju. (Trazite naprimer pod Raummoden. )
Ali evo vam odma jedan linkhttp://www.hunecke.de/de/rechner/raumeigenmoden.html (http://www.hunecke.de/de/rechner/raumeigenmoden.html)
Mozete vizualno vidjeti sta vam se desava u sobi.
Crno je glasno bjelo tiho (Ako kazem tiho onda to stvarno tako mislim) Moze biti da se u rupi stvarno nista necuje i to vec kod relativo mala glasnoce.
Kako se te mode naj boje mogu dobiti u red. To je na drugom threadedu thema absorberi. Jer tu imamo naj vise problema u malin sobama to je stvarno elementarno!!!!! Jer nemamo inace nikakve kontrole nad basom. Mumla i bruji.
Halo Drustvo Rumskog.
Evo duze citam Threade o akustici. I konstruksija regia ili studia Ali mi fale neke objasnjenja.
Tako je barem meni bilo.
Malo sam skupio materiala o toj Temi pa sam to mislio svama podjeliti. Mozda ce nekome Pomoci ovo sto cu napisati.
Ali je neizbjezno da se razumi zasto se nesto dezava, dabi se moglo u naj boljem omjeru reagirati. Posto nemoze sve stati na jedan Threade ima mislim jetiri. Jedan se na drugi nastavlja.
Posto je polje akustike tako opsirno, i u biti nemoze stati u jednu knjigu ! ce ovo biti naj vise sematicno i reducirano na samo ono, Stoje stvarno potrebno da bi se baram malo razumilo to podrucje. Ili bolje receno naci mozda svoje nedostake u tom podrucju.
Reflekcije i geometrija Sobe
Za moj pojam jedan od elematarni stvari akustike. Tu sve pocima i pada.(Ako sam rjesio naravno sve drugo)Ali nigjde drugo nemogu lakse dobiti dobar rezultat.
Jer mislim da sve pada sa lozom geometriom sobom, ili ako sam ogranicen sto se tice preuredjivanju sobe, moram znati di i zasto staviti koji absorber.
Na kraju bi trebali biti slike kako se reflexije u naprjed mogu analizirati.
Jer sta zelimo stim postic? jednu zonu di nema reflexie.
Evo stizu prva pitanja. I evo nas opet u matematici. Svuk je ko biliar!!
Znaci ulzani kut je izlazni kut. Linial i ajmo crtat.
Ako se sada odlucimo da cemo zid nakositi. Koji moze isto biti pokretni (naprimjer) nesmimo jedno zaboraviti. To jeste da se zvuk lomi oko objekata. nema prave rjeci nadam se da ce vam sledeca slika objasniti moje nedostake rjeci
Kako smo vidili svaka frekvencija ima svoju duzinu naprimjer 45Hz=7,62m 1m=343 Hz
Ako stavimo sada neki zid koji ima samo povrsinu 1mx1m desava se to, da sve frekvencije ispod 344 Hz vrlo slabo ili nikako nedolazi do reflekcija.(Vidi sliku)
Zato je pozeljno da vidimo koje spektar zelimo reflektirati (naprimjer bubanj,Vocal, Gitarra) i na osnovu toga dimezjonirati povrsinu.
Sta moze rezultirati iz refkcija.
1 interferencije
2 Echo efekat ( u velikin sobama)
3 Disanja i smanjivanje jacine signala
I sada dolazima do jos denog fenomena zvuka interferencije! Sta je to ???
U nasem slucaju je to jedna vrlo bitna stvar. Zasto ? ako se u sobi jedan signal u fazi nadje, moze taj signal dobiti do +6dB na snazi ili sto je ubiti veci problem izbrisati frekvencije i to do 0dB
I to se desava naj prije u visokin frekvencijama jer je njihova duzina naj kraca.
Primjer:
Mi imamo naj vece problem znaci sa interferencijama koje dobijamo kroz reflekcije.
Ako dobijemo naprimjer kroz desni zid jednu reflektiu koja ima duzu putanju od 3,44m, kasni nam sinal 10 ms(milisekunda).
kod jedne amplitude od naprimjer 6,88m = 50Hz je zaobilazak zvuka pola amplitude znaci 3,44 m. Stim dobijamo taj efekat da ce kroz reflekcije signal na posziciji sluznaja kroz inteferencije pojacava ili smanjuje. Na 100 Hz mi je duza putanja jedna cila perioda i signal mi se pojacava. Na 150 Hz 1,5-perioda izbrisavanje signala na 200Hz 2-perioda pojacavanje. itd (Slika bi trebala biti ispod)
To za nas znaci de zelimo po svaku cjenu izbjeci reflekcije na poziciji slusanja. Jer nam to vraca laznu sliku od tog sto slusamo. Necemo ih moci totalno izbjeci ali mozemo odraditi sobu tako da zakasne ili da nam stignu sto kasnije. Ako to uspijemo onda smo dobili puno cistiji zvuk, I krivukja se po cilom spektru izravnal.
Imamo jos jednu kariku sto se tice reflekcija. I to se tice prvi reflekcijsa od sada early reflection.
!! vremenska tocka od erly reflection u odnos sa direktnim signalom je elemntarna tocka koja nam daje osjecaj za sobu I poziciju signala u sobi.( ovo se moze I primjeniti na miks) Sto to god bolje odradimo imacemo ljepsi osjecaj u sobi zapravo na posiciji slusanja.
nebi tio sada u tu temu jako zalazit, jer je samo taj odjel skovan u jednoj knjigi.
Ali cu vam navesti neke stvari, pa ako bude bas tu zapelo cucemo se. Gledamo sa stava Direktnog signal, kasnjenje Signala i dodatnog puta preko jedne plohe.(Zid, plafon, Stol,Monitor itd)
( trazite u netu pod Haaseffekt)
Evo jedna formula s = t*c/(1000)
s= dodatna putanja t = direktnog signal Irefekcije u ms C= brzina zvuka
Kroz kasnjene refkcije od 0 do 10 ms poslje direktnog signala do tocke slusanja. To ogovara dodatnoj putanji zvuka 0 cm do 340cm. To su tipicne reflekcije poda, stola, zida i plafona. U tom slucaju se kroz reflekcije pomjeri mjesto ili lokacija signala. Posto dobivam kroz jos jedan signal iz krivog smejra prema mjestu slusanja jedan krivi signal.
Da bi se te rane reflekcije elemenirale morate ih okrenuti od sebe. Ovi veliki maheri su se dogovorili za tako zvani “ITD-Gap” oni preporucuju studiama za prve reflekcije minimalno 10ms a optimalni 17 ms.
(samo da bi mogli nesto izracunati.10ms = 3,4m a 30ms = 10,3m. Jos nesto 30 ms bih kod perkusivni stvarima osjecali kao echo. Moja soba nazalost nije 10,3m Duga!! To sam prepiso)
Da vam na kraju jos kazem da sam izostavio objasneja Za Direktni zvuk, Difusan Zvuk, Hallradius. Hocu samo da kazem sta sve djeluje I rezultira iz reflekcije.
