PDA

View Full Version : Le/tr

on Lord
09-06-2008, 11:09 AM
Moze li neko da mi napravi poredjenje ove dve klavijature?
U cemu su slicne a u cemu razlicite?
I koja je bolja, ako je neka bolja?
Hvala!

fischek
09-06-2008, 11:24 AM
Moze li neko da mi napravi poredjenje ove dve klavijature?
U cemu su slicne a u cemu razlicite?
I koja je bolja, ako je neka bolja?
Hvala!

TR je novija i naprednija verzija LE-a, znaci bolji je TR. Za razliku od LE-a ima slot za SD karticu i USB port. Najbolje bi bilo da uporedis specs i evo ti jedan dobar review:

http://www.soundonsound.com/sos/nov06/articles/korgtr88.htm

miki
10-06-2008, 03:29 PM
Osim sto se razlikuju u boji, razlika je i u tome sto Le cita SmartMedia koje se veoma tesko mogu naci ovde u Srb i ti sto ih prodaju nemaju dushu...
Ram kod TRa je noviji i samim tim je bolji, mislim da su mu i Eff malko bolji od LEa...U sustini razlike mnogo nema..

filip
10-06-2008, 11:15 PM
Ma skoro su iste obe. Za narodnjake. Ako nisi narodnjak, bezi od njih max. speedom

miki
11-06-2008, 09:18 AM
Filipe, mozda tako mislis zato sto ga vecinu narodnjaka svira..ali veruj mi, moze bas dobro da se sredi za zabavnjake!

filip
11-06-2008, 10:12 AM
sredjivao sam ga ja maximalno, ali ne vredi - UZAS od semplova!!!!

zazvucao mi je jedino kada sam ga vezao preko kompa i pustio neki normalan vst :)

joooj, samo da sam ga se resioooo

eterno
12-06-2008, 12:48 AM
sredjivao sam ga ja maximalno, ali ne vredi - UZAS od semplova!!!!

zazvucao mi je jedino kada sam ga vezao preko kompa i pustio neki normalan vst :)

joooj, samo da sam ga se resioooo

Znaci dobra MIDI klavijatura, hehe :rotfl:

filip
12-06-2008, 08:36 AM
Znaci dobra MIDI klavijatura, hehe :rotfl:

eh da je dobra midi klavijatura, dirke su (meni) uzas....

tukoje
12-06-2008, 10:48 PM
Evo baš nedavno sam uzeo TR 76. Priznajem da mi je bio poslednja opcija...

Za te pare možeš uzeti Roland Juno-G. Planirao sam da uzmem isti, ali malo su me zabrinuli neki snimci sa neta u vezi sa kvarovima ekrana. Čuo sam da B3 nije baš najbolji a mislim da ti je važan ovaj zvuk, naročito za Deep-se. :)
TR ima solidne orgulje mada je potrebno još malo ih doterati. Istina je to što svi kažu da su semplovi užas, ali još su i dobre zvukove od takvih semplova napravili. Malo je bezveze rešeno pitanje kreiranja sopstvenih boja jer se postojeće modifikuju i kao takve snimaju na SD karticu (mora se snimiti cela banka). Roland je to bolje rešio uvođenjem banke sa user presetima.

Akustični zvukovi nisu jača strana TR-a, npr. sa klavirom nikako da se pomiri. Više zvuči kao neka anologna sprava koja ih simulira. Po meni dobar je za neke retro zvukove tipa rok 80-tih i slično. Mogu se napraviti i solidni lidovi.

TR poseduje USB konekciju, ali samo za MIDI i čuvanje preseta i nekih parametara. Nisam probao, ali koliko znam ne mogu se prenositi semplovi. To je moguće preko SD kartice, ali je potreban poseban uređaj za komp. Takođe moguće je direktno unositi semplove putem opcione EXB-SMPL kartice koja ima i priklučak za SCSI. Stvarno su mogli da stave i USB za semplove.

