View Full Version : Modifikacija Avalon 737sp
Interesira me dali je netko radio ovu modifikaciju kompresora Avalona i kakvi su rezultati?
Po?ar u studiju ili br?i atack?
http://www3.telus.net/thewitt/
Pozdrav.
Interesira me dali je netko radio ovu modifikaciju kompresora Avalona i kakvi su rezultati?
Po?ar u studiju ili br?i atack?
http://www3.telus.net/thewitt/
Pozdrav.
Brzi atak 10 puta ..... mada , meni taj kompresor radi super za tracking bez toga .....
U svakom slucaju , mnogo je jeftino , pa lepo zamenis , probas ..... ako ti se ne svidja , vratis na staro ......
Pozdrav
Postupak mi izgleda ful jednostavan, morat cu to isprobati.
Postupak mi izgleda ful jednostavan, morat cu to isprobati.
Hajde , pa javi kako ti se dopada kompresor posle modifikacije ....
Pozdrav
Bitch
10-07-2008, 01:34 PM
zanima i mene. Ajde bas pisi utiske!
...mada ajde sad kad smo kod 737-ice... da vidim za cega bi vi koristili istu? 737 je dosta spor preamp, ima medium speed kompresor na sebi, da li bi dobili dobar efekat sa modifikacijom, i za cega bi koristili taj preamp sa modovanim kompresorom? po meni, brza kompresija je potrebna za kick, snare, tako te extremnije transient-based instrumente. A iskreno mi se nikad nije svidela noga dobos ili slicno na 737 kad god sam probao (nije do lampi, kick i snare na Manley ili GT zvuci extra).
znaci pitanje - sta bi dobili sa modifikacijom - tj.prakticna primena svega toga (spori tube pre sa brzim kompresorom).
pozzz
zanima i mene. Ajde bas pisi utiske!
...mada ajde sad kad smo kod 737-ice... da vidim za cega bi vi koristili istu? 737 je dosta spor preamp, ima medium speed kompresor na sebi, da li bi dobili dobar efekat sa modifikacijom, i za cega bi koristili taj preamp sa modovanim kompresorom? po meni, brza kompresija je potrebna za kick, snare, tako te extremnije transient-based instrumente. A iskreno mi se nikad nije svidela noga dobos ili slicno na 737 kad god sam probao (nije do lampi, kick i snare na Manley ili GT zvuci extra).
znaci pitanje - sta bi dobili sa modifikacijom - tj.prakticna primena svega toga (spori tube pre sa brzim kompresorom).
pozzz
Upravo tako ...... doduse , 737 kompresor je spor ..... ljudi kazu da im je korisniji kad se ubrza , ali meni se jako dopada ovakav jer ga zapravo i ne cujem ...... cak i kad vokal zakuca na 4 - 5 db redukcije ..... ja ga ne cujem ......
Ali za sporost preampa si apsolutno u pravu ...... zato je super za balade :)
Pozdrav
HeatMan
10-07-2008, 02:27 PM
jesi uspeo da bajpasujesh preamp? :?
Rhino
10-07-2008, 02:35 PM
Ne bi ja to dir'o:D
Ne bi ja to dir'o:D
Zasto ne probati ako nema posljedica?
Jednostavno vratim na staro ako mi se ne sviđa.
Bitch
10-07-2008, 03:32 PM
jesi uspeo da bajpasujesh preamp? :?
? ne kapiram sta me pitas? :confused:
Rhino
10-07-2008, 03:40 PM
Zasto ne probati ako nema posljedica?
Jednostavno vratim na staro ako mi se ne sviđa.
Ako nema posledica, onda ok... Mada taj 737 je dobar takav kakav je.
HeatMan
10-07-2008, 04:04 PM
? ne kapiram sta me pitas? :confused:
nisam tebe, maxa sam.. znam da je hteo da ga bajpasuje.. al ne znam da li je uspeo.. jbg, nisam napisao @max.. sry..
Hteo sam da bypassujem preamp ..... jer mi se svidja kompresor i eq , pa da ga kombinujem sa nekim boljim preampima ..... ali u shemi stoji da ako ulazis na line ulaz , svakako prolazis kroz ulazne lampe .....
Neko mi rece da moze da se udje na sidechain ulaz , i u shemi stvarno ide pravo na kompresor , ali mi to nije bas najjasnije .... ako ti Bitch znas nesto vise o tome .... daj neki savet ....
