View Full Version : internet radio
SandRob
09-07-2008, 02:52 PM
zelim napravit internet radio.
ima li ko kakih iskustava?
koji software mi treba?
koja brzina interneta i sl?
silicon science
09-07-2008, 03:11 PM
I mene to zanima, ima li koga da zna??
Tomislav
09-07-2008, 03:19 PM
Potrebno je nekoliko stvari.
Potrebno je računalo koje pušta glazbu i server (to može biti isto računalo).
Za računalo koje pušta glazbu ne postoje neki zahtjevi osim da sa serverom bude povezano mrežom koja omogućuje prijenost zvuka u željenom bitrate-u. Server, s druge strane, ima malo veće zahtjeve. Ovisno o željenom bitrate-u i maksimalnom broju slušatelja, server treba imati prilično veliku brzinu uploada, i ne tako jak procesor, ram-e itd..
E sada, konkretno, glazba se može puštat iz Winampa (amaterski) ili profesionalno sa recimo SAM Broadcastera. Najpopularniji formati su mp3 i aac+. Ja sam uvijek za aac+. Ima više poznatih rješenja za server, ali svakako najpoznatije i provjereno je Shoutcast server.
Ako vezano za ovo trebate neke detalje ili konkretne upute kažite :)
Ja sam bio pokrenuo naš mjesni internet radio, onda je to na kratko stalno, a trenutno sređujem music library i skripte za sviranje itd.. i kad sve to završim radio će ponovno biti u pogonu.
edit:
Step by step za winamp + shoutcast (http://www.wizardskeep.org/mainhall/tutor/shbroad.html)
E da, ako nekome treba pomoć ima moj MSN u profilu, uvijek sa appear offline, tako da je šansa da sam online prilično velika iako piše da sam offline.
Tribal_kg
09-07-2008, 03:37 PM
Reci mi, sta bi moglo da se uradi sa internet paketom 512/64? Cisto informativno me zanima..
Pozdrav
Tomislav
09-07-2008, 03:41 PM
Ako imaš 64 kilobita/s uploada, tada možeš nekome streamati (teoretski) pjesmu od 8 kilobajta/s što znaći da je veza za stream neupotrebljiva.
Kalkulator: ovdje (http://www.softpedia.com/get/Network-Tools/Bandwidth-Tools/Bitrate-Broadcast-Calculator.shtml)
edit: kalkulator je bezveze jer računa sve u kbps.. A to je najobičnije djeljenje. Zapravo sve je.
1 kilobajt je 8 kilobita i to je sve što trebate znati pri izračunima.
Npr. mi imamo upload 768 kilobita po sekundi. 768/8=96 kilobajta po sekundi. Dakle možemo poslužiti jednog slušatelja sa 96, dva sa 48, tri sa 32 itd.
E sad samo treba provjeriti je li brzina od providera iskazana u bilobitima ili kilobajtima. Kod nas je u bitima.
Tribal_kg
09-07-2008, 03:43 PM
Kao sto sam i ocekivao.. Ja sam mislio cisto da probam, par prijatelja da slusa povremeno ali nema leba. Hvala majstore. ;)
lesha
09-07-2008, 08:03 PM
sto se tice servera, postoje firme na netu koje pruzaju usluge streaming hostovanja, i to po popularnim cenama.
dejankuki
09-07-2008, 10:11 PM
512/64 zaboravi... ali ozbiljno... Ja sam se zaludjivao oko toga neko vreme, i svatio da je na 64 upload sve to uzaludno...
Sto se tice, servera.. ima ih stvarno mnogo, ali najjeftinije sto sam nasao, je oko 100 dolara na godisnjem nivou, ali moras da budes u USA i onda ne brines oko placanja prava (oni preuzimaju odgovornost). Ukoliko nisi u USA, traze ti dozvolu nase "agencije" ili slicne stvari, cime dokazujes da placas "autorska prava" u svojoj zemlji. E a sad, otvaranje obicnog, etar radia i internet radia ZA sada kod nas se isto tretiraju i isto kostaju.. mnooooogo!!!
Naravno uvek mozes divlje... streamingom... ali preko servera... ne znam. nisam siguran!
lesha
09-07-2008, 10:22 PM
probaj ovde (http://www.globcos.ch/page.php?id=27)
Tomislav
10-07-2008, 10:25 AM
Meni je jedan lik u Peruu ako se ne varam mjesec dana hostao shoutcast za 200 slušatelja pri 48 kbps (što je za aac+ zbilja ok) za $20. I zbilja je fino radilo. Tko je zainteresiran dam Vam njegov MSN i možete se dogovoriti za custom planove. On je bio spreman meni čak naplatiti samo onoliko koliko potrošim, npr. ako streamam dva sata dnevno onda mi je htio zbrajati sate dok ne nakupim mjesec dana isl. U svakom slučaju vrlo susretljiv. Ne pita za dozvole :D
dexyco
11-07-2008, 06:08 PM
Ja se nesto cackao sa tim, ali nista ozbiljno, streamovao drugovima na 2x24 kbps (64 kbps), ali nista ozbiljnije... Sve je vec receno, samo da dodam da je potrebno minimum 128/256 na kompu odakle se pusta muzika, kako bi kvalitet kod slusaoca bio prihvatljiv...
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.