PDA

View Full Version : Preporuka sub wofera za moitorski sistem?

BladeR
10-07-2008, 01:55 AM
Imam yamahe hs50m i malo mi fali basa i mislim se da li se isplati kupiti sub hs10m i da li ga tko ima pa da izrazi misljenje. Ili da ne kupujem sub nego da razmislim o nekim drugim monitorima za 6 mjeseci? Ili mozda neko ima neki drugi sub za predlozit?

boggy
10-07-2008, 05:48 AM
Imam yamahe hs50m i malo mi fali basa i mislim se da li se isplati kupiti sub hs10m i da li ga tko ima pa da izrazi misljenje. Ili da ne kupujem sub nego da razmislim o nekim drugim monitorima za 6 mjeseci? Ili mozda neko ima neki drugi sub za predlozit?
Pre "posezanja" za subwooferom nije lose da soba za njega bude akusticki ozbiljno obradjena. Najvise zato sto, ako to nije slucaj, od "fali mi bassa" dobijas "nista ne razaznajem od tog bassa koga kao, sada, imam"

Subwooferi, ako su dobri nisu jeftina stavka, i, po pravilu, je njihova cena niza od cene akustickog tretmana koji bi bio dovoljan da opravda njihovu svrsishodnost. S druge strane, ono sto se obicno desi, akusticki tretman, ako je pravilno odradjen, "pojaca" bass cak i yamahama NS10, a kamoli bass reflex zvucnicima...

itd... "nedostatak" bassa nije trivijalna pojava, i resenje se najcesce ne nalazi tako sto se "dokupi" bassa u vidu subwoofera.

pozdrav

bogi

BladeR
10-07-2008, 03:02 PM
Hmm...I meni je palo napamet da soba nije akustički obrađena:).Tj. nije uopće jer sam u tuđem stanu pa se selim tu i tamo.Zvučnici mi stoje jedan malo blize nego drugi,jedan bli?e zidu nego drugi,kabeli su mi predugi imaju 3m a cuo sam da je bolje imati ?to manje a kad sam bio kupiti,tad nista manje nisu imali.A ?to da napravi da dobijem malo punine basu,mislim i kod slusanja.Koja bi bila dobra udaljenost od zida da malo nagalsim bass

U ovom programu od emu 0404 dao sam low gain +20 db pa sad moze proci vec je bolje ali neznam dali je to uredu tako puno ga diči?

Tiki the Boyler
10-07-2008, 11:20 PM
Koliko vidim, ti si već pošao od pretpostavke kako bi monitori trebali da zvuče. Razmisli da li je to OK pristup.
Ekvalizacija na način na koji si ti to učinio nikako nije dobra. A za sub dobro razmisli. Mnogi su se poslije udarali po glavi.

Pokušaj malo šetati monitore po sobi. Znaju čudesne stvari da se dese!

boggy
11-07-2008, 01:00 AM
Koliko vidim, ti si već pošao od pretpostavke kako bi monitori trebali da zvuče. Razmisli da li je to OK pristup.
Ekvalizacija na način na koji si ti to učinio nikako nije dobra. A za sub dobro razmisli. Mnogi su se poslije udarali po glavi.

Pokušaj malo šetati monitore po sobi. Znaju čudesne stvari da se dese!

Slazem se... sa ekvilajzerom ne mozes resiti probleme nastale faznim ponistavanjem talasa.... jedino mozes ubiti zvucnike...
To se subwooferom NE MOZE RESITI... ono sto se fazno oduzme ili sabere se resava eksperimentisanjem sa pozicijom (+ akusticki tretman)... a ne vecim i jacim zvucnikom... bez obzira na snagu... spl... sta god... to ce se desavati UVEK ako postoji uslov za fazno ponistavanje...

Bilo bi lepo kada bi bas sve stvari bile straight-forward ...ili... kad nesto nemam onda to dokupim pa imam... no... nekad je problem i u tome ZASTO nesto nemas.... srecom ne cesto.

pozdrav

bogi

BladeR
18-09-2008, 01:30 AM
Sad sam u novom stanu,eksperimtirao sam sa pozicijom i puno bolje cujem baseve,cak dovoljno.Ali problem mi je u tome ?to kad preslusavam kod frendova uvijek mi ima previse basa.Ja imam yamahe hs50m,a radim elektronsku muziku (techo,trance,house,itd..) gdje mi je dosta bitan taj low-end spektar i jednostavno uvjek smanjujem srednje, a kad slu?am kod drugih na nekim obicnim 2.1 ili 5.1 malo previse bas tih niskih koji tresu:).
A i bacio sam pogled na hs10 sub pa me zanima da li je tko ima sličnih problema i da li ih je rije?io sa subom ili se uvalio u govna.Nije da nemogu bez suba jer sam se naviknuo ali kad bi htio upotpunit malo zanima me da li je to dobro rje?enje.