Pozdrav
U Avalonu su Sovtek 6922 lampe. Pa i tu ima mogucnost varijacije na temu s lampama.
http://www.tubedepot.com/so-6922.html
Igre nikad kraja...
8-)
Lampe zamenjene za Phillips lampama ..... razlika skoro necujna ..... nema igre :)
Pozdrav
FrankoPanko
11-07-2008, 10:16 AM
Mozda vam moze pomoci blok shema? :wink:
Hvala Franko , ali o tome sam i pricao kad sam rekao na pocetku da i line ulaz prolazi kroz lampe ..... ali kao sto se vidi , side chain NE prolazi .....
Ima li od znalaca neko da mi kaze , da li ce ista smetati signalu ako ga ubacim iz nekog preampa u side chain ulaz , pa preko kompresora i eq a napolje .....
Bilo bi lepo slusati great river + avalon komp i eq .....kao channel strip ....
Pozdrav
HeatMan
11-07-2008, 12:45 PM
dajte neku lepshu shemu.. otpadoshe mi ochi na ovome.. :?
edit:
@max: pa probaj brate, nishta te ne koshta.. pa vidi svidja li ti se zvuk.. al kapiram da nesh imati nikakav.. :?
FrankoPanko
11-07-2008, 01:52 PM
Sad tek vidim da na straznjem panelu uopce nema inserta :banghead: ! Link jack se ne moze koristiti kao ulaz jer on ima funkciju poput triggera (da se mogu "sinkronizirat" kompresije kad se koriste istovremeno dva Avalona) i spojen je u krugu side chaina, a ne na ulaz samog kompresora! Moze se jedino napraviti (tko stvarno ima znanja, volje i muda) insert (stereo) jack i spojiti izmedju lampe V2 i s/c prekidaca, naravno uz obavezno odvajanje visokonaponskim kondenzatorima na insert jacku (ako utvrdimo postojanje DC napona na tocki inserta) radnog napona minimum 250 V, a za vrijednost kapaciteta bi trebalo vidjet kakvi su unutra stavljeni iza anode na lampi, mislim da mogu biti od 1 - 4,7 UF.
Znaci, kako god okrenes, busenje je neminovno. Jedino ako nikad ne mislis u buducnosti koristiti link jack mozes ga zamijenit stereo jackom i napravit ovaj mali kirurski zahvat kojeg sam gore naveo. Sretno! :wink:
Hvala na trudu Franko !!! Super saveti , kao i uvek ....
Samo mi objasni jednu stvar ( posle toga moze i na PP ako nikoga ne interesuje )
Koja je razlika izmedju line input ( TRS napred ) i onog ( XLR ) pozadi , nemaju isti put i vidim da xlr izbegava prvu lampu , ali ga ceka dryga ...... i vidim da prolazli kroz neki " balanced amp " na pocetku ......
TO je isti djavo ili .... ?????
Pozdrav
P.S. Ako si ti u stanju da napravis tu izmenu , javi se na pp , meni je to interesantno .... jer su mi na Avalonu super i kompresor i eq ( za tracking ) samo mi je preamp spor i bezveze , a imam dosta finih solucija za druge preampe :)
Reinhardt
13-07-2008, 12:45 PM
Koja je razlika izmedju line input ( TRS napred ) i onog ( XLR ) pozadi
napred je hi-Z, instrument ulaz.. nema lineTRS
a i stvarno ne vidim cemu tolika komplikaza oko prea,
ni meni nije neki karakteran (da je po soundu-bio bi uvjeren da je IC, transformerless :) ) sto je ustvari super, jer bez problema na line XLR dovedi nekog ljubimca sa jacim karakterom..tipa UA610:da: i rijesio si "problem"
Frankovo modanje je teh.ispravno, ali nepotrebno, IMHO
pozz
Cek... hoces reci da je samo preamp na solo610 bolji nego avalonu737?
Pa oba bas i nisu nesto ..... tu su negde .... svakom fali nesto :(
@Reinhardt
..... kad uporedis A/B/C/D sa nekim drugim preampima , bude ti jasno koja je razlika .... a druga stvar , ne zelim da mi doticni UA ili bilo koji prolazi kroz dve lampe , zato ne mislim da je Frankovo resenje bespotrebno
Uporedba s IC je potpuno pogresna , jer ono sto fali Avalonovom preampu je lenjost i " razmazanost " sto pripisujem lampama ..... zato i zelim da ih izbegnem sve zajedno sa preampom .
