Log in

View Full Version : Problem sa racunarom

eternal prize
01-06-2008, 12:28 PM
Imam problem sa racunarom vec nekih mesec dana, probao sam nekoliko mogucih resenja ali nista ne pomaze.
Problem je shto mi se racunar restartuje sam od sebe i to prilikom:
gledanja filma, slusanja muzike, rada u Abletonu, Pro Tools-u, googlanja....
pa cak i kad nije nishta upaljeno od aplikacija na njemu.
Promenio sam tri Windows-a XP, stavio sam cak i Vistu, ali bez uspeha.
Prilikom zadnjeg formatiranja nisam uspeo da instaliram XP pa sam cak i kupio novi hard disk na kome sam uspeo da instaliram XP, ali problemi sa zakucavanjem su se nastavili. Kupio sam cak i novi Ram (stari sam izvadio iz racunara), ali nishta.
Puk'o mi je film, pa sam uradio sledece (po milioniti put):

- formatirao sam hard disk OPET,
- instalirao Windows XP,
- instalirao drajvere za maticnu plocu (najnovije, skinute sa sajta proizvodjaca),
- instalirao drajvere za graficku (najnovije, skinute sa sajta proizvodjaca).

Uradio testove za procesor, ram i grafiku, i to sa sledecim programima:
- orthos prime, za procesor i ram
- 3dmark03 za graficku.

Kod testa procesora i rama, program Orthos nije javio nijedan error.
Kod testa graficke, rezultati su sledeci:
- Game tests 3dmarkm score: 8085
GT1 - wings of fury 224.0 fps
GT2 - battle of proxycon 62.1 fps
GT3 - troll's lair 49.5 fps
GT4 - mother nature 47.1 fps.
Posle testiranja 3dmark-om temperatura graficke je otisla u 82 stepena.
Kod testiranja Othos-om temperatura procesora je bila oko 60 stepeni.

Prvo sam testirao procesor, zatim ram i na kraju graficku. Nakon svih testiranja restartovao sam racunar.
Nakon restarta jedva sam pokrenuo windows, iz razloga shto prilikom izlaska iz biosa nije hteo da ucita windows; morao sam da ugasim racunar na prekidacu za napajanje, pa da ga zatim opet startujem. Nakon toga se pokrenuo windows (mozda je ovo slucajno, jer je racunar zadnjih 6-7 sati bio na testovima, mada iskreno mislim da to ne bi trebalo da se desi).

Ja sumnjam da je problem, verovatno, graficka, mada me one nikad nisu nesto posebno zanimale jer ja nisam osoba koja igra igrice, meni je graficka potrebna da bi racunar radio (imao sliku na monitoru). Svaka pomoc - odgovor je dobrodosao.
Josh jedno pitanje, da li je moguci uzrok ovih problema mozda maticna ploca (ili je to nemoguce)?

Konfiguracija je sledeca:

DFI Lanparty P35 T2,
Intel E6550 2,33MHz 4MB L2,
Kingston 1GB ram DDR2 667MHz (imam josh dva rama Kingston 1GB DDR2 667MHz, koji trenutno nisu prikaceni, a imao sam iste probleme i kada su oni bili u racunaru)
Hard disk WD 320GB i WD 160GB,
Asus 8500GT 512MB silent (pasivno hladjenje, tj. nema kuler),
Pioneer 115d black DVD,
Cooler Master 500W PCAP,
i sve to ide u UPS tako da sigurno nije problem sa strujom, jer se ovo desavalo i kada nije prikljucen na UPS.

PLEASE HELP, OR I AM GOING TO BURN MY PC.

TNX

"7"
01-06-2008, 12:33 PM
Zameni napajanje sa nekim drugim... nemoj odmah da kupujes, probaj sa neke druge masine...

eternal prize
01-06-2008, 12:48 PM
Vec sam menjao napajanje.
Imao sam Codegenovo od 400W, pa sam relativno skoro stavio ovaj Cooler Master 500W PCAP.
Ne verujem da su oba napajanja losa (valjda).