A postoji i varijanta da uzmem jos jedan par monitora pa da ih uparim.Da li bi to uopče funkcioniralo?

Hvala

awacs
19-09-2008, 03:06 PM
A postoji i varijanta da uzmem jos jedan par monitora pa da ih uparim.Da li bi to uopče funkcioniralo?

Po mom mi?ljenju, biće ti dovoljan jo? jedan sistem za slu?anje (tj. ne moraju da budu monitori). Ne?to nalik na ono ?to tvoji ortaci imaju kod svojih kuća. Ono ?to je najva?nije je prenosivost (translatornost) mixa u nekakvo prosečno tehnolo?ko okru?enje u kome će se taj mix slu?ati.

Va?no je imati ?to vi?e različitih sistema za slu?anje, makar oni i ne bili "hi-end" (?ta god to značilo), naročito kada radi? u uslovima poput tvojih (prenosni kućni atelje). Onog momenta kada ti na svim sistemima koje poseduje? (Yamaha, Multimedia, ghetto blaster...) mix bude zvučao kako treba na 5W snage, mo?e? da bude? prilično siguran da će dobro zvučati i na drugom mestu.

Poenta moje priče je - ako radi? u akustički nesređenoj sobi va?no je da radi? na maloj snazi, tj. da ne dozvoli? sobi da unese previ?e svojih atributa. Dakle - tiho i na ?to vi?e raznih sistema slu?anja. Mo?da sam ovo konfuzno izneo, ali nadam se da će? razumeti :wink:.

BladeR
19-09-2008, 08:34 PM
Vidis to mi nije palo na pamet. A ja cak imam neki Creatijev 5.1 sistem. Bas cu ga spojit. A da li inace tako ljudi testiraju svoje pjesme na prosječnim zvucnicima?

allegrosteva
19-09-2008, 10:24 PM
Naravno, nemamo svi novca za skupe sprave(ovo sto mi radimo je ipak jako skup sport i kod nas jako malo ljudi ima vrhunsko slusanje), tako da moramo da se dovijamo na razne nacine.Nije cudno(cak je i preporucljivo) da i kad imas dobro slusanje kad zavrsis mix srezes cd pa ga pustas u autu, diskoteci(ako imas priliku). gde god stignes.A to sto ti mixevi imaju previse basa je logicno jer ih (svesno ili nesvesno) dodajes Meni se desilo da sam napravio katastrofalno los mix gde su mi kik, snare bass i vokal bili grozno jaci od svega ostalog.Na kraju provalim da sam pogresno spojio zvucnike i obrnuo fazu na jednom tako da sam nesvesno pojacavao sve sto je bilo u centru. A Bogi je apsolutno u pravu za ns 10 ja sam se jako prijatno iznenadio kad sam ih snabdeo dobrim pojacalom jer vise nisu bile toliko "tanke" a zaprepastio sam se kako sviraju kad smo ih zavrsili akustiku u novoj reziji

awacs
20-09-2008, 02:34 PM
Vidis to mi nije palo na pamet. A ja cak imam neki Creatijev 5.1 sistem. Bas cu ga spojit. A da li inace tako ljudi testiraju svoje pjesme na prosječnim zvucnicima?

Sećam se neke fotke starog studija Petera Gabriela. Ultramegadeluxe oprema i ghetto blaster koji se pored Yamaha NS10 ?epuri na mikseti :)

Idealno bi bilo (kao ?to ka?e Boggy) da ima? akustički sređenu sobu, bar dva monitorska sistema i jo? neki consumer-end uređaj, ali ako se seljaka? sređivanje akustike mi se ne čini isplativim. Zato - radi sa onim ?to ima? i vremenom će? se naviknuti. Moće Creative, ?to da ne mo?e kada ga već ima?. Nađi srednju vrednost mixa između Yamaha i njega i mixevi će ti sigurno biti bolji nego ?to su sada.