Eto, za početak i nije tako loše. Ako ništa drugo, bar je napravljena od aluminijuma.

on Lord
13-06-2008, 03:01 AM
Uf...
Pa morace da radi poso...
Extreme je jos uvek daleko od mojih plateznih mogucnosti, razvio sam tokom godina neku alergiju na Roland (najvise na joystick :)), yamaha bas i nema u ponudi neke klavijature srednje klase (osim s30 koga vise nema), ostalo me bas i ne zanima.
B3 nije problem, uvek mogu da ponesem lapatopa sa b4...
Gledao sam neke prezentacije za Tr-a i ok mi zvuci, onako...
Juce sam bas nasao na gearwire-u neko poredjenje tr-le, i to je skroz bre isto, druga kartica, malo veca memorija na tr-u i tr ima malo kao bolje multisemplove...
Zasto onda Le drzi cenu tako? Polovan Tr kosta koliko i polovan Le, a nov Tr kosta 200e vise nego polovan, i to zato sto su svi polovni relativno novi, za koju godinu polovan Tr ce biti jeftiniji od Le-a, a kao je bolja klavijatura?
Ala sam se raspisao...

allegrosteva
13-06-2008, 08:47 AM
Pozdrav! mislim da (nisam proverio tako da ne mogu da potkrepim cinjenicama,stvar je samo licnog utiska) su na tr-u mnogo ozbiljniji konverteri (ili je momak koji je skoro svirao samnom majstorski namestio boje)

Dule A
13-06-2008, 12:39 PM
TR se kao i cela triton i podtriton serija mora namestiti prema svirackim navikama.... da se namestiti solidno za te pare....
LE je na ceni kao i golf dvojka..... bez ijednog pravog razloga......
Pored smartmedia zezanja na LE sa semplovima, sustinska razlika je u wave rom-u..... Dakle LE pozajmljuje osnovne sirovine za pravljenje farbi direktno od triton klasika (32mb neprosirivog wave rom-a), ... Ovo su uzasno stare sirovine koje imaju bas los zvuk.... Pritom izbor akusticnih instrumenata je UZASAN, klaviri specijalno nemaju veze sa mozgom..... Onda u par godina KORG pravi prosirenja(za Triton syntove) na kojima izlazi : pristojne gudacke i orkestral boje,odlican brass, neke vintage analog boje-pristojne i relativno pristojni klaviri....
TR ima wave rom od 64mb u koji je pored TRITON clasic 32mb sirovina, ukljuceno i 32mb sirovina koje su svojevrsni best of izbor sa svih prosirenja koja su se pojavila u triton seriji.....
U svakom slucaju ne postoji opcija da pomislis o Triton LE ukoliko ti se mali TR dopao..... a nije da su neke mrak sprave ni TRovi ali da se napraviti ako ti se malo bakce oko synta.... Konkurencija za te pare ima bolji sound to je sigurno..... ali su poprilicno manje editibilni syntovi......
Ta prica o konverterima brate..........
Veliki pozz

on Lord
23-06-2008, 05:07 PM
A kakve su dirke na Le-u i Tr-u, ima li razlike?
Video sam da Tr88 ima full weight dirke, 61 i 76 naravno nemaju, jesu li na njima bar poluotezane?

Dule A
24-06-2008, 01:28 PM
dirku moras da probas..... na dodir neukljucene klavijature osecaj je uzasan..... medjutim velocity mapiranje je pristojno i osecaj u toku svirke je dobar....

fischek
24-06-2008, 03:03 PM
...61 i 76 naravno nemaju, jesu li na njima bar poluotezane?

61 i 76 nisu semiweighted

on Lord
25-06-2008, 02:03 PM
Uzeh juce TR61, nov!!!
Nije nista posebno, al ima sve sto mi treba, i jos svasta nesto korisno sto mi ne treba, i uzeo sam novu, znaci sve radi, nije izlupana, izgrebana, isarana i svasta nesto...
Dirke su... onako... al cackao sam svasta nesto po skaju juce i zakljucio da u korgu rade maloumni ljudi koji stavljaju krs dirke i na klavijature od 300 i na klavijature od 3300 jura, osim ako nije 88, onda i dobijes neku lepu dirku...
Nisam mnogo vremena imao da probavam, zbog posla, al sam preleteo boje na brzaka, ima svakakvih lepih boja, i zanimljivih efekata, svidja mi se onaj napredni arpedjiator, ima dosta kontrolera, knobova, dugmica, to je uvek plus...
Joy je nekako mali, ispravljac mi ne uliva previse poverenja, navikao sam 220 direktno u instrument, kablovi na svakoj pijaci i tako to... ovo se gubi, lomi, kida...
Za 950 eura i nema sta drugo da se uzme po beogradu (novo), da sam imao jos toliko para, uzeo bih mozda nesto zajebano, al kako sviram i ovo mi je mnogo :)
I tako, reko cisto da napisem ako nekoga interesuje
pozdrav

fischek
25-06-2008, 02:06 PM
cestitam, javi se ako hoces neke sample-ove; prilicno dobar klavir i tako to...

filip
25-06-2008, 11:26 PM
Uzeh juce TR61, nov!!!