(Nekin ce to biti posnato is miksa. Jer mi early relexion koristimo kao predelay.)
Halo Drustvo Rumskog.
Tako je barem meni bilo.
Ali je neizbjezno da se razumi zasto se nesto dezava, dabi se moglo u naj boljem omjeru reagirati. Posto nemoze sve stati na jedan Threade ima mislim jetiri. Jedan se na drugi nastavlja.
Zvucnici
Prije nego sto stignemo do absorbera i reverbtime sobe hocu jos nesto napisati u vezi zvucika.
Cito sam toliko threadova kako I di postaviti zvucnike di sjediti itd. To vec mozete procitati na forumu.
Samo zelim jos drugo svjetlo baciti na tu temu. Jer se ubiti opet sve vrti oko reflekcija i oko zvucnika i velicina sobe.
Svi znate da se kaze da se sub moze biti poscioniran u sobi dije nekom volja.(dalije to tocno je druga stvar) sta hocu stim da kazem. Duboke frekvencije se kao kugla rasiruju. Mislim da vam to netribam objasnjavati.( i sve da hocu fale mi nekako strucne rjeci)
Ajmo sada malo teorie. Ako imam svucnu kutiju koje su dimenzida 20x40 cm onda se svaka amplituda ili zvuk iznad 1720 Hz nece iza kutije rasiriti. Izmedu 20cm i 40cm jeste 860Hz do 1720Hz ce se baram preko uze strane zvuk iza kutije rasiriti. 40cm jeste manje 860 Hz ce se zvuk iza kutije rasiriti.
Sta se desava, svuk koji se sada preko zida vraca do mejesta slusanja sa zakasnjenjem, se pomjesa sa direktnim signalom i dolazi opet do ibrisavanje frekvencija, i to na sirokom polju.
Stim mozemo zakljuciti da se Reflekcije ranije i jace vracaju. Sto je god svucnik blize zidu.
Da sada nebacam optem neke Formule oko sebe docu do dva rjesenja.
1. za taj problem udaljiti zvucnik sto dalje od zida i zid popuniti sa absorbcjonim materijaom da oslabim reflekcije sto jace.( Absorberi bi trebali u nasem slucaju raditi optilamno na frekvenciji ispod 860 Hz da ubijemo reflekciju sa zida)
2. ili zvucniku dati (teoretski) beskrajnu veliku povrsinu tako da se duboke frekvencije nemogu lomiti iza zvucnika.
Kako je to mogu postici? Jednostavno staviti zvucnik u zid tako svana soffit montaza sljedeca slika vam to objasnjava.
Sta sam dobio stim?? nemam nikakve probleme sto se tice reflekcija iza moji zvucika. I imam jedan problem manje u tom silnom lancu problema Akustike.
Evo vam jedna stanica di je to jako dobro rjeseno. http://www.johnlsayers.com/phpBB2/viewtopic.php?t=8205&highlight=soffit+mounting[/SIZE]
Da vam odma kazem odma. Ovo je jako subjektivno. Jer sam dugo trazio rjesenje za tu prolematiku. Mrzio me taj poso pocimati. Ali sam dobio tako dobre rezultate da vam tu altenativu nisam tio izostaviti.
Sta se nesmi zaboraviti da se mora kod passivni zvucnika skretnica preurediti sto je vec komplikovano, ili koristiti aktivni skretnicu.
Ali ko ima aktivne zvucnike nece imati problema . Inace je dosta spustiti –3 dB na skretnici.
I mora biti bassreflex cjev naprjed.
Ovo ovdje mozete naci skizzu jednog Suffit sistema.
http://www.carookee.com/forum/MikasMietshaus/6/20996410#20996410 (http://www.carookee.com/forum/MikasMietshaus/6/20996410#20996410)
Halo Drustvo Rumskog.
Tako je barem meni bilo.
Proracun Sobe Reverb Time RT 60
Ko jos nije skonto Akustika je cista fizika i metematika.
Zto to navodim covik sam koji zeli poslusati svakoga. I za sve imam otvoreno uho. Ali ocemu sada zelim pisati su evropske i svjetske norme, koje dolaze u slede racunice i primjere do izrazaja.
Znam da na forumima ima ljudi koji imaja drugo misljeje. Zato bi se tio omda malo ograditi. Ovo nisma ja izmislio vec sam ucio od ljudi koje to rade dugo godina. Cito knjige i danima bio po netu. Da bi razumio barem malo tu cilu thematiku.( primjer naravno da ima svaka soba svoje anomalije ali ce ostati vazada 2+2 = 4, snaci da u sobi od cetri metra nemoze stati duza frekvencija od 43Hz isto kosto nemoze stati u casu od jednog litra 2 litra!!.)
Ako smo se znaci odlucili za jednu geometriju sobe, malo se bavili oko reflekcija i zanamo od prilike sta ce se desavati u dubokim frekvencijama, onda smo odradili jedan veliki dio toga sto na nas jos ceka.
Ali jos jedna bitna stvar ostaje da bi dosli do dobrog rezultata. Ostaje reverbtime sobe.
Sta je to??
Sta mi zelimo, je da je revebtime(Hall) sobe u cilom spektru frekvencija isto duga. Da bi nas mix mogli ocjeniti realno.
Defenicija:
Reverbtime sobe RT 60 se oznacava u milisekundama, i to je vrjeme koliko Signal triba da se smajni za 60 dB nakon gasenja Signal. Posto su frekvencije razlicito ernergeticne smanjivaju se i razlicito brzo( Isto poznato iz mixa.) Programi ali naj cesce racunaju RT 20 ili RT30 koji mi mozemo preracunati u RT60.
RT60 = 2x RT30 = 3x RT20
Ja cu vam navesti jednostavniju formulu za racunanje Reverbtime koje je za nase svrhe sasvim dovoljno tocna.( Na SAE stranici imate isto jeda calkulator link je dole)
Formula po W.C. Sabine
RT60 = 0,163x (V/(Sxalpha))
RT60 = Reverbtime
V = Volumen Sobe
S = Povrsina Sobe
Alpha = prosnicni koificjenat absorbcije Sobe.
Posto nase povrsine u sobi imaju razlicite koificjenat absorbcije. Moramo izracunati koificijenat povrsine koificjenat alpha za sve povrsine u sobi.
Alpha = S1*a1+S2*a2+…Sn*an/( S )
S1-Sn= razlicite povrsinei u sobi
a1-An= su koificjenti ti razliciti materiala i povrsina
Konkretni cilj je dobiti od 0,25 do 0,3 ms od 31,5 Hz do 8000 Hz u Reziji. Posto imamo neke tolerancije evo vam jedna tabela.
3704
i mozete to sve izracunati ali bi vam ja preporucio da izmjerite sobu. Jer svaka soba ima svoje anomalije kako smo vec zakljucili.( Stol, masine, i vec sta sve stoji u sobi)
Koristie naj bolje svoje zvucnike da mozete odma na njihove nedostatke reagirati. Sto se tice mikrofon je dosta naprimjer jedan BEHRINGER ECM8000 (http://www.thomann.de/de/behringer_ecm_8000.htm).
