PDA

View Full Version : from beginning...

nenad
08-06-2008, 09:46 PM
Pa, Gorane..... imam par pitanja a sve u jednom povezu.....
Dakle, tvoj pristup snimanju vokala.......Čime snima? ? ?ta koristi? u lancu snimanja ? Koliko ti u snimanju a koliko u mixu poma?e software oko vokala ? Uz sve to, kada bi bio ljubazan pa da nam na konkretnom primeru objasni? tvoj rad uz poneki audio zapis sa svojih HDD-ova..... Znači tema....VOKAL....

LACKY
08-06-2008, 10:08 PM
Uglavnom, vox snimam na traku (2" Otaro MX 80), standardni lanac je 87 Ai premap Trident 80 B sa kanala i DBX 160 X. To je neki standardni lanac u studiu u kome najcesce radim, a u drugim studiima sta vec ima. Pink Dedinje ima bolje mogucnosti C 12 VR, M 149 itd. od preampa UAD, Avalon itd.
Znaci kod samog snimanja generalno nema softvera, tek posle u editingu i mixu koristim manje vise standardne stvari. U mix-u vox opet tretiram analogno sto se tice kompresije i filtracije, a od softvera ako treba tjuning i efekte (dilej, korus itd.). E sad konkretno, ovih dana cu da mixam nesto pa mogu baciti par fajlica da se cuje vox u razlicitim fazam, od sirovog snimka pa do procesiranog u mixu. Mada generalno je tesko sta zakljuciti kada cujes isprocesiran vox jer jednostavno moze zvucati suludo kada ga slusas samog. Jer u kompletnom snimku nesto sto funkcionise kada se izdvoji moze delovati nelogicno.

nenad
10-06-2008, 11:18 PM
Mada generalno je tesko sta zakljuciti kada cujes isprocesiran vox jer jednostavno moze zvucati suludo kada ga slusas samog. Jer u kompletnom snimku nesto sto funkcionise kada se izdvoji moze delovati nelogicno.

Jasno...potpuno....

?ta najče?će koristi? od prostornih efekta kada miksa? ? ?to software, ?to hardware ?
Pitam jer verujem da si tokom proteklih godina probao poprilično hardware-a, a ja eto konkretno radim isključivo sa softom, pa eto pitam te za tvoje objektivno mi?ljenje....koliko se to soft pribli?io hardware-u u tom pogledu ili ga je pak preskočio ?
Jer definitivno sa software-om, kao alatom u miksu, ljudi rade tako dobro da je stvarno te?ko prepoznati na čemu je to rađeno........
Čini mi se da prostor ?to se tiče software-a jo? uvek nema tu "gustinu" ali zato po pitanju eq-a i comp-a, tu je rame uz rame.......dodu?e to je samo moje mi?ljenje, a glavni oslonac na to, su moje U?I....pa jbg, i ne vidimo a i ne čujemo svi isto.............u tome je dra?.....

LACKY
10-06-2008, 11:31 PM
Reverb je uglavnom 300-tka Lex(ponekad softverski, dopada mi se Blue Verb). Dilej uglavnom softerski(uglavnom koristim PSP i Nuendove dilej plugove), korusi i flendzeri softverski(Waves i Nuendo).
Generalno softverske efekte koristim poprilicno, ali da imam mogucnosti za jos neki ozbiljniji hardver, rado bih, Eventude, Tc 6000 i ima toga jos.
Softvera pogotovo danas ima jako kvalitetnog, i nemam tu nedoumica, koristim i jedno i drugo.
Sto se tice softverske dinamike i filtera, stvar se jako popravila zadnju godinu do dve dana, izaslo je nekoliko tako dobrih alta da ne poverujes.
Waves Neve i Appi, zatim Duende, Uad, PoCo itd.
Generalno si upravu po pitanju reverba, tu je nekako pomak najsporiji, jos uvek hardverski ozbiljni reverbi su poprilicno ispred softa.

OFF
10-06-2008, 11:36 PM
Uglavnom, vox snimam na traku (2" Otaro MX 80), standardni lanac je 87 Ai premap Trident 80 B sa kanala i DBX 160 X. To je neki standardni lanac u studiu u kome najcesce radim, a u drugim studiima sta vec ima. Pink Dedinje ima bolje mogucnosti C 12 VR, M 149 itd. od preampa UAD, Avalon itd.

Mozes li par utisaka o preampu sa Tridenta? Koliko je on slican sa ovim novijim (ako si probao), konkretno ja imam s20 koji je 2ch verzija sa novog mixera

LACKY
11-06-2008, 12:07 AM
Toliko dugo koristim taj preamp, da mi je polako postao, ajde da kazem kao reper.
To je u principu vrlo pristojan preamp, ima boljih ali veliki broj (uslovno receno) i gorih. Veoma se lepo kombinuje sa cevnim mikrofonima, mada ja uglavnom radim sa fet 87 Ai, ali ide na traku pa saturacija tu takodje radi svoje.
Generalno, od onoga sto sam ja cuo i cime sam radio moji su favoriti Tubetech MP1 A i Summit Audio MPC 100 A.

OFF
11-06-2008, 12:16 AM
Zivo me zanima da li se radi o istom preampu kao kod mene u racku..... moram malo prekopati po netu.
Onako, otvoren, cist, bez mnogo koloracije, sa ne bas ogromnim hedrumom?