Za 950 eura i nema sta drugo da se uzme po beogradu (novo), da sam imao jos toliko para, uzeo bih mozda nesto zajebano, al kako sviram i ovo mi je mnogo :)
I tako, reko cisto da napisem ako nekoga interesuje
pozdrav

ja sam imao takodje novi tr61, pa nakon 8 meseci koriscenja sam menjao uz moju doplatu od 300e za yamahu MO6 (isto polovnju ali staru mesec dana), i mogu ti reci ove dve klavijature (po meni) ne mogu ni da se porede (prednost yamahi). Mozda si za malo vise novaca mogao da kupis ovu sjajnu yamahicu (za te pare) sa kojim bi sigurno bio zadovoljniji, ali ok, sta je-tu je.

srecno, ziveo
pozdrav,
filip

on Lord
26-06-2008, 01:24 PM
Da sam imao jos 300e preko mogao bih verovatno da nadjem extreme, ali nisam imao te pare.
Svakako da je mo6 bolja sprava, ali i teza, i veca, a to mi nikako ne odgovara.
Za ono sto ja sviram, i kako sviram i uslove u kojima sviram, tr je super stvar!!!

filip
26-06-2008, 01:35 PM
ako si ti zadovoljan, onda super.
pozdrav

tukoje
26-06-2008, 10:07 PM
cestitam, javi se ako hoces neke sample-ove; prilicno dobar klavir i tako to...

I meni bi dobro do?li neki semplovi (ako su multi).

ja sam imao takodje novi tr61, pa nakon 8 meseci koriscenja sam menjao uz moju doplatu od 300e za yamahu MO6 (isto polovnju ali staru mesec dana), i mogu ti reci ove dve klavijature (po meni) ne mogu ni da se porede (prednost yamahi). Mozda si za malo vise novaca mogao da kupis ovu sjajnu yamahicu (za te pare) sa kojim bi sigurno bio zadovoljniji, ali ok, sta je-tu je.

Da li mo?e? malo detaljnije da opi?e? u čemu je bolja. Nisam je probao tako da me ba? interesuje da li sam se zeznuo. Inače TR koristim za rock. Da li je MO bolji po tom pitanju, recimo boje orgulja?

filip
26-06-2008, 11:29 PM
semplovi su po meni MNOGO bolji.

MO sadrzi (koliko ja znam) sve farbe kao motif, samo sto motif ima jos sempler i jos neka cuda (mozda ima vise farbi, nisam siguran). Tako da, zvukovi su mnogo prirodniji i dirka je mnogo bolja. I ja sviram rock i na svirkama (dakle sint u celoj slici) se bas cula razlika kada je tu upao mo. Klaviri, orgulje - ma svi zvukovi su neuporedivo boji od tr. Takvi korgovi sintisajzercici su stvoreni za narodno :D
I bend i ja smo slavili ko blesavi kada je otisao tr :)

ma za te pare i tu razliku u ceni - NEBO I ZEMLJA!

tukoje
28-06-2008, 09:00 AM
semplovi su po meni MNOGO bolji.

MO sadrzi (koliko ja znam) sve farbe kao motif, samo sto motif ima jos sempler i jos neka cuda (mozda ima vise farbi, nisam siguran). Tako da, zvukovi su mnogo prirodniji i dirka je mnogo bolja. I ja sviram rock i na svirkama (dakle sint u celoj slici) se bas cula razlika kada je tu upao mo. Klaviri, orgulje - ma svi zvukovi su neuporedivo boji od tr. Takvi korgovi sintisajzercici su stvoreni za narodno :D
I bend i ja smo slavili ko blesavi kada je otisao tr :)

ma za te pare i tu razliku u ceni - NEBO I ZEMLJA!

Sad malo ?alim ?to nisam probao MO. Ako ni?ta drugo bar sam dobio besplatno karticu za semplovanje pa ću poku?ati bar na ovaj način ne?to dapobolj?am. Ono ?to meni lično odgovara vi?e na TR-u je ?to ima d?ojstik i 76 dirki.
Sigurno da su Yamahini semplovi daleko bolji. Pored toga videh jo? u specifikacijama da ima user banke. Nervira me ?to na Korgu to nisu uradili a čini mi se da to nije slučaj samo na TR-u.

on Lord
30-06-2008, 10:36 AM
Jako sam razocaran orguljama!
Nema pristojnog ham-a na TR-u, ni multisemplova od kojih bi se napravio. Ne mogu da vucem laptop po klubovima, zao mi da ga ne upropastim, nije neki, al mi zao.
Na li neko gde moze da se skine neki semplovan, da je dobar?
Ili ako ima neko neki smpl library orguljam, a da je voljan da to podeli?