Nesto losije nebih uzimo. Naprimjer sm 58 nedolazi u obzir jer ta vrsta mikrofona imaju krivu karakteristiku.
Halo Drustvo Rumskog.
Tako je barem meni bilo.
Sada bi vam trebalo past u oko da absorbcija djeluje direktno na Reverbtime. Sta se desava ako stavimo na veliku povrsinu naprimjer puno akusticne piramida od 5 cm ili porosnog material npm. minerale vune 2 cm. Ubili smo visoke i visoke sredjne frevencije sobe. Soba ali postaje neprirodna i tupa a u Dubine jos mumlaju.
Ali bas duboke frekvencije nam kvare sliku.
Bolje staviti na prava mjesta 20cm vune nego na jednu veliku povrsinu tanke vune. Absorbiram u vecem spectru frekvencije.
Evo vam dva primjerka od jedne Sobe koji koja je rjesena na dva rezlicita nacina.
Soba ima dimenzije 4,5x8x2,8 (nemoj te zaboraviti da su bitne sve povrsine)
U prvoj sobi su koristena isklucivo mineralna vuna.
20m? 50mm
20m? 100mm
4 m? Basstrapovi 650mm bez folie
6 m? Basstrapovi 650mm sa tankom folijom
36m? parkett
3706
Kako vidite smo dobili jedan dobar rezultat reverbtima sobe.
Imamao kroz cili spektar dobar reverbtime. Moglo bi se biti zadavojno.Ali moze bolje! korz kombinaciju razliciti absorbera! Jer porozni absorberi nisu tako efikasni u dubokin frekvencijama.
( [/FONT]koristi cu njemacke nazive absorbera da mozete malo po netu traziti[/FONT].)
Odusecemo 10 m? od vune 5 cm. Umjesto toga cemo staviti, 6 m? [/FONT]Plattenschwinger[/FONT] 125 Hz, 4 m? [/FONT]Schlitzplattenschwinger[/FONT] 500Hz, 2x 250 litara [/FONT]Helmholtzresonator[/FONT] koji je napravljen na 45Hz. 500L Ekvivalentna povrsina je 5m? .
Kako vidite na ovoj grafici smo dobro poravnali reverbtime sa malo vise posla i malo vise para. Ali je neznato skuplje, Jer se ti absorberi, sa malo vrimena i posla mogu sami napraviti!!!
3707
Absorberi
konacno dolazimo do absorbera!!!
Kako sam gore vec naglasio ima tri principa absorbera. Evo vam nekoliko naziva.
Porosni absorber, Helmholtzresonator, Plattenschwinger, Schlitzplattenschwinger[/FONT].
Porozni absorberi.
Porozni absorberi rade poso na jednom velikom spekrtu frekvencija. Ali pretezni na srednjin i gornim odjelu frekvencija.
Ja cu funkciju jdnostavno objasniti.( jer mi fale isto strucne rjeci)
uzecemo primer Mineralne vune. Kako znamo se koristi vuna za thermo izolaciju. Ona je puna zdraka a zdrak je ubiti naj bolji izolator. Mi cemo to za nase zvrhe iskoristit. Ako imate jedan komad vune stavite uho na nju i osjetit cete kako je ubiti muklo.
Sta se desava Zvuk koji ulazi u vunu, zrak ce se dovesti do vibracije. Vibracija jeste toplota znaci jedna energija se pretvar u drugu.Tako gubi svuk energiju, i vec smo nesto absorbirali.
Evo vam koificjenat koji je sa za nas ubiti bitan [/FONT]
Pa*s/m? Naprimjer [/FONT]≥ 11 kPa?s/m?
Tako zvani Str?mungswiederstand. Koji mozete naci na paketu Mineralne vune. Prevedeno vam je to odprilike “otpor kaja vuna daje zraku.”
ona se nedefinira deblinjom materiala nego samo sastoja materijala.
Ja ovdje mislim na kamenu vunu i mineralnu vunu. Naravno ima isto tako zvani prirodni material koji rjetko mogu dostic koificjenat koji je za nase svrhe potreban.
Malo cu bjezati od formula i napist cu vam koje su potrebne koificjenti. Materiala da dobijemo dobre rezultate
Mi mozmo raditi za materialima od 10-30 kPa*s/m? [/FONT]
Naprimer SSP2 od firme Isover je jedna vuna koja se rado i cesto koristi. Ona ima koificjenat propusnosti [/FONT]≥ 11 kPa?s/m? [/FONT]evo vam link. http://www.isover.de/desktopdefault.aspx/tabid-124/122_read-95/ (http://www.isover.de/desktopdefault.aspx/tabid-124/122_read-95/)
Koificjenti alpha
Schallabsorptionsgrad [/FONT]α, [/FONT]SSP 2[/FONT] direkt verlegt 1) 4109
Frequenz (Hz) 125 250 500 1000 2000 4000
20 mm 0,10 0,26 0,53 0,71 0,84 0,96[/FONT]
30 mm 0,12 0,29 0,61 0,87 0,97 1,03[/FONT]
40 mm 0,22 0,47 0,83 1,02 1,00 1,00[/FONT]
50 mm 0,26 0,60 0,95 1,07 1,01 1,04
( sve sto je preko jedan je jedan!!)
samo da vam nesto jo dojasnim. Ako zelite tanke absorbere naprimjer 5cm[/FONT] da imaju isti efekat ko 10 cm vune. Onda bi optimalni koificjenat trebo bit izemdju 30 i 60 kPa*s/m?. Trebalibi uzeti jaku vunu ili sasvim druge materiale.
Isto tako moramo paziti ako hocemo raditi duboke basstrapove. Naprimjer od jednog metra. Onda nam otpor nebi smijo biti veci 1-3 kPa*s/m?. Jer inace zvuk nebi doso ni do kraja zida i izosto bi nam efekat koji zelimo.
Zato se se rade naj cese Basstrapovi dubine od 60-70cm. Ako imate vise mjesta, onada visavte absorbere. To ste sigurno vec vidili[/FONT].
Sada dolazimo do problema sto svi absorberi ove vrste imaju nema veze od kojeg materiala. Svi rade na istom principu.
Posto ta vrsta absorbera uvjek visoke frekvencije naj jace absorbira. A falimi jos u donjim frekvencijam. Dolazi do toga da ubijam sobu gore a u basu nam jos fali. (Soba postaje opet tupa i neprirodna jer fale visine) [/FONT]
Naprimjer ako radim basstrap od 60 cm Dubine mogu si pomoci da stavim tanak najlon.
Konkretno. Ako zelim da mi basstapp radi ispod 500 Hz trebami folia koja je teska 180g/m?.
