View Full Version : akustika garosnjere/polozaj monitora
Monroe/Rampart
01-06-2008, 07:51 PM
dakle, problem akustike u mojoj sobi...
preselio sam se iz ogromne podstanarske sobe u kojoj sam ranije bio u minijaturnu garsonjeru...sad, lako sto je malena, vec sto je puna "neobicnosti", a posto sam student koji sve pare daje na re?ije i opremu, ona je najbolji ibor jer je (a) jeftina i (b) van centra tako da na miru mogu radit glazbu...posto ostajem jos jedno 2 i pol godine tu radi faxa, moram je malo i sredit cisto da se radi normalno
za pocetak, skica sobe
http://i27.tinypic.com/4jm83r.jpg
slika u punoj velicini: http://i27.tinypic.com/4jm83r.jpg
sad, problem je uopce kako postavit stol i monitore jer uz sva osnovna pravila postavljanja - soba je zbilja cudna
uzimajuci u obzir "pravilo" da se stol i monitori stave na 38% sobe, od zida i to prema najkracem zidu, razmisljao sam staviti ih na poziciju X okrenute ka sanku i to mi se cini kao neko najidealnije rjesenje iako ne bih imao kontinuiran zid iza ledja (zbog vrata)...tada bi krevet isao na poziciju X1...a rezervna pozicija je X2, pogled ka zidu, ledjima ka sanku
problem je i akusticka "izolacija"...nece to biti bog zna kakva izolacija, ali zahvaljujuci prijatelju stolaru i jedno 100e, biti ce vjerojatno 2 DIY bass trapa i 2 ili 3 apsorbera...sad, problem je i njihovo pozicioniranje posto je soba, kao sto se vidi sa slike, jako nekonvencionalna...moja jedina ideja je bila da, ukoliko stavim stol i monitore u poziciju X, jedan panel ode skroz na zid iza ledja i po jedan na lijevi i desni zid...za bass trapove zbilja neznam
eto, svakako bih cijenio bilo kakav savijet i uputu, smjernicu...ne trazim dizajn akustike cijele sobe niti mi pada na pamet trazit nesta takvo, sto zbog financija, sto zbog respekta prema ljudima na forumu...
edit: e da, monitori koji ce se koristit ce bit adam a7 ili dynaudio bm5a
unaprijed hvala
Pa imaš interesantan prostor:da:
Preskej sobe je orientarisan na "od WCjea - 2.3m do vrata - 2.6m"?
U svakom primjeru bih svejedno investirao u akustiku ali modularnu. To jednstavno znači, da su akustički elementi samostalni - jesu u nekim okvirima, "vrečama"...
Zbog budgeta bih išao sa materijalom koji ima čim veči "performance/ price razmjer".
100€ može biti normalan početak, onda još par sto eur ali bit če to DIY varijanta.
... a "akustiku" češ moči odnijeti sa sobom u drugi prostor.
Kažeš da sve svoje pare daješ u režiju i opremu. Onda ču te "iznenaditi" da cijena dviju dobrih studijskih mic preampa skoro prevaziđu cijenu lepog tretmana te sobe.
... tu je i pitanje koliko je vrijedno tvoje vrijeme i entuzijazam?
Monroe/Rampart
01-06-2008, 11:33 PM
Pa ima? interesantan prostor:da:
Preskej sobe je orientarisan na "od WCjea - 2.3m do vrata - 2.6m"?
U svakom primjeru bih svejedno investirao u akustiku ali modularnu. To jednstavno znači, da su akustički elementi samostalni - jesu u nekim okvirima, "vrečama"...
Zbog budgeta bih i?ao sa materijalom koji ima čim veči "performance/ price razmjer".
100? mo?e biti normalan početak, onda jo? par sto eur ali bit če to DIY varijanta.
... a "akustiku" če? moči odnijeti sa sobom u drugi prostor.
Ka?e? da sve svoje pare daje? u re?iju i opremu. Onda ču te "iznenaditi" da cijena dviju dobrih studijskih mic preampa skoro prevaziđu cijenu lepog tretmana te sobe.
... tu je i pitanje koliko je vrijedno tvoje vrijeme i entuzijazam?
bacam pare u re?ije (kao račune, stanarinu itd, a ne kao reziju/control room) :)
pa ono, jos uvijek se bavim ovim iz vlastitog uzitka...ima nekih radova koji su sluzbeno izasli preko izdavackih kuca, ima ponekad i novaca za taj posao, iako rijetko, no sve to ostaje nesta sta ja radim prvenstveno kao svoje zadovoljstvo, a tek onda sve ostalo...
sto se tice akustike, znam da je najbolja mobilna varijanta i tako je i planirana (ko sto si rekao, kamena vuna u drvene okvire, preko platno/muslin) te je svakako mislim nosit sa sobom kad odem iz ovog prostora...a pitanje je bilo kako je najbolje postavit i kako pozicionirat "slusanje" u toj prostoriji...
a sto se tice presjeka i te razlike u visini - 2,3 metra je na najnizem djelu, zatim se podize i onda nastavlja na 2,6 kako obican plafon (jer nije potkrovna garosnjera)...a smjer krova/nagiba je (na slici) s lijeva na desno, nema veze s wc-om
Ja bih i?ao na stijenu lijevo - X.