Ako si citao moje ranije postove na ovu temu , procitao bi da mi se Avalonovi kompresor i eq dopadaju za tracking i da bi ih rado upotrebljavao sa drugim preampima ( pri cemu boljim ne znaci uvek i karakternim ) a moram da priznam da mi i izlazni gain na avalonu odgovara , jer bi mogao da panjim API je :)
Pozdrav
clusterchord
13-07-2008, 06:54 PM
Hvala na trudu Franko !!! Super saveti , kao i uvek ....
Samo mi objasni jednu stvar ( posle toga moze i na PP ako nikoga ne interesuje )
Koja je razlika izmedju line input ( TRS napred ) i onog ( XLR ) pozadi , nemaju isti put i vidim da xlr izbegava prvu lampu , ali ga ceka dryga ...... i vidim da prolazli kroz neki " balanced amp " na pocetku ......
max, prvo, sidechain nema veze s audio pathiom nikakve, i nemoze se iskoristiti za "ulaz", sluzi samo za odvajanje da ti komp vise ne "slusa" ono s cim ulazis u pre radi GR, vec da sad "slusa" externi signal (npr kick itd).
drugo prendji ulaz je HI-Z i mora ic u prvi tube (koji i radi najvece pojacanje) , tu ide gitara, bass, rhodes i sl.. drugi straznji XLR nije ista stvar, predvidjen je za +4dB balansirani signal - daklme tu ulazis iz ekternog preampa po izboru, i samo tu.
osobno nebih previse brinuo o drugom i pogotov trecem tube pojacanju, jer su ona puno manja, pogotovo trece (gain make-up), i time imaju puno manji utjecaj na zvuk od ovog prvog. a drugi razlog je, sto su u principu i dio zvuka i karaktera eq i compa.. (izmejdju se jos nalazi tube za gain reduction koji je neizostavni dio komrpesora)
jednostavno rjesenje: upikni se sa Great River ili Apijem u XLR input odotraga, upravo za to je predvidjen.. i uzivaj.. (probao sam i meni je ok)
komplicirano rjesenje.. napravi insert tocke poslije 2. tube stage-.a, i prije make-up gain tube na kraju... dodaj ulazni i izlazni trafo , i solid state operaciono koje ce tjerati dovoljno cijeli sklop, ukljucujuci i potrebni gain make up... mnogo komplikovano. i nepredvidivo. puno lakse je kupiti neki drugi tube eq, i tube kompresor.. sa solid state ili tube make upom (po zelji). ima ih svih kombinacija na trzistu.
mojih 2 pare..
max, prvo, sidechain nema veze s audio pathiom nikakve, i nemoze se iskoristiti za "ulaz", sluzi samo za odvajanje da ti komp vise ne "slusa" ono s cim ulazis u pre radi GR, vec da sad "slusa" externi signal (npr kick itd) ...
Lose sam se izrazio , nije side chain , nego comp link ...... vidis po shemi gde ulazi i izlazi , ali kao sto Franko reche ...... ne moze ( tu se svi slazemo ) :)
drugo prendji ulaz je HI-Z i mora ic u prvi tube (koji i radi najvece pojacanje) , tu ide gitara, bass, rhodes i sl.. drugi straznji XLR nije ista stvar, predvidjen je za +4dB balansirani signal - daklme tu ulazis iz ekternog preampa po izboru, i samo tu. ...
I to znam , nego sam po onoj blok shemi hteo da vidim gde kako i sta ulazi i izlazi ...
osobno nebih previse brinuo o drugom i pogotov trecem tube pojacanju, jer su ona puno manja, pogotovo trece (gain make-up), i time imaju puno manji utjecaj na zvuk od ovog prvog. a drugi razlog je, sto su u principu i dio zvuka i karaktera eq i compa.. (izmejdju se jos nalazi tube za gain reduction koji je neizostavni dio komrpesora)..
Prve dve lampe zelim da izbegnem ( kao sto je vec Franko rekao ) za druge dve su od kompresora i od izlaznog gaina , sto mi ne smeta .....
jednostavno rjesenje: upikni se sa Great River ili Apijem u XLR input odotraga, upravo za to je predvidjen.. i uzivaj.. (probao sam i meni je ok)..