Vidim vec neke ljude kako vrte ocima i kazu da je to sve nezdravo. Po svim Studijam koje sam cito, nijedna nije stetna za zdravlje i to je thema koja se sirom svjeta svaki dan po foruima diskutuje, [/FONT]
Nema vise Staklene[/FONT]vune[/FONT] i ako se sa mineralnu vunu jos dan danas kase da je staklena vuna. Staklena vuna je se zabranila ima vise od 10- 15 Godina jer je ona stvarno stetna bila. Moze se samo jos pod specijalnim uvjetima kupiti i treba se imati specijano odobrenje za to. Ali mislim da niko nece praviti AKW.
Znaci ako kupujete Mineralne vunu iz evrope [/FONT]nemozete dobiti[/FONT] nesto stetno za zdravlje.
Nezelim zatajiti da ima ljudi koji na onja prah iz nje reagiraju elergicno ali to je rjetko i moze se rjesti sa platnom di nemoze proci prah.
Evo vam jedam primjer kako jejedan tip pravio Absorbere sa mineranom vunom.
http://www.carookee.com/forum/MikasMietshaus/11/Absorber_Bau.14839842.0.01105.html (http://www.carookee.com/forum/MikasMietshaus/11/Absorber_Bau.14839842.0.01105.html)
Helmholtz Resonator
Posto sa visokin frekvencijam imamo naj manje problema, pocecemo sada sa absorberima koji naj efikasnije rejesava probleme u dubokin frekvencija do 100 Hz
dije kod nas u biti nav veci problem.
Taj absorber radi na principu rezonacije, to znaci rezonatna frekvencija sobe dolazi u rezonacije sa zrakom absorbera i tako jedna drugu eleminira.( Jako jednostano objasnjeno)
Helmholtzresonator je ubiti jedna Zatvorena kutija, u kojoj su izbusene rupe. Nema nikakve veze kako izgleda ta kutija moze imati sve geometriske oblike.
Necu sada opet sa formulama pocimati jer ima dovoljno kalkulatra na netu. Samo cu vam opisati osnovnu funkciju.
Na rezonantnu frekvenciju kod Helmholztresonatora u principu djeluju masa zdraka koju dovodim do vibracije u rupi absorbera i i kolko popusta zdrak u kutiji.
Da vam ne dosadujem priskacem puno, puno formula i dolazimo do gradnje takog jednog absorbera.
Ako znate koja vam frekvencija pravi naj vise problema, naj cesce su dvije do tri niske frekvencije. Onda se morate odluciti za mjesto di mozete montirati absorber.
Ali nemozete ga staviti di hocete vec tamo, Di vam je moda naj glasnija. To vam je u cosku i na zidovima u osi slusanja. (ispred i iza vas )
Naj bolje vam je uzet sinus generator i postavite tu frekvenciju di mislite da vam smata. I hodajte kroz sobu. Osjetit cete da negdje u sobi imate malte ne tisinu a u cosku bole usi( Pasite svucnike nemora biti to pre jako. Ako imate male zvunike koje idu do 70 Hz nemozete traziti sa tim zvucniku mode od 40 Hz.)
Znaci nasli smo mjesto di Rezonator mora doci.
Zada moramo napravit jednu kutiju koja nebi smila biti manja os 100 litara 0,1m?
(1000 litara = 1 m? = 1mx1mx1m)
Nemoze se reci da ima optimalana dimenzija ali pocmite mozda sa 250l. Ta kutija bi trebal biti vec malo stabilnija ja bih preoporucio mediapan od 22mm ili moze i iverica ili osb ploca. Nju kada skopite uzmite silikona napravite je diht jer inace moze doci do pistanja kroz male rupice i Rezonator ce pasti u vrjdnost nece vam raditi vise efikasno.
Ja bi sada tu kutiku odnijo na to mjesto di vam je rezonacija naj jaca. I izbusio rupe.
Dolazimo do rupa. Mozete malo veliki ili vise mali rupa izbusiti. Ja volim male rupe buziti jer mogu rezonatnu frekvenciju tocnije pogoditi.
Rezonantna frekvencija je ovisna od
Kolicina rupa
Volumena kutije
I debljina tunela ( u nasem slucaju debljina materijal 22mm, (npr mediapan))
Ako zelimo dobiti rezonatnu frekvenciju od 45 Hz a volumen je 250l
onda moramo izbusiti 10 rupa sa precnikom od 3 cm.
Evo vam jedan stranica. ( Ova formula je drukcija ona se odnosi na fixnu rupu a rezonacna frekvencija se postize sa velicinom Kutije)
http://www.mhsoft.nl/Helmholtzabsorber.asp#slotAbsorber (http://www.mhsoft.nl/Helmholtzabsorber.asp#slotAbsorber)
Nemozete pre trpati sa ovin Absorberima sta mislim reci od viska glava ne boli. Ako imate mjesta sto vise.
na te absorbere mozete staviti i absorbere od mineralne vune, Znaci neka vrsta kombiniranog absorbera.
!!! Ako napravite kutiju vecu od 500 litara moze doci do toga da je absorber jos dvi sekunde nakon signal u rezonanciji. To se dobro cuje! Sato ja izbjegavam pre velike Volumene.
Schlitzabsorber ili Schlitzplattebschwinger.
Ovo vam je absorber koji radi na istom principu ko Helhotzresonato, zato mozete naci i naziv Helmotz Schlitzplattenschwinger.
Jedan od absorbera kojo naj lakse napraviti, i strasno dobro izgedaju kada se naprave.
Ta vrsta absorbera se koristi na frekvencijama izmedju (odprilike) 200Hz – 500Hz
pazite da ga ne napravite pre malog ispod 1 m? necete dobiti dobre rezultate!!
Da sada nepisem satima evo vam jedna stranica di imate i calculator.
http://www.johnlsayers.com/HR/index1.htm (http://www.johnlsayers.com/HR/index1.htm)
Samo da vam navedem sta vam utjece na frekvencije.
1 Sirina letve
2 Debljina letve
3 Razmak letve
4 Dubljina korpusa
Opet pazite da korpus ne propusta zrak. Znaci silikon je u pitanju, 18mm ili 19 mm
mediapan je dovoljno jako.
Evo vam jedan primjerak na netu
http://images.google.de/imgres?imgurl=http://casakustik.de/galerie/normal/schlitzabsorber.jpg&imgrefurl=http://www.casakustik.de/forum/index.php/topic,50.0.html&h=531&w=710&sz=122&hl=de&start=1&um=1&tbnid=UsYHIbTtxiUmLM:&tbnh=105&tbnw=140&prev=/images%3Fq%3Dschlitzabsorber%26um%3D1%26hl%3Dde%26 client%3Dfirefox-a%26rls%3Dorg.mozilla:de:official%26hs%3DYTa%26sa% 3DN (http://images.google.de/imgres?imgurl=http://casakustik.de/galerie/normal/schlitzabsorber.jpg&imgrefurl=http://www.casakustik.de/forum/index.php/topic,50.0.html&h=531&w=710&sz=122&hl=de&start=1&um=1&tbnid=UsYHIbTtxiUmLM:&tbnh=105&tbnw=140&prev=/images%3Fq%3Dschlitzabsorber%26um%3D1%26hl%3Dde%26 client%3Dfirefox-a%26rls%3Dorg.mozilla:de:official%26hs%3DYTa%26sa% 3DN)
Lochplattenschwinger
je isto jako dobra stvar. Radi na istom principu ko ovi gore sistemi.