Na X2 ne zbog tvojeg stropa/ oblik, isto ne na X gdje onda ima? levo WC a desno vrata.
X neka bude na polovini između ?anka i lijeve stene od X. Fino bi bilo da ti ide krevet tamo iza ?anka.
Levo, desno i ispred mix pozicije daj mobilne/ samostoječe apsorbere debeline od 10cm dalje (kamena vuna ili azmafon...). Tako če? napraviti U stijenu iz apsorbera i malo se izolirati od jeke. Iza bih ti isto preporučio takve mobilne. Iznad mix pozicije u onaj "klin" daj jedan veči viseči/ cloud apsorber sličan onim mobilnim.
Monroe/Rampart
14-06-2008, 02:42 PM
ou, zapostavih malo ovu temu...svakako, hvala na savjetu...to je i meni izgledalo kao najbolja opcija, prakticki ograditi panelima stol i stalke s monitorima...javim kad krenem u sredjivanje kako ce napredovat...ili ako nadjem bolji prostor nekim cudom :)
Monroe/Rampart
06-09-2008, 01:54 PM
evo mene opet pred jesen, ko sto sam najavio : )
uglavnom, neke stvari su se promijenile kao sto sam i ocekivao, te sam iselio iz garsonjere u relativno kul sobu...sad vise nisam solo vec sa cimerima u stanu, al eto, nije da ce im moja glazba smetat : )
dakle, prostorija je sada ovakva:
http://i38.tinypic.com/2ppg4ud.jpg
po obliku bih rekao da je podobna za LEDE dizajn, pa bih isao na tu varijantu...stol/mix pozicija su okrenuti ka prozoru, tako da je ovaj zid sa vratima iza ledja
X oznacava mjesto sjedenja za vrijeme mixanja (na 1.80m od prozora - 38% sobe), Y oznacavaju monitore koji stoje na stalcima punjenim kvarcnim pijeskom
crnim su oznaceni apsorberi debljine 5cm lijevo i desno od mix pozicije te iznad prozora, kao i dva super-chunk basstrapa u kutu (po principu trokuta od rockwoola poslaganih jedan na drugog) iako se jos uvijek dvoumim dal da odradim tako basstrapove ili da ih napravim kao panele debljine 10cm
jedan apsorber od 3-5 cm ce vjerojatno ici i iznad mix pozicije
znam da bi bilo idealno da je straznji zid neprekinut tj. da nema vrata, al sta je tu je...na taj straznji zid bi trebao ici difuzor, al posto mi je to van budzeta i van mog tehnickog znanja akustike zasad, na poziciju Z ce vjerojatno doci regal sa mojom kolekcijom vinila i knjiga tako da zamijeni difuzor koliko toliko
znam i da bi na straznji zid trebalo basstrapove u kutove, no vrata to onemogucuju nazalost
u sobu jos treba ugurat i krevet, al otom-potom
eto, zanima me ako netko ima neki savjet ili me moze upozorit da nesta radim krivo (pozicije panela, njihova debljina itd.)...
ako ne - za jedno 20ak dana se bacam na izradu pa budem slikao i okacio
boggy
06-09-2008, 02:14 PM
....
po obliku bih rekao da je podobna za LEDE dizajn, pa bih isao na tu varijantu...
... samo ako se mozes pomiriti sa divljanjem bass frekvencija u sobi.
stol/mix pozicija su okrenuti ka prozoru, tako da je ovaj zid sa vratima iza ledja
X oznacava mjesto sjedenja za vrijeme mixanja (na 1.80m od prozora - 38% sobe), Y oznacavaju monitore koji stoje na stalcima punjenim kvarcnim pijeskom
to se mora eksperimentom definisati... slusas,... malo pomeris,... slusas, malo pomeris,... pranje, ispiranje... itd...
........
eto, zanima me ako netko ima neki savjet ili me moze upozorit da nesta radim krivo (pozicije panela, njihova debljina itd.)...
ako ne - za jedno 20ak dana se bacam na izradu pa budem slikao i okacio
Samo se nemoj voditi striktno prema LEDE principima i pusti masti i eksperimentima na volju... to je neki moj generalni savet... znaci... tretiraj barem priblizno ravnopravno i zadnji zid kao i prednji.
Monitore drzi negde u pripravnosti... i posle svake znacajnije "akcije" napravi kontrolni mixing session... utiske prenesi na forum ako zelis.
LEDE princip je relativno primenljiv u velikom prostoru (koji ti definitivno nemas), a i tada podrazumeva da iz monitoringa u sobi ne moze "izaci" nista znacajno od nekih 60Hz nanize (snimanje na traku itd.)... to danas tesko moze da bude pojava ako pricamo o bilo kakvom studiju i ateljeu koji ima ambiciju da bude komercijalan... niskih frekvencija ce biti ... i to za "sve pare".
Drugi problem je sto ne postoji dobra translacija mixeva izmedju dva razlicita LEDE dizajna... ali to tebe verovatno ne zulja.
LEDE dizajn je apsolutna proslost u dizajnu akustike kontrolne sobe, s obzirom na trendove u muzickoj produkciji (smanjenje prostora za contol room i snizavanje donje granicne frekvencije u materijalu koji se slusa).
Kod njega ostaje dobro samo to sto je relativno jeftiniji od svega ostalog...
Eto... to su neki moji "saveti"
pozdrav
bogi
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.