Log in

View Full Version : izbor instrumenta

stefdza90
25-06-2008, 12:14 PM
pozdrav svima!

resio sam da poradim na svom muzickom obrazovanju te moram da odaberem instrument sa kojim bih poceo...

ne znam da li je vazno pomenuti,ali konkretno me zanima (sto se zanra tice) eurodance, eurotrance, dancepop i slicne mesavine pop muzike sa elektronskim zanrovima (u narodu poznatija kao trash muzika :) )

sto se konkretnih primera tice, kao reprezentativne primere treba predstaviti bendove kao sto su scooter, cascada, kao i basshunter, groove coverage...

ako je potrebna jos neka informacija slobodno pitajte, cilj mi je da sto bolje odaberem prvi instrument i da polako pocnem sa kupovinom sopstvene opreme za studio (naravno, svi predlozi su dobrodosli )

hvala napred
Stefan

silicon science
25-06-2008, 12:30 PM
Imas nemachku firmu QUASIMIDI koja proizvodi sintove bas za muziku koju ti radis, tako se uostalom i reklamiraju. Imas modele tipa "Rave-O-Lution 309" i "Raven". Pogledaj ovde www.vintagesynth.com pa pod Quasimidi. Prodavao se jedan RAVEN u Mladenovu za 150 evra, NOV:)
Sve te zvukove mozes i naci u VST-u naravno, ali ovde je sve spakovano na jednom mestu, imas sekvencer, super zvuci i jeftino je.

stefdza90
25-06-2008, 12:38 PM
nisam ni pretpostavljao da se neko reklamira na taj nacin...

sto se specifikacije kompjutera, kakav bi trebao biti (koristio bih ga samo za muziku)? verujem da ne bi bila dovoljna ni obicna muzicka kartica...

sto se tice ovog produkta koji si spomenuo, da li je to onaj glavni deo koji ce mi biti potreban za pravljenje muzike ili postoje jos neke vece stvari koje bi trebalo dodati?

silicon science
25-06-2008, 12:45 PM
Imas "search" opciju i tu ces sve naci, suvise je opsirna tema i mnogo se pisalo o tome. U principu taj sint i malo vst ti je dovoljno, al ti ni on nije toliko neophodan, ali je instant zvuk sto je nekom potrebno, kog mrzi da se smara sa trazenjem farbi na kompu.

stefdza90
25-06-2008, 01:52 PM
precesljao sam malo i vidim da se bas i ne spominju neke konkretne stvari... po nekom mom misljenju, sto se tice opreme, za sam start mi je potreban

komp sa jakom zvucnom kartom,keyboard,synth,ritam masina i sequencer,sampler...

ima li preporuka za neke od ovih stvari,napominjem da je za elektronski i eventualno pop zanr... sto se tice budzeta, raspolazem sa maximum 1500 eura, naravno, sto manji trosak to bolje, sigurno nece da se baci :D

Arthur
25-06-2008, 06:49 PM
komp za zvucnom, keyboard, synth (n-komada) i tu je kraj. Bar za pocetak, bar za produciiranje muzike.

Tazman
25-06-2008, 07:24 PM
pa onda izgleda nisi bas dobro precesljao posto ovde o tome ima sve.. samo treba biti dovoljno strpliv i traziti..
e sad, nisam siguran da sam bas shvatio pitanje iz tvog prvog posta, koji instrument izabrati pa uciti.
ako mislis u klasicnom smislu onda bi to bio klavir pa kad njega naucis da sviras i naucis potrebnu muzicku teoriju lako ces to znanje primeniti na bilo koji zeljeni muzicki pravac..
ako si mislio koi instrument uzeti i iz njega uz sto manje cackanja dobiti boje i zvukove iz zeljene vrste muzike, e to je onda nesto drugo..
ako si mislio na ovo drugo neke od hardverskih opcija bi ti bile recimo access virus ( neki od modela ), nord lead ili nesto od waldorfovih modela.. npr..
navodim ti njih kao neke od najpopularnijih opcija za elektroniku mada i gomila korgova, rolanda, jamahi i ostalih ima dobre boje za takvu muziku..
mada moje misljenje je da tebi, posto tek pocinjes da se zanimas za muziku, uopste ne treba nikakav hardver sem dobrog kompa neke midi klavijaturice i nekih monitora ( zvucnickih naravno )..
kazem ti to jer ako odma kupis sintove, ritam masine, semplere i ko zna sta, krenes pa ispadne da to u stvari nije kako si ti zamisljao/zeleo i odlucis da batalis ostaje ti gomila opreme koju treba rasprodati po pitanje kakvoj ceni i verovatno dzabe izgubiti novac..
da ne pominjem da za taj tvoj budzet o nekoj konkretnoj opremi ne mozes ni da razmisljas...
mislim da bi najpametnje bilo uzeti neki dobar komp, yamahine msp5 monitore, neki midi kontroler tipa m-audio, evolution ili nesto tako i ako preostane para neku m-audio karticu mada za pocetak ti je i soundblaster dobar.
to bi trebalo da ti se uklopi u budzet..
kad to sve uzmes, instaliras lepo neki nuendo/cubase/sonar/ableton/reason ili sta god da preferiras od sekvencera/aranzera i nabavis par video tutorijala i knjiga o upotrebi istog, nabavis 5,6 banki odgovarajucih semplova i neke vst instrumente sa zeljenim bojama ( u tvom slucaju bi to bili recimo vanguard, z3ta+, nexus, albino, korg legacy bundle itd.. ) i lepo krenes da pravis muziku...
ako posle godinu, dve, tri shvatis da je to to i da zelis da se bavis time plus da ono sto radis ima neki kvalitet ondda je najmanji problem naci kes i poceti da kupujes hardverske sintove, ritam masine, semplere i sve ostale avionekamione plus sto ces tada mnooogooo bolje znati i shvatati sta ti zaista treba..
eto, nadam se da sam ti bar malo pomogo ;-)