psionic
20-09-2008, 03:40 PM
OK, imam i ja jedno pitanje za subwoofer... Na primer, ako neko ima monitore tipa adam A7 i misli da nema dovoljno bassa, sta onda ? Ja pricam o onim bash niskim frekvencijama od 30-50 HZ, koji nedostaju adamovoj frekventnoj karakteristici. A7 sa svojom 6" membranicom i kutijom kakvu ima, ne moze da proizvede znacajnu kolicinu tih frekvencija, a uredjivati sobu da ima resonantnu frekvenciju za taj spektar da bi pojacala ono malo sub-basa sa A7 je malo zeznuto. Kada bih uzeo sub sa nekim spektrom od 30-50HZ, i kada bih ga samo malo pojacao, dobio bih prijatno brundanje od 30-50Hz, pod uslovom da ne ode na 100HZ i poklopi se sa Adamom i tu napravi haos sa postojecim frekvencijama iz A7. Sta vi o tome mislite..? Boggy ?

Inace to o 2 monitorska sistema je u redu, tako i sada radim, ali ne cujem tonove ispod 50HZ kao na Genelecima 1031A gde se lepo sve cuje (oseca) - kad se uporede 2 frekventne karakteristike, tacno se vidi u cemu je problem - Adam pada na -6dB vec od 55-60 Hz, dok ovi drugi to rade na 35-40...

boggy
20-09-2008, 05:35 PM
Ne mogu da kazem da ta razumem najbolje, sta hoces da kazes... ok nema veze... za iole "informativnu" reprodukciju frekvencija ispod 150-200Hz, potrebne su dve osnovne stvar, "s cim?" i "gde?", znaci treba zvucnik (zvucnici) koji to moze/mogu, i ozbiljno sredjen prostor, akusticki, za ovaj, donji opseg... sto vredi otprilike 8-10kEUR za najskromniju varijantu.

Svi "jeftiniji" (subwoofer samo!) pokusaji su puko bacanje para i ocekivanje "spektakla" koji se nece desiti (tako zovem izneverena ocekivanja),

Ovo "pravilo" vazi za sve, siromasne i bogate, velike i "male" profesionalce, hobiste i amatere....

pozdrav

bogi

boggy
20-09-2008, 06:15 PM
.......

Idealno bi bilo (kao što kaže Boggy) da imaš akustički sređenu sobu, bar dva monitorska sistema i još.....

Trenutno istrazujemo mogucnost miksanja na samo jednom,ali brutalno detaljnom, paru full range monitora, u adekvatno sredjenoj, maloj sobi, PLUS "ghetto blaster" spusten "negde" i "nekako".

Vise pari monitora trose, ionako malen i skup, prostor, u sobi obicno postoji samo jedna dobra pozicija za par monitora (postoje jos dve, ali dosta, dosta, losije... prakticno cine besmislenim trosenja i para i prostora!)

Mala razija je realnost, ali tesko da se "stara" pravila (pogotovo ona koja su potekla iz velikih rezija) mogu i dalje primenjivati.... to ljudima ne radi (kako ocekuju) u malom prostoru...

pozdrav

bogi

awacs
20-09-2008, 06:36 PM
Trenutno istrazujemo mogucnost miksanja na samo jednom,ali brutalno detaljnom, paru full range monitora, u adekvatno sredjenoj, maloj sobi PLUS "ghetto blaster" spusten "negde" i "nekako".

Vise pari monitora trose, ionako malen i skup, prostor, u sobi obicno postoji samo jedna dobra pozicija za par monitora (postoje jos dve, ali dosta, dosta, losije... prakticno cine besmislenim trosenja i para i prostora!)

Mala razija je realnost, ali tesko da se "stara" pravila (pogotovo ona koja su potekla iz velikih rezija) mogu i dalje primenjivati.... to ljudima ne radi (kako ocekuju) u malom prostoru...

pozdrav

bogi

Ma da, ova "bar dva monitorska sistema" sam i pomenuo kao nekada?nji posetilac i korisnik "velikih" re?ija. Potpuno se sla?em sa tobom, a vidim da se i ti sla?e? sa mnom po pitanju "ghetto blastera" :D. Nadam se da će se i BladeR slo?iti sa nama :)

boggy
20-09-2008, 06:44 PM
Ma da, ova "bar dva monitorska sistema" sam i pomenuo kao nekada?nji posetilac i korisnik "velikih" re?ija. Potpuno se sla?em sa tobom, a vidim da se i ti sla?e? sa mnom po pitanju "ghetto blastera" :D. Nadam se da će se i BladeR slo?iti sa nama :)

:da:... ljudski je nadati se :D

pozdrav

bogi

psionic
20-09-2008, 08:19 PM
Ne mogu da kazem da ta razumem najbolje, sta hoces da kazes...
bogi

Pa htedoh da kazem da, na primer, Adam A7 ima 'prazninu' u frekventnom opsegu od 55 HZ pa na nize... Pa sam mislio to popuniti adekvatnim subwooferom, ali kako si mi odgovorio, da bih dobio zeljeni rezultat, trebao bi mi skup woofer i 'skup' prostor...