"7"
01-06-2008, 12:54 PM
Pa ne bi trebalo ali meni to lici na problem sa napajanjem... mozda je vrisnulo u nekom momentu, pogotovo ako ti struja nije najsrecnija... ako jos uvek imas to kodegenovo vrati ga samo da probas, ili bilo koje drugo... ne kosta te nista a eliminisaces jedan moguci razlog...

diviner
01-06-2008, 01:16 PM
Koliko su ti dugo trajale te sesije pod orthosom, i 3DMarkom? Mi kada testiramo ruDAWe to bude minimum 6 sati, a najcesce 8-12 sati kada se radi o memtestu. I tek tada mozes biti gotovo siguran da je sve ok za navedenim dijelovima, ali ne i sa kompletnom maticnom plocom (moze da bude los southbridge, lose regulacione jedinice itd itd), tako da na to i tipujem kao uzrok (maticna ploca), ako ti vec nesto nije promaklo u metodologiji testiranja. Posto kazes da si vec mjenjao sve sem maticne ploce (pa i napajanje), onda nema sta drugo da bude (mada, kazem, opet zavisi od metodologije testiranja, i moze neiskusnome da promakne problem i da ga prevare rezultati pojedinih testova).

eternal prize
01-06-2008, 01:27 PM
@ "7"
ne razumem tvoj savet (nemoj pogresno da me shvatish, cenim tvoju pomoc).
Vec sam menjao napajanje (skinuo Codegen i stavio Cooler Master). Poshto su problemi isti ne vidim razlog da opet stavljam drugo napajanje (Cooler Master sam kupio nov i imam ga nekih 15 dana. A sobziron na to da mi racunar priklljucen na UPS, u startu sam eliminisao probem sa strujom.

@ diviner
test sa orthosom sam pustio nekih 5 sati, a test sa 3dmarkom je trajao onoliko koliko traje - nekih mozda 20-30 minuta mu je trebalo da zavrshi sa testiranjem.
Testirao sam Ram i sa Hirens Boot-om (test je trajao nekih sat vremena).
Ne verujem da je problem sa ram memorijom, jer sam skinuo starih 2gb rama (2*1GB) i stavio mu novih 1gb (testirao sam hirens boot-om i jedne i druge)

diviner
01-06-2008, 01:36 PM
Hoces da kazes da si testirao sa Memtestom koji se nalazi na hirens boot disku? Onda ok, ali i dalje ostaje da si morao testirati memoriju duze od sat vremena, i pored toga sto ipak sve ukazuje da nije do memorije (jer ako si stavljao drugu, mala je vjerovatnoca da bi se i druga ponasala identicno).

Ostaje kao sto sam i rekao, da je problem do maticne ploce, ili mozda jos nekog periferala koji ti je prikljucen na komp (otkaci optiku, i flopi, sve usb uredjaje i firewire, ostavi samo ono sto si vec mjenjao i testirao da radi, pa vidi da li ti se komp ponasa isto).

"7"
01-06-2008, 09:17 PM
@ "7"
ne razumem tvoj savet (nemoj pogresno da me shvatish, cenim tvoju pomoc).
Vec sam menjao napajanje (skinuo Codegen i stavio Cooler Master). Poshto su problemi isti ne vidim razlog da opet stavljam drugo napajanje (Cooler Master sam kupio nov i imam ga nekih 15 dana. A sobziron na to da mi racunar priklljucen na UPS, u startu sam eliminisao probem sa strujom.

Nismo se razumeli... mislio sam da si kupio CM pa radio neko vreme normalno pa je pocelo ovo da ti se desava, jer si rekao da si ga kupio relativno skoro, pa sam zato pomislio da si ga uzeo pre pojave problema...
... a jesi li probao da udjes u Safe mode, pa da vidis da li se i onda to desava? Je li te taj XP koji instaliras sluzio normalno ranije?
malo OT... desilo mi se licno da xp nece da se instalira i prijavljuje neku debilnu gresku... ja iskopiram taj isti disk ali na maloj brzini rezanja i... sve je odjednom u redu 8-) ... a bio sam skeptican kad mi je to rekao jedan lik... jbg cudna je zverka taj komp...

Pozz

eternal prize
01-06-2008, 09:54 PM
XP koji je trenutno kod mene na kompu perfektno sljaka na nekih 3-4 racunara (u pitanju su racunari mojih drugara, kojima sam isti windows xp, ja instalirao).
Pre ovog windows-a sam probao josh dva XP-a (jedan 32bita a jedan 64bita) i jednu Vistu (32bita). Ista situacija je bila i sa njima.

Mislim da cu da zamenim maticnu a mozda uzmem i drugu graficku.
Po pitanju graficke, ova moja ne silazi ispod 71 stepen, radio ja neshto sa kompom ili ne. Mislim da je 70 stepeni ipak mnogo, mada nemam iskustva sa grafikama koje su "silent", tj. nemaju kuler. Ako neko ima iskustva neka kaze.

diviner
01-06-2008, 10:17 PM
Nema to veze. Silent varijante u igrama rade na preko 100% na ovim temperaturama, i ako su dobro isprojektovane, rade stabilno. Ni meni ne djeluje zdravo, ali ako proizvodjac daje garanciju na takve karte, onda je to to.