stefdza90
25-06-2008, 10:50 PM
hvala na opsirnom postu, imam indirektne kontakte sa pravljenjem muzike vec godinama unazad, ali nista konkretno nisam preduzeo do sada...

elem, prosao sam neke strane forume ovog tipa jos jednom i kontaktirao nekoliko ljudi, te su mi, u vezi sa ovim napravili mini listu...

keyboard: yamaha s 03, casio wk-3300, casio wk-3800, casio wk-8000
synth: korg microcontrol ili korg x50
drum machine: alesis sr16 ili alesis sr18 (kazu da su ovi jeftini,standardni i najupotrebljiviji-krajnje laki za upotrebu)
zvucne karte: emu 1212m ili emu 0404
monitori: yamaha msp5 ili alesis mk1
slusalice: audio technica ath m40
mikrofoni: rode ntk,rode k2,rode nt2-a,audio technica at 4050

za miksetu konkretnih predloga nema, kazu da je to najteze od svih ovih komponenti odabrati... nadam se da ce biti predloga i za tako nesto...

i jedno pitanje sto se tice vst instrumenata i semplova - postoje li neke velike baze na internetu koje se tesko nalaze preko googla? da li bi bilo korisnije instalirati windows XP ili mac za rad na kompjuteru koji bi bio samo za ovu svrhu?

takodje sam video da postoje i opcije da jedan kompjuter ima dva monitora (zapravo,nuendo je bio na jednom a reason na drugom, oba su bila aktivno koriscena tokom rada u studiju) i kako bi to moglo da se uradi?

silicon science
25-06-2008, 11:20 PM
Uf, tebi fali elementarno znanje (nista lose):wink: i zato je naj bolje Tazmana da poslusas sto ti je gore napisao:wink: :) Od reci do reci. Mani se ritam masine, jer kad je snimis kroz Emu i M audio ispadne mnooogo gore nego da si uzeo neki sempl (govorim ti iz iskustva)... Tako da lepo uzes komp RUDAW-narucis ovde na forumu i dobices azdaju i pokrenes i Reason i chuda i vozis. Sprave dolaze tek dosta kasnije, minimum 3 godine rada samo sa softom:wink: Da nauchis sta i kako pa tek onda.

Tazman
26-06-2008, 01:42 AM
uh.. ajde da probamo ovako...
za pocetak po cemu ti nesto klasifikujes u keyboard a drugo u synth ?
to me zivo zanima..
navedi mi konkretan razlog zbog kojeg zelis hardversku ritam masinu a ne soft varijantu ?
da li umes da koristis bilo koji soft sekvencer ?
da li znas proces snimanja i od cega sve moze da zavisi kvalitet istog ?
ako vec razmisljas o hardveru, jel bi umeo ti sve to da povezes i osposobis za rad ?
jel si uzeo u obzir cenu potrebnih kablova i konektora ako bi sve to koristio ?
otkud sad mikrofon ?
jel si racunao predpojacalo za njega ?
jel si razmisljao o tome gde bi bilo sta snimao sa njim ?
akustika prostorije ? ovoono ?
otkud mikser ?
za sta bi ga tacno koristio ?
ako se nevaram ti rece da ti je budzet oko 1500 jevreja, aj uzmi sracunaj samo po jednu stavku od svega gore sto si naveo i reci mi koliko je to.
objasni mi sta imas protiv softvera ?
jel mislis da nije dovoljno dobar ? neces dobiti zeljene rezultate ?
jel si ti nekad koristio kompijuter ?
nemoj da se ljutis ali posle pitanja o dva monitora i "da li bi bilo korisnije instalirati windows XP ili mac" prosto ne mogu da te to ne pitam..