Naj bolji primjerak je vam lochdecke od knaufa( Trazite pod “cleaneo akustik ff”).
Koga to bas zanima nek mi se javi ja cu mu onda vise reci. I pomoci to izracunati.
Samo jos toliko material nije bitan, nego se gleda povrsina i kolko posto od nje, je suplja. Znaci moze biti od drveta i metala.
Plattenschwinger
Ovaj absorber radi na Drugom principu. I svi ste ga vidili sigurno na netu naprimer kod Thomanna. Njegova idealna mjesto koristenja je izmedu 80 Hz do 200 Hz.
Princip.
Princip je isto jako jednostavan imamo korpus koja dubina isto odlucuje dubinu frekvencije. Na taj korpus dolazi jedna plata koja ima svouju masu naprimer iverica koja je 5 mm jaka sa tezinom od 3,5Kg/m?. Ta platta sada dolazi sa odredjenom frekvenciom u rezonaciju i guta je.
Evo vam stranica di mozete proracunati absorber i jedna stranica kako ga mozete zamog napraviti.
http://www.mhsoft.nl/Helmholtzabsorber.asp#slotAbsorber (http://www.mhsoft.nl/Helmholtzabsorber.asp#slotAbsorber)
http://www.nubert-forum.de/nuforum/viewtopic.php?t=10358&postdays=0&postorder=asc&highlight=plattenresonator&start=0 (http://www.nubert-forum.de/nuforum/viewtopic.php?t=10358&postdays=0&postorder=asc&highlight=plattenresonator&start=0)
Ako imate pitanje samo vi.
Jabi ga negdje na 125 Hz pravio taman za most izmedu Helmholtz i Schlitzabsorbera .
Diffuzor
onjemu cemo drugi put!!!
Mislim da sam Doso Do kraja ( ima toga jos ali pisem evo trecu vecer i nemogu vise)
Na kraju jos nekoliko Linkova.
Za vas
http://www.saecollege.de/reference_material/index.html (http://www.saecollege.de/reference_material/index.html)(Super Strana)
http://www.johnlsayers.com/HR/index1.htm (http://www.johnlsayers.com/HR/index1.htm)(Super Forum ljudi omah pomazu)
http://www.track4.de/sonstiges/akustik.php3
Absorberi i Reverbtime sobe RT 60.
Jedna ili ta naj bitnija karika dobiti dobar zvuk sobe zapravo iskren zvuk. Primjetio sam da se to na forumu naj manje tretira kako bitno ili sam to jednostavno previdio.
E kako tu poceti da se ne izgubi pregled .
Prvo
Ono sve gore sto sam napisao, se odnosi na zvuk u sobi. I jako je bitno za nas.
Mislim daje naj bolje sada uci u temu abrsobcije. Jer moramo svatiti sta se desava, da bi to kasnije primjenili u praksu.
Jacinu absorbcije jednog absorbera se izdaje u latinsom znaku alpha i to od 0 do 1.
To znaci nula 0 % nema absorbcije i jedan 100 % absorbcije. Ako imam koificjenat alpha 0,5 onda nam taj material 50% absorbira svuk i 50% relfektira.
E sada imamo jedan mali problem jer nijedan material absorbira 31,5Hz i 8000Hz isto. Vec razlitito jako.
Zato se narucito u glazbi gleda oktava od 31,5 do 8000Hz.
Ima masa tabela u netu koje vam mogu pomoci da vidite koje materiali imaju koji koificjenat absorbcije alpha.
Trazite pod “Absorptionsgrad”, u gradjevini se ide samo od 125- 4000Hz. Jer ihn nisu bitan bas ili visine, nego razumlevanje glasa.
Imamo tri razlicite vrsta absorbere.
Absorbere za donje frekvencije i oni samo duboke frekvencije gutaju.
Absorbere koje rade na jednom odredjenom spektru frekvencijja oni mogu postic koificjenat absorbcije od 0,8 do 1. o tom cemo malo kasnije ( Low mid absorber)
Absorbere koje rade siroko pojasno tu spadaju svi porosni absorber to znaci kamena i mineralnavuna.
Tabela sa koificjentima sa odnosm frekvencije. sljedi
Ima jo? staklene vune u Evropi - primjer: http://www.ursa.si/faq.html.
A u Americi je klasika/ standard Owens Corning 705 i 703 - staklena vuna.
Nije mi simpatična zbog moribitnog ugro?avanja zdravlja ali ako se radi kako treba nema ?to biti. Jo? mnogo bolje je sa kamenom vunom.
Evo vam kako bi trebali citati threadove da imaju malo smisla.
Ako nekog zanima, moze dobiti sve kao pdf.
Nije mi stalo sve na jedan Thread zato nazalost ovako.
http://rumski.com/forum/showthread.php?t=23756 Gradkevinska Fisika
http://rumski.com/forum/showthread.php?t=23757 Refekcije i geomartija rezija<o></o>
http://rumski.com/forum/showthread.php?t=23758 Zvucnici reflektcije<o></o>
http://rumski.com/forum/showthread.php?t=23765 Absorberi i djelovanje Absorbera <o></o>
http://rumski.com/forum/showthread.php?t=23759 Proracun sobe reverbtime RT 60<o></o>
http://rumski.com/forum/showthread.php?t=23760 Djelovanje absorbera na reverbtime
http://rumski.com/forum/showthread.php?t=23761 Absorberi Porosni
http://rumski.com/forum/showthread.php?t=23762 Helmholtz Absorber
http://rumski.com/forum/showthread.php?t=23763 Schlitzabsorber
Mogao si sve u jedan thread ali u vise postova... mozda moderatori to mogu da sloze lepo... ako ih ne mrzi :wink: :D
Cuo sam ja zatu firmu. I cak sam je vido po nekin objektima(njemackoj). Ali nesmi biti stetna za zdravlje. to sam mislio ubiti stim reci.
A za tu americku isto znam ali sam naveo europu.
Ja isto volim kamenu vunu. snjom sam isto dobijo dore rezultate.
To bi mi bilo drago. jer sam se stvarno potrudio.
boggy
21-07-2008, 12:47 PM
To bi mi bilo drago. jer sam se stvarno potrudio.
Prebacio sam sve u jedan, u tri posta sam sredio fontove, koji su preveliki, u ostalim bi zamolio tebe da sve font komande u tekstu pobrises... (nalaze se u uglastim zagradama "[" i "]" imaju "font" i "size" kao kljucnu rec)
pozdrav
bogi
lesha
21-07-2008, 04:06 PM
ja sam to odradio, zamolio bih te da ne koristis vecu velicinu fonta. poz
Moze li ovo na sticky ? Ima ovde finih informacija , bez posebne mistifikacije ....