Kako sam vas razumeo, kupovinom woofera bih samo dobio haos u niskim frekvencijama bez dodatnog ulaganja u prostor...

Pozz

awacs
20-09-2008, 08:24 PM
Pa htedoh da kazem da, na primer, Adam A7 ima 'prazninu' u frekventnom opsegu od 55 HZ pa na nize... Pa sam mislio to popuniti adekvatnim subwooferom, ali kako si mi odgovorio, da bih dobio zeljeni rezultat, trebao bi mi skup woofer i 'skup' prostor...

Kako sam vas razumeo, kupovinom woofera bih samo dobio haos u niskim frekvencijama bez dodatnog ulaganja u prostor...

Pozz

Dobro si razumeo - ne bacaj pare na pogre?nu stranu :wink:

boggy
20-09-2008, 08:39 PM
.........
........

BINGO! :da:

pozdrav

bogi

psionic
20-09-2008, 08:48 PM
BINGO! :da:

pozdrav

bogi

OK, 'fala na savetu, ja se bash i nisam igrao nesto sa wooferima, a bas sam ovih dana 'za malo naseo na reklamu' i pazario jedan :banghead:

boggy
20-09-2008, 08:51 PM
OK, 'fala na savetu, ja se bash i nisam igrao nesto sa wooferima, a bas sam ovih dana 'za malo naseo na reklamu' i pazario jedan :banghead:

Nema na cemu, tesko vam je pomoci... ali kad uspem... drago mi je! :)

pozdrav

bogi

psionic
20-09-2008, 09:04 PM
Uh, pa nije valjda dotle doslo :D

Inace, za svoj 'kucni' studio (radna soba) sam nabavio A7 Adame, a tamo gde radim, imam genelec 1031a. Ja sam hteo da napravim nesto kod kuce, da bih deo posla mogao raditi kod sebe, a da imam koliko-toliko, koliko je to moguce, slicno slusanje, jer sam malo 'kratak' za Genelec. Razlika (gle cuda) postoji i to narocito u nizem opsegu, pa eto, pomislih na woofere, ali predpostavljam da ste to vec probali, pa mi bilo lakse da pitam... :) Ko pita, ne skita :D

boggy
20-09-2008, 09:09 PM
.....Razlika (gle cuda) postoji i to narocito u nizem opsegu, pa eto, pomislih na woofere,
Ponovicu, nije bas tako trivijalno....
ali predpostavljam da ste to vec probali, pa mi bilo lakse da pitam... :) Ko pita, ne skita :D
:)

pozdrav

bogi

BladeR
22-09-2008, 11:48 PM
Sla?em se s vama:D . Da vas ne razočaram. Znači kolko sam sku?io sub bez sređenog prostora je lo?a investicija i najbolje da cekam da sredim malo prostor i kupim bolje monitore jednog dana.8-)

Hvala na savjetima

boggy
23-09-2008, 12:01 AM
Sla?em se s vama:D . Da vas ne razočaram. Znači kolko sam sku?io sub bez sređenog prostora je lo?a investicija........

Samo da dopunim... ispravim... kazem drugacije... sta god...

Bass reprodukcija u reziji je investicija... subwoofer ili full range monitoring je DEO te investicije. Vrlo cesto MANJI!

Drugi je problem sto obicno za subwoofer ili full range monitor proizvodjac/trgovac kaze korisniku da mu treba shteker od 220V i balansirani ili nebalansirani izlaz iz necega da bi svirao...

Akusticki tretman se ne spominje... "radost" otkrica je ostavljena kupcu (ako vec ne zna i sam!)... :D

pozdrav

bogi

SumAnuT
25-09-2008, 06:25 PM
Ja imam sub 15' tannoy i par tannoya prastarih crvenih sa crnim membranama, pasivnih posto je u subu pojacalo, i kad potpuno smanjim sub ko da me je neko osamario :)

Nemam nista sredjenu sobu, soba je 16m2, znam da divljaju basovi, al ebes muziku ako nema nista ispod 60-70 hz :)