stefdza90
26-06-2008, 07:42 AM
uh.. ajde da probamo ovako...
za pocetak po cemu ti nesto klasifikujes u keyboard a drugo u synth ?
to me zivo zanima..
navedi mi konkretan razlog zbog kojeg zelis hardversku ritam masinu a ne soft varijantu ?
da li umes da koristis bilo koji soft sekvencer ?
da li znas proces snimanja i od cega sve moze da zavisi kvalitet istog ?
ako vec razmisljas o hardveru, jel bi umeo ti sve to da povezes i osposobis za rad ?
jel si uzeo u obzir cenu potrebnih kablova i konektora ako bi sve to koristio ?
otkud sad mikrofon ?
jel si racunao predpojacalo za njega ?
jel si razmisljao o tome gde bi bilo sta snimao sa njim ?
akustika prostorije ? ovoono ?
otkud mikser ?
za sta bi ga tacno koristio ?
ako se nevaram ti rece da ti je budzet oko 1500 jevreja, aj uzmi sracunaj samo po jednu stavku od svega gore sto si naveo i reci mi koliko je to.
objasni mi sta imas protiv softvera ?
jel mislis da nije dovoljno dobar ? neces dobiti zeljene rezultate ?
jel si ti nekad koristio kompijuter ?
nemoj da se ljutis ali posle pitanja o dva monitora i "da li bi bilo korisnije instalirati windows XP ili mac" prosto ne mogu da te to ne pitam..

1) klasifikacije koje su napisane gore nisu moje... tj nisam ja razvrstavao
2) sto se tice soft sequencera, znam neke osnovne stvari, nista revolucionarno, ali tu racunam da ce tutoriali kojih verovatno ima gomila da pomognu, nemam cim sa vremenom i ucenjem
3) ne mogu da garantujem da bih uspeo da povezem sve to, ali ne bih mogao da kazem ni da ne bih :) imam pomoc sa strane ako zaglavi,posto sam imao prilike da gledam proces pravljenja muzike na manje-vise istoj opremi koju su mi gore naveli
4) nisam uzimao u obzir cenu kablova, valjda kablovi idu u paketu sa samim uredjajima ? :S
5) otud mikrofon sto eurodance nije instrumentalna muzika :)
6) znam da ce mi biti potrebno predpojacalo za mikrofon, ali o tome jos nisam uspeo da skupim informacije
7) akustika prostorije nije problem, za to vec imam adekvatno resenje
8) kada dolazi do mesanja analognih i digitalnih signala valjda ce mixer biti potreban? u slucaju da uzmem mikrofon mixer ce mi biti potreban za equalization control...

silicon science
26-06-2008, 10:31 AM
Ista pricha kao i u 99% slucajeva. Javite se za savet a vec unapred imate izgradjen potpuno pogresan i smesan koncept za opremanje "studija" i jednostavno NE ZELITE savet vec potvrdu toga sto ste "umislili" kao pravo resenje za vas. Receno ti je sta i kako, a ti sad vidi... Da mogu sad bi zakljucao temu:rotfl: :rotfl: :rotfl:

Reinhardt
26-06-2008, 12:29 PM
izbor instrumenta?
klavijature naravno, malo osnova solfegia i to je to

a ostalo, malo po malo.. doci ce

i ja bi lubenicu u jednom grizu, al neide,
bite by bite, paziti da se ne zagutis(udavis)

Tazman
26-06-2008, 08:43 PM
@stefdza90
iz svega sto si do sad napisao, u prethodnih par postova, jedino mogu da dodjem do zakljucka da apsolutno nemas pojma o cemu pricas..
ali to nije strasno..
strasno je to sto neces da prihvatis savet i da kazes da ne znas nego furas istu pricu sve vreme i pokusavas da se pravis da nesto znas...
zaista ne znam sa koim ciljem.. sta ? da se slucajno ne izblamiras ?
ali ok, tvoja stvar, samom sebi ces time najvise problema napraviti...
ja sam zaista imao najbolju nameru da ti pomognem ali posto je odbijas stvarno ti je necu naturati..
poslednji savet koi cu ti dati je da nabavis neku knjigu o OSNOVIMA snimanja i muzicke produkcije, da je iscitas jednom pa jos jednom i da tek onda dodjes i ponovo postavljas pitanja..
pozdrav i sve najbolje