I dalje prolazim kroz one lampe koje zelim da izbegnem ..... ali kao resenje "B" nije lose ....
komplicirano rjesenje.. napravi insert tocke poslije 2. tube stage-.a, i prije make-up gain tube na kraju... dodaj ulazni i izlazni trafo , i solid state operaciono koje ce tjerati dovoljno cijeli sklop, ukljucujuci i potrebni gain make up... mnogo komplikovano. i nepredvidivo. puno lakse je kupiti neki drugi tube eq, i tube kompresor.. sa solid state ili tube make upom (po zelji). ima ih svih kombinacija na trzistu.
mojih 2 pare..
A ako procitas Frankovo resenje ? Cini se da nije previse komplikovano , a radi upravo to sto treba da radi ...... a mozda je puno lakse kupiti neki drugi tube eq ( mada to u Avalonu nije tube ) i tube kompresor ( mada mislim da je u avalonu opto ) ali osim sto je lakse .... nije uopste jeftino :)
Ali hvala na savetima !!!!
Pozdrav
Reinhardt
13-07-2008, 11:36 PM
Cek... hoces reci da je samo preamp na solo610 bolji nego avalonu737?
pitanje prea je uvijek bilo pitanje ukusa, i po meni nema tu boljeg ili losijeg..
ne znam zashto su ljudi skloni kategoriziranju. ebiga, slabashan mike signal dignuti do line levela, a kako, na koji nacin, sa kojim mikeom upariti, stvarno-slobodan izbor.
zvuchi banalno, ali tako je.
e, sad, postoje preampi sa varijabilom ulaznom impedancom (npr.gt vipre) za "tehnnicko" uskladjivanje, ali u tom slucaju treba poznavati otpore mikea..
eto, nedavno sam mjerio neke (zbog DIY -20dB PAD-a) pa da podijelim,
mozda nekom zatreba:
shure sm57..............25ohm
58...............20ohm
neumann km184....9500ohm
u87.......64ohm
mada i "mismatch" je ponekad dobra opcija:)
@max, bez straha ubodi odpozadi 737 na xlr sto god oces,
radi to cijeli svijet, shto nebi i mi:wink:
boggy
13-07-2008, 11:46 PM
....
neumann km184....9500ohm
.....
:shock:
Da nije malo povelika impedansa Neumann-a, kako si merio? Ili je mozda greska u kucanju...
pozdrav
bogi
@max, bez straha ubodi odpozadi 737 na xlr sto god oces,
radi to cijeli svijet, shto nebi i mi:wink:
Ma jasno je to meni ..... samo mislim da je razlog tog sporog preampa upravo tih par lampi .... naravno da je najmanji problem da ubodem u xlr , ali cu sa Frankom ozbiljnije da porazgovaram o modifikaciji :)
Pozdrav
Reinhardt
14-07-2008, 12:19 AM
@bogy
izmedju "toplog" i "hladnog", naravno:)
boggy
14-07-2008, 08:27 AM
@bogy
izmedju "toplog" i "hladnog", naravno:)
Nece to tako moci, ni za dinamicke a kamoli za kondenzatorske.... ako ti treba informacija o impedansi, koristi kataloske podatke proizvodjaca (pod uslovom da zelis da baratas podacima koji imaju malo vise veze sa realnoscu)
pozdrav
bogi
FrankoPanko
14-07-2008, 10:27 AM
@ Max
Nemam Avalona, tako da nisam bas kompetentan raspravljati o tome kako se sa cime ponasa xlr line input, slusao sam ga par puta i dosta je "shiljast" sa vokalima (koristen sa Rode Classic-om). Ako bi se odlucio na modifikaciju bilo bi pametno pitat proizvodjaca shemu makar tog dijela uredjaja. Mislim da bi ti mogli izici u susret s obzirom da si vlasnik njihovog proizvoda. :wink: Ali, kao sto svaki doktor uvijek kaze da "operacija je zadnja solucija", pokusaj ubost na xlr line input drugi preamp i vidi kako ti radi. Usput, javi mi za one majkove!
...A ja danas odoh brodom iz Rijeke sa familijom do SandRoba u Korculu na tjedan dana sunca i mora (a usput i na festival Marko Polo)! Pozdrav ekipa! :D:cool2::peace:
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.