Pozdrav
Ima jo? staklene vune u Evropi - primjer: http://www.ursa.si/faq.html.
A u Americi je klasika/ standard Owens Corning 705 i 703 - staklena vuna.
Nije mi simpatična zbog moribitnog ugro?avanja zdravlja ali ako se radi kako treba nema ?to biti. Jo? mnogo bolje je sa kamenom vunom.
Taman sam bio na stranici URSA i da budem iskren nju nebi ni uzeo jer ima iste i lozije koificjente Linearni otpor strujanju zraka(naucio sam nesto) od isovera i rockwoola.
NLP
Reci mi koje vrste Vune vi imate na raspolaganju.
Meni odgovara akustičko modificiran Tervol (SLO). Kakva je modifikacija neka bude mala tajna ali ima direktnu vezu sa "gas flow resistivity".
Različite kombinacije (DP3, DP5, DP8, DP130) te modificirane kamene vune mi omogučava pravljenje vrlo dobrih apsorbera.:)
Meni odgovara akustičko modificiran Tervol (SLO). Kakva je modifikacija neka bude mala tajna ali ima direktnu vezu sa "gas flow resistivity".
Različite kombinacije (DP3, DP5, DP8, DP130) te modificirane kamene vune mi omogučava pravljenje vrlo dobrih apsorbera.:)
Evo na prvu mi se ne cini losa, ali je nikad nisam imao u rukama.
Vuna ko vuna:D ... ali malo bolja...
Vuna ko vuna:D ... ali malo bolja...
Tocno NLP misliam da znas o cemu pricas. I kako izgleda puno si se mucio oko absorbera.
Dali si radio jos druge vrste absorbera.
Kako ti rjesavas duboke frekvencije 40 - 100 Hz
Ma dosta sam se posvetio toj struci i akustičkim elementima. Ma budala ja, uopšte ne znam zašto...
Pa kad se pravi studio i imaš zadati neki "normalan" buđet praviš sve i svašta:D
Ali najviše sam siguran (i bolje se čuje... znam to je subjektivno...) kad se prave dosta efikasniji (ne strogo umjereni na kalkuliranu frekvenciju i hamonike!) porozni broadband absorberi...
Lakše je sa Helmholtz, slot i drugim tjunovanim apsorberima ali lično mi se ne čuje dosta dobro cjelokupna zvučna slika (kao što sam rekao; to je i stvar subjektivne percepcije zvuka...).
Kako rješavam frekvencije 40-100Hz sa tom metodom... pa; je li na to več ko detaljno odgovorio?!
Eee, vidiš:twisted:
Ma dosta sam se posvetio toj struci i akustičkim elementima. Ma budala ja, uop?te ne znam za?to...
Pa kad se pravi studio i ima? zadati neki "normalan" buđet pravi? sve i sva?ta:D
Ali najvi?e sam siguran (i bolje se čuje... znam to je subjektivno...) kad se prave dosta efikasniji (ne strogo umjereni na kalkuliranu frekvenciju i hamonike!) porozni broadband absorberi...
Lak?e je sa Helmholtz, slot i drugim tjunovanim apsorberima ali lično mi se ne čuje dosta dobro cjelokupna zvučna slika (kao ?to sam rekao; to je i stvar subjektivne percepcije zvuka...).
Kako rje?avam frekvencije 40-100Hz sa tom metodom... pa; je li na to več ko detaljno odgovorio?!
Eee, vidi?:twisted:
Ja neznam zasto neko nebi na to odgovorio. Kako sam u svom threadu napiso.
Iz mog iskustva naj efikasnije radi Helmholzt. Tu ja mislim nema tajne.
Tako mogu naj bolje reagirati na moju frekvenciju koja mi smeta. bez da u spektru nesto kvarim.
Ili sam te ja sada krivo svatio.
... pa mo?da:D
Meni 100% "tjunovani" elementi ne odgovaraju, to je to.
Mnogo bolje je napraviti dobar (koliko mo?e) porozan broadband absorber koji ide do 40 i ni?e Hz-a, i nagore koliko ?eli?.
... pa mo?da:D
Meni 100% "tjunovani" elementi ne odgovaraju, to je to.
Mnogo bolje je napraviti dobar (koliko mo?e) porozan broadband absorber koji ide do 40 i ni?e Hz-a, i nagore koliko ?eli?.
Dobro svakom svoje.
Cista ako izracunam 45 Hz onda mi treba Debljine vune izmedju 95 i 190 cm ako zelim postic 80 - 100 % absorbcije. ( Ako je absorber uz Sid montiran )
Radi toga me to malo buni???:confused::confused:
Ne, ne, svakako treba nek "modificiran/ prilagođen airgap" i sloj guste vune.
Po potrebi i iskustvima upotrebi perforiranu te?ku limp mas membranu (posve svoje poglavje)...
Onda pokriva? sve moguče kutove sa tim apsorberima te SBIR lokacije, onda prve refleksivne povr?ine sa čisto poroznim apsorberima....
Sada te malo bolje rzumim.
Ja nemanm nista protiv absorbera takvog tipa. Ali sam kod toliko prijatelja i studija bio, I vazda mi je palo u oko (uho ) da mi je muklo i bass naj cesce nije bio definiran zapravo je falio.
Ja kada sam stavio helmholtz, Spasilo me!!:wink:
Dali ti pazis na reverbtime? to je meni nekako postalo naj vaznije. puno se bolje ima osjecaj za mix.
Ako mo?e (ako dopu?ta kubika?a prostorije) dobar je RT60 za Control room između cca. 2-3.5ms ("Haas-ova zona").
Ako mo?e (ako dopu?ta kubika?a prostorije) dobar je RT60 za Control room između cca. 2-3.5ms ("Haas-ova zona").
NLP oprosti nesto si pomjeso
Rt 60 Za Regie 0,25 - 0,30 ms
http://rumski.com/forum/attachment.php?attachmentid=3710&stc=1&d=1216764077
A Hassova Zona je izmedju 10ms-30ms (optimalna 17 ms) i tice se Erlay relection npm sida i plafona (ITD-Gap)
Da, da, pa rekao sam cca. 2-3.5ms, a ti pominje? 10ms-30ms - optimalna 17 ms.
To je područje več vrlo finog tuninga prostorije, a sve te "cifre" su zadovoljive.
Je li tako?:)
evo malo čitanja:
http://www.rane.com/par-h.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Haas_effect
pricamo o istom.
Na ovoj slici je objasnjen Haas efekat.
zanaci razlika u vremenu direktnog Zvuka i reflekcije. nebi tribali biti manja od 10 ms.