OFF
11-06-2008, 12:19 AM
The single RU Trident S20 Dual Microphone Preamplifier ($1,999) is one such example; it is the same preamp module as can be found on the Trident Series 80 console.

E sad sta mu dodje 80b u odnosu na to...bem li ga:confused:

LACKY
11-06-2008, 12:25 AM
To je to, mislim to je 80 serija.

OFF
11-06-2008, 12:37 AM
Super:)

A koji je po tebi najbolji komplement tom preampu, nesto sto se po karakteru bas razlikuje od njega.... za npr vokale? A da nije bas u hi end klasi?

LACKY
11-06-2008, 12:45 AM
Uff, tesko pitanje, sve sto moze sa njim na crtu (mislim na kvalitet, ne kolorit), ajde da nepreteram ali tamo neki Redovi (mada neljubim zarko) 9098 pa navise. Ima sad tu cevnih varijanti interesantnih, ovi neki Uadi pa nagore. Moje favorite sam ti nabrojao. E da ima i Pop neku mrcinu od preampa, samo moram da ga pitam kako se to zove, radi opasno, ali to vec spada u Hi klasu.

OFF
11-06-2008, 12:47 AM
Ma jasno, to je jako subjektivna stvar. Meni je gadno sto nemam bas cesto sa cim da ga uporedim. Jednom sam ga stavio sa M5 i preziveo je, mada se cuje razlika, naravno. Hvala, svakako

Max
11-06-2008, 09:15 AM
Ma jasno, to je jako subjektivna stvar. Meni je gadno sto nemam bas cesto sa cim da ga uporedim. Jednom sam ga stavio sa M5 i preziveo je, mada se cuje razlika, naravno. Hvala, svakako

Gde god krenuo za Amethyst od Great rivera neces pobeci :)

Pokupi se jednom sa tim Tridentom i Amet om i pravac kod mene ..... pa lepo uporedjuj do mile volje :)

Pozdrav

Max
11-06-2008, 09:16 AM
E da ima i Pop neku mrcinu od preampa, samo moram da ga pitam kako se to zove, radi opasno, ali to vec spada u Hi klasu.

Eeeeee .... cuo sam za taj preamp sa 3 strane ( ukljucujuci i tebe sad .... ) ali niko nije zapamtio o kom preampu se radi ..... aj' saznaj , bas me zanima .....

Pozdrav

Bitch
11-06-2008, 11:13 AM
E da ima i Pop neku mrcinu od preampa, samo moram da ga pitam kako se to zove, radi opasno, ali to vec spada u Hi klasu.

...koji Pop? Bubnjarovski? :)

LACKY
11-06-2008, 11:58 AM
Da Bubnjarovski. A to je Groove Tubes Vipre ili Wipre, bem li ga.

Max
11-06-2008, 12:05 PM
Da Bubnjarovski. A to je Groove Tubes Vipre ili Wipre, bem li ga.

Aaaaaaaaaaaa kapiram .... Vipre ...... nije to loshe :)

Hvala !!!!

Pozdrav

HeatMan
11-06-2008, 05:32 PM
ja kad sam pominjao vipre dobio sam napush...

ako vam se ako neka vam se neka.. :)

@lacky: Various Impendance Preamp.. chisto ono.. :) da se zna shta me posecuje u sitne sate dok pokushavam da sanjam normalne stvari kao i svako dete..

Max
11-06-2008, 08:04 PM
ja kad sam pominjao vipre dobio sam napush...

ako vam se ako neka vam se neka.. :)

@lacky: Various Impendance Preamp.. chisto ono.. :) da se zna shta me posecuje u sitne sate dok pokushavam da sanjam normalne stvari kao i svako dete..

Pa pazi ..... niko nije rekao nista ovo ili ono :) ....

A moram da ti priznam , imam menjanje imendanci na par preampa .... i razlika je toliko mala , da stvarno ne znam cemu tolika buka oko toga ????

U savkom slucaju .... za 2800 $ , napunis ceo mali api 500 rack .... tako da , mislim da ( ja licno ) ne bih imao dileme sta da uzmem :)

Ako dobro racunam .... za te pare moze mali rack , Great river , Api 512 i jedan Adesign p1 ............. mmmmmmmmm :da:

Pozdrav

HeatMan
12-06-2008, 11:19 PM
... a sad sad cu i da sanjam to o chemu prichash. :?

LACKY
12-06-2008, 11:24 PM
Ja sam naveo sprave sa kojima sam radio i koje sam probao. Sigurno je da ima na pretek dobrog hardvera, ali nemogu da pricam o onome sto nisam probao.

HeatMan
13-06-2008, 12:13 PM
vidish kako ja mogu.. :)

LACKY
15-06-2008, 08:14 PM
Sta da ti kazem, kod nas se inace vode diskusije o mnogo stvari, posle prelistavanja Gear Slutza i stampe. To je ok. da je covek upucen, ali nekako nemogu dati svoj sud na osnovu tekst (sto neznaci da necenim pisanja mnogih ljudi).

SandRob
25-06-2008, 10:43 PM
meni je jare super :da:

LACKY
26-06-2008, 01:27 AM
E, da je jos i jari i pare.
Nekako uvek bude ili jare ili pare!