Haas efekat nema baš točno zabetoniranu conu:
http://gain11.wordpress.com/2008/07/06/haas-effect-precedence-effect/
Haas efekat nema baš točno zabetoniranu conu:
http://gain11.wordpress.com/2008/07/06/haas-effect-precedence-effect/
ajmo necemo vise o haasu. on je vec davno umro. :D
Ja sam u svom Threadu ubiti to naveo sta ja mislim.
A mislim da ubiti pricamo o istom.
Ubiti samo sam stim tio reci sa Haas nema nista sa reverbtime Sobe po Rt 60.
Ali sada stvarno prestajemo sa Haasom, Ima mnogo drugi thema!!!!
Pozdrav
:D
Da pričamo o istom.
Ali moje skromno mi?ljenje je, da je ipak odlična orijentacija koji RT60 da bi bio je "Haasovo razmi?ljanje", a to je negdje između 20-30ms.
Npr. referentna čuvena "Massenburgova soba" koja stoji u Blackbird kompleksu ima 25ms kroz glavni čujni frekvencijski spektar.
:D
Da pričamo o istom.
Ali moje skromno mi?ljenje je, da je ipak odlična orijentacija koji RT60 da bi bio je "Haasovo razmi?ljanje", a to je negdje između 20-30ms.
Npr. referentna čuvena "Massenburgova soba" koja stoji u Blackbird kompleksu ima 25ms kroz glavni čujni frekvencijski spektar.
Znam za tu sobu cito sam jedan clanak o noj. Ali je to vrhunac:D
Moje razmisljanje da bi i mi trebali paziti na ta.
Naravno u drugin dimenzijama.:rolleyes:
Moje pitanje cisto rezultiralo iz toga da puno koristite Siroko pojasne apsorbere,
i tako da po nekom mom razmisljanju Rt 60 nemoze biti u redu na srednjin i visokin frekvencijama.
Zato sam rekao "ako dopušta kubikaža prostorije".
Prostor mora biti dovoljno velik.
A i pojam "širokopojasni apsorber" je raztegljiv.
Možeš imat perforiranu membranu (i tako ohraniti živost prostora na visokim i srednjima), za koju moraš znati na kojim frekvencijama če djelovati a porozni materijal če snižiti njezin Q ali ga i proširiti do mnogo niže frekvencije koju bi dosegao samo porozan materijal! šta je odlično.
ALI ako je prostorija vrlo malena onda je jedino moguče upotrijebiti koliko može velike količine poroznog apsorbcijskog materijala jer če inače reverberacija/ koloracija biti vrlo neprijatna (kupatilo stil:))
Absorberi
konacno dolazimo do absorbera!!!
Kako sam gore vec naglasio ima tri principa absorbera. Evo vam nekoliko naziva.
Porosni absorber, Helmholtzresonator, Plattenschwinger, Schlitzplattenschwinger[/font].
Porozni absorberi.
Porozni absorberi rade poso na jednom velikom spekrtu frekvencija. Ali pretezni na srednjin i gornim odjelu frekvencija.
Ja cu funkciju jdnostavno objasniti.( jer mi fale isto strucne rjeci)
uzecemo primer Mineralne vune. Kako znamo se koristi vuna za thermo izolaciju. Ona je puna zdraka a zdrak je ubiti naj bolji izolator. Mi cemo to za nase zvrhe iskoristit. Ako imate jedan komad vune stavite uho na nju i osjetit cete kako je ubiti muklo.
Sta se desava Zvuk koji ulazi u vunu, zrak ce se dovesti do vibracije. Vibracija jeste toplota znaci jedna energija se pretvar u drugu.Tako gubi svuk energiju, i vec smo nesto absorbirali.
Evo vam koificjenat koji je sa za nas ubiti bitan [/font]
Pa*s/m? Naprimjer [/font]≥ 11 kPa?s/m?
Tako zvani Str?mungswiederstand. Koji mozete naci na paketu Mineralne vune. Prevedeno vam je to odprilike ?otpor kaja vuna daje zraku.?
ona se nedefinira deblinjom materiala nego samo sastoja materijala.
Ja ovdje mislim na kamenu vunu i mineralnu vunu. Naravno ima isto tako zvani prirodni material koji rjetko mogu dostic koificjenat koji je za nase svrhe potreban.
Malo cu bjezati od formula i napist cu vam koje su potrebne koificjenti. Materiala da dobijemo dobre rezultate
Mi mozmo raditi za materialima od 10-30 kPa*s/m? [/font]
Naprimer SSP2 od firme Isover je jedna vuna koja se rado i cesto koristi. Ona ima koificjenat propusnosti [/font]≥ 11 kPa?s/m? [/font]evo vam link. http://www.isover.de/desktopdefault.aspx/tabid-124/122_read-95/ (http://www.isover.de/desktopdefault.aspx/tabid-124/122_read-95/)
Koificjenti alpha
Schallabsorptionsgrad [/font]α, [/font]SSP 2[/font] direkt verlegt 1) 4109
Frequenz (Hz) 125 250 500 1000 2000 4000
20 mm 0,10 0,26 0,53 0,71 0,84 0,96[/font]
30 mm 0,12 0,29 0,61 0,87 0,97 1,03[/font]
40 mm 0,22 0,47 0,83 1,02 1,00 1,00[/font]
50 mm 0,26 0,60 0,95 1,07 1,01 1,04
( sve sto je preko jedan je jedan!!)
samo da vam nesto jo dojasnim. Ako zelite tanke absorbere naprimjer 5cm[/font] da imaju isti efekat ko 10 cm vune. Onda bi optimalni koificjenat trebo bit izemdju 30 i 60 kPa*s/m?. Trebalibi uzeti jaku vunu ili sasvim druge materiale.
Isto tako moramo paziti ako hocemo raditi duboke basstrapove. Naprimjer od jednog metra. Onda nam otpor nebi smijo biti veci 1-3 kPa*s/m?. Jer inace zvuk nebi doso ni do kraja zida i izosto bi nam efekat koji zelimo.
Zato se se rade naj cese Basstrapovi dubine od 60-70cm. Ako imate vise mjesta, onada visavte absorbere. To ste sigurno vec vidili[/font].
Sada dolazimo do problema sto svi absorberi ove vrste imaju nema veze od kojeg materiala. Svi rade na istom principu.
Posto ta vrsta absorbera uvjek visoke frekvencije naj jace absorbira. A falimi jos u donjim frekvencijam. Dolazi do toga da ubijam sobu gore a u basu nam jos fali. (Soba postaje opet tupa i neprirodna jer fale visine) [/font]
Naprimjer ako radim basstrap od 60 cm Dubine mogu si pomoci da stavim tanak najlon.
Konkretno. Ako zelim da mi basstapp radi ispod 500 Hz trebami folia koja je teska 180g/m?.
Vidim vec neke ljude kako vrte ocima i kazu da je to sve nezdravo. Po svim Studijam koje sam cito, nijedna nije stetna za zdravlje i to je thema koja se sirom svjeta svaki dan po foruima diskutuje, [/font]
Nema vise Staklene[/font]vune[/font] i ako se sa mineralnu vunu jos dan danas kase da je staklena vuna. Staklena vuna je se zabranila ima vise od 10- 15 Godina jer je ona stvarno stetna bila. Moze se samo jos pod specijalnim uvjetima kupiti i treba se imati specijano odobrenje za to. Ali mislim da niko nece praviti AKW.
Znaci ako kupujete Mineralne vunu iz evrope [/font]nemozete dobiti[/font] nesto stetno za zdravlje.
Nezelim zatajiti da ima ljudi koji na onja prah iz nje reagiraju elergicno ali to je rjetko i moze se rjesti sa platnom di nemoze proci prah.
Evo vam jedam primjer kako jejedan tip pravio Absorbere sa mineranom vunom.
http://www.carookee.com/forum/MikasMietshaus/11/Absorber_Bau.14839842.0.01105.html (http://www.carookee.com/forum/MikasMietshaus/11/Absorber_Bau.14839842.0.01105.html)
Kusim te. Naravno jedna soba od 6m? nemoze imati neki strasan Reverbtime.
Sto se tice folije i porosni absorbera sam bio ovo napisao.
Dali se slazes stim.
Bas me zanima.:)
Pa kad doda? foliju ona odbija visoke, ako je teća onda i srednje. Koliko da bude te?ka folija... ja se poslu?ujem "limp mas" membranama koje su te?ke od 4 i do 10kg/m2, rijetko i te?e:D ... odvisno i kakvu gustoču vune upotrebljava?.
U bistvu sam na to več mnogo puta odgovarao.
btw: da li ti te podatke (koje si naveo u članku o apsorberima) uzima? iz ovog programčiča: http://www.whealy.com/acoustics/Porous.html ?
... odkad si postovao njuham ovu teoriju...
To je zna? vi?e teorija... nema prakse... istina je između...
U akustici ima? dva tabora, gledano sa područja gustine vune.
Pa kad dodaš foliju ona odbija visoke, ako je teća onda i srednje. Koliko da bude težka folija... ja se poslužujem "limp mas" membranama koje su težke od 4 i do 10kg/m2, rijetko i teže:D ... odvisno i kakvu gustoču vune upotrebljavaš.
U bistvu sam na to več mnogo puta odgovarao.
btw: da li ti te podatke (koje si naveo u članku o apsorberima) uzimaš iz ovog programčiča: http://www.whealy.com/acoustics/Porous.html ?
... odkad si postovao njuham ovu teoriju...
To je znaš više teorija... nema prakse... istina je između...
U akustici imaš dva tabora, gledano sa područja gustine vune.
ne nisam to sam jednom rucno izracuno. A nebacj neka imena oko sebe.
Imena strasno tesko pamtim.
ja sam mislio da si ti procitao moj thead. Jer sam tu ubiti sve napisao. mozda nismo ni trebali toliko o Haasu dsikutirati.:wink:
zato mi je smjesno da se neke diskusike vode o Staklenoj, Mineralnoj i vec kakvoj vuni.
Da dobijem zeljeni effekat mi je potreban koificjente Linearni otpor strujanju. i mora biti ogovarajuc za nase svrhe.
Ako mi je koificjenat odgovarajuc onda samo jos odlucujem cjena vune. Tako da mi ni nepada napamet da kupujem neku prirodnu vunu koja je 5 puta skuplja.
Jer sam i ja poceo sa malo para. i radio neki poso 3 puta.
dok nisam svatio sta je bitno. I razumio kako svaki absorber djeluje i radi.
E da nebude jbm. sam stavio ovaj post.
i ako nekoga zanima alternativa. Jer moja Rezija isto nije velika. i pokusavam izvuci maximalno sta vec mogu.
Moze li ovo na sticky ? Ima ovde finih informacija , bez posebne mistifikacije ....
Pozdrav
ovo cu svatiti kao malu pohvalu:)
to sam i previdio
Pa prebrao sam ga ali otkud zna? kakav gas flow resistivity je primjeran? Studiotips?
E pa onda je to povezano sa Whealyjevim kalkulatorom.
A Haas iako je mrtav, veoma je potrebna njegova teorija jer nam obrazla?e "kako čuje" na? mozak - psihoakustika. E pa od tud i koliko bi morao biti RT60.
Kao zanimivost: porast RT60 je dopustan u niskim frekvencijama (otprilike ispod 100Hz). Za?to?!
Pa zato jer je čovjek nekoliko stotisuča godina proveo u ?piljama gdje su modalne frekvencije bile dominantne i mozak se naviknuo da niske frekvencije mogu imati veču reverberaciju nego ostale frekvencije.
Evo i poznavanje čovjekove historije je koristno:D !
Iako imam malo drugačije mišljenje ovo jest za sticky:thumbsup:
... pa potrudio si se, a takvi su veoma rijetki!
"Dobiti" sticky nije nagrada, nego priznanje, da si napravio nešto dobro za dobrobit foruma.
boggy
24-07-2008, 08:18 PM
....
"Dobiti" sticky nije nagrada, nego priznanje, da si napravio ne?to za dobrobit foruma.
dobio priznanje :D thread je na sticky!
hvala dema0206
pozdrav
bogi
Iako imam malo drugačije mišljenje ovo jest za sticky:thumbsup:
... pa potrudio si se, a takvi su veoma rijetki!
t
Havla ti.
Ljudi smo, da trazimo naj bolje od nas, i napravimo jos nesto bolje.
Ja volim pitati a mozda bitnije, poslusati! Tako da nema veze da imamo ja i ti rezlicito misljenje.
Ali nemoze tu biti velika razlika, jer je to sve fizika:wink:
Ja sam hendikepiran strucin rjecima, tako da svaku drugu rjec moram traziti po netu.
dobio priznanje :D thread je na sticky!
hvala dema0206
pozdrav
bogi
Hvala boggy
Da znam, ni meni nije to materinji jezik ali mora? priznati da je voema "elastičan" i vi?e ekspresivan u usporedbi sa drugim jezicima.
Pa u biti ne govorimo ni?ta suprotno od onoga ?to bi bilo ?tetno za foruma?e:grin: !
Ima dosta pristupa in različitih tipova dizajna studia i kod svakog tipa dizajna ima i referentnih studijskih prostora.
Vrlo va?no je da u datim okolnostima izabere? pravilni pristup... i svaki ima svojih plusa i minusa.
To je jedan od čarova akustike...
Da znam, ni meni nije to materinji jezik ali mora? priznati da je voema "elastičan" i vi?e ekspresivan u usporedbi sa drugim jezicima.
Pa u biti ne govorimo ni?ta suprotno od onoga ?to bi bilo ?tetno za foruma?e:grin: !
Ima dosta pristupa in različitih tipova dizajna studia i kod svakog tipa dizajna ima i referentnih studijskih prostora.
Vrlo va?no je da u datim okolnostima izabere? pravilni pristup... i svaki ima svojih plusa i minusa.
To je jedan od čarova akustike...
neman sta nadodati. To sam mislio reci:banghead::rotfl:
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.